Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο δημοσίευμα-επίθεση κατά Σ. Σπηλιωτόπουλου Συνέχεια στην
  • [02] Αποκλεισμένη η έδρα της ουκρανικής Κυβέρνησης Διεθνής μεσολάβηση για
  • [03] Προσοχή στις "παγίδες" των εορτοδανείων
  • [04] Συνεχίζεται η βία στη Φαλούτζα
  • [05] Πορτοκάλι "δαγκωτό"
  • [06] "Ασπίδα" κατά της νόσου στον τράχηλο Τζελ κατά του καρκίνου;
  • [07] Μεγάλες υλικές ζημιές Φονική κακοκαιρία στην Τουρκία
  • [08] "Το τζιπ μπορεί να σκοτώσει"
  • [09] "Σε ουρανό και επί γης"
  • [10] Διάλογος με τις πολιτικές νεολαίες Μείωση της θητείας από το 2005
  • [11] Επαφές με την πολιτική ηγεσία Στην Αίγυπτο ο Κ. Καραμανλής
  • [12] Αναμένει στο... ακουστικό της η IAAF
  • [13] Ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΕ Λένε ναι στον αναπτυξιακό
  • [14] Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου από 13:30 έως 14:30 Τροποποιήσεις στα
  • [15] Διχάζει η μεγαλύτερη ανάλυση φωτογραφιών Ο πόλεμος των pixels
  • [16] Χωρίς ταξί η Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου
  • [17] "Απλώνει "χείρα βοηθείας" ο Λε Ταλέκ
  • [18] Εξέτιε ποινή ισόβιας φυλάκισης στην Αίγυπτο Επιστροφή στην πατρίδα για
  • [19] Επιστρέφει δριμύτερος ο Σολ
  • [20] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Σπάρτη
  • [21] Στα χέρια των δικαιούχων ο Ολυμπιακός εξοπλισμός
  • [22] Συνάντηση Λούβαρη με "΄μπαμπά" Καστίγιο
  • [23] Νέο ρεκόρ Ευρώπης από τον Ρούπρατ
  • [24] Πιθανή η συγκατοίκηση για Λίβερπουλ, Έβερτον "Άσπονδοι" συγκάτοικοι

    [01] Πολιτική

    Νέο δημοσίευμα-επίθεση κατά Σ. Σπηλιωτόπουλου Συνέχεια στην αντιπαράθεση

    26/11/2004 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2004 3:19:43 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Άνευ αντικειμένου και ουσίας χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, τα σημερινά, νέα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας" σχετικά με την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων ΤΡQ-37, δημοσιεύματα που δίνουν συνέχεια στην πολιτική κόντρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Χθες, κατηγορηματική ήταν η διάψευση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δημοσιεύματος της ίδιας εφημερίδας πως ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε ανάλογη σύμβαση με τον προκάτοχό του, κ. Τσοχατζόπουλο για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων ΤΟR M-1. Εξάλλου, για "πρωτοφανές ατόπημα" επέκρινε ο κ. Αντώναρος το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος με δηλώσεις του είχε αναφερθεί στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα. "Η εξωτερική πολιτική δεν είναι το κατάλληλο γήπεδο για να αναπτύξει, με επιζήμιο τρόπο, τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Υπάρχουν άλλες κομματικές διαδικασίες, αν θέλει να γίνει οπωσδήποτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.

    Τι λένε τα έγγραφα

    Σε ερώτηση για τους λόγους που δεν κατετέθη το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται η "Ελευθεροτυπία", για τα TPQ 37, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως "από την αίτηση του ΓΕΣ μέχρι την ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του αιτήματος, χρειάστηκαν περίπου 4 μήνες. Ας μην επιρρίπτονται μονόπλευρα ευθύνες. Το έγγραφο είναι άνευ σημασίας, αν θέλει ας το ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή".

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα έγγραφα, που έφτασαν στα χέρια της φανερώνουν, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δε συμμορφώθηκε με τις προτάσεις του ΓΕΣ για δοκιμές των ΤΡQ-37 μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των δυο εβδομάδων, πράγμα για το οποίο κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη, που έγινε στις 26 Μαΐου 2004 επί της ηγεσίας του κ. Σπηλιωτόπουλου, οι δοκιμές αποφασίστηκε να διεξαχθούν 24 εβδομάδες αργότερα, δηλαδή το Νοέμβριο.

    Επίσης, αναφέρεται, ότι στην εν λόγω σύσκεψη δεν υπήρξε καμιά συμφωνία σχετικά με ακύρωση του διαγωνισμού σε περίπτωση που και οι νέες δοκιμές δεν είναι επιτυχείς.

    Τέλος, στα πρακτικά των εγγράφων, που επικαλείται η εφημερίδα φαίνεται να μην έχει οριστικοποιηθεί, ότι η διεξαγωγή των δοκιμών θα γίνει με χρήματα της κατασκευάστριας εταιρίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαψεύδονται τα δημοσιεύματα

    [02] Κόσμος

    Αποκλεισμένη η έδρα της ουκρανικής Κυβέρνησης Διεθνής μεσολάβηση για την κρίση

    26/11/2004 11:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2004 7:51:42 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Άρχισαν οι συνομιλίες της στρογγυλής τράπεζας με τους δύο υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας, κ.κ. Γιούσενκο και Γιανουκόβιτς, τη Ρωσία και Ευρωπαίους μεσολαβητές. "Ελπίζουμε, ότι εάν όλοι οι μετέχοντες επιδείξουν επιθυμία και θέληση, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός", τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα κατά τη συνάντηση, που διεξάγεται στο μέγαρο Μαριίνσκι στο Κίεβο. Νωρίτερα σήμερα, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης, έφθασε στο Κίεβο ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ενώ στην ουκρανική πρωτεύουσα αναμένονταν, ο Λιθουανός Πρόεδρος, Βάλντας Αντάμκους, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η αναταραχή συνεχίζεται στους δρόμους της χώρας. Αρκετοί αστυνομικοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Κίεβο, δηλώνοντας υποστήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούστσενκο. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις, που αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε μικροσυμπλοκές με τους διαδηλωτές.

    Πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες

    "Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη των χωρών της Βαλτικής στις προσπάθειές της να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό μοντέλο δημοκρατίας", τόνισαν ο Λιθουανός Πρόεδρος, η Πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα και της Εσθονίας Άρνολντ Ρούουτελ, επισημαίνοντας, πως "θέλουμε η δημοκρατία στην Ουκρανία να προκύψει μέσα από δίκαιες εκλογές".

