Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη επίσκεψη Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τουρκία "Ο τουρισμός γέφυρα
  • [02] Έκθεση "Ελεύθερνα - πόλη - ακρόπολη - νεκρόπολη" Στην Αθήνα η κυρία της
  • [03] Για τη στήριξη των σχέσεων Ελλάδας - Πολωνίας Υψηλή διάκριση στην
  • [04] Από τις 6 το πρωί έως τα μεσάνυχτα Στηρίξτε τη "Στέγη του Νεφροπαθή"
  • [05] Η πρόκριση "έκατσε" στο "κόκκινο"
  • [06] Στάθηκε... όρθια η Σοσό στη Λισαβόνα
  • [07] Χάνει το Νοντά για μισό μήνα η Μονακό
  • [08] Την παραίτηση Αραγκόνιες ζητά η οικογένειά του
  • [09] Θέλει να επιστρέψει στην Αυστρία ο Όσιμ
  • [10] Με θύματα παιδιά Οι παγίδες της Τσετσενίας
  • [11] Τέσσερις οικογένειες, πιστές στους Κόκκινους Χμερ Ζούσαν στη ζούγκλα
  • [12] "Αισθάνομαι ανακούφιση", δήλωσε η κατηγορούμενη Αναστολή εκτέλεσης στο
  • [13] Αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας Ισόβια για το δολοφόνο της
  • [14] Σταθερά πρώτοι οι Σάνς
  • [15] Η οικονομία των δήμων Συνάντηση Αλογοσκούφη - ΚΕΔΚΕ

    [01] Πολιτική

    Επίσημη επίσκεψη Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τουρκία "Ο τουρισμός γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας"

    1/12/2004 11:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2004 11:36:38 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο τουρισμός είναι ένας τομέας που προσφέρεται για στενότερη συνεργασία και συνύπαρξη Ελλάδας - Τουρκίας, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Τουρκία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, μίλησε για την ανάγκη μίας νέας αρχιτεκτονικής στις σχέσεις των δυο χωρών, σημειώνοντας ότι είναι ευτύχημα που οι πρωθυπουργοί Ελλάδας - Τουρκίας είναι δύο άνθρωποι με σύγχρονες αντιλήψεις. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Τουρκία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού Ερκάν Μουμτζού, με τον οποίο εγκαινίασε την έκθεση συλλεκτικών αφισών "Μελίνα Μερκούρη-Τοπ-Καπι". Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε και το Φανάρι όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

    Αισιόδοξος για τη Χάλκη

    Μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος του μετέφερε την πικρία του για τα προβλήματα του Πατριαρχείου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επαναλειτουργία της Χάλκης.

    Όπως εκτίμησε, παρά τα επί μέρους ζητήματα που κατά καιρούς προκύπτουν, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα αισιόδοξο περιβάλλον για τη λειτουργία του ιστορικού και πνευματικού θεσμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εγκύκλιο που απαγόρευσε τους δημόσιους υπάλληλους να συμμετέχουν στην δεξίωση που οργανώνει η αμερικάνικη πρεσβεία προς τιμή των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπογράμμισε: "Την έννοια της οικουμενικότητας δεν την καθορίζει η πολιτική επικαιρότητα αλλά οι παραδόσεις, η ακτινοβολία του θεσμού και το ίδιο το ποίμνιο της Εκκλησίας μας".

    [02] Πολιτισμός

    Έκθεση "Ελεύθερνα - πόλη - ακρόπολη - νεκρόπολη" Στην Αθήνα η κυρία της Ωξέρ

    2/12/2004 12:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την έκθεση "Ελεύθερνα - πόλη - ακρόπολη - νεκρόπολη", εγκαινίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Ο Κωστής Στεφανόπουλος ξεναγήθηκε στις αίθουσες με τα εντυπωσιακά ευρήματα από την αρχαία πόλη της Κρήτης. Το ενδιαφέρον του, όπως ήταν αναμενόμενο, τράβηξε η περίφημη κυρία της Ωξέρ, η οποία απεστάλη από το Λούβρο, με αφορμή την έκθεση. Το ασβεστολιθικό γλυπτό, χρονολογείται στη μέση Δαιδαλική περίοδο (γύρω στα 640 π.Χ.) και οι τελευταίες ανασκαφές στην νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην αρχαία Ελεύθερνα, επιβεβαιώνουν την καταγωγή του από την Κρήτη. Η κυρία της Ωξέρ, θα παραμείνει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για τρεις μήνες.

