Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκαλώντας πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς Πήρε "κεφάλι" ο Μπους
  • [02] Φάρμακο "ανοσοποιεί" απέναντι στον HIV
  • [03] Μικροτσίπ θα "μαρτυρούν" τις κινήσεις κάθε ατόμου "Ηλεκτρονικοί
  • [04] Παραμένουν οι κάμερες Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης
  • [05] Προσοχή στην "κυβερνο-χονδρία"
  • [06] Άνοδος στις τιμές σε 16 από τα 25 βασικά είδη Αυξήσεις σε λάδι και
  • [07] Σκάζνι εφ όλης της ύλης
  • [08] Κατεδαφίστε την ασχήμια
  • [09] Προεδρολογίας συνέχεια Διαψεύδουν τις διεργασίες για τον Πρόεδρο
  • [10] Ντέρμπι στο Άνφιλντ
  • [11] Τελευταία υποχρέωση Μίνιτς
  • [12] Χαμηλοί τόνοι ενόψει Ολυμπιακού
  • [13] Με απαρχή τη Βασόρα Σε κατάσταση αφοπλισμού το Ιράκ
  • [14] Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου Η μαγεία της Άπω Ανατολής στο Μέγαρο Μουσικής
  • [15] Στην κορυφή το "Ελ. Βενιζέλος"
  • [16] Μέχρι 14 Δεκεμβρίου το πόρισμα Διαφωνίες πριν την πρεμιέρα της
  • [17] Και τώρα η Ζενίτ
  • [18] Ο Βιεϊρά δεν πετάει για Αθήνα

    [01] Αμερικανικές εκλογές

    Προκαλώντας πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς Πήρε "κεφάλι" ο Μπους

    18/10/2004 12:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τζον Εντουαρντς, προκειμένου να καλύψουν τη νέα μεγάλη διαφορά, που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις από τον αντίπαλο τους Τζορτζ Μπους. Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος απέκτησε προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Γκάλοπ, που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today και του τηλεοπτικού δικτύου CNN, το ίδιο, που είχε πριν τη διεξαγωγή των τριών τηλεμαχιών. Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη στο διάστημα 14-16 Οκτωβρίου με δείγμα 1013 ψηφοφόρους, ο Μπούς χαίρει της προτίμησης του 52% του εκλογικού σώματος, ενώ ο Κέρι πιστώνεται με το 44%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Γκάλοπ την περασμένη Δευτέρα, ο Μπους προηγούνταν με 49% έναντι 48% του Κέρι.

    Πυρά Νάιντερ εναντίον Δημοκρατικών

    Στο μεταξύ σκληρή γλώσσα για το Δημοκρατικό Κόμμα χρησιμοποίησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές Ραλφ Νέιντερ, χαρακτηρίζοντάς το "παρακμιακό".

    "Οι Δημοκρατικοί είναι ένα παρακμιακό κόμμα. Δεν κατορθώνουν ούτε καν να εγγράψουν στους εκλογικούς καταλόγους 9 εκατομμύρια Αμερικανούς μαύρους, που θα μπορούσαν να τους δώσουν τη νίκη", δήλωσε ο Νέιντερ στο CNN.

    Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει ενδεχόμενη νίκη του Τζον Κέρι, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή η χώρα θα βρισκόταν σε λιγότερο κακά χέρια απ ό,τι σήμερα.

    Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Νέιντερ ότι, το 2000 στέρησε τη νίκη από τον Αλ Γκορ κι εκείνος απαντά ότι είναι δικαίωμά του να υποβάλει υποψηφιότητα στις εκλογές και να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα διαφορετικό από εκείνο των δύο μεγάλων κομμάτων.

    [02] Υγεία

    Φάρμακο "ανοσοποιεί" απέναντι στον HIV

    18/10/2004 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 2:55:23 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC - Science

    Με ένα φάρμακο που είναι σε θέση να σταματήσει τη μετάδοση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, από έναν οργανισμό σε άλλο, πειραματίζονται Αμερικανοί και Ελβετοί επιστήμονες. Οι έρευνες τους παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, δίνουν νέα προοπτική και προσφέρουν ελπίδες για την χάραξη μιας νέας απλής στρατηγικής στον αγώνα κατά της εξάπλωσης της μάστιγας. Το AIDS είναι η υπ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στην Αφρική, όπου ζει τουλάχιστον το 70% των περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, ωστόσο η γρηγορότερη αύξηση της επιδημίας παρατηρείται στην ανατολική Ευρώπη. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, η αύξηση στις μολύνσεις από τον ιό τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει πεντηκονταπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα με τη UNICEF περίπου 18,4 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως κινδυνεύουν να χάσουν τουλάχιστον ένα γονέα από τη νόσο έως το 2010.

    Στόχος η δημιουργία ενός αποτελεσματικού τοπικού μικροβιοκτόνου

    Τα πειράματα που έγιναν σε εργαστηριακό επίπεδο έδειξαν ότι ένα φάρμακο είναι σε θέση να προστατέψει αποτελεσματικά τους πιθήκους από ένα ισοδύναμο του ιού, που απαντά στους πιθήκους τον SHIV. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού στον κόλπο με το να ενώνεται με το μόριο CCR5 των κυττάρων των τοιχωμάτων.

    Είναι γνωστό πως ένας από τους τρόπους μετάδοσης του AIDS είναι η σεξουαλική επαφή, καθώς ο ιός HIV ευνοείται σε βλεννώδη περιβάλλον, όπως ο γυναικείος κόλπος. Ο ιός "χρησιμοποιεί" συγκεκριμένα μόρια -τα CCR5- επιφανειακών κυττάρων του κόλπου, προκειμένου να τα προσβάλλει. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι άνθρωποι δεν τα CCR5 έχουν ουσιαστικά ανοσία στον ιό. Ωστόσο ο HIV μπορεί να βρει άλλα μόρια ως "όχημα" εξάπλωσης. Για αυτό η επιστημονική ομάδα του δρ. Λέντερμαν έβαλε στόχο να εξετάσει κατά πόσο το μπλοκάρισμα των μορίων CCR5 μπορεί να είναι επαρκές για την αποτροπή της μόλυνσης. Κάλυψαν τις κολπικές επιφάνειες των θηλυκών μακάκων με ένα πειραματικό φάρμακο, που αποτελεί ουσιαστικά μια τροποποιημένη εκδοχή της φυσικής ανθρώπινης πρωτεΐνης RANTES, στερώντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση του ιού στα CCR5. Και όντως η εξάπλωση του ιού δεν κατέστη εφικτή.

