Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντάβιντς ο διφορούμενος
  • [02] Οδηγός Υγιεινής για τα ξενοδοχεία Καθιερώστε την υγιεινή στα ξενοδοχεία
  • [03] Πλησιάζει η μεγάλη ώρα για την ΑΕΚ
  • [04] Καταθέσεων συνέχεια ενώπιον της Εξεταστικής
  • [05] Συνταγματικός ο νόμος για τον "βασικό μέτοχο"
  • [06] "Βλέπει Πάτρα" ο Παναθηναϊκός
  • [07] Αντιδράσεις για το ασφαλιστικό της Εμπορικής
  • [08] Κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2005
  • [09] Επί τάπητος η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας Διπλωματικός μαραθώνιος
  • [10] Η ελληνο-βρετανική αμυντική συνεργασία
  • [11] Για προστασία από τις "μελλοντικές απειλές" Πυρηνικά προηγμένης
  • [12] "Ισχύουν ό,τι λένε τα ιρακινά νοσοκομεία" Απορρίπτει ο Στρο έρευνα για

    [01] Champions League

    Ντάβιντς ο διφορούμενος

    17/11/2004 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η μετάβαση του από την Μπαρτσελόνα στην Ίντερ, θεωρήθηκε μία από τις πιο ηχηρές του καλοκαιριού,. Ο Έντγκαρ Ντάβιντς, ήρθε με όνειρα στο Μιλάν. Όμως πλέον ο ίδιος φαίνεται να μην ξέρει τι θέλει. Μέσα σε μία ημέρα, ο Ολλανδός αμυντικός χαφ, δήλωσε πως ήταν λάθος του που άφησε την Βαρκελώνη για να πάει στην Ιταλία και μετά από λίγο είπε πως δεν θέλει να φύγει από τους "νερατζούρι".

    Κρύο και ζέστη

    Ο Ντάβιντς είχε δηλώσει πως η εξάμηνη παραμονή του στην Μπάρτσα τον έκανε να νιώσει καλύτερα από ποτέ και πως η απόφαση του να φύγει ήταν λάθος. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του στο "Καμπ Νου" λέγοντας χαρακτηριστικά : "δεν αποκλείεται να διορθώσω αυτό το λάθος στο άμεσο μέλλον".

    Όμως ο ίδιος βάλθηκε να διαψεύσει τον εαυτό του. Ο διεθνής μέσος των "οράνιε" είπε στην διοίκηση των "νερατζούρι" πως δεν θέλει και δεν σκοπεύει να φύγει από την ομάδα. Αναφέρθηκε κι πάλι στην Μπάρτσελόνα, λέγοντας πως το διάστημα που έμεινε εκεί πέρασε καλά, είπε όμως στη συνέχεια πως ομάδα του πλέον είναι ο Ιταλικός σύλλογος και έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους τους συναδέλφους του.

    Παράλληλα, η διοίκηση της ομάδας του Μιλάνου ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να φύγει αλλά και να έρθει κάποιος ποδοσφαιριστής την τρέχουσα περίοδο. Όπως είπε συγκεκριμένα, «η διοίκηση εμπιστεύεται απόλυτα την ποιότητα και τη δυναμικότητα της ομάδας».

    [02] Υγεία

    Οδηγός Υγιεινής για τα ξενοδοχεία Καθιερώστε την υγιεινή στα ξενοδοχεία

    17/11/2004 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ, www.efet.gr

    Οι κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων κατά την προετοιμασία, το ψήσιμο και το σερβίρισμά τους στα ξενοδοχεία, καθώς και άλλα ζητήματα υγιεινής βρίσκονται στο "στόχαστρο" του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Στο πλαίσιο της τήρησης των απαραίτητων προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε και διανέμει δωρεάν νέο Οδηγό Υγιεινής για τους χώρους τροφίμων των ξενοδοχείων". Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, η εφαρμογή των όρων υγιεινής, των συστημάτων αυτοελέγχου από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η εκπαίδευση του προσωπικού τους σύμφωνα με τον Οδηγό Υγιεινής (εκπαίδευση σε βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων), θα διαμορφώσει νέα επίπεδα ποιότητας και αναβαθμισμένο πλαίσιο προστασίας για τους Έλλήνες και ξένους επισκέπτες.