    Στο μεταξύ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των η Γαλλία, η Πολωνία και η Μολδαβία, αντιθέτως έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής για τις οποίες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκρινε ότι δεν διενεργήθηκαν με βάση τους δημοκρατικούς κανόνες, ενώ εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους κατήγγειλε τις σοβαρές παρατυπίες που διαπράχθηκαν με την ανοχή της ουκρανικής εξουσίας.

    Πάντως, το Καζακστάν είναι η έκτη χώρα, που αναγνωρίζει τη νίκη του Γιανουκόβιτς μετά από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Λευκορωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

    Η αντίδραση Γιανούκοβιτς

    Το πρωί, έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα ο Πολωνός πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος πήρε αυτή είναι την απόφαση μετά από προσωπική έκκληση του απερχόμενου Προέδρου της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα.

    Ο Πολωνός Πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο τριών σημείων για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων, την μη προσφυγή στη βία και την πραγματοποίηση συνάντησης στρογγυλής τράπεζας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την εξεύρεση λύσης.

    Πάντως, Αλεξάντερ Ζινστσένκο αξιωματούχος της ρωσικής αντιπολίτευσης, τόνισε, πως "οι διαπραγματεύσεις με τον Γιανουκόβιτς είναι αδύνατες, ενώ είναι ακόμα δυνατές με τον απερχόμενο πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα". Μάλιστα, επισήμανε πως ο Κούτσμα πρέπει να "υπογράψει μια σειρά εγγράφων που θα προωθούν την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης", αλλά πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει "πολιτική βούληση από την πλευρά του απερχόμενου προέδρου".

    Στο μεταξύ, ο αμφισβητούμενος νικητής των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, καταφέρθηκε εναντίον των χωρών, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.

    "Δεν μπορούσα να σκεφτώ, ότι δημοκρατικές χώρες μπορούν να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε πράξεις παράνομες και αντιδημοκρατικές", τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο κ. Γιανούκοβιτς καταδίκασε και τις " εκκλήσεις για επανάσταση" της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών τους.

    Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Γιανουκόβιτς τόνισε, πως δε θέλει την εξουσία "με τίμημα το αίμα", ενώ ζήτησε από τους οπαδούς του να τον βοηθήσουν να σταματήσει τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της νίκης του, αποκαλώντας τις ως "αντισυνταγματικό πραξικόπημα".

    Την ίδια ώρα, η Ρωσία, δια στόματος του εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, υποστηρίζει, ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια" για να αναβιώσει ο ψυχρός πόλεμος, υπογραμμίζοντας, ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί με άλλους τρόπους απ αυτούς που χρησιμοποιούνταν επί σοβιετικής εποχής.

    Συνεχίζεται η αναταραχή

    Ωστόσο, οι διαδηλώσεις κι οι αντιδράσεις στη χώρα καλά κρατούν. Το πρωί της Παρασκευής, η ουκρανική αντιπολίτευση απέκλεισε με λεωφορεία και άλλα οχήματα την κεντρική είσοδο της έδρας της Κυβέρνησης.

    Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωναν το κτίριο, για να εμποδίσουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μεταβούν στην εργασία τους. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει το φυλάκιο ελέγχου στην είσοδο του κυβερνητικού μεγάρου, ενώ στο φυλάκιο βρίσκονται περίπου 10 αστυνομικοί.

    Η Ιουλία Τιμοσένκο, μέλος της ηγεσίας της αντιπολίτευσης, είχε απευθύνει έκκληση στους διαδηλωτές από το βράδυ της Πέμπτης να ενισχύσουν τον "αποκλεισμό" της προεδρίας και της έδρας της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τάρασουκ, εκπρόσωπος της ουκρανικής αντιπολίτευσης υποστήριξε, ότι 1000 άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στο Κίεβο, με στόχο να επέμβουν σε περίπτωση που προκληθούν συγκρούσεις. "Φορούν ουκρανικές στολές και ο οπλισμός τους δείχνει, ότι τα σχέδια είναι πολύ σοβαρά", ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Ο Τάρασουκ, στενός συνεργάτης του Γιουστσένκο, σημείωσε, πως η αντιπολίτευση γνωρίζει την ύπαρξη σχεδίου πρόκλησης συγκρούσεων ανάμεσα στους άνδρες του πρωθυπουργού Γιανούκοβιτς και τους δικούς της και υποστήριξε, ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν επιχειρήσεις "για την φυσική εξόντωση στελεχών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης".

    Πράλληλα, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Κουζμούκ ζήτησε από την αντιπολίτευση "να μην καλεί το στρατό να περάσει στην άλλη πλευρά". "Δεν υπάρχει άλλη πλευρά παρά μόνο ο ουκρανικός λαός, τον οποίο δε θα προδώσουμε ποτέ", τόνισε ο υπουργός.

    Εξάλλου, λόγω της κατάστασης στυη χώρα, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συστήνει "σύνεση" στους Βέλγους, που ταξιδεύουν στην Ουκρανία, ενώ τους προτρέπει "να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πάγωσε" το αποτέλεσμα

    [03] Οικονομία

    Προσοχή στις "παγίδες" των εορτοδανείων

    26/11/2004 11:41:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Γιορτές έρχονται και τα έξοδα "παραδοσιακά" χτυπούν "κόκκινο", που είναι και το χρώμα των ημερών. Δεν είναι λοιπόν λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στη λύση των εορτοδανείων. Η επιλογή αυτή όμως πρέπει να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους καταναλωτές, διότι πολλές φορές κρύβει παγίδες, υπενθυμίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). "Γρήγορα και εύκολα παίρνεται ένα δάνειο, αργά και δύσκολα εξοφλείται", επισημαίνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πλέον συναντάται ευρέως το φαινόμενο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει στους καταναλωτές να σκέφτονται πολύ καλά αν και κατά πόσο τους είναι απαραίτητο ένα καταναλωτικό δάνειο, προτού το αποφασίσουν. Σημαντικότατο εξάλλου είναι πριν την τελική επιλογή να γίνεται έρευνα αγοράς στις τράπεζες και πριν την υπογραφή της σύμβασης να διαβάζονται οι όροι πολύ προσεκτικά. Επίσης ο καταναλωτής πρέπει να ζητά και να λαμβάνει από τις τράπεζες έγγραφη κατάσταση των οικονομικών υποχρεώσεων που αναλαμβάνει.

