Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσκεψη για τη Μ. Ανατολή στο Λονδίνο
  • [02] Ο γάμος "χαρίζει" χρόνια
  • [03] Σεμινάρια για επιχειρηματίες από το Υπ. Ανάπτυξης
  • [04] "Ισχυροποιήθηκε η θέση της ΠΓΔΜ"
  • [05] Οι "Μαϊμούδες του Μπους"
  • [06] Διαμάχη στην Εκκλησία
  • [07] Ίβιτς: "Είμαι έτοιμος"
  • [08] Ψηφίζεται σήμερα ο Προϋπολογισμός
  • [09] Ήπια προσαρμογή για το έλλειμμα
  • [10] Έμειναν στο μηδέν
  • [11] Νέα ανάστατωση από γνωστό παυσίπονο
  • [12] Και η Νιουκάστλ για Μοριέντες
  • [13] Πορτογαλικά κινήθηκε ο Ιωνικός
  • [14] Στο νοσοκομείο ο Καλλίνικος
  • [15] Νέος πρωθυπουργός στη Ρουμανία
  • [16] Προσωρινά ένοχοι Κεντέρης - Θάνου
  • [17] Αντίο Τζορκαέφ στην Μπλάκμπερν

    [01] Μ. Ανατολή

    Χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ Διάσκεψη για τη Μ. Ανατολή στο Λονδίνο

    22/12/2004 1:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2004 5:40:54 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Το 2005 θα διεξαχθεί Διάσκεψη Κορυφής για τη Μέση Ανατολή στο Λονδίνο, η οποία θα είναι αφιερωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βρετανός Πρωθυπουργός από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν απαίτησε "πλήρη τερματισμό της τρομοκρατίας" ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει τον "οδικό χάρτη". Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον επικρατέστερο διάδοχο του Γιάσερ Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, οποίος χαρακτήρισε τη διάσκεψη ως ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ακολουθήσουν "τον οδικό χάρτη".

    "Ζητούμενο η συνεργασία"

    Ο Τόνι Μπλερ πρόσθεσε ότι κύριος στόχος αυτής της διάσκεψης θα είναι να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να γίνουν "πραγματικοί εταίροι για την ειρήνη" αποκτώντας δημοκρατικούς θεσμούς.

    "Το θέμα δεν είναι να επιβάλουμε οτιδήποτε στους Παλαιστίνιους, αλλά να συνεργασθούμε μαζί τους. Χωρίς έναν πραγματικό εταίρο που να διαθέτει δημοκρατικούς θεσμούς, οικονομία και αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφαλείας, δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή στον οδικό χάρτη", είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Τόνι Μπλερ για την πραγματοποίηση της διάσκεψης, χαρακτηρίζοντάς την "πολύ σημαντική". "Είχαμε συνομιλίες με τους Βρετανούς για το θέμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δικής μας συμμετοχής", είπε.

    "Εάν υπάρξει πλήρης τερματισμός της τρομοκρατίας, η πόρτα μου θα είναι ανοικτή για τον 'οδικό χάρτη'. Αυτό δεν σημαίνει ότι (η Παλαιστινιακή Αρχή) θα κάνει μια προσπάθεια εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ότι θα υπάρξει πραγματική επιστροφή στην ηρεμία", τόνισε ο Σαρόν, ενώ κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι προς το παρόν δεν κάνει τίποτε για το θέμα αυτό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γυρνάει την πλάτη στον Μπλερ ο Σαρόν

    [02] Παράξενα

    Σε όσους απαρνηθούν την εργένικη ζωή Ο γάμος "χαρίζει" χρόνια

    22/12/2004 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: AΠΕ

    Όσοι δηλώνουν φανατικοί πολέμιοι του έγγαμου βίου, αρνούμενοι να απαρνηθούν τις ανέσεις και την ανεμελιά της εργένικης ζωής, καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Απ' ότι φαίνεται, οι παντρεμένοι, εκτός από ψυχή, έχουν και αρκετά χρόνια ζωής μπροστά τους! Σύμφωνα με στοιχεία της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας, όσοι διστάζουν να κάνουν το "μεγάλο βήμα", διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, από ό,τι οι έγγαμοι. Όσον αφορά στην παγκόσμια κατάταξη των λαών με βάση τα ποσοστά μακροζωίας των κατοίκων, οι Αυστραλοί συγκαταλέγονται στην τέταρτη θέση, πίσω από τους Κινέζους, τους Γιαπωνέζους και τους Σουηδούς. Σε επίπεδο πόλεων στη "χώρα των καγκουρό", σε βαθιά γεράματα φτάνουν οι άντρες της Καμπέρας, με μέσο όρο ζωής τα 79.4 έτη και ακολουθούν οι κάτοικοι της Αδελαΐδας, του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης.