    Το περιεχόμενο του Οδηγού

    Στον "Οδηγό Υγιεινής " αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι απαιτήσεις υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζονται στους χώρους τροφίμων των ξενοδοχείων με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας, της υγιεινής και της ποιότητας των παρεχομένων τροφίμων.

    Στις 84 σελίδες του, αναφέρονται οι κίνδυνοι κατά την προετοιμασία, το ψήσιμο και το σερβίρισμα των τροφίμων, προτείνοντας τους απαιτούμενους όρους υγιεινής αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται στους χώρους τροφίμων των ξενοδοχείων. Οι όροι αυτοί και οι διαδικασίες αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τις μικρομεσαίες και εποχικές επιχειρήσεις και γίνονται πιο απαιτητικοί σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην πρόληψη των δυσάρεστων διατροφικών γεγονότων.

    Για όσους ενδιαφέρονται, ο "Οδηγός Υγιεινής" διανέμεται δωρεάν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ είναι διαθέσιμος και σε ηλεκτρονική μορφή μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (www.efet.gr).

    Σχετικά Links:

    Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

    [03] Αθλητισμός

    Πλησιάζει η μεγάλη ώρα για την ΑΕΚ

    17/11/2004 8:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η αγωνία της ΑΕΚ, όσον αφορά την απόφαση του Εφετείου για την υπαγωγή της στο άρθρο 44, αναμένεται να τελειώσει αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εφετείο είναι "έτοιμο" και μάλιστα αυτή την φορά αναμένονται θετικές οι εξελίξεις στο θέμα. Ο "δικέφαλος" από την πλευρά του κρατάει χαμηλούς τόνους, όμως η αισιοδοξία πλέον για την θετική έκβαση είναι διάχυτη. Τα χρέη της Ένωσης προς το δημόσιο και προς τρίτους ανέρχονται σε 164 εκ. ευρώ, τα οποία μειώνονται σε 16 εκ. ευρώ, τα οποία θα μπουν στη ρύθμιση του Υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Ορφανού.

    Πρόβλημα, και πάλι, με Καμπάνταη

    Αγωνιστικά τώρα, νέο πρόβλημα για τον Καμπάνταη. Ο νεαρός επιθετικός, μόλις ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του, προσβλήθηκε από ίωση και πλέον η συμμετοχή του στον αγώνα Πρωταθλήματος με τον Εργοτέλη στην Κρήτη είναι αμφίβολη.

    Ο Καμπάνταης δεν προπονήθηκε σήμερα, καθώς είχε πυρετό και ενοχλήσεις στο λαιμό. Θα υποβληθεί σε εξετάσεις και αν δεν υποχωρήσει ο πυρετός τότε θα μείνει εκτός αποστολής. Όσον αφορά τον Ρούσεφ θα μείνει εκτός δράσης για περίπου τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, ο Ίλια Ίβιτς βρίσκεται στην Αργεντινή και μετά τη Βραζιλία, συνεχίζει την αναζήτηση νέων, ταλαντούχων και οικονομικά προσιτών παικτών ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

    [04] Πολιτική

    Καταθέσεων συνέχεια ενώπιον της Εξεταστικής

    17/11/2004 9:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ευθύνη για την καθυστέρηση της διασύνδεσης των ρωσικών πυραύλων TOR-M1 με τους πυραύλους S-300, μοιράζονται τόσο η ελληνική, όσο και η ρωσική πλευρά, τόνισε στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πτέραρχος εν αποστρατεία και πρώην υπαρχηγός ΓΕΑ, Παναγιώτης Καράμπελας, ο οποίος κατέθεσε προταθείς από το ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, ο συνταγματάρχης Θ. Δίγκας, πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης, που δοκίμασε τα ραντάρ TPQ-37 τον Ιούνιο του 2003, διευκρίνισε, ότι δεν πληρούσαν οκτώ από τις 29 βελτιώσεις, που είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά στο αρχικό μοντέλο, αν και λειτούργησαν χωρίς προβλήματα.

