Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακαλύφθηκε μεγάλο οπλοστάσιο Μαχών συνέχεια "στο τρίγωνο του θανάτου"
  • [02] Αγέλη μακάκων τρομοκρατεί επιβάτες λεωφορείου Η στάση των πιθήκων
  • [03] Γητευτές φιδιών απειλούν να τα εξαπολύσουν Θα γίνει του "Διαμαντή"
  • [04] Έντονη αντίδραση του υπ. Εθνικής Άμυνας Διαψεύδονται τα δημοσιεύματα
  • [05] Από τη γρίπη των πτηνών Κίνδυνος πανδημίας προ των πυλών
  • [06] Έληξε το επεισόδιο με τους ομήρους στη Ρωσία
  • [07] Η μπίλια δεν κάθεται στο... κόκκινο
  • [08] Με το μυαλό στη Μίλαν ο Σολάρι
  • [09] Δεν έπαθαν τίποτα οι μαθητές Έκρηξη καυστήρα σε σχολείο
  • [10] Κάτω από το 3% "Στόχος η μείωση του ελλείμματος"
  • [11] Επικρίνει τη συμφωνία Τεχεράνης- ΕΕ "Πυρά" Χαραμί για τα πυρηνικά
  • [12] Κόντρα στη Βουλή για το ακτοπλοϊκό
  • [13] Μεταξύ Αλογοσκούφη- Χριστοδουλάκη Νέα κόντρα για την απογραφή
  • [14] Στη Βουλή η Έκθεση του Ελεγκτικού Πήγαν καλά τα έσοδα
  • [15] Χρησιμοποιώντας λέιζερ "Σκοτώστε" τα μικρόβια της κακοσμίας
  • [16] Σκέψεις για επιστροφή Σαβιόλα στη "Μπάρτσα"
  • [17] Πρόταση νόμου για κακοποιημένες γυναίκες Βία κατά των Γυναικών: Πληγή
  • [18] Στην τελική ευθεία ο Ιωνικός
  • [19] Προσφυγή της ουκρανικής αντιπολίτευσης Ο λόγος στη Δικαιοσύνη
  • [20] Ανέτοιμος ο Ριβάλντο
  • [21] Πρώτη του Άντζα με Ξάνθη
  • [22] Ετοιμοπόλεμη η Χαλκηδόνα
  • [23] "Μέτρα επιείκειας" από το στρατιωτικό καθεστώς Ελεύθεροι "κατά λάθος"
  • [24] Από τη Δευτέρα οι προκαταβολές για το λάδι
  • [25] Περιοδεία Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή
  • [26] Μαθήματα χαρακτήρα
  • [27] "Παγώνουν" πιστοποιητικά διαφάνειας
  • [28] Στο επίκεντρο το θέμα της Τουρκίας και της Κύπρου Επικοινωνία

    [01] Ιράκ

    Ανακαλύφθηκε μεγάλο οπλοστάσιο Μαχών συνέχεια "στο τρίγωνο του θανάτου"

    25/11/2004 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι επιχειρήσεις των αμερικανικών, βρετανικών και ιρακινών δυνάμεων στο λεγόμενο "τρίγωνο του θανάτου" νότια της Βαγδάτης, που στόχο έχουν τον περιορισμό της δράσης των ανταρτών πριν τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιανουαρίου εκλογές στο Ιράκ. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός τονίζει, ότι "η πολυεθνική δύναμη είναι αποφασισμένη να συλλάβει ή να σκοτώσει εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την εκλογική διαδικασία". Στο μεταξύ την Τετάρτη, οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν μια μεγάλη ποσότητα όπλων στη Φαλούτζα, "που θα ήταν επαρκής για την κατάκτηση όλου του Ιράκ", όπως δήλωσε ο συνταγματάρχης Νταν Ουϊλσον, του σώματος των πεζοναυτών. "Ο αριθμός των κρυφών αποθηκών με όπλα είναι τεράστιος. Βάσει της ποσότητας, θα μπορούσε να κατακτηθεί όλη η χώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος κύκλος βίας στο Ιράκ

    [02] Παράξενα

    Αγέλη μακάκων τρομοκρατεί επιβάτες λεωφορείου Η στάση των πιθήκων

    25/11/2004 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ηρεμήστε, μη σκέφτεστε πονηρά. Απλά, σκεφτείτε, ότι επιβάτες ενός λεωφορείου στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν ξαφνικά στον πλανήτη των πιθήκων! Δε μιλάμε, βέβαια, για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την αγέλη πιθήκων, που αντίκρυσαν οι έρμοι επιβάτες, όταν κατέβηκαν σε μια στάση κοντά στο Πάρκο Λάιον Ροκ, σε αγροτική περιοχή της κινέζικης πόλης. Οι 40 περίπου πίθηκοι μακάκοι, περικύκλωσαν και επιτέθηκαν στους έντρομους επιβάτες, που περίμεναν καρτερικά στη στάση. Πανικόβλητοι, κάλεσαν την αστυνομία. Μέχρι, όμως, να έρθουν οι Αρχές, σημειώθηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ των επιβατών και των πιθήκων. Ο αγώνας "πυγμαχίας" βρήκε τους ανθρώπους να επικρατούν έναντι των ασυνήθιστων επισκεπτών, με αποτέλεσμα οι μακάκοι να κυρήξουν οπισθοχώρηση και να καταφύγουν στους λόφους, πριν φτάσουν στην περιοχή οι ειδικοί δασοφύλακες. Δε σημειώθηκαν απώλειες από τις δυο πλευρές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μακάκοι εμφανίστηκαν, αναζητώντας τροφή. Μολονότι το συγκεκριμένο είδος πιθήκων ζει στις αγροτικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ, σπανίως πλησιάζει τους ανθρώπους ή μπαίνει σε κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, το χειμώνα τα αποθέματα τροφής τους μειώνονται και οι υπεύθυνοι πιθανολογούν, ότι οι πίθηκοι αναζητούν φαγητό στα σκουπίδια ή προσπαθούν να αρπάξουν τρόφιμα από ανθρώπους.

    Άραγε, ποια θα είναι η επόμενη στάση;

    [03] Παράξενα

    Γητευτές φιδιών απειλούν να τα εξαπολύσουν Θα γίνει του "Διαμαντή"

    25/11/2004 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Αν σε γνωστή ελληνική ταινία ακουγόταν το σύνθημα "νέοι άντρες στη Βουλή", τότε στην Ινδία μάλλον θα ακούγεται το "όχι φίδια στη Βουλή!", ύστερα από την απειλή Ινδών γητευτών, ότι θα απελευθερώσουν χιλιάδες "διαμαντήδες" στο Ινδικό Κοινοβούλιο και τους δρόμους. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά τους νέους περιορισμούς των υπευθύνων της άγριας ζωής της χώρας, σχετικά με τα σόου, που δίνουν οι γητευτές στους δρόμους. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Καλκούτα, αρκετοί γητευτές φιδιών συνελήφθησαν, καθώς κατηγορήθηκαν, ότι παραβίασαν τους κανόνες για την προστασία της Άγριας ζωής. Οι γητευτές φιδιών υποστηρίζουν, ότι οι καινούριες περιοριστικές διατάξεις αποστερούν το μόνο μέσο βιοπορισμού τους. Γι αυτό και προειδοποιούν, ότι θα εξαπολύσουν περισσότερα από πέντε χιλιάδες φίδια, αν οι υπεύθυνοι δεν υπαναχωρήσουν των δεσμεύσεών τους. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας γητευτών από το Παντμακεσάρπουρ, Τσιταραντζάν Ντας, "η επιβίωσή μας εξαρτάται από το να πιάνουμε φίδια και να τα επιδεικνύουμε στο κοινό. Αν αυτό απαγορευθεί, πώς θα ζήσουμε;", συμπληρώνοντας ότι "αν τα προβλήματά μας δεν επιλυθούν, δε θα έχουμε άλλη λύση από το να απελευθερώσουμε χιλιάδες φίδια στην πρωτεύουσα και στη Βουλή".

