Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον 15 νεκροί και οκτώ τραυματίες Αιματηρή επίθεση στο Τικρίτ
  • [02] Προβάδισμα τριών μονάδων στον Τζορτζ Μπους Σε απόσταση αναπνοής
  • [03] Αριστερός πρόεδρος στην Ουρουγουάη
  • [04] Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων Εθνοτικές ταραχές στην Κίνα
  • [05] Προβάδισμα Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία
  • [06] Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για Σκανδιναβία και Βαλτική
  • [07] Νέα εποχή χαράζει στην πυγμαχία
  • [08] Απεργία στην Εθνική Τράπεζα
  • [09] Σήμερα ανακοινώνονται τα νέα μέτρα Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης
  • [10] Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα
  • [11] Ας ρωτήσουμε το μάγο της φυλής! Αφού οι δημοσκοπήσεις είναι "ήξεις
  • [12] Κομμένοι οι ασπασμοί

    [01] Ιράκ

    Τουλάχιστον 15 νεκροί και οκτώ τραυματίες Αιματηρή επίθεση στο Τικρίτ

    1/11/2004 7:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/11/2004 10:30:55 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής, από επίθεση με ρουκέτες εναντίον ξενοδοχείου στο Τικρίτ όπου διαμένουν κυρίως Ιρακινοί εργάτες. Η πρώτη ρουκέτα έπληξε το ξενοδοχείο και η δεύτερη έπεσε κοντά σε ένα τέμενος μετά τη βραδινή προσευχή, την ώρα που οι πιστοί έβγαιναν από το τέμενος. Τα θύματα ήταν Ιρακινοί εργαζόμενοι και δύο αστυνομικοί. Στο μεταξύ, νέα αεροπορική επιδρομή πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός στην πόλη Φαλούτζα. Η επιχείρηση είχε ως στόχο μια κατοικία στη συνοικία Αλ Ασκάρι, και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν υπάρχουν θύματα. Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, δολοφονήθηκε από πυρά αγνώστων ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Βαγδάτης, Χάσαν Κάμελ Άμπντελ Φάταχ. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην κατοικία του Φάταχ την ώρα που μετέβαινε με το αυτοκίνητό του στο γραφείο του. Από τα πυρά τραυματίστηκαν δύο από τους σωματοφύλακες του Φάταχ.

    [02] Αμερικανικές εκλογές

    Προβάδισμα τριών μονάδων στον Τζορτζ Μπους Σε απόσταση αναπνοής

    1/11/2004 7:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/11/2004 11:41:32 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μόλις μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ μία νέα δημοσκόπηση κορυφώνει την αγωνία για το μεγάλο νικητή που θέλει τον Αμερικανό Πρόεδρο να προηγείται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Pew Research Center, ο Τζορτζ Μπους συγκεντρώνει ένα 48% ενώ ο Τζον Κέρι 45%. Ανεπηρέαστοι από το βίντεο του Μπιν Λάντεν εμφανίζονται οι ψηφοφόροι καθώς τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων που έγιναν μετά τη μετάδοσή του, την Παρασκευή το βράδυ, δε διαφέρουν από τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων που έγιναν πριν. Στο μεταξύ, οι δύο μονομάχοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους στις πολιτείες-κλειδιά που θεωρούνται ότι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου.

    Βλέπουν νίκη του Μπους

    Σημαντικό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που προβλέπει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παραμείνει στη θέση του και για δεύτερη θητεία. Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ένα 48% πιστεύει ότι θα νικήσει ο Μπους έναντι μόλις ενός 27% που προβλέπει νίκη του Κέρι.

    Το Ινστιτούτο προβλέπει αισθητά μεγαλύτερη συμμετοχή από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές χάρη στη συμμετοχή των νέων.

    Η σφυγμομέτρηση έγινε ανάμεσα στις 27 και τις 30 Οκτωβρίου, σε δείγμα 2408 εκλογέων.

    Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby, που έγινε για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, εμφανίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, να προηγείται σε έξι από τις σημαντικές πολιτείες, ενώ ο Τζορτζ Μπους διατηρεί προβάδισμα σε τρεις.

    Οι τελευταίες προεκλογικές περιοδείες

    Ούτε λεπτό δεν αφήνουν να πάει χαμένο οι δύο διεκδικητές της προεδρίας καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή "οργώνουν" τις πολιτείες όπου φαίνεται ότι η μάχη είναι αμφίρροπη και αναμένεται να κρίνουν το νικητή.

    Το Ντάλας θα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου όπου θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με μια μεγάλη συγκέντρωση.

    "Αν πιστεύετε ότι η Αμερική πρέπει να αγωνιστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με όλη τη δύναμή της και να ηγηθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη στον αγώνα για τα ιδανικά μας, σας ζητώ να σταθείτε στο πλευρό μου" τόνισε ο πρόεδρος Μπους σε προεκλογική ομιλία του στη Φλόριντα.

    Την ίδια στιγμή, ο Τζον Κέρι θα δίνει τη δική του μάχη για τις πολιτείες-κλειδιά καθώς σε 10 από αυτές, που έχουν συνολικά 131 εκλέκτορες, οι δύο μονομάχοι "κονταροχτυπιούνται".

    Σε ομιλία του στο Νιου Χάμσαϊρ τόνισε ότι με την ηγεσία του οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατραπούν σε μια χώρα "που καταλαβαίνει πώς να ηγείται με την ηθική της δύναμη και τη σύνεση, και όχι με ιδεολογική ακαμψία και παραπλάνηση".

    Επιστολική ψήφος από την Ελλάδα

    Στις αυριανές εκλογές αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προσέλθουν στις κάλπες έως και 125 εκατομμύρια ψηφοφόροι καθώς η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη και στα δύο στρατόπεδα.

    Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Τα ΕΛΤΑ έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την ασφαλή και γρήγορη διακίνηση της εκλογικής αλληλογραφίας σε συνεννόηση με τα αμερικανικά ταχυδρομεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο νήμα Μπους- Κέρι

    Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν

    [03] Διεθνή

    Αριστερός πρόεδρος στην Ουρουγουάη

    1/11/2004 8:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/11/2004 10:09:36 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Την πρώτη, ιστορική νίκη της αριστερής παράταξης διακήρυξε ο Ταμπάρε Βάσκες, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Ουρουγουάης στις χθεσινές εκλογές, αφιερώνοντας την επικράτησή του σε όλους τους πολίτες της χώρας. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο Βάσκες υπολείπεται ελάχιστα του απαιτούμενου 50% για να αναδειχθεί πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο, με τους κυριότερους αντιπάλους του να έχουν ήδη παραδεχθεί την ήττα τους. Σημειώνεται ότι το κόμμα του Ταμπάρε Βάσκες δεν έχει κερδίσει ποτέ πριν τις εκλογές, ενώ τα αντίπαλα κόμματα εναλλάσσονται στην κυβέρνηση της χώρας από τη δεκαετία του 1830. Με την αναμενόμενη εκλογή του Βάσκες, η Ουρουγουάη γίνεται η πέμπτη λατινοαμερικανική χώρα με αριστερό πρόεδρο μετά τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βενεζουέλα.

    "Κοινωνική δικαιοσύνη"

    "Πανηγυρίστε Ουρουγουανοί. Αυτή η νίκη είναι δική σας. Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ", δήλωσε ο Βάσκες από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου, που είχε μετατραπεί σε εκλογικό του κέντρο.

    "Θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε από σήμερα το πρωί για την μετάβαση της πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο", τόνισε ο 64χρονος γιατρός στους οπαδούς του δεσμευόμενος για κοινωνική δικαιοσύνη και ευρύτερη κατανομή του πλούτου στους πολίτες, μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα.