    Δεν έγινε ποτέ η διασύνδεση των TOR-M1 με τους S-300

    Όσον αφορά τα TOR-M1, ο κ. Καράμπελας διευκρίνισε, ότι είναι προορισμένα για να χρησιμοποιούνται από το στρατό ξηράς, ενώ την εποχή της αγοράς τους ήταν άγνωστα στους αντιπάλους, οπότε υπήρχε και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Επίσης, ο μάρτυρας κατέθεσε, ότι απαράβατος όρος για την Αεροπορία, προκειμένου να προβεί στην "παραλαβή" τους, ήταν η διασύνδεση των τεσσάρων TOR-M1 με τους πυραύλους S-300, που καλούνταν να προστατεύσουν - όρος που δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι τα συστήματα ήρθαν εγκαίρως, αλλά η διασύνδεση αυτή δεν έγινε, γιατί καθυστέρησε η συνεννόηση των εμπειρογνωμόνων της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς, με υπαιτιότητα και των δύο πλευρών.

    Επίσης, ο κ. Καράμπελας επεσήμανε, πως αφού τα συστήματα είχαν ήδη παραμείνει έξι μήνες "στα κουτιά" ζήτησαν από το ΓΕΑ να παραλάβουν τα συστήματα, κυρίως επειδή όσο παραμένει σε αχρησία υφίσταται φθορές και σε αντιστάθμισμα, να παρακρατήσουν το 30% της συμβατικής τους οικονομικής υποχρέωσης, μέχρι να γίνει η διασύνδεση - ποσόν αξίας 30-35 εκατομμυρίων δολαρίων. Τόνισε, δε, πως η διαδικασία διασύνδεσης των TOR-M1 με τους S-300 στην Κρήτη, έχει σταματήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά δυόμισι χρόνια μετά, "δεν μπορούμε να πούμε ότι το κράτος ζημιώθηκε, γιατί δεν πρόκειται για κάτι το τελειωτικό". Πάντως, ο μάρτυρας επεσήμανε, πως, το ότι δεν έχει γίνει η διασύνδεση "δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους", απλά αν είχε γίνει η διασύνδεση ο χειριστής των TOR-M1 θα μπορούσε να "βλέπει" μακρύτερα - άρα να έχει μεγαλύτερο χρόνο στη διάθεσή του για να ανταποκριθεί.

    Τα TPQ-37 δεν πληρούσαν οκτώ βασικούς όρους

    Από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Δίγκας, πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης, που δοκίμασε τα ραντάρ TPQ-37 τον Ιούνιο του 2003, μίλησε, παρουσία εκπροσώπων και της κατασκευάστριας εταιρείας, για τα ραντάρ, που παρέδωσε η εταιρεία REYTHEON στην Ελλάδα, (κατόπιν της εντολής για αγορά, με απευθείας ανάθεση εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου) και κατέθεσε, ότι δεν πληρούσαν οκτώ από τις 29 βελτιώσεις, που είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά στο αρχικό μοντέλο, αν και λειτούργησαν χωρίς προβλήματα ή βλάβες. Οι εν λόγω βελτιώσεις είχαν απαιτηθεί στη σύμβαση, που συντάχτηκε σε συνεργασία Αμερικανών και Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ.

