Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ρόμα ανανέωσε με Ντε Ρόσι
  • [02] Δώρο για την 26η επέτειο H Ferrari του Πάπα
  • [03] Η επίθεση έγινε μετά την απόφαση του Σαρόν Αιματηρή επίθεση στη
  • [04] Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν
  • [05] Σήμερα η ψηφοφορία Τα νέα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ
  • [06] Ζητούν άσυλο στο προξενείο της Ν. Κορέας
  • [07] Στη Νέα Υόρκη "έκλεισε" στα 54,75 δολάρια Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο
  • [08] Δημοσκόπηση σε 10 μεγάλες χώρες Απορρίπτουν τον "πλανητάρχη" εκτός ΗΠΑ
  • [09] "Παραίσθηση" του πρώτου χειριστή η πιθανή αιτία Νεκροί οι πιλότοι
  • [10] Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας επί τάπητος Στην Κύπρο ο Μπαρόζο
  • [11] Σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα "Τίμησαν" τον Νίκο Καζαντζάκη

    [01] Champions League

    Η Ρόμα ανανέωσε με Ντε Ρόσι

    15/10/2004 9:30:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Γι' αυτό το λόγο και η Ρόμα βλέποντας τις καταπληκτικές εμφανίσεις του Ντανιέλε Ντε Ρόσι τόσο με τα χρώματα της ομάδας όσο και με αυτά της εθνικής, ανανέωσε από τώρα το συμβόλαιό του ως το 2009. Παράλληλα προσπάθησε με αυτό τον τρόπο, να βάλει ένα τέλος στην μεταγραφολογία τουλάχιστον προς το παρόν, αφού τόσο κορυφαίοι σύλλογοι της Ιταλίας, όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Ο 21χρονος μέσος του οποίου το συμβόλαιο έληγε το 2007, θεωρείται ένα από τα μεγάλα ταλέντα του ιταλικού ποδοσφαίρου και όπως λένε οι ειδικοί έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε μεγάλο παίχτη. Την ανανέωση του συμβολαίου ανακοίνωσε η διοικητική εκπρόσωπος των "τζιαλορόσι", Ροζέλα Σένσι. Ο ίδιος ο διεθνής Ιταλός ποδοσφαιριστής, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς εκτός από την αύξηση των αποδοχών που του απόφερε η νέα συμφωνία, υπέγραψε και στον σύλλογο που αγαπούσε.

    [02] Διάφορα

    Δώρο για την 26η επέτειο H Ferrari του Πάπα

    14/10/2004 11:58:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Το τετράτροχο όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, μία πανάκριβη κόκκινη Ferrari αξίας 360.000 ευρώ θα μπορεί να απολαμβάνει σε λίγο καιρό το άτομο που ίσως να την ήθελε λιγότερο από πολλούς άλλους. Πρόκειται για τον 84χρονο Πάπα Ιωάννη Παύλο, στον οποίο οι ιδιοκτήτες της αυτοκινητοβιομηχανίας αποφάσισαν να δωρίσουν μία ειδική έκδοση του πολυπόθητου αυτοκινήτου, ως δώρο για τα 26 χρόνια που βρίσκεται στο θώκο του Πάπα. Μάλιστα, το σχέδιο του πανάκριβου αυτού δώρου δεν έμεινε μόνο στα χαρτιά καθώς η διοίκηση της Ferrari το γνωστοποίησε σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του Βατικανού.

    Η είδηση δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα "The Sun", σύμφωνα με την οποία, ο επικεφαλής Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετσέμολο είπε ότι το εργοστάσιο ετοιμάζει μία ειδική έκδοση του διάσημου αυτοκινήτου και μάλιστα σε χρώμα-τι άλλο;-κόκκινο.

    Το μόνο που απομένει τώρα, είναι να δούμε τον Πάπα να παραλαμβάνει το αξιοζήλευτο όχημα στις 16 Οκτωβρίου, που είναι και η επέτειος της ανάληψης των καθηκόντων του, να το ευλογεί, πριν κάτσει στο τιμόνι και να γίνεται καπνός.

    [03] Διεθνή

    Η επίθεση έγινε μετά την απόφαση του Σαρόν Αιματηρή επίθεση στη Τζαμπάλια

    15/10/2004 7:26:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Επίθεση με ρουκέτα εξαπέλυσε τα ξημερώματα ισραηλινό ελικόπτερο εναντίον Παλαιστινίων ενόπλων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά. Οι ένοπλοι είχαν συγκεντρωθεί για να τοποθετήσουν νάρκη σε ένα δρόμο απ όπου περνούν ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τα θύματα της επίθεσης είναι μέλη της οργάνωσης Ιζεντίν αλ-Κασάμ, που είναι το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς. Η επίθεση έγινε μετά την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από πυκνοκατοικημένες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Οι δυνάμεις αυτές αποφασίσθηκε να αναδιπλωθούν σε πιο ασφαλείς θέσεις έξω από τους παλαιστινιακούς οικισμούς.