    Πάντως, δεν αναφέρθηκε τι είδους φίδια θα "ξεχυθούν"

    [04] Πολιτική

    Έντονη αντίδραση του υπ. Εθνικής Άμυνας Διαψεύδονται τα δημοσιεύματα

    25/11/2004 11:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2004 7:23:15 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για τα εξοπλιστικά. Σημερινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης", επισημαίνοντας ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος ουδέποτε υπέγραψε ανάλογη σύμβαση, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του κ. Τσοχατζόπουλο. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, επιμένει ότι υπάρχει πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τον υπουργό Άμυνας. Στο μεταξύ, στο θέμα παρενέβη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά την εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ζήτησε να ενημερωθεί για το χρόνο τερματισμού των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο κ. Τραγάκης του απάντησε ότι αν ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα θα έχουν τελειώσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Εντονη η αντίδραση του ΥΕΘΑ για νέο δημοσίευμα

    Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τα όσα αναφέρονται στο σημερινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", επισημαίνοντας -στην ανακοίνωσή του- ότι υπάρχει σκόπιμη σύγχυση του εγγράφου που υπέγραψαν ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Ζορμπάς με άλλο έγγραφο για άλλη υπόθεση που αφορά την προμήθεια ραντάρ.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συγχέεται σκόπιμα στο δημοσίευμα το Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεως (ΦΕΕ) των TPQ-37 με ημερομηνία 24-1-2000 με το ΦΕΕ των TOR M1 με ημερομηνία 13-7-2004. Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αγνοεί πως στην μεν πρώτη περίπτωση υπάρχει πλήρης άρνηση της Στρατιωτικής Ηγεσίας για την προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού και παρά ταύτα ο τότε υπουργός κ. Τσοχατζόπουλος όχι μόνον την αγνοεί επιδεικτικά αλλά προβαίνει και σε σύναψη σύμβασης, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο ΓΕΣ.

    Αντίθετα, το ΦΕΕ των TOR M1 της 13-7-2004 που υπέγραψε ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, όχι μόνον αναφέρεται σε σύναψη νόμιμης σύμβασης αλλά η σύμβαση αυτή ακόμη δεν έχει υπογραφεί διότι δεν έχουν εξασφαλιστεί στο ακέραιο οι νόμιμες προϋποθέσεις.

    Πηγές προσκείμενες σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι η απάντηση του υπουργείου περιέχει ανακρίβειες και είναι προϊόν αμηχανίας.

    Ένταση και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

    Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να δοθεί από τον υπουργό Άμυνας η απαντητική επιστολή του Ρώσου ομολόγου του για τα αντισταθμιστικά οφέλη των ΤΟΡ Μ1. Παράλληλα ζήτησε να γνωστοποιηθεί από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού το αναλυτικό πρόγραμμα των επικείμενων επισκέψεων και επαφών του κ. Καραμανλή στη Μόσχα.

    Έντονα αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ που κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για απόπειρα υπονόμευσης του ταξιδιού του πρωθυπουργού. Ο Λευτέρης Ζαγορίτης μάλιστα σημείωσε ότι η στάση που κρατούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή συνδυάζονται με προσωπικές φιλοδοξίες τους .

    Εν τω μεταξύ, τον συσχετισμό του εγγράφου που δημοσιεύει σήμερα η "Ελευθεροτυπία" με εκείνο που αποκάλυψαν προχθές "τα Νέα" κλήθηκε να σχολιάσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος: "Πού έχει σχέση το ένα έγγραφο με το άλλο;" αναρωτήθηκε ο κ. Αντώναρος και προσέθεσε πως "στο έγγραφο της "Ελευθεροτυπίας" υπάρχει ένα "μεμπτό": η ιδιόγραφη σημείωση του κ. Τσοχατζόπουλου που αναφέρει "όπως η αρχική απόφαση", πράγμα που σημαίνει ότι διεγράφη με μια μονοκονδυλιά η εισήγηση του συγκεκριμένου εγγράφου, αγνοείται η τεχνική γνωμοδότηση και προωθείται αυθαίρετα η κατάρτιση της σύμβασης. Το προηγούμενο έγγραφο παρέχει εξουσιοδότηση για την κατάρτιση μιας - καθόλα νόμιμης - σύμβασης, ακολουθεί διαπραγμάτευση για καλύτερους όρους και παρά ταύτα δεν καταλήξαμε ποτέ σε σύμβαση. Διότι η σημερινή κυβέρνηση απαιτεί να υπάρξει νόμιμη εγγύηση, όπως δεν υπήρξε στην αρχική σύμβαση. Μην τα βάζουμε λοιπόν όλα στο ίδιο σακί".

    Σήμερα, οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής συνεχίστηκαν με την εξέταση τριών κατώτερων αξιωματικών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η εξέταση πολιτικών προσώπων, με πρώτο τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο.

    Στη συνεδρίαση της Τετάρτης εξετάστηκε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης. Σύμφωνα με τους βουλευτές της Ν.Δ.,ο κ. Παραγιουδάκης υπέπεσε σε αντιφάσεις καθώς στην έρευνα του εισαγγελέα είχε πει ότι το TΟR - M1 ήταν τελευταίο στη λίστα προτίμησης, ενώ σήμερα θεωρεί ότι ήταν η καλύτερη επιλογή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο εισαγγελέας μελετά τα εξοπλιστικά

    [05] Υγεία

    Από τη γρίπη των πτηνών Κίνδυνος πανδημίας προ των πυλών

    25/11/2004 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ,Reuters

    "Συναγερμός" έχει σημάνει στην ιατρική κοινότητα, μετά την προειδοποίηση, που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για το ενδεχόμενο πανδημίας, εάν μεταλλαχθεί ο ιός που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών. "Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στα δύο έως επτά εκατομμύρια και των ασθενών πάνω από ένα δισεκατομμύριο", δήλωσε ο Δρ. Κλάους Στορ, υπεύθυνος του Παγκόσμιου Προγράμματος Γρίπης του ΠΟΥ, στο πλαίσιο Συνόδου 13 χωρών της Ασίας, με θέμα την γρίπη των πτηνών. Σε επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Κίνα, στις οποίες έχουν ήδη σημειωθεί θανατηφόρα κρούσματα της νόσου, καθώς, όπως επισημαίνει ο Δρ. Στορ, "η πανδημία θα μπορούσε να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα ή τα επόμενα χρόνια".

    Τον Μάρτιο το εμβόλιο

    Εν τω μεταξύ, δύο αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται στην παρασκευή ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών.

    Ωστόσο, οι ασιατικές χώρες πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, οπότε και θα "ανθίσει" η συγκεκριμένη γρίπη, αφού το εν λόγω φαρμακευτικό σκεύασμα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μετά τον Μάρτιο του 2005.

    Η γρίπη των πτηνών είναι μια μολυσματική νόσος, που προσβάλλει κυρίως εκτρεφόμενα είδη πτηνών (κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες). Ως φυσική δεξαμενή του ιού θεωρούνται τα υδρόβια αποδημητικά πουλιά, που μεταφέρουν τον ιό κατά τις μεταναστεύσεις τους.