    Οι όροι, που δεν πληρούσαν τα ραντάρ και κατά τον μάρτυρα ήταν "χαρακτηριστικά των σύγχρονων συστημάτων", ήταν η διάκριση των ανακλάσεων της θάλασσας από τους στόχους, ο διαχωρισμός βλημάτων, όλμων και πυροβόλων, η συνεργασία με ψηφιακό χάρτη, η διατήρηση των στοιχείων στη μνήμη του επί 13 ώρες (αντί μία ώρα, που ήταν παλιά), η αποδοχή μετεωρολογικού δελτίου, η αποδοχή κανονισμού βολής στους πολλαπλούς εκτοξευτές, ρώσικους και αμερικάνικους, καθώς και η διαβίβαση μηνυμάτων στο σύστημα ελέγχου πυρός των MLRS και του ελληνικού συστήματος ελέγχου πυρός STEP-ΔΙΑΣ.

    Στην πρώτη δοκιμή, η πρόταση της Επιτροπής Δίγκα, ήταν η μη αποδοχή των ραντάρ, μέχρις αποκαταστάσεως των παρατηρήσεων, όπως και έγινε. Στη δεύτερη δοκιμή, το Δεκέμβριο του 2003, εξετάστηκαν μονάχα τα οκτώ χαρακτηριστικά στα οποία είχε αποτύχει το σύστημα και φάνηκε, ότι πληρούνται άλλοι δύο όροι "πρώτης προτεραιότητας" (απάθεια σε σχέση με τις ανακλάσεις θαλάσσης και διαβίβαση μηνυμάτων στο σύστημα ελέγχου πυρός), ενώ έξι "σημαντικοί" όροι παρέμεναν ανεκπλήρωτοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τους εξοπλισμούς

    [05] Οικονομία

    Συνταγματικός ο νόμος για τον "βασικό μέτοχο"

    17/11/2004 9:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνταγματική έκρινε το 5ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ αριθμ. 93/2004 απόφασή του, τη διάταξη του νόμου 3021/2002 για το βασικό μέτοχο, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε συγγενείς ιδιοκτητών ΜΜΕ να αναλαμβάνουν δημόσια έργα, εφόσον αποδείξουν την οικονομική τους αυτοτέλεια, θέμα για το οποίο την Δευτέρα υπήρξε αντίθετη τοποθέτηση από το 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που και η ολομέλεια του ΣτΕ ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης, λύση θα κληθεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε με αφορμή προληπτικό έλεγχο σε σύμβαση δημοσίου έργου από την κοινοπραξία ΖΙΜΕΝΣ-ΑKΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ, κατά τον οποίο κρίθηκε νόμιμο και το πιστοποιητικό διαφάνειας που είχε δοθεί.

    [06] Champions League

    "Βλέπει Πάτρα" ο Παναθηναϊκός

    17/11/2004 9:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη "γύρα" έχει βγει ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να βρει τη γηπεδική λύση για τους ευρωπαϊκούς του αγώνες, μετά την επιστολή της UEFA πως το Απόστολος Νικολαϊδης δεν είναι πλέον κατάλληλο. Σύμφωνα με την "Πράσινη" ΠΑΕ, το "φαβορί" που θα φιλοξενήσει τους νταμπλούχους, είναι το νεόκτιστο Παμπελοποννησιακό γήπεδο της Πάτρας, καθώς οι υπεύθυνοι της ομάδας δεν θέλουν το ΟΑΚΑ. Παράλληλα, οι "πράσινοι" βρήκαν το πάτημα που ήθελαν και ασκούν πίεση στην Πολιτεία προκειμένου να αποφανθεί σύντομα για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ.

    Μοχλός πίεσης

    Η απόφαση αυτή οικονομικά "βολεύει" τον ΠΑΟ, καθώς σε όποιο γήπεδο και να πάει οι εισπράξεις θα είναι περισσότερες από αυτές της Λεωφόρου. Όμως φάνηκε και το μέγεθος του προβλήματος που εδώ και πολύ καιρό ψάχνει να βρει χώρο για την ανέγερση του νέου του "σπιτιού, με την Κυβέρνηση να καθυστερεί σημαντικά να βγάλει απόφαση και τηρήσει τις υποσχέσεις της.