    [04] Ιράκ

    Συνεχίζεται η βία στη Φαλούτζα

    26/11/2004 10:46:00 πμ

    Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες και τρεις Ιρακινοί αντάρτες νεκροί σκοτώθηκαν, στη Φαλούτζα, όταν ένοπλοι αντάρτες εκτόξευσαν χειροβομβίδες στη διάρκεια έρευνας σε κατοικία, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Ο αντιστράτηγος Τζον Σάτλε δήλωσε ότι οι πεζοναύτες σκότωσαν κατά την επιχείρηση και τρεις αντάρτες. Οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν καθημερινά έρευνες σε σπίτια στη Φαλούτζα αναζητώντας όπλα και αντάρτες, μετά την κατάληψη της πόλης στις αρχές του μήνα.

    [05] Παράξενα

    Πορτοκάλι "δαγκωτό"

    26/11/2004 12:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αν "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα", τότε ένα πορτοκάλι τι μπορεί να κάνει; Η απάντηση έρχεται από την Ταϊβάν, όπου ο πρωθυπουργός, Γιου Σούι Κουν, διέταξε το στρατό να καταναλώνει καθημερινά όσα περισσότερα πορτοκάλια μπορεί, για τους επόμενους τρεις μήνες. Όχι, δεν ετοιμάζεται για πόλεμο, ούτε αποφάσισε να δώσει στους στρατιώτες μια γερή δόση βιταμίνης C Σκοπός του είναι να κερδίσει εκ νέου το χρίσμα για τον πρωθυπουργικό θώκο, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στους αγρότες, που επιδίδονται στην παραγωγή πορτοκαλιών! Μάλιστα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην αγορά της μισής παραγωγής πορτοκαλιών της χώρας, που φτάνει τους 30.000 τόνους, για να εφοδιάσει το στράτευμα. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του κόμματός του ξεκίνησαν διαφημιστική καμπάνια, για την αύξηση της κατανάλωσης πορτοκαλιών. Όπως ήταν φυσικό, οι αντίπαλοι του νυν πρωθυπουργού δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια: έβγαλαν μεγάλες ποσότητες του εσπεριδοειδούς σε δημοπρασία και μοίρασαν στους υποστηρικτές τους 100 σάκους με πορτοκάλια!

    Προσοχή στην υπερβιταμίνωση και στις κάλπες να ρίξετε ψηφοδέλτια ε;

    [06] Υγεία

    "Ασπίδα" κατά της νόσου στον τράχηλο Τζελ κατά του καρκίνου;

    26/11/2004 12:31:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Στα "ίχνη" πρωτοποριακής μεθόδου για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας βρίσκονται επιστήμονες του πανεπιστημίου του Γιορκ, μετά την παραγωγή σκευάσματος, σε μορφή τζελ, κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Το τζελ, που επαλείφεται κατευθείαν στον τράχηλο, είναι σχεδιασμένο ώστε να σταματά την ανάπτυξη των πρωτεινών, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εμφάνιση και ανάπτυξη του καρκίνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τζελ μπορεί να αποτρέψει τη μετάλλαξη υγιών κυττάρων σε καρκινικά, που εντοπίζονται σε γυναίκες με έντονες μολύνσεις, εξαλείφοντας ακόμη και τους όγκους. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να σημάνει το "τέλος" για τις επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και την παρασκευή παρόμοιων αγωγών για άλλες μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται σε προσβάσιμες επιφάνειες του ανθρώπινου σώματος. Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι η μελέτη τους βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και ελπίζουν, ότι θα ξεκινήσουν άμεσα κλινικές δοκιμές στη Μ. Βρετανία.

    Προστατευτικό περίβλημα στο RNA

    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από έναν ευρέως σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό, που ονομάζεται νεοπλασματικό θήλωμα (HPV) και αποτελεί αιτία θανάτου για περίπου 250.000 γυναίκες κάθε χρόνο παγκοσμίως.

    Ο ιός HPV εισβάλλει στο DNA μέσω κυττάρων, που βρίσκονται στην επιφάνεια του τραχήλου. Τα συγκεκριμένα κύτταρα δημιουργούν πρωτεΐνες, οι οποίες τα μετατρέπουν σε καρκινικά, όταν αυτές μεταλλάσσονται.

    Τα πειράματα που διεξήγαν οι ερευνητές έδειξαν, ότι το ειδικό τζελ μπορεί να "οδηγήσει" τα καρκινικά κύτταρα στην αυτοκαταστροφή τους.

    Ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, χρησιμοποιώντας μικρά κομμάτια από το γενετικό υλικό RNA, τα οποία εισέρχονται στα κύτταρα και διαταράσσουν την παραγωγή των πρωτεϊνών. Το RNA, ωστόσο, μπορεί εύκολα να καταστραφεί από το ανθρώπινο σώμα.

    Το τζελ έχει σχεδιαστεί, ώστε να προστατεύει το RNA, αφού δημιουργεί γύρω από αυτό ένα προστατευτικό περίβλημα από λιπώδη μόρια, που ονομάζονται λιποσώματα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά, ακόμη και αν το RNA δεν εισέρχεται σε όλα τα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τον ιό HPV και να αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των μεταλλαγμένων πρωτεϊνών.

    Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο, αν το τζελ μπορεί να διεισδύσει σε βάθος στον τράχηλο, προκειμένου να καταπολεμήσει την επάρατη νόσο στα πρώτα στάδια της εμφάνισής της.

    Ελπίδες στην πράξη

    "Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της θεραπείας του καρκίνου του τραχήλου"

    Δρ. Ρίτσαρντ Σάλιβαν, μέλος του φιλανθρωπικού Ερευνητικού Κέντρου του καρκίνου στη Βρετανία

    Μολονότι το τζελ βρίσκεται σε εργαστηριακό στάδιο, οι ειδικοί ελπίζουν, ότι η βρετανική νομοθεσία θα επιτρέψει να δοκιμαστεί σε γυναίκες με προκαρκινικά κύτταρα ή με καρκίνο σε πρώτο στάδιο, πριν οι ασθενείς υποβληθούν στη συνηθισμένη χειρουργική αφαίρεσή των κυττάρων αυτών.

