Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ
  • [02] 40 εκατομμύρια οι φορείς Συναγερμός για το AIDS
  • [03] Τέλος εποχής για Λάρσον;
  • [04] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη σε κτήριο του ΟΚΑΝΑ
  • [05] Ληστές για κλάματα
  • [06] Η ψυχολογία των χρωμάτων στο σπίτι "Δείξε μου το χρώμα, να σου πω
  • [07] Διαψεύδει το ΥΠΕΘΑ δημοσίευμα για τους εξοπλισμούς
  • [08] Φωτιά σε τάνκερ με αργό στα Δαρδανέλια
  • [09] Η διαιτησία κατά του ρατσισμού
  • [10] "Βασιλική λάμψη" με Ρομπίνιο
  • [11] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι τραπεζοϋπάλληλοι
  • [12] Χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρεται έξω από τη Βουλή Λαϊκή κατακραυγή για τις
  • [13] Από 15 Δεκεμβρίου απαγορεύονται προσφορές Από Φεβρουάριο οι εκπτώσεις
  • [14] Κατέληξε στους 19 ο Σάντος
  • [15] Έρευνα Βρετανών επιστημόνων Ο ήλιος κοιμίζει τα μωρά
  • [16] Θυσιάστηκε στο βωμό ...του διαβατηρίου
  • [17] Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Νέα αρχή για την ανάπτυξη
  • [18] Μέσω ειδικού προγράμματος του Η/Υ Η πινελιά κάνει τη διαφορά
  • [19] "Κομμένα" τα αστεία στην Ουγγαρία Ο ξανθιές ...ζητούν δικαίωση

    [01] Ιράκ

    Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ

    23/11/2004 11:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2004 4:41:10 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC - AP

    Με κεντρικό ζητούμενο τη διεθνή αλληλεγγύη έναντι της Βαγδάτης και τη στήριξη της προετοιμασίας των εκλογών, που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 30 Ιανουαρίου, oλοκληρώθηκαν στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για το Ιράκ, με την υιοθέτηση τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει τη διεξαγωγή των εκλογών. Στη διήμερη διεθνή διάσκεψη, που οργανώθηκε μετά από αίτημα της Βαγδάτης και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετέχουν 20 υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και ο απερχόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, καθώς και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ομάδας των οκτώ πλουσιότερων κρατών, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ισλαμικής Διάσκεψης και της αραβικής τρόικας, που ασχολείται με το Ιρακινό (Μπαχρέιν, Τυνησία, Αλγερία). Η προεδρία της ΕΕ, που το παρόν εξάμηνο ασκείται από την Ολλανδία, εξέφρασε ήδη ικανοποίηση για το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων, κρίνοντας ως ένα θετικό βήμα τη συμμετοχή αυτή μετά τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί πέρσι με θέμα το Ιράκ. Ωστόσο δεν λείπει και η απαισιοδοξία με δεδομένο την κατάσταση, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ιράκ.

    Ζητείται στήριξη της Βαγδάτης στην εκλογική διαδικασία

    Ο μεταβατικός πρόεδρος του Ιράκ Αλάουι μιλώντας στο Associated Press είπε ότι "χρεοκοπημένες δυνάμεις" προσπαθούν να μποϋκοτάρουν τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι η επέμβαση στη Φαλούτζα είχε στόχο την αποδυνάμωση των εξεγερμένων προκειμένου να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Χανο αλ Μουλκι είπε ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης της χώρα να διοργανώσει εκλογές.

    Η διάσκεψη είναι σημαντική "γιατί εγγράφεται θετικά στη διαδικασία της πολιτικής και οικονομικής ανασυγκρότησης του Ιράκ", δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, που πρόσθεσε ότι η διάσκεψη "γίνεται την κατάλληλη στιγμή".

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες του Σαρμ-ελ-Σέιχ έχουν στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής "υποστήριξης των γειτονικών χωρών στο Ιράκ". "Θα βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να αποκτήσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών", πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμο" το ότι επετεύχθη συμφωνία για τη μεγάλη μείωση του ιρακινού εξωτερικού χρέους και εξέφρασε την ευχή όπως μειωθεί "το επίπεδο της βίας και σταθεροποιηθεί η δημοκρατία και η πρόοδος στο χώρα αυτή".

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός "στη Φαλούτζα και στα άλλα θερμά σημεία" του Ιράκ, υποστηρίζοντας την ανάγκη σύγκλησης μιας διάσκεψης για την εθνική συμφιλίωση, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν χαρακτήρισε "αποφασιστική φάση της μετεξέλιξης του Ιράκ" τις εκλογές, επισημαίνοντας, πως "είναι απολύτως αναγκαίο οι εκλογές αυτές να διεξαχθούν σε ένα ευνοϊκό κλίμα" και υπογραμμίζοτνας, πως είναι αναγκαία η "εθνική συμφιλίωση".

    Στο μεταξύ, τη σημασία της Συνόδου υπογράμμισαν ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ-Σάρα και ο Αμερικανός ομόλογός του Κόλιν Πάουελ, οι οποίοι είχαν συνομιλίες, στα πλαίσια της διάσκεψης. Οι δύο υπουργοί τόνισαν πως είναι σημαντικό "η σύνοδος του Σαρμ ελ-Σέιχ να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για να βγει το Ιράκ από την κατάσταση, που βρίσκεται σήμερα". Ο αλ-Σάρα επεσήμανε την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις εκλογές, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Φαλούτζα και ζήτησε από τον Πάουελ να σταματήσει ο βομβαρδισμός των αμάχων.

    Από την πλευρά του, ο Πάουελ επισήμανε, πως "οι Σύριοι έχουν κάνει πρόσφατα βήματα για την ασφάλεια των συνόρων τους με το Ιράκ, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν".

    Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμάν της Ιορδανίας διάσκεψη κορυφής των γειτονικών χωρών του Ιράκ, σύμφωνα με Άραβα διπλωμάτη. Άλλη μια διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών χωρών του Ιράκ θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου στο Ιράν.Ο διπλωματικός αυτός μαραθώνιος συνδέεται με τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιανουαρίου βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ.

    [02] Υγεία

    40 εκατομμύρια οι φορείς Συναγερμός για το AIDS

    23/11/2004 1:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: AΠΕ-BBC

    Σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι φορείς του ιού ΗΙV, παγκοσμίως, όπως δείχνει έρευνα του ΟΗΕ, με αφορμή την παγκόσμιας ημέρας για το AIDS την 1η Δεκεμβρίου. Μεταξύ των φορέων, τα 37,2 εκατομμύρια είναι ενήλικες -από 15 έως 49 ετών- εκ των οποίων τα 17,6 γυναίκες και τα 2,2 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών. Μάλιστα, εντός του 2004 οι φορείς του ιού αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια, εκ των οποίων 4,3 εκατομμύρια ήταν οι ενήλικες και 640.000 παιδιά κάτω των 15 ετών. Οι περισσότεροι φορείς του θανατηφόρου ιού ( 25,4 εκατομμύρια) ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, 540.000 φορείς στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, 1,7 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική, 440.000 στην Καραϊβική, ένα εκατομμύριο στη βόρεια Αμερική, 610.000 στη δυτική Ευρώπη, 1,4 εκατομμύρια στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, 1,1 εκατομμύρια στην ανατολική Ασία,7,1 εκατομμύρια στην Νότιο -ανατολική Ασία και 35.000 στην Ωκεανία.

    Οργανωμένη προσέγγιση

    Στο μεταξύ, η χριστιανική οργάνωση Χριστιανική Βοήθεια (Christian Aid) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει, πως το AIDS δεν μπορεί να προληφθεί με φθηνά φάρμακα, αλλά χρειάζεται μία πολυεπίπεδη προσέγγιση, που θα έχει ως κύριο στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας στις περιοχές, που μαστίζει ο ιός, καθώς και τη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων (ARV).

