Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές του Δημήτρη Χριστόφια Κοινή πλεύση Αθήνας- Λευκωσίας
  • [02] Όπως έζησε ολόκληρη τη ζωή του Τιμήθηκε ως στρατιώτης ο Αραφάτ
  • [03] Στα 8,954 δισ. ευρώ Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [04] Υπό τον έλεγχο των ανταρτών η Μοσούλη
  • [05] Συμβουλεύει ο Kevin Mitnick Προστατέψτε το PC σας
  • [06] Κοινή στρατηγική Αθήνας - Λευκωσίας Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός
  • [07] Ο ευγενέστερος διαρρήκτης του κόσμου Το "καλύτερο" παιδί εσύ το πέταξες
  • [08] Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν τη Μουκάταα Στους ώμους του λαού του ο
  • [09] Το μητρικό γάλα αποτρέπει την έμφάνισή της Ο θηλασμός κατά της παιδικής
  • [10] Στις 16 Νοεμβρίου Στο Σεράγεβο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [11] Επιστρέφει δριμύτερος ο Φαν Νιστρελρόϊ
  • [12] Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρέθηκαν στο τελευταίο αντίο Για πάντα στην
  • [13] Έκκληση για βοήθεια προς τους κατοίκους Ώρα μηδέν στη Φαλούτζα
  • [14] Με προσωπικό ασφαλείας οι μονάδες υγείας Μόνο για επείγοντα σήμερα τα
  • [15] Σε λάδι, βαμβάκι και καπνό Νωρίτερα φέτος οι επιδοτήσεις στους αγρότες
  • [16] Μετά την κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ Ελληνοτουρκικές επαφές στο Κάιρο
  • [17] 50η ετήσια σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Εκλέγεται νέο
  • [18] Στο Καμάρι Κορινθίας Συνελήφθη αστυνομικός για δωροδοκία
  • [19] Αύριο στην Ορεστιάδα Kινητοποιήσεις από αγρότες του Έβρου
  • [20] Με την ΕΕ για τα πυρηνικά Η Τεχεράνη επιδιώκει συμφωνία
  • [21] Δικαιώθηκε ο Τιγκανά
  • [22] Για ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και Κυπριακό Σύμπνοια Αθήνας-
  • [23] Οι συνταξιούχοι με την "άσπρη"
  • [24] Στο τιμόνι της Ουαλίας ο Τόσακ
  • [25] Φήμες για ατύχημα σε "γειτονική χώρα" "Πυρηνικός" πανικός στη Βουλγαρία

    [01] Πολιτική

    Επαφές του Δημήτρη Χριστόφια Κοινή πλεύση Αθήνας- Λευκωσίας

    11/11/2004 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, "ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων", διαπίστωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κ. Χριστόφιας είχε σήμερα επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, ενώ, αύριο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί στην Λευκωσία, για συνομιλίες με την κυπριακή ηγεσία, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 17 Δεκεμβρίου. Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μονοπώλησαν τις συζητήσεις του προέδρου της κυπριακής Βουλής με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Άννα Μπενάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη θλίψη του για τις οξύτατες δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι έχει οδηγήσει την Κύπρο σε απομόνωση.

    Το Κυπριακό στο επίκεντρο

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με τον κ. Χριστόφια, ενώ μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Χριστόφιας τόνισε, πως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι το κύριο θέμα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβίου, λέγοντας μόνο, ότι "δεν είναι ώρα γι αυτά".

    Από την πλευρά του, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε, πως με τον κ. Χριστόφια έγινε ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση σε τρέχοντα ζητήματα, ενώ συμφωνήθηκε "να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενόψει των δύσκολων ημερών που έρχονται".

    "Το θέμα του βέτο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ισότιμο κράτος- μέλος της Ευρώπης", δήλωσε ο κ. Χριστόφια σε συνέντευξη Τύπου με την Ελληνίδα ομόλογό του, Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη και πρόσθεσε, ότι στόχος είναι να πειστεί η ΕΕ στην κατεύθυνση αυτή.

    Την ανάγκη να ξεκαθαριστεί η γραμμή Αθήνας- Λευκωσίας ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, με σκοπό επίτευξη των στόχων. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση σε Αθήνα και Λευκωσία θα διαμορφώσουν κοινή στάση για την επίτευξη των στόχων και χαρακτήρισε "πολύτιμες" τις συμβουλές του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Απάντηση στις αιχμές Μητσοτάκη

    "Όταν αγωνιζόμαστε να σεβαστούν οι ξένοι την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, πολύ περισσότερο εμείς οι ίδιοι πρέπει να τη σεβαστούμε". Δημήτρης Χριστόφιας, πρόεδρος της κυπριακής Βουλής

    Επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για την οξύτατη κριτική που άσκησε κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου εξαπέλυσε ο κ. Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή με τον υπουργό Εξωτερικών.

    "Εκφράζω τη θλίψη μου. Η ώρα που έγιναν οι δηλώσεις αυτές είναι ατυχής", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και επεσήμανε: "όταν αγωνιζόμαστε να σεβαστούν οι ξένοι την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, πολύ περισσότερο εμείς οι ίδιοι πρέπει να τη σεβαστούμε".

    Συνεχίζοντας την κριτική του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χριστόφιας τόνισε, πως "η Ιστορία δεν αποδεικνύει ισχυρισμούς, που ακούγονται από εξέχοντες παράγοντες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας", ότι δηλαδή η Κύπρος μπορεί να παρασύρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό σε περιπέτειες. Και κατέληξε με την υπόμνηση, ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι ο Κυπριακός λαός έχει τη δική του ιστορία.

    Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρουσόπουλος απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές Μητσοτάκη και τόνισε, πως στην αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Λευκωσία αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η πολύ καλή συνεργασία των δύο χωρών. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης στην πολιτική Παπαδόπουλου είπε, πως έχει γίνει σαφής τοποθέτηση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με αφορμή την υπόθεση του σχεδίου Ανάν.

    [02] Μ. Ανατολή

    Όπως έζησε ολόκληρη τη ζωή του Τιμήθηκε ως στρατιώτης ο Αραφάτ

    12/11/2004 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τοποθετημένο σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, το οποίο έσερναν έξι μαύρα άλογα και συνόδευαν άντρες της αιγυπτιακής προεδρικής φρουρά, το φέρετρο με τη σορό του Γιάσερ Αραφάτ, σκεπασμένο με την παλαιστινιακή σημαία, κάλυψε τα 200 μέτρα, που χωρίζουν τη στρατιωτική λέσχη Αλ Γκάλαα, όπου τελέστηκε η κηδεία του, από την αεροπορική βάση του Αλμάζα, στο Κάιρο. Η τιμητική στρατιωτική πομπή, ακολουθούμενη από τους ηγέτες, που έφτασαν στην Αίγυπτο για να τιμήσουν το σύμβολο του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία κατέληξε στο αεροδρόμιο, απ΄ όπου με στρατιωτικό αεροπλάνο, το φέρετρο με τη σορό του Αραφάτ μεταφέρεται αυτή τη ώρα αρχικά στο Ελ Αρις, στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά. Στη συνέχεια με αιγυπτιακό στρατιωτικό ελικόπτερο θα φτάσει στη Ραμάλα, όπου περίπου στις 3 μ.μ. ο Αμπού Αμάρ θα αναπαυθεί για πάντα στην παλαιστινιακή γη. Η τελετή διεξήχθη βάσει του αιγυπτιακού στρατιωτικού πρωτοκόλλου, όπως συνέβη και με την κηδεία των Αιγυπτίων Προέδρων Νάσερ και Σαντάτ, παρουσία αντιπροσωποιών από 48 χώρες αλλά απουσία του απλού κόσμου, που θα ήθελε να βρίσκεται εκεί καθώς τα μέτρα ασφαλείας υπήρξαν δρακόντεια.