    Ο Δρ. Ρίτσαρντ Σάλιβαν, μέλος του φιλανθρωπικού Ερευνητικού Κέντρου του καρκίνου στη Βρετανία, δήλωσε: "Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της θεραπείας του καρκίνου του τραχήλου, τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να μελετηθούν πολύ προσεκτικά σε κλινικές δοκιμές, πριν ακόμη χρησιμοποιηθεί ως ενδεδειγμένη θεραπεία". Και ο ίδιος συμπλήρωσε: "με την ανάπτυξη της επιστήμης και την παραγωγή νέων εμβολίων κατά του ιού HPV, ελπίζουμε ότι η χειρουργική επέμβαση θα ανήκει στο παρελθόν".

    [07] Κόσμος

    Μεγάλες υλικές ζημιές Φονική κακοκαιρία στην Τουρκία

    26/11/2004 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τους 19 έφτασαν οι νεκροί από το δριμύ ψύχος που πλήττει την Τουρκία εδώ και μια εβδομάδα. Τα δυο τελευταία θύματα της κακοκαιρίας ήταν ένας κυνηγός, που βρέθηκε νεκρός από υποθερμία στο Ντιγιαντίν, στην ανατολική Τουρκία κι ένας πολίτης, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, που προκλήθηκε λόγω του πάγου στο Καραμάν. Στο μεταξύ, το κύμα ψύχους και οι χιονοθύελλες, που σαρώνουν τη χώρα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και υποχρέωσαν τις αρχές να κλείσουν τα σχολεία σε πολλές επαρχίες, όπως στην Προύσα και το Ντούζτσε. Επίσης, πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω του πάγου στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας, ενώ αποκλεισμένα από το χιόνι είναι και 2.600 χωριά. Τέλος, λόγω των χιονοπτώσεων αναβλήθηκαν χθες το βράδυ τουλάχιστον 10 πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς τις περιοχές της ανατολικής Τουρκίας.

    [08] Παράξενα

    "Το τζιπ μπορεί να σκοτώσει"

    26/11/2004 2:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα νέο gadget για τα οχήματα τύπου 4x4 πρότεινε το βρετανικό ινστιτούτο New Economics, που εργάζεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα τζιπ είναι εξ ίσου επικίνδυνα με το τσιγάρο και γι αυτό θα πρέπει να "εφοδιαστούν" με αυτοκόλλητες επισημάνσεις, που θα προειδοποιούν για τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Μετά τα γνωστά πλέον "το κάπνισμα προκαλεί θανατηφόρο καρκίνο των πνευμόνων", "το κάπνισμα βλάπτει εσάς και τους γύρω σας" κτλ, το New Economics προτείνει γιγαντιαία αυτοκόλλητα σε κάθε 4x4, που θα αναγράφουν φράσεις του τύπου "η υπερθέρμανση του πλανήτη σκοτώνει" ή "τα 4x4 ενοχοποιούνται για τις εκπομπές αερίων, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων στοιχείων". Πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα αναγράφονται και οι ακριβείς εκπομπές των ρύπων, σε επισημάνσεις του στυλ "πίσσα 10 mg- νικοτίνη 0,9"!

    [09] Πολιτισμός

    "Σε ουρανό και επί γης"

    26/11/2004 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ό,τι γίνεται στο περιθώριο του μεγαλείου της επανάληψης που χαρακτηρίζει τη σημερινή μουσική βιομηχανία αξίζει της προσοχής μας. Σαν τα λουλούδια που καταφέρνουν και σπάνε την άχαρη τσιμεντένια ομοιομορφία προκειμένου να ανθίσουν σε χαραματιές πεζοδρομίων, κι έτσι όπως τα βλέπεις καθώς περπατάς σου έρχεται αβίαστα και χαμογελάς. Ένα τέτοιο χαμόγελο αφήνουν πίσω τους δέκα τραγούδια που επιβεβαιώνουν τη θέση τους "Σε ουρανό και επί γης", όπως ονομάζεται και ο δίσκος του Κώστα Καρυστινού, ενός καλλιτέχνη που άφησε το ρόλο "αφανούς ήρωα", που κρατούσε μέχρι πρότινος στο πλευρό άλλων καλλιτεχνών και δημιουργών για να περάσει ο ίδιος στην πρώτη γραμμή.

    Στις αποσκευές του δέκα μπαλάντες, που σαν λουλούδια άνθισαν στη στιγμή που τους έπρεπε, πότε στη βαρυχειμωνιά της ψυχής και πότε στην άνοιξη της, σε στιγμές περισυλλογής ή αγωνίας, ονείρου ή νοσταλγίας. Απόσταγμα από τις καθημερινές συναλλαγές με τη ζωή, που στριμώχτηκαν πάνω στο χαρτί, μέσα στην πάροδο σχεδόν δύο δεκαετιών. Κι επειδή όπως λέει και ο ποιητής τα τραγούδια δεν πρέπει να μένουν στο συρτάρι, κάποια πιο αγαπημένα ξεχώρισαν, έφτιαξαν ένα μουσικό μπουκέτο και γύρεψαν το φως. Τόσο απλά.

    "Δεν είμαι τραγουδιστής, ούτε θέλω να γίνω. Απλά υποστηρίζω τα κομμάτια μου" δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Κώστας Καρυστινός, τον οποίο οι πιο "διαβασμένοι" ίσως αναγνωρίζετε πίσω από τους στίχους της "Χαμένη Ψήφου", που σχεδόν παραδοσιακά πια παίρνει το λόγο σε προεκλογικές περιόδους, από τον μεγάλο δίσκο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, "Ρίξε κόκκινο στη νύχτα". Μάλιστα αυτή ακριβώς η συνεργασία σήμανε την απαρχή μιας φιλίας μεταξύ των δύο ανδρών. Εξ ου και η συμμετοχή του Μαχαιρίτσα στο δίσκο όπου ερμηνεύει, όπως μόνο εκείνος μπορεί, το "Με τρεις και τριάντα".

    Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο καλλιτέχνη να κάνει το πέρασμα του στο προσκήνιο; "Δυστυχώς οι μεγάλες εταιρείες δεν ψάχνουν για νέα ταλέντα" δηλώνει ο Κώστας Καρυστινός και μας διηγείται τις δικές του περιπέτειες και τα εμπόδια που συνάντησε μέχρι να "μπει το νερό στο αυλάκι". "Φοβούνται το ρίσκο και προτιμούν τα μεγάλα εγγυημένα ονόματα" προσθέτει. Έπειτα είναι και τα χαμηλής ποιότητας ακούσματα που προσφέρονται στις νέες γενιές. "Ιδιοκτήτες καναλιών που διαθέτουν και δισκογραφικές εισβάλλουν με ένα καταιγισμό διαφημίσεων μέσα στα σπίτια, πουλώντας στην ουσία προκαταβολικά τα προϊόντα τους" δηλώνει. Όμως όταν κάτι το αγαπάς το κάνεις όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες.

