Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιδιαίτερα στα κινέζικα προϊόντα Στόχος η πάταξη του παρεμπορίου
  • [02] Μαμά η διάσημη ηθοποιός Δίδυμοι "μπελάδες" για την Τζούλια Ρόμπερτς
  • [03] Στη Βραζιλία Χήνες επιτηρούν ...φυλακισμένους
  • [04] Επιστολή της Κομισιόν για την απογραφή
  • [05] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας
  • [06] Επαφές Καραμανλή με κορυφαίους υπουργούς
  • [07] Συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών "Ύποπτο" το γάλα για τον
  • [08] Αλογοσκούφης: "Επικριτική η έκθεση της Eurostat"
  • [09] Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας Καταβάλλονται στο Ταμείο
  • [10] Σε όσους κατηγορούν την Κυβέρνηση Αυστηρή απάντηση Ρουσόπουλου
  • [11] Μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
  • [12] Επιτυχία και διαφθορά!
  • [13] Στην Κολωνία και επισήμως
  • [14] Screensaver προστατεύει από τα ανεπιθύμητα sites Ο "δολοφόνος" των spam
  • [15] Η κούραση το πρόβλημα της Άρσεναλ
  • [16] Για σχηματισμό κυβέρνησης Διαβουλεύσεις στην ΠΓΔΜ
  • [17] Παράταση στο εκλογικό θρίλερ
  • [18] ΥΠΕΞ: "Διορθώθηκε ο εσφαλμένος χάρτης της ΠΓΔΜ"
  • [19] Προβάδισμα Ναστάζε και Σοσιαλδημοκρατών Καταμέτρηση με καταγγελίες
  • [20] Μόνος στη κορυφή

    [01] Κοινωνία

    Ιδιαίτερα στα κινέζικα προϊόντα Στόχος η πάταξη του παρεμπορίου

    29/11/2004 11:35:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου ιδιαίτερα στα κινέζικα προϊόντα, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου. Ο Υφυπουργός τόνισε, ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από σήμερα σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας σημείωσε, ότι αίτημα των εμπόρων είναι να καλυφθεί το κενό νομοθεσίας για το παρεμπόριο και "να αντιμετωπισθεί η επιθετική πολιτική του κινεζικού εμπορίου, που εκδηλώνεται με υπερπαραγωγή φθηνών προϊόντων και παράνομη διακίνηση".

    [02] Ζωής ...σΤάσεις

    Μαμά η διάσημη ηθοποιός Δίδυμοι "μπελάδες" για την Τζούλια Ρόμπερτς

    29/11/2004 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Διπλά ευτυχισμένη είναι η 37χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούλις Ρόμπερτς, καθώς το πρωί της Κυριακής έφερε στον κόσμο τους καρπούς του έρωτά της με τον 35χρονο κάμεραμαν Ντάνι Μόντερ. Τα νέα μέλη της οικογένειας Ρόμπερτς-Μόντερ, είναι ένα αγοράκι ο Φίνος Γουόλτερ κι ένα κοριτσάκι η Χέιζελ Πατρίτσια. Ταμώρά γεννήθηκαν σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χαίρουν άκρας υγείας. Ακόμα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά οι παπαράτσι καραδοκούν έξω από το νοσοκομείο, προκειμένου να απαθανατίσουν τα μωρά της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού. Τον περασμένο μήνα η Pretty Woman, είχε εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο με επιπλοκές και οι γιατροί τη συμβούλευσαν να μείνει στο κρεβάτι μέχρι τον τοκετό. Μάλιστα, αναμένονταν να γεννήσει τον Ιανουάριο.

    [03] Παράξενα

    Στη Βραζιλία Χήνες επιτηρούν ...φυλακισμένους

    29/11/2004 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Άκρως πρωτοποριακή, αλλά και αποτελεσματική χαρακτηρίζεται, προς το παρόν, η μέθοδος περιφρούρησης , που εφαρμόζουν τέσσερις φυλακές στη Βραζιλία. Κοινές ...χήνες επιστρατεύθηκαν στην υπηρεσία του νόμου και έγιναν το "δεξί χέρι" των σωφρονιστικών υπαλλήλων! Τα εν λόγω πτηνά, που κάνουν ...περιπολία στους εσωτερικούς χώρους των φυλακών, εκτελούν άψογα τη δουλειά τους, καθώς, μόλις αντιληφθούν, ότι τις πλησιάζει κάποιος, ξεσηκώνουν τον κόσμο με τις φωνές τους! Ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δηλώνουν και οι υπάλληλοι των φυλακών, στην Κοιλάδα Παραϊμπα του Σάο Πάολο, υποστηρίζοντας, ότι κανένας τρόφιμος δεν κατάφερε να δραπετεύσει μετά την έλευση των χηνών.

    Δοκιμασμένη μέθοδος

    Η ριζοσπαστική αυτή ιδέα ανήκε στο διευθυντή των φυλακών Tremembe, Idalecio Pereira Campos, ο οποίος εμπνεύστηκε από τα παιδικά του βιώματα. "Όταν ήμουν μικρός, υπήρχαν μερικές αγριόχηνες σε μια κοντινή φάρμα στο σπίτι μας, που άρχιζαν να με κυνηγάνε, μόλις με αντίκριζαν. Υπέθεσα, λοιπόν, ότι οι χήνες θα αποδεικνύονταν εξαιρετικοί φύλακες και δεν έκαναν λάθος!", δήλωσε με περηφάνια για το αλάνθαστο ένστικτό του στην Terra Noticias Populares.

