Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παγώνουν" έργα στον Μαλιακό
  • [02] Ευρωλίγκα Βόλεϊ: Νίκη για ΠΑΟ, "γλυκιά" ήττα για "Ηρα"
  • [03] Ο Ζιντάν "μοίρασε δώρα"
  • [04] Στο Φανάρι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
  • [05] Λύγισε στη Μόσχα ο ΠΑΟ
  • [06] Επιτυχής η επέμβαση στο Γρηγόρη Μπιθικώτση
  • [07] Παγκόσμια κινητοποίηση για την τραγωδία
  • [08] Στις πισίνες και πάλι
  • [09] "Παρελθόν" από την πάτρα ο Χόλκομπ
  • [10] Μήνυμα στην Τουρκία από την Κάρπαθο

    [01] Κοινωνία

    Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας "Παγώνουν" έργα στον Μαλιακό

    5/1/2005 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εμπλοκή στα έργα στον κόλπο του Μαλιακού σημειώθηκε σήμερα, περίπου πέντε μήνες μετά την πολύνεκρη τραγωδία, με θύματα μαθητές από τη Φαρκαδόνα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της κατασκευαστικής εταιρίας "Μηχανική", που ζήτησε την αναστολή δύο δημόσιων διαγωνισμών. Με τις υπ αριθμόν 998 και 1001/2004 αποφάσεις του, το Συμβούλιο αναστέλλει προσωρινά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου τμήματος της Ιονίας οδού (παράκαμψη Αγρινίου), προϋπολογισμού εκατό εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος κατακυρώθηκε στην εταιρεία "Αθήνα ΑΕΤΒ" και το διαγωνισμό για δύο τμήματα του οδικού δικτύου του Μαλιακού κόλπου (Θερμοπύλες έως κοίτη Σπερχειού και Ροδίτσα έως Αγία Μαρίνα), προϋπολογισμού 109.757.000 ευρώ, ο οποίος κατακυρώθηκε στην εταιρεία "Τέρνα".

    Όπως έκρινε το ΣτΕ, οι προσφυγές της "Μηχανικής" κατά το τελικό στάδιο των διαγωνισμών δεν εξετάστηκαν, ενώ απέρριψε τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι της Διοίκησης, ώστε να απορριφθούν οι αιτήσεις της εταιρίας.

    "Δεν μπορεί να σκοτώνονται άνθρωποι και κάποιοι να σκέπτονται πώς θα κερδίσουν περισσότερα", δήλωσε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο νομάρχης Φθιώτιδας, Αθανάσιος Χειμμάρας.

    [02] Αθλητισμός

    Ευρωλίγκα Βόλεϊ: Νίκη για ΠΑΟ, "γλυκιά" ήττα για "Ηρα"

    5/1/2005 8:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/1/2005 10:23:16 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με μία νίκη και μία ήττα ολοκληρώθηκε η σημερινή αγωνιστική του Champions League Βόλεϊ Ανδρών. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-1 σετ της Βοϊβοντίνα και πλέον η υπόθεση πρόκριση στους "12" του θεσμού είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Οι "πράσινοι" πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση και μόνο στο τρίτο σετ, το οποίο και το έχασαν έδειξαν σημάδια αποσύνδεσης. Στο τέταρτο πάντως οι Πρωταθλητές δυσκολεύτηκαν αρκετά, αλλά τελικά κατάφεραν να το κερδίσουν με 28-26 και να πάρουν τη νίκη. Τα σετ: 25-22, 27-25, 15-25, 28-26. Η νίκη αυτή ουσιαστικά δίνει την πρόκριση στον ΠΑΟ και είναι η πρώτη φορά που οι Πρωταθλητές Ελλάδας φτάνουν στους "12".

    Επηρεασμένος από τις γιορτές

    Την πρώτη του ήττα σε Ελλάδα και Ευρώπη για την περίοδο 2004-05, γνλωρισε ο Ηρακλής στο Βόλεϊ. Ο "Γηραιός" ηττήθηκε στη Μόσχα από την Λοκομοτίβ Μπελγκορόντ με 3-1 σετ, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε παίρνοντας το πρώτο σετ. Όμως από εκεί και πέρα οι Ρώσοι ήταν καλύτεροι και πήραν τα τρία επόμενα, αναγκάζοντας την ομάδα του Τάκη Λεόνη να χάσει για πρώτη φορά φέτος.