    Μάλιστα η οργάνωση τονίζει, πως υπάρχουν πολλά παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με τον ιό HIV. Το ένα είναι, ότι σε ορισμένες περιοχές του κόσμου η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς από κάθε έλεγχο και το άλλο, ότι η χορήγηση αντιρετροϊκών φτάνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όπως τονίζει η Δρ. Ρέιτσελ Μπαγκαλέι, οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί, καθώς σε πολλές περιοχές, υπάρχει σημαντική πρόοδος, ενώ η χορήγηση αντιρετροϊκών, είναι ένα θετικό βήμα, αλλά όχι η μοναδική λύση.

    Μάλιστα, υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να βάλει τρία εκατομμύρια ανθρώπους στο πρόγραμμα των αντιρετροϊκών.

    Βέβαια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά το ζήτημα, πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο, που θα περιλαμβάνει την καταπολέμηση της φτώχειας, για παράδειγμα, η Κένυα, δαπανεί 0,76 δολάρια κατ άτομο, στην πρόληψη για το AIDS και 12,92 δολάρια στην εξόφληση κρατικών χρεών, την εξειδίκευση του προσωπικού υγείας, αλλά και την ενημέρωση, ώστε το πρόβλημα να έχει και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση.

    Σχετικά Links:

    Christian Aid

    UNAIDS

    [03] Champions League

    Τέλος εποχής για Λάρσον;

    23/11/2004 1:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2004 7:31:55 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, άφησε ανοιχτό ο Χένρικ Λάρσον. Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, που έπαθε ρήξη χιαστών στον αγώνα με την Ρεάλ και θα απουσιάσει για έξι μήνες από τα γήπεδα, καθώς πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση, σκέφτεται να μην επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι πολύ απογοητευμένος από την άσχημη αυτή εξέλιξη και η ηλικία του, είναι 33, τον κάνει να σκέφτεται να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ο Σουηδός φορ της Μπάρτσα, που ανακηρύχτηκε ως ο καλύτερος επιθετικός στη χώρα του, είπε πως θα το σκεφτεί και θα το συζητήσει με την οικογένεια του και μετά θα αποφασίσει για το αν τελικά θα το πράξει.

    Ανανέωση για να μην αποσυρθεί

    Πάντως, την ώρα που ο ίδιος σκέφτεται να αποχωρήσει λόγω του σοβαρού τραυματισμού του, ο Πρόεδρος των "μπλαουγκράνα" πρότεινε στον Σουηδό επιθετικό να ανανεώσει το συμβόλαιο του για έναν ακόμη χρόνο. "Πρότεινα στον Λάρσον να επεκτείνουμε το συμβόλαιό του για να μην έχει στο μυαλό του και αυτό στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Θέλουμε να συγκεντρωθεί στην αποθεραπεία του και να μην ανησυχεί για τέτοια θέματα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάνει τη σεζόν ο Λάρσον

    [04] Κοινωνία

    Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη σε κτήριο του ΟΚΑΝΑ

    23/11/2004 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2004 3:02:05 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε, νωρίς το πρωί της Τρίτης, σε κτήριο του ΟΚΑΝΑ, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτό κάτοικοι της περιοχής που το είχαν καταλάβει αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία μονάδας χορήγησης μεθαδόνης. Η επέμβαση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των κατοίκων από το κτήριο της οδού Αναγεννήσεως, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από το Σεπτέμβριο του 2004, έγινε παρουσία εισαγγελέα, ενώ κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των κατοίκων σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές χωρίς, όμως, να γίνουν συλλήψεις. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά, η οποία αποφάσισε τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του Νομάρχη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, για την εξεύρεση λύσης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Χρήστος Γιαννάκης, είπε ότι το κτήριο θα στεγάσει μόνο διοικητικές υπηρεσίες.

    "Δε θα λειτουργήσει μονάδα χορήγησης μεθαδόνης"

    Οι κάτοικοι, που υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της μονάδας για εξαρτημένα άτομα θα υποβαθμίσει την περιοχή τους, εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα έξω από το κτήριο, το οποίο φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ είπε ότι στις αρχές Οκτωβρίου είχε ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής ότι στο κτήριο δε θα λειτουργήσει μονάδα χορήγησης μεθαδόνης, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν πείστηκαν και συνέχισαν την κατάληψη.

    Ο κ. Γιαννάκης είπε ότι ο Οργανισμός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ή να νοικιάσει άλλο κτήριο και, ως εκ τούτου, σεβόμενος τις αντιδράσεις των κατοίκων, ο ΟΚΑΝΑ αποφάσισε να εγκαταστήσει στην οδό Αναγεννήσεως τις διοικητικές του υπηρεσίες.

    Όσον αφορά τις μονάδες χορήγησης μεθαδόνης, ο κ. Γιαννάκης είπε ότι θα λειτουργήσουν σύντομα τέσσερις τέτοιες μονάδες σε κοντέινερ, μέσα στο λιμάνι της πόλης.

    Σχετικά Links:

    ΟΚΑΝΑ

    [05] Παράξενα

    Ληστές για κλάματα

    23/11/2004 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Είχαν ετοιμαστεί για μία θρασύτατη ληστεία, ενώπιον τουλάχιστον 20 ανθρώπων. Ήταν οπλισμένοι με θάρρος και μαχαίρια, είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες και φορούσαν χοντρές μπότες, προκειμένου να κάνουν πιο θεαματική την είσοδό τους σε ένα εστιατόριο στο παραθαλάσσιο Γκέρινγκονγκ, κοντά στο Σίδνεϊ, που είχαν βάλει "στο μάτι". Οι τρεις ληστές είχαν σκοπό να εισβάλλουν στο εστιατόριο, ενώ οι πελάτες ήταν μέσα, να αδειάσουν το ταμείο και να φύγουν. Με το που έφτασαν στην πόρτα, άρχισαν να την κλοτσάνε, αλλά αυτή δεν έλεγε να κουνηθεί από τη θέση της, βλέπετε δεν είχαν προσέξει την επιγραφή, που έλεγε ΣΥΡΑΤΕ. Οι πελάτες παρακολουθούσαν σαστισμένοι τους τρεις άνδρες, όση ώρα κλωτσούσαν την πόρτα, μάλιστα, μερικοί από τους θαμώνες, νόμιζαν, ότι γύριζαν ταινία! Οι ληστές, ωστόσο, δεν το έβαζαν κάτω και συνέχιζαν να κλοτσάνε την πόρτα, αλλά εις μάτην, καθώς κανείς τους δε σκέφτηκε απλά να σύρει την πόρτα. Φαίνεται, πως οι κουκούλες, που φορούσαν τους εμπόδιζαν να δουν την επιγραφή. Μετά από αρκετές προσπάθειες αποφάσισαν να τα παρατήσουν.

    Επικίνδυνοι λόγω ...βλακείας

    Όπως δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, οι εν λόγω ληστές είναι επικίνδυνοι, επειδή είναι χαζοί.

    Μετά το περιστατικό ο ιδιοκτήτης του εστιατόριου Γκρεγκ Μουρ, είπε, ότι οι πελάτες έβλεπαν σαστισμένοι το σκηνικό, που διαδραματίζονταν έξω από το εστιατόριο, ενώ σε κάποια φάση άρχισαν να το διασκεδάζουν.

    Μετά από αυτό το ευχάριστο διάλειμμα, ο εστιάτορας κέρασε τους πελάτες κρασί για να το γιορτάσουν!