    Να υποθέσουμε, με τη σειρά μας, ότι, στο εξής, το αγαπημένο "πιάτο" όλων των τροφίμων στα εν λόγω σωφρονιστικά ιδρύματα θα είναι ...χήνα ψητή στο φούρνο;

    [04] Οικονομία

    Επιστολή της Κομισιόν για την απογραφή

    29/11/2004 1:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ-105,8

    Τις θέσεις της για τη δημοσιονομική απογραφή στην Ελλάδα θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, θα αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομίας στην οποία αναμένεται να ζητηθεί από την Κυβέρνηση η διατήρηση της πολιτικής της διαφάνειας, για να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των ελλειμμάτων και του χρέους. Από το υπουργείο Οικονομίας διευκρινίζεται, ότι δεν τίθεται θέμα παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της απογραφής. Επίσης, το Υπουργείο σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του, ότι με την επιστολή αυτή "καταδικάζονται απερίφραστα οι πρακτικές απόκρυψης στοιχείων αναφορικά με τα ελλείμματα και το χρέος του δημοσίου από την προηγούμενη Κυβέρνηση".

    [05] Ιράκ

    Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας

    29/11/2004 2:07:00 μμ

    Το θάνατο 12 ανθρώπων προκάλεσε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, έξω από αστυνομικό τμήμα δυτικά της ιρακινής πόλης Ραμάντι. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, άλλοι 10 είναι οι τραυματίες. Όπως δήλωσε, ο Νάζαρ αλ-Χίτι, γιατρός, τα περισσότερα θύματα είναι αστυνομικοί, οι οποίοι την ώρα, που σημειώθηκε η επίθεση, είχαν σχηματίσει ουρά για να εισπράξουν τους μισθούς τους.

    [06] Πολιτική

    Επαφές Καραμανλή με κορυφαίους υπουργούς

    29/11/2004 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης είχε στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής είχε δίωρη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, και Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα. Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα γεγονότα που συνέβησαν στο Συνέδριο της ΔΑΚΕ, το Σαββατοκύριακο, τα οποία συζήτησε με τους Υπουργούς, δήλωσε: "Οι συνδικαλιστές έχουν τις απόψεις τους οι οποίες είναι σεβαστές. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική". Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς βρέθηκαν ο Προϋπολογισμός, ο αναπτυξιακός νόμος καθώς και το ζήτημα του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

    "Εξαιρετικά καταδικαστική η επιστολή της Eurostat"

    Ο κ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή της Eurostat, αποκάλυψε ότι η επιστολή είναι "εξαιρετικά καταδικαστική για τις πρακτικές του παρελθόντος αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία" και πρόσθεσε ότι: "επικυρώνει απόλυτα την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στους δημόσιους λογαριασμούς".

    Στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχαν οι κύριοι Αλογοσκούφης και Σιούφας βρέθηκε, όπως είπαν, μετά τη συνάντηση, ο προϋπολογισμός, ο αναπτυξιακός νόμος και η ρύθμιση για το Συνήγορο του Καταναλωτή, θέματα τα οποία θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα και στη Βουλή.

    "Η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της"

    Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι ξεδιπλώνεται η κυβερνητική πολιτική για να υπάρξει ανάπτυξη και ενημερωμένοι καταναλωτές έτσι ώστε να λειτουργεί ομαλά η αγορά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει αλαζονεία υπουργών, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε: "Η δημοκρατία λειτουργεί με τους κανόνες της. Οι συνδικαλιστές έχουν τις απόψεις τους, η κυβέρνηση και οι υπουργοί υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική".

    Καμία δήλωση δεν έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια από το υπουργείο Εσωτερικών που θα αφορούν τη μοριοδότηση των συμβασιούχων και τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, του 1998, και τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιστολή της Κομισιόν για την απογραφή

    Η απάντηση Μεϊμαράκη στη ΔΑΚΕ

    [07] Υγεία

    Συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών "Ύποπτο" το γάλα για τον καρκίνο;

    29/11/2004 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    "Μην πίνετε περισσότερο από δυο ποτήρια γάλα την ημέρα", φαίνεται να συμβουλεύουν τις γυναίκες ερευνητές του Σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, καθώς ανακάλυψαν, ότι μεγάλες ποσότητες γάλακτος αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης βαριάς μορφής καρκίνου των ωοθηκών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες, ένας μικρός αριθμός των οποίων έπασχε ήδη από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Μέχρι τώρα, παραμένουν αδιευκρίνιστοι οι λόγοι αυτού του φαινομένου. Ορισμένοι, όμως, ειδικοί εικάζουν ότι η λακτόζη, τύπος ζάχαρης που περιέχεται στο γάλα, μπορεί να αυξήσει υπερβολικά την παραγωγή ορμονών, οι οποίες προκαλούν την ανάπτυξη του όγκου στην περιοχή των ωοθηκών. Στο παρελθόν, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν συνδεθεί με μορφές καρκίνου, όπως του στήθους και του προστάτη. Μέχρι τώρα, δεν έχουν προσδιοριστεί τα ακριβή διατροφικά στοιχεία, που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες συνιστούν να καταναλώνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα "με μέτρο".

    Μεγάλη κατανάλωση, διπλάσιος κίνδυνος

    Η μελέτη διήρκεσε περίπου 13 χρόνια, κατά τα οποία οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 61.084 γυναικών, ηλικίας 36-78 ετών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες διέγνωσαν καρκίνο των ωοθηκών σε 266 γυναίκες, από τις οποίες 125 βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο.

    Οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι οι γυναίκες, που είχαν καταναλώσει περισσότερες από τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν βαριά μορφή καρκίνου των ωοθηκών. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες του δείγματος, οι οποίες είχαν καταναλώσει λιγότερες από δυο μερίδες της συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

    Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το γάλα, οι ειδικοί ανακάλυψαν, πως οι γυναίκες που έπιναν δυο ή περισσότερα ποτήρια γάλακτος, κινδύνευαν δυο φορές περισσότερο από εκείνες, που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα ή δεν έπιναν καθόλου.