    Από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες η ελληνική

    Η κηδεία ξεκίνησε στις 10 π.μ. παρουσία 12 ηγετών κρατών, πολλών Πρωθυπουργών και αντιπροσωπειών από 48 χώρες. Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπήθηκαν από τους Υπουργούς Εξωτερικών, ενώ οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν σε χαμηλόβαθμο διπλωματικό επίπεδο.Το φέρετρο μεταφέρθηκε από οκτώ Αιγυπτίους αξιωματικούς από το στρατιωτικό νοσοκομείο Γκάλα, όπου είχε μεταφερθεί χθες, όταν έφτασε από τη Γαλλία, στο γειτονικό τέμενος για την κηδεία. Ξεκινώντας την τελετή, ο Ιμάμης του Ελ Άζχαρ, της ανώτατης σουνιτικής αρχής, Μοχάμεντ Σάγεντ Ταντάουι μίλησε για το έργο του Γιάσερ Αραφάτ και στη συνέχεια απήγγειλε την προσευχή στους νεκρούς.

    Αμέσως μετά την τελετή οι ξένοι επίσημοι εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους προς τον οικοδεσπότη Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, που αποτελούν τη μεταβατική ηγεσία των Παλαιστινίων .

    Παρόντες ήταν ο Μαχμούντ Αμπάς, νέος πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και πρώην πρωθυπουργός, ο Φαρούκ Καντούμι νέος αρχηγός της Φατάχ, ο Ράουχι Φατούχ, πρόεδρος του Νομοθετικού Συμβουλίου και προσωρινός Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο , σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ.

    Η σύζυγος του Γιασέρ Αραφάτ Σουχα και η εννιάχρονη κόρη τους Ζάχουα αποβιβάστηκαν από την μαύρη λιμουζίνα λίγο πριν από το τέλος του τελετουργικού στην αεροπορική βάση για να προσκυνήσουν την σορό. Η Σούχα βρισκόταν στο πλευρό του Παλαιστίνιου ηγέτη λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, την περασμένη Πέμπτη στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί στο Παρίσι. Πάντως χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο η ασθένεια που οδήγησε τον Αραφάτ στο Παρίσι στις 29 Οκτωβρίου όσο και τα αίτια της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του με το τραγικό τέλος καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου ενώ θεωρείται αμφίβολο ότι τα γνωρίζουν ακόμα και οι θεράποντες ιατροί του.

    Η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες εκπροσωπήσεις στην τελετή της κηδείας, καθώς παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Στο τέμενος Αλ Γκαλά, εκπροσωπώντας την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και την Ορθοδοξία της Αφρικής παραβρέθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο .

    Στη κηδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη παραβρέθηκε τελικά και ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά την αρχική του άρνηση. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής είχαν διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια έπειτα από διαφωνίες του Παλαιστίνιου ηγέτη με τον τότε Πρόεδρο της χώρας Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού Προέδρου, που πέθανε τον Ιούνιο του 2000. Μετά την επιστροφή του Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα το 1994 όλες οι προσπάθειες συμφιλίωσης είχαν αποτύχει.

    Η απρόσμενη απουσία του Γερμανού υποργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ οφείλεται στο γεγονός ότι, το αεροπλάνο του δεν κατόρθωσε αν προσγειωθεί εγκαιρως στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Απουσία του απλού κόσμου η κηδεία

    Στο μεταξύ δρακόντεια υπήρξαν τα μέτρα ασφαλείας, που ελήφθησαν για την νεκρώσιμη ακολουθία. Οι περισσότεροι δρόμοι, που συνδέουν την πόλη της Ηλιούπολης, όπου βρίσκεται η κατοικία του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνυ Μουμπάρακ και το Διεθνές Αεροδρόμιο Καΐρου αποκλείστηκαν σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις και απαγορευόταν η προσέγγιση σε οποιονδήποτε δεν είχε επίσημη άδεια.

    Ο Αραφάτ, που έζησε όλη του τη ζωή ως στρατιώτης, αφού ποτέ δεν αποχωρίστηκε τη στρατιωτική στολή και πάντα με τη χαρακτηριστική φατίγια στο κεφάλι του, ταγμένος στον αγώνα τον Παλαιστινίων για μία ελεύθερη πατρίδα, τιμήθηκε ως στρατιώτης στη λιτή αυτή τελετή, από την οποία ωστόσο απουσίαζαν, οι άνθρωποι, που τον πίστεψαν και τον θαύμαζαν. Ο παλαιστινιακός λαός και οι αμέτρητοι Άραβες, που θα ήθελαν σίγουρα να βρίσκονται εκεί τέθηκαν στο περιθώριο.

    Στην Αίγυπτο, ζουν σύμφωνα με εκτιμήσεις 600.000 Παλαιστίνιοι και το γεγονός του θανάτου του Αραφάτ έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Ο απλός κόσμος της Αιγύπτου δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, που πέρασε ήδη στην Ιστορία, τονίζοντας την συμβολική σημασία, που παίρνει η νεκρώσιμη ακολουθία του Γιάσερ Αραφάτ, η οποία διεξάγεται σήμερα Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία τελείται πάντοτε η εβδομαδιαία προσευχή, αλλά κυρίως και γιατί συμπίπτει και με την τελευταία Παρασκευή του φετινού Ραμαζανίου , του ιερού μήνα των Μουσουλμάνων.

    Στο μεταξύ πάνδημο είναι το πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη ενώ επικρατεί ένταση. Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση πιθανών ταραχών ενόψει της ταφής του Αραφάτ ενώ ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι, θα εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το τελευταίο αντίο

    Πένθος και απειλές

    Θρηνεί η Παλαιστίνη

    Παγκόσμια συγκίνηση

    Mια ζωή αγώνες

    [03] Οικονομία

    Στα 8,954 δισ. ευρώ Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων

    12/11/2004 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2004 6:43:24 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στα 8,954 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσει το συνολικό κόστος των δαπανών των Ολυμπιακών Αγώνων. "Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής των έργων, που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύσθηκε η κατασκευή τους λόγω των Αγώνων και τα οποία ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν",ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσία της αναπληρωτού υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στην κατηγορία αυτών των έργων περιλαμβάνονται η Αττική Οδός, ο αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, το τραμ και ο προαστιακός. Από την πλευρά της η κα Πετραλιά τόνισε ότι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα με πολύ μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια αλλά και πολύ ακριβό. Όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και ότι πολύ σημαντική είναι "η επόμενη μέρα".

    Αντιπαράθεση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

    Στο μεταξύ, την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αλογοσκούφης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης της κοινής γνώμης. Ο κ. Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρεώνει στο λογαριασμό το κόστος των έργων υποδομής και τις δαπάνες της Ολυμπιακής Επιτροπής χωρίς να υπολογίσει τα αντίστοιχα έσοδα και τα έσοδα από τη μεταολυμπιακή χρήση των ακινήτων, για την οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν κάνει ενέργειες.

    Σκληρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης η οποία δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, είπε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν είναι αληθή. "Φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα υπηρετήσουν το θέατρο σκιών, ή το θέατρο του παραλόγου [] Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται περισσότερο σεβασμό και λιγότερη υποκρισία [] Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες οφείλουν να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για το πόσο τελικά κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος συπληρώνοντας: "Απορούμε αυτά τα αυτονόητα γιατί ενοχλούν τόσο πολύ το ΠΑΣΟΚ".

    Από τη μεριά του, ο ΣΥΝ κάνει λόγο για δραματική επιβεβαίωση εκ των υστέρων των εκτιμήσεων του.