    Ο Βάσκες κάλεσε το πλήθος να χειροκροτήσει τη χήρα και την κόρη του στρατηγού Λίμπερ Σερέγνι, ενός από τους ιδρυτές το 1971 του Ευρύτερου Μετώπου (Φρέντε Άμπλιο), που στάθηκε η βάση για την τωρινή αριστερή συμμαχία, και ο οποίος απεβίωσε στις 31 Ιουλίου.

    Στο συνασπισμό του Ευρύτερου Μετώπου που ηγείται ο Βάσκες μετέχουν Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και Σοσιαλδημοκράτες. Το Μέτωπο αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσσου.

    Ο υποψήφιος του μέχρι σήμερα κυβερνώντος κόμματος Κολοράδο, Γκιγιέρμο Στίρλινγκ, απέσπασε μόλις το 11% των ψήφων και ο κεντροδεξιός Χόρχε Λαρανάγκα του Εθνικού κόμματος ή Μπλάνκο, το 38%. Και οι δύο υποψήφιοι αναγνώρισαν την ήττα τους και απέκλεισαν το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις κάλπες η Ουρουγουάη

    [04] Διεθνή

    Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων Εθνοτικές ταραχές στην Κίνα

    1/11/2004 8:33:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχει χάσει τη ζωή του από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην κεντρική Κίνα μεταξύ μουσουλμανικής μειονότητας και Χάνων, στην επαρχία Χενάν. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού σε τροχαίο ατύχημα, όταν ένας Μουσουλμάνος οδηγός ταξί σκότωσε με το όχημά του το κορίτσι, μέλος της κοινότητας των Χάνων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανεξέλεγκτες συγκρούσεις που σύντομα εξαπλώθηκαν σε πολλά χωριά της επαρχίας. Οι Αρχές επέβαλλαν στρατιωτικό νόμο για να περιορίσουν τα επεισόδια, που σύμφωνα με την εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς, έχουν αφήσει πίσω τους 150 νεκρούς, αριθμός που χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλος από τους κατοίκους.

    Λογοκρισία από τις Αρχές

    "Δεν ήμουν επί τόπου, όμως 150 νεκροί είναι μεγάλος αριθμός, το σύνολο των νεκρών και των τραυματιών θα μπορούσε να είναι 150. Θέλαμε να δώσουμε την πληροφορία, όμως η κεντρική κυβέρνηση δε μας το επέτρεψε", είπε δημοσιογράφος της μεγαλύτερης εφημερίδας της επαρχίας Χενάν Ριμπάο, θέλοντας να μην αποκαλύψει το όνομά του.

    Οι Αρχές φοβούνται "μήπως αναμοχλεύσουν τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτικών ομάδων. Απαγόρευση δημοσίευσης της είδησης έχουν ακόμη και οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Νέα Κίνα", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [05] Διεθνή

    Προβάδισμα Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία

    1/11/2004 8:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/11/2004 9:08:47 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, ο φιλορώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που υποστηρίχθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα και από το Κρεμλίνο, προηγείται στην καταμέτρηση των ψήφων από τον φιλοδυτικό αντίπαλό του Βίκτορ Γιουστσένκο. Ο Γιανούκοβιτς συγκεντρώνει το 47% των ψήφων, έναντι 32,6% του Γιουστσένκο. Ωστόσο, διεθνείς παρατηρητές κάνουν λόγο για εκφοβισμό ψηφοφόρων προκειμένου να ψηφίσουν τον νυν πρωθυπουργό. Τα έξιτ πολς έδειξαν πως οι δύο διεκδικητές ανταγωνίζονται στήθος με στήθος για τη διαδοχή του Κούτσμα, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1994. Ο Κούτσμα έχει ασκήσει την προσωπική του επιρροή υπέρ του Γιανούκοβιτς, ενώ οι ΗΠΑ κι η Ε.Ε. έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Γιουστσένκο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκλέγουν Πρόεδρο στην Ουκρανία