    Αδιευκρίνιστα τα αίτια

    "η καλύτερη συμβουλή είναι να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή, που θα περιέχει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά"

    Δρ Κέιτ Λο, μέλος του βρετανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο

    Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, ότι παραμένει ακόμη ασαφές το πώς τα θρεπτικά συστατικά ή η ποσότητα και κατανομή του λίπους στο σώμα επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου.

    Η Δρ Κέιτ Λο, από το βρετανικό ερευνητικό κέντρο καρκίνου τονίζει, ότι "προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει, πως διατροφή, πλούσια σε γάλα, γιαούρτι και τυρί μπορεί να εκθέσει τις γυναίκες σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών". Συμπλήρωσε, όμως, ότι "η εικόνα, που έχουμε, είναι συγκεχυμένη, καθώς άλλες μελέτες αποδεικνύουν, πως οι γυναίκες που πίνουν αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών".

    Ήδη, η Δρ Λο διεξάγει μεγάλη έρευνα σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο, που έχει η διατροφή στον καρκίνο.

    Ωστόσο, υποστηρίζει ότι "μέχρι να μάθουμε περισσότερα για τα ακριβή στοιχεία της διατροφής, που επηρεάζουν τον καρκίνο, η καλύτερη συμβουλή είναι να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή, που θα περιέχει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά".

    [08] Οικονομία

    Αλογοσκούφης: "Επικριτική η έκθεση της Eurostat"

    29/11/2004 3:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2004 6:48:12 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Εξαιρετικά επικριτική για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν, όσον αφορά τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, θα είναι η έκθεση της Eurostat, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι τυχόν υπαγωγή της Ελλάδος στο άρθρο 104 παρ. 9 για υπερβολικό έλλειμμα, δε συνιστά επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο υπαγωγής της χώρας μας στο εν λόγω άρθρο. Ο Υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι η έκθεση της Eurostat θα είναι η επίσημη απογραφή της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έκανε την απογραφή για το 2003, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν με πρωτοβουλία της Ε.Ε. Ο κ. Αλογοσκούφης είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Στόχος η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%

    Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και της Κομισιόν, στην επιστολή που θα διαβιβάσει η Επιτροπή στο Υπουργείο, θα αναφέρονται όλες οι παραβιάσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος τα τελευταία 7 χρόνια.

    "Το θέμα της απογραφής θα λήξει με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", διαβεβαίωσε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι επειδή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ύψος των χρεών του Δημοσίου προς τα νοσοκομεία, αυτό το οικονομικό μέγεθος δεν έχει συμπεριληφθεί.

    Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2005 κάτω από το 3% του ΑΕΠ , το οποίο προβλέπεται από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομίας σημειώνοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδος δεν θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στις 5 Δεκεμβρίου αλλά τον Ιανουάριο.

    Τέλος, αναφερόμενος στην πιθανή εισαγωγή της εταιρείας ΔΑΑ του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο Χρηματιστήριο, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αυτή θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο και με τον καλύτερο τρόπο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί σχετικά με την πρόθεση της γερμανικής Hochtief να πουλήσει μέρος των μετοχών της, θα επιλυθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του αεροδρομίου.

    Σκληρή απάντηση Αθανασάκη

    Για "μεγάλο νεοδημοκρατικό φιάσκο που το πληρώνει η χώρα" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη.

    "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. άνοιξε τον "ασκό του Αιόλου" με μια διαδικασία που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην ελληνική οικονομία, πλήττει τις προοπτικές της, υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο και το εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και ότι οι πράξεις της χαρακτηρίζοντας από "μικροκομματική λογική και ερασιτεχνισμό".

    Ανεπίδεκτο μαθήσεως χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κατηγορώντας το ότι συνεχίζει τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. "Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τώρα μόνον έχουν αληθινή εικόνα των πραγματικών οικονομικών μεγεθών" σημείωσε ο κ. Αντώναρος προσθέτοντας: "Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική φιλολογία που προδίδει την αμηχανία όσων συστηματικά κακοδιαχειρίστηκαν την οικονομία χωρίς ίχνος ντροπής".

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

    Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) από την 1η Ιανουαρίου στις τράπεζες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των τραπεζών, ο κ. Αλογοσκούφης το συνέδεσε με την εφαρμογή των ΔΛΠ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τη ρύθμιση του θέματος με το νόμο του πρώην υπουργού, Δημήτρη Ρέππα, είπε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί συνολικά δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει τα ΔΛΠ από την 1.1.2005.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαφές Καραμανλή με κορυφαίους υπουργούς

    Επιστολή της Κομισιόν για την απογραφή

    [09] Οικονομία

    Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας Καταβάλλονται στο Ταμείο Νομικών τα χρέη του Δημοσίου

    29/11/2004 4:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ θα καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο προς το Ταμείο Νομικών για οφειλές του, τη χρονική περίοδο 1998-2004. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο νομοσχέδιο για το Συνήγορο του Καταναλωτή. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του αυτές όχι μόνο με την καταβολή μετρητών, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά και με την έκδοση ομολόγων.

    [10] Πολιτική

    Σε όσους κατηγορούν την Κυβέρνηση Αυστηρή απάντηση Ρουσόπουλου

    29/11/2004 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2004 5:16:02 μμ)

    Δριμεία επίθεση σε οργανωμένα κέντρα, εκτός του ΠΑΣΟΚ, τα οποία "χρησιμοποιούν ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως Δούρειους Ίππους, για να πλήξουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν σύγχυση στο μήνυμά της", εξαπολύει ο Υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". Ο κ. Ρουσόπουλος εκτιμά, ότι η οργανωμένη αυτή επίθεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όσο πλησιάζει η κατάθεση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο. Επίσης, τονίζει κατηγορηματικά ότι το κόμμα του "δε φοβάται τις εκλογές" γιατί "δεν έχει στόχο της εκλογές", αλλά "το να κάνει πράξη το πρόγραμμά του". Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι η πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας έγκειται στην κυβέρνηση και πως η συναινετική υποψηφιότητα μπορεί να επιτευχθεί με τις ψήφους της Αριστεράς και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, επικρίνει την παρέμβαση Δημητρακόπουλου για την απογραφή, της οποίας υπεραμύνεται. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, υπεραμύνεται της δημοσιονομικής απογραφής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση περί διαφωνιών του με τον κ. Ρουσόπουλο τονίζει ότι δεν υφιστάται τέτοιο θέμα και πως υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ τους.