    Έργα εθνικών επιλογών

    Το σημαντικότερο μέρος της χρηματοδότησης του Δημοσίου, προήλθε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες του οποίου θα φθάσουν στο ποσό των 6,583 δισ. ευρώ (ποσοστό 73,5% επί του συνόλου της χρηματοδότησης).

    Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι μέσω του ΠΔΕ χρηματοδοτήθηκαν, κυρίως, έργα υποδομής, ολυμπιακά αθλητικά κέντρα και εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων αυτών, οι δαπάνες ασφάλειας και πολιτιστικές δράσεις.

    "Τα έργα της ολυμπιακής προετοιμασίας και τα ειδικά έργα των εθνικών επιλογών χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Στην κατηγορία των έργων υποδομής περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία και τα μεταφορικά μέσα", είπε χαρακτηριστικά.

    Στα ειδικά έργα εθνικών επιλογών περιλαμβάνονται όχι μόνο τα έργα, που εκτελέστηκαν στην Αττική, αλλά και αυτά που πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια μέσω του προγράμματος "Ελλάδα 2004".

    Οι δαπάνες

    Οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" θα φθάσουν στα 1,752 δισ. ευρώ (ποσοστό 19,6% της συνολικής δαπάνης), που χρηματοδοτήθηκαν από έσοδα που προήλθαν κυρίως από τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, την εμπορία ολυμπιακών προϊόντων και τις χορηγίες.

    Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι από την ανάλυση των δαπανών κατά κατηγορία οι δαπάνες για έργα υποδομής θα διαμορφωθούν στα 2,861 δισ. ευρώ (ποσοστό 39,7%), οι δαπάνες αθλητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα ανέλθουν στα 2,153 δισ. ευρώ (ποσοστό 29,9%).

    Ενώ οι δαπάνες για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, τη φιλοξενία αθλητών και τις περιβαλλοντικές αναπλάσεις θα ανέλθουν στα 1,108 δισ. ευρώ (ποσοστό 15,4%).

    Οι δαπάνες ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως πρόσθετες αποζημιώσεις, θα προσεγγίσουν τα 1,080 δισ. ευρώ, (ποσοστό 15%).

    Για την κατανομή των δαπανών κατά Υπουργείο, μέσω του ΠΔΕ, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του προγράμματος εκτελέστηκε από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού (ποσοστά 35% και 34% αντιστοίχως).

    [04] Ιράκ

    Υπό τον έλεγχο των ανταρτών η Μοσούλη

    12/11/2004 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2004 7:19:25 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ,BBC,Γαλλικό πρακτορείο

    Στο έλεος ενόπλων ανταρτών έχει περιέλθει η Μοσούλη, καθώς αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα, μετά τον καταιγισμό όλμων, που δέχθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής. Μέχρι εκείνη την ώρα, οι στρατιώτες ήλεγχαν τέσσερις από τις πέντε γέφυρες της πόλης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Νωρίτερα, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην πόλη. Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί περικύκλωσαν τις κεντρικές συνοικίες Μπου Αλουάν και Τζαμίγια στο Ραμάντι και προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις ανταρτών. Μασκοφόροι αντάρτες, αφού λεηλάτησαν αρκετά αστυνομικά τμήματα, αποσπώντας όπλα και πυρομαχικά, περιφέρονταν στην πόλη, βάζοντας φωτιά σε περιπολικά. Αργά το απόγευμα, σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των Αμερικανών και των ανταρτών, ενώ, την ίδια ώρα, αμερικανικό ελικόπτερο Black Hawk καταρρίφθηκε βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρία από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος.

    Σφοδρές συγκρούσεις στο Ραμάντι

    Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και στον αμερικανικό στρατό με βαρέα όπλα, αντιαρματικές ρουκέτες και βλήματα όλμου, σημειώθηκαν στο κέντρο του Ραμάντι, που αποτελεί προπύργιο των σουνιτών.

    Αμερικανικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή, την ώρα που από τα τζαμιά ακούγονταν εδάφια από το Κοράνι. Οι αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν την αυγή στην κύρια λεωφόρο, που οδηγεί στην έδρα του κυβερνείου της πόλης και προχώρησαν σε συλλήψεις, ενώ οι ιρακινοί αστυνομικοί της πόλης παρέμεναν στις θέσεις τους.

    Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, στόχος των επιδρομών ήταν αντάρτες που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και οι οποίοι ενεπλάκησαν σε σφοδρές οδομαχίες αυτήν την εβδομάδα.

    [05] Τεχνολογία

    Συμβουλεύει ο Kevin Mitnick Προστατέψτε το PC σας

    12/11/2004 1:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: NET 105,8

    Ο διάσημος πρώην hacker Kevin Mitnick, πάλε ποτέ πρότυπο αρκετών νέων, βρέθηκε για λίγες μέρες στη χώρα μας, με αφορμή το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας Πληροφορικής, που διοργανώθηκε το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου. Η παραβίαση απόρρητων πληροφοριών, η παράνομη πρόσβαση σε συστήματα ασφαλείας και αντιγραφή προγραμμάτων εταιριών για προσωπική του χρήση, ήταν το τρίπτυχο της καταστροφής του, καταδικάζοντάς τον σε πενταετή φυλάκιση. Επιχειρώντας, ωστόσο, στροφή 180 μοιρών στη ζωή του, πλέον, προσφέρει νόμιμες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, κυβερνητικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, γύρω από την ασφάλεια των δικτύων. Η "κοινωνική μηχανική" και ο τρόπος λειτουργίας της ήταν ένα από τα βασικά θέματα, που ανέλυσε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στη ΝΕΤ 105,8. "Πρόκειται για μια τεχνική των hackers, που χρησιμοποιεί την εκμετάλλευση, την επιρροή και την εξαπάτηση, για να αποσπά απόρρητες πληροφορίες από ανυποψίαστους χρήστες και υπαλλήλους", διευκρινίζει ο Mitnick.

    Άνθιση "ηλεκτρονικού εγκλήματος"

    Ο πρώην hacker τόνισε πόσο εύκολη αλλά και επικίνδυνη, είναι η υποκλοπή συστημάτων ασφαλείας, τόσο σε προσωπικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο. Η τεχνολογία σήμερα έχει διευκολύνει πολύ τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, καθώς δε χρειάζεται να διαθέτει κάποιος εξειδικευμένες γνώσεις, προκειμένου να υποκλέψει πληροφορίες από το Διαδίκτυο.

    "Η εμπορευματοποίηση του Διαδικτύου προκαλεί, σε μεγάλο βαθμό, τους κοινούς εγκληματίες και τους μετατρέπει σε επαγγελματίες hackers, όπως ήμουν κι εγώ", παραδέχεται.

    Η προστασία των οργανισμών εξαρτάται, πρωτίστως, από την ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων ασφάλειας, αλλά και την επαρκή εκπαίδευση του προσωπικού τους, για το πώς λειτουργούν αυτά τα πρωτόκολλα και ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν για να τηρηθούν.

    Τα "πρωτόκολλα ασφαλείας" είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος προστασίας, καθώς καθορίζουν το περιεχόμενο των πληροφοριών, με τέτοιο τρόπο, που να βοηθούν τους χρήστες να ακολουθούν τις σωστές πολιτικές ασφαλείας, αλλά και τους οργανισμούς να προστατεύουν τις ιστοσελίδες τους.

    Πρωταρχικός στόχος των παράνομων οργανώσεων, όπως εξηγεί ο Mitnick, είναι να προσελκύουν υπηρεσίες, που διαθέτουν προσωπικά στοιχεία πελατών (π.χ.αριθμοί πιστωτικών καρτών) και να τα παραβιάζουν.

    "Αυτό που προσφέρει η κοινωνική μηχανική είναι να πείσει τους χρήστες να ακολουθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας", επισημαίνει ο Mitnick .

