Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρό μήνυμα Στεφανόπουλου προς Άγκυρα
  • [02] Νέο βίντεο-έκκληση της Χάσαν
  • [03] Σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Αραφάτ
  • [04] Για την 64η επέτειο του ΟΧΙ Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις
  • [05] 13 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν Τραγωδία σε ορυχείο
  • [06] Τα ξημερώματα Καταιγίδα έπληξε την Αττική

    [01] Εσωτερικά

    Αυστηρό μήνυμα Στεφανόπουλου προς Άγκυρα

    27/10/2004 11:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τον τερματισμό της προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας εις βάρος της χώρας μας ζήτησε σήμερα από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. "Δεν διατηρούμε αρνητικές σκέψεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεικνύει ότι η προσέγγισή της προς την Ευρώπη συνοδεύεται από ειλικρινή διάθεση αλλαγών τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τη χώρα μας και την Κύπρο", ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος μιλώντας το βράδυ σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του, στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της συμπρωτεύουσας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα. Υπενθύμισε τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στο κράτος, αλλά και απέναντι αλλήλων, ενώ κάλεσε την κοινωνία σε "αναβάθμιση του πολιτισμού της καθημερινότητας" για την ανάδειξη της Ελλάδας στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Η αναβάθμιση του πολιτισμού της καθημερινότητας

    Ο κ. Στεφανόπουλος παρατήρησε την απόσταση αισθητικής και πολιτισμού που μας χωρίζει από άλλους προηγμένους λαούς. Εξήγησε ότι εννοεί τον "πολιτισμό της καθημερινότητάς μας, της κοινωνικής συμπεριφοράς μας, τον πολιτισμό που αναφέρεται στο ήθος μας, στην εξωτερική εμφάνιση των πόλεων και των χωριών μας, την αισθητική ανάπλαση των χώρων, την προστασία του περιβάλλοντος", ενώ με έμφαση, υπενθύμισε ότι "στερούμαστε αθλητικής παιδείας και καλής συμπεριφοράς κατά τις αθλητικές συναντήσεις". Ως εκ τούτου κάλεσε σε εκστρατεία "αναβάθμισης της καθημερινής ζωής", προβάλλοντας τον στόχο αυτό ως εθνικό, τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για το μέλλον της χώρας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας λέγοντας πως αυτή είναι πραγματικότητα "παρά τις θλιβερές φωνές των διαρκώς παραπονούμενων, παρά τη μελαγχολική διάθεση των εξ επαγγέλματος κριτικών" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόοδος του τόπου θα συνεχιστεί με τη βοήθεια όλων των κυβερνήσεων.

    Στο δείπνο παραβρέθηκαν, μεταξύ αλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες τουρκικές παραβιάσεις

    [02] Ιράκ

    Νέο βίντεο-έκκληση της Χάσαν

    28/10/2004 12:16:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Νέο βίντεο με την Βρετανίδα όμηρο Μάργκαρετ Χάσαν να απευθύνει έκκληση προς τους Βρετανούς πολίτες για να πιέσουν τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας από το Ιράκ, μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το βίντεο της ομήρου, που κρατείται από τις 19 Οκτωβρίου, είναι τραβηγμένο αυτή τη φορά μέσα σε ένα κακοφωτισμένο δωμάτιο, η ίδια είναι μπροστά από έναν τοίχο και ο ήχος δεν είναι καλής ποιότητας. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα η Χάσαν απηύθυνε έκκληση "να φύγουν τα βρετανικά στρατεύματά από το Ιράκ εντελώς και όχι να αναδιαταχθούν στην περιοχή της Βαγδάτης, καθώς επίσης να απελευθερωθούν όλες οι Ιρακινές κρατούμενες". Το βρετανικό Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι θα "εξετάσει πολύ προσεκτικά" με ποιο τρόπο θα αντιδράσει απέναντι σε αυτό το νέο βίντεο. Η νέα έκκληση της 59χρονης Χάσαν που ζει στο Ιράκ εδώ και 30 χρόνια, έρχεται την ώρα που το 1ο τάγμα του βρετανικού πεζικού αναδιατάσσεται από την περιοχή του νοτίου Ιράκ σε θέσεις εγγύτερα στη Βαγδάτη.

