Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς Μινχ, Παπαδόπουλο ο πρωταθλητής
  • [02] Δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ "Aισθάνομαι απόλυτα προσβεβλημένος"
  • [03] Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά Επιδείνωση του καιρού
  • [04] Πολύνεκρο τροχαίο στο Πακιστάν
  • [05] "Στρατηγική και ευελιξία"
  • [06] Διαφάνεια ζητά το προσωπικό του ΟΗΕ
  • [07] Στα χέρια της Σούχα ο φάκελος του Αραφάτ
  • [08] "Πολιτική δολοφονία" Νεκρός εισαγγελέας στη Βενεζουέλα
  • [09] Σκοτώθηκε τετραμελής οικογένεια

    [01] Αθλητισμός

    Χωρίς Μινχ, Παπαδόπουλο ο πρωταθλητής

    19/11/2004 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η προσεχής καθοριστική αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λίγκ στο Ρόζενμποργκ έχει "σφηνώσει" για τα καλά στο μυαλό των παικτών του Παναθηναϊκού, λίγες ώρες πριν από τον αυριανό αγώνα πρωταθλήματος με την Καλλιθέα στο πλαίσιο της 8ης ημέρας της Α΄ εθνικής. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Τσέχος τεχνικός των πρωταθλητών, ο οποίος τις τελευταίες μέρες δε σταματά να επαναλαμβάνει τη σπουδαιότητα ενδεχόμενης νίκης που θα διατηρήσει τους "πράσινους" στην "κορυφή". Σε αυτή την προσπάθεια ο κ. Σκάζνι μεταξύ άλλων δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Μάρκους Μινχ και Δημήτρη Παπαδόπουλου, ενώ αντίθετα μετά από αρκετό καιρό απουσίας σε αγώνα πρωταθλήματος μετέχει στην αποστολή ο Ρουμάνος Λουτσιάν Σανμαρτεάν.

    Επιστρέφει ο Ρουμάνος "μάγος"

    Οι πιθανότητες να φτάσεις κάποια στιγμή στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος είναι σαφώς περισσότερες αν επιλέξεις να πας μέσω Καλλιθέας, παρά μέσω Ρόζενμποργκ.

    Με κάποιο ανάλογο τρόπο ο κ. Σκάζνι προσπαθεί να "μαζέψει" το μυαλό των παικτών του που ταξιδεύει στη Νορβηγία, εν όψει του αυριανού αγώνα της Λεωφόρου. Σε έναν αγώνα όπου τυχόν "πράσινα στραβοπατήματα" απαγορεύονται δια ροπάλου, αφού παρά τις απουσίες που θα υπάρχουν στην 19μελή αποστολή του τριφυλλιού, η νίκη είναι μονόδρομος για τη διατήρηση στο ρετιρέ της κατηγορίας.

    Ο κ. Σκάζνι, που μετά από αρκετό καιρό απουσίας σε αγώνα πρωταθλήματος ετοιμάζεται να καλωσορίσει το Ρουμάνο άσο Λουτσιάν Σανμαρτεάν, ενώ στη διάθεση του Τσέχου τεχνικού βρίσκεται και ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε, η συμμετοχή και των δύο όμως στη βασική εντεκάδα φαντάζει δύσκολη, δεδομένου ότι ο Σκάζνι δεν θέλει να ρισκάρει κάποια υποτροπή.

    Παράλληλα ο τιμονιέρης του "τριφυλλιού"έχει ήδη "ξεγραμμένους" τους τραυματίες Μάρκους Μινχ και Δημήτρη Παπαδόπουλο, αφού αμφότεροι κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν το κρίσιμο ματς της Τετάρτης με τη Ρόζενμποργκ στη Νορβηγία, αλλά και τους Μίτου, Αντριτς, Ζουτάουτας, Επαλέ, Κοτσόλης, Τζόρβας και Ραγκουέλ που αποκλείστηκαν από την αποστολή.