    Το ηλεκτρονικό έγκλημα "ανθεί", κυρίως, σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Παράνομες οργανώσεις είθισται πλέον να απαιτούν λύτρα από οργανισμούς, για να μην αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία πελατών τους. Αρκετές από αυτές, αντί να προσφύγουν στις αρχές, προτιμούν να υποκύψουν στον εκβιασμό για να μην εκτεθούν.

    [06] Πολιτική

    Κοινή στρατηγική Αθήνας - Λευκωσίας Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός

    12/11/2004 2:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην Κύπρο βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στα πλαίσια διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Μεγαλόνησο. Την ευγνωμοσύνη του ίδιου και του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα, τις ελληνικές κυβερνήσεις και το πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού, για την στήριξη τους στον αγώνα της Κύπρου, εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, που υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την συγκίνησή του που επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μεγαλόνησο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και δήλωσε ότι ο αγώνας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα συνεχιστεί. Παράλληλα, τόνισε πως βρίσκει μια Κύπρο σύγχρονη, ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Καραμανλή θα βρεθεί η κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ομιλία Καραμανλή στο Κυπριακό Κοινοβούλιο

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι ιστορικός σταθμός που δημιούργησε νέες συνθήκες ασφάλειας και ανάπτυξης, αλλά, πρωτίστως, νέες συνθήκες για να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα και να ενώσουμε την Κύπρο.

    "Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. θα αποδώσει πληρέστερα για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αν βαδίσουν όλοι μαζί σε μία επανενωμένη Κύπρο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής θα έχει κατ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Μακαρίου.

    Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στις 5 το απόγευμα θα γίνουν δηλώσεις από τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Καραμανλή.

    Έπειτα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων, παρουσία του κ. Παπαδόπουλου.

    Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα "Φυλακισμένα Μνήματα", όπου θα καταθέσει στεφάνι.

    Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στο Κυπριακό Κοινοβούλιο .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κοινή πλεύση Αθήνας- Λευκωσίας

    [07] Παράξενα

    Ο ευγενέστερος διαρρήκτης του κόσμου Το "καλύτερο" παιδί εσύ το πέταξες

    12/11/2004 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Η ευγένεια, λένε, δείχνει αρχοντιά. Με τέτοιες αξίες μεγάλωσε και ένας δεκαοχτάχρονος, ώσπου έγινε διαρρήκτης. Αποφάσισε, όμως, να κρατήσει τις αρχές του. Σαν άρχοντας λοιπόν ο καλωσυνάτος διαρρήκτης εισέβαλλε σε σπίτι στην Ουτρέχτη, της Ολλανδίας, όταν απουσίαζε η ιδιοκτήτης του. Μάλιστα, έβγαλε τα παπούτσια του και τα τοποθέτησε κάτω από τις σκάλες. Την παραμονή του, όμως, την "πλήρωσε" ακριβά, όταν η 41χρονη ιδιοκτήτης του σπιτιού είδε το άγνωστο αγόρι να της ανοίγει την πόρτα. Ο γλυκός διαρρήκτης χαιρέτησε και συστήθηκε στην έκπληκτη γυναίκα, λέγοντάς της ότι "έψαχνε τη μπάλα του". Αμέσως μετά, φόρεσε τα παπούτσια του και εξαφανίστηκε σαν αστραπή. Η ψύχραιμη γυναίκα, όμως, τηλεφώνησε σττους αστυνομικούς, οι οποίοι συνέλαβαν τον διαρρήκτη, όταν έφευγε από τη γειτονιά με το ποδήλατό του. Όπως αποδείχθηκε, ο "ιππότης-διαρρήκτης" δεν είχε προλάβει να κλέψει κάτι. Όμως, η καλωσύνη του τον "πρόδωσε", καθώς οι αστυνομία ανακάλυψε πως ο έφηβος αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαρρήξεις σπιτιών και στο παρελθόν.

    Να πάψει να είναι καλός ή να σταματήσει τις κλοπές; Ιδού η απορία του

    [08] Μ. Ανατολή

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν τη Μουκάταα Στους ώμους του λαού του ο Αραφάτ

    12/11/2004 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν κατακλύσει το κτιριακό συγκρότημα της Μουκάταα, του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, της Δυτικής Όχθης, προσπαθώντας να αγγίξουν το φέρετρο με τη σορό του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς ανέβηκαν πάνω στο φέρετρο, όσο αυτό μεταφερόταν με αυτοκίνητο ενώ χιλιάδες λαού επευφημούν το ηγέτη τους κραυγάζοντας, "με την ψυχή μας, με το αίμα μας, θα θυσιαστούμε για σένα Αμπού Αμάρ ". Το ιορδανικό στρατιωτικό ελικόπτερο, που μετέφερε τον Αραφάτ, η κηδεία του οποίου έγινε το πρωί στο Κάιρο, προσγειώθηκε στη Μουκάταα, λίγο μετά τις 2 μ.μ. Το πλήθος έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και έσπευσε να προσεγγίσει το ελικόπτερο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στον Αμπού Αμάρ, που σε λίγο θα τον σκεπάσει για πάντα η παλαιστινιακή γη.

    Όλοι θέλουν να τον αγγίξουν

    Το συγκρότημα της Μουκάταα έχει γίνει το σύμβολο αντίστασης για τους Παλαιστίνιους, καθώς το Ισραήλ είχε περιορίσει εκεί τον Αραφάτ, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, για περισσότερο από δυόμισι χρόνια, κατηγορώντας τον ότι υποθάλπει τη βία, μια κατηγορία, που ο ίδιος αρνούνταν.

    Δύο ιορδανικά ελικόπτερα πήραν μέρος στη μεταφορά της σορού από την πόλη Ελ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά, στη Ραμάλα, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Μουκάταα, το αρχηγείο του Αραφάτ.

    Τη σορό συνόδευσαν ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Ομάρ Σουλεϊμάν, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμαντ Αμπού ελ Γέιτ, καθώς και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που βρίσκονταν στο Κάϊρο.

    Ο γραμματέας της παλαιστινιακής προεδρίας Ταγέμπ Αμπντ αλ Ραχίμ είχε δηλώσει χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους, πως "θα δοθεί άδεια σε 50.000 ανθρώπους να μπουν στη Μουκάταα" την ώρα της ταφής, κάτι που βέβαια στάθηκε αδύνατον, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι θέλουν να πουν το "ύστατο χαίρε" στον ηγέτη τους, παρά τις απαγορεύσεις.

    Αποκλεισμένα τα Κατεχόμενα

    Ισχυρές στρατιωτικές ενισχύσεις έχουν αναπτυχθεί στη Δυτική Όχθη, που είναι αποκλεισμένη. Οι Παλαιστίνιοι, που θέλησαν να μεταβούν στη Ραμάλα, της Δυτικής Όχθης, που είναι υπό ισραηλινή κατοχή, για να παραστούν στην τελετή ταφής του Αραφάτ έπρεπε να εφοδιαστούν με ειδική άδεια των ισραηλινών αρχών και να φτάσουν με ειδικά λεωφορεία. Εξάλλου στην ταφή δεν μπορούν να παραστούν οι κάτοικοι της Γάζας, που είναι αποκλεισμένη από τον ισραηλινό στρατό.

    Οι Ισραηλινοί αραβικής καταγωγής, οι ειρηνιστές και οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να μεταβούν στη Ραμάλα μόνο αν υπέγραφαν ειδικό έγγραφο, που αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν έχει ουδεμία ευθύνη για την ασφάλεια τους.

    Ακόμη, δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών, όπου έχουν επιβληθεί δρακόντεια μέτρα, καθώς μόνο οι μουσουλμάνοι άνω των 45 ετών έχουν την άδεια να μεταβούν σήμερα Παρασκευή στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά για να προσευχηθούν.