    "Αρωγός της κυπριακής κυβέρνησης η Ελλάδα"

    Ο Υπουργός Επικρατείας στη συνέντευξη αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, για το οποίο εκτιμά πως είναι το μεγάλο στοίχημα της Κυπριακής κυβέρνησης, στην οποία τίθεται αρωγός η ελληνική πλευρά, είναι να "ξανανοίξει σύντομα το θέμα", καθώς "συζητήθηκε τόσο πολύ διεθνώς, ώστε δύσκολα μπορεί να ξανανοίξει".

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό, δηλώνει πως "τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα σήμερα, γιατί πέρασε χρόνος, χωρίς να γίνει τίποτα", κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι "σφύριζε αδιάφορα στις αναγνωρίσεις, που έπεφταν σαν χαλάζι όλα αυτά τα χρόνια".

    Ο κ. Ρουσόπουλος αρνείται να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη στη ΔΑΚΕ, στο πλαίσιο, όμως, της επικοινωνιακής πολιτικής υπογράμμισε, πως "είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το Γραφείο Τύπου του κάθε υπουργείου", συμπληρώνοντας ότι "είναι επίσης βασικό λάθος όσοι πιστεύουν, πως η επικοινωνιακή πολιτική και η πολιτική είναι δυο ξεχωριστά πράγματα".

    Πάντως, ο κ. Ρουσόπουλος τονίζει, ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους, που δεν ανήκουν στον κομματικό χώρο της Ν.Δ και είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Συνέντευξη Βαγγέλη Μεϊμαράκη

    Στο μεταξύ, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ κρούει τον κώδωνα σε κυβερνητικά στελέχη (υπουργούς και διοικητές) "που λέγεται ότι αρνούνται να συνεργαστούν ότι δεν κατανοούν τα προβλήματα και δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν", διευκρινίζοντας ότι δεν στράφηκε εναντίον κανενός προσωπικά.

    Ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει ότι τα συνέδρια είναι χώροι διαλόγου και αν δεν ακουστούν όλες οι απόψεις ακόμη και με τρόπο αιχμηρό "τότε που θα ακουστούν;" και υπογραμμίζει ότι θα ήταν λάθος να ποινικοποιούνται οι απόψεις που κατατίθενται σε αυτούς τους χώρους.

    Παράλληλα, υπεραμύνεται της κυβερνητικής πολιτικής και τονίζει ότι η απογραφή καλώς έγινε γιατί ο ελληνικός λαός έπρεπε να γνωρίζει την αλήθεια και σημειώνει πως "δεν έγινε κανένα λάθος ως προς την ουσία του θέματος και αποκαταστάθηκε η τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας".

    Ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση περί διαφωνιών του με τον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλο αναφέρει ότι "όχι μόνο δεν υπάρχει η παραμικρή διαφωνία σε θέματα πολιτικής αλλά αντιθέτως υπάρχει και άψογη συνεργασία". Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ υπογραμμίζει ότι οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης είναι διακριτοί και υπογραμμίζει ότι οι όποιες προτάσεις του δεν σχετίζονται με πρόσωπα. αλλά με διαδικασίες. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα Σπηλιωτόπουλου και επισημαίνει ότι υπάρχει διαστρέβλωση της πραγματικότητας για δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων. Αναφορικά δε με την Εξεταστική Επιτροπή λέει ότι "κάποιοι ίσως ήθελαν να υπάρχουν σκιές και να κλείσουμε άρον-άρον την υπόθεση".

    Όσον αφορά στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζει ότι υπάρχουν πολλά πρόσωπα ανεξαρτήτως κομματικών καταβολών που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα μπορούσαν να τιμήσουν τη θέση του προέδρου και να έχουν κοινή αποδοχή, αλλά "αυτό δεν σημαίνει ότι υπερκομματικός πρόεδρος είναι μόνον εκείνος που προέρχεται από άλλα κόμματα εκτός ΝΔ". Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί την εμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εθνικές εκλογές και υπογραμμίζει ότι αν υπάρχει πιθανότητα εκλογών αυτό εξαρτάται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και "τότε θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους που οδηγεί τη χώρα ακόμη σε μια εκλογική διαδικασία".

    "Στόχος της κυβέρνησης η καταπολέμηση της διαπλοκής"

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας, τόνισε ότι "η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τη διαπλοκή, θέλει τη διαφάνεια και αυτό γεμίζει με ανησυχία όσους θεωρούν τους εαυτούς τους διαπλεκόμενους".

    Αναφερόμενος στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης -με αφορμή τις συνεντεύξεις των κ.κ. Ρουσόπουλου και Μεϊμαράκη- ο κ. Αντώναρος επεσήμανε ότι κάθε υπουργός έχει την επικοινωνιακή ευθύνη του υπουργείου που διαχειρίζεται. Την κεντρική όμως ευθύνη την έχει η ίδια η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ Αντώναρος πρόσθεσε ακόμη πως ο κ Μεϊμαράκης είναι κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ και έχει δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που προκρίνει.

    Σχετικά με τις ενστάσεις των συνδικαλιστών που ακούστηκαν στο συνέδριο της ΔΑΚΕ, ο κ Αντώναρος σημείωσε με έμφαση πως τα στελέχη της ΝΔ έχουν πρόσβαση στα στελέχη με κυβερνητική ευθύνη. Η πρόσβαση αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο συντεταγμένο.