    [06] Κόσμος

    Έληξε το επεισόδιο με τους ομήρους στη Ρωσία

    25/11/2004 1:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Καλό τέλος για τους ομήρους, κακό για τους απαγωγείς είχε το επεισόδιο ομηρίας στη Ρωσία. Όλα άρχισαν όταν η ρωσική αστυνομία εντόπισε δύο δίδυμα αδέλφια, λιποτάκτες του στρατού, οι οποίοι μάλιστα ήταν οπλισμένοι. Αφού σκότωσαν δύο αστυνομικούς, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν με κλεμμένο ταξί, γεμάτο επιβάτες, ταμπουρώθηκαν σε ένα σπίτι στην πόλη Ντμίτροφ, όπου κράτησαν ως όμηρους τους ηλικιωμένους ενοίκους. Ο ένας από τους δύο απαγωγείς αυτοκτόνησε και ο άλλος παραδόθηκε, ενώ κανένας από τους ομήρους και τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε.

    "Οδηγούνται" στη λιποταξία

    "Οι όμηροι δεν τραυματίστηκαν, ο ένας από τους δύο στρατιώτες, ο Αλεξάντρ Οπάρι, αυτοκτόνησε και ο δεύτερος, ο αδελφός του Ντμίτρι, παραδόθηκε", δήλωσε αστυνομική πηγή.

    Οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και μία παράδοση βίας εκ μέρους των αρχαιότερων και ορισμένων αξιωματικών, κάνει πολλούς Ρώσους στρατιώτες να διαλέξουν το δρόμο της λιποταξίας. Η θητεία στο ρωσικό πεζικό διαρκεί δύο χρόνια και στο ναυτικό τρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ρώσοι λιποτάκτες κρατούν ομήρους

    [07] Champions League

    Η μπίλια δεν κάθεται στο... κόκκινο

    25/11/2004 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τα προβλήματα τραυματισμού σε Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ και Λίβερπουλ "πονοκεφαλιάζουν" τους προπονητές των ομάδων Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Ράφαελ Μπενίτεθ αντίστοιχα, εν όψει των προσεχών αναμετρήσεων της πρέμιερ λίγκ. Στους "κόκκινους διαβόλους" το ιατρικό επιτελείο πραγματοποιεί αγώνα δρόμου για να θέσει στις υπηρεσίες του Φέργκιουσον, τον Ολλανδό διεθνή Ρούντ Φαν Νιστελρόϊ εν όψει του αγώνα με τη Γουεστ Μπρομογουϊτς. Χειρότερα όμως είναι η κατάσταση στους "κόκκινους", καθώς μετά τους τραυματισμός των Ντζιμπρίλ Σισέ και Μίλαν Μπάρος, το νέο κρούσμα του Λουίς Γκαρσία, ουσιαστικά αφήνει γυμνή την επίθεση της Λίβερπουλ και κάνει την ομάδα του Μπενίτεθ να θυμίζει... νοσοκομείο λίγο πριν το ντέρμπι με την Άρσεναλ.

    [08] Champions League

    Με το μυαλό στη Μίλαν ο Σολάρι

    25/11/2004 2:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τις βαλίτσες του για το Μιλάνο ετοιμάζει σιγά σιγά ο Αργεντίνος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Σαντιάγκο Σολάρι, ο οποίος σύμφωνα με βρετανική ιστοσελίδα μέσα στους επόμενους μήνες θα φορά τη φανέλα των ροσονέρι, καθώς δύσκολα θα ανανεωθεί το συμβόλαίο του με τη "βασίλισσα. Εν τούτοις δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το "πότε" ο άσος της μπιανκοσελέστε θα αποχαιρετήσει το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, καθώς δεν αποκλείεται το όνομά του να πρωταγωνιστήσει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε να μετακομίσει στην μητρόπολη της παγκόσμιας μόδας, τον Ιούνιο, οπότε και λήγει το συμβόλαιό του με τους "μερένγκες".

    [09] Κοινωνία

    Δεν έπαθαν τίποτα οι μαθητές Έκρηξη καυστήρα σε σχολείο

    25/11/2004 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αναστατώθηκαν σήμερα το πρωί οι μαθητές δημοτικού σχολείου στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, στην Κρήτη. Λίγο πριν τις 8:30, σημειώθηκε έκρηξη στον καυστήρα του καλοριφέρ, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια και να σημειωθούν υλικές ζημιές, χωρίς να τραυματισθεί κάποιο από τα 117 παιδιά. Το σύστημα πυρασφάλειας λειτούργησε αμέσως, ενώ από το σπάσιμο σωλήνων υπήρξε διαρροή νερού στις αίθουσες. Ευτυχώς, την ώρα της έκρηξης τα παιδιά βρισκόταν στις τάξεις και όχι σε διάλειμμα, αφού ο καυστήρας ήταν τοποθετημένος σε αποθήκη, δίπλα στη σκάλα από την οποία τα παιδιά ανεβαίνουν στις αίθουσες. Οι υπεύθυνοι του σχολείου υποστηρίζουν, πως η συντήρηση του καυστήρα έγινε στις αρχές της σχολικής χρονιάς, ενώ αποφασίστηκε από φορείς, δασκάλους και γονείς η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους και η κατάληψη του σχολείου από τους γονείς, μέχρι να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα του κτηρίου.

    [10] Οικονομία

    Κάτω από το 3% "Στόχος η μείωση του ελλείμματος"

    25/11/2004 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Στους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής αναφέρθηκε το πρωί, κατά τη συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών οικονομικών και εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συζήτησαν τον προϋπολογισμό του 2005 και τον αναπτυξιακό νόμο. Από την πλευρά του, ο Υπουργός τόνισε, ότι πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3 %. Επίσης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην απογραφή, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός δεν να κηλιδωθεί το παρελθόν, αλλά να πληροφορηθούν οι πολίτες την αλήθεια. Εξάλλου, διευκρίνισε, πως η Ελλάδα μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε και πάλι τις προηγούμενες κυβερνήσεις υποστηρίζοντας, ότι είχαν αποκρύψει υποχρεώσεις και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2004 ως ένα κρεβάτι του Προκρούστη.

    Λεπτομερής ενημέρωση

    Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε, ότι έγιναν πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 10% κάτι που δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα.

    Ο ίδιος τόνισε, πως ο φορολογικός νόμος της κυβέρνησης είναι ο μοναδικός, που δεν επιβάλλει κρυφή ή φανερή φορολογία.

    Τέλος, μιλώντας για τον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι γίνεται πράξη μια νέα φιλοσοφία για την ανάπτυξη της χώρας και την περιφερειακή σύγκλιση, υπογραμμίζοντας, ότι ανάμεσα στα κίνητρα που δίνονται είναι η μάξιμουμ επιχορήγηση, που προβλέπεται από την ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, "σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν".

    [11] Κόσμος

    Επικρίνει τη συμφωνία Τεχεράνης- ΕΕ "Πυρά" Χαραμί για τα πυρηνικά

    25/11/2004 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και του "Τρίο των Μεγάλων" της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), με την οποία το Ιράν δέχτηκε να αναστείλει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, εξέφρασε ο Μοχαμάντ Χαταμί. "Η απόφαση που παρουσιάστηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι μια καλή απόφαση", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιράν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σρι Λάνκα. Μάλιστα, ο κ. Χαταμί ανακοίνωσε, πως διεξάγονται "εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αδεσμεύτων και των ευρωπαϊκών χωρών", ώστε να αλλάξει το σχέδιο της απόφασης. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Moχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε, πως το Ιράν έχει παγώσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως υποσχέθηκε στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, με εξαίρεση "20 συσκευές φυγοκέντρησης, χωρίς τη χρήση πυρηνικού υλικού" και εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί η διαμάχη Ιράν- ΕΕ "εντός 24 ωρών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προειδοποιεί ΕΕ και ΙΑΕΑ η Τεχεράνη