    [06] Διεθνή

    Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για Σκανδιναβία και Βαλτική

    1/11/2004 9:22:00 πμ

    Tαξιδιωτική οδηγία εξέδωσε την Κυριακή η Ουάσιγκτον, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, προς τους υπηκόους της που ζουν ή ταξιδεύουν στη Σκανδιναβία και στις χώρες της Βαλτικής να βρίσκονται σε εγρήγορση εξαιτίας άμεσου κινδύνου για τρομοκρατικές επιθέσεις σε δημόσια κτήρια των κρατών αυτών. Οι Αμερικανοί πολίτες παρακαλούνται "να καταγγέλλουν κάθε ύποπτο πρόσωπο, καθώς και οποιοδήποτε συμβάν στις κοντινότερες αστυνομικές αρχές", τονίζεται στις προειδοποιήσεις.

    Εντείνονται τα μέτρα προστασίας

    Σε υπομνήματα των πρεσβειών της ΗΠΑ στη Φινλανδία και στη Λετονία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως διαθέτει "πληροφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση" και παρακαλεί τους Αμερικανούς υπηκόους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε εμπορικά κέντρα και σε μέσα μεταφοράς στις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

    Μάλιστα, στο υπόμνημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λετονία, οι αμερικανοί υπήκοοι καλούνται "να αποφεύγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, καθώς και τα μέσα μεταφοράς από την 1η Νοεμβρίου".

    Από την Παρασκευή, η αστυνομία έχει εντείνει τα μέτρα προστασίας στις πρεσβείες και στα δημόσια κτήρια στη Ρίγα, έπειτα από προειδοποιήσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Εσθονία.

    [07] Αθλητισμός

    Νέα εποχή χαράζει στην πυγμαχία

    1/11/2004 10:12:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ευοίωνες προοπτικές για το άθλημα της πυγμαχίας ανοίγει ο νέος προϋπολογισμός που παρουσίασε χθες η διοίκηση της πυγμαχίας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, που διεξήχθη σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. Ο νέος προϋπολογισμός που ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 3.076.000 ευρώ υπερψηφίστηκε σε ποσοστό 99%, αφού τα σωματεία που είχαν δικαίωμα ψήφου είπαν τα 18 "ναι" ανεπιφύλακτα και ένα εκφράστηκε με "λευκό".

    Όλα κύλησαν με άψογο τρόπο

    Από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΠ κ. Σπύρου Πετρόπουλου αλλά και του Α΄ αντιπροέδρου κ. Γιάννη Πετρόπουλου για τον προύπολογισμό, με τις οποίες εκφράστηκαν τα οράματα, οι σκέψεις, οι πόθοι και ο σχεδιασμός ανθρώπων που πονούν το άθλημα και νοιάζονται γι΄ αυτό, φάνηκε ότι μία νέα εποχή χαράζει για το άθλημα.

    Τα σωματεία που ψήφισαν τον προϋπολογισμό ήταν τα εξής: ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης Θεσ., ΠΑΟ Πατρών, Τόφαλος, Μίλων Κροτωνιάτης, Ελιμειώτης Γρεβενών, Πολυδεύκης, Ηρακλής Αγίων Αναργύρων, Δραπετσώνα, Ηρακλής Γαλατσίου, ΣΒΑ Ελευσίνας, Αλέξανδρος Κορυδαλλού, Αίολος, Άρκων Καλαμαριάς, Τάλως, Ηρακλής Χαϊδαρίου, ΗΡΑ Νικαίας-Κορυδαλλού. Φυσικά παρέστησαν με δικαίωμα λόγου κι άλλα σωματεία, , ενώ απουσίασαν 12 σωματεία που είχαν δικαίωμα ψήφου.