    Η αρχαία Ελεύθερνα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Κατά τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης, μήνυμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού.

    " Η έκθεση αυτή ανοίγει ένα διάλογο με την υψηλή αισθητική του πολιτισμού της Κρήτης και διαβεβαιώνει ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει ανάλογες προσπάθειες" τόνισε ο Κ. Καραμανλής.

    Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα ευρήματα, από τις ανασκαφές στην αρχαία Ελεύθερνα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2005 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 500 αντικείμενα από πηλό, λίθο, σίδηρο, χαλκό, άργυρο, χρυσό, ελεφαντοστό, γυαλί, σπαράγματα από ολόκληρα αγάλματα, αγγεία διαφόρων περιόδων, όπλα, εργαλεία, διακοσμητικά αντικείμενα.

    Ευρήματα, που αποδεικνύουν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, από την Υπονεολιθική περίοδο ως τον 12ο μεταχριστιανικό αιώνα .

    [03] Κοινωνία

    Για τη στήριξη των σχέσεων Ελλάδας - Πολωνίας Υψηλή διάκριση στην υπουργό Παιδείας

    2/12/2004 12:45:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τον τίτλο του Ταξιάρχη του τάγματος Αρετής της Πολωνικής Δημοκρατίας έλαβε σε επίσημη τελετή στην Πολωνική πρεσβεία η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Η υψηλή αυτή διάκριση με απόφαση του προέδρου της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιεβσκι απονέμεται σε πρόσωπα του εξωτερικού που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεργασίας και φιλικών σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Πολωνίας. Η κ. Γιαννάκου τιμήθηκε για τη συμβολή της από τη θέση της προέδρου της ομάδας φιλίας Ελλάδας Πολωνίας. Η υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή και τόνισε πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη στήριξη των Πολωνών μεταναστών στην Ελλάδα,οι οποίοι έχουν επιδείξει άριστη συμπεριφορά και συμβιώνουν αρμονικά με τους Έλληνες.

    [04] Κοινωνία

    Από τις 6 το πρωί έως τα μεσάνυχτα Στηρίξτε τη "Στέγη του Νεφροπαθή"

    2/12/2004 1:01:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ραδιομαραθώνιο αλληλεγγύης για τη "Στέγη του Νεφροπαθή" διοργανώνει από τις 6.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα η ΝΕΤ 105,8 και οι Περιφερειακοί Σταθμοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε συνεργασία με δεκάδες άλλους σταθμούς από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Ραδιομαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί στο στούντιο της ΝΕΤ 105,8, η οποία ηγείται της προσπάθειας και θα συμμετέχουν οι ραδιοσταθμοί "Αθήνα 9,84", "Αλφα 98,9", "Φλας 96", "Σούπερ Σπορ FM", οι οποίοι θα εκπέμπουν σε κοινή σύνδεση. Στο πάνελ του Ραδιοθαλάμου θα μετέχουν εκπρόσωποι του πολιτικού, οικονομικού, πνευματικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου της χώρας.

    Για να κάνετε την προσφορά σας, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 9011-272299, 210-9499190 ή να στείλετε SMS, γράφοντας "Νεφρό" και αποστολή στο 4522.

    [05] Αθλητισμός

    Η πρόκριση "έκατσε" στο "κόκκινο"

    2/12/2004 4:03:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Λίγκ Καπ "σφράγισαν" χθες Μαντσεστερ Γιουναϊτεντ και Λίβερπουλ. Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον επιβλήθηκε της Άρσεναλ με ένα γκολ από του Μπεγιόν πριν συμπληρωθεί το 1 της αναμέτρησης, ενώ η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμμπιονς Λίγκ, χρειάστηκε να κερδίσει στα πέναλτυ με 4-3 την Τότεναμ καθώς στην παράταση το σκορ έληξε 1-1. Τότεναμ με 1-0 και 4-3 στα πέναλτυ (1-1 παράταση) αντίστοιχα. Έτσι στη φάση των "4" οι "κόκκινοι διάβολοι" θα αντιμετωπίσουν την Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο, που προχθές επικράτησαν με 1-2 της Φούλαμ ενώ οι "κόκκινοι" θα αναμετρηθούν με τη Γουότφορντ, που ξεπέρασε με 3-0 το εμπόδιο της Πόρτσμουθ.

    Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα και... γκολ

    Ένα γκολ του Νταβίντ Μπεγιόν με τη συμπλήρωση των 18.5 δευτερολέπτων του αγώνα αποδείχθηκε αρκετό στους "μπέμπηδες" για να πάρουν τη νίκη 1-0 και την πρόκρισηστον αγώνα των "8" του Αγγλικού Κυπέλλου επί της Άρσεναλ.

    Από τον αγώνα δεν έλειψαν το πάθος οι σκληρές φάσεις και τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, όπως στη φάση που Φαν Πέρσι έκλεψε την μπάλα από τον Ρίτσαρντσον και αυτός τον χτύπησε με τον αγκώνα, αλλά ο διαιτητής, Μαρκ Χάλσεϊ εξαντλώντας κάθε όριο επιείκιας απλά τους παρατήρησε με κίτρινη κάρτα.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Γάλλος τεχνικός των "κανονιών" Αρσέν Βενγκέρ πιστός στην τακτική που ακολούθησε μέχρι την παρούσα φάση, παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο του "Όλντ Τράφορντ" τη νεανική ομάδα που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Πρόκριση από τα 11 βήματα

    Χωρίς γκολ και φυσικά χωρίς νίκητή έληξε η κανονική διάρκεια του προημιτελικού Τότεναμ-Λίβερπουλ. Έτσι η συνάντηση οδηγήθηκε στην παράταση και στο 108 ο Ντεφόε έδωσε το προβάδισμα στους "πετεινούς" με 1-0.

    Η απάντηση όμως των "κόκκινων" δεν άργησε να έρθει, καθώς στο 118 ο Πονγκόλ με πέναλτι διαμόρφωσε το 1-1, αποτέλεσμα που έστειλε τις δύο ομάδες στα πέναλτι.

    Στην ψυχοφθόρο διαδικασία η Λίβερπουλ αποδείχθηκε πιο εύστοχη από τα 11 βήματα, επιβλήθηκε με 4-3 της γηπεδούχου και "σφράγισε" το διαβατήριό της για την 4άδα της διοργάνωσης.

    [06] Αθλητισμός

    Στάθηκε... όρθια η Σοσό στη Λισαβόνα

    2/12/2004 4:39:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA βρίσκεται από χθες η ολλανδική Φέγενορντ, η οποία με δύο γκολ του Σαλομον Καλού επιβλήθηκε με 2-1 της γερμανικής Σάλκε, στον αγώνα της 4ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του Κυπέλλου UEFA. Πλώρη για την επόμενη φάση της διοργάνωσης έβαλε από τον 2ο όμιλο και η ισπανική Ατλέτικο Μπιλμπάο που επιβλήθηκε 1-0 της ρουμανικής Στεάουα Βουκουρεστίου με το γκολ Ετσεμπερία στο 45. Στον 3ο όμιλο η ισπανική Σαραγόσα με τη νίκη της 2-1 επί της ρωσικής πρωτοπόρου Ντίνπρο, έκανε ένα σημαντικό βήμα, ενώ στον 4ο όμιλο η γαλλική Σοσό, επιβλήθηκε στη Λισαβόνα με 1-0 της Σπορτινγκ, χάρις στο τέρμα του Λονφάτ στο 2 και παρά τις προσπάθειες των Πορτογάλων, κράτησε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς που τους φέρνουν κοντά στην πρόκριση και συνάμα κάνουν πλέον πιο δύσκολη την παοστολή του Πανιωνίου στη Γαλλία. Σήμερα διεξάγονται οι αγώνες της 4ης ημέρας των ομίλων 5,6,7,8 όπου το ελληνικό ενδιαφέρον περιστρέφεται στις συναντήσεις Αιγάλεω-Λάτσιο (5ος όμιλος) και Σεβίλλη-ΑΕΚ (8ος όμιλος).

    Τα χθεσινά αποτελεσματα

    1ος όμιλος

    Φερεντσβάρος-Βασιλεία 1-2 (22 Ρόσα - 59 Ρόσι, 79 Χούγκελ)

    Φέγενορντ-Σάλκε 2-1 (32, 40 Καλού 7 Χάνκε)

    2ος Όμιλος

    Ατλέτικο Μπιλμπάο-Στεάουα Βουκουρεστίου 1-0 (45 Ετσεμπερία)

    Μπεσίκτας-Στάνταρντ Λιέγης 1 -1 (30 Μπουρούκ 81 Μπανγκούρα)

    3ος Όμιλος

    Αούστρια Βιέννης-Μπρίζ 1-1 (50 Γκίλεβιτς 90 Λάνζ)