    "Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, μέχρι να βρούμε μια οικονομικά προσιτή και εύχρηστη μέθοδο για το μπλοκάρισμα του ιού μέσα από τις κολπικές μεμβράνες. Ωστόσο έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα" είπε ο δρ. Λέντερμαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science. "Τώρα η πόρτα είναι ανοιχτή για την ανάπτυξη ενός χημικού τοπικού παράγοντα που θα αποτρέπει τη μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων" πρόσθεσε.

    [03] Τεχνολογία

    Μικροτσίπ θα "μαρτυρούν" τις κινήσεις κάθε ατόμου "Ηλεκτρονικοί κατάσκοποι" στο σώμα μας

    18/10/2004 1:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 2:33:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Το υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε το "πράσινο φως" για την εμφύτευση μικροτσίπ VeriChip σε ανθρώπους, που θα χρησιμοποιούνται για ιατρικούς, και όχι μόνο, σκοπούς. Τα συγκεκριμένα "ηλεκτρονικά μάτια" έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Οι δημιουργοί του VeriChip υποστηρίζουν, ότι οι πληροφορίες, που μεταφέρουν (όπως, ομάδα αίματος, αλλεργίες ή φαρμακευτική αγωγή), μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες για έναν ασθενή, στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Η κατασκευάστρια εταιρεία Applied Digital, επισημαίνει και την εμπορική αξιοποίηση των μικροτσίπ. Στρατιωτικές βάσεις δεδομένων, ομοσπονδιακά γραφεία, φυλακές και πυρηνικά εργοστάσια, αποτελούν πιθανά μέρη εφαρμογής της νέας αυτής τεχνολογίας. Ωστόσο, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη, σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των πληροφοριών που θα συλλέγονται ηλεκτρονικά.

    Ανεξέλεγκτη πρόσβαση στις πληροφορίες

    Παρόλο που τα εν λόγω μικροτσίπ προορίζονται για νόμιμη εμπορική χρήση, το τοπίο αξιοποίησής τους παραμένει, ακόμα, θολό. Πώς θα γίνεται η ταξινόμηση αυτών των πληροφοριών, και το κυριότερο, ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές;

    Άραγε, υπάρχει περίπτωση κατάχρησης των πλεονεκτημάτων, που παρέχει τέτοιου είδους τεχνολογία; Μπορεί η τελευταία να μετατραπεί σε ένα διαρκές "άγρυπνο μάτι", που θα επιτηρεί ηλεκτρονικά κάθε κίνηση και δραστηριότητα, όσων φέρουν τέτοιες συσκευές στο σώμα τους;

    Ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμα και για παραβίαση των δικαιωμάτων και κατάχρηση προσωπικών δεδομένων. Οι Αρχές θα μπορούν να "εξακριβώνουν την ταυτότητα οποιουδήποτε συμμετέχει σε μια πολιτική συγκέντρωση ή πορεία διαμαρτυρίας", αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών ( American Civil Liberties Union).

    "Όταν η τεχνολογία είναι τόσο ισχυρή, δεν είναι σωστό οι πολυεθνικές να καθορίζουν τη χρήση της", τονίζει ο Μπάρι Χάγκιλ, Βρετανός κρατικός επίτροπος πληροφοριών.

    Στη Μεγάλη Βρετανία, πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας θεωρεί, ότι δεν τίθεται ηθικό δίλημμα της χρήσης, ή μη, ενός εμφυτεύματος, εάν η χρήση του αποδειχθεί ακίνδυνη και είναι προαιρετική.

    Είναι πολύ πιθανό, οι νέες τεχνολογίες να οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου ατομικών ελευθεριών. Συνεπώς, η διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, επιβάλλει να υπάρχει σαφήνεια στον τρόπο αξιοποίησης πληροφοριών που συλλέγονται ηλεκτρονικά.

    Επιπλέον εφαρμογές των "ηλεκτρονικών ματιών"

    Εκτός από τον χώρο της ιατρικής, τα μικροτσίπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα πεδία.

    Ο τομέας της ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, εμφανίζει ευοίωνες προοπτικές, καθώς επιτρέπει την αναγνώριση της ταυτότητας αλλά και τον εντοπισμό του κατόχου ενός μικροτσίπ.

    Επιπλέον, τα μικροσκοπικά αυτά τσίπ καθορίζουν την πρόσβαση, ή μη, σε χώρους ασφαλείας. Μάλιστα, είναι εύκολος ο εντοπισμός κάποιου, μέσα σε ένα κτίριο, που διαθέτει ηλεκτρονικούς "σαρωτές" (scanners).

    Οι κοινωνικές προεκτάσεις είναι, επίσης, αρκετές. Στην Ιαπωνία, αρκετά σχολεία, προκειμένου να εξαλείψουν τα κρούσματα εξαφανίσεων παιδιών, τοποθετούν "τσιπ ανίχνευσης" στα ρούχα των μαθητών.

    Τέλος, τα μικροτσίπ συμβάλλουν στην ηλεκτρονική καταγραφή κατοικίδιων, και μη, ζώων.

    [04] Εσωτερικά

    Παραμένουν οι κάμερες Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης

    18/10/2004 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στις κατευθυντήριες γραμμές για την αλλαγή και τη βελτίωση του συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας, κατέληξαν κατά τη διάρκεια της 2ωρης σημερινής σύσκεψη τους οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Η τοποθέτηση καμερών στους δρόμους της Αθήνας αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η διατήρηση της πλειοψηφίας των απαγορεύσεων στις αριστερές στροφές, η επέκταση των λεωφοριολωρίδων, η άμεση απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων ΙΧ, η λειτουργία γραμμών λεωφορείων στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, η κατασκευή πάρκινγκ στην περιφέρεια, όπως ΟΑΚΑ και Ελληνικό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αντιμετώπιση με αυστηρότερες ρυθμίσεις της τροφοδοσίας με φορτηγά και ο αυστηρότερος έλεγχος της στάθμευσης είναι μεταξύ των 12 αποφάσεων-κατευθύνσεων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα.

