Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμφανής ο κίνδυνος οριστικής ρήξης Σύγκρουση για τον καπνό
  • [02] Προσθετική στήθους μέσω ringtone!
  • [03] 30 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος Η Γιορτή της Νέας Δημοκρατίας
  • [04] Αποσύρονται τα φάρμακα VIOXX και PEROXX
  • [05] Λέει το Sky News "Όλα καλά" για τον Μπλερ
  • [06] Η δικογραφία ξεπερνά τις 300 σελίδες Απολογούνται για την τραγωδία στο
  • [07] Εισβολή αυτοκινήτου σε τέρμιναλ αεροδρομίου
  • [08] Νικολαΐδης κατά πάντων
  • [09] Περισσότεροι από 110 οι νεκροί Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ
  • [10] Κλίμα αντιπαράθεσης για τις μετεγγραφές
  • [11] Στην Άρσεναλ Επίχείρηση ...να πέσουν οι τόνοι
  • [12] Δεν επιβεβαιώνει το Παρίσι Καλά τα νέα για τους Γάλλους δημοσιογράφους
  • [13] Αισιοδοξία στον ΠΑΟΚ
  • [14] Γυναικείο 100άρι στα 8.079 δευτερόλεπτα; "Πέφτει" το ανδρικό κάστρο στα
  • [15] Διαξιφισμών συνέχεια
  • [16] Γυναικείο 100άρι στα 8.079 δευτερόλεπτα "Πέφτει" το ανδρικό κάστρο στα
  • [17] Νέστα: "Βελτιώνεται η Μίλαν"
  • [18] Πάνω από 45 Παλαιστίνιοι νεκροί Αιματηρές επιχειρήσεις στη Γάζα

    [01] Οικονομία

    Εμφανής ο κίνδυνος οριστικής ρήξης Σύγκρουση για τον καπνό

    30/9/2004 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε κόντρα εξελίσσεται η αντιπαράθεση η οποία ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ Αγροτικής Τράπεζας και ΠΑΣΕΓΕΣ για την ασφάλιση της παραγωγής καπνού. Όλα ξεκίνησαν, όταν έγινε γνωστό στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ότι από τα κεντρικά της ΑΤΕ εστάλη έγγραφο στα υποκαταστήματα για την παρακράτηση προμήθειας, λόγω έκδοσης εγγυητικής, ποσοστού 0,50% εάν η ομάδα των καπνοπαραγωγών επιλέξει άλλη ασφαλιστική εταιρεία και 0,20% εάν επιλέξει την Αγροτική Ασφαλιστική. Η σύγκρουση, που μοιάζει να εντείνεται δεν αποκλείεται να φέρει την οριστική ρήξη ανάμεσα σε ΑΤΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς ήδη η διοίκηση της δεύτερης διαπραγματεύεται την έκδοση της εγγυητικής με εμπορικές τράπεζες, ελληνικές και ξένες.

    Το χρονικό της κόντρας

    Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει και να ακυρώσει "τέτοιου είδους πρακτικές σεβόμενη τις νομικές διατάξεις της χώρας και τη λειτουργία της οικονομίας με βάση τους όρους της ελεύθερης και όχι καθοδηγούμενης αγοράς". Επίσης σημειώνεται, ότι το ζήτημα θα διαβιβαστεί με πλήρη φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Απαντώντας η ΑΤΕ σημείωσε, ότι έλαβε την απόφαση αυτή, επειδή οι εν λόγω εγγυητικές είναι αυξημένου κινδύνου και η χορήγησή τους επιβάλλει αυστηρή τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων.

    Την Πέμπτη η ΠΑΣΕΓΕΣ, ανταπάντησε στην κάνοντας λόγο για παράνομες ενέργειες της Τράπεζας, οι οποίες προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και θα ζημιώσουν τελικά την ίδια την ΑΤΕ.

    [02] Διάφορα

    Προσθετική στήθους μέσω ringtone!

    1/10/2004 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τέρμα πια η σιλικόνη. Τώρα πλέον όσες γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο στήθος, μπορούν να εγκαταστήσουν στο κινητό τους ένα ringtone που θα λειτουργεί όπως και η προσθετική στήθους. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται ένας Ιάπωνας γκουρού που υποστηρίζει ότι έφτιαξε ένα ringtone που βοηθάει τις γυναίκες να αυξήσουν το στήθος τους χωρίς νυστέρι. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς να "κατεβάσουν" τον ήχο και να τον εγκαταστήσουν στο κινητό τους. Την προτροπή του Χιντέτο Τομαμπέκι ακολούθησαν τουλάχιστον 10.000 γυναίκες που "κατέβασαν" τον ήχο Rockmelon μόλις από την πρώτη εβδομάδα.