    [11] Κοινωνία

    Μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

    29/11/2004 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Το μείζον ζήτημα της οδικής ασφάλειας ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων. Στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με τους φορείς συζητήθηκαν μέτρα και αλλαγές που θα κάνουν πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις. Στόχος του Υπουργείου είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2010. Οι αλλαγές που εξετάζει το Υπουργείο θα αφορούν τόσο τα βαρέα οχήματα όσο και τον τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών. Επίσης, στόχος του Υπουργείου είναι η αναβάθμιση των δημόσιων ΚΤΕΟ, ενώ με νομοθετική ρύθμιση θα επεκταθούν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ σε φορτηγά και λεωφορεία.

    Ρυθμίσεις για τα βαρέα οχήματα:

    Διαμόρφωση σχεδίου περιορισμού κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στις εθνικές οδούς κατά τα Σαββατοκύριακα Προώθηση της δημιουργίας Σταθμών Ελέγχου Βαρέων Οχημάτων κατά μήκος των υπεραστικών οδικών αξόνων μεγάλης κυκλοφορίας Καθιέρωση υποχρεωτικής συμπλήρωσης Βιβλίου Συνεργείου Καθιέρωση Μητρώου Οδηγών Βαρέων Οχημάτων και Ειδικής Κάρτας οδηγών των οχημάτων αυτών Αυστηρές ποινές για την παραβίαση του ωραρίου εργασίας των οδηγών Αναθεώρηση διπλώματος κάθε πέντε χρόνια. Οι ιατρικές εξετάσεις θα περιλαμβάνουν και ψυχολόγο

    Υποψήφιοι οδηγοί και εξεταστές:

    Στις σκέψεις του υπουργείου Μεταφορών είναι:

    Οι ερασιτέχνες οδηγοί να περνούν από ιατρικό έλεγχο κάθε 10 χρόνια Οι εξεταστές να κατέχουν άδεια αντίστοιχη με την εξεταζόμενη κατηγορία ή ανώτερη Οι εξετάσεις να γίνονται σε ανοικτό χώρο και παρουσία ειδικών επιθεωρητών Μηχανοργάνωση της θεωρητικής εξέτασης των υποψήφιων οδηγών σε όλα τα εξεταστικά κέντρα Καθιέρωση περιοδικής εξέτασης όλων των οδηγών σε όλες τις κατηγορίες των αδειών οδήγησης Ειδικές διαδικασίες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών για συγκεκριμένες ομάδες, όπως κωφάλαλοι, αναλφάβητοι και άλλοι

    Στα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη:

    Αναβάθμιση των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου, επέκταση των διενεργούμενων ελέγχων και εφοδιασμός των Κλιμακίων με σύγχρονο και πλήρη εξοπλισμό Καταλογισμός ευθύνης για τις παραβάσεις των φορτηγών και στους ιδιοκτήτες Αναβάθμιση των δημοσίων ΚΤΕΟ με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και μηχανοργάνωση των διαδικασιών για αντικειμενικούς ελέγχους και διαπίστευσή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μέχρι το τέλος του 2005 Επέκταση των ιδιωτικών ΚΤΕΟ και στα υπόλοιπα, εκτός ΙΧ, οχήματα.

    Στη σημερινή συνάντηση η ηγεσία του υπουργείου είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, των Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών και Συγκοινωνιολόγων, του Συνδέσμου Εισαγωγέων-Αντιπροσώπων, των Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και της Ομοσπονδίας Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων.

    [12] Αθλητισμός

    Επιτυχία και διαφθορά!

    29/11/2004 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το ποσό των 5.2 εκατομμυρίων ευρώ μοιράστηκαν οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο της Τσεχίας για την παρουσία τους στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας. Όπως αναφέρει σήμερα ο Τύπος της χώρας ο Κάρελ Μπρούκνερ, πήρε το μεγαλύτερο μερίδιο από τα χρήματα αυτά, καθώς εισέπραξε 484.000 ευρώ, ενώ οι παίκτες πήραν 242.000 έκαστος. Και ενώ σήμερα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωνε με ιδιαίτερη χαρά το πριμ της εθνικής, το σίριαλ της διαφθοράς στο εθνικό πρωτάθλημα της Τσεχίας, είχε ένα ακόμη επεισόδιο. Κορυφαίοι αθλητές της χώρας όπως ο δεκαθλητής, Τόμας Ντβόρακ, υπέγραψαν και συνηγόρησαν στην αίτηση-απαίτηση παραίτησης που υπάρχει εδώ και μερικούς μήνες, προς την διοίκηση της λίγκας της Τσεχίας. Θυμίζουμε πως τον Μάιο είχε ξεσπάσει σκάνδαλο διαφθοράς με δωροδοκίες και δωροληψίες για δεκάδες αγώνες του τσέχικου πρωταθλήματος και από τότε μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 20 παράγοντες και διαιτητές έχουν τιμωρηθεί σχετικά με αυτό.

    [13] Αθλητισμός

    Στην Κολωνία και επισήμως

    29/11/2004 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ενθουσιασμός φαίνεται πως επικρατεί στην Κολωνία μετά την επίσημη ανακοίνωση της ομάδας πως ο Βασίλης Τσιάρτας, εντάσσεται από σήμερα στο έμψυχο δυναμικό της. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Κολωνίας, ο Έλληνας μέσος συμφώνησε για συμβόλαιο ενός έτους και ήδη φιλοξενούνται και δηλώσεις του προέδρου, Βόλφγκανγκ Όβερατ, ο οποίος πανευτυχής είπε, "Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως αν και ο Βασίλης είχε και άλλες προτάσεις, αποφάσισε να δεχθεί αυτή της Κολονίας. Αυτό που είδαμε και εκτιμήσαμε στην απόφασή μας να τον εντάξουμε στο δυναμικό μας δεν είναι το προσιτό συμβόλαιό του αλλά, κυρίως, το αθλητικό ιδεώδες που τον διέπει, η αγάπη του για το άθλημα". Ο Τσιάρτας θα προπονηθεί σήμερα με τους νέους συμπαίκτες του και θα είναι στην διάθεση του προπονητή του για τον αγώνα του πρωταθλήματος με την Έρφουρτ. Επιπλέον εάν η Κολωνία καταφέρει να προβιβαστεί στην μεγάλη κατηγορία το συμβόλαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, θα ανανεωθεί για έναν ακόμη χρόνο.

