Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παγώνει" η περιουσία της οργάνωσης "Διεθνής τρομοκρατική οργάνωση" η
  • [02] Υπερψηφίστηκε η υποψηφιότητα της χώρας μας Η Ελλάδα στους κόλπους του
  • [03] Καλύτερα να μασάει
  • [04] Με την κατηγορία της υποστήριξης Κούρδων ανταρτών Συνελήφθη στην
  • [05] Ανανέωσε ο Μαντσίνι στην Ρόμα
  • [06] Σύλληψη πιθανού μέλους της Αλ Κάιντα
  • [07] Προεδρικές εκλογές και διεθνείς εξελίξεις
  • [08] Ικανοποίηση Σρέντερ για τη νέα πολιτική της Λιβύης
  • [09] Σκληρά μέτρα κατά του ντόπινγκ
  • [10] Παράνομη η απεργία των φροντιστών Κανονικά τα δρομολόγια της ΟΑ

    [01] Ιράκ

    "Παγώνει" η περιουσία της οργάνωσης "Διεθνής τρομοκρατική οργάνωση" η Ταουχίντ

    15/10/2004 7:19:00 μμ

    Οι οργανώσεις Ταουχίντ του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι και Τζιχάντ περιλαμβάνονται επισήμως πλέον στον κατάλογο των διεθνών οργανώσεων που κατηγορούνται για τρομοκρατία και για χρηματοδότηση τρομοκρατών και τρομοκρατικών ενεργειών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης του αλ-Ζαρκάουι, τον οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, απαγωγών και αποκεφαλισμών στο Ιράκ.

    Ο μεγαλύτερος εχθρός στο Ιράκ

    Η ενέργεια αυτή, που γίνεται μόλις μία ημέρα μετά από την απόφαση της Βρετανίας να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της ίδιας οργάνωσης, θα έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν όλοι οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των οργανώσεων Ταουχίντ και Τζιχάντ σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

    Η οργάνωση του Ζαρκάουι θεωρείται από τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εχθρός στο Ιράκ, και της επιρρίπτουν την ευθύνη για ένα μεγάλο κατάλογο επιθέσεων.

    [02] Εσωτερικά

    Υπερψηφίστηκε η υποψηφιότητα της χώρας μας Η Ελλάδα στους κόλπους του Σ.Α. του ΟΗΕ

    15/10/2004 7:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 8:49:54 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AΠE-Reuters

    Μετά από 52 χρόνια η Ελλάδα αποκτά ξανά θέση ως μη μόνιμο μέλος, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ψηφοφορία που διεξήχθη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, η χώρα μας συγκέντρωσε 187 ψήφους, επί συνόλου 189 μελών που έλαβαν μέρος, καταλαμβάνοντας μία από τις θέσεις των πέντε χωρών των οποίων η θητεία λήγει στο τέλος του έτους. Οι χώρες που κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις είναι η Δανία, η Ιαπωνία η Αργεντινή και η Τανζανία. Η χώρα μας θα ασκήσει το εν λόγω αξίωμα για δύο χρόνια, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2005 και μέσα σε αυτό το διάστημα θα αναλάβει δύο φορές επί ένα μήνα την προεδρία του Συμβουλίου. Το γεγονός έγινε δεκτό με ικανοποίηση στην Αθήνα. "Επιβεβαιώνει το κύρος που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό και την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλει η διεθνής κοινότητα", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης.

    Ικανοποίηση στην Αθήνα

    "Η προσπάθεια για την εκλογή μας άρχισε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση", ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης και πρόσθεσε ότι "η χώρα μας έχει όφελος όταν η εξωτερική της πολιτική εφαρμόζεται με συναίνεση και συνέχεια".

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο "θα καθοδηγείται από τις βασικές αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής: την προσήλωση στην ειρήνη, το σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών του κόσμου". Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε περιοχές αστάθειας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.

