Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση και επιφυλάξεις
  • [02] Με χαμόγελα έκλεισε η Σύνοδος Κορυφής
  • [03] Διευρύνεται η Ευρώπη
  • [04] Πολιτική αντιπαράθεση για την ΕΧΡΟ 2008
  • [05] Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών
  • [06] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας
  • [07] Εγχειρίστηκε ο Τζιωρτζόπουλος
  • [08] Ξαφνικά προβλήματα στην Χαλκηδόνα
  • [09] Βαριές ποινές για πέντε
  • [10] Νέα πρόσωπα στον ΠΑΟΚ

    [01] Ο διεθνής Τύπος για τη Σύνοδο Κορυφής Ικανοποίηση και επιφυλάξεις

    17/12/2004 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε ο τουρκικός Τύπος την πρόταση των Βρυξελλών για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ωστόσο, δε λείπουν κι οι επιφυλάξεις, λόγω της βασικής προϋπόθεσης που χωρίζει την Τουρκία από το ευρωπαϊκό της μέλλον: την ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου. Στην πλειονότητά τους οι εφημερίδες διαβλέπουν την απαρχή μιας νέας εποχής, ελπίζοντας να ξεπεραστούν τα εμπόδια, που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός Τύπος εστιάζει στα οφέλη και τους κινδύνους, που θα φέρει μια μελλοντική ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. και εκφράζει την ανησυχία του. Την ιδιαίτερη ανησυχία τους εκφράζουν οι εφημερίδες για τους οικονομικές συνέπειες, που φέρνουν οι νέες εξελίξεις.

    Ελπίδες για ένα ευρωπαϊκό μέλλον

    Με τον τίτλο "Νέα ζωή-Ιδού η ημερομηνία, 3 Οκτωβρίου 2005" αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ στην απόφαση των Βρυξελλών. Η Χουριέτ στέκεται και στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

    Περισσότερο συγκρατημένη η Μιλιέτ σημειώνει: "Η υπό όρους ημερομηνία είναι: Τρεις Οκτωβρίου 2005" -Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την πλήρη ένταξη". Μάλιστα, στο σχετικό άρθρο επισημαίνεται, ότι η ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία αποτελεί "σοβαρό πρόβλημα" και τονίζεται, πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ δεν αποκλείεται και η εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    Στο ίδιο κλίμα και η Τζουμχουριέτ της αντιπολίτευσης, που έχει τίτλο:"Σκληροί όροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση", ενώ τον τίτλο "Κυπριακή κρίση με την Ευρωπαϊκή Ένωση" έχει η κεντροαριστερή Ραντικάλ και η εφημερίδα Τουρκίε έχει τίτλο "Ναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση". Η Ζαμάν, τέλος, γράφει "Ημερομηνία 3 Οκτωβρίου, Κύπρος: κρίση" και η Γενί Σαφάκ "Κυπριακή κλειδαριά".

    Ανησυχίες και φόβοι

    Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές εφημερίδες άρχισαν ήδη να ζυγίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εξελίξεων.

    Στους μεγάλους κινδύνους που κρύβει μια μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στη Ε.Ε. αναφέρεται η γερμανική Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ. εκτιμώντας, ότι ξεπερνούν κατά πολύ τις ευκαιρίες που ανοίγονται.

    Στο ίδιο κλίμα και η αυστριακή Ντι Πρες που τονίζει, "ότι ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος είναι να μετατραπεί η Τουρκία σ έναν απύθμενο λάκκο, όπου η ΕΕ θα διοχετεύει πολλά δισεκατομμύρια, χωρίς ποτέ να ορθοποδεί η τουρκική οικονομία".

    Επίσης η Ντέιλι Τέλεγκραφ στέκεται στο πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο της χώρας, στις ανατολικές περιοχές. "Πέρα από τα θέρετρα της Μεσογείου, αναδύεται μια διαφορετική χώρα. Το 40% των γυναικών είναι αγράμματες και δεκάδες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα εγκλημάτων τιμής" αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Όπως σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ πρόκειται "για το τμήμα της χώρας, που επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και για το τμήμα που προβληματίζει περισσότερο τους Ευρωπαίους ηγέτες".