    Περίπου 500 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αραφάτ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του Αραφάτ και φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα.

    [09] Υγεία

    Το μητρικό γάλα αποτρέπει την έμφάνισή της Ο θηλασμός κατά της παιδικής λευχαιμίας

    12/11/2004 3:28:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: Reuters

    Όσο περισσότερο θηλάζετε τα παιδιά, τόσο περιορίζεται ο κίνδυνος να προσβληθούν από λευχαιμία, φαίνεται να συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ο θηλασμός για 6 ή λιγότερους μήνες, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παιδικής λεμφοβλαστικής λευχαιμίας (ALL) σε ποσοστό της τάξης του 12%. Τα καινούρια ευρήματα επιβεβαιώνουν τις υποψίες των επιστημόνων, ότι το μητρικό γάλα αποτρέπει την εμφάνιση της παιδικής νόσου, αυξάνοντας τις θετικές συνέπειες του θηλασμού στους παιδικούς οργανισμούς.

    "Ο θηλασμός προστατεύει"

    "Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ισχυρή απόδειξη, ότι το μητρικό γάλα προστατεύει"

    Δρ Μέριλυν Κβαν

    Οι επιστήμονες μελέτησαν 8.000 παιδιά, που έπασχαν από λεμφοβλαστική (ALL) ή μυελοβλαστική λευχαιμία (AML). Όπως παρατήρησαν, ο μακρόχρονος θηλασμός μείωσε κατά 24% τις πιθανότητες εμφάνισης των συγκεκριμένων τύπων λευχαιμίας.

    Όπως δήλωσε και η δρ Μέριλυν Κβαν, "τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι το μητρικό γάλα προστατεύει. Αυτό ακριβώς το προτέρημα του θηλασμού εξηγεί τη σύνδεση που υπάρχει, μεταξύ του μητρικού γάλακτος και της λευχαιμίας".

    Πάντως, η ίδια καθησυχάζει τις μητέρες, που δε μπόρεσαν να θηλάσουν, ότι "δε χρειάζεται να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, καθώς τέτοιες μορφές παιδικού καρκίνου δεν εμφανίζονται συχνά".

    Αντίθετα, τόνισε, πως τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, που προσφέρει το μητρικό γάλα.

    Τώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν, αν ο θηλασμός μειώνει την και εμφάνιση γενετικών διαταραχών στο πρώτο στάδιο της παιδικής ηλικίας.

    [10] Πολιτική

    Στις 16 Νοεμβρίου Στο Σεράγεβο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    12/11/2004 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίσημη επίσκεψη στο Σεράγεβο θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στις 16 Νοεμβρίου, κατόπιν προσκλήσεως της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ο κ. Στεφανόπουλος θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

    [11] Champions League

    Επιστρέφει δριμύτερος ο Φαν Νιστρελρόϊ

    12/11/2004 4:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τελειώνει σύντομα σύμφωνα με τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον η "αφλογιστία" της Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ στους τελευταίους της αγώνες, καθώς ο Ρούουντ Φαν Νιστελρόϊ, εξέτισε την τιμωρία των τριών αγωνιστικών που του είχε επιβληθεί στο ματς με την Άρσεναλ και επιστρέφει δριμύτερος. "Η αναλογία των γκολ που σημειώνει ως επιθετικός είναι καταπληκτική και μπορεί να μας βοηθήσει σε έναν τομέα, ο οποίος μας... αποθαρρύνει αυτή τη στιγμή" δήλωσε ο τεχνικός των "κόκκινων διαβόλων", σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, και συμπλήρωσε: "Με το ποσοστό κατοχής που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα (κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι) σίγουρα χάσαμε πολλές ευκαιρίες και, μολονότι οι αντίπαλοι αμυντικοί έδιωξαν δύο σουτ μας πάνω στη γραμμή και δεν μας δόθηκαν δύο πέναλτι, είναι αποθαρρυντικό που δεν βάλαμε τη μπάλα στα δίχτυα" δήλωσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

    [12] Μ. Ανατολή

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρέθηκαν στο τελευταίο αντίο Για πάντα στην Παλαιστίνη ο Αραφάτ...

    12/11/2004 3:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2004 6:10:52 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην αγκαλιά της παλαιστινιακής γης αναπαύεται από σήμερα ο ηγέτης σύμβολο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για μια ελεύθερη πατρίδα, Γιάσερ Αραφάτ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία από τις ισραηλινές αρχές, κατάφεραν να φτάσουν στο κτιριακό συγκρότημα της Μουκάταα, στο αρχηγείου του Αραφάτ στη Ραμάλα, όπου ενταφιάστηκε περίπου στις 3.30 μ.μ. ο Παλαιστίνιος ηγέτης, η κηδεία του οποίου έγινε το πρωί στο Κάιρο. Το μαυσωλείο, που είναι κατασκευασμένο από πέτρα και μάρμαρο στην περίβολο του αρχηγείου και το οποίο έφτιαξαν, οι παλαιστινιακές αρχές, μέσα σε λίγες ώρες, περιέχει χώμα από την Ιερουσαλήμ, όπου ήταν και η επιθυμία του να ταφεί. Κάτι που στάθηκε αδύνατον αφού το Ισραήλ το είχε απορρίψει κατηγορηματικά. Λίγο πριν από την ταφή, το πλήθος μαζί με τους νέους Παλαιστίνιους ηγέτες, ανάμεσά τους ο νέος πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Μαχμούτ Αμπάς και ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι, προσευχήθηκαν και ένας μουσουλμάνος ιερωμένος έριξε χώμα πάνω στο φέρετρο.

    Έντονη συγκίνηση και θρήνος

    Αρχικά είχε προγραμματιστεί η σορός του Αραφάτ να εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα, αλλά αυτό δεν συνέβη λόγω του χάους και της έντονης συγκινησιακής φόρτισης, που δημιουργήθηκε από τους χιλιάδες ανθρώπους, που συγκεντρώθηκαν έξω από το αρχηγείο. "Η ταφή έγινε νωρίτερα απ ότι είχε προγραμματιστεί εξαιτίας της συγκίνησης του πλήθους . Δεν είχαμε άλλη επιλογή", δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Η ταφή του Αμπού Αμάρ έγινε σύμφωνα με τα μουσουλμανικά έθιμα, καθώς αφαίρεσαν τη σορό του από το φέρετρο, και την τοποθέτησαν στην πέτρινη σαρκοφάγο, τυλιγμένη με δύο σάβανα. Οι Παλαιστίνιοι τοποθέτησαν τον νεκρό ηγέτη τους μέσα σε πέτρα, καθώς ελπίζουν ότι μία μέρα θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του και να τον ενταφιάσουν στην Ιερουσαλήμ , όταν υπογραφεί συνθήκη ειρήνης με το ισραηλινό κράτος.

    Δεκαπέντε ασθενοφόρα και 120 εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου βρίσκονταν στην κύρια είσοδο της Μουκάτα, ενώ ο γραμματέας της προεδρίας Ταγέμπ Αμπντ αλ Ραχίμ καλούσε από τα μεγάφωνα το πλήθος να δείξει υπομονή και ηρεμία. Απαντώντας στις φωνές αγανάκτησης οργισμένων νέων, διαβεβαίωνε: "Ηρεμήστε, θα δείτε όλοι τον Αμπού Αμάρ!"

    Οι δυνάμεις ασφαλείας, ανέπτυξαν δύναμη τριών χιλιάδων ανδρών, καθώς είχαν εκφραστεί φόβοι για επεισόδια στη διάρκεια της ταφής, καθώς ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους είναι οπλισμένοι, κυρίως μέλη της Φατάχ, του κινήματος που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ.