    Οι 12 αποφάσεις - κατευθύνσεις

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, οι 12 αποφάσεις-κατευθύνσεις είναι οι εξής:

    Ο δακτύλιος δεν αλλάζει και παραμένει, όπως είναι. Από τις 49 απαγορεύσεις αριστερών στροφών, που είχαν επιβληθεί κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένουν οι 43 και αίρονται οι 6. Αποφασίστηκε η επέκταση των λεωφοριολωρίδων. Επί του θέματος αυτού ο υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε δύο με τρείς εβδομάδες, οπότε θα είναι έτοιμο το υπουργείο να παρουσιάσει τον ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας. Κρίνεται απαραίτητη η πολιτική της ελεγχόμενης στάθμευσης σε συνεργασία του υπουργείου Μεταφορών και των δήμων. Για το θέμα αυτό ο κ. Λιάπης εξήγησε ότι, θα υπάρξει διάλογος με τους φορείς και τους Δήμους για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα με τα παρκόμετρα και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις μαζί με τον υπόλοιπο συγκοινωνιακό χάρτη. "Στόχος μας, είπε, είναι να διευκολυνθεί η πόλη και να μην παρκάρει ο καθένας όπου θέλει". Είναι απαραίτητο να γίνουν τα πάρκινγκ για τα δίκυκλα. Κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία των καμερών για καθαρά συγκοινωνιακούς λόγους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, οι κάμερες αυτές είναι περίπου 1.250 και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν "τυφλωθεί" μετά από απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με επιστολή του στην Αρχή Προστασίας ο υπουργός ζήτησε να επαναλειτουργήσουν οι κάμερες, καθώς κρίνονται απαραίτητες για το κυκλοφοριακό και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο λογισμικό τους για να προφυλαχθούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Διευκρίνισε επίσης, πως στο Κέντρο Ελέγχου του Συστήματος θα μπορεί να υπάρχει εκπρόσωπος και της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Και ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι η κυβέρνηση όπως και όλοι σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία, που αποκτήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να αξιοποιηθεί.

    Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι, το σύστημα των καμερών κόστισε 85 δισ. δραχμές και πρέπει να αξιοποιηθεί για το κυκλοφοριακό και τα θέματα της Τροχαίας γενικότερα.

    Κάποιες από τις κάμερες αυτές υπάρχουν σήμερα σε ορισμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, σταδιακά θα αφαιρεθούν όταν επιλυθεί το θέμα της διάθεσης των εγκαταστάσεων, ενώ θα παραμείνουν μόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι κάμερες, που θα αφαιρεθούν θα τοποθετηθούν στις εθνικές οδούς.

    Και οι τρεις υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι, η επαναλειτουργία των καμερών επιβάλλεται να γίνει μόνο για καθαρά συγκοινωνιακούς λόγους. Νυχτερινά δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες. Αντιμετώπιση του προβλήματος με τα εγκαταλελειμένα αυτοκίνητα. Ο κ. Σουφλιάς υπολόγισε τον αριθμό τους σε 30 με 40 χιλιάδες. Αυστηρή και στοχευμένη αστυνόμευση των μέτρων. Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι ανάλογα με την πορεία και την υλοποίηση των μέτρων θα είναι ανάλογη και η αστυνόμευση και αυτή την έννοια έχει η λέξη στοχευμένη. Λειτουργία γραμμών λεωφορείων προς τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για να διευκολυνθούν οι πολίτες που χρησιμοποιούν το ΜΕΤΡΟ και να καταστεί ελκυστικότερη η χρησιμοποίησή του μπορεί να επεκταθεί η δημοτική συγκοινωνία απο τους δήμους με εποπτεία του υπουργείου Μεταφορών. Δημιουργία πάρκινγκ στην περιφέρεια προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Τέτοια πάρκινγκ, είπαν οι υπουργοί, θα δημιουργηθούν σε κομβικούς δήμους, όπως το Ελληνικό, το Γαλάτσι, το Φάληρο, το Ολυμπιακό Στάδιο κλπ. Πρέπει να πάρκινγκ αυτά να λειτουργήσουν ως αναχώματα για την είσοδο των ΙΧ στο κέντρο, εξήγησε ο κ. Σουφλιάς. Η τροφοδοσία της πόλης με τα φορτηγά πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορισμένες απαγορεύσεις και ρυθμίσεις, όπως έγινε και για τη διάρκεια της Ολυμπιάδας. Και για το μέτρο αυτό, εξήγησε ο κ. Λιάπης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις μαζί με το νέο συγκοινωνιακό χάρτη στις αρχές του Νοεμβρίου.

    Στόχος να στραφούν οι Αθηναίοι στις δημόσιες συγκοινωνίες

    Τόσο ο κ. Σουφλιάς όσο και ο κ. Λιάπης ξεκαθάρισαν ότι ,δεν πρόκειται να τοποθετηθούν διόδια στις εισόδους της πόλης, ούτε να αλλάξουν τα σημερινά όρια του δακτυλίου. Επίσης ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι, η Κυβέρνηση σκέφτεται ενιαίο εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Και οι τρεις διευκρίνισαν ότι, θα υπάρχει συνεχής συνεργασία των τριών υπουργείων σε επίπεδο γενικών γραμματέων και όπου χρειάζεται θα συνεδριάζουν και οι τρεις υπουργοί.

    Ο κ. Λιάπης υποστήριξε ότι, "στόχος μας είναι οι Αθηναίοι να κατευθυνθούν προς τις δημόσιες συγκοινωνίες, όχι ως ανάγκη αλλά ως συνειδητή επιλογή", ενώ ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν πίσω τους μία μεγάλη εμπειρία, που πρέπει να αξιοποιηθεί.

    Ανέφερε επίσης ότι, φέτος δόθηκε περίπου 18% λιγότερες άδειες δακτυλίου σε σχέση με πέρυσι.

    Ποιες αριστρεφές επανέρχονται

    Οι αριστερές στροφές και ρυθμίσεις που επανέρχονται είναι:

    Κηφισίας-Καρελά (Υγεία) Κηφισσίας-Αγ. Φιλοθέης Βασ. Σοφίας-Μπένση (Παπαδιαμαντοπούλου) Βασ. Κων/νου-Ριζάρη Βασ. Κων/νου-Μιμνέρμου (Ρηγίλης) Κύμης και Κασταμονής Ποσειδώνος - Οδός Β

    [05] Υγεία

    Προσοχή στην "κυβερνο-χονδρία"

    18/10/2004 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Οι συχνές "επισκέψεις" στις διάφορες ιστοσελίδες ιατρικού περιεχομένου μπορεί να μας κάνει υποχόνδριους ή μάλλον "κυβερνοχόνδριους" λένε Βρετανοί ερευνητές. Προσοχή, λοιπόν, λένε στο τί διαβάζουμε, πού το διαβάζουμε και κυρίως ας είμαστε λογικοί και ψύχραιμοι όσον αφορά τις αυτό-διαγνώσεις. Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι, οι οποίοι επί 18 μήνες "σέρφαριζαν" ανελλιπώς σε διάφορα sites, που παρείχαν πληροφορίες και συμβουλές για τα συμπτώματα και τη θεραπεία μιας ευρείας γκάμας ασθενειών, από το απλό κρύωμα μέχρι τον καρκίνο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παραπλανητικές ή ασαφείς συμβουλές μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τον "επισκέπτη" στο να διαγνώσει στον ίδιο του τον εαυτό τα συμπτώματα για τα οποία διάβαζε.