    Ο Κώστας Καρυστινός, μπορεί να μη σπεύδει να δηλώσει τραγουδιστής, όπως κάνουν με τόση ευκολία τόσοι άλλοι, ωστόσο είναι μουσικός, συνθέτης και στιχουργός. Παίζει κιθάρα από τα 11 του χρόνια και έχει εμφανιστεί τόσο σε συναυλίες, όσο και σε μικρούς χώρους. Στο πρώτο του προσωπικό εγχείρημα εμφανίζεται με ήχο αυθεντικό και διαχρονικό, όπου αποκαλύπτει επιρροές από το rock και τα blues, αλλά και τα ελληνικά ακούσματα, καταλήγοντας να παντρεύει ethnic στοιχεία, με τον ηλεκτρισμό, και το μαντολίνο με άφθονες κιθάρες.

    Μια πρόσκληση-πρόκληση για ευήκοα ότα απέναντι στο διαφορετικό. Γιατί αυτά που ψάχνουμε στον ουρανό, πολλές φορές είναι πάνω στη γη. Δεν έχετε παρά να τα ανακαλύψετε.

    [10] Πολιτική

    Διάλογος με τις πολιτικές νεολαίες Μείωση της θητείας από το 2005

    26/11/2004 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας από το τέλος του 2005 κατά ένα μήνα, έτσι ώστε μέχρι τέλους του 2008, να φθάσει τους έξι μήνες, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, μετά από συνάντηση του με εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών, των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως θέματα θητείας, συνθηκών διαβίωσης και άλλων δικαιωμάτων των στρατεύσιμων. "Οι πολιτικές νεολαίες θα στείλουν τις εισηγήσεις τους επί αυτών των θεμάτων στο Υπουργείο, ενώ θα ολοκληρωθεί η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση", τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν.

    Τα υπέρ και τα κατά

    Ακόμη, εξετάστηκε και το θέμα της περαιτέρω μείωσης της θητείας για ειδικές κατηγορίες στρατεύσιμων όπως οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Εκ μέρους των εκπροσώπων των πολιτικών νεολαιών την σαφή αντίθεσή τους με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ και της νεολαίας του Συνασπισμού, ενώ οι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την επιφύλαξη ότι για το μέτρο αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά για τους νέους που έχουν περάσει σε πανεπιστημιακές σχολές.

    Επίσης, τέθηκε το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης για το οποίο η θέση της ΟΝΝΕΔ είναι υπέρ της εναλλακτικής θητείας, της ρύθμισης των εκκρεμών περιπτώσεων και του παραπάνω χρόνου θητείας όχι όμως και διπλάσιου. Στο ίδιο θέμα η άποψη της νεολαίας του Συνασπισμού είναι η ισόχρονη θητεία.

    Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ και η νεολαία του ΣΥΝ υποστήριξαν ότι "να μήν συμμετέχουν Ελληνες στρατιώτες σε ειρηνευτικές δυνάμεις εκτός Ελλάδος". Από την πλευρά της ΟΝΝΕΔ ζητήθηκε ο συνυπολογισμός του χρόνου θητείας ως προϋπηρεσίας για το ΑΣΕΠ και τα χρονοεπιδόματα, θέμα στο οποίο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων.

    Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

    Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, προβλέπει 8 μήνες θητεία με υποχρεωτική στράτευση στα 18.

    Επίσης, από το 2008 προβλέπει:

    Η θητεία θα μειωθεί ακόμη δύο μήνες Καθιερώνεται αναβολή μιας ΕΣΣO για κοινωνικούς λόγους Διευρύνονται οι κατηγορίες μειωμένης θητείας.

    Αναβολή θα δίνεται μόνο σε μαθητές λυκείου-ΤΕΕ και σε υποψήφιους για ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Τέλος, περιλαμβάνονται ευνοϊκές διατάξεις για τους ανυπότακτους και τους ομογενείς. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2006.

    [11] Πολιτική

    Επαφές με την πολιτική ηγεσία Στην Αίγυπτο ο Κ. Καραμανλής

    26/11/2004 3:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2004 6:55:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, πρώτο σταθμό της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 18 χρόνια. Ο Κώστας Καραμανλής, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Νατάσσα, αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται στο Κάιρο, ενώ, κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Σημαντική χαρακτήρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

    Συνάντηση με τον Χόσνι Μουμπάρακ

    Η προηγούμενη επίσημη επίσκεψη ήταν του Ανδρέα Παπανδρέου το 1986, ενώ ανεπίσημη επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει και ο Κ Μητσοτάκης το 1992. Τον κ. Καραμανλή υποδέχτηκε ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας , ενώ ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόσφατα εκλεγέντα Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρο.

    Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε ακόμη τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Μουσείο Καβάφη και θα συναντηθεί με την ελληνική παροικία.

    Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αχμέντ Ναζίφ, θα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και στο Μαυσωλείο του Σαντάτ.

    Στις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα υπογραφούν συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας και επιστημονικής - τεχνολογικής συνεργασίας των κέντρων ερευνών και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Επίσης, θα εξεταστούν τα περιφερειακά ζητήματα όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στο Ιράκ και θέματα λαθρομετανάστευσης.

    Την Κυριακή, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στις Πυραμίδες.

    Η κ. Καραμανλή θα επισκεφθεί το Αιγυπτιακό Μουσείο, το παζάρι Αλ Χαλίλι και θα παρακολουθήσει στην Όπερα την παρουσίαση μετάφρασης στην Αραβική ελληνικού βιβλίου.

    Τον κ. Καραμανλή συνοδεύουν οι υπουργοί κ.κ. Μολυβιάτης, Ρουσόπουλος, Σκανδαλάκης και Στυλιανίδης.