    Τη θετική εξέλιξη χαιρέτισε και το ΠΑΣΟΚ δια στόματος του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, κ. Αθανασάκη, ο οποίος τόνισε ότι η εκλογή αποτελεί προϊόν της μακροχρόνιας διπλωματικής εκστρατείας, των διαβουλεύσεων και συμμαχιών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια, με κορυφαία στιγμή την ομόφωνη απόφαση των κρατών, που συμμετέχουν στη λεγόμενη "Δυτική Ομάδα", στις 26 Αυγούστου 2003, με την οποία υιοθετήθηκε η ελληνική υποψηφιότητα. "Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, δίνει τη δυνατότητα δυναμικής παρουσίας και ανάληψης πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Θα πρέπει δε να αξιοποιηθεί και να μην αποτελέσει μια παρένθεση απλής γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης" τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    Σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Σ.Α, επισημαίνοντας ότι δίνεται τώρα στη χώρα μας η δυνατότητα "να δώσει με μία δυνατή φωνή το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης, να πει όχι στους πολέμους και την εξαθλίωση, να δώσει νέα πνοή στη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών". Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί τώρα "να αγωνιστεί για την ευαίσθητη και ασταθή περιοχή Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής και για να μπορέσει να δοθεί επιτέλους δίκαιη λύση λειτουργική, βιώσιμη, με όρους ασφάλειας στο Κυπριακό πρόβλημα".

    Η δεύτερη θητεία της χώρας μας

    Η Ελλάδα ήρθε μάλιστα δεύτερη σε αριθμό ψήφων, με την Αργεντινή να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό με 188 ψήφους. Η Τανζανία έλαβε 186 ψήφους, η Ιαπωνία 184 και η Δανία 181 ψήφους.

    Αυτή θα είναι η δεύτερη θητεία της Ελλάδας σε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την περίοδο 1952-1953.

    Βέβαια πρέπει να πούμε ότι η σημερινή έγκριση της υποψηφιότητας της Ελλάδας δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες που υποβάλλονται κάθε διετία είναι ισάριθμες με τις κενές θέσεις και προκύπτουν από διαβουλεύσεις στα όργανα του ΟΗΕ. Τα κριτήρια για την εκλογή μιας χώρας σε αυτή τη θέση αφορούν τόσο στη συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και τη συμμετοχή της στις άλλες - αναπτυξιακές κλπ - δραστηριότητες του Οργανισμού όσο και την ισοδύναμη γεωγραφικά εκπροσώπηση των κρατών - μελών στο Συμβούλιο.

    Τέλος να σημειώσουμε ότι πολλές είναι οι σκέψεις που διατυπώνονται και συζητιούνται ανοιχτά για αλλαγή της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η παρούσα μορφή του έχει ως εξής: Αποτελείται από 5 μόνιμα μέλη με δικαίωμα άσκησης βέτο (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) και 10 μη μόνιμα μέλη που υπηρετούν διετή θητεία και δεν έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, αλλά απολαμβάνουν όλα τα υπόλοιπα προνόμια του αξιώματος, όπως το δικαίωμα να προτείνουν ψηφίσματα και να προεδρεύουν σε επιτροπές. Από το 2005 η Ελλάδα θα είναι στην ομάδα μαζί με τις Αλγερία, Μπενίν, Βραζιλία, Φιλιππίνες και Ρουμανία, τον οποίων η θητεία λήγει σε ένα χρόνο.

    [03] Αθλητισμός

    Καλύτερα να μασάει

    15/10/2004 8:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε κακό του βγήκε του Μπέκαμ η δήλωση πως επίτηδες πήρε κίτρινη κάρτα στον αγώνα με την Ουαλία. Ήδη η ομοσπονδία της χώρας τον έχει εγκαλέσει να δώσει εξηγήσεις για το θέμα, καθώς προκαλεί προσβολή του αθλήματος, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία το θέμα έχει πάρει διαστάσεις. Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της πράξης του ποδοσφαιριστή, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με την ανακοίνωσή της. Χαρακτηριστικά μάλιστα τόνισε, "Ο Ντέιβιντ θα έπρεπε να σκεφτεί την επόμενη φορά πως οι δηλώσεις είναι το ασήμι, η σιωπή όμως είναι ο χρυσός. Θα πρέπει να είναι φειδωλός στις δηλώσεις του και να μην λέει τα πάντα δημοσίως".

