Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη 1-0 επί της Ντεμπορτίβο με γκολ του αρχηγού Βήμα πρόκρισης ο
  • [02] Απάντηση ΓΕΕΘΑ στους τουρκικούς ισχυρισμούς Νέες τουρκικές προκλήσεις
  • [03] Ενισχύσεις πριν τις εκλογές Κι άλλοι Αμερικανοί στο Ιράκ
  • [04] Ξέσπασε η Μπάγερν
  • [05] Άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο
  • [06] Νίκη ανάσα η Μονακό
  • [07] FEL: Τρεις ήττες
  • [08] Κινδυνεύει η Ρεάλ
  • [09] Διάλογος για άρση του αδιεξόδου
  • [10] Κινητοποίηση στο Αιγαίο για το ακτοπλοϊκό
  • [11] Οι Αζέροι θέτουν στον ΟΗΕ το ζήτημα Ναγκόρνο-Καραμπάχ
  • [12] Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη στο Σαρμ ελ Σέιχ Η διεθνής κοινότητα

    [01] Champions League

    Νίκη 1-0 επί της Ντεμπορτίβο με γκολ του αρχηγού Βήμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

    23/11/2004 11:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 12:57:52 πμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μεγάλη νίκη πήρε ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη άπέναντι στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, με 1-0 και πλέον θα κυνηγήσει την πρόκριση στο Άνφιλντ, απέναντι στην Λίβερπουλ, η οποία σήμερα ηττήθηκε με το ίδιο σκορ από την Μονακό. Το αποτέλεσμα αυτό δίνει μεγάλες ελπίδες πρόκρισης στους "ερυθρόλευκους", δεδομένου πως στην τελευταία αγωνιστική, σε δύο εβδομάδες, οπότε και θα επισκεφτούν το Άνφιλντ, ουσιαστικά αναζητούν ένα γκολ ή φυσικά το θετικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού ή ισοπαλίας, τότε οι Πειραιώτες είναι σίγουρα στην επόμενη φάση, ενώ για να αποκλειστούν υπάρχουν μόλις δύο πιθανά σενάρια. Εκείνο του να κερδίσει η Μονακό στην Ισπανία και να ηττηθεί ο Ολυμπιακός με 1-0 και εκείνο του να κερδίσει η Μονακό ή πάρει ισοπαλία στο "Ριαθόρ" και να κερδίσει η Λίβερπουλ τον Ολυμπιακό με δύο ή περισσότερα γκολ διαφορά. Ο Ολυμπιακός πάντως με την σημερινή του νίκη έχει τεθεί επικεφαλής του ομίλου του, που αξίζει να σημειωθεί πως έχει εξελιχθεί ως ο δυσκολότερος του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει δέκα βαθμούς και τον ακολουθεί η Μονακό με εννέα και η Λίβερπουλ με 7. Η Ντεπορτίβο που ηττήθηκε για πρώτη φορά από ελληνική ομάδα έχει μείνει πλέον οριστικά εκτός συνέχειας.

    Η ευκαιρία της χρονιάς

    Ο αγώνας ξεκίνησε με τους παίκτες του Μπάγεβιτς να έχουν σαφείς προθέσεις για το γρήγορο γκολ και να φτάνουν πολύ κοντά σε αυτό σε αρκετές και σπουδαίες περιπτώσεις. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο οι "ερυθρόλευκοι" είχαν μπει στην περιοχή της Ντεπορτίβο δύο φορές και μόλις στο 9' ο Γιαννάκης Οκκάς έκανε αυτό που έχει κάνει τις περισσότερες φορές φέτος, έχασε την πιο καλή ευκαιρία που είχε ο Ολυμπιακός εδώ και μερικούς αγώνες. Ολομόναχος απέναντι στον Μολίνα, "κλώτσησε" την μπάλα πάνω στο σώμα του Ισπανού και τον έκανε ήρωα. Παρόλα αυτά ο ρυθμός του Ολυμπιακού δεν έπεσε ούτε στο ελάχιστο! Δύο λεπτά αργότερα ο Βενετίδης μπήκε στην περιοχή από αριστερά και "έκοψε" την μπάλα στην καρδιά της ισπανικής άμυνας, όμως ο Ριβάλντο αστόχησε, στέλνοντας το σουτ του άουτ.

    Αντίπαλος και η ατυχία

    Φυσικά η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα ήταν εκείνη το Καφέ στο 32' με τον Τζιοβάνι να κάνει μια εξαιρετική λόμπα, τον μέσο του Ολυμπιακού να κάνει ένα ωραίο ψηλοκρεμαστό σουτ και η μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι και στα χέρια του ισπανού τερματοφύλακα. Μέχρι εκεί πάντως ο Ολυμπιακός είχε άλλες δύο καλές στιγμές, όταν στο 14' ο Οκκάς πήγε να σώσει την "παρτίδα" και με μια δύσκολη κεφαλιά, ανάγκασε τον Μολίνα να διώξει σε κόρνερ, ενώ και έξι λεπτά αργότερα ο Ισπανός τερματοφύλακας ήταν και πάλι θετικός σε προβολή του Στολτίδη, η οποία δεν τον ξεγέλασε.