    [06] Ζωής ...σΤάσεις

    Η ψυχολογία των χρωμάτων στο σπίτι "Δείξε μου το χρώμα, να σου πω

    23/11/2004 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Έντονο κόκκινο, του πάθους και του κινδύνου. Κίτρινο της ενέργειας και μπλε της ηρεμίας. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, το χρώμα σε όλες τις εκφάνσεις του συνδέθηκε με τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. Αν δε θέλετε να βάψετε το σπίτι σας με βάση τις αθλητικές σας προτιμήσεις, ακολουθήστε τις συμβουλές των διακοσμητών για να επιλέξτε το χρώμα του "καταφύγιού" σας, δημουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη διάθεσή σας.

    Φωτιά στα κόκκινα

    Το κόκκινο και οι αποχρώσεις του δεν υμνήθηκαν τυχαία κατά καιρούς μέσα από τα τραγούδια. Σαν έντονο χρώμα, συμβολίζει την ενέργεια του πάθους, τον κίνδυνο, την περιπέτεια και την οικειότητα. Συστήνεται για τη διακόσμηση της τραπεζαρίας και του σαλονιού, καθώς τονώνει την κοινωνικότητα και τη ζωντάνια, ενώ "ανοίγει" την όρεξη (θυμηθείτε το χρώμα στα ραπανάκια)! Βέβαια, το έντονο κόκκινο πιθανά να σας δημιουργήσει πονοκέφαλο. Αν δε θέλετε να βαράτε το κεφάλι σας στον τοίχο (από τον πόνο), μπορείτε να βάψετε μόνο τη μια πλευρά του τοίχου κόκκινη, ή να διακοσμήσετε το δωμάτιο μόνο με κόκκινα έπιπλα. Πάντως, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιήσετε αυτό το χρώμα στο παιδικό δωμάτιο .

    Το ροζ της "Μπάρμπι"

    Το απαλό αυτό χρώμα εμπνέει συναισθήματα αγάπης, με αποτέλεσμα να προτείνεται ιδιαίτερα για τα υπνοδωμάτια, αφού δημιουργεί αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης . Βέβαια, αν δε θέλετε να χαλαρώνετε τόσο στην κρεβατοκάμαρα, μπορείτε να επιλέξετε ένα έντονο φούξια για τους τοίχους, "εισάγοντας" την έννοια του πάθους στη ζωή σας. Από την άλλη, αν δεν επιθυμείτε να δώσετε στο δωμάτιό σας τόσο κοριτσίστικο χαρακτήρα και για να μην πάθετε διαβήτη από την τόση γλυκύτητα του χρώματος, μπορείτε να προσθέσετε στους τοίχους πινελιές γραφίτη ή μαύρου.

    Όταν το ηλιοβασίλεμα απλώνεται στο σπίτι...

    Trendy χρώμα του φετινού χειμώνα, το πορτοκαλί και οι αποχρώσεις του δε θα μπορούσαν να λείπουν από το σπίτι. Το "φρουτένιο" χρώμα συνδέεται με την αίσθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ζεστασιάς. Οι διακοσμητές το χρησιμοποιούν κυρίως στη σαλοτραπεζαρία , καθώς θεωρείται, ότι βοηθά στην πέψη. Μολονότι είναι χρήσιμο για τη "μάσα", δεν ισχύει το ίδιο και για την "ξάπλα", αφού πορτοκαλί υπνοδωμάτια μπορεί να σας προκαλέσουν αϋπνίες. Αν όμως είστε "νυχτοπούλια" και δεν έχετε πρόβλημα να τα βλέπετε όλα πορτοκαλί στο σκοτάδι, φροντίστε να μπαίνει αρκετό φως στην κρεβατοκάμαρά σας, καθώς η ένταση του χρώματος τείνει να "μικραίνει" το δωμάτιο.

    Το Greenhouse effect

    Το πράσινο συνδέθηκε άρρηκτα με τη φύση και την ενέργεια, που εκλύεται από αυτή (θυμηθείτε την GreenPeace). Αν δε μπορείτε να γυρίσετε στη φύση (όπως προτείνει σχετικό άσμα), φέρετε τη φύση στο σπίτι σας! Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πράσινοι τοίχοι αυξάνουν την ηρεμία και την ισορροπία στο χώρο, διαχέοντας αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Προτείνεται για τα υπνοδωμάτια και το σαλόνι . Μην το παρακάνετε, όμως, στην αναλογία, καθώς μπορεί να καταντήσετε σαν τους "τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας". Για να αποβάλλετε την αίσθηση της οκνηρίας, προσθέστε ορισμένες "πινελιές" κόκκινου ή πορτοκαλί.

    "Το θαλασσί της θάλασσας και όλο το μπλε του χάρτη"

    Οι διακοσμητές προτείνουν να τα "δείτε όλα μπλε" και να φέρετε την ενέργεια της θάλασσας στο σπίτι σας. Ηρεμήστε, δεν προτείνουμε να πλημμυρίσετε το "αρχοντικό" σας. Απλά, μπλε αποχρώσεις στα υπνοδωμάτια δημιουργούν κύματα ηρεμίας, κατευνάζοντας τα πνεύματα και διαχέοντας συναισθήματα πίστης, ειλικρίνειας και τιμιότητας, ενώ αποτρέπουν τους εφιάλτες. Το μπλε στο γραφείο διεγείρει τη σκέψη και το στοχασμό, δίνοντας αίσθηση ευθύνης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μπάνιο, καθώς, ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας . Βέβαια, μπορεί να νιώσετε το κρύο και το αφιλόξενο στοιχείο του ωκεανού. Για να μην "πνιγείτε" στο νερό, διαλέξτε μπλε απόχρωση με ζεστό φόντο.

    "Κιτρινίστε" για το καλό σας

    Μην κάνετε τον Κινέζο. Είναι γνωστό, ότι το κίτρινο χρώμα συμβολίζει την ανατολή του ηλίου και τη θετική ενέργεια, ενώ ερεθίζει τη σκέψη και την οξυδέρκεια. Οι διακοσμητές το συνιστούν ιδιαίτερα για την κουζίνα, την τραπεζαρία και τα βόρεια δωμάτια του σπιτιού. Αποφύγετε να βάλετε την ...κίτρινη αισιοδοξία στο υπνοδωμάτιο, καθώς θεωρείται, ότι προκαλεί συναισθηματική εξάντληση.

    Η αβάσταχτη ελαφρότητα του λιλά

    Αν θέλετε να δώσετε έναν τελετουργικό χαρακτήρα στο σπίτι σας, "ντύστε" τους τοίχους με λιλά, που παραπέμπει σε πνευματικές καταστάσεις και στη θηλυκότητα. Βάψτε την κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο και "μεταφερθείτε" ανάμεσα στον ουρανό και τον παράδεισο, μέσα από μια μυστικιστική ατμόσφαιρα. Επειδή, όμως, μπορεί να το θεωρήσετε "γλυκανάλατο", δώστε του "γεύση", ρίχνοντας λίγο μαύρο ή ασημί.

    Το μυστηριώδες μωβ

    Μολονότι θεωρείται πένθιμο χρώμα, το μωβ αντιπροσωπεύει τη δημουργικότητα, τη γονιμότητα, τη χαρά, αλλά και το σαρκικό έρωτα. Μη φοβηθείτε να διακοσμήσετε τα υπνοδωμάτια με μωβ αποχρώσεις, όχι όμως σε ακατάσχετη αναλογία, γιατί μπορεί να νιώσετε ότι βρίσκετε στο "μάτι του κακού".