    Οι ιστοσελίδες Ynet και Ηaaretz του διαδικτύου αναφέρουν ότι ο Σαρόν ανταποκρίθηκε σε αίτημα στρατιωτικών να απομακρύνει στρατεύματα που ήταν εγκατεστημένα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε να αποτραπούν πράξεις αντεκδίκησης που θα είχαν θύματα Ισραηλινούς.

    Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας από τις 29 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι και 450 έχουν τραυματισθεί.

    [04] Διεθνή

    Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν

    15/10/2004 7:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 10:48:12 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Ταϊβάν. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Εξαιτίας της δόνησης σταμάτησαν να λειτουργούν για λίγη ώρα οι ταχείες αμαξοστοιχίες και κατέρρευσε ένα σπίτι στην κομητεία Ταογιάν, κοντά στην Ταϊπέι. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 110 χιλιόμετρα ανατολικά του Ιλάν, στη βορειοανατολική ακτή της Ταϊβάν και σε βάθος 59 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Ταϊπέι. Η δόνηση προκλήθηκε από τη σύγκρουση της Πλάκας των Φιλιππίνων και την Ευρασιατική Πλάκα, κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η δόνηση, που έγινε στις 04.08 ώρα Γκρίνουιτς, διήρκεσε σχεδόν ένα λεπτό.

    Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που πλήττει την Ταϊβάν από τον Σεπτέμβριο του 1999, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 2400 άνθρωποι.

    Ένα λεπτό μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν, οι σεισμογράφοι στο Τόκιο κατέγραψαν σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ νοτίως της Οκινάουα.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε κοντά στο νησί Γιονακούνι, που βρίσκεται δυτικά της Ταϊβάν.

    [05] Διεθνή

    Σήμερα η ψηφοφορία Τα νέα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ

    15/10/2004 8:00:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τις πέντε θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καταλάβουν από 1 Ιανουαρίου, η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Δανία, η Ιαπωνία και η Τανζανία, αντικαθιστώντας την Αγκόλα, τη Χιλή, τη Γερμανία, το Πακιστάν και την Ισπανία, των οποίων η θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, σήμερα θα γίνει η ψηφοφορία μεταξύ των 191 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ανάδειξη των νέων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες, καθώς ύστερα από διαβουλεύσεις στα όργανα των Ηνωμένων Εθνών υποψηφιότητα θέτουν τόσες χώρες, όσες είναι και οι κενές θέσεις στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Τον επόμενο χρόνο θα συμπληρωθούν 60 χρόνια από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αναμένεται ότι θα ενταθούν οι συζητήσεις για αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς αρκετά μέλη του οργανισμού θεωρούν ότι η σημερινή σύνθεση του Σώματος είναι αναχρονιστική και μη αντιπροσωπευτική.

    Οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη από τα δύο τρίτα των μελών της Γενικής Συνέλευσης και να μην ασκηθεί βέτο από κάποια από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [06] Διεθνή

    Ζητούν άσυλο στο προξενείο της Ν. Κορέας

    15/10/2004 8:48:00 πμ

    Στο προξενείο της Νότιας Κορέας στο Πεκίνο κατέφυγαν 22 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που λένε πως είναι Βορειοκορεάτες, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο. Ο νοτιοκορεατικός τηλεοπτικός σταθμός ΥΤΝ μετέδωσε εικόνες από μία ομάδα ανθρώπων, που τα ξημερώματα σκαρφάλωσαν στον φράκτη του προξενείου της Νότιας Κορέας και μπήκαν στον περίβολο του κτηρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία δήλωση από αξιωματούχους του προξενείου. Τον περασμένο μήνα 44 Βορειοκορεάτες κατάφεραν να μπουν με αυτοσχέδιες σκάλες στην πρεσβεία του Καναδά στο Πεκίνο, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

    [07] Οικονομία

    Στη Νέα Υόρκη "έκλεισε" στα 54,75 δολάρια Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

    15/10/2004 9:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 9:30:33 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Νέα τιμή ρεκόρ σημείωσε το πετρελαίο. Χθες το αργό έκλεισε στη Νέα Υόρκη στα 54,75 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα είχε αγγίξει στη διάρκεια της συνεδρίασης τα 54,88 δολάρια. Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 54.70 δολάρια το βαρέλι, αν και νωρίτερα είχε αγγίξει τα 54,80 δολάρια. Στο μεταξύ, χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, ότι θα μειώσουν τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης. Στην Αθήνα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 46 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 10 με 11 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της πετρελαϊκής αγοράς διαβεβαίωσαν τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, ότι η αγορά θα λειτουργήσει υπεύθυνα και με αυτοσυγκράτηση.