    Το ίδιο σκηνικό

    Η "ερυθρόλευκη" άμυνα σε όλο αυτό το διάστημα τα πήγαινε περίφημα! Με σωστές αλληλοκαλύψεις και συνεννόηση κατάφερε να βγάλει περισσότερες από έξι φορές σε θέση οφσάιντ τον μοναδικό προωθημένο των Ισπανών, τον Λούκε, ενώ μια δύο φάσεις που θα μπορούσε η Λα Κορούνια να γίνει επικίνδυνη αντέδρασε σωστά και αποτελεσματικά. Οι καλές στιγμές των φιλοξενουμένων ήταν στο 35' όταν ο Νικοπολίδης έκανε άστοχη έξοδο και στο 40' όταν ο Λούκε πάλεψε και νίκησε όλη την άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά το σουτ του το εξουδετέρωσε εύκολα ο Νικοπολίδης. Η επανάληψη ξεκίνησε με τους φιλοξενούμενους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, για πρώτη φορά στον αγώνα, τόσο έντονα. Ο Λούκε εκτέλεσε ένα φάουλ στο 47', όμως ο Νικοπολίδης έκανε μια εξαιρετική απόκρουση και έσωσε τα χειρότερα, από ένα δύσκολο σουτ. Αυτό ήταν, η κατοχή, η πρωτοβουλία των κινήσεων και η κυριαρχία επέστρεψε στα χέρια των παικτών του Μπάγεβιτς, ο οποίος στο 56' πραγματοποίησε και την πρώτη αλλαγή αντικαθιστώντας τον Οκκά με τον Γεωργιάδη. Το σχήμα με μοναδικό προωθημένο τον Τζιοβάνι και τον Γεωργιάδη να βγαίνει από δεξιά, φάνηκε να δουλεύει και στο 59' ο Δραμινός μέσος βρέθηκε σε ένα ακόμη τετ-α-τετ, το οποίο επίσης χάθηκε την τελευταία στιγμή.

    Λύθηκε ο "γόρδιος δεσμός"!

    Η βραζιλιάνικη μαεστρία λειτούργησε για πρώτη φορά στο παιχνίδι και στο 65' ο Τζιοβάνι μετά από πάσα του Ριβάλντο, έστειλε την μπάλα λίγο άουτ, όμως τελικά στο 70' ο αρχηγός ήρθε να δείξει σε όλους τους προηγούμενους που είχαν την δυνατότητα να σκοράρουν, πως γίνεται. Άλλαξε την μπάλα με τον Ριβάλντο λίγο έξω από την περιοχή, εκείνος του την επέστρεψε όμορφα και ο "Τζόλε" απλά νίκησε και τον αμυντικό που είχε πάνω του αλλά και τον εξαιρετικό Μολίνα, γράφοντας το 1-0. Η απάντηση του Ιρουρέτα ήταν ο ταλαιπωρούμενος από τραυματισμό, Παντιάνι και αμέσως η Ντεπορτίβο άρχισε να γίνεται πιο πιεστική, καθώς προσπαθούσε να βγει μπροστά, όμως και πάλι η ελληνική άμυνα "καθάριζε" τις φάσεις με αποτελεσματικούς τρόπους. Ο Ολυμπιακός πάντως μοιραία οπισθοχώρησε ελαφρώς και άλλαξε τον τρόπο ανάπτυξής του, αφού άφησε χώρο στους Ισπανούς και κυνηγούσε τις αντεπιθέσεις. Χάρη στις συνεχείς επισημάνσεις του Μπάγεβιτς πάντως άλλα και στις φωνές των Ανατολάκη και Σούρερ, οι "ερυθρόλευκοι" δεν κλείστηκαν στην άμυνά τους.

    Το "καρδιακό"

    Πάντως ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να γλιτώσει και το "καρδιακό επεισόδιο"! Ο Παντιάνι ακριβώς με την συμπλήρωση των 90 λεπτών εκτέλεχε ένα επικίνδυνο φάουλ που πέρασε άουτ και δύο λεπτά αργότερα, από τα τρία των καθυστερήσεων, ο Τσάνγκουι επιχείρησε ένα μακρινό σουτ, που φαινόταν εύκολο, όμως ο Νικοπολίδης έκανε ένα τρομακτικό λάθος και έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Ο Λούκε πάνω στην γραμμή προσπάθησε να την σπρώξει στα δίχτυα και τελικά την ψυχρολουσία γλίτωσε ο Ανατολάκης πάνω στην γραμμή. Το 1-0 φέρνει τον Ολυμπιακό να θέλει μια ισοπαλία στο Άνφιλντ και να είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει την Ντεπορτίβο. Από την άλλη οι Ισπανοί μένουν οριστικά εκτός συνέχειας για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Καφές (86 Γεωργάτος), Βενετίδης, Ριβάλντο (86 Μάριτς), Στολτίδης, Οκκάς (57 Γεωργιάδης), Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Σούρερ, Πάντος, Ανατολάκης. ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ (Χαβιέ Ιρουρέτα): Μολίνα, Μανουέλ Πάμπλο, Ρομέρο, Ντούσερ (71 Παντιάνι), Θέσαρ, Φραν (87 Τσάνγκουι), Μουνίτις, Σκαλόνι (78 Μάουρο Σίλβα), Λούκε, Πάμπλο Άμο, Βαλερόν.