    Ανατρέψτε τα καφε-στημένα

    Μη νομίζετε, ότι το καφέ υπάρχει μόνο στο φλιτζάνι σας. Εκφράζοντας ασφάλεια, σταθερότητα και πρακτικότητα, συνιστάται στους τοίχους του σαλονιού . Αν παράλληλα, θέλετε πιο σοφιστικέ στυλ στο χώρο, προσθέστε πράσινο ή μπλε.

    "...Μαύρο σαν καλιακούδα"

    Μη φοβάστε, δε θέλουμε να τα βάψετε όλα μαύρα. Το μαύρο, ως ουδέτερο χρώμα απορροφά κάθε άλλο στο χώρο και δεν αντανακλά τίποτα. Για αυτό οι διακοσμητές προτείνουν να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο στο σπίτι σας, καθώς συμβολίζει το θάνατο, την εκκεντρικότητα και το δράμα. Μάλιστα, για να μη σας δημιουργήσει πρόσθετη κατάθλιψη (εκτός από τα Χριστούγεννα), χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες του μαύρου, ενώ βάφετε το σπίτι σας, για να τονώσετε παλ χρώματα, όπως το ροζ .

    [07] Πολιτική

    Διαψεύδει το ΥΠΕΘΑ δημοσίευμα για τους εξοπλισμούς

    23/11/2004 3:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2004 6:44:36 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" σύμφωνα με το οποίο, την ώρα που συστηνόταν η Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς, η νέα ηγεσία του Υπουργείου υπέγραψε πανομοιότυπη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη, με αυτή που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι "το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα". Το δημοσίευμα προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής της Βουλής, ενώ ορισμένοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν την άμεση κλήτευση στην Επιτροπή του Υπουργού Άμυνας καθώς και την παραίτηση του. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ και διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ σύμβαση καθώς δεν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για τα αντισταθμιστικά οφέλη.

    Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο Υπουργός Άμυνας

    Με ανακοίνωσή του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι "επιχειρεί με δήθεν αποκαλύψεις και δηλώσεις στελεχών του να υπονομεύει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής και τη διερεύνηση της αλήθειας", ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή του προς το Ρώσο υπουργό Εθνικής Άμυνας, με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2004, προκειμένου, όπως αναφέρει, να αποδειχτεί ότι η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα.

    Σε ό,τι αφορά τη διαρροή του εν λόγω εγγράφου, ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι κατά την κρίση των αρμοδίων διατάσσεται ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ σε ερώτηση περί της Εξεταστικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι "δεν αλλάζει η στάση της κυβέρνησης έναντι της Εξεταστικής Επιτροπής".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Ζορμπάς, έχει υποβάλει την παραίτησή του, ο κ. Αντώναρος διέψευσε την πληροφορία λέγοντας ότι δεν προτίθεται να επιβεβαιώσει "φημολογία περί θέματος Ζορμπά, που είναι ανακριβής".

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    [08] Κόσμος

    Φωτιά σε τάνκερ με αργό στα Δαρδανέλια

    23/11/2004 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τρίτη το πρωί στη γέφυρα πετρελαιοφόρου, λίγο αφότου είχε περάσει από τα στενά των Δαρδανελίων. Το πλοίο Gemmar Prokres, με σημαία Λιβερίας, μεταφέρει 74.000 τόνους αργού πετρελαίου το οποίο προερχόταν από τη Ρωσία με προορισμό την Ιταλία. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στον τόπο του συμβάντος βρίσκονται δύο πυροσβεστικά σκάφη, ενώ πάνω στο πλοίο βρισκόταν πλήρωμα 30 ατόμων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [09] Champions League

    Η διαιτησία κατά του ρατσισμού

    23/11/2004 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο διαιτητής της αναμέτρησης Αϊντχόφεν-Άρσεναλ, Χέρμπερτ Φάντελ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να διακόψει τον αγώνα, σε περίπτωση που ακουστούν ρατσιστικά συνθήματα την ώρα διεξαγωγής του. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Ισπανία, στο φιλικό των "φούριος ρόχας" και την ρατσιστική επίθεση σε παίκτες των "λιονταριών" από τους Ισπανούς φιλάθλους και με δεδομένο πως ο παίκτης της Αγγλικής ομάδας, Άσλεϊ Κόουλ ήταν αυτός που δέχτηκε τα περισσότερα, ώθησε τον Γερμανό ρέφερι να πάρει αυτή την απόφαση. "Ο ρατσισμός δεν πρέπει να γίνει ανεκτός στο ποδόσφαιρο και ίσως μια τελευταία λύση είναι να σταματήσω τον αγώνα. Πρέπει όλοι να ενωθούμε σε αυτό το θέμα. Η FIFA και οι οργανώσεις των διαιτητών πρέπει να είναι ενωμένες", είπε συγκεκριμένα.

    [10] Champions League

    "Βασιλική λάμψη" με Ρομπίνιο

    23/11/2004 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι από την επόμενη σεζόν ο Ρομπίνιο. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον ο Ισπανικός τύπος, που τονίζει πως ο παίκτης δέχτηκε την πρόταση των "μεράνγκες". Μάλιστα, η Ρεάλ εκτός από τον παίκτη πήρε και την σύμφωνη γνώμη της ομάδας που ανήκει ο παίκτης, την Βραζιλιάνικη Σάντος. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των εφημερίδων της Μαδρίτης, η "Βασίλισσα" θα καταβάλει στον Βραζιλιάνικο σύλλογο 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο 21χρονος άσος φαίνεται πως έχει πει το "ναι" στο πενταετές συμβόλαιο που του προσέφεραν οι Μαδριλένοι, έναντι του ποσού των τριών εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας τους.

    Δεν έχει ανακοινωθεί

    Το "κυνήγι" για την απόκτηση του Βραζιλιάνου από τους "γκαλάκτικος" κρατάει περίπου ένα χρόνο τώρα. Από τα μέσα της Ισπανίας μάλιστα ανακοινώθηκε πως η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης περιμένει να τελειώσει το θέμα με την απαγωγή της μητέρας του ποδοσφαιριστή, προκειμένου να ανακοινώσει και επίσημα την απόκτηση του Βραζιλιάνου άσου. Ο Ρομπίνιο μάλιστα δήλωσε πως θέλει να φύγει από τον Ιανουάριο για την Ισπανία εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

    Η "βασίλισσα", όμως, θέλει να περιμένει ο παίκτης έως τον Ιούνιο, επειδή δεν έχει "ανοικτή" αυτή τη στιγμή κάποια θέση μη κοινοτικού ποδοσφαιριστή.

    [11] Οικονομία

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι τραπεζοϋπάλληλοι

    23/11/2004 4:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη θα ζητήσουν από κοινού ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ, για το θέμα του ασφαλιστικού των Τραπεζών. Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, στη σημερινή κοινή σύσκεψή τους, απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση του προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργου Προβόπουλου για την υπαγωγή των εργαζομένων της Εμπορικής στο επικουρικό του ΙΚΑ, ενώ η ΓΣΕΕ θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλους τους εργαζόμενους, που έχουν ειδικά ταμεία. Παράλληλα αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, μετά την 24ωρη απεργία της Παρασκευής, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το τριήμερο μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με 24ωρη απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής

    Σχετικά Links:

    ΓΣΕΕ

    ΟΤΟΕ

    [12] Κόσμος

    Χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρεται έξω από τη Βουλή Λαϊκή κατακραυγή για τις ουκρανικές εκλογές

    23/11/2004 4:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2004 7:30:19 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να τον αναγνωρίσει πρόεδρο της Ουκρανίας απηύθυνε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο, την ώρα που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας πραγματοποιούσε έκτακτη συνεδρίαση χωρίς όμως τους βουλευτές του νικητή Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Η έκτακτη συνεδρίαση έγινε για να εξεταστεί η πολιτική κρίση ξέσπασε μετά τις πρόσφατες εκλογές, που αμφισβητεί έντονα η αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκειά της, η αντιπολίτευση ανακήρυξε πρόεδρο τον Γιουστσένκο, όμως η απουσία των βουλευτών που υποστηρίζουν τον Γιανούκοβιτς, δεν επέτρεψε στη Βουλή να βγάλει δεσμευτικό ψήφισμα. Οι 200.000 κόσμου, που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Γιουστσένκο για να διαμαρτυρηθεί για τα αποτελέσματα, βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή, εν μέσω έντονων φόβων για την εκδήλωση επεισοδίων. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, αμφισβήτησαν η Ε.Ε. και η Γαλλία, ενώ η επιτροπή παρατηρητών του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι οι εκλογές "θύμιζαν περισσότερο εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Κορέα παρά στην Ευρώπη".