    Έπονται ήχοι κλήσεων για το κάπνισμα, τη φαλάκρα και τη ...μοναξιά

    Ο Τομαμπέκι λέει ότι ο ήχος κλήσης που δημιούργησε κάνει το μυαλό και το σώμα να κινείται υποσυνείδητα και κάνει "θετική πλύση εγκεφάλου". Μία ικανοποιημένη χρήστης του πρωτότυπου αυτού "προϊόντος" δηλώνει κατενθουσιασμένη καθώς οι αρχικές της επιφυλάξεις "έκαναν φτερά" όταν είδε το στήθος της να μεγαλώνει.

    "Άκουγα τη μελωδία για περίπου μία εβδομάδα πιστεύοντας ότι ο Τομαμπέκι με κορόιδευε. Αλλά όντως το στήθος μου μεγάλωσε. Ήταν εκπληκτικό!".

    Τώρα ο Τομαμπέκι λέει ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει και άλλους ήχους κλήσης για να βοηθήσει τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα, να αντιμετωπίσει τη φαλάκρα αλλά και να βρει ερωτικό σύντροφο.

    [03] Εσωτερικά

    30 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος Η Γιορτή της Νέας Δημοκρατίας

    1/10/2004 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 8, στο Ζάππειο οι εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ θα μιλήσουν και προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο. Νωρίτερα θα διεξαχθεί στο Ζάππειο φόρουμ διαλόγου για τα κόμματα, το πολιτικό σύστημα στη μεταπολίτευση, τον ρόλο και την προσφορά της Ν.Δ.

    Οι εκδηλώσεις

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια της Ν.Δ. έχει ως εξής:

    Στο Ζάππειο Μέγαρο 18:00 -19:30 θα πραγματοποιηθεί φόρουμ διαλόγου με θέμα: "Κόμματα και Πολιτικό Σύστημα στη Μεταπολίτευση - Ο Ρόλος & η Προσφορά της Ν.Δ" και εισηγητές τους κ.κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Θ. Μαυροκορδάτο, Καθηγητή Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δημήτρη Δημητράκο, Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Θανάση Διαμαντόπουλο, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Παντείου Πανεπιστημίου. Συντονιστής του φόρουμ θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

    Επίσης, στο Περιστύλιο θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση (20:00 -21:30), κατά τη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με θέμα: "Η πορεία της Ελλάδας και της ΝΔ στη Νέα Εποχή", ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας της Κ.Ε του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης με θέμα: "30 χρόνια ΝΔ, η Ιστορία μας".

    Παράλληλα θα υπάρχουν δύο περίπτερα με εκθέματα: - Ινστιτούτο Δημοκρατίας - Νέα Δημοκρατία, η Παράταξη των Λύσεων - Προτάσεων.

    Σχετικά Links:

    Το site της Νέας Δημοκρατίας

    [04] Υγεία

    Αποσύρονται τα φάρμακα VIOXX και PEROXX

    1/10/2004 3:12:00 μμ

    Με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων γνωστοποιεί ότι έλαβε γνώση της απόφαση της εταιρείας Merck & Co να αποσύρει οικειοθελώς από την κυκλοφορία το φάρμακο ροφεκοξίμπη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ, η απόσυρση είναι άμεση και γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ αφορά όλα τα σκευάσματα και δοσολογίες της ροφεκοξίμπης καθώς και όλες τις κλινικές δοκιμές όπου χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο. Το φάρμακο ροφεκοξίμπη (VIOXX και PEROXX) είναι αναλγητικό αντιφλεγμονώδες, για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

    Aυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων

    Η Εταιρεία Merck & Co έλαβε την απόφαση αυτή μετά λεπτομερή ανάλυση ευρημάτων των τριών τελευταίων ετών από τη Κλινική Μελέτη APPROVe. Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος σοβαρών θρομβωτικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στους ασθενείς που ελάμβαναν VIOXX σε σχέση με εκείνους οι οποίοι έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Η διαφορά αυτή στον αυξημένο σχετικό κίνδυνο ήταν σαφής μετά από τουλάχιστον 18 μήνες συνεχούς αγωγής με 25 mg VIOXX .

    Η ροφεκοξίμπη είναι φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και ειδικότερα των εκλεκτικών αναστολέων του ενζύμου κυκλο-οξυγενάση 2 (CΟΧ-2).

    Τα νέα δεδομένα αφορούν ειδικά στη ροφεκοξίμπη και όχι επί του παρόντος σε άλλα φάρμακα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία (κοξίμπες).