    Μπάγεβιτς: "Μπορούμε"

    Σαφέστατα ικανοποιημένος από την νίκη, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει σημειώσει περισσότερα τέρματα. "Είχαμε περισσότερο άγχος από όσο θα ήθελα και στο πρώτο μέρος χάσαμε 3-4 πάρα πολύ καλές ευκαιρίες", τόνισε ο Σερβοέλληνας τεχνικός και συμπλήρωσε, "Θα μπορούσαμε να έχουμε έτσι ένα σκορ ασφαλείας". Εκτός από σκορ ασφαλείας πάντως ο Μπάγεβιτς θα ήθελε και μια πρώιμη πρόκριση, δυστυχώς όμως έτσι όπως έχει εξελιχθεί αυτός ο όμιλος, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για τους Πειραιώτες να μείνουν εκτός συνέχειας. "Θα ήταν σίγουρα καλύτερα αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε τελειώσει", είπε ο Μπάγεβιτς, "Πάντως έχουμε ακόμη ένα παιχνίδι και πιστεύω πως μπορούμε να το κάνουμε όπως θέλουμε".

    [02] Κοινωνία

    Απάντηση ΓΕΕΘΑ στους τουρκικούς ισχυρισμούς Νέες τουρκικές προκλήσεις

    23/11/2004 11:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου συνεχίστηκε σήμερα η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Πέντε σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν σε ολόκληρο το Αιγαίο, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε 22 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Μάλιστα, ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τη νησίδα Λεβίθα, που βρίσκεται μεταξύ Καλύμνου και Αμοργού. Τρία τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και δύο ήταν ναυτικής συνεργασίας, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με ανακοίνωσή του, απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτιάσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναφορικά με τα γεγονότα της 17 Νοέμβρη, κατά τα οποία τουρκικό F-16 εκτόξευσε φωτοβολίδες, μετά από εμπλοκή του με ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

    "Αβάσιμοι" οι τουρκικοί ισχυρισμοί

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, η άφεση των φωτοβολίδων στο πλαίσιο των κανόνων του ΝΑΤΟ σε περίοδο ειρήνης διέπεται από μία σειρά περιορισμών, σύμφωνα με τους οποίους μπορούν να γίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με κοινά αποδεκτούς περιορισμούς.

    Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, οι δραστηριότητες οι οποίες κινούνται εκτός των διεθνώς νομίμων διαδικασιών δεν συνάδουν με το πνεύμα συνεννόησης, το οποίο πρέπει να διέπει δύο γειτονικές και συμμάχους χώρες.

    "Η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή της να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων και αναμένει από την Τουρκία να πράξει το ίδιο", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] Ιράκ

    Ενισχύσεις πριν τις εκλογές Κι άλλοι Αμερικανοί στο Ιράκ

    24/11/2004 12:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν επιπλέον ενισχύσεις στο Ιράκ ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, ο κ. Ράμσφελντ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των στρατιωτών, ωστόσο, τόνισε, πως θα μεταβούν στη χώρα πριν τις εκλογές, που έχουν προγραμματισθεί για τις 30 Ιανουαρίου. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς επεσήμανε, πως η απόφαση για ενισχύσεις πάρθηκε μετά από συνομιλίες για "το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιρακινή αντίσταση τους επόμενους μήνες, τι είδους ασφάλεια θα χρειαστεί και τι βοήθεια ενδέχεται να χρειαστούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και η ιρακινή κυβέρνηση". Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την εκλογική διαδικασία στο Ιράκ και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας ενωμένης και ειρηνικής χώρας. Υπενθυμίζεται, ότι, πριν από λίγες μέρες, ο στρατηγός Λανς Σμιθ είχε αποκαλύψει, πως θα στέλνονταν ενισχύσεις, ανάλογα με την επιτυχία της αμερικανικής επιχείρησης στη Φαλούτζα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενδεχόμενες ενισχύσεις στο Ιράκ

    [04] Champions League

    Ξέσπασε η Μπάγερν

    24/11/2004 12:04:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Γιουβέντους και Μπάγερν επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την ανωτερότητά τους και με τις νίκες τους απέναντι σε Άγιαξ και Μακάμπι πέρασαν στην επόμενη φάση . Οι Βαυαροί επικράτησαν άνετα στο Μόναχο 5-των Ισραηλινών, αφού από το πρώτο ημίχρονο κιόλας προηγήθηκαν με 3-0 με γκολ των Πιζάρο, Σαλιχάμιτζιτς και Φρινγκς (τα άλλα δύο πέτυχε ο Ρόι Μακάι). Η "Γηραιά Κυρία" από την άλλη πλευρά διατήρησε το απόλυτο των νικών στη διοργάνωση, καθώς, αν και παρατάχθηκε με κάποιες αλλαγές, επιβλήθηκε 1-0 του Αγιαξ, χάρη σε γκολ του Ζαλαγέτα στο 15΄, αφήνοντας τους Ολλανδούς (με τους οποίους αγωνίστηκε στα τελευταία 11 λεπτά ο Γιάννης Αναστασίου) να παλέψουν με τη Μακάμπι για την τρίτη θέση, που οδηγεί στο κύπελλο UEFA.