    [14] Τεχνολογία

    Screensaver προστατεύει από τα ανεπιθύμητα sites Ο "δολοφόνος" των spam

    29/11/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Αυξάνει το κόστος, χαμηλώνει την ταχύτητα

    Η ιδέα βασίζεται στο μεγάλο όγκο δεδομένων που "ρίχνει" η εταιρεία στις ανεπιθύμητες ιστοσελίδες. Τα sites αυτά χρησιμοποιούν διαφημίσεις για να επιβιώσουν οικονομικά. Στέλνοντας δεδομένα σε μεγάλες ταχύτητες (terabytes), θα "εκτοξευθεί" το κόστος των λογαριασμών σε υψηλά επίπεδα, κάνοντας τις ιστοσελίδες πολύ ακριβές και το κόστος αποστολής υλικού απαγορευτικό.

    Όταν ο χρήστης "κατεβάσει" το screensaver, η προστασία οθόνης δείχνει τις ιστοσελίδες, στις οποίες στέλνονται αυτά τα δεδομένα, ενώ εκείνος χρησιμοποιεί κανονικά τον υπολογιστή.

    Ο κατάλογος των ιστοσελίδων που "χτυπά" ο screensaver δίνεται από "μαύρες λίστες" εταιρειών, όπως τη Spamcop. Για να περιοριστεί η πιθανότητα των λαθών, η "Lycos" χρησιμοποιεί χρήστες, οι οποίοι διαβεβαιώνουν αν μια ιστοσελίδα πουλά τέτοια αγαθά.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Lycos Europe κ. Μαλτ Πόλμαν, η προστασία οθόνης δημιουργήθηκε τόσο προσεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί, ότι τα δεδομένα που παράγονται από κάθε χρήστη δε θα "υπερφορτώσουν" το δίκτυο.

    "Κάθε χρήστης θα δίνει τρία ή τέσσερα megabytes κάθε μέρα για κάθε ένα MP3 αρχείο που θα "κατεβάζει", υπογράμμισε. "Αλλά αν γίνουν χρήστες πολλά άτομα, οι ιστοσελίδες αυτές θα αναγκαστούν να πληρώνουν για τα gigabytes που χρειάζονται κάθε μέρα".

    [15] Αθλητισμός

    Η κούραση το πρόβλημα της Άρσεναλ

    29/11/2004 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα πολύ σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η ποδοσφαιρική μοίρα στον Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος πλήγεται και αφήνει αβοήθητη την Άρσεναλ, λόγω των κίτρινων καρτών. Η αποβολή του στον αγώνα με την PSV την Τετάρτη του στερεί το δικαίωμα να αγωνιστεί στον αγώνα της επόμενης εβδομάδας με την Ρόζενμποργκ για το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η κίτρινη κάρτα που δέχθηκε χθες στην αναμέτρηση με την Λίβερπουλ, ήταν η πέμπτη στο πρωτάθλημα και τον θέτει εκτός από το ντέρμπι τίτλου, όπως χαρακτηρίζεται, με την Τσέλσι στις 12 Δεκεμβρίου. "Είναι μεγάλη απογοήτευση για μένα να χάσω αυτούς τους αγώνες σε μια εβδομάδα που είναι πολύ κρίσιμη για την ομάδα", τόνισε ο Γάλλος αμυντικός μέσος, που πλέον αφήνει τους "κανονιέρηδες" να στηρίξουν τις ελπίδες τους στον 17χρονο Φαμπρέγκας και στον 20χρονο Φλαμινί.

    "Είμαστε κουρασμένοι"

    Την ίδια στιγμή ο Αρσέν Βενγκέρ εντόπισε το πρόβλημα της ομάδας στην κούραση ορισμένων παικτών και την κακή εικόνα στο ματς με την Λίβερπουλ στην υπερπροσπάθεια των παικτών του στον αγώνα με την Αιντχόβεν. "Ίσως υποφέρουμε λίγο από την κούραση και ενδεχομένως οι προσπάθειές μας με εννέα παίκτες στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, να μας έφεραν μεγαλύτερη κούραση", τόνισε ο Αλσατός και συμπλήρωσε, "Δώσαμε πολλά εναντίον της Αϊντχόβεν και αυτό μπορεί να μας επηρέασε"!

    [16] Κόσμος

    Για σχηματισμό κυβέρνησης Διαβουλεύσεις στην ΠΓΔΜ

    29/11/2004 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και νέος ηγέτης της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM) Βλάντο Μπούτσκοφσκι, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους ηγέτες των άλλων δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Αλί Αχμέτι της "Ένωσης για την Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) και Ρίστο Πένοφ του "Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος" (LDP) για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Μπούτσκοφσκι εκτιμά ότι το αργότερο σε δέκα ημέρες μπορεί να οριστικοποιηθεί το νέο σχήμα και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου η νέα κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

    Εσωκομματικές αντιπαραθέσεις

    Από τις πρώτες διαβουλεύσεις προέκυψε ότι το DUI, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπούτσκοφσκι, δεν θα διεκδικήσει το υπουργείο Άμυνας (του οποίου μέχρι σήμερα ηγείται ο Μπούτσκοφσκι), για το οποίο όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε το LDP (που φαίνεται ότι θα προτείνει για το υπουργείο αυτό, τον νυν υπουργό Εργασίας, Γιόβαν Μανασίεφσκι). Σύμφωνα με τον Μπούτσκοφσι, ο Αχμέτι του ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αναλάβει το DUΙ, το υπουργείο Άμυνας.