    Από εκεί και πέρα η ΠΑΕ δεν είναι διατεθειμένη να να προσφύγει στην πρόσκαιρη λύση του Ολυμπιακού Σταδίου, καθώς πιστεύει πως θα βόλευε ίσως και την Πολιτεία ώστε να κωλυσιεργήσει περαιτέρω στην απόφαση για το νέο γήπεδο που δικαιούται ο Παναθηναϊκός.

    Για αυτό και οι άνθρωποι των Πρωταθλητών, βλέπουν τη λύση του Παμπελλοπονησιακού ως την καλύτερη δυνατή, καθώς και πληροί όλες τις προϋποθέσεις της UEFA και ικανοποιεί τον κόσμο του Παναθηναϊκού που μπορεί σχετικά άνετα να έχει πρόσβαση εκεί. Μία ακόμα λύση που προτάθηκε είναι και το Παγκρήτιο Στάδιο στην Κρήτη, όμως η απόσταση προβληματίζει τους διοικούντες. Όποια και να είναι πάντως απόφαση, αυτή πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς στις στις 5 Δεκεμβρίου λήγει η σχετική προθεσμία της UEFA.

    [07] Οικονομία

    Αντιδράσεις για το ασφαλιστικό της Εμπορικής

    17/11/2004 9:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αναστάτωση στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι ήδη έχουν προκηρύξει απεργία για τις 26 Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει η ανακίνηση του ασφαλιστικού από τον Πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας, Γιώργο Προβόπουλο. Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι με τις προτάσεις του σχεδίου Προβόπουλου να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και να υπαχθεί το επικουρικό ταμείο τους στο ΙΚΑ. Η κυβέρνηση πάντως, δηλώνει ότι το ζήτημα αφορά τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των τραπεζών. Το πρωί της Τετάρτης, τόσο η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος όσο και η πορεία της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας και των πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιάννη Κωστόπουλο.

    [08] Οικονομία

    Κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2005

    17/11/2004 9:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Χωρίς σημαντικές αλλαγές στα βασικά του μεγέθη σε σχέση με το προσχέδιο κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2005. Θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεσή του στη Βουλή. Βασική προτεραιότητα του νέου προϋπολογισμού είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει επί πλέον έσοδα 3,3 δις εκ. ευρώ και περιορισμοί της αύξησης των δημοσίων δαπανών κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με φέτος. Στο μεταξύ, συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της αύξησης της απασχόλησης.

    Αντιδράσεις για το φορολογικό

    Κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο άσκησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή της Βουλής, καθώς, όπως είπε, δεν ενισχύει την απασχόληση και δεν επιτρέπει την ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου.

    Κατά των ρυθμίσεων τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕ, ενώ αντίθετα ο εκπρόσωπος των εμπόρων κ. Αρμενάκης εξέφρασε θετική άποψη.

    [09] Πολιτική

    Επί τάπητος η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας Διπλωματικός μαραθώνιος σε Χάγη και Λουξεμβούργο

    17/11/2004 9:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σέβεται την αρχή της καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, στους ομολόγους του στην Ολλανδία, Μπέρναρντ Μποτ και το Λουξεμβούργο, Ζαν Άσελμπορν, αντίστοιχα. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε, πως η Αθήνα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κάτι όμως, που όπως υπογράμμισε, εξαρτάται από την ίδια. Όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έλαβε από τους ομόλογούς του τη διαβεβαίωση, ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή θέση για εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Στο επίκεντρο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Μολυβιάτης έδωσε έμφαση στις διατυπώσεις των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου που αφορούν, εμμέσως πλην σαφώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διευκρίνισε, ότι η Αθήνα, εξετάζει διάφορα εναλλακτικά "σενάρια" για τις διατυπώσεις του Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη και το "κλίμα" στην Ευρώπη έναντι της Τουρκίας και τη συμπεριφορά της τελευταίας.