    Ο ΕΟΦ συνιστά σε όλους τους ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπευτική αγωγή με το συγκεκριμένο φάρμακο να διακόψουν τη λήψη του και να ζητήσουν το ταχύτερο ιατρική συμβουλή σχετικά με εναλλακτικές φαρμακευτικές επιλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποσύρεται το Vioxx

    Σχετικά Links:

    Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

    Merck & Co

    [05] Διεθνή

    Λέει το Sky News "Όλα καλά" για τον Μπλερ

    1/10/2004 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC-ΝΕΤ 105,8

    Σε επέμβαση για τη ρύθμιση της καρδιακής αρρυθμίας υποβλήθηκε σήμερα το πρωί ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Η επίσημη ενημέρωση για την υγεία του αναμένεται αργότερα το απόγευμα από το νοσοκομείο Χάμερσμιθ, ωστόσο το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, μετέδωσε, ότι ο Τόνι Μπλερ, "αισθάνεται καλά". Σχετικά με την πληροφορία του Sky News, η Ντάουνινγκ Στριτ, τόνισε, πως η πληροφορία δεν προέρχεται από επίσημες πηγές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετώπιζε προβλήματα αρρυθμίας εδώ και περίπου ένα χρόνο και εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο για μια επέμβαση με τοπική αναισθησία. Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Μπλερ δήλωσε, ότι αισθάνεται υπέρροχα. Μάλιστα, επεσήμανε, πως αν εκλεγεί θα υπηρετήσει κανονικά και τρίτη θητεία, όχι όμως τέταρτη.

    Σενάρια διαδοχής

    H εγχείρηση είχε δυόμισι ώρες διάρκεια και πρόκειται για μία απλή επέμβαση , στην οποία υποβάλλονται χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο στη Βρετανία, σύμφωνα με Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

    Συνήθως, οι ασθενείς μένουν τη νύχτα στο νοσοκομείο και μετά από τρεις μέρες μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

    Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τζον Πρέσκοτ, είχε δηλώσει, πως πρόκειται για κάτι απλό και τόνισε, πως ο Μπλερ, θα επιστρέψει στο σπίτι του το Σάββατο το πρωί.

    Περαστικά στον Βρετανό πρωθυπουργό ευχήθηκε ο αρχηγός των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ , ο οποίος, μάλιστα, τόνισε, πως στεναχωρήθηκε για την κατάσταση της υγεία του.

    Τις ευχές του στο Βρετανό πρωθυπουργό έστειλε και ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών, Λίαμ Φοξ. Ωστόσο, τόνισε, πως η απόφαση του Μπλερ να μην πάει για τέταρτη θητεία, θα αυξήσει τα σενάρια διαδοχής, στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ οι "φιλόδοξοι επικεφαλής των Εργατικών" θα θέσουν τις φιλοδοξίες τους πάνω από το βρετανικό λαό".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο νοσοκομείο ο Τόνι Μπλερ

    [06] Εσωτερικά

    Η δικογραφία ξεπερνά τις 300 σελίδες Απολογούνται για την τραγωδία στο Μαλιακό

    1/10/2004 3:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 7:18:53 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μαραθώνια η κατάθεση των δύο οδηγών και της συνιδιοκτήτριας της νταλίκας, που έχουν οδηγηθεί σήμερα στον ανακριτή της Λαμίας, καθώς επέλεξαν να απολογηθούν απαντώντας σε ερωτήσεις και όχι με απολογητικά υπομνήματα. Ειδικότερα, στη μία το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον ανακριτή για να απολογηθούν για το ένα κακούργημα, δύο πλημμελήματα και τέσσερα πταίσματα ο οδηγός του λεωφορείου Δημήτρης Πεσλής, ο οδηγός της νταλίκας Αντώνης Παρδαλάκης και η Μαρία Σαρτζετάκη. Ζήτησαν ωστόσο και πήραν προθεσμία δύο ωρών για να ενημερωθούν οι συνήγοροί τους για την πολυσέλιδη δικογραφία που ξεπερνά τις 300 σελίδες. Πρώτος απολογήθηκε ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου, ο οποίος τόνισε, πως έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφευχθεί η τραγωδία.

    Απολογήθηκε ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου

    Περισσότερες από δύο ώρες κράτησε η απολογία του 21χρονου Δημήτρη Πεσλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός οδηγός επανέλαβε όσα είχε καταθέσει και στους αστυνομικούς σε σχέση με το τραγικό τροχαίο. Ειδικότερα, κατέθεσε, ότι είδε το φορτηγό μπροστά του χωρίς να μπορέσει να κάνει κάτι για να το αποφύγει. Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ υπογράμμισε, πως προσπάθησε να μετακινήσει το λεωφορείο δεξιότερα. Από κει και μετά, συμπλήρωσε, πως δεν κατάλαβε τίποτε άλλο. Όπως είπε, στη συνέχεια, μόλις κατάφερε να συνέλθει, άρχισε τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει στη διάσωση των μαθητών.

    Η απολογία του Πεσλή διεκόπη για μισή ώρα περίπου αφού προς στιγμήν δεν μπορούσε να συνεχίσει την κατάθεσή του.