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ SDSM-DUI-LDP για το σχηματισμό κυβέρνησης θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες. Και μπορεί από αυτές τις πρώτες επαφές να προκύπτει ότι το κλίμα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι αρκετά "καλό", δεν συμβαίνει όμως το ίδιο, στις τάξεις του SDSM, όπου η αντίπαλος του Μπούτσκοφσκι για την αρχηγία του κόμματος στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, άφησε να διαρρεύσει ότι δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση, κάτι που δυσκολεύει τις προσπάθειες του Μπούτσκοφσκι να εμφανιστεί "ενωτικός". Η Σεκερίνσκα, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη εξαιτίας "παρασκηνιακών ενεργειών" του Μπούτσκοφσκι πριν από το συνέδριο, οι οποίες συνοδεύτηκαν, όπως αφήνει να εννοηθεί, με απειλές και εκβιασμούς της ίδιας και του περιβάλλοντός της. Φαίνεται μάλιστα να υποστηρίζει ότι η εκλογή Μπούτσκοφσκι στην ηγεσία του κόμματος και στη θέση του πρωθυπουργού, προκρίθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εις βάρος της ίδιας και του άλλου υποψηφίου για την ηγεσία του κόμματος Τίτο Πέτκοφσκι. Ο Μπούτσκοφσκι και η Σεκερίνσκα συναντήθηκαν σήμερα, ωστόσο την τελική της απάντηση για το εάν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση θα τη δώσει αύριο. Πάντως, ο Μπούτσκοφσκι δήλωσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή της Σεκερίνσκα στην κυβέρνηση.

    Ακόμη ο Μπούτσκοφσκι συναντήθηκε και με τον έτερο εσωκομματικό του αντίπαλο Νίκολα Πόποφσκι και συμφώνησαν, ο τελευταίος να συνεχίσει ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και στη νέα κυβέρνηση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Βλάντο Μπούτσκοφσκι, 42 ετών εξελέγη στο συνέδριο του SDSM την Παρασκευή, πρόεδρος του κόμματος, υπερισχύοντας άνετα στη δεύτερη ψηφοφορία της Ράντμιλα Σεκερίνσκα και λίγες ώρες αργότερα έλαβε από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την αιφνίδια παραίτηση στις 15 Νοεμβρίου της κυβέρνησης του Χάρι Κόστοφ.

    [17] Κόσμος

    Παράταση στο εκλογικό θρίλερ

    29/11/2004 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2004 7:47:38 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άγνωστο παραμένει το πότε θα εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας σχετικά με την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών κατόπιν αιτήματος του Βίκτορ Γιουτσένκο για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο δικαστής Ανατόλι Ιαρέμα ανακοίνωσε ότι το Δικαστήριο δε θα εκδώσει σήμερα, Δευτέρα, την απόφασή του, ωστόσο, δεν έδωσε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης. Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο έδωσε στην ομάδα του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς και σε αξιωματούχους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής διορία μέχρι το πρωί της Τρίτης, για να εξετάσει τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα. Στους δρόμους βρίσκονται οι οπαδοί και των δύο υποψηφίων οι οποίοι διοργανώνουν μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ υπέρ της διενέργειας επαναληπτικών εκλογών, εάν διαπιστωθούν μαζικές παρατυπίες, τάχθηκαν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς και απερχόμενος πρόεδρος, Λεοντίντ Κούτσμα.

    Αποσχιστικές τάσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές

    Ωστόσο, ο Γιανούκοβιτς αρνήθηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, παρά την απαίτηση της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση έδωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, 24 ώρες διορία στον απερχόμενο πρόεδρο Λεοντίντ Κούτσμα να αποπέμψει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς καθώς και όλους τους "αυτονομιστές" κυβερνήτες.

    Στο μεταξύ, εξαιρετικά τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα ιδίως και μετά την απόφαση της επαρχίας Ντονέτσκ, που στηρίζει τον ευνοούμενο της Ρωσίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να ορίσει δημοψήφισμα για απόσχιση από το Κίεβο. Προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και άλλες επαρχίες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

    Οι αποσχιστικές τάσεις ορισμένων επαρχιών προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Ολεξάντρ Κουζμούκ, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπισθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και κατήγγειλε τις φωνές για αυτονομία που ακούγονται από τις νοτιοανατολικές ρωσόφωνες περιοχές της.

    Φόβοι για την οικονομία και την ακεραιότητα της χώρας

    Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, χαρακτήρισε "απαράδεκτο" έναν τυχόν διαμελισμό της χώρας προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος το οικονομικό σύστημα της Ουκρανίας να καταρρεύσει "σαν χάρτινος πύργος".

    "Λίγες ημέρες ακόμα και το οικονομικό σύστημα θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος και ούτε ο πρόεδρος, ούτε η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστούν υπεύθυνοι γι αυτό", είπε ο Κούτσμα μιλώντας σε συνάντηση των κυβερνητών των ανατολικών περιοχών της χώρας.

    Στην ίδια συνάντηση, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και διεκδικητής της προεδρίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς κάλεσε τους υποστηρικτές του των ανατολικών περιοχών να προσέλθουν στις κάλπες εάν τελικά επιλεγεί η λύση της επανάληψης των εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία

    [18] Πολιτική

    ΥΠΕΞ: "Διορθώθηκε ο εσφαλμένος χάρτης της ΠΓΔΜ"

    29/11/2004 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι διορθώθηκε ο χάρτης της ΠΓΔΜ, που περιλαμβανόταν σε εγχειρίδιο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και στον οποίο αναφέρονταν ως "μακεδονικά εδάφη υπό κατοχή" τμήματα της ελληνικής και της βουλγαρικής επικράτειας, παρέσχε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, έπειτα από ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους τέσσερις μήνες από το Υπουργείο Εξωτερικών, διορθώθηκε "ο απόλυτα εσφαλμένος χάρτης της ΠΓΔΜ που περιλαμβανόταν από το 1999 σε εγχειρίδιο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ". Ο εν λόγω χάρτης της ΠΓΔΜ αποτελούσε μέρος του ενημερωτικού υλικού που διέθετε το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ειδική μονάδα Πεζοναυτών.