    "Διολισθαίνουμε προς την άβυσσο"

    Μάλιστα, ο Γιουστσένκο διάβασε και τον όρκο της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια μίλησε από ένα παράθυρο του Κοινοβουλίου στους δεκάδες χιλιάδες των υποστηρικτών του που είχαν μαζευτεί απ' έξω.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, Βολοντιμίρ Λίτβιν, είπε: "Διολισθαίνουμε προς την άβυσσο. Είναι ανήθικο και εγκληματικό να προσποιούμαστε πως δεν συμβαίνει τίποτε στη χώρα μας. Πρέπει να δράσουμε έγκαιρα, αλλιώς ο λαός θα αποφασίσει για μας".

    Οι βουλευτές οργάνωσαν την έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Στη συνεδρίαση αυτή ήταν παρόντες 191 βουλευτές, ενώ για να ψηφιστεί μια απόφαση πρέπει να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον 226.

    "Το κοινοβούλιο είναι το μόνο μέσο που μπορεί να διευθετήσει την πολιτική κατάσταση στη χώρα", υποστήριξε ο Γιουστσένκο.

    Αντιδράσεις σε πολλά τοπικά κοινοβούλια

    Την ίδια ώρα, τα τοπικά κοινοβούλια πέντε πόλεων αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και κήρυξαν νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ενώ 20 Ουκρανοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν "επαίσχυντα" τα επίσημα αποτελέσματα. Μάλιστα, η περιφερειακή συνέλευση της πόλης Λβίβ, έδρα των εθνικιστών στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακήρυξε πρόεδρο το Γιουστσένκο και έκρινε παράνομη τη νίκη του Γιανούκοβιτς.

    "Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τις προεδρικές εκλογές του 2004 που μετατράπηκαν σε ένα αισχρό πόλεμο εναντίον του ίδιου μας του λαού. Εμείς ως Ουκρανοί πολίτες ζητάμε τα αποτελέσματα των εκλογών να δείχνουν την πραγματική βούληση του λαού ως μοναδική πηγή εξουσίας στη χώρα", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των διπλωματών που εργάζονται στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Μαλαισία.

    Αμφιβάλλει η Ευρώπη

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, Γιαν Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο. Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου εξέφρασε τις αμφιβολίες της Ε.Ε. για τα αποτελέσματα των ουκρανικών εκλογών.

    Στο μεταξύ, το θέμα των ουκρανικών εκλογών είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας, την επόμενη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Φρανσουάζ Λε-Μπάιλ.

    Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τις σοβαρές του αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών ζητώντας να ληφθεί σοβαρά υπόψη η βούληση του ουκρανικού λαού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βλοτζιμίερζ Τσιμόσεβιτς ζήτησε να επαναληφθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών δε διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατίας προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από τους 13 Ούγγρους παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας.

    Ενδεικτική των παρατυπιών που παρατηρήθηκαν είναι η δήλωση του Ολλανδού ευρωβουλευτή, Τιζ Μπέρμαν, ο οποίος είπε ότι υπήρξαν ψηφοφόροι που ψήφισαν ακόμα και 40 φορές, κάτι που, όπως διευκρίνισε, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί διότι στην Ουκρανία οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι αξιόπιστοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαδηλώνουν για αναθεώρηση

    [13] Οικονομία

    Από 15 Δεκεμβρίου απαγορεύονται προσφορές Από Φεβρουάριο οι εκπτώσεις

    23/11/2004 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αν περιμένετε τις εκπτώσεις για να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας, θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης οι χειμερινές εκπτώσεις το 2005 θα έχουν διάρκεια μόλις 28 μέρες και θα αρχίσουν από 1η Φεβρουαρίου. Στην ίδια απόφαση ορίζεται ακόμα ότι από 15 Δεκεμβρίου απαγορεύονται οι προσφορές και οι προεκπτώσεις .

    Έγκαιρα οι κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά

    Το υπουργείο Ανάπτυξης, προσδιορίζει ακόμα τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγραφής των τιμών και των εκπτώσεων έτσι ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα παραπλάνησης των καταναλωτών.

    Παράλληλα, προβλέπει τη σύσταση τριμελών επιτροπών στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι οποίες θα μπορούν να γνωμοδοτούν και να επιβάλουν πρόστιμα.

    Σε περίπτωση παράβασης, ο νομάρχης θα επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το 0,5% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους.

    Οι αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, κοινοποιούνται από τώρα, προκειμένου να υπάρχουν καθαροί και ισότιμοι κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά.

    [14] Αθλητισμός

    Κατέληξε στους 19 ο Σάντος

    23/11/2004 5:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2004 7:49:38 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Έτοιμη καθ όλα είναι η ΑΕΚ για την αναμέτρηση της Πέμπτης με τη Λιλ για το Κύπελλο UEFA. Με δεδομένες τις απουσίες αλλά και τα πλάνα του, ο Φερνάντο Σάντος ανακοίνωσε τα ονόματα των 19 ποδοσφαιριστών, οι οποίοι συμπεριελήφθησαν στην αποστολή. Eκτός έμεινε μόνο ο Χρήστος Κόντης που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και οι Ιβάν Ρούσεφ και Νίκος Γεωργέας που αν και ξεκίνησε προπονήσεις, δεν έχει φτάσει ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας. Στους δεκαεννιά ο Πορτογάλος συμπεριέλαβε τους: Μιχαηλίδης, Χιώτης, Κωστένογλου, Αλβες, Τζιωρτζιόπουλος, Κωνσταντινίδης, Ασουνσάο, Σοάρες, Κατσουράνης, Λυμπερόπουλος, Κρασσάς, Αμπονσά, Μόρας, Πέτκοφ, Σολάκης, Μπούρμπος, Τόσκας, Τσεβάς και Καμπάνταης.

    Την Τετάρτη στην Αθήνα η Λιλ

    Η αποστολή της Λιλ αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την Τετάρτη στις 16:45. Η γαλλική ομάδα θα προπονηθεί στις 19:00 στο Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ μια ώρα αργότερα (20:00) θα γίνει η συνέντευξη Τύπου του προπονητή Κλοντ Πιέλ, στην αίθουσα Τύπου του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Η ΑΕΚ θα προπονηθεί αύριο στις 15:30 στο προπονητικό κέντρο στους Θρακομακεδόνες, ενώ η συνέντευξη Τύπου του Φερνάντο Σάντος θα γίνει στις 17:30, στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Τέλος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ, υπέβαλε την παραίτησή του ο Β Αντιπρόεδρος κ. Κοσμάς Λιβανός, λόγω μακράς παραμονής του στο εξωτερικό για ανειλημμένες υποχρεώσεις.