    Οι εργασίες της γ. συνέλευσης κύλησαν με άψογο τρόπο, δείγμα κι αυτό της νέα πνοής που υπάρχει και γίνεται έντονα αντιληπτή στη νέα διοίκηση του αθλήματος. Προήδρευσε αυτής ο κ. Παπαφίλης, ενώ γραμματέας της ήταν ο κ. Μενούτης. Η εφορευτική επιτροπή από τους κ. Αργύρη, Τερζή λειτούργησε άψογα και μεθοδικά. Ο πρόεδρος της νέας διοίκησης κ. Σπύρος Πετρόπουλος μιλώντας πριν από τις ψηφοφορίες έδωσε το στίγμα της διοίκησης, με τοποθετήσεις που προκάλεσαν ενθουσιασμό και θερμό χειροκρότημα, αφού μίλησε για οράματα μιας νέας εποχή στην πυγμαχία, για προώθηση του αθλήματος σε κάθε μεριά της χώρας μας κάτω από υγιείς μεθόδους, για αναβάθμιση όλων των διοργανώσεων, για στήριξη των συλλόγων, των προπονητών και των αθλητών, καθώς επίσης και για ανοιχτή ειλικρινή συνεργασία με κάθε παράγοντα της πυγμαχίας.

    Τέλος ο κ. Ι. Πετρόπουλος ξεκάθαρισε με ευθύτητα, ότι η νέα διοίκηση ήλθε "για να στηρίξει το άθλημα στη δημιουργία μιας νέας εποχής κι όχι για να παραμείνει απαθές στην εικόνα που βρήκε. Μίλησε για θεαματικές ενέργειες και κινήσεις που θα αναβαθμίσουν ένα άθλημα, που του αξίζει ο μεγάλος σεβασμός". Και ζήτησε απ΄ όλους τους συλλόγους να χτυπούν χωρίς ενδοιασμούς την πόρτα του γραφείου για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί. «Θα είμαι για όλους ανοιχτός, γιατί για εμάς όλα τα σωματεία είναι και το εννοούμε το ίδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

    [08] Εσωτερικά

    Απεργία στην Εθνική Τράπεζα

    1/11/2004 10:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/11/2004 11:20:40 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας λόγω της απεργίας των εργαζομένων. Η απεργία συμπίπτει με την αποχώρηση 1.500 εργαζομένων από τη Τράπεζα, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ο σύλλογος υπαλλήλων ζητά την πρόσληψη ισάριθμου προσωπικού και την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στο μεταξύ, κλείνουν αύριο Τρίτη το ΤΕΙ της Αθήνας εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σήμερα, οι καθηγητές πραγματοποιούν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τη περαιτέρω στάση τους. Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου εξήγγειλαν και οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ στις 11 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Υπουργείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Λουκέτο" στο ΤΕΙ Αθηνών

    [09] Εσωτερικά

    Σήμερα ανακοινώνονται τα νέα μέτρα Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης

    1/11/2004 10:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/11/2004 11:34:43 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μεγάλες αλλαγές στο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας φέρνουν τα μέτρα, που ανακοινώνονται σήμερα από το Υπουργείο Μεταφορών. Μερικά από τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο νέο σύστημα είναι το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι νέες γραμμές εξπρές, η ανάπτυξη των δημοτικών συγκοινωνιών, η αυστηρή αστυνόμευση στις λεωφορειολωρίδες αλλά και η λήψη μέτρων για την ελεγχόμενη στάθμευση. Στο μεταξύ με στόχο τους αυστηρότερους έλεγχους θα λειτουργήσουν 30 ιδιωτικά ΚΤΕΟ, ενώ θα ξεκαθαριστεί και η ευθύνη των εταιρειών μεταφοράς για τα φορτηγά, που κυκλοφορούν με υπέρβαρο φορτίο. Εξάλλου και μέσω των ΕΛΤΑ θα μπορούν πλέον οι πολίτες να πληρώνουν τα πρόστιμα της Τροχαίας για παραβάσεις του ΚΟΚ, ανεξαρτήτως της περιοχής, που διαπιστώθηκε η παράβαση και χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση. Σήμερα ξεκινά και η διάθεση του σήματος των τελών κυκλοφορίας από τις τράπεζες. Τα τέλη για το 2005 είναι αυξημένα περίπου κατά 15% και η καταβολή τους θα γίνεται με την επίδειξη του σχετικού ειδοποιητηρίου.