    Για "άκρως ριψοκίνδυνη πρόκληση" κάνει λόγο και η γαλλική Λιμπερασιόν, η οποία, όμως, σπεύδει να ρίξει τους τόνους προσθέτοντας, ότι αξίζει το ρίσκο και προσθέτει, πως η ΕΕ μόνο κέρδη και οφέλη μπορεί να αποκομίσει από την ένταξη της Άγκυρας.

    Στο βρετανικό Τύπο ξεχωρίζει ο τίτλος της Γκάρντιαν "Η Ευρώπη απλώνει διστακτικά το χέρι της στην Τουρκία", υπενθυμίζοντας με τη σειρά της τα νέα δεδομένα, που θα φέρει η Τουρκία ως μελλοντικός εταίρος, μένοντας στις προειδοποιήσεις για μαζικές μετακινήσεις εργατών οι οποίοι θα διασχίσουν το Βόσπορο αναζητώντας δουλειά σε δυτικές χώρες της ΕΕ

    Τέλος, ιδιαίτερα θετική προς την Τουρκία παρουσιάζεται η Ιντιπέντεντ περιγράφοντας τη γείτονα ως σύγχρονη μουσουλμανική χώρα, επισημαίνοντας, ότι "όλες οι αντιρρήσεις και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, όπως το αίτημα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων ή η πρόταση για προνομιακές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της ένταξης αποτελούν μάσκες πίσω από τις οποίες κρύβεται ο φόβος και η αντιπάθεια για τη χώρα ως μουσουλμανικό κράτος".

    Παράγοντας εξελίξεων για το Κυπριακό η απόφαση

    Πρώτο θέμα η απόφαση των Βρυξελλών και στον κυπριακό και τουρκοκυπριακό Τύπο, όπου το "σκληρό παζάρι" για την έναρξη των διαπραγματεύσεων συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Τον τίτλο "Στα δάκτυλα του Ερντογάν οι πρωτοβουλίες", χρησιμοποιεί η κυπριακή Αλήθεια τονίζοντας, ότι η Τουρκία κατάφερε να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς εγγύηση για το αποτέλεσμα. Επίσης, εκτιμάται, ότι τώρα η Τουρκία παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό.

    Στο ίδιο κλίμα και οι εκτιμήσεις του Πολίτη, ενώ την ικανοποίηση Αθήνας και Λευκωσίας προτάσσουν στο βασικό τους άρθρο η Μάχη και η Σημερινή.

    Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή Κίπρις σημειώνει, ότι η ημερομηνία κατάληξης των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτή, γεγονός, που αφήνει εκκρεμή την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης, Γενί Ντουζέν σε άρθρο της με τίτλο "Σιωπή για την Κύπρο πριν την καταιγίδα" γράφει, ότι συζητείται κατά πόσον η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών θα μετατραπεί σε Σύνοδο Κορυφής για το Κυπριακό.

    Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στην παρασκηνιακή φημολογία για κάποια κίνηση εκ μέρους του Κόφι Ανάν, που αναμένεται να γίνει σήμερα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων

    Ημερομηνία αλλά με όρους

    [02] Είπε το "ναι" η Τουρκία στην πρόταση της ΕΕ Με χαμόγελα έκλεισε η Σύνοδος Κορυφής

    17/12/2004 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2004 11:28:41 μμ)

    Με ένα χειροκρότημα επισφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, μετά από έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, μετά από σκληρές διαβουλεύσεις, συμφώνησε να υπογράψει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση της χώρας του με τα 10 νέα κράτη-μέλη, συνεπώς και με την Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου 2005 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται και η ικανοποίηση των "25" για την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο. Για μεγάλο βήμα κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

    "Ιστορική απόφαση για το μέλλον της Ευρώπης"

    Στην παράγραφο 19 του κειμένου της συμφωνίας επισημαίνεται η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο που αφορά την προσαρμογή της συμφωνίας της Άγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων μελών.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε τη δήλωση της Τουρκίας πως "η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Άγκυρας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού συμφωνηθούν και οριστικοποιηθούν οι προσαρμογές που είναι απαραίτητες κατά την άποψη των σημερινών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αργά το απόγευμα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε., Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε , χαρακτήρισε "ιστορική απόφαση για το μέλλον της Ευρώπης" της συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας κάνοντας λόγο για ένα "επιτυχέστατο Συμβούλιο". Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν για την ένταξη της Τουρκίας και τα οποία θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο , ο οποίος έκανε λόγο για μία "καλή απόφαση" και για τις δύο πλευρές χαρακτηρίζοντας "ιστορικό σταυροδρόμι και στιγμή ορόσημο" τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

    Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει και να στείλει μηνύματα ότι θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και εκτίμησε ότι με σκληρή δουλειά και δέσμευση, και των δύο πλευρών, αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί.