    Τα σετ: 21-25, 25-21, 25-21, 25-18 Πάντως ο "Γηραιός" πέτυχε τον στόχο του που ήταν η κατάκτηση ενός σετ, καθλως έτσι πήρε και τυπικά την πρόκριση και δεν χρειάζεται να περιμένει τι θα γίνει στις άλλες αγωνιστικές που απομένουν.

    Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ: Κοζλόφ 11 (4), Κοζάρεφ 19 (4), Τετιούκιν 11 (2), Σαμούτσκιν 6 (3), Σπάιτς 15, Μπαράνοφ 9 (2), Ντανίλοφ 1 (1), Μεάνα (Λ) 75%. Ηρακλής: Μπολ 3 (2), Γκιούρδας 12 (1), Κράβαρικ 2, Μπαρμπούδης 2, Χοφ 4 (1), Στάνλεϊ 17 (2), Μπάεφ 15 (1), Ιωαννίδης, Μπρουκς (Λ) 24%.

    Τοπ Τιμς ΚΑΠ: "Βήμα πρόκρισης για τον "Θρύλο"

    Ο Ολυμπιακός έκανε απόψε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στα ημιτελικά του Τοπ Τιμς Καπ, καθώς στον πρώτο (από τους συνολικά δύο) αγώνα της προημιτελικής φάσης, επικράτησε της τουρκικής Ζιράατ Μπανκάσι με το «καθαρό» 3-0 σετ. Πάντως, η επιτυχία των «ερυθρόλευκων» σκιάστηκε από τον τραυματισμό του Άκη Χατζηαντωνίου, που σε προσπάθειά του για μπλοκ στο 2ο σετ (το σκορ ήταν 2-3) παραπάτησε και έπαθε διάστρεμμα. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλάνε για απουσία δύο εβδομάδων από τα παρκέ.

    Τα σετ: 25-20, 27-25, 25-23.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κλαούντιο Κουέγιο): Χριστοφιδέλης, Χατζηαντωνίου, Τσακιρόπουλος, Μιλίνκοβιτς, Κουρνέτας, Σάλμον, Δημητρακόπουλος (λίμπερο), Αλεξανδρόπουλος, Ντράγκοβιτς.

    [03] Αθλητισμός

    Ο Ζιντάν "μοίρασε δώρα"

    5/1/2005 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ζιντάν ντύθηκε λίγο ετεροχρονισμένα Αϊ Βασίλης και πρόσφερε απλόχερα τρεις βαθμούς στην Ρεάλ Μαδρίτης. Στον εξ αναβολής αγώνα των "μερένγκες" με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, που είχε διακοπεί στο 87 λεπτό στις 12 Δεκεμβρίου του 2004, λόγω της φάρσας που είχε γίνει για τοποθέτηση βόμβας στο γήπεδο στην ώρα του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν 1-1, ο Γάλλος στα εναπομείναντα λεπτά που παίχτηκαν σήμερα πέτυχε το γκολ που έκρινε εν τέλει το ματς. Έτσι η "Βασίλισσα" ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, το ντεμπούτο στον πάγκο της Ρεάλ του Βαλντερέι Λουξεμπούργκο ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Ρεάλ Μαδρίτης-Ρεάλ Σοσιεδάδ 2-1 (Ρονάλντο 42, Ζιντάν 91-Νιχάτ 73).

    [04] Πολιτική

    Δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Στο Φανάρι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    5/1/2005 8:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έγινε σήμερα ο Γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κ. Μεϊμαράκης, συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη και μίλησε με θερμά λόγια για τον Πατριάρχη, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση μαζί του, είναι πάντα γόνιμη και εποικοδομητική. Ο Γραμματέας της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες για τα δικαιώματα των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. "Υπάρχει πάντα το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και, κυρίως, τα δικαιώματα της μειονότητας, η οποία ζει στην Τουρκία" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "υπάρχει μια θετική ένδειξη, από πλευράς Τουρκίας, αυτά, όμως, συν τω χρόνω θα τα δούμε ακόμη περισσότερο και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ένα τέτοιο καλό αποτέλεσμα".