    [12] Πολιτική

    Κόντρα στη Βουλή για το ακτοπλοϊκό

    25/11/2004 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ειδήσεις > Πολιτική)&body=Διαξιφισμοί μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη και του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Παρασκευά για την κατάσταση στις συγκοινωνίες. Άμεση κατάργηση του επίναυλου του 3% στις άγονες γραμμές

    Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη Βουλή με την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Εμ. Κεφαλογιάννη και του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Ι. Παρασκευά. Οι δύο άντρες αντάλλαξαν βέλη τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο με αφορμή την κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες των Δωδεκανήσων. Παράλληλα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των νησιωτών, που ζητούν λύση στο πρόβλημα τους. Ο κ. Παρασκευάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "προσπαθεί να μάθει να κουρεύει στου κασίδη το κεφάλι", ενώ έκανε λόγο για ζημιογόνα παιχνίδια εφοπλιστών και άλλων παραγόντων. Εξάλλου, επικαλούμενος φήμες απέδωσε το πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Δωδεκανήσων, στην κοινή καταγωγή του υπουργού με μετόχους της ΑΝΕΚ. "Η προηγούμενη κυβέρνηση και το κόμμα σας ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται μετά από 20 χρόνια η ακτοπλοΐα", απάντησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Αντεγκλήσεις και προσωπικές αιχμές

    Ο κ. Παρασκευάς αφού σημείωσε ότι το πρόβλημα στα Δωδεκάνησα εμφανίστηκε από τον Απρίλιο του 2004, λόγω παροπλισμού πλοίων της ΔΑΝΕ, δήλωσε πως μεταφέρει φήμες σύμφωνα με τις οποίες λόγω της κοινής καταγωγής του κ. Κεφαλογιάννη και των εκπροσώπων της ΑΝΕΚ, που είναι ο μεγαλομέτοχος της ΔΑΝΕ "αδράνησε το Υπουργείο , δεν εφάρμοσε το νόμο, δεν επέβαλε τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, δεν πίεσε την εταιρία για την αντικατάσταση των παροπλισμένων πλοίων, όπως προβλέπει ο 2932, ούτως ώστε να υπάρξει λύση".

    Η τοποθέτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού κ. Κεφαλογιάννη, αλλά και το πέρασμα του σε προσωπική αντεπίθεση.

    "Όσα είπατε για του κασίδη το κεφάλι, μόνο ως αυτοκριτική σας τα εκλαμβάνω. Εσείς διαχειριστήκατε προσωπικά τη ΔΑΝΕ, εσείς μπήκατε στο άρθρο 44, σε σας χαρίστηκαν το 90% των χρεών, και δεν μπορέσατε να λειτουργήσετε την εταιρεία", τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνοντας ότι το υπουργείο, με ευαισθησία και στα όρια της νομιμότητας, συνέβαλε με 1,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΑΝΕ, "που η δική σας αλόγιστη πολιτική άφησε ανέργους".

    Παράλληλα τόνισε πως "τα μονοπώλια και τα παιχνίδια στην ακτοπλοΐα τα έκανε το ΠΑΣΟΚ".

    Στην πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας επιμένουν οι εφοπλιστές

    Την άμεση και πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ζητούν για άλλη μια φορά οι Έλληνες εφοπλιστές, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Τα μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας επανέλαβαν ότι έχουν προσφύγει τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά του θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωση των θαλασσίων συγκοινωνιών, με το σκεπτικό ότι με την παρούσα μορφή του δεν εξασφαλίζει συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και επιτρέπει τον κρατικό παρεμβατισμό σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν προχωρεί στην τροποποίηση του λόγω του πολιτικού κόστους.

    Σχετικά με το θέμα της ακτοπλοϊκής κάλυψης των νησιών το χειμώνα τόνισαν ότι είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, η οποία πρέπει να αυξήσει τις επιδοτήσεις ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να προσφέρουν καλύτερη κάλυψη.

    Οι Έλληνες εφοπλιστές ζητούν την άμεση κατάργηση του επίναυλου του 3% στις άγονες γραμμές, καθώς και την καταβολή των 50 εκ. ευρώ που τους χρωστάει η πολιτεία από τις εκπτώσεις που έγιναν στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

    [13] Οικονομία

    Μεταξύ Αλογοσκούφη- Χριστοδουλάκη Νέα κόντρα για την απογραφή

    25/11/2004 4:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2004 7:33:16 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξακολουθεί να προκαλεί η δημοσιονομική απογραφή. Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ο νυν και ο πρώην υπουργός Οικονομίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ανταλλάσσοντας αλληλοκατηγορίες. Ο πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για "κομματική εκμετάλλευση" της απογραφής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιώργου Αλογοσκούφη, που απάντησε, ότι "τα στοιχεία αποτελούν καταπέλτη" για το ΠΑΣΟΚ. "Η απογραφή έγινε για να υπάρξει διαφάνεια και αλήθεια και να μην κρυβόμαστε πίσω από στοιχεία, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, σε ερώτηση σχετική με δήλωση του κ. Παπανδρέου, πως η απογραφή έγινε για να "σπιλωθεί το ΠΑΣΟΚ".

    Προειδοποιήσεις για έγγραφα- φωτιά

    Νέα "καταδικαστικά" έγγραφα για τη δημοσιονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να παρουσιάσει στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας. Αφορμή για τον κ. Αλογοσκούφη, όπως είπε, αποτέλεσαν οι "υπερβολές" του προκατόχου του, Νίκου Χριστοδουλάκη, "ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μεγάλο εκτροχιασμό που σημειώθηκε στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στο χρέος τα τελευταία χρόνια".

    Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε "εξοργιστικό" το ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "δεν βρίσκουν να πουν μια λέξη συγγνώμης για αυτά που έκαναν, αλλά έρχονται τώρα να ζητούν και τα ρέστα".

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε, πως η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου διεξάγεται σε μία από τις επαχθέστερες συγκυρίες της ελληνικής οικονομίας, που σφραγίστηκε με την "περίφημη καταστροφική απογραφή". Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η απογραφή οδήγησε σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί ορατό κίνδυνο σημαντικών περικοπών από το Ταμείο Συνοχής και εξασθενίζει την διαπραγματευτική μας δύναμη εν όψει του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπέρ της απογραφής η κοινή γνώμη

    [14] Οικονομία

    Στη Βουλή η Έκθεση του Ελεγκτικού Πήγαν καλά τα έσοδα

    25/11/2004 4:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2004 7:22:46 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του απολογισμού του κράτους για τα έσοδα-έξοδα του 2003, καθώς και του Γενικού Ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, παρέδωσε το μεσημέρι στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο πρόεδρος του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας Κωνσταντίνος Ρίζος. "Το κείμενο θα μελετηθεί από τους βουλευτές με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον, εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2005", επεσήμανε η κα Ψαρούδα. Σύμφωνα με την έκθεση τα βεβαιωθέντα έσοδα ήταν περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα κατά 20,5 δισ. ευρώ. Αυξημένα έναντι του 2002 ήταν τα πιστωτικά έσοδα κατά 7,6 δισ. ευρώ. Οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι ήταν αυτοί που κάλυψαν το 92,47% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού.

    Αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης

    Επί των βεβαιωθέντων εσόδων:

    τα βεβαιωθέντα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 90,9 δισεκ. ευρώ και είναι περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα κατά 29,26% έναντι του 2002. τα βεβαιωθέντα πιστωτικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 30,7 δισεκ. ευρώ (+38,56%). Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την τοποθέτηση εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, από τοποθέτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κλπ. τα βεβαιωθέντα πιστωτικά έσοδα του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων ανήλθαν στα 7,3 δισεκ. ευρώ.