    Κατόπιν το λόγο πήρε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα , ο οποίος μίλησε για "πολύ καλά αποτελέσματα" και τόνισε ότι τώρα η Τουρκία πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα.

    "Η σημερινή συμφωνία δεν σημαίνει και αναγνώριση της Κύπρου"

    Τα δύο τελευταία χρόνια, η Τουρκία κατέβαλε κάθε προσπάθεια να εναρμονιστεί με τα κριτήρια που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης , δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου, προσθέτοντας πως, πριν από δύο μήνες, οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    "Φτάσαμε σε ένα ορόσημο στη μακρά πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, την οποία διένυσε με δυσκολίες. Τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να εντείνουμε προσπάθειες για πλήρη ένταξη ", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η Ε.Ε. συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση των παγκοσμίων προβλημάτων".

    Πάντως, ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση δε σημαίνει με κανένα τρόπο την de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να προσθέσει ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών διενέξεων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου πρωθυπουργού, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα πέτυχε το "σταυροδρόμι" της με την Ε.Ε. και εξέφρασε την ελπίδα η διαδικασία να καταλήξει στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

    Ο κ. Ταλάτ επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας τονίζοντας ότι η επέκταση της Συμφωνίας της Άγκυρας δε σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όσον αφορά το Κυπριακό είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για λύση και εναπόκειται στον κ. Παπαδόπουλο να κινηθεί για την επίλυση του θέματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πετύχαμε όλους μας τους στόχους"

    Ικανοποίηση και επιφυλάξεις

    Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων

    Ημερομηνία αλλά με όρους

    [03] Την Άνοιξη του 2005 ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Διευρύνεται η Ευρώπη

    17/12/2004 6:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2004 11:37:31 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις 17 Μαρτίου του 2005 θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Κροατίας, όπως αποφάσισαν σήμερα οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ένωσης. Προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η συνεργασία της κυβέρνησης του Ζάγκρεμπ με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Μέσα στον Απρίλιο του 2005 θα υπογραφούν και οι συνθήκες ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προκειμένου η πλήρης ένταξή τους να λάβει χώρα μέσα στο 2007. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προβλέπεται, ωστόσο, ρητά η περίπτωση να μετατεθεί κατά ένα έτος η πλήρης ένταξη των δύο χωρών εάν δεν υλοποιηθούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων οι απαραίτητες για την πλήρη ένταξη μεταρρυθμίσεις.

    Οικονομική βοήθεια σε Ρουμανία και Βουλγαρία

    Οι ηγέτες των 25 αποφάσισαν να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στις δύο χώρες που θα αγγίζει το ποσό των 11,5 δις ευρώ για τη Ρουμανία και των 4,6 δις ευρώ για τη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Βουλγαρία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την ένταξή της, άποψη που εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέ Μπορέλ.

    Χαμόγελα στην Κροατία

    Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν την απόφαση της Ε.Ε. στην Κροατία. Για μία από τις σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία της χώρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Ίβο Σάναντερ, και σχολιάζοντας τον όρο που έθεσε η Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είπε: "η υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε πλήρως με το δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν τελειώνει με αυτή την απόφαση, είναι ανάγκη να επιλύσουμε το μόνο ζήτημα που παραμένει άλυτο".

    [04] Κοινωνία

    Πολιτικές και μη αντιδράσεις για την "ήττα" Πολιτική αντιπαράθεση για την ΕΧΡΟ 2008

    17/12/2004 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Εντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των πολιτικών, όσο και των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η μη ανάληψη της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελός Αντώναρος σε δηλώσεις του εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης για υλοποίηση όλων των προδιαγεγραμμένων έργων, ενώ από την μεριά του, το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για "διπλωματική αφέλεια" και "ηττοπάθεια". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε την αποτυχία της ανάληψης "ευκαιρία που χάθηκε για τη Βόρεια Ελλάδα. Πιο ήπιες ήταν οι αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων στη συμπρωτεύουσα, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη μη ανάληψη της διοργάνωσης της διεθνής έκθεσης εμπορίου, ωστόσο στάθηκαν στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα έργα που είχαν προδιαγραφεί στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν.