    Λίγα χιλιόμετρα από το σημείο ταφής έγινε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι ενώ τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, τραυματίστηκαν όταν άνδρες των αρχών ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, προκειμένου να απωθήσουν το πλήθος, που είχε κατακλύσει το χώρο γύρο από το ελικόπτερο, που μετέφερε το νεκρό Αραφάτ.

    Στο μεταξύ δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν εάν η έκρηξη του αυτοκινήτου οφείλεται σε τυχαία έκρηξη φιάλης υγραερίου ή σε πρόωρη ανατίναξη εκρηκτικών με τα οποία ήταν παγιδευμένο. Ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι, η έκρηξη, που σημειώθηκε την ώρα, που το ελικόπτερο με την σορό του Αραφάτ προσγειωνόταν στο αρχηγείο του στην Ραμάλα σημειώθηκε σε μία γέφυρα. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι, από την έκρηξη τραυματίστηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι ενώ ανέφερε και μια δεύτερη έκρηξη, σε δρόμο που οδηγεί στο πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ.

    Νωρίτερα, μία ξύλινη εξέδρα κατέρρευσε υπό το βάρος του πλήθους, που συνέρευσε στη Μουκάταα, προκαλώντας τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην εξέδρα και τα ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες.

    Τιμούν τον ηγέτη τους σε όλο τον κόσμο

    Την ώρα που η σορός του Αραφάτ έφτανε στη Ραμάλα, Παλαιστίνιοι και Άραβες σε όλο τον κόσμο προσεύχονταν για τον Παλαιστίνιο ηγέτη και διοργάνωναν εικονικές κηδείες.

    Στην Κωνσταντινούπολη, περίπου δύο χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στη μνήμη του αλλά και στη μνήμη των θυμάτων στη Φαλούτζα. "Όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι αδελφοί", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι και χαιρέτιζαν την συνεχιζόμενη αντίσταση στην ιρακινή πόλη. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στη Σμύρνη , το Ελαζίγ και το Βαν.

    Στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διοργάνωσαν συμβολική κηδεία του Αραφάτ φωνάζοντας "με την ψυχή και το αίμα μας θα θυσιαστούμε για σένα Αραφάτ". Ανάλογες εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπο του Παλαιστίνιου ηγέτη πραγματοποιήθηκαν και στους 12 προσφυγικούς παλαιστινιακούς καταυλισμούς στο Λίβανο .

    Αλλά και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε εικονική κηδεία του Αραφάτ. Με μια σιωπηρή πορεία, οι Παλαιστίνιοι της συμπρωτεύουσα συνόδευσαν νοερά τον ηγέτη τους στην τελευταία του κατοικία.

    "Αμπού Αμάρ, σε αποχαιρετούμε στην τελευταία σου κατοικία με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον δρόμο που χάραξες για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ " είπε ο αντιπρόεδρος της παροικίας Μουσάλαμ Σαλίμ μιλώντας ενώπιον όσων είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Ακολούθησε πορεία στην κεφαλή της οποίας Παλαιστίνιοι κουβαλούσαν ένα φέρετρο σκεπασμένο με τη σημαία της Παλαιστίνης και κρατούσαν τη φωτογραφία του Αραφάτ. Σημειώνεται ότι η Παλαιστινιακή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης αριθμεί 130 οικογένειες με συνολικά 400 μέλη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στους ώμους του λαού του ο Αραφάτ

    Τιμήθηκε ως στρατιώτης ο Αραφάτ

    Mια ζωή αγώνες

    [13] Ιράκ

    Έκκληση για βοήθεια προς τους κατοίκους Ώρα μηδέν στη Φαλούτζα

    12/11/2004 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2004 7:36:08 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- Γαλλικό Πρακτορείο

    Ένα βήμα πριν την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους στη Φαλούτζα ισχυρίζονται πως βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, μετά από πέντε ημέρες σφοδρών συγκρούσεων. Όπως δήλωσε ο λοχαγός Ρόμπερτ Μπόντις, διοικητής ίλης αρμάτων μάχης, η νότια Φαλούτζα είναι το τελευταίο τμήμα της πόλης που δεν ελέγχουν οι πεζοναύτες και ανακοίνωσε, πως το τμήμα αυτό "θα προσπαθήσουν να το θέσουν υπό έλεγχο στη διάρκεια της νύκτας". Εύσημα στους πεζοναύτες απένειμε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επισημαίνοντας, πως "σημείωσαν σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες". Την ίδια ώρα, έκκληση στις αμερικανικές δυνάμεις και την ιρακινή Κυβέρνηση να δώσουν άδεια για την μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων και νερού στους κατοίκους της Φαλούτζα απευθύνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Στο μεταξύ, ηχογραφημένο μήνυμα, που αποδίδεται στον αλ Ζαρκάουι, καλεί τους αντάρτες να συνεχίσουν την αντίσταση, ενώ ο θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτιών του Ιράκ, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, καταδίκασε, μέσω εκπροσώπου του, "εκείνους που επιτίθενται εναντίον αμάχων" και ζήτησε την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Φαλούτζα.

    Σήμα κινδύνου από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

    Η ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος, που λαμβάνει βοήθεια από τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την UNICEF, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τον αμερικανικό στρατό και την προσωρινή Κυβέρνηση του Ιράκ να της επιτρέψουν να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους, προειδοποιώντας, πως στην πόλη έχει συντελεστεί "μια μεγάλη καταστροφή".

    Όμως, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Φιρντόος αλ Ουμπάντι, το αίτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί. Από την πλευρά του αμερικανικού στρατού, αξιωματούχος τόνισε, ότι η Ερυθρά Ημισέληνος μπορεί να δραστηριοποιηθεί στις γειτονικές περιοχές, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει αν το αίτημα της οργάνωσης έχει γίνει δεκτό ή απορριφθεί.

    Στο μεταξύ, Αμερικανός αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως οι πεζοναύτες ανακάλυψαν σήμερα στη Φαλούτζα μια υπόγεια φυλακή στη Φαλούτζα, μέσα στην οποία βρίσκονταν "τουλάχιστον δυο πτώματα και δύο άνθρωποι πολύ αδυνατισμένοι, αλλά ζωντανοί".

    "Συμπαράσταση" από τον Ζαρκάουι

    Να συνεχίσουν να αντιστέκονται καλεί τους αντάρτες στη Φαλούτζα ο Ιορδανός ισλαμιστής, Αμπού Μπουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Σε ηχογραφημένο μήνυμα, που δημοσιεύει ισλαμιστική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και αποδίδεται στο σύμμαχο της Αλ Κάιντα, επισημαίνεται: "ήρωες του Ισλάμ στη Φαλούτζα: ευλογημένη να είναι η Τζιχάντ σας ...Κάντε ακόμη υπομονή μια ώρα και Θεού θέλοντος θα δρέψετε τους καρπούς της ...Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, ότι τα σημάδια της νίκης θα εμφανιστούν στον ορίζοντα".

    Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, Σάγιαντ Αχμαντ Σάφι, δήλωσε από την Κερμπάλα, πως ο ηγέτης των Σιιτών "τάσσεται υπέρ μια ειρηνικής λύσης, που να βασίζεται στο σεβασμό του νόμου και να περιλαμβάνει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, την απαγόρευση της οπλοφορίας και την ανάληψη των επιχειρήσεων για την ασφάλεια μόνο από τις ιρακινές δυνάμεις".

    Τέλος, ο Σάφι πρόσθεσε, ότι ο ηγέτης των Σιιτών "καταδικάζει και απαγορεύει κάθε πράξη, που στρέφεται εναντίον αμάχων και καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις πράξεις αυτές" και ζήτησε την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κλοιό οι αντάρτες

    [14] Κοινωνία

    Με προσωπικό ασφαλείας οι μονάδες υγείας Μόνο για επείγοντα σήμερα τα νοσοκομεία

    12/11/2004 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με αφορμή το νέο σχέδιο λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας Αθήνας και Πειραιά, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν σήμερα με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το νέο σχέδιο λειτουργεί βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και έχει σαν "πιλότο" τον τρόπο λειτουργίας της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Εξάλλου στο στόχαστρο των απεργών βρέθηκε και το νέο σύστημα εφημεριών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Άλλωστε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει προαναγγείλει και δεύτερη 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, ημέρα που αποτελεί την αφετηρία της εφαρμογής του νέου συστήματος εφημεριών.