    Δεν εχουν κατατεθεί ακόμη τα πορίσματα

    Στο μεταξύ ακόμη δεν έχουν κατατεθεί τα τρία πορίσματα ισάριθμων επιτροπών πραγματογνωμόνων, που αφορούν το πρώτο την κατάσταση της νταλίκας, το δεύτερο τα αποτελέσματα της εξέτασης του ταχογράφου, τόσο του λεωφορείου όσο και του φορτηγού και το τρίτο το πόρισμα που αναμένεται από ειδικούς μηχανικούς, οι οποίοι έχουν κληθεί να διαπιστώσουν την κατάσταση του οδοστρώματος, τον δείκτη τριβής, αλλά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του δρόμου στο σημείο του δυστυχήματος και να απαντήσουν σε ένα κρίσιμο ερώτημα που έχει τεθεί, δηλαδή ποιο θα έπρεπε να ήταν το όριο της ταχύτητας του φορτηγού, υπολογιζόμενων των χαρακτηριστικών του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο και έχοντας υπόψη ότι το φορτίο της νταλίκας ήταν 38 τόνοι.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνηγόρων, οι απολογίες και των τριών αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά, αφού επέλεξαν να απολογηθούν απαντώντας σε ερωτήσεις και όχι με απολογητικά υπομνήματα.

    [07] Διάφορα

    Εισβολή αυτοκινήτου σε τέρμιναλ αεροδρομίου

    1/10/2004 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μπορεί να λέγονται πολλά για τις γυναίκες οδηγούς, τα οποία ενοχλούν ιδίως το ασθενές φύλο, όμως για τη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα μπορούσε να διαφωνήσει ούτε η πιο ένθερμη φεμινίστρια. Μία απρόσεκτη οδηγός που ήθελε να επιστρέψει το νοικιασμένο αυτοκίνητο στο γραφείο της εταιρείας από το οποίο το είχε πάρει, πήγε στο αεροδρόμιο του Αϊντάχο, των ΗΠΑ, όπου βρισκόταν το γραφείο της εταιρείας ενοικίασης. Κατευθύνθηκε λοιπόν προς το αεροδρόμιο και αφού πέρασε από τις αυτόματες πόρτες του αεροδρομίου, διέσχισε όλο το τέρμιναλ, έφτασε στο χώρο παραλαβής αποσκευών και δε σταμάτησε μέχρι να βρεθεί μπροστά από το γραφείο της εταιρείας ενοικίασης!

    "Μπερδεμένη ηλικιωμένη κυρία" η εισβολέας

    Προφανώς, η εν λόγω κυρία όταν της ζητήθηκε να επιστρέψει το αυτοκίνητο στο σημείο παραλαβής νόμισε ότι θα έπρεπε να το παραδώσει αυτοπροσώπως στους έντρομους υπαλλήλους που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο γκισέ.

    Εκπρόσωπος της πολιτείας του Αϊντάχο είπε ότι απ'ότι φαίνεται "η μπερδεμένη ηλικιωμένη κυρία" κατέληξε μέσα στο κτήριο του αεροδρομίου επειδή ακολούθησε τις πινακίδες για το τέρμιναλ.

    "Το ευτύχημα είναι ότι δεν τραυμάτισε κανέναν", είπε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η δράστης δεν διώχθηκε ποινικώς.

    [08] Αθλητισμός

    Νικολαΐδης κατά πάντων

    1/10/2004 4:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 5:49:11 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η αναμενόμενη αντίδραση από την χθεσινή εξέλιξη της μη υπαγωγής της ΑΕΚ στο άρθρο 44 ήρθε δια στόματος Ντέμη Νικολαϊδη, ο οποίος παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου. Δυσαρεστημένος αλλά και σίγουρος ότι θα βγει ο "δικέφαλος" από το αδιεξοδο εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, ο οποίος τόνισε πως δεν θα βάλει την υπογραφή του για το νέο αθλητικό νόμο καθώς έτσι η ομάδα θα οδηγηθεί στην πτώχευση και πως η μόνη λύση για την "Ένωση" είναι η ρύθμιση των χρεών της ομάδας. Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε και την απορία του για το "κυνήγι" που έχει εξαπολύσει το δημόσιο εναντίον της ομάδας του και όχι εναντίον αυτών που δημιούργησαν τα χρέη στην ΠΑΕ. Ο Νικολαϊδης ξεκαθάρισε ότι όσο αυτός και οι συνεργάτες του είναι σε θέση να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους δεν πρόκειται να φύγουν από την ΑΕΚ. "Πληρώνουμε στη ώρα μας, δεν χρωστάμε σε κανέναν και γεμίζουμε το γήπεδο", είπε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της "Ένωσης".