    [12] Αθλητισμός

    Αναμένει στο... ακουστικό της η IAAF

    26/11/2004 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Eν αναμονή της απόφασης της επιτροπής αντιντόπινγκ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού (IAAF), σχετικά με την υπόθεση του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, τελεί η IAAF προκειμένου να παραπέμψει το θέμα στον ΣΕΓΑΣ . Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ούγγρου Γενικού Γραμματέα, Ιστβάν Γκιουλάι, οι φάκελλοι της υπόθεσης Κεντέρη-Θάνου εξετάσθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της IAAF και "εφόσον τα τεκμήρια κριθούν αρκετά, η IAAF θα ζητήσει από την ελληνική ομοσπονδία, να επιβάλει ποινές".

    Αρμόδιος για την επιβολή ποινών ο ΣΕΓΑΣ

    Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις αρμόδια να επιβάλλει ποινές είναι η εθνική ομοσπονδία, ενώ από την πλευρά της η IAAF έχει την δυνατότητα να τις αποδεχθεί και να τις επικυρώσει ή σε διαφορετική περίπτωση να παραπέμψει την υπόθεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (ΤAS).

    [13] Οικονομία

    Ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΕ Λένε ναι στον αναπτυξιακό

    26/11/2004 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Θετικές είναι οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου ια το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση. Τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, όσο και ο Σύνδεσμος των Εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας επικρότησαν τις ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ανταποκρίνεται επαρκώς στις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ και επισημαίνει ότι "η όποια εφαρμοζόμενη πολιτική επιχορηγήσεων δεν είναι ικανή από μόνη της να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, πολλώ δε μάλλον άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό. Είναι νωπές, άλλωστε, οι περιπτώσεις επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες προσκρούοντας σε διαδικαστικά εμπόδια, άσχετα προς τα εκάστοτε παρεχόμενα οικονομικά κίνητρα, δεν υλοποιήθηκαν τελικά".

    Τα εμπόδια το μεγαλύτερο πρόβλημα

    Ο ΣΕΒ έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατάργησης των εμποδίων και της απλοποίησης των διαδικασιών που θα ενθαρύνουν την επιχειρηματικότητα. Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο οποίος επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου κάνει αποδεκτά σημαντικά αιτήματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

    Θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η διεύρυνση των επενδυτικών σχεδίων στον τριτογενή τομέα όπως η δημιουργία εμπορευματικών σταθμών και διαμετακομιστικών κέντρων, η δημιουργία υποδομών αποθήκευσης, συσκευασίας και τυποποίησης, η παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας και η δημιουργία ευρυζωνικών δικτυακών υποδομών.

    [14] Κοινωνία

    Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου από 13:30 έως 14:30 Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού

    26/11/2004 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μικρή ταλαιπωρία αναμένεται να αντιμετωπίσουν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου οι επιβάτες του προαστιακού σιδηροδρόμου καθώς θα υπάρξουν τροποποιήσεις σε ορισμένα δρομολόγια, λόγω τοπογραφικών μετρήσεων που θα πραγματοποιηθούν από την Κοινοπραξία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Συγκεκριμένα, από τη 13.30 έως τις 14.30, δε θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από το Σταθμό Λαρίσης έως τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Κανονικά θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στο υπόλοιπο δίκτυο, δηλαδή από Δουκίσσης Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

    [15] Τεχνολογία

    Διχάζει η μεγαλύτερη ανάλυση φωτογραφιών Ο πόλεμος των pixels

    26/11/2004 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Επιστήμονες του Ολλανδικού Οργανισμού Τεχνολογικής Φυσικής (ΤΝΟ) υποστήριξαν ότι έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή πανοραμική φωτογραφία στον κόσμο. Στη φωτογραφία, που εμφανίζει το Ντελφτ της Ολλανδίας και ελήφθη από σταθερό σημείο, χρησιμοποιήθηκε ανάλυση 2,5 gigapixels. Παρά τη μεγάλη της ανάλυση, οι ειδικοί κατάφεραν να την προβάλλουν σε μία μόνο εικόνα, μέσω ειδικής τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη είδηση, ωστόσο, προκάλεσε αντιπαραθέσεις. Ειδικοί από το χώρο της τηλεπαθολογίας, της διαστημικής φυσικής και από άλλα επιστημονικά πεδία ισχυρίστηκαν, ότι υπάρχουν φωτογραφίες με μεγαλύτερη ανάλυση. Ο "πόλεμος" συνεχίζεται

    Αγγίζοντας τα terapixels

    Η βρετανική εταιρεία Getmapping δημιούργησε το "χάρτη της Χιλιετίας", φωτογραφίζοντας εναέρια ολόκληρη τη Βρετανία. Για τις ανάγκες της χρησιμοποίησε ανάλυση 10.000 gigapixel. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος συστήματος της εταιρείας, Ρίτσαρντ Ρόουλς, "η εικόνα αποτελείται από φωτογραφίες της Αγγλίας και της Ουαλίας, οι οποίες τοποθετήθηκαν μαζί, χρησιμοποιώντας περίπου 160.000 εικόνες".

    Ήδη, μέλη της ομάδας "Gigapxl" προώθησαν το ομώνυμο πρόγραμμα, θέτοντας ως στόχο να δημιουργήσουν φωτογραφικές κάμερες, οι οποίες θα εμφανίζουν φωτογραφίες με υπερυψηλή ανάλυση, μεγέθους μέχρι και 4 gigapixels.

    Από την πλευρά του, ο εργαζόμενος της καναδικής εταιρείας "Aurora Interactive", Κέμπ Γουάτσον, υποστηρίζει, ότι σε εργασία του σχετικά με την τηλεπαθολογία εμφάνισε ιατρικές φωτογραφίες με ανάλυση περίπου 32.5 gigapixels και εκτιμά, ότι θα ξεπεράσει το όριο των terapixels.

    Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της εταιρείας "Backdrop Warehouse", η οποία εκτυπώνει ψηφιακές εικόνες μήκους τουλάχιστον έξι μέτρων, τόνισε ότι έχει δημιουργήσει ψηφιακές φωτογραφίες μεγαλύτερης ανάλυσης, από εκείνη που παρουσίασαν οι Ολλανδοί ερευνητές.

    Οι Ολλανδοί επιμένουν

    Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας των εργαστηρίων ΤΝΟ ανέφεραν, ότι γνώριζαν πως έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ανάλυση, μεγαλύτερη των 2.5 gigapixels σε ψηφιακές φωτογραφίες.

    Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας, Γιούργκεν ντεν Χάρτογκ, "ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη ψηφιακή εικόνα στον κόσμο. Φυσικά και υπάρχουν καλύτερης ανάλυσης ψηφιακές φωτογραφίες, όπως των δορυφόρων και της εναέριας απεικόνισης περιοχών".