    Σαραγόσσα-Ντνίπρο 2-1 (9 Σάβιο, 72 Γκενερέλο 2 Γεζέρσκι)

    4ος Όμιλος

    Πανιώνιος-Δυναμό Τμπίλισι 5-2 (58, 67, 77 Μάντζιος, 90 Μαρκορά, 90+ Μπρέσκα 38 Κακαλάντζε, 60 Ακαλαϊα)

    Σπόρτινγκ-Λισαβόνας-Σοσό 0-1 (2 Λονφάτ)

    Σήμερα διεξάγονται οι εξής αναμετρήσεις

    5ος Όμιλος

    Παρτιζάν Βελιγραδίου-Βιγιαρεάλ

    Αιγάλεω-Λάτσιο

    6ος Όμιλος

    Αλκμαάρ-Ρέιντζερς

    Οσέρ-Αμίκα Βρόνκι

    7ος Όμιλος

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Χέρενφεν

    Μπέβερεν-Μπενφίκα

    8ος Όμιλος

    Σεβίλη-ΑΕΚ

    Άαχεν-Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης

    [07] Champions League

    Χάνει το Νοντά για μισό μήνα η Μονακό

    2/12/2004 5:22:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Αφριακανός επιθετικός Σαμπάνι Νοντά της Μονακό θα απουσιάσει τις επόμενες τέσσερις βεδομάδες από τους αγώνες της Μονακό λόγω σοβαρού τραυματισμού που υπέστη στο πρόσφατο αγώνα του γαλλικού πρωταθλήματος με την Τουλούζ, που έληξε 0-0. Ο αρχηγός του Κονγκό, που στάθηκε για μια κόμη φορά άτυχος, καθώς είχε επιστρέψει στα τέλη Οκτωβρίου στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Μονεγάσκων, λόγω ενός άλλου τραυματισμού, δεν θα δώσει το παρών στον αγώνα της Ισπανίας με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Την αναμέτρηση όμως της 8ης Δεκεμβρίου με τη "Ντεπόρ" θα χάσει και ο μέσος Τσέχος Γιάροσλαβ Πλάζιλ, που υποφέρει από ενοχλήσεις στους μυς και θα μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για δύο εβδομάδες.

    [08] Αθλητισμός

    Την παραίτηση Αραγκόνιες ζητά η οικογένειά του

    2/12/2004 5:48:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Να παραιτηθεί από τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ισπανίας, ζήτησε από τον Λούις Αραγκόνιες η οικογένειά του, μετά τις πρόσφατες κατηγορίες για ρατσισμό, αλλά και τα "πύρινα" δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισπανού τεχνικού σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του το οικογενειακό του περιβάλλον έχει προσβληθεί έντονα από τους βαρείς χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν για πρώτη φορά στην καριέρα του και για τις οποίες ο ίδιος υποφέρει πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Εν τούτοις ο κ. Αραγκόνιες, παρά το αίτημα των συγγενών του, ποτέ δε σκέφτηκε να αποχωρήσει από τον πάγκο των "ταυρομάχων". Θυμίζουμε ότι ο 66χρονος Λούις Αραγκόνιες βρέθηκε πρόσφατα στο "μάτι του κυκλώνα", εξαιτίας κάποιων δηλώσεων, που έκανε για τον Γάλλο άσο της Άρσεναλ Τιερί Ανρί με ρατσιστικό περιεχόμενο και οι οποίες πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις μετά το επεισοδιακό φιλικό προετοιμσίας με την Αγγλία στη Μαδρίτη .

    [09] Αθλητισμός

    Θέλει να επιστρέψει στην Αυστρία ο Όσιμ

    2/12/2004 6:22:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από δύο χρόνια εργασίας στην μακρινή Ιαπωνία, όπου ο Ίβιτσα Όσιμ κρατά το τιμόνι της JEF United Ιchihara, ο Βόσνιος πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού Ίβιτσα Όσιμ εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Αυστρία και στο σπίτι του στο Γκρατς. H ιαπωνική ομάδα, που βρίσκεται στη 2η θέση του πρωταθλήματος της "Χώρας των Χρυσανθέμων", όπως είναι φυσικό έχει μείνει πολύ ικανοποιημένη από τη σοβαρότητα και τη συστηματική δουλειά του κ. Όσιμ. Ετσι η διοίκηση του συλλόγου έκανε πρόταση στον 63χρονο Βόσνιο τεχνικό για ανανέωση του συμβολαίου του για ένα χρόνο, αλλά ο επιτυχημένος τεχνικός δεν έκρυψε την πρόθεσή του να πάρει το δρόμο του γυρισμού, προκειμένου να εργαστεί ξανά σε κάποια ομάδα του αυστριακού πρωταθλήματος.