    [04] Διεθνή

    Με την κατηγορία της υποστήριξης Κούρδων ανταρτών Συνελήφθη στην Τουρκία ο σύζυγος της Λεϊλά Ζανά

    15/10/2004 8:30:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μόλις μία ημέρα μετά την απονομή του βραβείου Ζαχάροφ του Ευρωκοινοβουλίου στην κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτή Λεϊλά Ζανά, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν το σύζυγό της Μεχντί Ζανά. Ο Μεχντί Ζανά επέστρεφε την Παρασκευή για πρώτη φορά στη χώρα του από τις Βρυξέλλες, μετά από εννέα χρόνια στην εξορία. Μόλις ο 63χρονος σύζυγος της Ζανά έδειξε το διαβατήριό του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκικές Αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία ότι παρέβη περιορισμό όσον αφορά την είσοδό του στη χώρα, τον οποίο του είχε επιβάλλει η Τουρκία στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η Ζανά παρέλαβε την Πέμπτη το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με καθυστέρηση εννέα ετών καθώς βρισκόταν σε τουρκικές φυλακές εκτίοντας 15ετή ποινή κάθειρξης για υποστήριξη Κούρδων ανταρτών.

    Εννέα χρόνια στην εξορία

    Με την αφορμή του βραβείου, η Λεϊλά Ζανά, η πρώτη γυναίκα κουρδικής καταγωγής που εξελέγη στο τουρκικό κοινοβούλιο, αφέθηκε ελεύθερη τον Ιούνιο έπειτα από δέκα χρόνια κράτησης, οπότε και μπόρεσε να ξαναδεί τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια.

    Ο Μεχντί Ζανά ζούσε στην εξορία στη Σουηδία από το 1995, όταν αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δεκαετή κράτησή του στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της υποστήριξης Κούρδων ανταρτών.

    Πριν από τη φυλάκισή του, ο Μεχντί Ζανά ήταν δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, αξίωμα από το οποίο επαύθη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο "μάτι του κυκλώνα" και πάλι η Ζάνα

    Ελεύθερη η Λεϊλά Ζάνα

    Καταδικάστηκε εκ νέου η Λεϊλά Ζανά

    Ολοκληρώνεται σήμερα η επαναληπτική δίκη της Ζανά

    Μήνυμα φιλίας στέλνει η φυλακισμένη Λεϊλά Ζάνα

    Απορρίπτεται αίτημα αποφυλάκισης Κούρδων πρώην βουλευτών

    [05] Αθλητισμός

    Ανανέωσε ο Μαντσίνι στην Ρόμα

    15/10/2004 9:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τη χθεσινή ανανέωση συμβολαίου του Ντε Ρόσι ακολούθησε σήμερα και η υπογραφή του Μαντσίνι στο νέο του συμβόλαιο, το οποίο επεκτείνει τη συνεργασία του παίκτη με τη Ρόμα ως το 2009. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η διοίκηση των "τζιαλορόσι", δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και το οικονομικό μέρος της συμφωνίας: έτσι, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής θα εισπράξει την εφετινή περίοδο 2.4 εκατομμύρια ευρώ, του χρόνου 2.6, το 3ο έτος συνεργασίας θα του αποφέρει 2.8 εκατομμύρια ευρώ, το 4ο 2.9 και το 5ο (τελευταίο) θα τον κάνει πιο πλούσιο κατά 3.2 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, σήμερα η Ρόμα ανανέωσε και το συμβόλαιο του νεαρού επιθετικού Κόρβια, που προέρχεται από τα εφηβικά της τμήματα, και ο οποίος θα εισπράττει 220 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

    [06] Διεθνή

    Σύλληψη πιθανού μέλους της Αλ Κάιντα

    15/10/2004 9:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας γερμανοσυριακής καταγωγής πολίτης που κρίθηκε ύποπτος από την ισπανική αστυνομία ότι μπορεί να διαδραματίζει "κεντρικό ρόλο" στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, συνελήφθη και ετέθη υπό κράτηση με στόχο να απελαθεί στην Ισπανία, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από δικαστήριο του Αμβούργου. Ο 46χρονος Μαμούν Νταρκαζανλί θεωρείται ότι εκινείτο από το 1997 στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, και φέρεται ως ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά της Αλ Κάιντα, στο οποίο προσέφερε μεταξύ άλλων και οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