    Υλοποίηση έργων υποσχέθηκε ο Αντώναρος

    Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αποπεράτωση των προδιαγεγραμμένων έργων εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξή του για τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Ευάγγελος Αντώναρος. Ο τελευταίος κατέστησε σαφές, ότι η διαδικασία ανάδειξης μιας πόλης σε διοργανώτρια της διεθνούς έκθεσης εμπορίου είναι "μακρόχρονη και πολύπλοκη", ενώ οι παράμετροι, που μπορεί να κρίνουν την ψηφοφορία είναι πολλές. Στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση "θα κάνει όλα όσα έχουν ανακοινωθεί για τη Θεσσαλονίκη". "Περιμένετε να δείτε τα έργα. Αυτά θα μετρήσουν" τόνισε ο κ. Αντώναρος, ενώ κατέληξε λέγοντας, ότι το γεγονός της λεωφορείοπειρατείας δεν έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο στη μη ανάληψη της διοργάνωσης.

    Επικρίσεις από ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό

    Όσο αφορά τις θέσεις της αντιπολίτευσης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αυτές εκφράστηκαν επίσημα, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Καστανίδη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι γκρέμισε "ό,τι δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα".

    Στο θέμα της EXPO 2008 αναφέρθηκε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε παταγώδη αποτυχία τη μη ανάληψη της διοργάνωσης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να αποπερατωθούν τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, ώστε η πόλη να είναι έτοιμη να διεκδικήσει την επόμενη δυνατή διοργάνωση με αξιώσεις.

    Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η βουλευτής του Συνασπισμού Α΄ Θεσσαλονίκης , κα. Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, η οποία έκανε λόγο για δικομματισμό, ο οποίος ευθύνεται για την "ευκαιριακή" λογική του επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, που οδήγησε στην αποτυχία ανάληψης της έκθεσης.

    Απογοήτευση, αλλά και στήριξη από παραγωγικούς φορείς

    Με απογοήτευση, η οποία δεν μείωσε την αισιοδοξία τους για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σε θέματα υποδομών, αντιμετώπισαν τη μη ανάληψη της διοργάνωσης οι εμπορικοί, βιομηχανικοί και βιοτεχνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Δημήτρης Συμεωνίδης, εξέφρασε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα "αισθήματα απογοήτευσης στον επιχειρηματικό κόσμο" με τη υλοποίηση των προαναγγελθέντων για την ΕΧΡΟ έργων, για τα οποία άλλωστε, όπως τόνισε, "έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ". Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η υλοποίηση των έργων αυτών θα αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί για ενδεχόμενη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ του 2012.

    Την ίδια άποψη εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στην οποία γίνεται αναφορά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για "ολοκλήρωση και ενίσχυση των αναγκαίων έργων υποδομής ", ενώ τόνισε ότι η αποτυχία της ανάληψης δεν πρέπει να σταθεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της πόλης.

    Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήριου Μαγόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για "πολιτικά συμφέροντα", που ευθύνονται για τη μη ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε διοργανώτρια πόλη της έκθεσης, τονίζοντας από την άλλη, ότι "η χώρα μας έδωσε μια αξιοπρεπή, σκληρή, αλλά άνιση όπως αποδείχτηκε, μάχη". Δεν παρέλειψε και αυτός να αναφερθεί στην ανάγκη υλοποίησης των έργων, που επρόκειτο να αρχίσουν, σε περίπτωση που η Θεσσαλονίκη έβγαινε νικητής στη "μάχη" για τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008.

    Εξέφρασε, εξάλλου, τη στήριξη των παραγωγικών τάξεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της συμπρωτεύουσας, σε περίπτωση που η πόλη διεκδικήσει εκ νέου τη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης εμπορίου για το 2012.

    [05] Κοινωνία

    Στο Αιγαίο Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών

    17/12/2004 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τέσσερις σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν την Παρασκευή στο Αιγαίο, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένο.