    [03] Οικονομία

    Σεμινάρια για επιχειρηματίες από το Υπ. Ανάπτυξης

    22/12/2004 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο στο ισόγειο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο κοινό, θα παρέχονται από τις 12 Ιανουαρίου ειδικά σεμινάρια για υποψήφιους επιχειρηματίες. Την παρουσίαση του πολυχώρου εγκαινίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, παρουσία κορυφαίων στελεχών του Υπουργείου. Στον πολυχώρο, που βρίσκεται στον αριθμό 119 της Λεωφόρου Μεσογείων, οι υποψήφιοι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλονται σε ένα τεστ 40 ερωτήσεων και να ενημερώνονται καθημερινά για τα τρέχοντα προγράμματα από στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και αρμόδιων φορέων.

    Με στόχο την ενημέρωση ειδικών ομάδων

    "Το υπουργείο Ανάπτυξης", τόνισε ο κ. Σιούφας κατά την παρουσίαση του Πολυχώρου, "διέθεσε τη βιτρίνα του, ένα πραγματικά προνομιούχο χώρο στο ισόγειο του κτηρίου του, στην οδό Μεσογείων 119, για να υποδεχθεί τους νέους, τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία και να προβάλει τις ευκαιρίες που τους παρέχονται και να ενθαρρύνει -ιδιαίτερα τους νέους- για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές επιτυχίας και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα".

    [04] Κόσμος

    Μετά την αναγνώριση της ως "Μακεδονία" από τις ΗΠΑ "Ισχυροποιήθηκε η θέση της ΠΓΔΜ"

    22/12/2004 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ιστορικό γεγονός για την ΠΓΔΜ χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι την αναγνώριση του συνταγματικού της ονόματος από τις ΗΠΑ, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Τσερβένκοφσκι, στην ετήσια ομιλία του σήμερα στη Βουλή, τόνισε ότι με την κίνηση αυτή, οι ΗΠΑ πιστοποίησαν τις φιλικές και εταιρικές σχέσεις που διατηρούν με τη χώρα μας και υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων μας". "Η απόφαση τους αυτή δεν ήταν τυχαία", επεσήμανε ο Σκοπιανός πρόεδρος και συνέχισε "η θέση μας ισχυροποιήθηκε και τώρα πλέον είμαστε πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας". Ακόμη, ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός το 2004 ανέφερε την αίτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, εκφράζοντας την προσδοκία ότι το 2006 η χώρα θα λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι το Κόσοβο είναι το τελευταίο ανοιχτό ζήτημα στα Βαλκάνια. "Από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα για την εξεύρεση λύσης σχετικά το καθεστώς του Κοσόβου και την τροπή που θα λάβει η όλη διαδικασία, με την οριστική λύση που θα δοθεί, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η σταθερότητα σε όλη την περιοχή", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει η έναρξη των συνομιλίων, στα μέσα του 2005, για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. Τέλος, ο κ. Τσερβένκοφσκι τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των διεθνοτικών σχέσεων στην ΠΓΔΜ και της υλοποίησης της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας, στοιχεία που τα προσιόρισε ως ιδιαίτερα σημαντικά για τη σταθερότητα στη χώρα.

    [05] Παράξενα

    Και σε γιγαντοοθόνη Οι "Μαϊμούδες του Μπους"

    22/12/2004 3:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Άβυσσος η έμπνευση του καλλιτέχνη! Ένα ξεχωριστό πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, το οποίο συντίθεται από επιμέρους εικόνες με μαϊμούδες που κολυμπούν σε μία λίμνη φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Κρις Σάβιντο! Το ευφάνταστο έργο "Μαϊμούδες του Μπους", ένας μικρών διαστάσεων πίνακας με ακρυλικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον εκθεσιακό χώρο Τσέλσι Μάρκετ, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες του να "κατεβάσουν" την έκθεση, η οποία περιελάμβανε 60 έργα. Προς τέρψιν, όμως, των επικριτών του επανεκλεγέντα Προέδρου, το πορτρέτο προβλήθηκε την Τρίτη σε μια τεράστια γιγαντοοθόνη στο Μανχάταν!

    Ανώνυμοι δωρητές στο "κόλπο"

    Όπως αποκάλυψε το περιοδικό Animal Magazine, που διοργάνωνε την έκθεση, ανώνυμοι δωρητές πλήρωσαν τα έξοδα για να προβληθεί το έργο σε μία τεράστια ψηφιακή γιγαντοοθόνη πάνω από την είσοδο της σήραγγας Χόλαντ. Οι διοργανωτές εκτιμούν πως τον πίνακα θα βλέπουν κάθε ημέρα για τον επόμενο μήνα πάνω από 400.000 άτομα, καθώς από τη συγκεκριμένη γέφυρα διέρχονται χιλιάδες οδηγοί, που ταξιδεύουν ανάμεσα στο Μανχάταν και στο Νιου Τζέρσεϊ.

    Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί μέσω του eBay στο Διαδίκτυο και μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε γονείς των οποίων τα παιδιά υπηρετούν στο Ιράκ προκειμένου να τους αγοράσουν αλεξίσφαιρα γιλέκο. Αυτό αποτελεί και επιθυμία του καλλιτέχνη, που φιλοτέχνησε τον πίνακα, καθώς έχει πολλούς φίλους, που βρίσκονται στο Ιράκ. Η τιμή εκκίνησης στον κατάλογο της αρχικής έκθεσης ήταν 3.500 δολάρια.

    [06] Κοινωνία

    Προκαλούν οι μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση Διαμάχη στην Εκκλησία

    22/12/2004 4:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2004 5:11:21 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Ένταση έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδας η κίνηση του Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου να καταθέσει μηνύσεις κατά τεσσάρων Μητροπολιτών τους οποίους κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο και Ιερώνυμος κατηγορεί τους Μητροπολίτες, Θεσσαλονίκης Άνθιμο, Καρυστείας Σεραφείμ Νικοπολέως Μελέτιο και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ότι φωτογραφίζοντάς τον ως υπεύθυνο για τις κακοδιαχειρίσεις, που είχαν διαπιστώσει στα οικονομικά της Εκκλησίας το 1998, όταν συναποτελούσαν τη Διαχειριστική Επιτροπή Ελέγχου, τον συκοφάντησαν με αποτέλεσμα να χάσει την αρχιεπισκοπική εκλογή. Υπενθυμίζουμε, ότι στο αξίωμα εξελέγη τότε, ο νυν Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Συγκεκριμένα η Διαχειριστική Επιτροπή Ελέγχου, αποτελούμενη από τους τέσσερις Μητροπολίτες, που κατηγορεί ο κ Ιερώνυμος είχε εκδώσει το 1998 πόρισμα, όπου γινόταν λόγος για κακοδιαχείριση ποσού 1,7 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Ο κ Ιερώνυμος θιγόμενος τότε για τις υπόνοιες εναντίον του καθώς την επίμαχη περίοδο, ήταν πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής των Οικονομικών της Εκκλησίας κατέφυγε στα αστικά δικαστήρια και πριν από οκτώ μήνες απαλλάχτηκε με βούλευμα.

    Στις 20 Οκτωβρίου κατέθεσε μήνυση κατά των τεσσάρων Μητροπολιτών, ενώ διαμαρτύρεται και για αδικαιολόγητη κωλυσιεργία.

    Στον μητροπολίτη Θηβών απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Οικονόμου τονίζοντας, ότι "το Συνοδικό Σύστημα στην Εκκλησία της Ελλάδας λειτουργεί άψογα με δημοκρατικότητα, συλλογικότητα και πλήρη ελευθερία εκφράσεως, η οποία ενίοτε ξεπερνά τα παραδεκτά όρια".

    [07] Αθλητισμός

    Ίβιτς: "Είμαι έτοιμος"

    22/12/2004 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2004 6:07:56 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το νέο της μεταγραφικό απόκτημα. τον Βλάνταν Ίβιτς, παρουσίασε την Τετάρτη και λίγο πριν αρχίσει το παιχνίδι του κυπέλλου με τον Άγιο Δημήτριο, η ΑΕΚ. Ο Σέρβος επιθετικός μέσος, με άμεσο και κοφτό λόγο από την αρχή ξεκαθάρισε ότι ήρθε στην Ένωση, όχι λόγο του αδελφού του, αλλά γιατί τον ήθελε ο Σάντος, ενώ δήλωσε έτοιμος να προσφέρει άμεσα στην ομάδα Παράλληλα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τον ερχομό του στην Ελλάδα, αφού ο "Δικέφαλος", καλύπτει πλήρως τις φιλοδοξίες του.

    "O Ίλια είναι γ. διευθηντής της ΑΕΚ"

    "Είμαι χαρούμενος γιατί έχω έρθει σε μια μεγάλη ομάδα που καλύπτει τις φιλοδοξίες μου. Είμαι έτοιμος να προσφέρω στην ΑΕΚ", ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Βλάνταν Ίβιτς, ενώ αμέσως μετά ξεκαθάρισε ότι ο ερχομός του στην ΑΕΚ έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποτέλεσε προσωπική εισήγηση του Φερνάντο Σάντος και όχι γιατί ο αδελφός του είναι γενικός διευθυντής της Ένωσης.