    Πάρτι στο Μόναχο

    Με καθολική υπεροχή από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό η Μπάγερν δεν άφησε περιθώρια στην Μακάμπι για να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της και την φιλοδώρησε με 5 γκολ.

    Με γκολ των Πιζάρο στο 12΄, Σαλιχάμιζιτς στο 37΄, και Φρινγκς στο 44΄ οι Γερμανοί έκαναν από το πρώτο ημίχρονο τον αγώνα παιχνιδάκι και οι Βαυαροί πήγαν στα αποδυτήρια με το άνετο 3-0.

    Η Μακάμπι μείωσε στο 56' με πέναλτι του Μπαρούκ Ντέγκο και ο Μακάι που μέχρι την Δευτέρα ήταν αμφίβολη η συμμετοχή του στον αγώνα πήρε το όπλο του και με δυο γκολ στο 71΄, 80΄ τέλειωσε τους σραηλινούς γράφοντας το τελικό 5-1.

    Διαιτητής: Λουϊς Μεντίνα Κανταλέχο (Ισπανία)

    Οι συνθέσεις: ΜΠΑΓΕΡΝ: Καν, Σανιόλ (46΄ Ντάισλερ), Λούσιο, Κόβατς, Σαλιχάμιτζιτς, Χάργκριβς (36΄ Χάργκριβς), Μπάλακ, Φρινγκς, Σβάινσταϊγκερ (28΄ Σολ), Πιζάρο, Μακάι

    ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Στράουμπερ, Πάντσιλ, Τζιοβανίνι, Στρόολ, Αμπο-Σιάμ, Λίραν Κοέν (71΄ Ελί Μπιτόν), Μισαέλοφ, Ταμίρ Κοέν, Μεσίκα (46΄ Ράις), Αντο (78΄ Μπάμπα), Ντάγκο

    Μπροστά στο απογοητευτικό για τα δεδομένα και την ιστορία της "μεγάλης κυρίας", κοινό των 5.000 φιλάθλων η Γιουβέντους πέτυχε την πέμπτη της νίκη στη διοργάνωση με το συνηθισμένο 1-0.

    Το νικητήριο γκολ πέτυχε ο Ζαλαγέτα στο 15ο λεπτό.

    Από την άλλη πλευρά ο Άγιαξ και Μακάμπι θα κυνηγήσουν την τελευταία αγωνιστική την Τρίτη θέση που οδηγεί στο κύπελλο UEFA.

    Διαιτητής: Κόνραντ Πλάουτζ (Αυστρία)

    Κίτρινες: Μοντέρο, Φαν ντερ Φάαρτ, Καμορανέζι

    Οι συνθέσεις: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Μπιριντέλι (85΄ Καναβάρο), Τιράμ, Μοντέρο, Τζαμπρότα, Καμορανέζι (70΄ Ολιβέρα), Έμερσον, Τακινάρντι, Νέντβεντ, Ιμπραϊμοβιτς (78΄ Καπό), Ζαλαγέτα

    ΑΓΙΑΞ: Φονκ, Τραμπελσί, Εσκούντ, Γκριγκέρα, Μάξγουελ, Ντε Γιονγκ (70΄ Σνάιντερ), Γκαλάσεκ, Φαν ντερ Φάαρτ, Μπουκαρί (59΄ Μιτέα), Ροζάλες, Μπάμπελ (79΄ Αναστασίου)

    [05] Οικονομία

    Άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο

    24/11/2004 12:38:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση. Παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε, πως "στόχος είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μέσα από ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων". Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε, πως σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του φορολογικού νόμου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για τις εκπίπτουσες δαπάνες των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "αντιλαϊκό, περιστασιακό και άτολμο νομοσχέδιο", ενώ κατά του νέου νόμου τάχθηκαν επίσης το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βλέπουν" έμμεσους φόρους