    [10] Κόσμος

    Με θύματα παιδιά Οι παγίδες της Τσετσενίας

    2/12/2004 7:36:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλα 600 έχουν τραυματιστεί από εκρήξεις ναρκών την τελευταία δεκαετία στην Τσετσενία, αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο στοιχεία της Unicef. "Από το 1994 μέχρι το 2004 717 παιδιά τραυματίστηκαν από εκρήξεις ναρκών στην Τσετσενία. Από αυτά τα 114 πέθαναν", τόνισε η Άννα Τσερνιακόφσκαγια, εκπρόσωπος της οργάνωσης. Από το 1995 έχουν σημειωθεί περίπου 3.000 εκρήξεις ναρκών στην αποσχισθείσα δημοκρατία και από αυτές οι 700 ήταν θανατηφόρες, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

    [11] Κόσμος

    Τέσσερις οικογένειες, πιστές στους Κόκκινους Χμερ Ζούσαν στη ζούγκλα επί 25 χρόνια!

    2/12/2004 8:54:00 πμ

    Τέσσερις οικογένειες, πιστές στους Κόκκινους Χμερ, έζησαν επί 25 χρόνια στις ζούγκλες της Καμπότζης πιστεύοντας ότι αν εμφανίζονταν θα τους σκότωναν οι Βιετναμέζοι στρατιώτες που ανέτρεψαν το καθεστώς του Πολ Ποτ το 1979. Όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της ομάδας (που αυξήθηκαν από 12 σε 34 στο διάστημα που περιπλανιόνταν στις απομονωμένες περιοχές της βορειοανατολικής Καμπότζης) απέφευγαν κάθε επαφή με ανθρώπους. "Όταν έβλεπαν ένα ανθρώπινο χνάρι μετακινούνταν ακόμη βαθύτερα στη ζούγκλα", εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής της επαρχίας Ρατανακίρι, Γιοέουνγκ Μπαλόνγκ. Ο στρατός του Βιετνάμ, που εισέβαλε στην Καμπότζη το 1979, αποχώρησε δέκα χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1989. Οι τέσσερις οικογένειες αγνοούσαν το γεγονός αυτό και συνέχισαν να ζουν στη ζούγκλα όπου τρέφονταν με ότι έβρισκαν και έφτιαχναν ρούχα χρησιμοποιώντας φλούδες και φύλλα από τα δέντρα. Κάποια στιγμή διέσχισαν τα σύνορα με το Λάος και έκλεψαν φαγητό από τους ντόπιους, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία. Μόνο όταν είδαν τα ίχνη από το φορτηγό της αστυνομίας που τους αναζητούσε αποφάσισαν να εμφανιστούν και να διηγηθούν την ιστορία τους. Όλοι τους, το νεότερο μέλος της ομάδας είναι μόλις 5 μηνών, έχουν τεθεί υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    [12] Κόσμος

    "Αισθάνομαι ανακούφιση", δήλωσε η κατηγορούμενη Αναστολή εκτέλεσης στο Τέξας

    2/12/2004 8:10:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Παράταση πήρε η εκτέλεση μιας 39χρονης γυναίκας, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία του συζύγου της και των δύο παιδιών της. Την αναστολή της εκτέλεσης διέταξε ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι. "Αισθάνομαι ανακούφιση για την οικογένειά μου", δήλωσε η Φράνσες Νιούτον, η οποία πληροφορήθηκε ότι πήρε τετράμηνη αναστολή δύο μόλις ώρες πριν την προγραμματισμένη εκτέλεσή της. Η απόφαση του κυβερνήτη ελήφθη μετά από μια, σπάνια για το Τέξας, πρόταση της Επιτροπής Απονομής Χάριτος προκειμένου να επανεξεταστεί η υπόθεση και να γίνουν οι κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις.

    Είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκτελείται στο Τέξας

    Η 39χρονη είχε κατηγορηθεί για το φόνο του συζύγου της Άντριαν, του γιου τους, Άλτον, 7 ετών και της κόρης τους, Φάραχ, 21 μηνών, το 1987.

    Η εισαγγελική αρχή υποστήριζε ότι διέπραξε το έγκλημα για να καρπωθεί 100.000 δολάρια από τις ασφάλειες ζωής.