    Τέλος αμφίβολοι θεωρούνται οι Νασίφ Μόρις (έπαιξε σε φιλικό με τη Νότια Αφρική την Τετάρτη και αναμένεται να επιστρέψει αργά απόψε) και ο Μίλτο Σαπάνης, που λόγω στρατού, έχει χάσει αρκετές προπονήσεις.

    [02] Κόσμος

    Δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ "Aισθάνομαι απόλυτα προσβεβλημένος"

    19/11/2004 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολιτικοί αξιωματούχοι και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (RDC) επιδόθηκαν σε βίαιες σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ανακοίνωσε την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, που δήλωσε ότι αισθάνεται "προσβεβλημένος", σύμφωνα με ανακοίνωση που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο στο Ναϊρόμπι. "Μια λεπτομερής έκθεση για την έρευνα που άρχισε πριν από λίγο καιρό μετά από αίτημα του ΟΗΕ μετά από πληροφορίες για βίαιες σεξουαλικές παρενοχλήσεις από την πλευρά τόσο του πολιτικού όσο και του στρατιωτικού προσωπικού του ΟΗΕ στην RDC", εστάλη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Είναι ντροπή "

    "Φοβούμαι ότι υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι έγιναν σοβαρές πράξεις. Είναι πραγματική ντροπή το ότι ο ΟΗΕ τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να το παραδεχτούν και αισθάνομαι απόλυτα προσβεβλημένος", προσθέτει ο Αναν στην ανακοίνωση του αυτή.

    Το κείμενο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ το συνδικάτο του προσωπικού του ΟΗΕ πρόκειται σήμερα να πραγματοποιήσει σύνοδο για να αποφανθεί για την πρόταση μομφής κατά του κ. Αναν που επικρίνεται για τον τρόπο που διαχειρίστηκε μια σειρά σκανδάλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον Ανάν

    [03] Κοινωνία

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά Επιδείνωση του καιρού

    20/11/2004 9:39:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα βόρεια ορεινά και ισχυρούς έως θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη προβλέπουν για το Σάββατο οι μετεωρολόγοι. Αυτή την ώρα χιονίζει στην πόλη της Φλώρινας και στα ορεινά της Καστοριάς, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών απαγορεύθηκε ο απόπλους όλων των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και στον Αργοσαρωνικό.

    [04] Κόσμος

    Πολύνεκρο τροχαίο στο Πακιστάν

    20/11/2004 9:47:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είκοσι ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 40 τραυματίστηκαν όταν ένα λεωφορείο εξετράπη της πορείας του και έπεσε από γέφυρα νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην επαρχία Παντζάμπ του κεντρικού Πακιστάν. Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Geo, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί γιατί πολλοί επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του οχήματος. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 21 πτώματα και έχουν τεθεί σε συναγερμό όλα τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής, που απέχει 600 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από το Σαντικαμπάντ και κατευθυνόταν στην πόλη Φαϊζαλαμπάντ, όταν έπεσε από τη γέφυρα λόγω υπερβολικής ταχύτητας.

    [05] Κόσμος

    "Στρατηγική και ευελιξία"

    20/11/2004 10:00:00 πμ

    Ειδήσεις > Κόσμος)&body='Με αυτό τον τρόπο φτάσαμε στην αναγνώριση της χώρας με τη συνταγματική της ονομασία από τις ΗΠΑ', αναφέρει σε συνέντευξή του

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Η ΠΓΔΜ εργάσθηκε ιδιαίτερα και κινήθηκε ευέλικτα στην κατεύθυνση αναγνώρισης του συνταγματικού της ονόματος από τις ΗΠΑ", αναφέρει ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, σε συνέντευξη του εφ΄ όλης της ύλης σε εφημερίδα των Σκοπίων, "Ουτρίνσκι Βέσνικ". "Είναι σαφές ότι η σημερινή θέση της χώρας είναι διαφορετική συγκρινόμενη με αυτήν του παρελθόντος", προσθέτει. "Αυτή την στιγμή, από τις πέντε χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι τρεις, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, έχουν αναγνωρίσει την χώρα μας με την συνταγματική της ονομασία. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε με υπομονή, επιμονή και με ευφυή τρόπο", σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