    "Ούτε εκείνος, ούτε εγώ θέλαμε να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Για μένα είχε σημασία να με θέλει ο Ντέμης Νικολαΐδης, αλλά κυρίως ο Φερνάντο Σάντος. Όταν πείστηκα πως με ήθελε από το περασμένο καλοκαίρι, συμφώνησα να έρθω", τόνισε ο Σέρβος μέσος, ξεκόβοντας παράλληλα κάθε συγγενική σχέση με τον Ίλια από την στιγμή που μπαίνει στο γήπεδο είτε για να παίξει, είτε να προπονηθεί

    "Από σήμερα παύει να είναι αδερφός μου και είναι ο γενικός διευθυντής της ΑΕΚ. Θέλω να με βλέπει με τα ίδια μάτια, όπως και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Την απόφαση την πήρα εγώ και όχι με το κριτήριο ότι στην ομάδα είναι ο αδερφός μου. Τον Ίλια τον ξέρετε ως ποδοσφαιριστή, περιμένετε να δείτε κι εμένα. Είμαι σίγουρος πως σύντομα θα είστε όλοι χαρούμενοι με την απόδοσή μου", τόνισε.

    Τέλος αναφερόμενος στο αν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα προσαρμογής, απέκλεισε κάθε τέτοια περίπτωση: "Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα για μένα. Άλλωστε έχω έρθει τόσες φορές στην Ελλάδα και έχω παρακολουθήσει αγώνες. Θα μπορούσα να πω πως είμαι οπαδός της ΑΕΚ, τόσο λόγω της παρουσίας του αδερφού μου, όσο και για το ότι η ΑΕΚ είχε έρθει για το φιλικό στη Σερβία την περίοδο των βομβαρδισμών".

    Εξελίξεις για το γήπεδο

    Όσον αφορά το θέμα του γηπέδου, πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα και κατά τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, με τον Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας Νίκο Αδαμόπουλο, ο τελευταίος δήλωσε έτοιμος να βρεθεί μια λύση στο θέμα με την συμβολή και του Δήμου.

    Το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής, Γιάννης Γρανίτσας, με δηλώσεις του σε ιδιωτικό αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό.

    "Στην ουσία αυτό που κατάλαβα είναι ότι και η ΠΑΕ και ειδικά ο Ντέμης Νικολαϊδης στηρίζει τη λύση που προωθεί η Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Αυτή είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε από εδώ και πέρα, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και με τις δυνατότητες που έχουμε, γιατί εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλη λύση", είπε ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής και συνέχισε:

    "Έχουμε ένα νόμο στα χέρια μας, που καμιά άλλη ομάδα δεν τον έχει και αυτόν το νόμο θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε. Εμείς από εδώ και πέρα περιμένουμε τα δημοσίευση του αναπτυξιακού νόμου για να υποβάλλουμε το αίτημά μας και επίσημα στην Πολιτεία, διότι αν δεν ψηφιστεί ο νόμος και δεν έχει δημοσιευθεί, δεν μπορούμε να υποβάλουμε τίποτα κι εκεί θα περιμένουμε να πάρουμε τις απαντήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που θα ζητήσουμε".

    "Σ' αυτή την πρόταση είναι σύμφωνος και ο Ντέμης Νικολαϊδης. Να είναι, δηλαδή, το νέο γήπεδο εκεί που ήταν το παλιό. Όλες οι άλλες σκέψεις που υπήρχαν για γήπεδο μακριά από την Φιλαδέλφεια δεν είναι υλοποιήσιμες. Όπου κι αν πάμε δεν θα έχουμε δική μας ιδιοκτησία, δεν θα έχουμε τίποτα", κατέληξε.

    [08] Οικονομία

    Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία Ψηφίζεται σήμερα ο Προϋπολογισμός

    22/12/2004 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε φορτισμένο κλίμα συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, μετά τη χθεσινή έντονη αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2005 ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Προϋπολογισμό εθνικού νοικοκυρέματος τον χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, τονίζοντας πως οι πλασματικοί προϋπολογισμοί των προηγούμενων ετών επιβάλλουν μια νέα οικονομική πολιτική που θα στηρίζεται σε αληθινές βάσεις. Επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Δυναμικός συντελεστής η εμπορική ναυτιλία

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος στη χθεσινή αποστροφή του λόγου του Θ. Ρουσόπουλου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να αποσαφηνίσει στη βραδινή του ομιλία αν η εθνική πολιτική της χώρας εξακολουθεί να παραμένει ενιαία ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