    [05] Αθλητισμός

    Λύγισε στη Μόσχα ο ΠΑΟ

    5/1/2005 9:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την τέταρτη του ήττα στην Ευρωλίγκα Μπάσκετ, γνώρισε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" κοίταξαν στα μάτια την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ντούσαν Ιβκόβιτς στη Ρωσία και έφτασαν πολύ κοντά στη νίκη αφού μέχρι και λίγο πριν το τέλος βρίσκονταν μπροστά στο σκορ. Όμως οι "αρκούδες" βρίσκοντας λύσεις της τελευταίας στιγμής, κατάφεραν να πάρουν μέσα από τα χέρια της ομάδας του Ομπράντοβιτς τη νίκη. Οι Δήμος Ντικούδης και Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν αυτοί που "σκότωσαν" τους Πρωταθλητές Ελλάδας. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-13, 33-39, 52-60, 75-72.

    Οι συνθέσεις

    ΤΣΣΚΑ (ΙΒΚΟΒΙΤΣ): Πανόφ 8, Πασούτιν , Ζαβρασένκο 6, Μπράουν 18 (3), Χόλντεν 8 (1), Μιούρσεπ 4, Παπαλουκάς 9, Γκρέιντζερ 2, Ντικούδης 20 (1).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ): Αλβέρτης 14 (4), Μάρεϊ 13 (2), Σκεπάνοβιτς 11, Καλαϊτζής 3 (1), Λάκοβιτς 6, Τσαρτσαρής 8, Φέμερλινγκ 4, Μίντλετον , Χατζηβρέττας 6, Παπανικολάου, Μπατίστ 7 (1), Διαμαντίδης .

    [06] Πολιτισμός

    Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο δηλώνουν οι γιατροί Επιτυχής η επέμβαση στο Γρηγόρη Μπιθικώτση

    5/1/2005 9:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε αργά απόψε το βράδυ η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για την αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Οι γιατροί αισιοδοξούν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση του παραμένει κρίσιμη. Ο δημοφιλής τραγουδιστής μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του θεραπευτηρίου "Υγεία" όπου και παρακολουθείται συνεχώς. Οι γιατροί θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο για την υγεία του το επόμενο 48ωρο. Ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής μετεγχειρητική εξέλιξη της υγείας του πατέρα τους, δήλωσαν ο γιος και η κόρη του δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή. Ο γιος του δημοφιλούς τραγουδιστή Γρηγόρης Μπιθικώτσης μίλησε στους δημοσιογράφους για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης λέγοντας ότι "ο πατέρας του είναι παλικάρι". Από την πλευρά της, η κόρη του, Αννα Μπθικώτση, δήλωσε ότι αυτές τις ώρες, ο πατέρας της δίνει την πιο σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο χειρουργείο ο Μπιθικώτσης

    [07] Κόσμος

    Συγκλονισμένος από την καταστροφή ο Κολίν Πάουελ Παγκόσμια κινητοποίηση για την τραγωδία

    5/1/2005 8:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- BBC- Reuters

    Στην Τζακάρτα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη η Διεθνής Διάσκεψη 14 αρχηγών κρατών με στόχο την άμεση βοήθεια στις πληγείσες χώρες της ΝΑ Ασίας. Στο επίκεντρο της Διάσκεψης θα βρεθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα της καθιέρωσης ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι. Το "παρών" θα δώσουν ο ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο προεδρεύων της ΕΕ πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Μάλιστα ο Αμερικανός Υπουργός βρέθηκε την Τετάρτη στην επαρχία Άτσεχ στη βόρεια Σουμάτρα, η οποία επλήγη περισσότερο στην Ινδονησία, δηλώνοντας συγκλονισμένος από την καταστροφή. Την ίδια ώρα Γερμανία, Βρετανία και Αυστραλία πολλαπλασιάζουν τις προσφορές τους. Τα 3.000.000.000.000 δολάρια ανέρχεται η παγκόσμια οικονομική βοήθεια για τις πληγείσες περιοχές.

    Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός

    Στα 674.000.000 δολάρια φτάνει η χρηματική βοήθεια της Γερμανίας, ενώ θα υπερβεί τα 100.000.000 η βρετανική. Από την πλευρά της, η Αυστραλία διαθέτει 765.000.000 στην Ινδονησία, που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα. Κι ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα σπεύδει να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές, ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών και των αγνοουμένων αυξάνεται συνεχώς με ένα μεγάλο μέρος του να το αποτελούν ξένοι τουρίστες.