    Οι επισκέψεις του Π. Μολυβιάτη στην Ολλανδία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ και το Λουξεμβούργο, που θα αναλάβει την προεδρία το επόμενο εξάμηνο, ήρθαν ως συνέχεια της επίσκεψής του στο Παρίσι και τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ τις επόμενες μέρες θα μεταβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    [10] Πολιτική

    Η ελληνο-βρετανική αμυντική συνεργασία

    17/11/2004 10:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μεγαλύτερη συνεργασία Ελλάδας - Βρετανίας στον αμυντικό τομέα συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέφρι Χουν. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμυντικής πολιτικής που αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας και της Βρετανίας σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην κοινή συνεργασία που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συνεργασία σε ασκήσεις και στον τεχνικό τομέα

    "Είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας. Συζητήσαμε θέματα διμερή, στρατιωτικής αμυντικής και τεχνικής συνεργασίας, όπως επίσης και θέματα γενικότερης περιφερειακής ασφάλειας", δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    "Καταλήξαμε ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι ακόμη περισσότερα και με πολιτική συμφωνία μεταξύ μας, αναθέτουμε στους στρατιωτικούς και τους τεχνοκράτες να επεξεργαστούν ακόμη περισσότερα προγράμματα προς δύο κατευθύνσεις: κυρίως όσον αφορά συνεργασίες σε κοινή εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις και βεβαίως στον τεχνικό τομέα συνεργασία μέσω της European Defence Agency", πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

    [11] Κόσμος

    Για προστασία από τις "μελλοντικές απειλές" Πυρηνικά προηγμένης τεχνολογίας για τη Ρωσία

    17/11/2004 10:42:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νέα πυρηνικά συστήματα, που δεν υπάρχουν και δεν αναμένεται να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια στις άλλες πυρηνικές δυνάμεις θα αποκτήσει σύντομα η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον Ρώσο επικεφαλής, τα συστήματα αυτά θα αποσκοπούν στην προστασία της χώρας από μελλοντικές απειλές. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιταρ-Τας, ο Πούτιν ανέφερε, ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες και επιτυχείς δοκιμές των νέων συστημάτων, αλλά δεν αποκάλυψε, ούτε τον τύπο των όπλων στα οποία αναφερόταν, ούτε εξήγησε τι εννοούσε, όταν έλεγε "μελλοντικές απειλές". "Θα συνεχίσουμε με συνέπεια να αναπτύσσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, τόσο γενικά όσο και στο τομέα των πυρηνικών", δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

    [12] Ιράκ

    "Ισχύουν ό,τι λένε τα ιρακινά νοσοκομεία" Απορρίπτει ο Στρο έρευνα για απώλειες αμάχων

    17/11/2004 11:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την κατηγορηματική απόρριψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, συνάντησαν οι ισχυρισμοί Βρετανών ειδικών σε θέματα υγείας, οι οποίοι τονίζουν, πως περισσότεροι από 100.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Τη θλιβερή αυτή αποκάλυψη έκανε μία μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα στο ιατρικό περιοδικό Lancet και έλεγε, ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών μετά την εισβολή στο Ιράκ από τις αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2003. Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός απορρίπτει τα συγκεκριμένα στοιχεία και υπογραμμίζει, ότι τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία είναι εκείνα, που συγκεντρώθηκαν από τα ιρακινά νοσοκομεία. Δέχεται, πάντως, πως είναι πολύ δύσκολο, λόγω των συνθηκών, που επικρατούν στο Ιράκ, να υπάρχει μία σαφής και αξιόπιστη ιδέα για τις απώλειες των Ιρακινών πολιτών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, από τις 5 Απριλίου ως τις 5 Οκτωβρίου του 2004, έχουν σκοτωθεί 3.853 πολίτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 15.517.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 November 2004 - 21:52:33 UTC