    "Εγώ δεν υπογράφω αυτόν τον νόμο"

    Για όλους και για όλα μίλησε ο "Ντεμίνιο" στην σημερινή συνέντευξη τύπου. Ξεκινώντας είπε συγκεκριμένα: Αρχικά ο Ντέμης Νικολαϊδης έκανε μια εισαγωγική ομιλία τονίζοντας μεταξύ των άλλων. "Για μας το θέμα δεν είναι νομικό. Το Εφετείο μπορεί να βρει πάντα όσα κενά θέλει όσες φορές και να κάνουμε αίτηση για υπαγωγή. Δύο φορές απορρίφθηκε η αίτησή μας κάθε φορά για διαφορετικούς λόγους. Με βάση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο πρέπει να πληρώσουμε 75 εκ. ευρώ στο δημόσιο ώστε ως στις 30/6 του 2005 να είμαστε καθαροί. Μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να δώσουμε το μισό ποσό (δηλαδή 37 εκ. ευρώ) και το υπόλοιπο μέχρι 30/6 για να μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές και να πάρουμε την άδεια. Έτσι λέει ο νόμος. Εγώ δεν μπορώ να βάλω την ΑΕΚ σε ένα τέτοιο νόμο, είναι σαν να υπογράφω ο ίδιος την πτώχευσή της. Η κάθαρση της εταιρίας γίνεται μόνο με άρθρο 44".

    "Ακόμα και αν με ένα μαγικό τρόπο όλα τα υπόλοιπα χρέη εξαφανίζονταν η ΠΑΕ είναι υποχρεωμένη να καταβάλει 300.000 ευρώ το μήνα μόνο στο Δημόσιο ώστε το Ιούνιο να είναι σε καθαρή θέση όπως αναφέρει ο νόμος. Δηλαδή για να είναι βιώσιμη πρέπει να έχει κέρδος 1.5 εκ. ευρώ έσοδα πράγμα που είναι αδύνατον. Και αν δεν πληρωθούν δύο δόσεις θα πρέπει να καταβάλει όλο το ποσό μαζί και αν δεν το κάνει θα υπάρχει η αποβολή της από το πρωτάθλημα, στη συνέχεια αναστολή της λειτουργίας της που σημαίνει πτώχευση. Εγώ δεν υπογράφω αυτόν τον νόμο".

    "Φαντάσου και να χρωστούσαμε"

    "Η νέα κυβέρνηση μας προτείνει στην ουσία να οδηγήσουμε την ΑΕΚ στην πτώχευση και το δημόσιο να μην πάρει ούτε μία δραχμή. Δεχόμαστε από παντού πιέσεις να μπούμε στο νέο αθλητικό νόμο του Ορφανού που οδηγεί την ΑΕΚ σε πτώχευση. Είμαστε δύο μήνες διοίκηση, δεν χρωστάμε πουθενά και έχουμε τέτοια αντιμετώπιση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι μαζί μας, αλλά αντί γι αυτό είναι εναντίον μας".

    Η συνέχεια δε φαίνεται και τόσο καλή για την ΑΕΚ κάτι που επισήμανε και ο Ντέμης Νικολαϊδης. "Η ερασιτεχνική έχει υποβάλει τρίτη ανακοπή κατά της πρώτης απόφασης για τη μη υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44. Αυτή θα εκδικαστεί τον Ιανουάριο και είναι η μόνη μας ελπίδα. Όμως δεν νομίζω να ζει η ΑΕΚ μέχρι τότε. Εμείς θα είμαστε εδώ όσο θα μπορούμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Μετά θα δωρίσουμε τις μετοχές μας στο δημόσιο το οποίο θεωρεί ότι η ΑΕΚ είναι μια βιώσιμη εταιρία και μπορεί να μπει στο νέο νόμο".

    [09] Ιράκ

    Περισσότεροι από 110 οι νεκροί Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ

    1/10/2004 5:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 6:46:08 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC-ΑΠΕ

    Εκατόμβη νεκρών σήμερα στην ιρακινή πόλη Σαμάρα. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε, πως 109 αντάρτες και ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων και των οδομαχιών που ακολούθησαν, στο πλαίσιο μίας νέας μεγάλης αμερικανικής επίθεσης για την απόκτηση του ελέγχου της ιρακινής πόλης. Στο μεταξύ, νοσοκομειακές πηγές, κάνουν λόγο για 90 νεκρούς, χωρίς να διευκρινίζουν εάν πρόκειται για αμάχους η εμπολέμους. Πάντως, νωρίτερα, ανέφεραν, ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τουλάχιστον 11 γυναίκες, πέντε παιδιά και επτά ηλικιωμένοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Παράλληλα, οι Αμερικανοί δηλώνουν, ότι καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτήρια και αστυνομικούς σταθμούς στην Σουνιτική πόλη, που βρίσκεται 125 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    Θάλουν να "ανακαταλάβουν τα οχυρά των ανταρτών"

    Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών, έως το μεσημέρι η ιρακινή αστυνομία είχε τον έλεγχο του κέντρου της Σαμάρας και των περισσότερων γύρω περιοχών μετά την κοινή αμερικανο-ιρακινή στρατιωτική επιχείρηση για την "απομάκρυνση τρομοκρατών, που κρατούν την πόλη όμηρο".

    Στο μεταξύ, οι οδομαχίες δεν έχουν ακόμα τελειώσει και σποραδικά πυρά εξακολουθούν να ακούγονται, ενώ συνεχίζεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην πόλη.

    Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει αποφασισμένος να "ανακαταλάβει τα οχυρά των ανταρτών" όπως τη Σαμάρα, τη Φαλούτζα και το Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ καθώς και τις περιοχές Σαντρ Σίτι και την οδό Χάιφα της Βαγδάτης, μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε οι εκλογές να μπορέσουν να διεξαχθούν κανονικά τον Ιανουάριο.

    Απειλεί ξανά ο Ζαουάχρι

    Η επίθεση στη Σαμάρα έγινε μία ημέρα μετά το μακελειό στη Βαγδάτη, όπου σε τρεις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι, 34 από τους οποίους παιδιά που έτρεχαν να πάρουν γλυκά από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η οργάνωση Ταουχίντ και Τζιχάντ του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι.

    Στο μεταξύ, σε μήνυμά του, ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάϊντα και "δεξί χέρι" του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, καλεί τους μουσουλμάνους "σε αντίσταση κατά των σταυροφόρων", στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και την Τσετσενία. Το μήνυμα, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί, περιλαμβάνει απειλές κατά των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων δυτικών χωρών, ενώ αναφέρει, ότι είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου να απελευθερώσει την "Παλαιστίνη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σφοδροί βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς

    [10] Εσωτερικά

    Κλίμα αντιπαράθεσης για τις μετεγγραφές

    1/10/2004 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, το μεσημέρι, δήλωσε ότι η θέσπιση των νέων προϋποθέσεων για τις μετεγγραφές έγινε με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, ενώ λήφθηκαν υπόψη και οι κοινωνικές ευαισθησίες. Ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι όταν ένα πλαίσιο είναι αυστηρό είναι και δίκαιο για όλους, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν παράθυρα σε περιπτώσεις που επικαλούνται εικονικούς λόγους υγείας. Παράλληλα, ο γγ του Υπουργείου Ανδρέας Καραμάνος, διευκρίνισε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ότι ισχύει το πλεονέκτημα με ποσοστό στην εισαγωγή όσων έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το σχέδιο νόμο δεν περιορίζει απλώς, αλλά πρακτικά κόβει και τις μετεγγραφές για οικονομικούς λόγους, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη. Ο βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει τομή γιατί μέχρι σήμερα υπάρχει ευνοιοκρατία, αδιαφάνεια, πληθώρα αδικαιολόγητων μετεγγραφών και αδικίες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να στερήσουμε τη δυνατότητα σε φοιτητές με σοβαρούς λόγους υγείας". Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε επίσης να θεσμοθετηθούν αυστηρά και ελεγχόμενα κριτήρια, να υπάρχει διαφάνεια και οι λίστες να δημοσιεύονται και στο Πανεπιστήμιο υποδοχής τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει άρδην το σύστημα μετεγγραφών

    [11] Champions League

    Στην Άρσεναλ Επίχείρηση ...να πέσουν οι τόνοι

    1/10/2004 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε μια προσπάθεια να "κατεβάσουν τους τόνους" επιδόθηκαν στην Άρσεναλ, ο Πατρίκ Βιεϊρά και ο προπονητής της ομάδας, Αρσέν Βενγκέρ, μετά το επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ του Γάλλου μέσου και του Λαουρέν, στο τέλος του αγώνα με την Ρόζενμποργκ στη Νορβηγία. Οι δύο παίκτες, σύμφωνα με καταθέσεις, ήρθαν στα χέρια μετά από μια διαφωνία που είχαν, όμως ο Βιεϊρά τόνισε πως όλα αυτά είναι ψέματα και απλά είχαν μια αντιπαράθεση. Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Αλσατού τεχνικού των "κανονιέρηδων", που υποστήριξε πως όλα το σκηνικό ήταν μια απλή διαφωνία των παικτών και πως δεν χρειαζόταν να επέμβει η αστυνομία. Και όσον αφορά τις σχέσεις των δύο παικτών τόνισε πως είναι δύο πολύ καλοί φίλοι.

    Από ποδοσφαιριστές ...μποξέρ

    Πάντως η περιγραφή του Νορβηγού αστυνομικού που έσπευσε να χωρίσει τους δύο παίκτες της Άρσεναλ,ήταν πολύ διαφορετική. Ο αστυνομικός υποστήριξε πως είδε δύο ανθρώπους να τσακώνονται έξω από το πούλμαν της Αγγλικής ομλάδας και έσπευσε να τους χωρίσειμε την εντύπωση ότι ήταν οπαδοί.

    Όταν όμως πλησίασε, διαπίστωσε πως επρόκειτο για τους δύο παίκτες της Πρωταθλήτριας Αγγλίας. Μάλιστα, τις... μπουνιές των δύο παικτών "τράβηξε" και το νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι «ΝRK», ενώ ο υπεύθυνος ασφάλειας της Ρόζενμποργκ, Χάλγκεϊρ Στόκεν, δήλωσε για το γεγονός πως υπήρξε ένας καυγάς ανάμεσα σε δυο παίκτες της Άρσεναλ, ο οποίος κατέληξε σε σωματική αντιπαράθεση.