    "Πρόκειται για ένα ανησυχητικό πρόβλημα" είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Νιλ Κούλσον. Μάλιστα, όπως είπε, οι διαστάσεις του είναι τέτοιες ώστε οι γιατροί "εφηύραν" τον όρο "κυβερνοχόνδριος" προκειμένου να περιγράψουν εκείνους που προστρέχουν σε βοήθεια τους, μετά από λανθασμένες αυτο-διαγνώσεις, αποτέλεσμα της ενημέρωσης τους από αναξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους. "Γι αυτό συστήνουμε στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή της πηγής πληροφόρησής τους και να αποφεύγουν τις προσωπικές ιστοσελίδες, που μπορεί να περιέχουν αμφιβόλου ποιότητας περιεχόμενο" κατέληξε ο δρ. Κούλσον.

    [06] Οικονομία

    Άνοδος στις τιμές σε 16 από τα 25 βασικά είδη Αυξήσεις σε λάδι και γαλακτοκομικά

    18/10/2004 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι τιμές στο λάδι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις μπύρες και τα μπισκότα παρουσιάζουν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ τις μεγαλύτερες αυξήσεις το Σεπτέμβριο του 2004 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003. Από το σύνολο των 26 βασικών καταναλωτικών ειδών, τις τιμές των οποίων καταγράφει το υπουργείο, τα 16 παρουσιάζουν αύξηση, τα 7 μείωση και 2 παραμένουν σταθερά. Συγκεκριμένα η τιμή του λαδιού αυξήθηκε στα Σ/Μ από 14 έως και 15,8%, του γάλακτος κατά 1,54%, του γιαουρτιού κατά περίπου 2%, των τυριών από 1,28 έως 7,31%, ενώ αύξηση κατά 4,76% παρουσιάζουν οι μπύρες και κατά περίπου 3% τα αναψυκτικά. Μειωμένες είναι οι τιμές στα ζυμαρικά, από 1,61% έως και 7%. Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε από 2,8% τον Αύγουστο σε 2,9% το Σεπτέμβριο και είναι ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία ( 3,2%) και το Λουξεμβούργο (3,1%). Στην ευρωζώνη και στους "25" ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,3% σε 2,1%. Πριν από ένα χρόνο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 2,2% και στους "25" ήταν 2%.

    Ενδέκατη στην ευρωζώνη η Ελλάδα

    Το Σεπτέμβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Φιλανδία με 0,2%, τη Δανία με 0,9%, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία (από 1,1%) και τα υψηλότερα στη Λετονία με 7,7%, την Ουγγαρία με 6,7% και τη Σλοβακία με 6,4%.

    Ο ελληνικός πληθωρισμός βρίσκεται στη 11η θέση στους "25". Σε σχέση με τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε τρία κράτη μέλη (Ελλάδα, Λιθουανία και Μάλτα), μειώθηκε σε είκοσι και παρέμεινε αμετάβλητος στη Δανία και τη Σουηδία.

    [07] Champions League

    Σκάζνι εφ όλης της ύλης

    18/10/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τον συνδυασμό του καλού ποδοσφαίρου με τα θετικά αποτέλεσμα έχει θέσει ως μεγαλύτερο στόχο, ο Ζντένεκ Σκάζνι απο την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού. Αυτό αποκαλύπτει απόψε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως τεχνικός των «πρασίνων» στην εκπομπή Champions ΝΕΤ και τον Δημήτρη Κριτή. Ολόκληρη την συνέντευξη του Τσέχου τεχνικού θα έχετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε απο την συχνότητα της ΝΕΤ στις 24:00 τα μεσάνυχτα και να την διαβάσετε στις 22:00 απο το www.ert.gr. Ο Σκάζνι μιλά για το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποία χαρακτηρίζει ως «Ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο» και για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Παναθηναϊκός. Μάλιστα με παράδειγμα την κατάκτηση του EURO απο την Εθνική Ελλάδας, δεν διστάζει να τονίσει πως όλα γίνονται στο ποδόσφαιρο και οι «πράσινοι» μπορούν να φτάσουν μέχρι και στον τελικό. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει και τον αγώνα με την Άρσεναλ για τον οποίο ξεκάθαρα υποστηρίζει πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η καλή εμφάνιση αλλά και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    [08] Διάφορα

    Κατεδαφίστε την ασχήμια

    18/10/2004 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Guardian

    Την αρχή έκανε το BBC παίρνοντας αφορμή από την προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον καιρό στη Βρετανία για τη διάσωση και την επισκευή αρχιτεκτονικών διαμαντιών στη βρετανική επικράτεια. Με το σκεπτικό να δώσει στο κοινό λόγο σε αυτή τη διαδικασία, γύρισε μια σειρά επεισοδίων υπό τον τίτλο "Αποκατάσταση", όπου ζητούσε από τους τηλεθεατές να προτείνουν σημαντικά κτήρια προς διάσωση από τη φθορά και την εγκατάλειψη. Τώρα το Channel 4 παίρνει τη σκυτάλη και το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ανήγγειλε ένα παιχνίδι ριάλιτι υπό τον τίτλο "Κατεδάφιση", όπου το κοινό θα κληθεί να προτείνει τα κτήρια, που θεωρεί ως "αισθητικές προσβολές" και κατόπιν να ψηφίσει το χειρότερο. Τη μοίρα του τη φαντάζεστε; Το κανάλι θα φροντίσει για την "εξόντωση" και ανακατασκευή του "νικητή". Καλό; Τι πιθανότητες έχουμε άραγε να δούμε κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα, άραγε; Καμία, ε; Κι εμείς αυτό φανταστήκαμε. Κρίμα, γιατί θα είχαμε τόσα προτεινόμενα

    Αναζητείται "νικητής" προς... καταστροφή

    Με το σύνθημα "Κατεδάφιση" και με την υποστήριξη της Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) το Channel 4 θα ανοίξει την προθεσμία υποβολής υποψηφίων προς κατεδάφιση, με το νέο έτος. Προτείνετε ότι θέλετε, λέει στους τηλεθεατές, χωρίς οίκτο. Ας είναι και σχολείο ή νοσοκομείο, ας είναι ουρανοξύστης ή κάποιο εργοστάσιο. "Μηδέν ανοχή στην ασχήμια και απαίτηση μόνο για το καλύτερο, αυτό ζητάμε από το κοινό, συμπληρώνει ο πρόεδρος της RIBA, Τζόρτζ Φέργκιουσον.