    Οι φορολογικές ρυθμίσεις στην πράξη

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    [06] Champions League

    Νίκη ανάσα η Μονακό

    24/11/2004 12:44:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε ένα ματς χωρίς καλό ρυθμό και πολλές φάσεις και με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν στις άμυνές τους, η Μονακό ήταν εκείνη που βρήκε τον τρόπο να πετύχει το γκολ και να πάρει τελικά την νίκη απέναντι στην Λίβερπουλ. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν τον αγώνα, έχοντας τον έλεγχό του, ωστόσο η καλή αμυντική διάταξη των "κόκκινων" δεν τους επέτρεπε να φτάσουν με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Έτσι για μεγάλο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου αναλώνονταν σε κάποια μακρινά σουτ και άστοχες ενέργειες με τις οποίες προσπαθούσαν να "σπάσουν" την άμυνα. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η Λίβερπουλ είχε να αντιμετωπίσει και την κακή της τύχη, αφού μόλις στο πέμπτο λεπτό ο Λουίς Γκαρσία αντικαταστάθηκε έχοντας τραυματιστεί. Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 0-0 και λίγες φάσεις και το ξεκίνημα της επανάληψης ήταν το καθοριστικότερο σημείο της αναμέτρησης. Οι Μονεγάσκοι μπήκαν και πάλι δυνατά και στο 53' ο Σαβιόλα επωφελήθηκε όταν ο Τραορέ έκανε ένα τάκλιν έξω από την περιοχή της Λίβερπουλ και ανέκοψε την επίθεση της Μονακό, μόνο προσωρινά όμως καθώς η μπάλα πήγε στον Αργεντίνο επιθετικό και εκείνος δεν αστόχησε. Στο 57' και στο 66' ο Τζέραρντ έφτασε κοντά στην ισοφάριση, όπως εξάλλου και στο 85' με τον Χίπια, το σουτ του οποίου έσωσε ο Ρόμα.

    Μονακό (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Ρόμα, Εβρά, Πλαζίλ, Μαϊκόν, Σκιλασί, Ζήκος, Φάρνερουντ (79' Μοντεστό), Γκιβέ, Σαβιόλα (75' Αντεμπαγιόρ), Σεβαντόν, Νοντά Λίβερπουλ (Ραφαέλ Μπενίτεθ): Κέρκλαντ, Φίναν, Χίπια, Ρίισε, Τραορέ (60' Κιούελ), Κάραχερ, Τζέραρντ, Γκαρσία (5' Χοσέμι, 60' Γουόρνοκ), Χάμαν, Μπίσκαν, Μέλορ

    [07] Αθλητισμός

    FEL: Τρεις ήττες

    24/11/2004 12:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2004 1:18:05 πμ)

    Χωρίς νίκη συνέχισαν τις υποχρεώσεις τους στην FEL οι τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ. Ηρακλής, Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδας και Ολύμπια Λάρισας γνώρισαν την ήττα από Κιμίμ, Μπεσίκτας και Μπέογκραντ αντίστοιχα αν και προσπάθησαν χωρίς να τα καταφέρουν να γυρίσουν τα παιχνίδια.

    Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδα-Μπεσίκτας 73-83

    Πάρα την δεύτερη ήττα του στη διοργάνωση με 83-73 από την τουρκική Μπεσίκτας ο Ιωνικός ΝΦ διατηρήθηκε στην πρώτη τετράδα που παίρνει το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση, καθώς η Ντιζόν γνώρισε και αυτή την ήττα από την πρωτοπόρο του ομίλου Ναχάρια. Ο Ράτκο Βάρντα ήταν ο "εκτελεστής" της ελληνικής ομάδας με 37 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 26-20, 42-43, 64-63, 73-83

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Ουάσιγκτον 16 (1), Νικολαϊδης 12 (2), Μοσχοβίτης 2, Χάφναρ 14 (2), Πασχάλης 8, Μπράντλεϊ 2, Κούρτοβιτς 5 (1), Γιαννουζάκος 3, Δορκοφίκης 3, Κουτρούλιας 4, Νίκιλα 4

    ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ: Ελ-Αμίν 14 (2), Γιουκέλ 10 (1), Μούρινγκ 5 (1), Βάρντα 37, Τεκινάλ 7 (1), Γιαραγκούμ 3, Ντεμιράλ 7 (1)

    Μπέογκραντ - Ολύμπια Λάρισας 82-71

    Παρά την πολύ καλή της εμφάνιση στο β ημίχρονο, η Ολύμπια Λάρισας δεν κατάφερε να "σπάσει το ρόδι" στο Βελιγράδι, όπου γνώρισε την τέταρτη ήττα της σε ισάριθμους αγώνες με 82-71 από την Μπέογκραντ.

    Οι Σέρβοι, επέβαλλαν το ρυθμό τους από την αρχή και η ομάδα της Λάρισας δεν μπόρεσε να ακολουθήσει όπως αποδεικνύει και το 52-27 υπέρ των Σέρβων στο ημίχρονο. Οι φωνές του Βαγγέλη Αλεξανδρή έφεραν αποτέλεσμα προσωρινά, αφού στην τρίτη περίοδο με κορυφαίο τον Τάιρον Γκραντ, οι Λαρισαίοι μείωσαν σε 51-64.

    Η Ολύμπια αν και έπαιξε δυνατά και στην τέταρτη περιόδο με τον Μπένερμαν να δείχνει πως βρίσκει τον παλιό καλό εαυτό του και τον Κακλαμάνο να έχει θετική παρουσία, η Ολύμπια κράτησε από αυτή την αναμέτρηση το καλό της πρόσωπο στο β μέρος.