    Απαντώντας στον Θόδωρο Πάγκαλο, ο υπουργός Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης παρατήρησε "ύστερα από 30 χρόνια ώριμης δημοκρατίας ο λαός απαιτεί και η Βουλή έχει τη βούληση να αντιμετωπίζονται τα εθνικά θέματα με σύνεση και ενότητα". Ο κ. Κεφαλογιάννης, στην ομιλία του, χαρακτήρισε την εμπορική ναυτιλία ως έναν από τους δυναμικότερους συντελεστές ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2004 παρουσίασε αύξηση 40,92% και έφθασε σε 10.944,5 εκατ. ευρώ έναντι 7.766,7 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου δεκάμηνου του 2003. Επίσης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην καταψήφιση από την Ελλάδα, της πρότασης και των συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας για τη θαλάσσια ρύπανση, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν δέχθηκε τη διακρατική μεταχείριση σε βάρος των Ελλήνων ναυτικών και την ποινικοποίηση της ναυτικής εργασίας. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε τις ελληνικές θέσεις και απέσυρε τις επίμαχες διατάξεις", είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Παράλληλα επεσήμανε ότι "οι Έλληνες πλοιοκτήτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό νηολόγιο", ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς θα οδηγήσει στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για την ακτοπλοΐα για φέτος και για το μέλλον.

    Μολυβιάτης για τη χθεσινή αντιπαράθεση

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε το μεσημέρι προς τιμήν των διπλωματικών συντακτών αναφέρθηκε στη χθεσινή αντιπαράθεση κυβέρνησης -αντιπολίτευσης. Ο κ. Μολυβιάτης κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας στη Βουλή, είπε πως την ένταση προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Σημίτη και ότι όσα δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος είναι η πραγματικότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα του προϋπολογισμού

    [09] Οικονομία

    Μετά την απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής Ήπια προσαρμογή για το έλλειμμα

    22/12/2004 5:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2004 6:52:37 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Με μια πολιτική ήπιας προσαρμογής θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση στο πεδίο της Οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την απόφαση-ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. "Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στη δημοσιονομική διαφάνεια και την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, πρόσθεσε, με παράλληλη ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει, σε συνεργασία με την Eurostat, την απογραφή της δημοσιονομικής κατάστασης και με το φιλόδοξο προϋπολογισμό του 2005 αποκαθιστά τη δημοσιονομική πειθαρχία". Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμα.

    Θα χρειαστεί ένα χρόνος ακόμη

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, τόσο το 2004 όσο και το 2005, θα είναι υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ της χώρας και συνεπώς θα υπερβαίνει το αποδεκτό όριο βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ που θα συνέλθει τον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο αναβολής για τη σύνοδο του Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη με το νέο προϋπολογισμό επιδιώκεται η μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης στο 2,8% του ΑΕΠ από ένα προβλεπόμενο έλλειμμα 5,3% για το 2004, με μια πολιτική ήπιας προσαρμογής. Η προσαρμογή είναι μεγάλη, βασίζεται κυρίως στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και θα διευκολυνθεί από το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ολυμπιακών δαπανών, που πραγματοποιήθηκαν φέτος, δεν θα επαναληφθούν το 2005 και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τόνισε, έχουν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως προβλέπονται στη φορολογική μεταρρύθμιση και στο νέο νόμο για τα επενδυτικά κίνητρα και τη περιφερειακή σύγκλιση.

    Με αυτά τα δεδομένα ο φιλόδοξος στόχος του προϋπολογισμού του 2005 είναι επιτεύξιμος, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση, έχει γίνει αποδεκτό για την Ελλάδα από το Ecofin ότι, αν χρειαστεί, θα δοθεί ένας ακόμη χρόνος (το 2006) για να γίνει η οικονομική προσαρμογή. Παράλληλα ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε ότι πολλές χώρες κινδυνεύουν να ξεπεράσουν το 3% του δημοσίου ελλείμματος και ότι πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όμως διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν θα αφορά αλλαγές στα κριτήρια αλλά μόνον αλλαγές ως προς το διάστημα προσαρμογής μιας χώρας, η οποία θα λαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%.

    Συστάσεις και δράσεις

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα όπως αναμενόταν τις αποφάσεις της για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και ειδικότερα για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Με τη σημερινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν είναι ικανοποιητική και όπως υποχρεούται από την κοινοτική νομοθεσία συνιστά πλέον στο Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ να αναλάβει τις αναγκαίες δράσεις για να διορθωθεί το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα που εμφανίζει η Ελλάδα.

    Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνεται ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, συνέχισε να επιδεινώνεται το 2004 σε αντίθεση με τις συστάσεις που της απηύθυνε το Συμβούλιο τον Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Επίσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναμένει πως το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,3% του ΑΕΠ το 2004, έναντι 3% που ανέφεραν οι εκτιμήσεις των ελληνικών υπηρεσιών που κοινοποιήθηκαν το Μάρτιο στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αλμούνια: "Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από την Ελλάδα"

    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Αλμούνια είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμα καθώς εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μέσα στην ευρωζώνη.