    Διαφωνεί με την ενέργεια Κοστόβ

    Τέλος, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, εξέφρασε την διαφωνία του με την ενέργεια του Χάρι Κοστόβ να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης του την παρούσα στιγμή:

    "Αυτό για το οποίο λυπάμαι ιδιαίτερα, είναι ότι ο κ. Κοστόβ υπέβαλε την παραίτηση του σε μία χρονική στιγμή, που η κυβέρνηση έπρεπε να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από τις ΗΠΑ και την αποτυχία του δημοψηφίσματος. Η παραίτηση της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι η ευκαιρία αυτή χάθηκε, όμως την σκίασε αρκετά", καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα

    [06] Κόσμος

    Διαφάνεια ζητά το προσωπικό του ΟΗΕ

    20/11/2004 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την "έλλειψη εμπιστοσύνης" του στη διοίκηση του ΟΗΕ εξέφρασε την Παρασκευή το σωματείο του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, απευθύνοντας ταυτόχρονα αυστηρές συστάσεις στον Γ.Γ. του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, ώστε να είναι περισσότερο ανοιχτός στη διενέργεια εσωτερικών ερευνών για υποθέσεις κακοδιαχείρισης. Ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε πρόταση για άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Γ.Γ. Σύμφωνα με εσωτερικές πηγές, η κίνηση συνδέεται με την ανακοίνωση, πριν από λίγες ημέρες, ότι ο Ανάν απάλλαξε τον Ντιλίπ Ναΐρ, αναπληρωτή Γ.Γ. υπεύθυνο για τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, από κατηγορίες για ευνοιοκρατία και σεξουαλική παρενόχληση.

    Λόγω σκανδάλων

    Όταν ρωτήθηκε για την εμπιστοσύνη στον ίδιο τον Κόφι Άναν, η πρόεδρος του σωματείου, Ρόουζμαρι Ουότερς, απάντησε πως "του έχουμε εμπιστοσύνη, τον υποστηρίζουμε πλήρως, κάνει μια δύσκολη δουλειά σε δύσκολες συνθήκες". "Θέλουμε μόνο οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να αποδείξουν ότι διαθέτουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα που απαιτεί ο οργανισμός", είπε.

    Τον Οκτώβριο, ο Άναν απέρριψε τις κατηγορίες ανώτερης αξιωματούχου του ΟΗΕ εις βάρος του επικεφαλής της υπηρεσίας για τους πρόσφυγες, Ρούουντ Λιούμπερς, για σεξουαλική παρενόχληση, αφού κατέληξε ότι οι κατηγορίες δεν θα μπορούσαν να σταθούν στο δικαστήριο.

    Το Μάρτιο, ο Γ.Γ. απέλυσε τον επκεφαλής της ασφάλειάς του, αλλά απέρριψε την προσφορά του αναπληρωτή του να παραιτηθεί εξαιτίας λαθών ασφαλείας που οδήγησαν πέρυσι στο βομβαρδισμό των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον Ανάν

    [07] Μ. Ανατολή

    Στα χέρια της Σούχα ο φάκελος του Αραφάτ

    20/11/2004 10:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2004 11:15:52 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι αρχές του στρατιωτικού νοσοκομείου του Περσί στην Κλαμάρ παρέδωσαν την Παρασκευή τον ιατρικό φάκελο του Γιάσερ Αραφάτ στη Σούχα Αραφάτ, η οποία "προχωρεί στην ανάλυσή του", δήλωσαν οι δικηγόροι της χήρας του Παλαιστίνιου ηγέτη. Πάντως, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Ζαν-Φρανσουά Μπιρό, δήλωσε πως ο ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ, θα έχει τον ιατρικό φάκελο εφόσον τον ζητήσει. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ωστόσο, ελπίζουν η Σούχα Αραφάτ να δημοσιοποιήσει τα ιατρικά αρχεία, έτσι ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    "Έχει δικαιώματα ο ανιψιός του Αραφάτ"