    Επί των εισπραχθέντων εσόδων:

    τα εισπραχθέντα έσοδα «προ μείωσης» επιστροφών ανήλθαν στα 79,3 δισεκ. ευρώ. Τα εισπραχθέντα έσοδα «μετά τη μείωση» ανήλθαν στα 77 δισεκ. ευρώ (πραγματικά εισπραχθέντα έσοδα) και είναι περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα κατά 9,43%. ο δανεισμός εσωτερικού ανήλθε στα 35,5 δισεκ. ευρώ (+19,95%) και ο δανεισμός εξωτερικού στα 2 δισεκ. ευρώ (436,27%). Το σύνολο του δανεισμού ανήλθε στα 38 δισεκ. ευρώ (25,15%). τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 36,9 δισεκ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 3,59% σε σχέση με το 2002. Οι άμεσοι φόροι ήταν 15,4 δισεκ. ευρώ (4%) και οι έμμεσοι φόροι 21,5 δισεκ. ευρώ (3,78%).

    Επί των εξόδων:

    τα έξοδα του τακτικού προϋπολογισμού στον απολογισμό ανήλθαν τελικώς στα 68,5 δισεκ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 11,59% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έξοδα. τα πληρωθέντα έξοδα ανήλθαν στα 68,5 δισεκ. ευρώ. οι τακτικές δαπάνες ανήλθαν στα 45,5 δισεκ. ευρώ (+12,28% σε σχέση με το 2002).

    [15] Τεχνολογία

    Χρησιμοποιώντας λέιζερ "Σκοτώστε" τα μικρόβια της κακοσμίας

    25/11/2004 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: www.newscientist.com

    Πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας της στοματικής κακοσμίας με λέιζερ υπόσχεται Ισραηλινός γιατρός. Ο Γιεχουντά Φίλκενστάιν, από το νοσοκομείο Μέιερ στο Κφαρ Σάμπα του Ισραήλ, υπέβαλλε 53 ασθενείς, που έπασχαν από βαριάς μορφής κακοσμία, σε επέμβαση λέιζερ, διάρκειας 15 περίπου λεπτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι περισσότεροι από τους μισούς θεραπεύθηκαν σε μια μόνο επίσκεψη, ενώ οι υπόλοιποι χρειάστηκαν δυο ή τρεις επισκέψεις, προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από τα μικρόβια. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, αφού τέτοιες μορφές κακοσμίας προκαλούνται από τις αμυγδαλές και δύσκολα μπορούν να διαγνωστούν, δημιουργώντας άγχος στους ασθενείς, που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

    Τα βακτήρια και οι αμυγδαλές

    Η ήπια μορφή κακοσμίας συνήθως προκαλείται από αναερόβια βακτήρια, που αναπτύσσονται σε ρηχά κοιλώματα των ούλων ή των δοντιών. Τα συγκεκριμένα μικρόβια απελευθερώνουν δύσοσμα αέρια, όπως θειούχο υδρογόνο.

    Μέχρι τώρα, εφαρμόζονται οι παραδοσιακές μέθοδοι για την εξάλειψη του προβλήματος της κακοσμίας, όπως προγραμματισμένη οδοντιατρική αγωγή, συστηματικό βούρτσισμα και στοματικά διαλύματα.

    Ωστόσο, ο κ. Φινκελστάιν ανακάλυψε, ότι η συχνότερη αιτία της στοματικής κακοσμίας είναι οι αμυγδαλές. Όπως υποστηρίζει, οι αμυγδαλές έχουν βαθιά, ανάερα εγκολπώματα και αυλάκια, μέσα στα οποία δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των αναερόβιων βακτηριδίων.

    Σύμφωνα με τον κ. Φίλκενστάιν, το λέιζερ "εξατμίζει" τους μολυσμένους ιστούς και "σφραγίζει" τα εγκολπώματα, δημιουργώντας ένα νέο ιστό, τον οποίο δε μπορούν να αποικίσουν τα βακτήρια.

    "Χρησιμοποιήστε πρώτα τα παραδοσιακά μέσα"

    Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Πράις, σύμβουλος καταναλωτών τού Αμερικανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, αντέδρασε θετικά απέναντι στη νέα τεχνική, που προτείνει ο κ. Φινκελστάιν, δηλώνοντας ότι η χρήση λέιζερ είναι πολύ χρήσιμη.

    Θεωρεί, όμως, ότι πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση για τους ασθενείς, καθώς οι αμυγδαλές προκαλούν κακοσμία μόνο στο 6% των περιπτώσεων. Ο κ. Πράις συμβουλεύει τους πάσχοντες να "δοκιμάσουν πρώτα τα παραδοσιακά μέσα", αφού "το βούρτσισμα της γλώσσας και η χρήση στοματικού διαλύματος, φαίνεται να αποδίδει στις περισσότερες περιπτώσεις".

    [16] Champions League

    Σκέψεις για επιστροφή Σαβιόλα στη "Μπάρτσα"

    25/11/2004 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Λύσεις για την επιθετική της γραμμή ψάχνει η Μπαρτσελόνα που ειδικά μετά τον τραυματισμό του Χένρικ Λάρσον και την απουσία του για τους επόμενους έξι μήνες, έχει μείνει με μόνο καθαρό επιθετικό τον Καμουρανέζο Ετό. Ο προβληματισμός των παραγόντων της "Μπάρτσα", είναι ιδιαίτερα έντονος τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία, για επιστροφή του Σαβιόλα που παίζει ως δανεικός στη Μονακό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Αργεντινός δεν έχει δικαίωμα να παίξει σε αγώνες του Champions League, αφού φέτος έχει ήδη αγωνιστεί με την φανέλα της φιναλίστ της περυσινής διοργάνωσης.

    Άγνοια δηλώνει η Μονακό

    Και επειδή όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, ο γενικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, Τίκι Μπεργκιστάιν, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η διοίκηση των Καταναλών σκέφτεται την επιστροφή του διεθνούς επιθετικού, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η τεχνική ηγεσία.

    Αντίθετη άποψη από τον γενικό διευθυντή έχει ο αντιπρόεδρος της ομάδας Φεράν Σοριάνο που απέκλεισε εντελώς την περίπτωση επιστροφής του Σαβιόλα, ενώ η συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα Χοάν Λαπόρτα δεν έγινε ποτέ.

    Όσο για τους διοικούντες της Μονακό, εξέφρασαν την έκπληξή τους για τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί, αφού καμιά συζήτηση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα μεταξύ των δυο συλλόγων.

    [17] Κοινωνία

    Πρόταση νόμου για κακοποιημένες γυναίκες Βία κατά των Γυναικών: Πληγή που μένει ανοιχτή

    25/11/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η 25 Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να υπενθυμίζει σε όλους, ότι η "αθέατη βία", όπως ονομάζεται η ενδοοικογενειακή βία, εξακολουθεί να αποτελεί μια σιωπηλή πτυχή της καθημερινής ζωής πολλών γυναικών παγκοσμίως. Δεν πρόκειται απλά για ένα "γυναικείο θέμα", καθώς έχει ευρύτερες ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ερευνών για θέματα ισότητας, το 65% των γυναικών έχει υποστεί ψυχολογική και σωματική βία από τον σύζυγο ή το σύντροφό τους, το 72% από αυτές χωρίζουν, μόνο αφού έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ενώ μόνο μία στις τρεις γυναίκες, που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αντιδρά, προσπαθώντας να ηρεμίσει τον δράστη.

    Κινητοποιούνται οι γυναίκες πολιτικοί

    Πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, που νομοθετεί το αδίκημα ως ιδιώνυμο με ποινές και μέτρα, που θα προβλέπονται ειδικά γι αυτό, κατέθεσαν 11 γυναίκες βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας.