    Ο αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις ανέλυσε λεπτομερώς τους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή να εισηγηθεί την εφαρμογή για την Ελλάδα του άρθρου 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ σημειώνοντας ότι τα μέτρα που πήρε η χώρα μας το 2004, δεν υπήρξαν αποτελεσματικά για τη μείωση του ελλείμματος. Μάλιστα, εκτίμησε ότι τα μέτρα που παρουσιάζονται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2005, είναι ανεπαρκή για τη μείωση του ονομαστικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, όπως είχε ζητήσει το Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια, η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει μόνο στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων και τις Ολυμπιακές δαπάνες, καθώς, όπως υποστήριξε, ήταν σημαντικές οι επιπτώσεις στο έλλειμμα από τη γενικότερη πορεία των δημοσίων δαπανών και εσόδων. Όπως είπε, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι δράσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές Αρχές, ήταν αναποτελεσματικές για την εκπλήρωση των συστάσεων που είχαν απευθυνθεί σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7.

    Ο κ. Αλμούνια εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να εγκρίνει το Συμβούλιο τη σύσταση της Επιτροπής διευκρινίζοντας ότι, σε αυτή την περίπτωση, το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας θα προχωρήσει, με βάση τη Συνθήκη, στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, προτείνοντας εντός ενός μηνός νέα σύσταση προς το Συμβούλιο, με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 9.

    Τέλος, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι στόχος της απόφασης της Επιτροπής είναι η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας, η οποία, όπως εκτίμησε, θα είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, και της οικονομίας.

    [10] Αθλητισμός

    Έμειναν στο μηδέν

    22/12/2004 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ανοιχτούς λογαριασμούς όσομ αφορά το θέμα πρόκριση άφησαν ο ΠΑΟΚ και ο Ιωνικός στο Κύπελλο. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τους "μπλε" στην άδει Τούμπα και πλέον όλα θα ξεκαθαρίσουν στον επαναληπτικό αγώνα της Νεάπολης. Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν αλλά να μην καταφέρνουν να φτάσουν σε κάποιο γκολ.

    Όταν "πήρε μπρος"

    Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκε σαν ΑΕΚ και επικράτησε με 3-0 του Αγίου Δημητρίου, στον αγώνα Κυπέλλου. Το πρώτο ημίχρονο ξεχάστηκε πολύ γρήγορα αφού δεν έγινε καμία φάση στις 2 εστίες. Μέχρι το 73 είναι πράγματα δεν άλλαζαν και μάλιστα η μοναδική καλή στιγμή ήταν για τους φιλοξενούμενους. Από το 74 λεπτό και μετά ο "δικέφαλος" σοβαρεύτηκε και πέτυχε τα τρία γκολ που ουσιαστικά του εξασφάλισαν την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα τέρματα της ΑΕΚ, πέτυχαν ο Άλβες στο 73` και ο Κωνσταντινίδης στο 75` και στις καθυστερήσεις της συνάντησης.

    Χωρίς εκπλήξεις

    Στους υπόλοιπους αγώνες, ξεχώρισε η νίκη του Εθνικού επί του Αγροτικού Αστέρα εκτός έδρας με 2-3. Ο Πανιώνιος επικράτησε στον Πύργο του Πανηλειακού ενώ και η Ξάνθη νίκησε τον Λεβαδειακό εκτός έδρας. Η Κέρκυρα επικράτησε της Χαλκηδόνας με 2-0 στο νησί των Φαιάκων, ενώ εύκολη νίκη πέτυχε και ο Ηλυσιακός επί του Ηροδότου στη Ρόδο.

    Λεβαδειακός-Ξάνθη 1-2

    Κέρκυρα-Χαλκηδόνα 2-0

    Ηρόδοτος-Ηλυσιακός 0-3

    Πανηλειακός-Πανιώνιος 0-1

    Αγροτικός Αστέρας-Εθνικός 2-3

    ΑΕΚ-Άγιος Δημήτριος 3-0

    ΠΑΟΚ-Αιγάλεω 0-0

    Ολυμπιακός-Καλλιθέα Έναρξη 19:00

    [11] Υγεία

    Προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα το Naproxen; Νέα ανάστατωση από γνωστό παυσίπονο