    Από τις προτάσεις θα διαμορφωθεί ένας κατάλογος. Κατόπιν εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν τα αρχιτεκτονικά "εκτρώματα" και θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο ειδικών εκπομπών, τις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος της... ασχήμιας. Η αγωνία θα κορυφωθεί στην τελευταία live εκπομπή, όπου το κοινό θα ψηφίσει το χειρότερο, και μετά το λόγο θα πάρουν οι μπουλντόζες. Η κατεδάφιση θα γίνει σε απευθείας σύνδεση και από "πανούκλα" θα αναλάβουν να το κάνουν "κούκλα". Και φυσικά το Channel 4, θα μαγνητοσκοπήσει σε ένα νέο κύκλο εκπομπών, βήμα-βήμα το χρονικό της αναγέννησης μέσα από τις σκόνες.

    Θα κοστίσει λέτε; Όντως σε αυτό το σημείο το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα παραμένει λίγο ασαφές, ωστόσο οι υπεύθυνοι του καναλιού λένε ότι δεν θα ξεκινούσαν ποτέ κάτι, που δεν θα θεωρούσαν εφικτό. "Αποτελεί σημαντική κοινωνική προσφορά και μόνο το να ξεκινήσει ένας διάλογος για τον αντίκτυπο της αρχιτεκτονικής στη καθημερινή ζωή. Η "Κατεδάφιση" αφορά το σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος" είπε εκ μέρους του βρετανικού καναλιού, ο διευθυντής δημιουργικού Γιαν Γιανχασμπαντ.

    Πάντως να ξέρετε ότι στον τομέα των κατασκευών το τηλεοπτικό δίκτυο έχει τόσο παρελθόν, όσο και παρόν. Αυτόν τον καιρό παρουσιάζει τηλεπαιχνίδι, στο οποίο δύο ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν και να οικοδομήσουν μέσα σε τρεις ημέρες μια γερή κατασκευή με συγκεκριμένη λειτουργία. Την τέταρτη ημέρα το οικοδόμημα ελέγχεται για την αντοχή του και μετά περνά στα χέρια της αντίπαλη ομάδας η οποία πρέπει να το γκρεμίσει σε όσο λιγότερο χρόνο γίνεται. Η χαρά της καταστροφής στην τηλεοπτική της εκδοχή. Μην ρωτήσετε για τα νούμερα τηλεθέασης, που κάνει γιατί δεν τα ξέρουμε...

    Σχετικά Links:

    http://www.channel4.com/

    [09] Εσωτερικά

    Προεδρολογίας συνέχεια Διαψεύδουν τις διεργασίες για τον Πρόεδρο

    18/10/2004 6:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 6:21:05 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Φουντώνουν τα σενάρια γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για μυστικές επαφές των δυο κομμάτων προκειμένου να προετοιμασθεί το έδαφος και να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Μιλώντας από τη Νεμέα, όπου περιόδευσε ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "υπόγειοι διάδρομοι ή εξουσιοδοτημένοι εκ μέρους του δεν υπάρχουν" και δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάρτιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναινετική λύση. Κατηγορηματική ήταν η διάψευση και του κυβερνητικού εκπροσώπου. "Δεν υπάρχουν διαβουλεύσεις ή επαφές της κυβέρνησης αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές " είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος τονίζοντας ότι το θέμα για την κυβέρνηση είναι πρόωρο.

    Υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό ο Μητσοτάκης

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε πάντως ότι "μπορεί να υπάρξει συναίνεση" για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο άξιο της εποχής, δημοκρατικό, προσηλωμένο στους θεσμούς και που θα δίνει αξιοπιστία στην πολιτική.

    Στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε με σημερινές του δηλώσεις και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο εκλέγεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποστήριξε την απευθείας εκλογή του από το λαό.

    "Είναι λάθος που γίνεται με αυτόν τον τρόπο με παζάρια παρασκηνιακά μεταξύ των κομμάτων, ενώ έπρεπε να επιλέγει ο λαός κατευθείαν" είπε χαρακτηριστικά.

    [10] Champions League

    Ντέρμπι στο Άνφιλντ

    18/10/2004 5:54:00 μμ

    Xωρίς τους Στίβεν Τζέραρντ, Βλαντιμίρ Σμίτσερ και Αντόνιο Νούνιες, θα παραταχθεί η Λίβερπουλ θα υποδεχθεί την Τρίτη το βράδυ την Ντεπορτίβο Κορούνια, στο ντέρμπι του 1ου όμιλο. Ο τεχνικός των "κόκκινων", Ράφα Μπενίτεθ, προβληματίζεται επιπλέον για την συμμετοχή των Χάρι Κίουελ και Στιβ Φίναν, ενώ από την πλευρά του, ο Χαβιέ Ιρουρέτα, θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή για τους Μάουρο Σίλβα και Ντιέγκο Τριστάν που αν και ξεπέρασαν τους τραυματισμούς που τους ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό, ακόμα δεν βρίσκονται στο αγωνιστικό επίπεδο που θα ήθελε ο Ισπανός τεχνικός, για ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι.

    Πάντως θεωρείται βέβαιο -χωρίς κάτι απρόοπτο της τελευταίας στιγμής- ότι τόσο οι Κίουελ, Φίναν, όσο και ο Μάουρο Σίλβα θα αγωνισθούν στο "Ανφιλντ".

    Οι δύο ομάδες προέρχονται από σημαντικές νίκες στα εθνικά πρωταθλήματα, καθώς η Λίβερπουλ, με εντυπωσιακή εμφάνιση στο Β` μέρος, ανέτρεψε το σε βάρος της 2-0, επικρατώντας της Φούλαμ με 4-2, ενώ η Κορούνια, νίκησε έστω και δύσκολα την νεοφώτιστη Χετάφε, με 2-1, βάζοντας τέλος σε ένα σερί αρνητικών αποτελεσμάτων.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο προπονητές θα παρατάξουν ενώπιον του Σουηδού διαιτητή, Αντερς Φρισκ, τις εξής 11αδες:

    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Κρις Κέρκλαντ, Χοσέμι, Τζέιμι Κάραχερ, Σάμι Χίπια, Τζον Αρνε Ρίισε, Στιβ Φίναν, Τσάμπι Αλόνσο, Ντίτμαρ Χάμαν, Χάρι Κίουελ, Λουίς Γκαρσία, Μίλαν Μπάρος.

    ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Χοσέ Μολίνα, Μανουέλ Πάμπλο, Θέσαρ, Ζόρζε Αντράντε, Ζοάν Καπντεβίλα, Βίκτορ, Αλντο Ντουσερ, Μάουρο Σίλβα, Χουάν Κάρλος Βαλερόν, Αλμπερτ Λούκε, Βάλτερ Παντιάνι.