    [03] Διεθνή

    Σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Αραφάτ

    28/10/2004 1:07:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Μόλις λίγες ώρες απομένουν πριν την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος επρόκειτο το μεσημέρι της Πέμπτης να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Παλαιστίνιου προέδρου. Σύμφωνα με Παλαιστίνιο υπουργό που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ο Αραφάτ είναι "πάρα πολύ άρρωστος", ενώ η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο. Λίγο νωρίτερα το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι χορηγούσε άδεια, κατόπιν αιτήματος, στον Γιάσερ Αραφάτ να βγει από το αρχηγείο του και να μεταβεί σε νοσοκομείο της Ραμάλα, και επίσης ότι έδωσε άδεια σε Ιορδανούς γιατρούς να μεταβούν στη Δυτική Όχθη για να τον εξετάσουν. Η Παλαιστινιακή Αρχή από την πλευρά της διέψευσε τόσο τη διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος, όσο και την είδηση της λιποθυμίας, ωστόσο ο στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα επιβεβαίωσε με ανακοίνωση Τύπου ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξετάζεται από Τυνήσιους και Παλαιστίνιους γιατρούς.

    Συγκεχυμένη η πληροφόρηση

    Η είδηση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον 75χρονο Παλαιστίνιο ηγέτη έκανε το γύρω του κόσμου την περασμένη Δευτέρα, μέσω της ισραηλινής ραδιοφωνίας και έκτοτε οι πληροφορίες υπήρξαν αντιφατικές.

    Τα ισραηλινά μέσα κάνουν λόγο για σοβαρή επιδείνωση, ενώ ταυτόχρονα το στενό περιβάλλον του Αραφάτ ακολουθεί με διαψεύσεις και αναφέρει ότι ο Αραφάτ πάσχει από ίωση στομάχου. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως υποφέρει από έντονους στομαχόπονους και κρίσεις εμετού. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ναμπιλ Σάαθ, τη Δευτέρα ο Αραφάτ υπεβλήθη σε γαστροσκόπηση από γιατρούς που μετέβησαν στο αρχηγείο του, οι οποίοι δεν διαπίστωσαν την ύπαρξη κάποιας σοβαρής ασθένειας, όπως για παράδειγμα καρκίνο του στομάχου, ότι η υγεία του εξελισσόταν ικανοποιητικά και ότι δεν συνέτρεχε λόγος για μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο του 2001 ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τελεί υπό περιορισμό στο αρχηγείο του στη Ραμάλα βάσει εντολής της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος θεωρεί τον Αραφάτ "εμπόδιο" για την επίτευξη ειρήνης.

    [04] Εσωτερικά

    Για την 64η επέτειο του ΟΧΙ Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις

    28/10/2004 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάζεται σε όλη τη χώρα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και της πολιτικής ηγεσίας. Παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα θα ισχύσουν σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της δοξολογίας και της μαθητικής παρέλασης. Από τις 10 το πρωί μέχρι το τέλος της παρέλασης θα διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της λεωφόρου Αμαλίας και της Πανεπιστημίου, καθώς και στη Βασιλίσσης Σοφίας, από την Αμαλίας μέχρι τη Σέκερη. Κλειστή θα είναι η οδός Μητροπόλεως μέχρι το τέλος της δοξολογίας στη Μητρόπολη Αθηνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μηνύματα πολιτικών κομμάτων για επέτειο του ΟΧΙ

    [05] Διεθνή

    13 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν Τραγωδία σε ορυχείο στη Σιβηρία

    28/10/2004 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δεκατρείς ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε τη νύχτα στο ορυχείο του Κεμέροβο στη Σιβηρία, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας. Εξήντα επτά ανθρακωρύχοι κατάφεραν να ανέβουν στην επιφάνεια σώοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή μεθανίου και σημειώθηκε την ώρα που 103 ανθρακωρύχοι εργάζονταν στις στοές.

    [06] Εσωτερικά

    Τα ξημερώματα Καταιγίδα έπληξε την Αττική

    28/10/2004 9:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2004 10:27:22 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες την Αττική. Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 58 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Χαϊδάρι, Κορυδαλλό, Αγια Βαρβάρα, Κολωνό, Περιστέρι και Θησείο. Στις 3 τα ξημερώματα κατέρρευσε μια παλιά ακατοίκητη οικία στη διασταύρωση των οδών Ακτίου και Πανουργιά στα Σεπόλια, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές ένα ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο σημείο χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς. Επίσης, σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν μικροπροβλήματα με διακοπές του ρεύματος, ενώ πολλά φανάρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Στο ύψος της Χαλυβουργικής διακόπηκε για περίπου δύο ώρες η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω των υδάτων που συγκεντρώθηκαν στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, ενώ το ίδιο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην οδό Καλλιρρόης κάτω από τη γέφυρα της Συγγρού και στην οδό Πειραιώς στη συμβολή με τη Χαμοστέρνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 October 2004 - 8:50:40 UTC