    Τα δεκάλεπτα: 26-13, 52-27, 64-51, 82-71

    ΜΠΕΟΓΚΡΑΝΤ: Μπόζνιακ 9, Μπόζοβιτς 4, Πάνις 4, Πέκοβιτς 17, Μπάτιτς 23, Σιμόνοβιτς 2, Πούποβιτς 4, Νίκοβ 5, Μάρκοβιτς 14

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Παπαβασιλείου, Τριχόπουλος, Καράτζιος, Λιάκος, Λάππας 10, Γκραντ 28, Κακλαμάνος 12, Μπένερμαν 14, Παπακώστας 5, Νεοφυτίδης

    Κίμικ - Ηρακλής 58-55

    Με αρκετές απουσίες που έφεραν αγωνιστικά προβλήματα, ο Ηρακλής ταξίδεψε στην Ουκρανία, όπου αντιμετώπισε την Κίμικ Γιούζνι, πάλεψε μέχρι το τέλος αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και υπέστη την τρίτη του ήττα στην FEL, με 58-55.Η αναμέτρηση κρίθηκε στο τελευταίο δίλεπτο, σημείο στο οποίο η Kιμίκ είχε το προβάδισμα στο σκορ με 56-52.

    Ο Χάμιλτον, που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τον "Γηραιό, εκείνο το λεπτό δεν μπόρεσε να ευστοχήσει στις βολές που κλήθηκε να εκτελέσει, με αποτέλεσμα η ουκρανική ομάδα στην επόμενη επίθεση να διευρύνει τη διαφορά της σε 58-52. Ο Σφέικος στη συνέχεια ήταν εύστοχος σε σουτ τριών πόντων, με το οποίο διαμορφώθηκε και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς στα τελευταία δευτερόλεπτα αμφότερες οι ομάδες είχαν ανεπιτυχείς επιθέσεις (σ.σ. ο Ηρακλής με τον Μπράιντ).

    Τα δεκάλεπτα: 16-13, 32-23, 44-38, 58-55

    Οι συνθέσεις: ΚΙΜΙΚ: Γιούσκιν, Λεπινάιτις, Ραντοβάνοβιτς 8, Κορόσκιν 5 (1), Σίλομπαντ 4, Βερνέλις 14 (1), Πολτοράσκι 6, Λίστσουκ 11 (1), Σκουρούπι, Αγκαφόνοφ 2, Μπαλάσοφ, Κουσίνσκι 8 (1)

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χάμιλτον 22 (1), Καλαϊτζίδης 2, Ηλιάδης 4, Μπράιαντ 13 (1), Σφέικος 6 (2), Δέδας 8 (2), Χένιακ .

    [08] Champions League

    Κινδυνεύει η Ρεάλ

    24/11/2004 1:27:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Περίπου όπως και οι φίλοι του Ολυμπιακού πρέπει να νιώθουν οι Ουκρανοί φίλοι της Διναμό Κιέβου! Η ομάδα τους βρίσκεται με δέκα βαθμούς στην κορυφή του δευτέρου ομίλου, ωστόσο εξακολουθεί να μην έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της, αφού θέλει τουλάχιστον την ισοπαλία στην τελευταία αγωνιστική, απέναντι στην λεβερκούζεν. Οι Ουκρανοί επικράτησαν της Ρόμα με 2-0, όμως η μεγαλύτερη απογοήτευση στον όμιλο ήρθε στο άλλο παιχνίδι, όπου η Ρεάλ που υποδέχτηκε την Λεβερκούζεν δεν κατάφερε να κερδίσει και θα παίξει την πρόκρισή της στο Ολίμπικο, απέναντι στην αδιάφορη Ρόμα.

    Ρεκόρ και απογοήτευση

    Στο Μπερναμπέου λοιπόν οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο του αγώνα αρχικά, όμως γρήγορα οι φιλοξενούμενοι ανέκαμψαν και βρέθηκαν κοντά στο να ανοίξουν το σκορ. Αυτό το κατάφεραν τελικά στο 37' όταν ο Βορονίν είχε δοκάρι σε κεφαλιά του και ο Σάμουελ δεν κατάφερε να διώξει με αποτέλεσμα η μπάλα να στρωθεί στον Μπερμπάτοφ, ο οποίος δεν αστόχησε. Η αντίδραση ήταν άμεση αλλά όχι επιτυχής καθώς στο 40' ο Ρονάλντο δεν κατάφερε να κάνει το 1-1. αυτό που δεν κατάφερε ο Βραζιλιάνος πάντως το πέτυχε ο Ραούλ στο 70' μετά από ωραίο συνδυασμό των Φίκγο και Ζιντάν. Έτσι ο Ισπανός επιθετικός σημείωσε το 50ο γκολ του και κατέρριψε ένα μοναδικό ρεκόρ, που μέχρι τώρα κατείχε ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Εννέα λεπτά πριν το τέλος όμως ο Φίγκο έγινε ο μοιραίος παίκτης των Ισπανών, αφού αστόχησε σε πέναλτι και απώλεσε την ευκαιρία να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του.