    [11] Αθλητισμός

    Τελευταία υποχρέωση Μίνιτς

    18/10/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με στόχο να εφαρμόσει το επιτυχημένο λιθουανικό μοντέλο αναλαμβάνει ο Γιόνας Καζλάουσκας τον Ολυμπιακό και αντικαθιστά τον Μίλαν Μίνιτς, ο οποίος στην αυριανή πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος, θα καθίσει για τελευταία φορά στον πάγκο της ομάδας. Ο Μίνιτς με μια πολύ σύντομη καριέρα στο τιμόνι των «ερυθρολεύκων», φεύγει ως αποτυχημένος και το ελάχιστο που ελπίζει είναι να συνδυάσει την αποχώρησή του, με νίκη επί του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας. Στο μεταξύ έφεση κατέθεσε σήμερα η ΚΑΕ Ολυμπιακός στο ΑΣΕΑΔ για την πρόσφατη τιμωρία από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ με ποινή αποκλεισμού (κεκλεισμένων των θυρών) δύο αγωνιστικών. Όπως ορίστηκε, η έφεση των «ερυθρόλευκων» θα εκδικαστεί την Πέμπτη 21-10 στις 17.00 από το ΑΣΕΑΔ.

    [12] Αθλητισμός

    Χαμηλοί τόνοι ενόψει Ολυμπιακού

    18/10/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συνεχίζει και φέτος τις υψηλές πτήσεις η Χαλκηδόνα, που μετά από τέσσερις αγωνιστικές βρίσκεται στην Τρίτη θέση της βαθμολογίας με εννιά βαθμούς μαζί με τον Ολυμπιακό. Μέχρι στιγμής μετράει τρεις νίκες και μια ήττα ( από τον Ηρακλή) και όπως όλα δείχνουν η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, αναμένεται να εκπλήξει και φέτος στους αγωνιστικούς χώρους της Α Έθνικής διεκδικώντας το καλύτερο. Η νίκη στο Χαριλάου επί του Άρη, σε συνδυασμό με την καλή εμφάνιση, έφερρε χαμόγελα ικανοποίησης στη Νεάπολη αλλά σήμανε ταυτόχρονα και συναγερμό ενόψει του δύσκολου αγώνα με τον Ολυμπιακό την πέμπτη αγωνιστική που έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα άνετα μπορεί να πει κανείς ότι έχει χαρακτήρα ντέρμπι.

    Άρχισαν προετοιμασία

    Παίκτες και τεχνική ηγεσία ξεκίνησαν από σήμερα την προετοιμασία για τον αγώνα της Κυριακής με τον Γιώργο Κορακάκη να περνάει εκ νέου από εξετάσεις για να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού του, αλλά χωρίς όμως το ιατρικό επιτελείο να εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τυχόν απουσία του από τον κρίσιμο αγώνα.

    Την ίδια ώρα στην βασική ενδεκάδα αναμένεται να επιστρέψει ο Γιώργος Σίμος, ο οποίος αποθεραπεύτηκε πλήρως.

    Τέλος, με δηλώσεις τους μετά τον αγώνα τόσο ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Γιώργος Ζαχαρόπουλος, όσο και ο τερματοφύλακας της Χαλκηδόνας Πιέρ Εμπέντε, δήλωσαν απόλυτα ευχαριστημένοι από την πορεία της ομάδας αλλά και από την νίκη στην Θεσσαλονίκη.

    "Παίξαμε σε ένα κατάμεστο γήπεδο με πολύ καλή ατμόσφαιρα. Η νίκη μας είναι δίκαιη και μας ικανοποίησε ιδιαίτερα το χειροκρότημα που δεχθήκαμε στο τέλος του παιχνιδιού από τους φίλους του Αρη. Βρίσκομαι στην πρώτη θέση των σκόρερ όμως για μένα προέχει να πηγαίνει καλά η ομάδα" τόνισε σχετικά ο έμπειρος επιθετικός.

    Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Πιέρ Εμπέντε: "Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε πολύ καλά, με κάτω την μπάλα και ζαλίσαμε τους αντιπάλους μας. Η νίκη ήρθε φυσιολογικά. Τώρα έχουμε μπροστά μας τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι μεγάλη ομάδα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή".

    [13] Ιράκ

    Με απαρχή τη Βασόρα Σε κατάσταση αφοπλισμού το Ιράκ

    18/10/2004 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την επέκταση των επιχειρήσεων αφοπλισμού, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από τη Βασόρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι. Ο Αλάουι χαρακτήρισε το μέτρο αυτό τμήμα των προετοιμασιών για τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2005. Τέλος, τόνισε, πως η κυβέρνησή του χορήγησε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων στη Φαλούτζα.

    Αμνηστία σε όσους συμμορφώνονται

    Από την πλευρά του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, Κάσιμ Νταούντ δήλωσε, ότι το Ιράκ θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα αμνηστία για όσους παραδώσουν τα όπλα τους σε όλη τη χώρα.

    Στόχος της κίνησης αυτής, όπως τόνισε, ο Ντάουντ είναι να σταματήσει η ροή όπλων στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, "οχυρό" των μαχητικών σιιτών μουσουλμάνων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χορήγηση της αμνηστίας γι αυτούς που παραδίδουν τα όπλα τους στο Σαντρ Σίτι θα παραταθεί ως την Πέμπτη.

    [14] Πολιτισμός

    Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου Η μαγεία της Άπω Ανατολής στο Μέγαρο Μουσικής

    18/10/2004 6:51:00 μμ

    Πηγή: www.cultureguide.gr

    Στον κόσμο του Καμπούκι είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση που οργανώνει το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών και ανοίγει ένα παράθυρο στο μαγικό κόσμο της Άπω Ανατολής με την έκθεση "Ουκίγιο-ε: Εικόνες ενός εφήμερου κόσμου". Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 4 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος Νοεμβρίου, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνοϊαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και δίνει τη δυνατότητα στου Έλληνες να δουν από κοντά τη γνήσια και επιστημονικά τεκμηριωμένη καταγωγή και φύση αυτού του δημοφιλούς λαϊκού γιαπωνέζικου θεάματος. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Utamaro, Kunisada, Toyokuni, Kuniyoshi, Kunimasha, Chikanobu και Kitagawa που έχουν δανείσει το Μουσείο του Πανεπιστημίου Wasada, το Μουσείο Τέχνης Ota Memorial και το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο. Οι εξαίσιοι αυτοί σχεδιαστές, ξυλογλύπτες και τυπογράφοι αποδίδουν πρόσωπα ηθοποιών, ήρωες και σκηνές από έργα ή πορτρέτα από περίφημες εταίρες. Στο Μέγαρο θα εκτεθούν παράλληλα ορισμένα από τα εντυπωσιακά ιστορικά κοστούμια του θεάτρου Καμπούκι.