    [06] Κόσμος

    "Για το καλό της Σερβικής Δημοκρατίας" Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας

    17/12/2004 8:19:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την παραίτηση του υπέβαλε την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας Ντράγκαν Μικέρεβιτς, μία ημέρα μετά τις κυρώσεις που υιθετήθηκαν από την Διεθνή Κοινότητα κατά της κυβέρνησής του για έλλειψη συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). "Για το καλό της "Σερβικής Δημοκρατίας" (RS) αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου, σύμφωνα με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις και αυτές του κόμματος στο οποίο ανήκω", δήλωσε ο Μικέρεβιτς.

    [07] Αθλητισμός

    Εγχειρίστηκε ο Τζιωρτζόπουλος

    17/12/2004 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ο υψηλός πυρετός που παρουσίασε ο Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, ανάγκασε το ιατρικό επιτελείο της ΑΕΚ να επισπεύσει κατά μια ημέρα την επέμβαση στο σπασμένο πόδι του, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα. Η εγχείρηση ήταν προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο, αλλά ο γιατρός των "κιτρινόμαυρων', Γιάννης Λεβάκος, μετά την επιπλοκή που παρουσιάστηκε, αναγκάστηκε να την κάνει σήμερα και αντί της "ενδομυελικής ήλωσης", προτιμήθηκε να προχωρήσει σε "οστεοσύνθεση χωρίς εμφύτευμα". Ο αριστερό-πόδαρος παίκτης της Ένωσης, ο οποίος υπέστη κάταγμα κνήμης-περόνης στον αγώνα πρωταθλήματος με την Ξάνθη, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ, ανένηψε χωρίς προβλήματα.

    Κοινωνική προσφορά

    Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ δείχνοντας λίγο πριν την ημέρα των Χριστουγέννων το ανθρώπινο πρόσωπό της και παράγοντας επίσης κοινωνικό έργο, αποφάσισε να προσφέρει το 5% των εισπράξεών της από τον αγώνα της Κυριακής, στο σύλλογο "Το χαμόγελο του παιδιού".

    Γι΄αυτό λόγο με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους φιλάθλους της Ένωσης να δώσουν το "παρών" στον αγώνα με τον ΟΦΗ, καθώς με την αγορά ενός εισιτηρίου θα συμβάλουν στο έργο του συλλόγου.

    Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι φίλαθλοι είναι ότι μετά από απόφαση της ΕΠΑΕ η ώρα διεξαγωγής του αγώνα άλλαξε και από τις 17:00 - που είχε αρχικά οριστεί - θα διεξαχθεί στις 19:00.

    [08] Αθλητισμός

    Ξαφνικά προβλήματα στην Χαλκηδόνα

    17/12/2004 8:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2004 10:41:42 μμ)

    Δύο προβλήματα της τελευταίας στιγμής προέκυψαν την Παρασκευή στην Χαλκηδόνα. Ο Γιώργος Παράσχος είδε στην απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής, τόσο τον Βαγγέλη Ντάγκα, όσο και τον Τάκη Παππά, να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα, μετά τις ενοχλήσεις στο γόνατο που ένιωσε ο πρώτος και το σφίξιμο στους προσαγωγούς που ταλαιπωρούσε τον δεύτερο. Αύριο οι δυο ποδοσφαιριστές θα δοκιμάσουν να προπονηθούν, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την συμμετοχή τους στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα ο προπονητής της Χαλκηδόνας, θα έχει στη διάθεσή του τον Σίμο που εξέτισε την ποινή του, όπως και τους Μικέ και Ζαχαρόπουλο. Η αποστολή για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θα ανακοινωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου.

    Με το βλέμμα στραμένο στον Άντερσον

    Πρόσωπο του αγώνα θα είναι χωρίς αμφιβολία ο Αντερσον Φρέιτας Λίμα. Ο Βραζιλιάνος μέσος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Παναθηναϊκού για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ενώ η Χαλκηδόνα ήδη έχει στα χέρια της πρόταση των πρωταθλητών για την απόκτησή του.

    Από την πλευρά του ο παίκτης θα ήθελε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή αφού θεωρεί ότι οι 'πράσινοι" είναι μια ομάδα που μπορούν να καλύψουν τις φιλοδοξίες του.