    Έντονη αντίδραση Τσοχατζόπουλου

    Την Κυριακή, σχολιάζοντας το θέμα της ύπαρξης τέτοιου χάρτη, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, έκανε λόγο για εχθρική στάση των ΗΠΑ έναντι της χώρας μας χαρακτηρίζοντας μικρής σημασία την αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το έγγραφο με το οποίο η ΠΓΔΜ, την οποία αποκαλεί "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αποτελεί την ιστορική συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    "Θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε, διότι αν το ήξερε και δεν έκανε τίποτα θα πρέπει να της καταλογιστούν μεγάλες ευθύνες", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και εκτίμησε ότι η στάση των ΗΠΑ εκφράζει τα νέα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια οι οποίες "επιδιώκουν να ελέγξουν τις εξελίξεις στην περιοχή τα επόμενα χρόνια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικές κινήσεις για τον χάρτη

    [19] Κόσμος

    Προβάδισμα Ναστάζε και Σοσιαλδημοκρατών Καταμέτρηση με καταγγελίες

    29/11/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο- BBC

    Εν μέσω επιφυλάξεων από τον ΟΑΣΕ και καταγγελιών για νοθεία συνεχίζεται στη Ρουμανία η καταμέτρηση των ψήφων από τις χθεσινές εκλογές. Με καταμετρημένο το 50%, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει περίπου 35%, έναντι 32% των αντιπάλων του. Στη μάχη για την προεδρία, ο πρωθυπουργός, Αντριάν Ναστάζε, προηγείται με 39% και θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τράιαν Μπασέσκου, που εξασφάλισε 35%. Στο μεταξύ, η Pro Democratia, η κυριότερη ένωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων στη Ρουμανία, αποσύρει όλους τους παρατηρητές της από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας κρούσματα νοθείας. Παράλληλα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε, πως η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με "επαγγελματικό τρόπο", εκφράζοντας, παράλληλα, φόβους ότι κάποιοι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα περισσότερες από μια φορές.

    Προβληματισμός για τα εκλογικά βιβλιάρια

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ, "η εκλογική διαδικασία φαίνεται, ότι οργανώθηκε με τρόπο επαγγελματικό και επαρκή, αν και υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες πάνω σε διαδικαστικά θέματα".

    Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός υποστηρίζει, πως κάποιοι πολίτες ίσως ψήφισαν περισσότερες από μια φορές, αφού τα εκλογικά βιβλιάρια δεν ήταν σε ισχύ και οι ψηφοφόροι παρουσίαζαν μόνο την ταυτότητά τους.

    "Καθώς η δημοκρατική διαδικασία δείχνει να παγιώνεται στη Ρουμανία, ο κίνδυνος πολλαπλής ψήφου, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, λόγω της αναστολής της χρήσης εκλογικών βιβλιαρίων, εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τις εκλογές της Κυριακής", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον Τζέραλντ Μίτσελ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στις εκλογές της Κυριακής, οι ρουμανικές αρχές "δεν ήταν σε θέση να δώσουν εξηγήσεις," όσον αφορά την απόφασή τους να καταργήσουν τα εκλογικά βιβλιάρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νικητές με απώλειες

    [20] Αθλητισμός

    Μόνος στη κορυφή

    29/11/2004 7:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2004 7:46:12 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μόνος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Β Εθνικής έμεινε και πάλι ο Πανσερραϊκός, μετά την λευκή ισοπαλία που απέσπασε την Δευτέρα, στην Καισαριανή απέναντι στον Εθνικό Αστέρα. Με αυτό το παιχνίδι ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής από της οποίας τα αποτελέσματα ξεχωρίζουν η νίκη του Ολυμπιακού Βόλου με τον Πανηλειακό που τον ανέβασε στην δεύτερη θέση, αλλά και οι νίκες του Λεβαδειακού και του Ακράτητου, που μετά το μέτριο ξεκίνημά τους, αρχίζουν και βρίσκουν ρυθμό, ανόδου.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Πανηλειακός 1-0 85 Σαϊτιώτης

    Λεβαδειακός-Καστοριά 2-0 43΄ Σάβιτς, 53 Παντελιάδης (αυτογκολ)

    Ατρόμητος Αθηνών-Απόλλων Αθηνών 0-1 90 + Σαρακατσάνος

    Ηλυσιακός-Λάρισα 1-1 81 Στάθης (πεν), 22΄ Κυπάρισης

    Νίκη Βόλου-Ακράτητος 0-2 52 Τρούπκος, 75 Στεφανίδης (πεν)

    Καλαμάτα-Προοδευτική 1-0 36 Τιούτιος

    Εθνικός Αστέρας-Πανσερραϊκός 0-0

    Ποσειδών Ν.Π.-Παναχαϊκή 2005 0-2α.α.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 9 αγώνες)

    Πανσερραϊκός 18 Ολυμπιακός Βόλου 17 Νίκη Βόλου 16 Καλαμάτα 16 Λεβαδειακός 16 Καστοριά 15 Ακράτητος 13 Παναχαϊκή 2005 13 Απόλλων Αθ. 12 Πανηλειακός 12 Λάρισα 12 Εθνικός Αστέρας 12 Προοδευτική 11 Ηλυσιακός 10 Ατρόμητος Αθ. 4 Ποσειδών Ν. Πόρων

    Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 November 2004 - 17:52:08 UTC