Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλημμελήματα οι κατηγορίες για το "Σάμινα"

    [01] Εσωτερικά

    Πλημμελήματα οι κατηγορίες για το "Σάμινα"

    2/10/2004 9:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Σε νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου παραπέμπει ο Άρειος Πάγος την υπόθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού "Εξπρές Σαμίνα" το Σεπτέμβριο του 2000 έξω από το λιμάνι της Πάρου. Το ανώτατο δικαστήριο με βούλευμα του ζητεί να επαναπροσδιοριστούν οι κατηγορίες για πέντε από τους επτά κατηγορουμένους, καθώς αμφισβητεί ευθέως το στοιχείο του ενδεχόμενου δόλου που μετέτρεψε το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε βαθμό κακουργήματος.

    Ειδικότερα, αναιρέθηκε το εφετειακό βούλευμα ως προς τον Α΄ μηχανικό Γ. Σκιαδαρέση, τον ύπαρχο Γ. Τριαντάφυλλο, τον ασυρματιστή Δ. Τσούμα και τους Ν. Βικάτο και Κ. Κληρονόμο από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Σάμινα (MINOAN FLYING DOLPHINS). Με το αναιρούμενο βούλευμα όλοι παραπέμπονταν σε βαθμό κακουργήματος, ενώ τώρα παραπέμπονται σε βαθμό πλημμελήματος. Ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Α. Ψυχογιός δεν είχαν υποβάλει αίτηση αναίρεσης, και έχουν παραπεμφθεί σε βαθμό κακουργήματος.

    Ως προς το πλήρωμα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε το εφετειακό βούλευμα για όλα τα αδικήματα. Αντιθέτως, για τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι οποίοι δεν προσέβαλαν το εφετειακό βούλευμα ως προς αυτά τα πλημμελήματα, αυτό αναιρέθηκε μόνο για την έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή και ενδεχόμενο δόλο. Παράλληλα, ως προς τους δύο εκπροσώπους της εταιρείας, ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αναιρέσεις τους για το σκέλος που αφορά την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, καθώς έκρινε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το βούλευμα του Εφετείου Αιγαίου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τον ενδεχόμενο δόλο, και δεν μνημόνευσε πραγματικά περιστατικά που να δικαιολογούν το στοιχείο του ενδεχόμενου δόλου.

    Κατόπιν αυτών, ο Άρειος Πάγος παράπεμψε το βούλευμα στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου για νέα κρίση σχετικά με την απόδοση ευθυνών στους κατηγορουμένους


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 October 2004 - 8:51:06 UTC