    Το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση του υπαίτιου άνδρα από την οικία, την καταβολή άμεσης μηνιαίας αποζημίωσης από την Πολιτεία στον αναίτιο για σωματική βλάβη ή ηθική ικανοποίηση μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα της διατροφής ή της επαγγελματικής αποκατάστασης του, αλλά και την οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

    "Φαινόμενο, που συνδέεται με τη γενικότερη έξαρση της βίας στην κοινωνία", χαρακτήρισε την κακοποίηση των γυναικών, η πρόεδρος της Βουλής κ. Ψαρούδα Μπενάκη, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στη ΝΕΤ 105,8. Η πρόεδρος της Βουλής επιδοκίμασε το γεγονός, ότι οι γυναίκες έχουν αρχίσει πλέον να μιλάνε για το πρόβλημα και να αντιδρούν, καθώς "η αποσιώπησή του είναι ολέθρια νοοτροπία και υποβιβάζει την γυναίκα", όπως ανέφερε. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη τοποθέτησης περισσότερων γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει, ότι "όλα τα αξιώματα είναι προσβάσιμα σε αυτές, ακόμα και αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Ιστορικά στοιχεία

    Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναφέρει, ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί "εκδήλωση των ιστορικά άνισων συσχετισμών ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που έχουν οδηγήσει στην επικυριαρχία των ανδρών στις γυναίκες και στις διακρίσεις σε βάρος των τελευταίων", αλλά και ότι "η βία κατά των γυναικών είναι ένας από τους νευραλγικούς κοινωνικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων οι γυναίκες οδηγούνται σε υποδεέστερη θέση συγκριτικά με τους άνδρες".

    Το Γυναικείο Κίνημα στην Ευρώπη και τη Αμερική έθεσε για πρώτη φορά το θέμα της "αθέατης βίας" στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στη χώρα μας οι πρώτες αυτόνομες γυναικείες ομάδες με φεμινιστικά αιτήματα συστάθηκαν μετά τη Μεταπολίτευση.

    Το 1988 η Γενική Γραμματεία Ισότητας δημιούργησε το Κέντρο Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών στην Αθήνα, ενώ το 1993, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

    [18] Αθλητισμός

    Στην τελική ευθεία ο Ιωνικός

    25/11/2004 5:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2004 6:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε εντατικό ρυθμό συνεχίστηκε και σήμερα η προετοιμασία των παικτών του Ιωνικού για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, που θα γίνει την Κυριακή (17.00) στο γήπεδο της Νεάπολης. Στη σημερινή προπόνηση, δεν πήραν και πάλι μέρος οι Βουρεξάκης και Γαβριλόπουλος, που ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα, καθώς και ο Κοτίτσας που βρίσκεται με την εθνική ομάδα των νέων. Από τους δυο τραυματίες ο Βουρεξάκης, θεωρείται απίθανο να προλάβει να είναι έτοιμος για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ενώ υπάρχουν αρκετές ελπίδες για τον Γαβριλόπουλο. Την ίδια ώρα μεγάλη ζήτηση παρατηρείται για τα εισιτήρια του αγώνα και την Κυριακή αναμένεται το αδιαχώρητο στο μικρό γήπεδο της Νίκαιας.

    Βλάχος: "Συνεχίστε δυνατά"

    Πριν την έναρξη της πρωινής προπόνησης ο Βαγγέλης Βλάχος μίλησε στους παίκτες του και αναφέρθηκε στο νικηφόρο αγώνα με τον Αρη.

    "Σας συγχαίρω για τη μεγάλη νίκη επί του Αρη. Ήταν ένας αγώνας, πριν την έναρξη του οποίου όλα ήταν εις βάρος μας, αλλά εσείς, αγωνιστήκατε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, κατακτώντας τους τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς της νίκης", τόνισε ο Ευβοιώτης τεχνικός προς τους παίκτες του, που όμως αμέσως μετά φρόντισε να ρίξει τους τόνους ενόψει του κρίσιμου αγώνα με τον Ολυμπιακό.

    " Η νίκη επί του Αρη, ανήκει πλέον στο παρελθόν και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε στην αρχή του καλοκαιριού. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και χαλάρωσης. Αντίθετα, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον στόχο μας. Δεν υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα ματς και πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους αντιπάλους, ανεξαρτήτως ονόματος, με το ίδιο πάθος, την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ψυχραιμία που δείξατε στον αγώνα με τον Αρη".

    Η προπόνηση έγινε στο γήπεδο της Βάρης και περιλάμβανε ποικιλία ασκήσεων δύναμης, τεχνικής και τακτικής, ενώ το απόγευμα οι παίκτες έκαναν «αποθεραπεία» στο γήπεδο της Νεάπολης.

    Αύριο, η ομάδα θα προπονηθεί το απόγευμα στο γήπεδο της Νεάπολης, ενώ η αποστολή για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της Σαββατιάτικης προπόνησης.

    "Χαμός" για ένα εισιτήριο

    Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ζήτηση των εισιτηρίων του αγώνα και το γήπεδο αναμένεται να είναι γεμάτο την Κυριακή και θεωρείται βέβαιο ότι από την Παρασκευή, που θα τεθούν στη διάθεση του κοινού, θα γίνουν ανάρπαστα.

    Για τον συγκεκριμένο αγώνα η ΠΑΕ Ιωνικός κυκλοφόρησε 5150 εισιτήρια, τα οποία κοστίζουν 100 ευρώ (θύρα 5), 50 ευρώ (θύρες 1, 2 και 4), 30 ευρώ (θύρα 6), 20 ευρώ (θύρες 7 και 8) και 15 ευρώ (θύρα 3).

    Ο Ολυμπιακός παρέλαβε σήμερα 900 εισιτήρια και οι οπαδοί του θα καθίσουν στις θύρες 7 και 8, ενώ τα υπόλοιπα θα διατίθενται από τα εκδοτήρια του γηπέδου της Νεάπολης, ως εξής: Την Παρασκευή 14.30 έως 17.30, το Σάββατο 10.00-13.00 και την Κυριακή από τις 10.00 μέχρι την έναρξη του αγώνα

    Δεδομένου ότι την Κυριακή προβλέπεται κοσμοσυρροή στο γήπεδο της Νεάπολης, η ΠΑΕ Ιωνικός ανακοίνωσε ότι ειδικά για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό δεν θα ισχύσουν τα πάσης φύσεως Δελτία ελευθέρας εισόδου, από οποιαδήποτε αρχή και αν έχουν εκδοθεί.

    [19] Κόσμος

    Προσφυγή της ουκρανικής αντιπολίτευσης Ο λόγος στη Δικαιοσύνη

    25/11/2004 5:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2004 7:35:13 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο επίκεντρο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας, που άρχισε στη Χάγη, θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Κι ενώ η ουκρανική αντιπολίτευση κάλεσε το λαό σε γενική απεργία, ο ηγέτης της προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αμφισβητώντας και επίσημα τη νίκη του αντιπάλου του. Μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή, το Δικαστήριο ανακοίνωσε, πως δεν θα δημοσιεύσει και δεν θα επικυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας φαίνεται ότι θα αναλάβουν ρόλο μεσολαβητών για τη διευθέτηση της κρίσης, μετά από επικοινωνία που είχαν με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα. Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Όλεχ Χάιντουκ, επικαλούμενος διαφωνίες με τις αρχές.

    Αναμένοντας τη διεθνή μεσολάβηση

    Σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί ειρηνική λύση, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Λιθουανίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και Βάλντας Αντάμκους, να αναλάβουν ρόλο μεσολαβητών.