    Ρεάλ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Σάμουελ, Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Γκούτι, Φίγκο, Ραούλ, Ρονάλντο, Ζιντάν, Μπέκαμ (54' Μοριέντες) Λεβερκούζεν: Μπουτ, Νοβότνι, Ρόκε Ζούνιορ, Ζουάν, Σνάιντερ, Πλασέντε, Ράμελοφ, Μπάμπιτς, Κρζίνοβεκ (76'Φρέιερ) , Βορονίν (83' Μπάλιτς) , Μπερμπάτοφ

    Ο άλλος αγώνας του ομίλου κρίθηκε στο τέλος, καθώς η Διναμό που είχε την υπεροχή δεν κατάφερνε να σπάσει την ιταλική άμυνα, μέχρι το 73'. Σε εκείνο το σημείο ο Τραϊανός Δέλλας έκανε ένα από τα σπάνια λάθη του και με αυτογκόλ έδωσε το προβάδισμα στους Ουκρανούς, ενώ το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 82' με τον Σχάτσκιν μετά από πάσα του Ρινκόν. Οι φιλοξενούμενοι πάντως ολοκλήρωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες αφού στο 76' αποβλήθηκε ο Σκούρτο.

    Ντιναμό Κίεβου: Σοβκόβσκι, Κλέμπερ, Σάμπλιτς, Χουσίν, Ντιόγκο Ρινκόν, Τζιοάν, Γκούσεφ (65' Λέκο), Βερπακόφσκις(77' Σχάτσκιν), Ελ Καντουρί, Γκάβρασιτς, Γιουσούφ Ρόμα: Πελιτζόλι, Σαρτόρ (77' Κουφρέ), Φεράρι, Κορβία, Κασάνο, Σκούρτο, Περότα, Αγκιλάνι, Δέλλας, Καντελά, Μίντο (54' Ντ' Αγκοστίνο)

    [09] Κόσμος

    Διάλογος για άρση του αδιεξόδου

    24/11/2004 8:18:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC-Reuters

    Χωρίς έκτροπα κύλησε η νύχτα στην ουκρανική πρωτεύουσα που δονείται τις τελευταίες ημέρες από τις μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών που διαμαρτύρονται για τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Χθες για δεύτερη ημέρα περί τα 100.000 άτομα με τραγούδια και συνθήματα ζήτησαν λύση στο πρόβλημα, ενώ ένας μεγάλος όγκος διαδηλωτών με επικεφαλής τον ηγέτη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιουστσένκο περικύκλωσε το κτήριο της ουκρανικής προεδρίας με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι περισσότεροι πολίτες επέστρεψαν αργά το βράδυ στα σπίτια τους ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το πρωί της Τετάρτης, ενώ ένας σκληρός πυρήνας χιλίων ατόμων αψήφησε το χιόνι και το δριμύ ψύχος περνώντας τη νύχτα σε σκηνές έξω από το προεδρικό μέγαρο. Εκατοντάδες σκηνές φιλοξένησαν άλλους διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, για δεύτερη νύχτα στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους του ηγέτη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο και του απερχόμενου προέδρου, Λεονίντ Κούτσμα, έπειτα από έκκληση του τελευταίου προκειμένου να αποφευχθεί ο διχασμός στη χώρα. Στο διάγγελμά του, που διαβάστηκε από την τηλεόραση, ο Κούτσμα δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει την τάξη και χαρακτήρισε "πολιτική φάρσα" τις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι είναι "πολύ επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες".

    Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην ευρω-ρωσική σύνοδο, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μυρίζει μπαρούτι στην Ουκρανία

    Λαϊκή κατακραυγή για τις ουκρανικές εκλογές

    Θύελλα αντιδράσεων για τις ουκρανικές εκλογές

    Νοθεία καταγγέλλει ο Γιουστσένκο

    [10] Κοινωνία

    Κινητοποίηση στο Αιγαίο για το ακτοπλοϊκό

    24/11/2004 9:06:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε ρυθμό κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα οι κάτοικοι στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου ζητώντας από την κυβέρνηση λύση στο πρόβλημα των ανεπαρκών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που αντιμετωπίζουν κάθε χειμώνα. Σε Χίο, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους οι δημόσιες υπηρεσίες, τα καταστήματα και τα σχολεία και οι πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, όλη την ημέρα, καθώς η απεργία είναι 24ώρη, ενώ στο νομό Λέσβου έχει ανακοινωθεί τρίωρη στάση από τις 12 το μεσημέρι. Κάτοικοι και φορείς των νησιών θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες, με αιτήματα την επιδότηση του κόστους μεταφοράς προσώπων και αγαθών, τον πολλαπλασιασμό των δρομολογίων με δρομολόγηση πλοίων νέας τεχνολογίας και με περισσότερους προορισμούς, τη διατήρηση της επιδότησης για τις άγονες γραμμές και την ενίσχυση τους με σύγχρονα πλοία καθώς και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

    Ήδη στη Σάμο οι φορείς του νησιού πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μιας ώρας στο πλοίο "Daliana" που κατέπλευσε στο Βαθύ, νωρίς το πρωί.

    Εν τω μεταξύ, δεκάδες κάτοικοι της Καλύμνου πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, και αυτοί διαμαρτυρόμενοι για την κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση τόσο του νησιού τους, όσο και των λοιπών νησιών της Δωδεκανήσου. Ένα πρόβλημα που οξύνεται κυρίως το χειμώνα όταν ορισμένα από τα πλοία σταματούν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την Ετήσια Επιθεώρησή τους. Φέτος όμως λόγω της απόσυρσης των τριών πλοίων της ΔΑΝΕ το πρόβλημα οξύνθηκε περισσότερο με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των κατοίκων. Αντιπροσωπεία των κατοίκων με επικεφαλής το δήμαρχο του ακριτικού νησιού δέχθηκε ο γ.γ. του ΥΕΝ κ. Τζοάνος ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Κάλυμνος να αποκτήσει τακτικότερη ακτοπλοϊκή σύνεση. Σημειώνεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι του νομού δεν συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση.