    22/12/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αναβρασμό στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία έχει προκαλέσει ένα ακόμα γνωστό παυσίπονο, το "Naproxen". Οι αμερικανικές υπηρεσίες υγείας προειδοποίησαν πως το τελευταίο, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία "Alev" ή "Naprocyn" ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το φάρμακο χορηγείται με ιατρική συνταγή και στη χώρα μας. Οι συστάσεις αυτές έρχονται μετά από εκείνες για το αντιφλεγμονώδες παυσίπονο Celebrex, το οποίο έρευνα του Εθνικού Καρκινολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (NCI) φέρει επίσης ως πιθανόν υπεύθυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Ωστόσο, ο Επίτροπος Διοίκησης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Λέστερ Κρόουφορντ, τόνισε, ότι προς το παρόν όλα τα στοιχεία, που υπάρχουν εξετάζονται, ώστε να ληφθεί σύντομα μια απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα ήταν πρόωρο να πούμε από τώρα τι θα γίνει με τα δυο φάρμακα, πρόσθεσε.

    Τι πρέπει να προσέχουμε

    Ο Κρόουφορντ επανερχόμενος στις οδηγίες, που έχει δώσει η Υπηρεσία του τόνισε, ότι όσοι χρησιμοποιούν το Naproxen θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες και να προσέχουν η λήψη του φαρμάκου να μην ξεπερνά τις δέκα μέρες.

    Ο ίδιος τόνισε, ότι καρδιαγγειακά προβλήματα έχουν εμφανίσει όσοι ασθενείς έπαιρναν το φάρμακο πάνω από 10 χρόνια και πιθανόν κάτι τέτοιο να μην ισχύει για ασθενείς, που ακολουθούν βραχύτερη θεραπεία.

    [12] Αθλητισμός

    Και η Νιουκάστλ για Μοριέντες

    22/12/2004 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο παιχνίδι της απόκτησης του Φερνάντο Μοριέντες της Ρεάλ Μαδρίτης, μπήκε δυναμικά η Νιουκάστλ, μετά τις επίσημες προτάσεις των Λίβερπουλ και Μονακό. Οι "ανθρακωρύχοι" σύμφωνα με τον Αγγλικό Τύπο, είναι έτοιμοι να προσφέρουν "τον ουρανό με τ άστρα" στον παίκτη προκειμένου να τον αποκτήσουν. Συγκεκριμένα οι "ασπρόμαυροι" δίνουν το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 3,5 εκατομμύρια που προσέφερε η Λίβερπουλ.

    Ο ίδιος θέλει "λιμάνι"

    Το που και αν θα καταλήξει κάπου ο Μοριέντες δεν το γνωρίζει κανένας και για αυτό ο προπονητής της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ, έχει βρει ήδη τον "εκλεχτό" για την επίθεση στην περίπτωση που ο Ισπανός δεν πιάσει λιμάνι. Πρόκειται για τον Γάλλο Νικολά Ανελκά, ο οποίος καλοβλέπει μια τέτοια μετακίνηση.

    Πάντως ο ίδιος ο Ισπανός φαίνεται να ψηφίζει Λίβερπουλ. Ο "Μόρι" τόνισε πάντως πως τη συγκεκριμένη περίοδο αυτό που θέλει είναι να πάει σε μια ομάδα που θα αγωνίζεται βασικός. "Μου αρέσει η Λίβερπουλ και είμαι ευχαριστημένος που μια τέτοια ομάδα του δικού της βεληνεκούς θέλει να με αγοράσει. Η Ρεάλ γνωρίζει την κατάσταση και ξέρει ότι πρέπει να κάνει κάτι με την περίπτωσή μου. Έχω φτάσει σ ένα σημείο που αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παίζω και πρέπει να ψάξω που μπορεί να γίνει αυτό. Δεν έχω μιλήσει με τον Ράφα Μπενίτεθ, αλλά ανέκαθεν εκτιμούσα τη δουλειά του και θα ήθελα να αγωνιστώ γι αυτόν".

    [13] Αθλητισμός

    Πορτογαλικά κινήθηκε ο Ιωνικός

    22/12/2004 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη δεύτερη του φετινή μεταγραφή πραγματοποίησε ο Ιωνικός. Η ομάδα της Νίκαιας ανακοίνωσε την απόκτηση του Πορτογάλου Φιλίπ Ντα Κόστα, που αγωνιζόταν με τη Ρετζιάνα στο πρωτάθλημα της Γ κατηγορίας της Ιταλίας. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός (γεννήθηκε στις 30/8/1984) ξεκίνησε την καριέρα του στην Σπόρτινγκ Μπράγκα. Από εδώ και πέρα η ομάδα του Βλάχου, προσανατολίζεται στην αγορά τρίων ακόμα παικτών. Όπως διεμήνυσε ο Χρήστος Κανελλάκης θα κινηθούν για την απόκτηση ενός καθαρόαιμου σέντερ φορ, αλλά και για αριστερό μπακ και έναν μέσο.