    Η Νιούτον ποτέ δεν παραδέχτηκε την ενοχή της, ενώ οι υποστηρικτές της τη θεωρούν θύμα της ελλιπούς δουλειάς του εγκληματολογικού εργαστηρίου της αστυνομίας του Χιούστον.

    Η αστυνομία είχε ανακοινώσει την εποχή εκείνη ότι στο φόρεμα της γυναίκας είχαν βρεθεί ίχνη πυρίτιδας, που αποδείκνυαν ότι εκείνη είχε πυροβολήσει την οικογένειά της. Η Νιούτον όμως ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για υπολείμματα από νιτρικό λίπασμα.

    Από την εποχή εκείνη έχουν αναπτυχθεί καινούριες τεχνικές με τις οποίες τα εργαστήρια μπορούν πλέον να διαχωρίσουν την πυρίτιδα από το νιτρικό λίπασμα. Από το 1982, οπότε το Τέξας επανέφερε τη θανατική ποινή, έχουν εκτελεστεί 336 άνθρωποι στην Πολιτεία αυτή. Αν δεν της είχε δοθεί αναστολή, η Νιούτον θα ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκτελείται στο Τέξας και η τέταρτη από το 1863.

    [13] Κόσμος

    Αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας Ισόβια για το δολοφόνο της Αννα Λιντ

    2/12/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη το δολοφόνο της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ, Μιχαΐλο Μιχαΐλοβιτς, ακυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου της Στοκχόλμης για τον εγκλεισμό του Μιχαΐλοβιτς σε ψυχιατρική κλινική με το σκεπτικό ότι ο δράστης παρουσίαζε σοβαρές ψυχικές διαταραχές τη στιγμή της δολοφονίας. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνει πρωτόδικη απόφαση, τον Μάρτιο, για την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στον Μιχαΐλοβιτς. Ο 25χρονος Μιχαΐλοβιτς, παιδί Σέρβων μεταναστών ομολόγησε ότι σκότωσε με μαχαίρι πέρυσι το Σεπτέμβριο τη Λιντ σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης.

    [14] Αθλητισμός

    Σταθερά πρώτοι οι Σάνς

    2/12/2004 10:53:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Από νίκη σε νίκη οδεύουν οι Φοίνιξ Σανς που τα ξημερώματα επικράτησαν με 120-101 των Κλίβελαντς Καβαλίερς και παρέμειναν πρώτοι και αήττητοι για ένατο συνεχόμενο αγώνα. Χαρακτηριστικό της ομάδας του Φοίνιξ είναι ότι τρεις παίκτες του, οι Νας , Στούνταμαϊρ και Ρίτσαρντσον, τράβηξαν 21 και οδήγησαν την ομάδα τους σε μία καθαρή νίκη. Αντίθετα για τον Πρέντραγκ Στογιάκοβις οι 20 πόντοι του στάθηκαν αρκετοί στους Σακραμέντο Κίνγκς για να επιβληθούν εκτός έδρας με 94-81 των Χόρνετς της Ν. Ορλεάνης. Σπουδαία νίκη όμως πέτυχαν και οι "Tαύροι" του Σικάγο που επικράτησαν με 92-84 των Λεϊκερς. Συνοπτικά τα υπόλοιπα αποτελέσματα Βοστώνη-Μιλγουόκι 101-100, Ουάσινγκτον-Νιου Τζέρσεϊ 95-68, Ορλάντο-Τορόντο 129-108, Νέα Υόρκη-Μέμφις 90-82, Σαν Αντόνιο Φιλαδέλφεια 105-72, Φοίνιξ-Κλίβελαντ 120-101, Σιάτλ-Γιούτα 129-119 (παράταση), Γκόλντεν-Μινεσότα 99-107, Λ.Α Κλίπερς-Ιντιάνα 88-76.

    [15] Οικονομία

    Η οικονομία των δήμων Συνάντηση Αλογοσκούφη - ΚΕΔΚΕ

    2/12/2004 11:09:00 πμ

    Στην καταγραφή των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας. Αποφάσεις για την κάλυψη των αναγκών των δήμων δεν λήφθηκαν, αλλά συμφωνήθηκε ότι στην παρούσα φάση θα γίνει η καταγραφή των οικονομικών προβλημάτων και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι δυνατότητες κάλυψης των αναγκών. Εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ παραδέχθηκαν ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν μπορούν να λυθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2005, αλλά μπορούν να λυθούν μεσοπρόθεσμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 December 2004 - 9:52:55 UTC