    [15] Κοινωνία

    Σε λάδι, βαμβάκι και καπνό Νωρίτερα φέτος οι επιδοτήσεις στους αγρότες

    12/11/2004 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα γίνει, απ ότι φαίνεται, η καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες για το λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό, σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ταυτοποιήσει τα αναγκαία στοιχεία του 78% των παραγωγών ελαιολάδου, ενώ αναμένονται οι ελεγμένες καταστάσεις των παραγωγών, από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για την άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων.

    Οι επιδοτήσεις

    Στους βαμβακοπαραγωγούς, σύμφωνα με εντολές των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων βάμβακος, έχει καταβληθεί ήδη ποσό 224.000.000 ευρώ έναντι 88.000.000 ευρώ, που είχε καταβληθεί την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία (αύξηση 155%).

    Για τους καπνοπαραγωγούς προβλέπεται προκαταβολή πριμοδότησης και ειδική ενίσχυση, με συνολικό ποσό πληρωμών 177.627.706,70 ευρώ, έναντι 102.787.813 ευρώ (αύξηση 72%), της αντίστοιχης περσινής ημερομηνίας. Το επόμενο 20ήμερο αναμένεται να καταβληθεί το σύνολο των προκαταβολών για τους 52.000 καπνοπαραγωγούς, που ανέρχεται σε περίπου 200.000.000 ευρώ.

    [16] Πολιτική

    Μετά την κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ Ελληνοτουρκικές επαφές στο Κάιρο

    12/11/2004 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ξεχωριστές ολιγόλεπτες συναντήσεις των ελληνικών και τουρκικών αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, μετά την κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημαντική για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας χαρακτήρισε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Μολυβιάτης. Κατά τη διάρκεια των επαφών του κ. Παπανδρέου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τονίζοντας όμως ότι σε αυτή πρέπει να βρουν απαντήσεις τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Νέες παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την όξυνση του κλίματος το τελευταίο διάστημα, με τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις των τουρκικών μαχητικών. Σημειώνεται ότι σήμερα έξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε 24 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο κυρίως στο Κεντρικό Αιγαίο.

    Τα δώδεκα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά ενώ σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Όπως έγινε γνωστό τρία τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

    [17] Κόσμος

    50η ετήσια σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Εκλέγεται νέο προεδρείο στο ΝΑΤΟ

    12/11/2004 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη Βενετία, άρχισαν την Παρασκευή οι εργασίες της 50ης ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με την εκλογή νέου προεδρείου. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν θέματα συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία, η αντιμετώπιση της διασποράς πυρηνικών όπλων, το εμπόριο ανθρώπων, ο μεσογειακός διάλογος και η Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης καθώς και οι προοπτικές της βιοτεχνολογίας. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1955 και λειτουργεί ως συμβουλευτικός διακοινοβουλευτικός οργανισμός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στη συνέλευση μετέχουν 248 κοινοβουλευτικοί από τις 26 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και παρατηρητές από 13 άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Αλβανία, η Ελβετία και η ΠΓΔΜ.

    Πολυάριθμη η ελληνική παρουσία

    Στην ελληνική αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Μαγγίνας, συμμετέχουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης Σοφία Καλαντζάκου, Γιώργος Καλαντζής, Νίκος Λέγκας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κολιοπάνος, Ηλίας Παπαηλίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Βαγγέλης Παπαχρήστος, του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.

    [18] Κοινωνία

    Στο Καμάρι Κορινθίας Συνελήφθη αστυνομικός για δωροδοκία

    12/11/2004 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου οδηγήθηκε αστυνομικός στο Καμάρι Κορινθίας , με την κατηγορία της δωροδοκίας, όταν στην κατοχή του βρέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Ο δράστης είχε ζητήσει 300 ευρώ από δύο ιδιώτες, προκειμένου να μην τους κάνει μήνυση για κατασκευή αυθαίρετης κεραμοσκεπής στην κατοικία τους. Οι δύο παθόντες, όμως, δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια και, αφού κατήγγειλαν το περιστατικό στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, οι "αδιάφθοροι" προχώρησαν στη σύλληψη του συναδέλφου τους. Σε βάρος του δράστη έχει σχηματιστεί δικογραφία.

    [19] Κοινωνία

    Αύριο στην Ορεστιάδα Kινητοποιήσεις από αγρότες του Έβρου

    12/11/2004 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Τη λήψη μέτρων για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, μεταξύ άλλων, ζητούν με τις επερχόμενες κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του Έβρου. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, "Η Ενότητα", έχει διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Σάββατο, στην Ορεστιάδα, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αύξηση των τιμών των προϊόντων τους, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και θέματα ασφάλισης, συντάξεων και αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, οι αγρότες του Έβρου ζητούν την τόνωση της εγχώριας παραγωγής με την μείωση των αθρόων εισαγωγών και την προώθηση των εξαγωγών, μέσα από διακρατικές εμπορικές συμφωνίες. Ακόμη, θεωρούν αναγκαία την πραγματοποίηση από το κράτος έργων υποδομής, προκειμένου να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος παραγωγής, αλλά και την ανάπτυξη κέντρων που θα έχουν σκοπό την άμεση τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του αγρότη. Εξάλλου, στις πρώτες θέσεις της λίστας των αιτημάτων βρίσκεται ένα θέμα που απασχολεί τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής εδώ και δύο χρόνια και δεν είναι άλλο από την καταβολή από τον ΠΣΕΑ και τον ΕΛΓΑ, των αποζημιώσεων για τα έτη 2002, 2003 και 2004.

    [20] Κόσμος

    Με την ΕΕ για τα πυρηνικά Η Τεχεράνη επιδιώκει συμφωνία

    12/11/2004 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κοντά στη σύναψη συμφωνίας, που προβλέπει τη διακοπή πυρηνικών δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα να μην προχωρήσει η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επιβολή κυρώσεων βρίσκεται το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε Ιρανός αξιωματούχος. "Ευτυχώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν βήμα προς βήμα. Βέβαια απέχουμε ακόμα μερικά βήματα από αυτό που θέλουμε", δήλωσε την Παρασκευή ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο διευκρίνισε, ότι, εάν οι Ευρωπαίοι σταθούν δίκαιοι, θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη της συμφωνίας.

    [21] Αθλητισμός

    Δικαιώθηκε ο Τιγκανά

    12/11/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας δικαίωσε τον Γάλλο πρώην τεχνικό της Φούλαμ, Ζαν Αμαντού Τιγκανά και έτσι η προσπάθεια του βρετανικού συλλόγου να κερδίσει αποζημίωση από τον Γάλλο, έπεσε το κενό. Η διοίκηση της Φούλαμ κατηγορούσαν τον πρώην προπονητή της ομάδας ότι ο Τιγκανά είχε καταβάλει περισσότερα από επτά εκατομμύρια λίρες επιπλέον για μεταγραφές, ενώ παράλληλα διαπραγματεύονταν "στα κρυφά" τις αποκτήσεις παικτών, αφού κάτι τέτοιο απαγορευόταν από το συμβόλαιό του. Έτσι ο Γάλλος προπονητής, που το Σεπτέμβριο του 2003, από το εργατικό δικαστήριο της Αγγλίας, είχε κερδίσει το ποσό των 455.000 λιρών για άδικη απόλυση, έπεισε το δικαστήριο ότι όλα έγιναν με εντιμότητα και προς το συμφέρον του συλλόγου του Λονδίνου, στον οποίο πρόσφερε τις υπηρεσίες του από το 2000 έως το 2003.