    Τη θέση του στο Δ.Σ. πήρε ο κ. Γιώργος Ρόκκας, ο οποίος ανέλαβε και τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Στη θέση του Α Αντιπροέδρου Δ.Σ., εξελέγη ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος, ενώ τη θέση του Β Αντιπροέδρου κατέλαβε ο κ. Νίκος Κούλης.

    [15] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών επιστημόνων Ο ήλιος κοιμίζει τα μωρά

    23/11/2004 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Η θεωρία λέει, ότι ένα παιδάκι πρέπει να κοιμάται γύρω στις 13 ώρες κάθε ημέρα, η πραγματικότητα, όμως, είναι πιο σκληρή! Σχεδόν πάντα, πάει για ύπνο, όταν όλη η υπόλοιπη οικογένεια βρίσκεται σε πλήρη δράση, ενώ τη νύχτα έχει όρεξη για παιχνίδια και σκανδαλιές! Το φαινόμενο της αφύπνισης του νεογέννητου, δικαίως, θεωρείται το μεγαλύτερο βάσανο της νέας μητέρας. Ωστόσο, Βρετανοί ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο John Moores στο Λίβερπουλ, έρχονται να αναπτερώσουν τις ελπίδες των απανταχού "ξάγρυπνων" γονέων, συστήνοντάς τους έναν απλό τρόπο, που θα βοηθήσει τα "μικρά αγγελούδια" τους να παραδίδονται ευκολότερα στην αγκαλιά του Μορφέα. Το μόνο, που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους στη διάρκεια της ημέρας, γιατί το φως παίζει καταλυτικό ρόλο στη ρύθμιση του βιολογικού τους ρολογιού και ιδίως στην έκκριση της μελατονίνης. Η συγκέντρωση της συγκεκριμένης ορμόνης αυξάνεται προοδευτικά και κορυφώνεται στη διάρκεια του ύπνου, αποτελώντας έτσι έναν δείκτη των εναλλαγών του κύκλου φως- σκοτάδι για το νευρικό μας σύστημα.

    Το φως επηρεάζει τον ύπνο

    Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 55 μωρά, ηλικίας έξι, εννέα και 12 εβδομάδων, επί τρεις συνεχόμενες ημέρες και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι όσα από αυτά παρέμεναν στο φως της ημέρας, ιδίως μεταξύ των ωρών 12:00 π.μ. και 4:00 μ.μ., το βράδυ δεν παρουσίαζαν διαταραχές στον ύπνο τους.

    Μια πιθανή εξήγηση, που δίνει η ερευνήτρια Δρ. Υβόν Χάρισον, από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου John Moores, είναι, ότι, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα φωτός στα οποία εκτίθεται ένα παιδί, τόσο ευκολότερα ρυθμίζεται το βιολογικό του ρολόι.

    "Η μελατονίνη μας βοηθάει να κοιμόμαστε και είναι γνωστό, ότι το φως της ημέρας καταστέλλει την έκκρισή της από τον οργανισμό", διευκρινίζει ο Δρ. Νιλ Στάνλεϊ, της επιστημονικής κοινότητας British Sleep Society.

    "Έχουμε μάθει να κοιμόμαστε το βράδυ και να μένουμε ξύπνιοι στη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, τα μωρά δεν είναι σε θέση να το κατανοήσουν αυτό. Συνεπώς, πρέπει να το μάθουν από τους γονείς τους", εξηγεί ο κ. Στάνλεϊ. "Το να περνούν αρκετή ώρα στο φως της ημέρας, μπορεί σίγουρα να τα βοηθήσει να υιοθετήσουν ευκολότερα τις συνήθειες ύπνου", υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας.

    Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική θεώρηση Journal of Sleep Research.

    [16] Αθλητισμός

    Θυσιάστηκε στο βωμό ...του διαβατηρίου

    23/11/2004 5:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2004 7:33:16 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Έρνεστ Μπράουν δεν θα αποτελέσει τελικά τη νέα μεταγραφή του Ολυμπιακού. Ο Αμερικάνος σέντερ "κόπηκε" από τον Καζλάουσκας, όχι όμως για τις αγωνιστικές του ικανότητες, αλλά λόγω της μη έκδοσης του κοινοτικού διαβατηρίου στον Μαρκί Πέρι. Ο Αμερικανός πάντως δεν τα έβαψε και μαύρα και παρότι όλοι πίστευαν ότι θα γυρίσει στη πατρίδα του, έκανε στορφή 180 μοιρών και τα "βρήκε" με τον Απόλλωνα Πάτρας. Το ντεμπούτο του 25χρονου σέντερ με την "μελανόλευκη" φανέλα αναμένεται να γίνει εναντίον του Μακεδονικού στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών.

    Όλοι έτοιμοι

    Από τη στιγμή, που ένας εκ των τριών Αμερικανών, Πέρι, Ποστέλ και Μπράουν, έπρεπε να αποχαιρετήσει το «λιμάνι» ο Καζλάουσκας προτίμησε να διατηρήσει στο ρόστερ τους δύο πρώτους, παίκτες που βρίσκονται περισσότερο χρόνο στην ομάδα και άρα έχουν δεθεί με τους υπόλοιπους παίκτες.

    Έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του είναι ο Ντούσαν Βούκσεβιτς. Ο περιφερειακός των "ερυθρολεύκων" ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπώρησε και αύριο στις 9:30 το πρωί θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής με προορισμό τη Μαδρίτη.

    Ο Καζλάουσκας πλέον έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του για τον αγώνα με τηΡεάλ Μαδρίτης των Μάλκοβιτς και Φώτση. Στόχος της ομάδας είναι η νίκη που θα φέρει και πάλι τα χαμόγελα στους Πειραιώτες, μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες από την Ολύμπια Λάρισας για το Πρωτάθλημα και την εντός έδρας ήττα από την πολωνική Προκόμο Τρεφλ για την Ευρωλίγκα.

    [17] Οικονομία

    Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Νέα αρχή για την ανάπτυξη

    23/11/2004 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Σημαντική ώθηση στις επενδύσεις και την αναπτυξιακή προσπάθεια που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την Οικονομία, αναμένεται να δώσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε το πρωί από την Κυβερνητική Επιτροπή και οδεύει, μέχρι το τέλος της βδομάδας προς τη Βουλή ώστε να γίνει νόμος του Κράτους. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η καθιέρωση άμεσων διαδικασιών έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, η διεύρυνση του πεδίου δράσης με την πριμοδότηση όχι μόνο σχεδίων της μεταποίησης αλλά και του εμπορίου και των μεταφορών. Ο Τουρισμός παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα ενώ με τον επανακαθορισμό των επενδυτικών περιοχών θα υπάρξει αναπτυξιακή πορεία σε περιοχές της περιφέρειας που μέχρι τώρα παρέμεναν υποβαθμισμένες. Επιπλέον καταργείται η διάκριση παλιών και νέων επιχειρήσεων ενώ ενθαρρύνεται η καινοτομία και η αναδιάρθρωση της μεταποίησης και των άλλων κλάδων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

    Μέτρα για μικρομεσαίους

    Οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουριστικής Ανάπτυξης, που παρουσίασαν το νομοσχέδιο, εκτίμησαν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην υποβολή προτάσεων επενδυτικών σχεδίων και περισσότερες εγκρίσεις για επενδύσεις από το νέο έτος.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προωθείται η διεύρυνση των δικαιούχων των ενισχύσεων και αίρεται η διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών φορέων, έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα είδη των χορηγούμενων κινήτρων. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα με την έκδοση υπουργικής απόφασης, να ενισχύονται με πρόσθετο ποσοστό μέχρι 15% οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

    Ενίσχυση των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

    Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ενίσχυσης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως είναι:

    Η υλοποίηση καινοτομικών επενδυτικών σχεδίων Η δημιουργία εμπορευματικών σταθμών και διαμετακομιστικών κέντρων Η δημιουργία από μεταφορικές επιχειρήσεις υποδομών αποθήκευσης συσκευασίας και τυποποίησης, καθώς και κλειστών χώρων στάθμευσης φορτηγών οχημάτων Η ίδρυση θεματικών πάρκων με σκοπό την διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος Η δημιουργία επενδύσεων για την αφαλάτωση θαλασσινού ύδατος Η υλοποίηση καινοτομικών επενδυτικών σχεδίων

    Σημειώνεται ότι με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους δεν προβλεπόντουσαν αντίστοιχες δυνατότητες ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων.