    "Πύλη προς ένα κόσμο χρωμάτων και ελευθερίας"

    Η μεγάλη παράδοση της ξυλογραφίας που γεννήθηκε μέσα από το Καμπούκι, πέρασε στα νεωτερικά ρεύματα τέχνης της Δύσης. Aρχικά εντυπωσίασε τους Iμπρεσιονιστές και λίγο μετά, διοχετεύτηκε μέσα στην ευφορία και τη στυλιστική ελευθερία του Aρ Nουβώ.

    Tο Kαμπούκι, ως τέχνη της ξυλογραφίας (ουκίγιο-ε), ξεκίνησε αρχικά δίχως χρώμα αλλά στα μέσα του 18ου αιώνα απέκτησε πολυχρωμία αφού υπήρχε πλέον η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πολλά ξύλα και διαφορετικά τυπώματα. H ανάπτυξη αυτή των γραφικών τεχνών, λοιπόν, έδωσε και τη δυνατότητα αναπαραγωγής των πορτρέτων των ηθοποιών, που το κοινό αρχίζει πλέον να συλλέγει με μανία δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό δεσμό με το φωτεινό κόσμο του Kαμπούκι, ο οποίος, αν και οικείος ως προς τη θεματολογία του, συμβόλιζε, συχνά, την πύλη προς ένα κόσμο χρωμάτων και ελευθερίας.

    Το Καμπούκι ως θέατρο

    Tο Kαμπούκι για τους δυτικούς είναι ένα από τα είδη του γιαπωνέζικου θεάτρου, για τους Iάπωνες είναι η ζωή. Tα θέματά του στηρίζονται σε λαϊκούς μύθους και θρύλους και ενίοτε σε ιστορικά γεγονότα. Γίνονται θεατρική πράξη πάνω σε μία ρηχή σκηνή με δύο εξόδους, αριστερά και δεξιά, από τις οποίες οι ηθοποιοί, σε διαρκή κίνηση, μπαίνουν και βγαίνουν στη σκηνή.

    Tα περισσότερα από τα έργα στο Kαμπούκι είναι μακράς διάρκειας με πολλά επεισόδια και είναι συνήθως προσαρμογές και διασκευές κειμένων από αρχαιότερες πηγές που τις περισσότερες φορές παρουσιάζονται αποσπασματικά. Oι ηθοποιοί είναι έντονα μακιγιαρισμένοι, ιδίως οι γυναικείοι ρόλοι που παίζονται παραδοσιακά από άντρες.

    [15] Εσωτερικά

    Στην κορυφή το "Ελ. Βενιζέλος"

    18/10/2004 6:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην κορυφή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κατάταξης εξακολουθεί να βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, "Ελευθέριος Βενιζέλος", αποσπώντας κάθε χρόνο σημαντικά βραβεία για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας απέσπασε άλλα δύο σημαντικά βραβεία στην κατηγορία "Συνολική ικανοποίηση επιβατών" στη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων ACI που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, σηματοδοτώντας έτσι για μία ακόμη χρονιά την επιτυχημένη και σταθερή πορεία του στην παροχή άριστων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και τους επισκέπτες του.

    Διακρίσεις από την διεθνή αεροπορική κοινότητα

    Συγκεκριμένα, η διεθνής αεροπορική κοινότητα τίμησε φέτος το "Ελ. Βενιζέλος" με τις εξής διακρίσεις:

    Βραβείο για τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία των αεροδρομίων με επιβατική κίνηση από 5 έως 15 εκατομμύρια ετησίως, μετά το νέο αεροδρόμιο του Κέιπ Τάουν. Στην ίδια κατηγορία, το "Ελ. Βενιζέλος" κατέκτησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Βραβείο για τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη ανεξαρτήτως κατηγορίας επιβατικής κίνησης, μετά το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.

    Σημειώνεται ότι το ανεξάρτητο πρόγραμμα καταγραφής των εντυπώσεων των επιβατών "ΙΑΤΑ Global Airport Monitor" μετονομάστηκε σε AETRA μέσα στο 2004, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ ΙΑΤΑ (Παγκόσμιος Οργανισμός Αερομεταφορών) και ACI (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων).

    Το πρόγραμμα AETRA αποτελεί το βασικό εργαλείο μέτρησης της ικανοποίησης επιβατών αεροδρομίων παγκοσμίως.

    [16] Εσωτερικά

    Μέχρι 14 Δεκεμβρίου το πόρισμα Διαφωνίες πριν την πρεμιέρα της Εξεταστικής

    18/10/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Εν μέσω διαφωνιών ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων κομμάτων για την Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαφώνησαν για τη σειρά εξέτασης των μαρτύρων αλλά και για το θέμα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει δεκτή η πρόταση της ΝΔ και θα είναι απόρρητα τα στοιχεία και οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Οι τελικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν στην αυριανή πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Για τη σειρά μαρτύρων και τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων

    Όσον αφορά στη σειρά εξέτασης των μαρτύρων, η ΝΔ ζήτησε να εξεταστούν τελευταία τα πολιτικά πρόσωπα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να προηγηθούν ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Ζορμπάς και οι πρώην υπουργοί Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γ. Παπαντωνίου, ώστε να δοθεί "σαφής πολιτική διάσταση".

    Το ΚΚΕ συμφώνησε με το ΠΑΣΟΚ να προηγηθούν τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να εγκαλούνται και πάλι, ανάλογα την πορεία της εξέτασης των μαρτύρων.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΝ υποστήριξε η εξέταση των πολιτικών προσώπων να γίνεται ανάλογα με τη ροή εξέτασης των μαρτύρων.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαφώνησαν για το αν θα πρέπει να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις.

    Η ΝΔ υποστήριξε να είναι όλες οι συνεδριάσεις μυστικές λόγω της φύσης των θεμάτων και της θέσης των μαρτύρων και να μένουν απόρρητα τα πρακτικά

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι συνεδριάσεις θα πρέπει να είναι ανοικτές όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να δίνονται στη δημοσιότητα πλήρη πρακτικά.

    Επιφυλάχτηκε μάλιστα να δίνει στη δημοσιότητα ορισμένα θέματα, μετά από απόφαση του κόμματος και σύμφωνα με πολιτικά κριτήρια.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΝ συμφώνησε με την πλήρη δημοσιότητα εκτός των πολύ σοβαρών περιπτώσεων, όταν συντρέχουν εθνικοί λόγοι.

    Πόρισμα μέχρι 14 Δεκεμβρίου

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεδιάζει πρωί και απόγευμα κάθε Τρίτη και την Τετάρτη και την Πέμπτη μόνο πρωί.