    [22] Πολιτική

    Για ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και Κυπριακό Σύμπνοια Αθήνας- Λευκωσίας

    12/11/2004 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή θετική τους θέση απέναντι στην ενταξιακή πορεία της γείτονας, με την προϋπόθεση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τόσο απέναντι στην ΕΕ, όσο και την Κύπρο. Παράλληλα, επανέλαβαν την προσήλωσή τους στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, παρουσία του Κύπριου Προέδρου.

    "Σεβασμός στους κανόνες"

    Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κύπρου είναι ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε, πως η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια και κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος της πρέπει να τους αποδέχεται". Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι, με βάση την εισηγητική έκθεση της Κομισιόν για την ένταξη της Τουρκίας, η Άγκυρα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που αφορούν και το εσωτερικό της, όπως ο εκδημοκρατισμός, ο ρόλος του στρατιωτικού παράγοντα και η ισονομία των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θετική στάση της Κύπρου για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Επίσης, τόνισε, πως η 17η Δεκεμβρίου αποτελεί "ορόσημο", ωστόσο, πρόσθεσε, ότι "η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη δεν λήγει εκείνη την ημέρα", αλλά υπάρχουν και άλλα στάδια που θα κρίνεται.

    Αναφερόμενοι στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου, οι κ.κ. Καραμανλής και Παπαδόπουλος επεσήμαναν το κλίμα συνεργασίας που επικρατεί. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε, ότι οι συνομιλίες έγιναν "σε πνεύμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αλληλεγγύης", ενώ ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για "αδελφικές σχέσεις", εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Καραμανλή και την ευγνωμοσύνη του για την "πλήρη και ανιδιοτελή συμπαράσταση και βοήθεια της Ελλάδας".

    Κοινός στόχος η επίλυση του Κυπριακού

    Σε σχέση με το Κυπριακό, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην τακτική επανάληψης των προσπαθειών για λύση, βάσει του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε, πως εξετάστηκαν οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί η δυναμική επίλυσης του Κυπριακού και να ανακτηθεί το διεθνές ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός μίλησε "για διευθέτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ υπό το νέο πρίσμα, που έχει δημιουργηθεί από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", σημειώνοντας τον κοινό στόχο της επανένωσης του νησιού, "για να απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού τα αγαθά της ένταξης στην ΕΕ".

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε την επιθυμία για επανάληψη των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος. Επίσης, κοινή βούληση των δύο πλευρών είναι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για λύση "το συντομότερο δυνατόν", στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, "μετά τις απαραίτητες βελτιώσεις και τροποποιήσεις, ώστε να είναι λειτουργικό και βιώσιμο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός

    Κοινή πλεύση Αθήνας- Λευκωσίας

    [23] Παράξενα

    Οι συνταξιούχοι με την "άσπρη"

    12/11/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η εικόνα των φιλήσυχων ηλικιωμένων, που απολαμβάνουν την παρέα των συνομηλίκων τους ή παίζουν με τα εγγονάκια τους είναι κανόνας. Όπως πάντα, όμως, υπάρχει και η εξαίρεση! Η αστυνομία της Αυστρίας συνέλαβε μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών, που τα είχε τα χρονάκια της. Συγκεκριμένα, στα χέρια των αρχών έπεσε μια "παρέα" συνταξιούχων, ηλικίας 55 έως 70 ετών, που διακινούσε κοκαΐνη σε μια περιοχή με ιερόδουλες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην εφημερίδα "Kronenzeitung", οι "παππούδες" εξορμούσαν σε τακτική βάση στο Βέλγιο, όπου αγόραζαν την κοκαΐνη. Λόγω της ηλικίας τους μάλλον θεωρούνταν υπεράνω υποψίας, αφού ποτέ δεν βρέθηκε κάποιος να τους ελέγξει. Μετά το μονοήμερο ταξιδάκι αναψυχής, οι κατά τα άλλα φιλήσυχοι συνταξιούχοι επέστρεφαν στη Βιέννη και πουλούσαν την κοκαΐνη στις ιερόδουλες. Πάντως, αυτό δεν είναι το πρώτο κρούσμα παραβατικότητας υπερηλίκων: πριν από μία εβδομάδα, οι αρχές της Γερμανίας εξάρθρωσαν μια συμμορία συνταξιούχων, που είχε "ρημάξει" αρκετές τράπεζες.

    Μήπως ήρθε η ώρα για αυξήσεις στις συντάξεις;

    [24] Αθλητισμός

    Στο τιμόνι της Ουαλίας ο Τόσακ

    12/11/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με την ελπίδα να μείνει περισσότερο από έναν αγώνα, όπως είχε συμβεί το 1994, μετά την ήττα 3-1 από τη Νορβηγία, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουαλίας ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ότι ο 55χρονος ο Τζον Τόσακ είναι ο διάδοχος του Μαρκ Χιουζ, στον πάγκο της Εθνικής Ουαλίας. Εκτός του Τόσακ υποψήφιος για το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ουαλίας ήταν ακόμα οι Ντιν Σόντερς και Φιλίπ Τρουσιέ. "Ελπίζω να μη νομίζετε ότι θα κάνω το ίδιο πράγμα κάθε δέκα χρόνια" δήλωσε αστειευόμενος στους δημοσιογράφους ο Ουαλός τεχνικός και συνέχισε με σοβαρό ύφος: "Νομίζω πως, μετά από 26 χρόνια σ΄ αυτό το επάγγελμα και πάνω από 1.000 αγώνες, αυτή η θέση είναι η μοναδική που μου δίνει κίνητρο και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μου".

    [25] Κόσμος

    Φήμες για ατύχημα σε "γειτονική χώρα" "Πυρηνικός" πανικός στη Βουλγαρία

    12/11/2004 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Πανικό προκάλεσαν στη Βουλγαρία φήμες για πυρηνικό ατύχημα σε "κάποια γειτονική χώρα" και τώρα οι αρχές της χώρας προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες της Βουλγαρίας ότι δεν τίθεται θέμα κινδύνου από ραδιενέργεια. Οι τελευταίοι είχαν αρχίσει να αγοράζουν φάρμακα κατά της ραδιενέργειας, ανάμεσά τους και ιώδιο. Στο μυαλό όλων ήρθαν οι μνήμες του 1986, όταν έγινε η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ. Αν και κανείς δεν ξέρει από πού ξεκίνησαν οι φήμες, αυτές διαδόθηκαν πολύ σύντομα από στόμα σε στόμα και οδήγησαν στο κλείσιμο σχολείων και σε γενικευμένο πανικό στον πληθυσμό της Βουλγαρίας.

    Διάψευση και ανησυχίες

    Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, βέβαια, είχαν εκφράσει την προηγούμενη εβδομάδα, ανησυχίες για δύο πυρηνικούς σταθμούς στη Ρουμανία και την Μπαλάκοβο της Ρωσίας.

    Η διάψευση από τις δύο χώρες ήταν άμεση, αλλά αυτό ουδόλως καθησύχασε τους Βούλγαρους, οι οποίοι άρχισαν να συρρέουν στα φαρμακεία.

    Εξάλλου και το γραφείο Πολιτικής Άμυνας της χώρας, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από ανήσυχους πολίτες. Ακόμη, η εκπρόσωπος του γραφείου, Λίλια Κονσταντίνοβα, τόνισε πως, αν και έχουν γίνει οι κατάλληλες μετρήσεις, δεν έχει παρατηρηθεί καμιά αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 November 2004 - 17:53:01 UTC