    Όπως ανακοινώθηκε από την ουκρανική προεδρία, οι κ.κ. Κβασνιέφσκι και Αντάμκους συμφώνησαν να "βρίσκονται σε συνεχή επαφή, με στόχο την εξεύρεση μέτρων, ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο τις πολιτικές διαφωνίες"

    Από την πλευρά του, ο Πολωνός Πρόεδρος επιβεβαίωσε την επικοινωνία του με τον κ. Κούτσμα και δήλωσε, πως "χωρίς αμφιβολία, σε ορισμένες φάσεις των εκλογών υπήρξε νοθεία".

    Στο "τραπέζι" ΕΕ- Ρωσίας

    Με φόντο την ουκρανική κρίση, άρχισαν στη Χάγη οι συνομιλίες ΕΕ- Ρωσίας, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Με επίσημη ανακοίνωσή της, η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί από το Κίεβο να διερευνήσει τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και να διορθώσει τις παρατυπίες που καταγγέλθηκαν από τον ΟΑΣΕ, ενώ η Μόσχα έχει κατηγορήσει την Ευρώπη, ότι αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και υποκινεί την πολιτική βία.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τις αρχές και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία "να βρουν μίαν ειρηνική λύση στην τρέχουσα πολιτική κρίση και να απέχουν από την οποιαδήποτε πρόκληση, που θα μπορούσε να προκαλέσει βιαιότητες". Σύμφωνα με το Συμβούλιο, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών "δεν ικανοποίησε σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες", ενώ η προσφυγή της αντιπολίτευσης στη Δικαιοσύνη πρέπει να εξεταστεί "ταχέως και με διαφάνεια".

    Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε, πως δεν θεωρεί νόμιμη την εκλογή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην προεδρία της Ουκρανίας, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ, ζήτησε να επαναληφθούν οι εκλογές, κάτω από διεθνή επιτήρηση.

    Αποφασισμένος ο Γιουστσένκο

    Την ίδια ώρα, μιλώντας ενώπιον 100.000 συγκεντρωμένων στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε, ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχισθούν, μέχρι να ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών.

    Παράλληλα, ο κ. Γιουστσένκο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών και χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό" το να υπάρξει ένας διεθνής μεσολαβητής, ώστε να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα η κρίση.

    Τέλος, ο αρχηγός της ουκρανικής αντιπολίτευσης κάλεσε τις δυνάμεις της τάξης να ακολουθήσουν τη γενική απεργία. "Θέλω να σας πω, ότι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, έχουμε την ίδια πατρίδα και ένα μόνο Σύνταγμα. Ακολουθήστε τη γενική απεργία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουστσένκο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία

    [20] Αθλητισμός

    Ανέτοιμος ο Ριβάλντο

    25/11/2004 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο τραυματισμός του Ριβάλντο στο παιχνίδι με την Λα Κορούνια, έθεσε εν αμφιβόλω την συμμετοχή στον αγώνα με τον Ιωνικό στη Νίκαια, για την 9η αγωνιστική του Πρωταθλήματος. Ο Βραζιλιάνος άσος, υπέστη θλάση στα πλευρά, στον αγώνα της Τετάρτης και σήμερα δεν προπονήθηκε. Η συμμετοχή του στον αγώνα της Νεάπολης θα κριθεί την Παρασκευή, όπου θα δοκιμάσει και πάλι να προπονηθεί.

    Περιμένει άλλους δύο

    Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς θα περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή τον "Ρίμπο", όμως με δεδομένο πως ακολουθεί το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την επόμενη αγωνιστική στο Καραϊσκάκη, αλλά και το γεγονός πως υπάρχει περίπτωση μέσα στην εβδομάδα να ταξιδέψει ο Βραζιλιάνος στην Βαρκελώνη, για το φιλικό της Μπαρτσελόνα με την μικτή κόσμου, όπου και προσκλήθηκε, σκέφτεται να μην τον χρησιμοποιήσει κόντρα στους "μπλε".

    Εκτός του Ριβάλντο, ο "Ντούσκο" έχει ακόμα δύο "πονοκεφάλους", για το Κυριακάτικο παιχνίδι. Οι Κωστούλας και Μαυρογενίδης, υποφέρουν από τραυματισμούς και μάλλον δεν προλαβαίνουν το παιχνίδι τη Νίκαιας.

    Ο Θανάσης Κωστούλας "έχει" έχει οξεία οσφυαλγία και δεν προπονήθηκε αλλά ακολούθησε θεραπεία. Όσον αφορά τον Δημήτρη Μαυρογενίδη, αν και είχε δείξει πως είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό του, στη σημερινή προπόνηση ένιωσε ενοχλήσεις και αποχώρησε με πόνους. Έτσι, όπως και για τον Ριβάλντο, η εκτίμηση της κατάστασης του θα γίνει την Παρασκευή όπου θα κριθεί το αν και πότε θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί.

    [21] Αθλητισμός

    Πρώτη του Άντζα με Ξάνθη

    25/11/2004 6:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2004 7:04:57 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η συμμετοχή του Παρασκευά Άντζα για πρώτη φορά σε προπόνηση της SKODA Ξάνθης, όπως ήταν φυσικό λειτούργησε ως μαγνήτης για τους φιλάθλους, που αψηφώντας το πολικό κρύο, πήγαν στο γήπεδο για να δουν τον διεθνή αμυντικό από κοντά. Ο Δραμινός, παρότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες της ομάδας, μέχρι τον Ιανουάριο που αρχίζει και επίσημα η μεταγραφική περίοδος, άρχισε από σήμερα να προπονείται κανονικά με τους νέους συμπαίκτες με στόχο να μπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους ρυθμούς της νέας του ομάδας. Η εξάμηνη απουσία του από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, αλλά και το γεγονός ότι η τεχνική ηγεσία αλλά και οι φίλαθλοι τον περιμένουν πανέτοιμο στο ντεμπούτο του, αναγκάζει τον παίκτη να μπει από τώρα σε εντατικούς ρυθμούς προπονήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα, ώστε να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης σύντομα.

    Ξεσηκωμός για τον αγώνα με ΠΑΟΚ

    Την ίδια ώρα, σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών, για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή.

    Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός ηγέτης της ομάδας, Γιάννης Ματζουράκης, υπάρχει αισιοδοξία η οποία πηγάζει από το μέχρι στιγμής αήττητο της έδρας και τον συνολικό απολογισμό τερμάτων 10-2.

    Πέρα από το 4 στα 4 που μετράει η SKODA ΞΑΝΘΗ αισιοδοξία υπάρχει και από το γεγονός που ο κόσμος έχει δραστηριοποιηθεί έντονα και αναμένεται να γεμίσει κάθε γωνία του γηπέδου.

    Οι φίλαθλοι της ομάδας είναι αποφασισμένοι σε ακόμα ένα ματς να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα και να γεμίσουν κάθε γωνία της κερκίδας.

    Το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο καθώς καθημερινά υπάρχουν δεκάδες τηλέφωνα στα γραφεία της ΠΑΕ σχετικά με τον αγώνα ενώ στις προπονήσεις υπάρχει κόσμος που συμπαραστέκεται στην ομάδα και θέλει να την δει να επιστρέφει στα επιτυχή αποτελέσματα.