    Επίσης, αυξάνονται τα ποσοστά ενίσχυσης σε τουριστικές επενδύσεις και για τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, ενώ παράλληλα απελευθερώνεται το ανώτατο ενισχυόμενο ύψος για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών μονάδων. Μέχρι σήμερα το ανώτατο ύψος για το οποίο μπορούσε να ενισχυθεί το επιχειρηματικό σχέδιο περιοριζόταν στο ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σημαντικό επίσης είναι ότι το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του ποσοστού της ελάχιστης απαιτούμενης για την υπαγωγή των επενδύσεων ιδίας συμμετοχής, από το 40% που ήταν τώρα στο 25%.

    Διαδικασίες υποβολής αιτήσεων

    Όσον αφορά τις διαφορές επί της διαδικασίας υποβολής και έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, επισημαίνονται τα εξής:

    Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να υποβάλλονται καθ όλη την διάρκεια του έτους (ενώ έως τώρα μπορούσαν να υποβληθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου).

    Αναπροσαρμόζεται το ύψος των επενδυτικών προγραμμάτων, που εξετάζει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) ως τα 4 εκατομμύρια ευρώ (ως τώρα ανερχόταν στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ).

    Διευρύνονται επίσης οι δυνατότητες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, εκτός των αρμοδίων υπηρεσιών του δημοσίου και από ειδικούς εμπειρογνώμονες και εξωτερικούς αξιολογητές, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης. Οι ανωτέρω φορείς (εκτός της αρμόδιας υπηρεσίας των Υπουργείων) θα υποβάλλουν την έκθεση αξιολόγησής τους στην αρμόδια υπηρεσία. Με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας θα ελέγχεται η πληρότητα της Έκθεσης αξιολόγησης και με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης θα δημιουργηθεί Μητρώο εξωτερικών αξιολογητών.

    Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων σε δύο μήνες (ήταν 3 μήνες), ενώ το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου ορίζεται σε δύο μήνες (δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός).

    Απλό και κατανοητό χαρακτήρισε το νέο σχέδιο νόμου ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνοντας ότι δεν έχει παραπομπές σε προηγούμενους νόμους και εκτιμώντας ότι μαζί με το φορολογικό σηματοδοτείται μία νέα αρχή για την ανάπτυξη της χώρας.

    Όροι για ενισχύσεις

    Στις ενισχύσεις του σχεδίου νόμου "Κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση" υπάγονται επενδυτικά σχέδια τα οποία υπερβαίνουν το ελάχιστο ύψος κατά περίπτωση:

    για μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις άνω των 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις 150.000 ευρώ και για πολύ μικρές επιχειρήσεις 100.000 ευρώ.

    Το μέγεθος των επιχειρήσεων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως στο παρελθόν, σε σχέση με την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων.

    Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ελάχιστο όριο, καθώς και να ορίζεται διαφορετικό ελάχιστο ύψος ενισχυόμενων επενδύσεων για ορισμένους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων ή για περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα ανάπτυξης και απασχόλησης.

    Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις δεν θα υπερβαίνουν σωρευτικά για μια πενταετία το όριο των 20 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που αφορούν την ίδια παραγωγική διαδικασία.

    Οι επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 200.000 ευρώ υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης του σχεδίου νόμου, υποχρεούνται το αργότερο μέχρι την εκταμίευση της πρώτης δόσης της ενίσχυσης, να λειτουργούν με εταιρική ή συνεταιριστική μορφή.

    Οι ιερές μονές και η ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους για την πραγματοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων δεν υποχρεούνται σε σύσταση εταιρίας.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι με Προεδρικά Διατάγματα που θα εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι δυνατόν να θεσπίζονται ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης περιφερειών της Επικράτειας ή τμημάτων τους ή ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων ή επενδύσεων ιδιάζουσας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Πριν την έκδοση κάθε σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εκπόνηση ειδικής μελέτης σκοπιμότητας μέσω της οποίας θα τεκμηριώνεται η σημασία της επένδυσης.

    Αναδιάρθρωση επιχειρήσεων

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι μπορούν να ενισχύονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οι μεταποιητικές ή μεταλλευτικές επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον εκατό άτομα και βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να υποβάλλουν ένα ολοκληρωμένο πολυετές επιχειρηματικό σχέδιο διάσωσης και αναδιάρθρωσης.

    Υποβολή επενδυτικών σχεδίων

    Η υποβολή επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου "Κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση", μπορεί να γίνεται:

    Στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (για επενδυτικά σχέδια δαπάνης άνω των 4 εκατ. ευρώ) Στις διευθύνσεις σχεδιασμού και ανάπτυξης των Περιφερειών (για επενδυτικά σχέδια μέχρι 2 εκατ. ευρώ που πραγματοποιούνται μέσα στα όρια κάθε περιφέρειας ή προκειμένου για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ύψους μέχρι 4 εκατ. ευρώ) Στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) για επενδυτικά σχέδια δαπάνης άνω των 15 εκατ. ευρώ και Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι ανάθεσης του έργου της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων σε εξωτερικούς αξιολογητές, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αυτό αποφασίστηκε προκειμένου να μη σημειώνονται καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, ιδιαίτερα τώρα που αναμένεται ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, θα αξιοποιηθεί και ένα μεγάλο απόθεμα εξωτερικών αξιολογητών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και τώρα. Τον τελικό λόγο εάν υπαχθεί ή όχι στον αναπτυξιακό νόμο ένα επενδυτικό σχέδιο, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα τον έχουν τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης.

    Η αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων διάσωσης και αναδιάρθρωσης θα ανατεθεί σε ειδικό εξωτερικό αξιολογητή με μεγάλη εμπειρία σε εκκαθαρίσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου.

    Κατανομή περιοχών

    Για την εφαρμογή των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου, η Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις περιοχές:

    Περιοχή Δ: Περιλαμβάνει τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, τις Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ) της περιφέρειας Ηπείρου, τα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τη νήσο Θάσο, το νομό Δωδεκανήσου, πλην της περιοχής που καθορίζεται από την υπουργική απόφαση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης της Ρόδου και την παραμεθόρια ζώνη του ηπειρωτικού τμήματος της Επικράτειας σε απόσταση 20 χλμ από τα σύνορα, στην οποία εντάσσονται και οι δήμοι ή οι κοινότητες των οποίων τα διοικητικά όρια τέμνονται από τη ζώνη αυτή.

    Η περιοχή Δ διατηρείται στις υποπεριοχές Δ1, Δ2 και Δ3 ως εξής:

    Δ1: Περιλαμβάνει την παραμεθόριο ζώνη του ηπειρωτικού τμήματος της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας σε απόσταση 20 χλμ από τα σύνορα, στην οποία εντάσσονται και οι δήμοι ή οι κοινότητες των οποίων τα διοικητικά όρια τέμνονται από την ζώνη αυτή, το νομό Δωδεκανήσου πλην της περιοχής που καθορίζεται από την υπουργική απόφαση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης Ρόδου, τα νησιά της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδος, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991.