    Φιλικό με γκολ

    Στον αγωνιστικό τομέα, σήμερα ο Ιωνικός αντιμετώπισε σε ανεπίσημο φιλικό αγώνα τον Ατρόμητο Περιστερίου. Ο Βαγγέλης Βλάχος χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του και δοκίμασε πολλά σχήματα και τακτικές σε όλες τις γραμμές της ομάδας. Για την ιστορία, ο Ιωνικός νίκησε 6-1, με τέσσερα γκολ του Νίκου Τσιμπλίδη και από ένα του Βλάνταν Ζίφκοβιτς και του νεοαποκτηθέντος Κεντάλ Ουκάρ.

    Όσον αφορά τους δύο τραυματίες, ο Διαμαντής δείχνει ότι έχει σχεδόν ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ενώ πολύ καλά εξελίσσεται η πορεία αποθεραπείας του Γαβριλόπουλου, που και σήμερα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα.

    [14] Κοινωνία

    Εκτός κινδύνου Στο νοσοκομείο ο Καλλίνικος

    22/12/2004 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε νοσοκομείο του Φαλήρου μεταφέρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, με αναπνευστικά προβλήματα. Οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν ότι πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά δεν διατρέxει κανέναν κίνδυνο. Ο Μητροπολίτης θα παραμείνει στο νοσοκομείο απόψε για προληπτικούς λόγους και πιθανότατα αύριο αναμένεται να πάρει εξιτήριο. Το απόγευμα, τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [15] Κόσμος

    Προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης Νέος πρωθυπουργός στη Ρουμανία

    22/12/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 52χρονο ηγέτη της κεντροδεξιάς συμμαχίας (DA), Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, έδωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τραϊάν Μπαζέσκου. Ο κ. Ταριτσεάνου έχει στη διάθεσή του δέκα ημέρες, για να παρουσιάσει την καινούργια κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο της χώρας. Σε δηλώσεις του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός επεσήμανε, πως θα αρχίσει αμέσως τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα. Όπως τόνισε, υπολογίζει στη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του προέδρου Μπαζέσκου και του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, που αποτελούν πυρήνες της DA. Παράλληλα, αναμένει και την υποστήριξη της Δημοκρατικής Ένωσης των Μαγυάρων της Ρουμανίας (UDMR), "με την οποία υπάρχει συμφωνία συνεργασίας για το σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης". "Στόχος μου είναι η εγκαθίδρυση της νέας κυβέρνησης ως το τέλος του έτους", τόνισε ο κ. Ταριτσεάνου. Ο κ. Μπαζέσκου έδωσε την εντολή στον κ. Ταριτσεάνου μετά τη χθεσινοβραδινή παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντριάν Ναστάζε, που εκλέχθηκε πρόεδρος της Κάτω Βουλής.

    [16] Αθλητισμός

    Προσωρινά ένοχοι Κεντέρης - Θάνου

    22/12/2004 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τον αποκλεισμό δύο ετών από κάθε αθλητική διοργάνωση τω Κεντέρη και Θάνου, πρότεινε με την απόφαση της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου στον ΣΕΓΑΣ. Η αναμενόμενη απόφαση από την IAAF, σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη πριν από λίγο στην Ελληνική Ομοσπονδία και αναφέρει πως οι δύο αθλητές κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση του κανονισμού περί ντοπίνγκ. Η ποινή αυτή πάντως έχει προσωρινή ισχύ, καθώς την τελική απόφαση και το μέγεθος της τιμωρίας των δύο Ολυμπιονικών θα την λάβει ο ΣΕΓΑΣ.

    [17] Αθλητισμός

    Αντίο Τζορκαέφ στην Μπλάκμπερν

    22/12/2004 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Προς το τέλος της καριέρας του φαίνεται πως οδεύει ο Γιούρι Τζορκαέφ. Ο Γάλλος επιθετικός έλυσε σήμερα κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του με την Μπλάκμπερν, οι οποίοι τον είχαν αποκτήσει το Σεπτέμβριο με συμβόλαιο τρίμηνης διάρκειας και σε συνδυασμό με την ηλικία του, είναι 36. αλλά και τον τραυματισμό του που τον έχει κρατήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για πάνω από ένα μήνα, φαίνεται πως είναι έτοιμος να "κρεμάσει τα παπούτσια του". Ο βετεράνος παίκτης στο παλμαρέ του έχει να αναδείξει 82 συμμετοχές στην εθνική Γαλλίας, έναν τίτλο πρωταθλητή κόσμου (1998), έναν Ευρώπης (2000) και οκτώ διαφορετικές ομάδες στην καριέρα του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 December 2004 - 17:52:51 UTC