    [07] Αμερικανικές εκλογές

    Προεδρικές εκλογές και διεθνείς εξελίξεις

    15/10/2004 9:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συζήτηση με τη συμμετοχή τεσσάρων ξένων δημοσιογράφων πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστώνης, με θέμα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την εκτίμησή τους από μία διεθνή προοπτική. Στη συζήτηση, στην οποία θα εξεταστούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στο φως των διεθνών εξελίξεων και των περιφερειακών συγκρούσεων, θα μετάσχουν ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, διευθυντής του CNN Turk, ο Γερμανός Νίκο Φριντ, αρθρογράφος και σχολιαστής διεθνών θεμάτων στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Ταλάλ Αλ Χατζ, Διευθυντής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια, και ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νικόλας Βουλέλης.

    Και ερωτήσεις από το κοινό

    Μετά τη συζήτηση, οι τέσσερις καλεσμένοι δημοσιογράφοι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του κοινού.

    Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Σχολή Τζον Κένεντι για τη Διακυβέρνηση και το Πρόγραμμα Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και Ανατολικοκεντρική Ευρώπη, με συντονιστή τον Αλεξ Τζόουνς, Διευθυντή του Κέντρου Σορενστάιν για τον Τύπο, την Πολιτική και τη Δημόσια Πολιτική.

    Η εκδήλωση τελεί επίσης υπό την αιγίδα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Τζον Κένεντι.

    [08] Διεθνή

    Ικανοποίηση Σρέντερ για τη νέα πολιτική της Λιβύης

    15/10/2004 9:18:00 μμ

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ χαιρέτισε "τη λιβυκή πολιτική ανοίγματος" και ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η Τρίπολη αποφάσισε να εγκαταλείψει τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Σρέντερ, που επισκέπτεται τη Λιβύη, είχε συνάντηση με τον Μοαμάρ Καντάφι στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση αυτή. Το πρωί, ο κ. Σρέντερ στη διάρκεια επίσκεψής του στην έρημο της Λιβύης, όπου εγκαινίασε έναν πετρελαϊκό σταθμό στον οποίο μετέχει και γερμανική εταιρεία, αναφερόμενος στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο συνταγματάρχης Καντάφι από την πλευρά του τόνισε με έμφαση ότι "η Λιβύη είναι υπέρ του πολέμου κατά της τρομοκρατίας" και πως αναμένει "για τις καλές της υπηρεσίες υπέρ της διεθνούς ειρήνης την αναγνώρισή τους από κράτη, όπως είναι η Γερμανία. Οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον "είναι καλές", πρόσθεσε ο κ. Καντάφι και σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Καταλήγοντας ο Λίβυος ηγέτης ζήτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ επισημαίνοντας ότι είναι το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν τώρα οι ΗΠΑ για τη χώρα αυτή.

    [09] Αθλητισμός

    Σκληρά μέτρα κατά του ντόπινγκ

    15/10/2004 9:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ντόπινγκ έχει μπει στο στόχαστρο όλων των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο έχει αποφασίσει να ληφθούν σκληρά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Αυτό είναι και το κύριο συμπέρασμα από τη Διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έγινε την Παρασκευή στη Βουδαπέστη. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Παλ Σμιτ, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουγγαρίας, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η νέα διοίκηση του υπουργείου Αθλητισμού της Ουγγαρίας έχει αποφασίσει να "αποκεφαλίσει" τους 5 Ούγγρους αθλητές, που πιάστηκαν ντοπαρισμένοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    "Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει"

    Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Αθήνας.