    Το μόνο που δείχνει να "τρενάρει" κάπως τα πράγματα είναι η αδυναμία, μέχρι στιγμής, της Χαλκηδόνας στο να βρει τον αντικαταστάτη του με δεδομένο ότι ο Άντερσον για πολλούς είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα.

    [09] Αθλητισμός

    Βαριές ποινές για πέντε

    17/12/2004 8:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2004 8:53:12 μμ)

    Σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης 5 οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου μετά από επεισόδια στο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων. Οι νεαροί καταδικάστηκαν με βάση τον νέο νόμο περί βίας στα γήπεδα, για ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο και απαλλάχθηκαν από την κατηγορία των διακεκριμένων φθορών. Σε άλλους 5 ανήλικους οπαδούς που κάθισαν και αυτοί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα επεισόδια, το δικαστήριο αποφάσισε την ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειάς στους γονείς τους ως αναμορφωτικό μέτρο.

    [10] Αθλητισμός

    Νέα πρόσωπα στον ΠΑΟΚ

    17/12/2004 9:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Οι αποδεσμεύσεις των Βόκολου, Μάρκου, Ατματσίδη και η μη ανανέωση της συνεργασίας με τον Κούτση, αλλάζουν το προφίλ του ΠΑΟΚ που θα παρουσιαστεί την Κυριακή με διαφορετικό πρόσωπο στον αγώνα κατά του Ιωνικού, που θα γίνει χωρίς φιλάθλους στην τιμωρημένη Τούμπα. Την θέση και το ρόλο του Κούτση θα πάρει ο Πάρις Ανδράλας, που έχει ανασταλτικά χαρίσματα και το ρόλο του Βόκολου, ενώ ο Διονύσης Χασιώτης επιστρέφει στο κέντρο της άμυνας στη θέση του Βόκολου. Τέλος για πρώτη φορά θα καθίσει στον πάγκο σαν αναπληρωματικός τερματοφύλακας ο Φερνάντεζ, ενώ θέση στην 18άδα θα έχουν όλοι οι παίκτες της ομάδας, πλην των Σκαρμούτσου, Ζαβαντία, Βαγγελή και Χάγκαν.

    Ναυάγησε του Γκέκα

    Το κυριακάτικο παιχνίδι θα είναι το πρώτο της τιμωρίας της έδρας του ΠΑΟΚ που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη με τον αγώνα κυπέλλου προς το Αιγάλεω.

    Η τιμωρία των δυο αγωνιστικών επεβλήθη από τις ασχήμιες των οπαδών του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι της 5ης Δεκεμβρίου προς την ΑΕΚ (1-1).

    Στο μεταγραφικό μέτωπο, αρνητική ήταν τελικά η απάντηση του Φάνη Γκέκα στην πρόταση της ομάδας της Θεσσαλονίκης καθώς ο ίδιος φαίνεται πως δεν βιάζεται να συμφωνήσει με κάποια ομάδα και έχει αποφασίσει ό,τι όταν θα το κάνει θα επιλέξει μια από τις προτάσεις που έχει για την μετακίνηση του.

    Λύση Μακόρ στον Ιωνικό

    Από την άλλη πλευρά, χωρίς προβλήματα συνεχίστηκε και η προετοιμασία του Ιωνικού.

    Εκτός των τραυματιών Γαβριλόπουλου και Διαμαντή, οι υπόλοιποι παίκτες βρίσκονται στη διάθεση του προπονητή τους για τον αγώνα της Τούμπας, αφού επανέρχονται οι Φερέιρα Κινγκ, που επιστρέφει μετά από απουσία τριών αγωνιστικών (τιμωρημένος) και ο Κώστας Μάγγος που εξέτισε την ποινή του στον αγώνα κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

    Έτσι ο προπονητής της ομάδας, Βαγγέλης Βλάχος για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ έχει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για την άμυνα και το κέντρο, αλλά αυτό που τον προβληματίζει για άλλη μια φορά είναι η επίθεση, όπου μετά τον τραυματισμό του Γαβριλόπουλου και τη λύση της συνεργασίας με τον Βόγκριτς, δεν έχει στη διάθεσή του έναν προωθημένο κυνηγό και για ακόμη μία φορά τον δύσκολο ρόλο του "φουνταριστού" θα αναλάβει ο Ολιβερ Μακόρ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 December 2004 - 21:52:19 UTC