    [11] Κόσμος

    Οι Αζέροι θέτουν στον ΟΗΕ το ζήτημα Ναγκόρνο-Καραμπάχ

    24/11/2004 9:30:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προσέτρεξε χθες το Αζερμπαϊτζάν ζητώντας λύση στην μακρόχρονη και οξεία αντιπαράθεσή του με τη γειτονική Αρμενία σχετικά με τον θύλακα του Ναγκόρνο-Κάραμπαχ. Κατηγορώντας την κυβέρνηση της Αρμενίας για "πολιτική παράνομου εποικισμού" στη διαφιλονικούμενη περιοχή, ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν ψήφισμα μέσω του οποίου θα δηλώνουν υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και στο δικαίωμα του περισσότερου από ενός εκατομμυρίου Αζέρων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους στο Ναγκόρνο-Κάραμπαχ. Το αίτημα αυτό συνάντησε τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, της Ρωσίας κι των ΗΠΑ, που ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση να κρατήσει αποστάσεις δεδομένων των ειρηνευτικών προσπαθειών που πραγματοποιούν οι τρεις τους στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Οι συνομιλίες "μπορούν να προοδεύσουν μόνον μέσα σε μία ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη" τόνισε η Αμερικανή απεσταλμένη Σούζαν Μουρ, μιλώντας εξ ονόματος της πρωτοβουλίας των τριών χωρών.

    [12] Ιράκ

    Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη στο Σαρμ ελ Σέιχ Η διεθνής κοινότητα στηρίζει τις ιρακινές εκλογές

    24/11/2004 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ,BBC

    Με κεντρικά ζητήματα τη συμφωνία της Λέσχης των Παρισίων για την ελάφρυνση του ιρακινού χρέους, την ανακοίνωση μιας ημερομηνίας για τις ιρακινές εκλογές, αλλά και τη μάχη κατά των θυλάκων σουνιτών ανταρτών στο Ιράκ, ολοκληρώθηκαν στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το Ιράκ, με τη συμμετοχή 20 υπουργών Εξωτερικών. Το τελικό ανακοινωθέν, που υιοθετήθηκε υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή εκλογών στις 30 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα, καταδικάζει κάθε κρούσμα τρομοκρατίας, που σημειώνεται στη χώρα, καλώντας τη μεταβατική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για την πάταξή της. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι πρέπει να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας από χώρες της διεθνούς κοινότητας, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα δε θα παραμείνουν έπ αόριστον στο Ιράκ. Η κοινή δήλωση, ωστόσο δεν έθεσε χρονικά όρια για την απόσυρση των συμμαχικών στρατευμάτων, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Γάλλων, αλλά και κάποιων αραβικών εθνών. Το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ, με την παροχή οικονομικής βοήθειας τέθηκε επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων.

    Στόχος η επίτευξη "εθνικής συμφιλίωσης"

    "Οφείλουμε όλοι να υποστηρίξουμε την πολιτική διαδικασία, ως τη μόνη οδό για τη συμφιλίωση" στο Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, διευκρινίζοντας, συγχρόνως, ότι κανένας από τους συνομιλητές του στη Διάσκεψη δεν τον συμβούλεψε να αναβάλουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, λόγω της συνεχιζόμενης βίας και των τεχνικών δυσκολιών.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν τόνισε, ότι οι εκλογές είναι μία αποφασιστική φάση της μετεξέλιξης του Ιράκ σε μία δημοκρατική κοινωνία, επισημαίνοντας, ότι για το λόγο αυτό "είναι απολύτως αναγκαίο οι εκλογές να διεξαχθούν σε ένα ευνοϊκό κλίμα", τη στιγμή, που σουνιτικά κόμματα και οργανώσεις, θεωρώντας ότι η ψηφοφορία θα διαιωνίσει τη στρατιωτική κατοχή του Ιράκ, έχουν καλέσει τον πληθυσμό να μποϋκοτάρει τη διαδικασία.

    "Πρέπει να κάνουμε το παν για να παρακινήσουμε τις διάφορες ιρακινές οργανώσεις να πάρουν μέρος στην εθνική συμφιλίωση, μία συμφιλίωση θεμελιωμένη στο διάλογο και τη βούληση να υπάρξει συνεννόηση και να δοθεί μία απάντηση στις ανησυχίες και τα θεμιτά παράπονα".

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός "στη Φαλούτζα και στα άλλα θερμά σημεία" του Ιράκ, υποστηρίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σύγκλησης μιας διάσκεψης για την εθνική συμφιλίωση στη σπαρασσόμενη αυτή χώρα, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ επεσήμανε, ότι "οι απόπειρες για την επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ δεν πρέπει να διαχωρίζονται από τις επίπονες προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 November 2004 - 9:52:08 UTC