    Ο κ. Ντεν Χάρτογκ έσπευσε να επεξηγήσει, ότι αυτές οι πανοραμικές φωτογραφίες, σε αντίθεση με τη φωτογραφία της ομάδας του, δεν "τραβήχτηκαν" από ένα συγκεκριμένο, σταθερό σημείο. Εξάλλου, όπως διευκρίνισε, "οι άλλες φωτογραφίες διασπώνται σε πολλές, μικρές οθόνες, με αποτέλεσμα να μην είναι μια ολοκληρωμένη εικόνα." Μάλιστα, αναγνώρισε, ότι στο πλαίσιο των αστρονομικών ερευνών του σύμπαντος, έχουν εμφανιστεί εικόνες μεγαλύτερης ανάλυσης, από σταθερό σημείο.

    Όμως, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να παρατηρήσουν τη φωτογραφία των 2.5 megapixels, λέγοντας ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανοραμική φωτογραφία του κόσμου" και όχι "στον κόσμο".

    [16] Κοινωνία

    Χωρίς ταξί η Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου

    26/11/2004 4:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Οκτάωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, και όχι στις 27 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά αναφερθεί, οι οδηγοί ταξί της Αθήνας που ζητούν να τους επιτραπεί η κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, οι οδηγοί επανέρχονται στο αίτημά τους. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) αποφάσισε την πραγματοποίηση στάσης εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Στα θέματα αυτά βρίσκονται οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινητιστών και το αίτημα για αύξηση του κομίστρου, με το αιτιολογικό της σημαντικής αύξησης στην τιμή των υγρών καυσίμων.

    [17] Champions League

    "Απλώνει "χείρα βοηθείας" ο Λε Ταλέκ

    26/11/2004 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τις υπηρεσίες του στη Λίβερπουλ είναι έτοιμος να προσφέρει σύμφωνα με δηλώσεις τους στη γαλλική εφημερίδα LEquipe ο 20χρονος Αντονί Λε Ταλέκ. Ο παίκτης των "κόκκινων", που το καλοκαίρι δόθηκε ως δανεικός στη Σεντ Ετιέν, βλέποντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρώην ομάδα του στην επίθεση, μετά τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς, δηλώνει διατεθειμένος να επιστρέψει στο "Άνφιλντ" αν ο Ράφα Μπενίτεθ κρίνει απαραίτητη τη βοήθειά του. "Η Λίβερπουλ είναι ο σύλλογός μου. Εγώ είμαι αυτός που ζήτησα να φύγω. Όμως, εάν με χρειαστούν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα" τόνισε ο νεαρός επιθετικός που από το καλοκαίρι που μετακόμισε στη Γαλλία έχει αγωνιστεί μόνο σε πέντε αγώνες του συλλόγου του.

    [18] Κοινωνία

    Εξέτιε ποινή ισόβιας φυλάκισης στην Αίγυπτο Επιστροφή στην πατρίδα για τον Έλληνα ναυτικό

    26/11/2004 5:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2004 6:47:05 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μετά από πολλές διπλωματικές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, επιτράπηκε τελικά η μεταφορά του ναυτικού, Κώστα Καστανιά, από την Αίγυπτο στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει εδώ το υπόλοιπο της ποινής του. Ο 50χρονος ναυτικός είχε συλληφθεί πριν 17 χρόνια από τις αιγυπτιακές Αρχές μαζί με άλλους δύο Έλληνες ναυτικούς καθώς στο Μότορσιπ που επέβαινε ανακαλύφθηκαν κρυμμένοι 7 τόνοι χασίς. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Καστανιάς οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Ενδεικτική πτυχή των πολύ καλών σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, την εξέλιξη, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, χαιρέτισε την απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης τονίζοντας ότι ευοδώθηκε ένας επίπονος και σκληρός αγώνας.

    Ικανοποιημένος από την επιστροφή του Έλληνα ναυτικού δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, προσθέτοντας ότι υπήρξαν αλλεπάλληλα διαβήματα από την ελληνική πλευρά και ότι ο ίδιος εγγυήθηκε προσωπικά στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι θα γίνει σεβαστή η ποινή του αιγυπτιακού δικαστηρίου.

    Η απόφαση του Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αιγύπτου, την οποία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έγινε βάσει της διμερούς συμφωνίας περί μεταφοράς κρατουμένων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο των Εξωτερικών.

    Από τους άλλους δύο συγκρατούμενους του ναυτικούς ο ένας πέθανε στις φυλακές και ο άλλος επέστρεψε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα με σοβαρά προβλήματα υγείας όπου και πέθανε μετά από λίγους μήνες.

    [19] Champions League

    Επιστρέφει δριμύτερος ο Σολ

    26/11/2004 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την επιστροφή του 34χρονου άσου της Μπάγερν Μονάχου Μεμέτ Σολ εξετάζει τις τελευταίες ημέρες ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας, Γιούργκενς Κλίνσμαν ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Ο εκλέκτορας των "πάντσερ" σύμφωνα με δηλώσεις του στη Bild, εντυπωσιάστηκε από την εμφάνιση του Σολ στον αγώνα του Τσάμπιονς Λίγκ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο οποίος ντικατέστησε τον Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. "Εάν ο Μεμέτ παίζει έτσι, θα αποτελέσει περίπτωση προς εξέταση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αν και μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι τότε" τόνισε ο Κλίνσμαν ο οποίος χαρακτήρισε το Σολ παίκτη ενστίκτου, που μπορεί να προσφέρει εκπλήξεις".

    [20] Πολιτική

    Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Σπάρτη

    26/11/2004 6:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Σπάρτης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου Οσίου Νίκωνος. Ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό της Σπάρτης χοροστατούντος του μητροπολίτη Ευστάθιου. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη νομαρχία, όπου ο Νομάρχης Λακωνίας, Κωνσταντίνος Φούρκας, του απένειμε τιμητικό έπαινο. Στην ομιλία του, ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι η Σπάρτη είναι μια περιοχή που διακρίνεται για την ομορφιά της και θα πρέπει, είπε, να υπάρχει μέτρο και λιτότητα.

    "Δεν λέω να ακολουθήσουμε μια οικονομική λιτότητα, αλλά να είμαστε ολιγαρκείς και να μην ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: "Θα πρέπει να έχουμε ενισχυμένο το πατριωτικό μας αίσθημα και αυτό δεν συμβιβάζεται με την πολυτέλεια ή με τον πλούτο".

    Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανόπουλος, μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης όπου υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών, ενώ ξεναγήθηκε και στο μουσείο της Σπάρτης.

    [21] Κοινωνία

    Στα χέρια των δικαιούχων ο Ολυμπιακός εξοπλισμός

    26/11/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσεται ο Ολυμπιακός εξοπλισμός πραγματοποίησαν την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πετραλιά, και ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος. Οι Υπουργοί συνοδεύονταν από τον πρόεδρο της εταιρίας "Ολυμπιακά Ακίνητα", Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, και βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό και στον Ασπρόπυργο για να ενημερωθούν σχετικά με τη μεταφορά του Ολυμπιακού εξοπλισμού στους διάφορους φορείς. "Η κοινωνική πολιτική αποτελεί απαίτηση των πολιτών και κεντρική επιλογή της κυβέρνησης", δήλωσε η κ. Πετραλιά αναφερόμενη στη διανομή του κινητού Ολυμπιακού εξοπλισμού που διοχετεύθηκε σε διάφορα ιδρύματα, ορφανοτροφεία και σε άλλους φορείς, που ασχολούνται με τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σε όλη την Ελλάδα.

    "Μεγάλη προίκα των Αγώνων ο εξοπλισμός"

    Οι πρώτες αποστολές είχαν αποδέκτες φορείς στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια νησιά, την Κρήτη και την Αιτωλοακαρνανία όπου τα πρώτα οχήματα με τον εξοπλισμό έφτασαν την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε η κ. Πετραλιά.

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά του εξοπλισμού από το Ολυμπιακό Χωριό, ενώ οι αποθήκες της Μαγούλας έχουν προγραμματιστεί να αδειάσουν από τον Ολυμπιακό εξοπλισμό τον επόμενο μήνα.

    "Μεγάλη προίκα των Ολυμπιακών Αγώνων" χαρακτήρισε η κ. Πετραλιά τον αθλητικό εξοπλισμό με τον οποίο, όπως είπε, θα γίνουν άρτια όλα τα στάδια της χώρας, για όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα.

    Σε ένα χρόνο μπαίνουν στα Ολυμπιακά σπίτια οι δικαιούχοι

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιακουμάτος τόνισε ότι το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οφείλει ένα μεγάλο "Ευχαριστώ" στην κ. Πετραλιά για την εντατικοποίηση της διαδικασίας μεταφοράς του εξοπλισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι δικαιούχοι του ΟΕΚ θα μπουν στα σπίτια τους στο Ολυμπιακό Χωριό το Σεπτέμβριο του 2005.

    "Η κυβέρνηση αποφάσισε ο κινητός εξοπλισμός να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων που δεν έχουν φωνή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηεμμανουήλ προσθέτοντας ότι "σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, επιλέξαμε όλος ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός να πάει ακριβώς στις πιο ευπαθείς ομάδες".

    [22] Αθλητισμός

    Συνάντηση Λούβαρη με "΄μπαμπά" Καστίγιο

    26/11/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Στα σκαριά" βρίσκεται η ανανέωση του συμβολαίου του νεαρού Ουρουγουανού άσου του ολυμπιακού Νέρι Καστίγιο, με το πειραϊκό σωματείο. Σήμερα ο αντιπρόεδρος της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ, Γιώργος Λούβαρης συναντήθηκε με τον πατέρα του πάικτη, ο οποίος εκτελεί παράλληλα και χρέη μάνατζερ στα γραφεία της ομάδας και συζήτησαν για το συμβόλαιο του Καστίγιο που λήγει το προσεχές καλοκαίρι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές απολαβές και τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει και άλλο τετ α τετ των δύο πλυερών προκειμένου να υποβληθούν οι σχετικές αντιπροτάσεις.

    [23] Αθλητισμός

    Νέο ρεκόρ Ευρώπης από τον Ρούπρατ

    26/11/2004 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ξεπέρασε τον εαυτό του ο Γερμανός κολυμβητής Τόμας Ρούπρατ ο οποίος κατά τη διάρκεια του γερμανικού πρωταθλήματος κολύμβησης σε μικρή πισίνα στο Εσεν σημείωσε νέο ρεκόρ Ευρώπης στα 50μ. ύπτιο,. Ο 27χρονος Ρούπρατ κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 23.42 βελτιώνοντας την προηγούμενη ευρωπαϊκή επίδοση, η οποία ήταν δική του με 23.75 από τις 30 Νοεμβρίου 2001 στο Ροστόκ.

    [24] Αθλητισμός

    Πιθανή η συγκατοίκηση για Λίβερπουλ, Έβερτον "Άσπονδοι" συγκάτοικοι

    26/11/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Κοινή έδρα ίσως να έχουν οι δύο ομάδες του Λίβερπουλ, καθώς τόσο οι "κόκκινοι", όσο και η Έβερτον, βλέπουν τα σχέδιά τους για καινούρια γήπεδα να δυσκολεύουν, καθώς το κόστος ανέγερσης έχει ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό. Εξάλλου, η συγκατοίκηση ομάδων είναι μια ιδέα, την οποία γενικά προωθεί ο υπουργός Αθλητισμού της Βρετανίας, Ρίτσαρντ Κάμπορν. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου "ο κ Κάμπορν βρίσκεται γενικά πίσω από την ιδέα του «μοιράσματος» των σταδίων και έχει υποστηρίξει την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη Λέστερ και τους Λέστερ Τάιγκερς".

    Κοστίζουν τα νέα γήπεδα

    Οι "αιώνιοι" του Λίβερπουλ είχαν προσανατολιστεί στο χτίσιμο νέων σταδίων μεγαλύτερης χωρητικότητας αλλά το χτίσιμο του νέου γηπέδου της Λίβερπουλ, χωρητικότητας 60.000 θέσεων, έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια λίρες(από 80, όπως υπολογιζόταν στην αρχή), ενώ και η Έβερτον βλέπει το κόστος να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Τόσο οι "κόκκινοι", όσο και οι "εφοπλιστές" εξετάζουν προτάσεις, τόσο για παραμονή στο "Άνφιλντ" και "Γκούντισον Παρκ" αντίστοιχα, όσο και για το "μοίρασμα" ενός σταδίου με άλλη ομάδα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για "συγκατοίκηση".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 November 2004 - 17:53:37 UTC