    Μόνο στην Ταϊλάνδη από τους 4.499 ανθρώπους, που αγνοούνται οι 1.100 είναι ξένοι τουρίστες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

    Στο μεταξύ, τους 2000 φτάνουν οι Σουηδοί, που αγνοούνται ή δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, από τους οποίους οι 130 είναι έφηβοι και παιδιά. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στην πλειονότητά τους, όταν "χτύπησαν" τα φονικά τσουνάμι βρίσκονταν στο Πουκέ της Ταϊλάνδης.

    Ημέρα εθνικού πένθους ήταν η σημερινή στην Ελβετία, όπου εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 500. Από την πλευρά της, η χώρα ανακοίνωσε, πως θα προσφέρει 18.000.000 στα θύματα της μεγάλης καταστροφής. Το 60% του ποσού αυτού θα δοθεί απ ευθείας από την Ελβετία και το υπόλοιπο 40% μέσω της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης θα συνεισφέρει για την ανακατασκευή ενός ολόκληρου χωριού στην Ταϊλάνδη, θα μετάσχει στην ανοικοδόμηση δώδεκα σχολείων στη Σρι Λάνκα και στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

    Σε 298 ανέρχονται οι νεκροί στη Σομαλία, ενώ 17.000 ακόμη οικογένειες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

    Την ίδια ώρα, η UNICEF εκτιμά, ότι θα χρειαστούν τρία και περισσότερα χρόνια για να για να ανακάμψουν οι οικονομίες και οι κοινότητες που επλήγησαν από τα τσουνάμι, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι απαραίτητη για τουλάχιστον εννιά μήνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυστυχία χωρίς τέλος

    [08] Αθλητισμός

    Στις πισίνες και πάλι

    5/1/2005 9:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή της Α1 Πόλο Ανδρών, παρέμειναν ο Εθνικός και ο Πανιώνιος. Οι δύο ομάδες που οδηγούν την κούρσα, στην σημερινή πρώτη αγωνιστική για τη νέα χρονιά και ένατη συνολικά, δεν συνάντησαν προβλήματα και επικράτησαν άνετα των αντιπάλων τους. Συγκεκριμένα ο Εθνικός επικράτησε στο ντέρμπι της Βουλιαγμένης, ενώ οι "κυανέρυθροι" δεν βρήκαν καμία αντίσταση από την Πάτρα. Στο ντέρμπι "ονομάτων", καθώς η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων είναι τεράστια, ο Ολυμπιακός κέρδισε άνετα εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό και άρχισε να ανακάμπτει.

    Τα αποτελέσματα

    Π. Φάληρο-Χίος 8-9

    Ηρακλής-Χανιά 8-11

    Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 8-18

    Πανιώνιος-Πάτρα 15-7

    Εθνικός-Βουλιαγμένη 13-8

    Γλυφάδα-ΠΑΟΚ 9-7

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 9 αγώνες)

    1. Εθνικός 119-65 16

    -. Πανιώνιος 115-68 16

    3. Γλυφάδα 81-72 12

    4. Πάτρα 83-78 11

    -. Χανιά 82-79 11

    6. Ολυμπιακός 89-47 10-8αγ.

    7. Χίος 69-75 9-8αγ.

    8. Βουλιαγμένη 84-80 8

    9. Π. Φάληρο 71-89 5

    -. Παναθηναϊκός 78-111 5

    11. ΠΑΟΚ 68-103 1

    [09] Αθλητισμός

    "Παρελθόν" από την πάτρα ο Χόλκομπ

    5/1/2005 10:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και τυπικά είπε το αντίο στον Απόλλωνα Πάτρας, ο Ράντι Χόλκομπ. Ο Αμερικανός πρώην πλέον παίκτης της Πατρινής ομάδας έλυσε κοινλη συναινέση το συμβόλαιο του και πλέον άνοιξε ο δρόμος για την απόκτηση του 26χρονου Αμερικανού Τέρενς Μόρις (2.06μ.), που αγωνίζεται στη θέση φόργουορντ. Ο παίκτης από την πλευρά του, το σκέφτεται να έρθει στην Πάτρα και στην «μελανόλευκη» ομάδα για αυτό ζήτησε παράταση από τους διοικούντες της ΚΑΕ έως την Παρασκευή.