    [10] Champions League

    Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα

    1/11/2004 10:27:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς τους Γιάννη Γκούμα και Μάρκους Μινχ αναχώρησε σήμερα το πρωί η αποστολή του Παναθηναϊκού για το Λονδίνο, όπου αύριο στις 21:45 θα τεθεί αντιμέτωπος με τη γηπεδούχο Άρσεναλ στο πλαίσιο των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ. Παρά το δύσκολο της αποστολής το "τριφύλλι", με προίκα την "τεσσάρα" από το ελληνικό πρωτάθλημα θα προσπαθήσει να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της πρόκρισης. Σύμφωνα με τον τεχνικό των πρωταθλητών Σντένεκ Σκάζνι η ομάδα του έχει τις δυνατότητες για να πάρει το θετικό αποτέλεσμα.

    Ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα

    Μετά την πρόσφατη "τεσσάρα" επί του Πανιωνίου ο Παναθηναϊκός φόρεσε σήμερα το πρωί το ευρωπαϊκό του κοστούμι και "πέταξε" για το Λονδίνο. Παρά τους τραυματισμούς των Γκούμα, Μίνχ η αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα δεν έλειπε από την πράσινη αποστολή, που θα τα δώσει όλα κόντρα στην Άρσεναλ για να εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λίγκ.

    "Το πρώτο παιχνίδι μας με την Αρσεναλ, αλλά και αυτό με τον Πανιώνιο το Σάββατο, ήταν πολύ καλά. Βέβαια κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Θα λείψουν ο Γκούμας και ο Μινχ, ενώ και ο Μόρις δεν είναι απολύτως έτοιμος. Εχουμε όμως κι άλλους παίκτες. Η κούραση δε με προβληματίζει, γιατί και η Αρσεναλ έπαιξε το Σάββατο. Είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να αντεπεξέλθουμε. Πιστεύω πως μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλό", ήταν οι δηλώσεις του Τσέχου τεχνικού.

    Την αποστολή του ΠΑΟ επανδρώνουν 20 παίκτες και συγκεκριμένα οι: Χαλκιάς, Βύντρα, Κωνσταντινίδης, Χένρικσεν, Μόρις, Κυργιάκος, Μπασινάς, Μίτου, Σκάτσελ, Γκονζάλες, Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου, Μάριτς, Κώτσιος, Σαπάνης, Μπικόφσκι, Ντεμπά, Γκαλίνοβιτς, Ολισαντέμπε και Επαλέ.

    [11] Αμερικανικές εκλογές

    Ας ρωτήσουμε το μάγο της φυλής! Αφού οι δημοσκοπήσεις είναι "ήξεις αφίξεις"...

    1/11/2004 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με τις δημοσκοπήσεις να διαπιστώνουν, πως η εκλογική μάχη είναι εξαιρετικά αμφίρροπη ώστε να υπάρξουν ασφαλή προγνωστικά, οι Αμερικανοί στρέφονται πλέον σε χρησμούς, προλήψεις και συμπτώσεις, προκειμένου να "μαντέψουν", ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Για παράδειγμα, το τελευταίο παιχνίδι στην έδρα των Ουάσιγκτον Ρέντσκινς, ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου, προβλέπει με ακρίβεια τον νικητή των εκλογών από το 1936. Εάν οι Ρέντσκινς κερδίσουν, τότε ο απερχόμενος Πρόεδρος επανεκλέγεται, εάν χάσουν όμως, ο διεκδικητής της Προεδρίας είναι αυτός, που μετακομίζει στον Λευκό Οίκο. Εάν η παράδοση αληθεύει, τότε ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι θα πρέπει να ξεκινήσει να πακετάρει, διότι οι Ρέντσκινς έχασαν χθες από τους Γκριν Μπέι Πάκερς με 28-14.