    Νοκ άουτ ο Λουτσιάνο

    Ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, πολύ σημαντικό μάλιστα, προβληματίζει τον τεχνικό της Ξάνθης. Ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του και δεν θα αγωνιστεί στο σημαντικό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος μέσος των Ακρίτων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά "εργαλεία" στη φετινή Ξάνθη, έχοντας πετύχει αρκετά κρίσιμα γκολ και κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις. Εντός από τον Λουτσιάνο, ο τεχνικός της ομάδας, Γιάννης Μαντζουράκης, έχει ένα ακόμη πρόβλημα. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και η συμμετοχή στον αγώνα της Κυριακής είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

    [22] Αθλητισμός

    Ετοιμοπόλεμη η Χαλκηδόνα

    25/11/2004 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εχτές ήταν τραυματίες και αμφίβολοι για τον αγώνα Πρωταθλήματος με την ΑΕΚ, σήμερα όμως και οι τρεις παίκτες της Χαλκηδόνας προπονήθηκαν κανονικά και κατά τα φαινόμενα θα αγωνιστούν την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Ο λόγος για τους Μάρκο Δήμο, Βαγγέλη Ντάγκα και Λίμα Άντερσον, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών, όμως σήμερα "έβγαλαν" χωρίς προβλήματα την προπόνηση και τέθηκαν στη διάθεση του Παράσχου για το παιχνίδι με την "Ένωση".

    [23] Κόσμος

    "Μέτρα επιείκειας" από το στρατιωτικό καθεστώς Ελεύθεροι "κατά λάθος" κρατούμενοι στην Μιανμάρ

    25/11/2004 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την άμεση αποφυλάκιση τουλάχιστον 5.000 κρατουμένων, που βρέθηκαν στις φυλακές "κατά λάθος", διέταξε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της πρωτεύουσας, Ρανγκούν. Όπως μετέδωσε ο σταθμός, 5.311 κρατούμενοι "που από λάθος βρέθηκαν στη φυλακή" θα επιστρέψουν στα σπίτιά τους στο άμεσο μέλλον, με κυβερνητική απόφαση. Πρόσφατα, οι στρατιωτικές αρχές ανήγγειλαν πρόσφατα "μέτρα επιεικείας", σε εφαρμογή των οποίων άλλοι σχεδόν 4.000 κρατούμενοι θα ανακτήσουν την ελευθερία τους. Ωστόσο, σε καμιά από τις σχετικές ανακοινώσεις δεν γίνεται λόγος για "πολιτικούς κρατούμενους", αφού το καθεστώς δεν δέχεται, πως οι άνθρωποι αυτοί φυλακίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Υπενθυμίζεται, πως το καθεστώς έπαυσε πρόσφατα τον πρωθυπουργό, στρατηγό Κιν Νιούντ και τα καθήκοντά του ασκεί ο θεωρούμενος από αναλυτές "σκληρός", στρατηγός Σόε Ουϊν.

    [24] Οικονομία

    Από τη Δευτέρα οι προκαταβολές για το λάδι

    25/11/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι προκαταβολές των επιδοτήσεων για το λάδι σε περίπου 250 χιλιάδες παραγωγούς. Για κάθε κιλό λάδι, οι παραγωγοί θα λάβουν 1 ευρώ και 17 λεπτά. Δικαίωμα πληρωμής έχουν και οι περίπου 100 χιλιάδες αγρότες, τα στοιχεία των οποίων δεν συμφωνούν με το ελαιοκομικό μητρώο. Εν τω μεταξύ περίπου το ένα τέταρτο των ελαιοπαραγωγών της χώρας έχουν ήδη εισπράξει την προκαταβολή της επιδότησης σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγ. Μπασιάκος. Ανακοίνωσε εξάλλου πως η κυβέρνηση εξασφάλισε ένα πρόσθετο ποσό για τα Κοινοτικά Προγράμματα του Γ΄ΚΠΣ για την Αγροτική Ανάπτυξη, ύψους 360.000.000 ευρώ, και την ένταξη στο Πρόγραμμα τριών νέων μέτρων για τον αγροτικό πληθυσμό.

    [25] Πολιτική

    Περιοδεία Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

    25/11/2004 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Παρασκευή τη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, και τόπο ταφής του Γιάσερ Αραφάτ. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό Αχμέντ Κορέι, και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Σιμόν Πέρες.

    [26] Αθλητισμός

    Μαθήματα χαρακτήρα

    25/11/2004 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μόλις 27 λεπτά πρόλαβε να αγωνιστεί στην Γουέστ Χαμ, ο Μαουρίτσιο Ταρίγκο, στον αγώνα με την Μίλγουολ και ένας τραυματισμός στον ιγνυακό τένοντα, τον έθεσε εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας για περίπου οκτώ εβδομάδες. Ο Ταρίγκο είχε έρθει από την Τότεναμ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όμως αυτό μετά τις εξελίξεις και τον τραυματισμό του δεν τον εμπόδισε να πάει στον προπονητή του και να δηλώσει πως θέλει να λύσει την συμφωνία. Από την πλευρά του ο προπονητής της Γουέστ Χαμ, Άλαν Πάρντιου, τόνισε πως αυτό αποτελεί "την ειλικρινέστερη πράξη ποδοσφαιριστή" και αποδέσμευσε τον παίκτη. Μεταξύ άλλων δεν ο Πάρντιου επεσήμανε, "Όταν ο Ταρίγκο κατάλαβε πως θα μείνει τόσο πολύ εκτός της ομάδας, ένιωε πολύ άβολα και ήρθε και μου πρότεινε να λυθεί το συμβόλαιό του. Δεν ήταν υποχρεωμένος να πάρει μια τέτοια απόφαση και αυτό δείχνει πως ο χαρακτήρας του είναι πολύ καλύτερος από ότι μπορεί να φαίνεται μερικές φορές μέσα στο γήπεδο". Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής από την δική του πλευρά τόνισε, "Ήρθα στην Γουέστ Χαμ για να προσφέρω στην ομάδα και προφανώς δεν θα είμαι σε θέση να το κάνω αυτό, αφού θα είμαι σε θεραπεία για δύο περίπου μήνες".

    [27] Οικονομία

    "Παγώνουν" πιστοποιητικά διαφάνειας

    25/11/2004 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Προσωρινή διαταγή για "πάγωμα" της έκδοσης πιστοποιητικών διαφάνειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για δύο συγκεκριμένα έργα, εξέδωσε ο πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν σχετικών αιτημάτων της "Ακτωρ". Πρόκειται για το έργο της κατασκευής Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, που προκηρύχθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και για τη σύμβαση παροχής εκτάκτων δευτερευουσών συνοδευτικών υπηρεσιών αποκατάστασης λειτουργικότητας του ΟΑΚΑ, που προκηρύχθηκε από το "Αθήνα 2004". Στους εν λόγω επίμαχους δύο διαγωνισμούς είχε συμμετάσχει και η εταιρεία "Ακτωρ", στην οποία όμως δεν χορηγήθηκαν τα ανάλογα πιστοποιητικά, λόγο για τον οποίο άλλωστε προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    [28] Πολιτική

    Στο επίκεντρο το θέμα της Τουρκίας και της Κύπρου Επικοινωνία Καραμανλή-Μπαλκενέντε

    25/11/2004 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το ζήτημα της Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον Ολλανδό ομόλογό του και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ανδρών συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ευρωπαϊκού και ελληνικού ενδιαφέροντος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, οπότε και θα εξεταστεί η αίτηση της Τουρκίας για την παροχή ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο κ. Καραμανλής εξέθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις πάγιες ελληνικές θέσεις διευκρινίζοντας ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με τον όρο η Τουρκία να πληροί "τους κανόνες και τη συμπεριφορά που διέπουν την Ε.Ε.".

    Ο κ. Αντώναρος είπε ότι τα κριτήρια που θέτει η Ε.Ε. αναφέρονται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και σε αυτά που καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις του κ. Μπαλκενέντε στις ελληνικές επισημάνσεις, ο κ. Αντώναρος είπε ότι "η εκάστοτε Προεδρία καταγράφει τις θέσεις ενός-εκάστου ώστε να καταλήξει στις προτάσεις της" προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά "δραστηριοποιείται, ώστε οι θέσεις της να ακουστούν και να γίνουν σεβαστές".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 November 2004 - 17:52:37 UTC