    Δ2: Περιλαμβάνει την παραμεθόριο ζώνη του ηπειρωτικού τμήματος της Ανατολικής Μακεδονίας και Ηπείρου σε απόσταση 20 χλμ από τα σύνορα, στην οποία εντάσσονται και οι δήμοι και οι Κοινότητες των οποίων τα διοικητικά όρια τέμνονται από τη ζώνη αυτή, τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τη νήσο Θάσο και τα νησιά της Ανατολικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 1991.

    Δ3: Περιλαμβάνει τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

    Περιοχή Γ: Περιλαμβάνει τη Ζώνη Λαυρεωτικής του νομού Αττικής, όπως αυτή καθορίστηκε με την 37349/5.11.1991 (ΦΕΚ Β950) κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και τις περιφέρειες, τους νομούς ή τα τμήματα νομών της Επικράτειας που δεν εντάσσονται στις περιοχές Δ, Β και Α.

    Περιοχή Β: Περιλαμβάνει τις Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ), την Επαρχία Λαγκαδά και το τμήμα δυτικά του ποταμού Αξιού του νομού Θεσσαλονίκης και την επαρχία Τροιζηνίας του νομού Αττικής.

    Περιοχή Α: Περιλαμβάνει τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, πλην των τμημάτων τους που εντάσσονται στις λοιπές περιοχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Νόμος-τομή ο αναπτυξιακός"

    [18] Τεχνολογία

    Μέσω ειδικού προγράμματος του Η/Υ Η πινελιά κάνει τη διαφορά

    23/11/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: www.newscientist.com

    Νέα πρωτοποριακή μέθοδο ανέπτυξαν ερευνητές του κολεγίου Ντάρμουθ στο Νέο Χαμσάϊρ των ΗΠΑ, με την οποία μπορούν να διαπιστώσουν αν δυο έργα τέχνης ανήκουν στον ίδιο ζωγράφο. Η νέα ψηφιακή τεχνική, δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς να εξακριβώσουν αν ένας καλλιτέχνης χρησιμοποίησε μαθητές του, για να ολοκληρώσει τον πίνακά του. Μέχρι τώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις ύπαρξης πλαστών αντιγράφων, οι ειδικοί έπρεπε να αναλύσουν δείγμα του χρώματος, που έπαιρναν από τον πίνακα, αυξάνοντας την πιθανότητα πιθανής καταστροφής του έργου τέχνης. Ο Χέινι Φαρίντ, υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του κολεγίου, υπογραμίζει ότι τώρα "το μόνο, που κάνουμε, είναι να φωτογραφίζουμε τους πίνακες με μια κάμερα".

    Το νέο στοιχείο

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο αναλύει ψηφιακά τις φωτογραφίες των δύο έργων τέχνης. Το πρόγραμμα, ανιχνεύει τα στατιστικά μοτίβα της εικόνας, τα οποία προκύπτουν από την πίεση, την προέλευση ή το μήκος του πινέλου και το πάχος του χρώματος, που χρησιμοποιήθηκε στον πίνακα.

    Στη συνέχεια, τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν, τοποθετούνται σε μια επιφάνεια τριών διαστάσεων, που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή. Μέσα από αυτή, οι ειδικοί συγκρίνουν τα στοιχεία του πρώτου πίνακα με του δεύτερου. Αν ο τελευταίος δεν ταιριάζει ακριβώς με τα στοιχεία του πρώτου, τότε μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι πρόκειται για πλαστογραφία του πρωτότυπου πίνακα.

    Για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής, ο κ. Φαρίντ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ψηφιακά οκτώ έργα του Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Μπρούγκελ και πέντε πίνακες, που θεωρούνται απομιμήσεις των αυθεντικών του πινάκων.

    Μέσω του προγράμματος, εμφάνισαν τα στοιχεία των οκτώ αυθεντικών και των πέντε πλαστών πινάκων. Στο κέντρο της οθόνης υπήρχε ένα σημείο στο μέγεθος μιας μπίλιας. Η ομάδα παρατήρησε, ότι τα δεδομένα, που συνελέχθησαν από τους αυθεντικούς πίνακες, ταίριαξαν με τη μπίλια, ενώ τα στοιχεία των πλαστών αντιγράφων ήταν απομακρυσμένα από αυτή.

    Εξακριβώθηκε και πίνακας του Περουγκίνο

    Η ερευνητική ομάδα, εξέτασε και τον πίνακα "Η Παναγία με το θείο βρέφος" του Ιταλού ζωγράφου Πιέτρο Περουγκίνο, που χρονολογείται περίπου το 1500 μ.Χ. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν, ότι μαθητές του μεγάλου ζωγράφου, συμπεριλαμβανομένου και του Ραφαήλ, βοήθησαν, ώστε ο Περουγκίνο να ολοκληρώσει το έργο τέχνης.

    Η ανάλυση του ηλεκτρονικού υπολογιστή έδειξε, ότι τρία από τα έξι κεφάλια στον πίνακα ζωγραφίστηκαν από έναν καλλιτέχνη, ίσως τον Περουγκίνο, ενώ τα υπόλοιπα ζωγραφίστηκαν από τρεις διαφορετικούς ζωγράφους.

    Ο κ. Φαρίντ ελπίζει, ότι θα εφαρμόσει τη μέθοδό του και σε άλλους πίνακες αμφιβόλου προελεύσεως σε συνεργασία με ιστορικούς τέχνης, καθώς θεωρεί ότι αυτός θα είναι ο καλύτερος συνδυασμός για την εξακρίβωση πλαστών έργων τέχνης.

    [19] Παράξενα

    "Κομμένα" τα αστεία στην Ουγγαρία Ο ξανθιές ...ζητούν δικαίωση

    23/11/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Τα ανέκδοτα για ξανθιές αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες και τιμημένες θεματικές ενότητες, που χαρίζουν άφθονες στιγμές γέλιου σε μια παρέα. Στην Ουγγαρία, ωστόσο, οι γυναίκες θεώρησαν, ότι το αστείο παρατράβηξε, γι αυτό τον πρώτο λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη. Όλα ξεκίνησαν μετά από έντονη διαμαρτυρία, στην οποία προέβησαν "ξανθομαλλούσες", έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, υποστηρίζοντας, ότι η κοινή γνώμη μεροληπτεί εναντίον τους. Φυσικές και "βαμμένες" ξανθιές κρατούσαν πανό, με συνθήματα του τύπου: "Είμαστε ξανθιές, όχι χαζές" και "Να μας αγαπάτε για το μυαλό μας"!

    Έντονες διαμαρτυρίες

    "Οι ξανθιές γυναίκες αντιμετωπίζονται άνισα στην αγορά εργασίας, στον επαγγελματικό χώρο, ακόμα και στο δρόμο", δήλωσε η Zsuzsa Kovacs, εκπρόσωπος των γυναικών.

    "Ο κόσμος δεν επιτρέπεται να προβαίνει σε διακρίσεις, σε βάρος των Εβραίων ή των έγχρωμων, συνεπώς, γιατί να μην εκχωρηθεί αυτό το δικαίωμα και για τις ξανθιές;", υποστηρίζει η Zsuzsa.

    Οι διαδηλώτριες εξέδωσαν διάβημα διαμαρτυρίας στην υπουργό Ίσων Ευκαιριών Kinga Goncz, ζητώντας της, παράλληλα, να διερευνήσει, εάν τα συγκεκριμένα ανέκδοτα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τις θρησκευτικές ή φυλετικές διακρίσεις.

    Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν, προς το παρόν, πληροφορίες, που θέλουν εκπροσώπους Ποντίων να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στις ξανθιές αγωνίστριες!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 November 2004 - 17:52:28 UTC