    "Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει. Εμείς ούτως ή άλλως με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, βάλαμε τους κανόνες με τους οποίους θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, με σκληρές πρακτικές. Εκείνο που προέχει είναι η καταπολέμηση της διακίνησης όλων αυτών των επονομαζόμενων συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία καταστρέφουν, την υγεία, την ηθική, την ισότητα στον ανταγωνισμό. Ναι, είναι η ώρα. Η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει. Έχει την υποχρέωση και την πολιτική βούληση να προχωρήσει, προς τέτοιες κατευθύνσεις. Γενικά υπάρχει συσπείρωση για την αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης. Ήδη στη Διάσκεψη της Βουδαπέστης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τη συνάντηση των Υπουργών Αθλητισμού, που θα γίνει 6-8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO, και τη συμμετοχή 192 χωρών, με κεντρικό θέμα συζήτησης, την καταπολέμηση του ντόπινγκ και της διοίκησης του Αθλητισμού. Θα συζητηθεί η κοινή διαχείριση του θέματος, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο παγκοσμίως τα κράτη θα αντιμετωπίσουν τα θέματα του ντόπινγκ", ανέφερε ο κ. Ορφανός.

    Έλεγχοι από επαγγελματίες

    Ο κ. Κρου, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αφού τόνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η επίβλεψη για τους αθλητές, που παίρνουν ή προσπαθούν να πάρουν απαγορευμένες ουσίες, πρόσθεσε: "Έφτασε η ώρα να γίνει πιο επαγγελματικός ο τρόπος λειτουργίας της WADA, που διαχειρίζεται τον έλεγχο του ντόπινγκ. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες και να μην στηριζόμαστε πλέον σε εθελοντικές προσφορές".

    Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (CONI), Μάριο Πεσκάντε, τόνισε πως η Ευρώπη είναι πλέον καλά οργανωμένη και μπορεί να έχει μεγαλύτερο ρόλο από κάθε άλλη ήπειρο στο θέμα της καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης.

    Η αντιπροσωπεία της Αυστρίας είχε μία επιφύλαξη, αν πρέπει να ποινικοποιηθεί η φαρμακοδιέγερση όσον αφορά τους αθλητές ή θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα αυτοί που εισάγουν στη χώρα απαγορευμένες ουσίες και παράλληλα αυτοί που τις δίνουν στους αθλητές. Δεν μπορούμε -είπε- να τιμωρούμε νεαρούς αθλητές, μεγάλα ταλέντα, που τους ντοπάρουν διάφοροι.

    Τέλος, τονίστηκε ότι τα 5.000.000 ευρώ, τα οποία διαθέτει η Ε.Ε. για την ανάπτυξη του Αθλητισμού είναι λίγα και τόνισε ότι από τις 25 χώρες, μέλη της Ε.Ε., μόνο οι 12 έχουν εργαστήρια κατάλληλα για τον έλεγχο ντόπινγκ.

    Στη συνέχεια, όλοι, με επικεφαλής τον κ. Κρου συνεχάρησαν τον κ. Ορφανό για την πιο φανταστική, όπως την χαρακτήρισαν, διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε ποτέ στην ιστορία τους. Αναγνώστηκε δε, και σχετικό μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

    Διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ουγγαρίας

    Τέλος, στο περιθώριο της Διάσκεψης, οι υπουργοί Αθλητισμού Ελλάδας και Ουγγαρίας αποφάσισαν να υπογράψουν διακρατική συμφωνία για αθλητική συνεργασία.

    Αυτό θα γίνει στην Αθήνα το Δεκέμβριο, οπότε ο Ατίλα Αμπραχάμ θα έρθει στην Αθήνα, για να μετάσχει στη Διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού για τη φαρμακοδιέγερση.

    [10] Εσωτερικά

    Παράνομη η απεργία των φροντιστών Κανονικά τα δρομολόγια της ΟΑ

    15/10/2004 10:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 11:56:37 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οι ιπτάμενοι συνοδοί φροντιστές αποφάσισαν απόψε να αναστείλουν τη 48ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για το Σαββατοκύριακο, μετά τη δικαστική απόφαση που την έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Ετσι, θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των Ολυμπιακών Αερογραμμών κανονικά και χωρίς προβλήματα. Πάντως, η διοίκηση της Ολυμπιακής είχε ανακοινώσει ότι όλες οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά με το εποχικό προσωπικό ακόμη και αν πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 October 2004 - 20:50:56 UTC