    "Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις δηλώσεις των δικηγόρων της κ. Αραφάτ. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως αν ο ανιψιός το ζητήσει ως έχων το δικαίωμα θα μπορεί να αποκτήσει τον ιατρικό φάκελο στις ίδιες συνθήκες", δήλωσε ο Μπιρό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο ανιψιός του Αραφάτ, Γιάσερ αλ-Κίντουα, Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, αναχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής από τη Γάζα για το Παρίσι ώστε "υπό την ιδιότητα του συγγενούς" να παραλάβει το φάκελο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα ιατρικά αρχεία θα δει ο ανιψιός του Αραφάτ

    Μυστήριο καλύπτει το θάνατο του Αραφάτ

    Για πάντα στην Παλαιστίνη ο Αραφάτ...

    [08] Κόσμος

    "Πολιτική δολοφονία" Νεκρός εισαγγελέας στη Βενεζουέλα

    20/11/2004 11:11:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ειδικός εισαγγελέας Ντανίλο Άντερσον, ο οποίος είχε αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση της απόπειρας ανατροπής του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τον Απρίλιο του 2002, σκοτώθηκε την Παρασκευή από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει σε πολιτικούς αντιπάλους της που, όπως ισχυρίζεται, εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δολοφονία του Άντερσον διαπράχθηκε από αντιπολιτευόμενους "φασίστες και τρομοκράτες" και κατηγόρησαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι ανέχεται τους σκληροπυρηνικούς αντιπάλους του Τσάβες.

    "Γελοίες οι κατηγορίες"

    Ο 38χρονος εισαγγελέας σκοτώθηκε όταν το τζιπ που οδηγούσε εξερράγη στην περιοχή Μπέλο Μόντε του Καράκας. Σύμφωνα με την αρχές, τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί κοντά στο κάθισμα του οδηγού και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό. Ο Άντερσον είχε δεχτεί απειλές και πρόσφατα είχε πέσει θύμα επίθεσης σε ένα εμπορικό κέντρο.

    "Πρόκειται σαφέστατα για πολιτική δολοφονία. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εξηγήσει πώς μπορεί να λειτουργούν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Φλόριντα, σε αμερικανικό έδαφος", δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Αντρές Ιζάρα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της επίθεσης ήταν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον εκατοντάδων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τσάβες.

    Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που την διέπραξαν.

    Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, χαρακτήρισε "γελοία" την κατηγορία και είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν υποκινεί τους αντιπάλους του Τσάβες που διαμένουν στις ΗΠΑ.

    Ο Ιζάρα πάντως επικαλέστηκε ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βενεζουέλα, που αναφέρονταν στην εκπαίδευση αντιπάλων του Τσάβες κοντά στο Μαϊάμι, μαζί με Κουβανούς εξόριστους, με σκοπό να διαπράξουν επιθέσεις στη Βενεζουέλα και στην Κούβα.

    [09] Κόσμος

    Σκοτώθηκε τετραμελής οικογένεια

    20/11/2004 11:34:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια τετραμελής οικογένεια σκοτώθηκε, τρία άτομα αγνοούνται και οκτώ τραυματίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από την κατάρρευση ενός τριώροφου κτηρίου στη Φότζια της νότιας Ιταλίας. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ενώ, όπως εκτιμάται, η κατάρρευση ήταν αποτέλεσμα έκρηξης μετά από διαρροή αεριού. Η τραγωδία σημειώθηκε σχεδόν πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση ενός άλλου κτηρίου στην ίδια πόλη που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 67 ανθρώπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 November 2004 - 9:51:29 UTC