    [10] Πολιτική

    Διήμερη επίσκεψη Καραμανλή στην Κάρπαθο Μήνυμα στην Τουρκία από την Κάρπαθο

    5/1/2005 10:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μήνυμα καλής γειτονίας έστειλε από την Κάρπαθο, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη ο Κώστας Καραμανλής. " Τώρα είναι η ώρα, που καλούνται οι γείτονες μας να αποδείξουν έμπρακτα ότι θέλουν και μπορούν να συγκλίνουν με το συνταγματικό, το οικονομικό και το πολιτικό κεκτημένο της Ένωσης" τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος καθώς πιστεύει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της ίδιας της Τουρκίας όσο και των γειτόνων της. Παράλληλα, απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες. " Ανεύθυνος παρατηρητής στον τόπο του δεν μπορεί να είναι κανείς. Όλοι μαζί έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας" τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο.

    "Ολοι μαζί θα πετύχουμε και όλοι θα κερδίσουμε"

    Ο Κώστας Καραμανλής, προανήγγειλε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2005 με στόχο, όπως είπε, τη μετάβαση σε ένα κράτος που θα έχει αυξημένες δυνατότητες, θα είναι δίπλα στον πολίτη και θα έχει πραγματικά ισχυρή οικονομία.

    Οι στόχοι αυτοί, εξήγησε ο πρωθυπουργός απαιτούν την ενεργοποίηση και τη σύμπραξη όλων , της κυβέρνησης, των πολιτικών δυνάμεων, της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων.

    Υπογράμμισε την βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη της περιφέρειας εφαρμόζοντας μία νέα πολιτική μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν έργα πνοής θα στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος και θα αναβαθμιστεί ποιοτικά ο τουρισμός.

    Στο πλαίσιο ανάπτυξης της περιφέρειας, υπογράμμισε ότι μέσα στους τελευταίους 10 μήνες η απορροφητικότητα του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου αυξήθηκε από 14 σε 22% προσθέτοντας ότι στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει νέα πρόσκληση υποβολής επενδυτικών σχεδίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στην μεταποίηση.

    Έργα πνοής για Κάρπαθο - Κάσο

    Ειδικά για την Κάρπαθο δήλωσε ότι έχουν ενταχθεί στα ΠΕΠ, συγκεκριμένα έργα, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου Αρκάσα-Αεροδρόμιο, το αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής στα Πηγάδια, το αρχαιολογικό μουσείο ενώ υπογράφηκε και η σύμβαση για την ασφαλτόστρωση της οδού Σπόα-Όλυμπος.

    Μέριμνα έχει ληφθεί, πρόσθεσε, για τη δημιουργία εργαστηρίων πληροφορικής στα σχολεία του νησιού που χρηματοδοτείται με 93.000 ευρώ ενώ αναβαθμίζεται το υπολιμεναρχείο του νησιού σε λιμεναρχείο, προγραμματίζεται η επέκταση του λιμανιού της Καρπάθου ενώ ολοκληρώθηκε και η μελέτη για την επέκταση του λιμανιού της Κάσου και το έργο (κόστος 15 εκατ. ευρώ) θα δημοπρατηθεί φέτος για να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2007.

    Σε ότι αφορά τον τομέα της Υγείας, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του κέντρου Υγείας της Καρπάθου και την μετατροπή του σε σύγχρονο μικρό νοσοκομείο με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ενώ θα δημιουργηθεί και πολυδύναμο ιατρείο στην κοινότητα Ολύμπου κόστους 230.000 ευρώ .

    Επίσης ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε την επιχορήγηση για τη δημιουργία ειδικής μονάδας βοήθειας στο σπίτι για την Κάρπαθο, την Όλυμπο και την Κάσο ενώ ανακοίνωσε ότι από τον Μάρτιο το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέσει κατάλληλα εξοπλισμένο πλοίο με ομάδα γιατρών και νοσηλευτών για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους των μικρών νησιών.

    Παράλληλα, εξήγγειλε τη λειτουργία μικρών κέντρων εκπαίδευσης στα έξι βασικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα οποία θα κατατάσσονται οι νεοσύλλεκτοι των νησιών ώστε η εκπαίδευσή τους και να αναβαθμιστεί και να απαλλαγούν οι ίδιοι από την ταλαιπωρία των μακρινών αποστάσεων Επιπλέον, οι στρατευμένοι μόνιμοι κάτοικοι της Καρπάθου, μετά τη βασική εκπαίδευσή τους, θα τοποθετούνται για το υπόλοιπο της θητείας τους στο νησί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Κάρπαθο ο Πρωθυπουργός


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 January 2005 - 21:52:30 UTC