    Αν και ούτε οι χρησμοί δεν συμφωνούν

    Επειδή, όμως, πάντα ένα ντέρμπι πρέπει να έχει αγωνία μέχρι το τέλος ένας άλλος "χρησμός" ανατρέπει τις πιθανότητες και θέλει τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να επανεκλέγεται. Η καταμέτρηση των πωλήσεων στις μάσκες για τη αμερικανική γιορτή του Χόλογουιν, που μοιάζουν στους υποψηφίους για την Προεδρία έχει προβλέψει τον νικητή από το 1980: όσο πιο δημοφιλής είναι η μάσκα, τόσο πιο δημοφιλής είναι και την ημέρα τον εκλογών ο υποψήφιος, που απεικονίζει. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Μπους θα κερδίσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, με μικρή διαφορά από τον αντίπαλό του.

    Φυσικά δε θα μπορούσαν να μείνουν έξω από την κούρσα τα γραφεία στοιχημάτων, καθώς κι αυτά αποτελούν επίσης ένα επιτυχές μέσο πρόγνωσης. Οι πιθανότητες λοιπόν για νίκη του Μπους παίζονται στο 55%, ενώ για νίκη του Κέρι στο 45%.

    Άλλα μέσα πρόβλεψης του αποτελέσματος είναι τα στριφώματα στις τάσεις της μόδας. Εάν είναι κοντά νικούν οι Δημοκρατικοί, εάν είναι μακριά οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς και το Χρηματιστήριο.

    Όπως δηλώνει ο εκδότης του Αλμανάκ του Χρηματιστηρίου Αξιών Τζέφρι Χιρς, όποτε ο μέσος όρος του δείκτη Dow Jowns πέφτει κάτω από το 0,5 % ή περισσότερο, κατά τον μήνα Οκτώβριο χάνουν οι απερχόμενοι Πρόεδροι. Φέτος ο μέσος όρος έχει πέσει στο 0.52%.

    Αυτός ο τελευταίος παράγοντας ίσως να είναι πιο ισχυρός δείκτης για το αποτέλεσμα απ όσο είναι η μόδα, ή το ποδόσφαιρο, καθώς η οικονομία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, που θα βαρύνουν τις επιλογές των ψηφοφόρων στις φετινές εκλογές.

    [12] Διάφορα

    Κομμένοι οι ασπασμοί

    1/11/2004 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με μια ιδιόμορφη κυβερνητική σύσταση λέγεται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι οι Ρώσοι πολιτικοί. Όπως δημοσιεύει σε σχετικό ρεπορτάζ η ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ενδέχεται να τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν τον τόσο χαρακτηριστικό παραδοσιακό χαιρετισμό, μετά του πολλαπλού ασπασμού, και να αρκεστούν στην απλή χειραψία. Ο λόγος; Διότι, λέει, χάνεται πολύτιμος χρόνος σε κάθε σύσκεψη μέχρι να χαιρετηθούν όλοι μεταξύ τους. Άσε, που τα σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα χρησιμοποιούνται συχνότατα και με περιπαικτική διάθεση από τον Τύπο. Ειδικά αυτό το τελευταίο λέγεται ότι ενόχλησε περισσότερο τη Μόσχα, η οποία θα στείλει φιρμάνι προς όλους τους αξιωματούχους στα πέρατα της αχανούς χώρας, με το οποίο θα εξαίρει τα πλεονεκτήματα της χειραψίας και θα συστήνει την αποφυγή του χρονοβόρου "διαχυτικού τελετουργικού" των φιλιών, επιχειρηματολογώντας ότι έτσι θα εξοικονομείται χρόνος για δεκάδες πρόσθετες συσκέψεις ετησίως...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 November 2004 - 9:51:26 UTC