    Ενδέχεται να συνεδριάζει και Πέμπτη απόγευμα 6-10, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και το πόρισμα να είναι έτοιμο στις 14 Δεκεμβρίου, χωρίς ανάγκη να δοθεί παράταση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ναι" στην Εξεταστική της ΝΔ

    Συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή

    [17] Αθλητισμός

    Και τώρα η Ζενίτ

    18/10/2004 7:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 7:44:16 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η νίκη απέναντι στον Ηρακλή και ειδικά ο τρόπος με τον οποίο ήρθε με την μεγάλη ανατροπή στα τελευταία λεπτά, μπορεί να έφεραν ικανοποίηση στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, αλλά όλοι πλέον στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο κοιτάζουν το επόμενο παιχνίδι με την Ρωσική Ζενίτ την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη για το κύπέλλο UEFA. Ο "Δικέφαλος" πετάει την Τρίτη το πρωί για την Ρωσία, με στόχο μια καλή εμφάνιση απέναντι σε μια γρήγορη και δυνατή ομάδα, αλλά και με κρυφές ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα που θα της δώσει άλλο αέρα ενόψει της συνέχειας. Η ψυχολογία των παικτών έχει ανέβει αισθητά μετά την νίκη στην Θεσσαλονίκη, που την έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον Παναθηναϊκό. Ολοι ονειρεύονται χωρίς βέβαια να το λένε μια ανάλογη συνέχεια. Πρώτος και καλύτερος ο πολυτιμότερος παίκτης αυτών των πρώτων αγωνιστικών Βραζιλιάνος Αλεχάντρο Σοάρες, που με τις εμφανίσεις του σίγουρα θα έχει κάνει τους παράγοντες του ΟΦΗ να τραβάνε τα μαλλιά τους... που τον έδωσαν στην ΑΕΚ.

    Σοάρες ο εκπληκτικός

    Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Ένωσης που σημείωσε το νικητήριο τέρμα της ομάδας του στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, επιτρέποντας στους "κιτρινόμαυρους" να περάσουν αλώβητοι από την πολύ δύσκολη έδρα του "Γηραιού", μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό μία ημέρα αργότερα, αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας, αλλά και τις προσδοκίες του για τη συνέχεια.

    "Το γκολ που πέτυχα ήταν δουλεμένο στην προπόνηση. Για να κάνω αυτή την κίνηση και να μπω στην μεγάλη περιοχή είχα εντολή από τον προπονητή μου. Δεν κάνουμε καμιά κίνηση χωρίς να δώσει αυτός εντολή. Σε κάθε προπόνηση μου λέει τι πρέπει να κάνω", είπε σχετικά ο Σοάρες περιγράφοντας παράλληλα την δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις από τον Φερνάντο Σάντος.

    Αναφερόμενος δε στην έως τώρα παρουσία του στην ΑΕΚ και τους στόχους της ομάδας του, δήλωσε "Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο. Αν προκύψει κάτι καλύτερο, γιατί όχι... Αν μπορούσα να επιλέξω ομάδα, θα έλεγα Μπαρτσελόνα. Δεν έχουμε βάλει στόχους. Ούτε για πρωτάθλημα, ούτε για Τσάμπιονς Λιγκ. Αν έρθει το ΟΥΕΦΑ έχει καλώς, αν όχι δεν πειράζει. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ομάδα για το μέλλον".

    Όσο για το "μυστικό" της επιτυχίας, ο ταχύτατος ποδοσφαιριστής εκτιμά ότι «σε κάθε ομάδα το βασικό συστατικό, θα έλεγα το 60% για την επιτυχία, είναι να έχει καλό κλίμα, να είναι όλοι αγαπημένοι μεταξύ τους. Εμείς ξέρουμε ότι δεν είμαστε καμιά ομαδάρα, αλλά ξέρουμε τις δυνατότητες μας και κυρίως ότι δουλεύουμε πολύ σκληρά. Καμιά ομάδα δεν μπορεί να τρέξει περισσότερο από εμάς ή να έχει περισσότερο πάθος και θέληση. Το ίδιο με εμάς ίσως, περισσότερο όχι".

    Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σοάρες εστίασε στη δύναμη που αντλούν οι παίκτες της ΑΕΚ από τον κόσμο τους, καθώς και στη σημασία που έχει η παρουσία του Ριβάλντο για το ελληνικό πρωτάθλημα: "Η αγάπη που μας δείχνει ο κόσμος είναι φοβερή και κάνει παντού την διαφορά. Όσο για τον Ριβάλντο, είναι μεγάλη τιμή για όλο τον κόσμο στην Ελλάδα, αλλά και για μας τους ποδοσφαιριστές, που τον έχουμε στο πρωτάθλημά μας".

    Όσον αφορά τον Λεωνίδα Καμπάνταη που αποχώρησε στα μισά του πρώτου ημιχρόνου με πρόβλημα σε δάχτυλο του αριστερού του ποδιού όπως αποδείχθηκε τελιά ο τραυματισμός του δεν είναι σοβαρός. Ο νεαρός επιθετικός έβγαλε τη Δευτέρα το πρωί ακτινογραφία στο πόδι του που έδειξε ότι δεν έχει κάτι το ανησυχητικό και θα ενισχύσει την ΑΕΚ στον αγώνα με την Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη.

    [18] Champions League

    Ο Βιεϊρά δεν πετάει για Αθήνα

    18/10/2004 7:28:00 μμ

    Οριστικά χωρίς τον Πατρίκ Βιεϊρά θα ταξιδεύσει η Αρσεναλ στην Αθήνα για τον αγώνα της Τετάρτης εναντίον του Παναθηναϊκού. Ο αρχηγός των πρωταθλητών Αγγλίας υποβλήθηκε σήμερα σε εξετάσεις οι οποίες έδειξαν ότι ο τραυματισμός του στον αστράγαλο όχι μόνο τον αφήνει εκτός για το ματς με τους "πράσινους", αλλά τον καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο και για το μεγάλο ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ, εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την προσεχή Κυριακή. Εκτός από τον Γάλλο, στο Λονδίνο θα παραμείνει και ο Ντένις Μπέργκαμπ λόγω της... γνωστής φοβίας του για τα αεροπλάνα. Έτσι, ο Αρσέν Βενγκέρ σκέφτεται να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά, τον 17χρονο Φράντσεσκ Φαμπρέγας τον παίκτη-αποκάλυψη από την Ισπανία, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει χρόνο συμμετοχής και στον παροπλισμένο (λόγω ασυμφωνίας στις διαπραγματεύσεις ανανέωσης συμβολαίου) Εντου. Επίσης, πιθανότατα επιστρέφει στην ενδεκάδα της Αρσεναλ ο Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ που έχασε το ματς με την Αστον Βίλα λόγω προβλήματος στους προσαγωγούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 October 2004 - 16:51:15 UTC