    Η τιμή μπορεί να φτάσει τα 60 δολάρια

    Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο Τέτσου Εμόρι,σύμβουλος της εταιρίας Mitsui Bussan Futures στο Τόκιο, "το ψυχολογικό όριο των 55 δολαρίων είναι εύκολο να ξεπεραστεί σε μια ελεύθερη αγορά". Μάλιστα, προειδοποίησε, ότι "αν ξεπεραστεί και αυτό το όριο, η τιμή μπορεί να σκαρφαλώσει στα 60 δολάρια" λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης για τον χειμώνα

    [08] Αμερικανικές εκλογές

    Δημοσκόπηση σε 10 μεγάλες χώρες Απορρίπτουν τον "πλανητάρχη" εκτός ΗΠΑ

    15/10/2004 9:24:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κέρι "ψηφίζουν" για τον Λευκό Οίκο οι πολίτες σε οχτώ από τις 10 χώρες, όπου διενεργήθηκε δημοσκόπηση, οργανωμένη από μεγάλες εφημερίδες όπως η γαλλική "Λε Μοντ", η ιαπωνική "Ασάχι Σιμπούν", η καναδική "Λα Πρες", η αυστραλέζικη "Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ" και η βρετανική "Γκάρντιαν". Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Ισπανία και τη Νότια Κορέα αντιτίθενται στην κυβέρνηση Μπους. Μόνο στο Ισραήλ η κοινή γνώμη υποστηρίζει ένθερμα την υποψηφιότητα Μπους σε ποσοστό μάλιστα 2 προς 1 έναντι του Κέρι ενώ η δεύτερη χώρα, που στηρίζει τον Πρόεδρο Μπους είναι η Ρωσία. Οι Γάλλοι απορρίπτουν τον Μπους και στηρίζουν τον Κέρι σε ποσοστό 72%. Το 68% των Νοτιοκορεατών τάσσεται επίσης υπέρ του Κέρι και στη Βρετανία το 60% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά του Μπους. Εξάλλου, όπως έδειξε η δημοσκόπηση ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει πλέον θετική συμβολή στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης

    [09] Εσωτερικά

    "Παραίσθηση" του πρώτου χειριστή η πιθανή αιτία Νεκροί οι πιλότοι

    15/10/2004 10:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 11:39:20 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Εντοπίστηκαν τα πτώματα των τεσσάρων χειριστών των δύο μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβησαν χθες στο Πήλιο, όπως επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν μέσα στα συντρίμμια του πρώτου αεροσκάφους ανθρώπινα μέλη ενώ λίγο αργότερα, εντόπισαν τα συντρίμμια και του δεύτερου F-16, μέσα στο οποίο βρέθηκαν απανθρακωμένοι οι δύο χειριστές του. Ως πιθανή αιτία της τραγωδίας θεωρείται ότι, τα δύο μαχητικά F-16, που πετούσαν με ταχύτητα 400 μιλίων την ώρα, καρφώθηκαν σε πλαγιά του Πηλίου, όταν ο χειριστής του πρώτου έπαθε "παραίσθηση" με αποτέλεσμα να παρεκκλίνει της πορείας του και να καρφωθεί στην πλαγιά του βουνού, ακολουθούμενο τυφλά και από το δεύτερο F-16.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας οι τέσσερις χειριστές είναι ο επισμηναγός Ιωάννης Κομματάς, 37 ετών, ο σμηναγός Αθανάσιος Σιούτας, 33 ετών και οι 28χρονοι υποσμηναγοί Γιώργος Αντωνόπουλος και Γιώργος Λυκούδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια των F-16

    [10] Κυπριακό

    Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας επί τάπητος Στην Κύπρο ο Μπαρόζο

    15/10/2004 10:23:00 πμ

    Σύντομη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Οι δυο άνδρες θα συνομιλήσουν για θέματα της κοινοτικής επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων θα είναι και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μπαρόζο, έφτασε αργά χθες το βράδυ στη Λευκωσία και η επίσκεψή του στο νησί της Αφροδίτης, εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας, την οποία πραγματοποιεί στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του την πρώτη Νοεμβρίου.

    [11] Πολιτισμός

    Σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα "Τίμησαν" τον Νίκο Καζαντζάκη

    15/10/2004 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εκδηλώσεις για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, πραγματοποιήθηκαν στις 7/10 στη Σμύρνη, στις 8/10 στην Κωνσταντινούπολη και στις 11/10 στην Άγκυρα, από την Διεθνή Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) σε συνεργασία με τις ελληνικές, διπλωματικές και προξενικές αρχές, το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο Σμύρνης και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγκυρας. Σημαντική και συγκινητική ήταν η μεγάλη συμμετοχή της ομογένειας, των καθηγητών και των μαθητών των σχολείων της Κωνσταντινούπολης. Τα περισσότερα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά. Νέες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα τέλη Φεβρουαρίου 2005 στο Αϊβαλί, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στη Σμύρνη.

    Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι ελληνικές αρχές, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μορφωτικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας, ο δήμαρχος Σμύρνης, καθηγητές Πανεπιστημίου και πολύς κόσμος, ιδιαίτερα Τούρκοι συγγραφείς, ποιητές και ζωγράφοι.

    Ομιλητής ήταν ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, ο οποίος παρουσίασε παραγνωρισμένες πλευρές του έργου του Καζαντζάκη και την επικαιρότητα της σκέψης του.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 October 2004 - 8:51:26 UTC