    [12] Ιράκ

    Δεν επιβεβαιώνει το Παρίσι Καλά τα νέα για τους Γάλλους δημοσιογράφους

    1/10/2004 5:47:00 μμ

    Μαζί με τους δύο Γάλλους απαχθέντες δημοσιογράφους, βρίσκεται ο Φιλίπ Μπρετ, ο ανεπίσημος μεσολαβητής, που προσπαθεί να επιτύχει την απελευθέρωση των δύο ομήρων, όπως δήλωσε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, ο κ. Μπρετ, επεσήμανε, πως διαπραγματεύεται με τους απαγωγείς, ενώ σε ερώτηση του σταθμού Europe 1 αν οι δημοσιογράφοι Κριστιάν Σενό και Ζορζ Μαλμπρινό ήταν παρόντες την ώρα που μιλούσε, είπε "Ναι, δεν μπορώ να σας πω τίποτε άλλο". "Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος. Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο αυτήν την επιχείρηση που είναι ήδη πολύ μπερδεμένη" συμπλήρωσε ο μεσολαβητής.

    "Να αντιμετωπιστούν με προσοχή οι πληροφορίες"

    Πάντως, ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου, που μετέδωσε την πληροφορία, επεσήμανε, πως "πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη προσοχή".

    Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα τονίσει, πως δεν γνωρίζει τίποτε για τις προσπάθειες του Μπρετ και του Γάλλου συντηρητικού βουλευτή, Ντιντιέ Ζιλιά να απελευθερώσουν τους δημοσιογράφους που απήχθησαν στις 20 Αυγούστου.

    Ο Μπρετ και ο Ζιλιά έχουν εδώ και χρόνια στενές επαφές με το Ιράκ και έκαναν πολύχρονη εκστρατεία για την άρση των κυρώσεων, που είχε επιβάλει στη Βαγδάτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την εισβολή στο Κουβέιτ των ιρακινών δυνάμεων το 1990.

    "Καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια"

    Από την πλευρά της η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" (RSF) ανακοίνωσε σήμερα πως "είναι καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης των δύο ομήρων αν φυσικά δεν εμποδίζει τις επίσημες προσπάθειες".

    "Το μόνο πράγμα, που εύχομαι είναι να επιστρέψουν στην πατρίδα. Αν αυτή η προσπάθεια επιτρέψει την απελευθέρωσή τους έχει καλώς", τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Ρομπέρ Μενάρ, αναφερόμενος στην ανεπίσημη μεσολαβητική προσπάθεια του γάλλου βουλευτή Ντιντιέ Ζιλιά και του Φιλίπ Μπρετ.

    [13] Αθλητισμός

    Αισιοδοξία στον ΠΑΟΚ

    1/10/2004 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς την πρόκριση στις αποσκευές του αλλά με αρκετή αισιοδοξία του νέου του προπονητή, Ρολφ Φρίνγκερ, επέστρεψε η ομάδα του ΠΑΟΚ από την Ολλανδία. Ο Αυστριακός τεχνικός, στις δηλώσεις κατά την άφιξη του "Δικέφαλου του Βορρά" στο αεροδρόμιο, φάνηκε σίγουρος για ένα καλύτερο μέλλον της νέας τους ομάδας, προερχόμενος από την αρκετά καλή εμφάνιση κόντρα στην Αλκμάαρ.

    Ελληνικός στόχος

    Ο Φρίνγκερ μίλησε και για το χθεσινό παιχνίδι αλλά και για τα χρήσιμα συμπεράσματα που έβγαλε και θα που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια. Όσον αφορά το παιχνίδι, τόνισε πως η ομάδα του ξεκίνησε καλά και προηγήθηκε όμως η άμεση ισοφάριση των Ολλανδών, άγχωσε και πάλι την ομάδα που δεν μπόρεσε να καταφέρει τίποτα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Στο δεύτερο οι "ασπρόμαυροι" προσπάθησαν να βγουν στη αντεπίθεση, διεκδικώντας το γκολ, που σε μερικές περιπτώσεις έφτασε πολύ κοντά. Όμως σε μια αντεπίθεση της Αλκμααρ, η ομάδα του φάνηκε και πάλι άτυχη, δεχόμενη το 2-1 όπου και τελείωσαν όλα.

    Από εκεί και πέρα ο Αυστριακός τεχνικός μίλησε για το μέλλον της ομάδας του αλλά και του ίδιου στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Μίλησε για το γεγονός ότι είναι νέος στην ομάδα και ακόμα δεν τα ξέρει όλα, όμως πιστεύει στην ομάδα του πως μπορεί να καταφέρει στην Ελλάδα.

    Αρχής γενομένης από το ντέρμπι του Βορρά με τον Ηρακλή, ο Αυστριακός τεχνικός πλέον προσγειώνεται στην ελληνική πραγματικότητα και προετοιμάζει την ομάδα όσον το δυνατόν καλύτερα.

    Κλείνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε πως στη νέα προσπάθεια του ΠΑΟΚ, σημαντική θα είναι κι η βοήθεια του κόσμου, που τον έχει εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής.

    [14] Αθλητισμός

    Γυναικείο 100άρι στα 8.079 δευτερόλεπτα; "Πέφτει" το ανδρικό κάστρο στα 100μ

    1/10/2004 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Nature

    Θα μπορούσε ποτέ ένας άνδρας sprinter σαν τον Τim Montgomery, να "χάσει" την κούρσα των 100 μέτρων από μία γυναίκα sprinter; Μην γελάτε. το σενάριο αυτό αν και φαντάζει εξωπραγματικό επί των ημερών μας, θα μπορούσε να συμβεί μέσα στα επόμενα 152 χρόνια. Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λαμβάνοντας υπ όψιν τις γυναικείες επιδόσεις στα 100 μέτρα τα τελευταία χρόνια και με μία μαθηματική φόρμουλα, προβλέπουν ότι μία γυναίκα sprinter θα μπορέσει στο μακρινό μέλλον να κάνει το 100άρι σε χρόνο 8.079. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να κλέψει το χρυσό από έναν άνδρα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει τότε, καλύτερο χρόνο τα 8.098 δευτερόλεπτα.

    Ένα σενάριο για το 2156

    Η πρόβλεψη, είναι σίγουρα εξωπραγματική αν αναλογισθεί κανείς ότι σήμερα ο καλύτερος χρόνος στους άνδρες είναι το 9.78 του Tim Montgomery και στις γυναίκες το 10.49 της Florence Griffith-Joyner.

    Και δυστυχώς για μας, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν μόνο τα παιδιά των παιδιών μας αφού η πρόβλεψη των Βρετανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι για το 2156, δηλαδή μετά από 152 χρόνια.

    Αν πάντως αυτή η εκτίμηση γίνει πραγματικότητα μία μέρα, ίσως στο μέλλον να μπορούσε η ανθρωπότητα να απολαύσει μεικτή κούρσα των 100 μέτρων σε μία ολυμπιακή διοργάνωση.

    Πως όμως οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα;

    Οι γυναίκες "ρίχνουν" τη διαφορά

    Με επικεφαλής τον Andrew Tatem η ερευνητική ομάδα του τμήματος Ζωολογίας της Οξφόρδης, συνέκρινε τους χρόνους των γυναικών και των ανδρών στα 100 μέτρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Αμστερνταμ μέχρι σήμερα.

    Τότε, η απόκλιση ανάμεσα στο χρόνο του άνδρα sprinter που κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα και της γυναίκας ήταν στα 1.4 δευτερόλεπτα.

    Μέχρι το 1952 η διαφορά έπεσε στο 1.1 δευτερόλεπτα με τους άνδρες να κόβουν πρώτοι το νήμα των 100 μέτρων στα 10,4 δευτερόλεπτα και τις γυναίκες στα 11.5

    Η Αθήνα τους μπέρδεψε Στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1988-2000 η διαφορά έπεσε κάτω του ενός δευτερολέπτου. Ωστόσο στους Αγώνες της Αθήνας, το χάσμα και πάλι διευρύνθηκε κατά 1.08 δευτερόλεπτα με την Γιουλίγια Νεστερένκο από τη Λευκορωσία να παίρνει το χρυσό με χρόνο 10.93 δευτερόλεπτα και τον Τζάστιν Γκάτλιν να κερδίζει με χρόνο 9.85.

    Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, οι επιδόσεις το 2004 ήταν κάπως ασυνήθιστες και αυτό οφείλεται στο ότι της κούρσας απείχαν οι μεγαλύτεροι sprinters του κόσμου.

    Παρά την εξαίρεση της Αθήνας, όμως διαβεβαιώνει ότι αν οι γυναίκες συνεχίζουν να βελτιώνουν τους χρόνους τους με τους ίδιους ρυθμούς, ίσως στο Πεκίνο να δούμε τη διαφορά να πέφτει στα 0,84 δευτερόλεπτα.

    [15] Εσωτερικά

    Διαξιφισμών συνέχεια

    1/10/2004 4:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά και την οικονομία, αλλά και για το θέμα των πρόωρων εκλογών που έχει προκύψει. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε το μεσημέρι ότι "η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τετραετή θητεία", ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρείται απαραίτητη η συναίνεση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις. Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Χαριλάου Τρικούπη με νομάρχες που εξελέγησαν με την υποστήριξη του κόμματος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2005. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν είναι σοβαρός προϋπολογισμός, αφού δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τόπου και φορτώνει τα βάρη σε εργαζόμενους μισθωτούς και στις οικογένειες. "Με τη διαχείριση και τη λογιστική της η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα σε σημείο που να μην μπορεί να κάνει άλμα προς τα εμπρός", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απόλυτη διαφάνεια ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας και αλήθειας και στόχος πρέπει να είναι η άμεση διαλεύκανση του θέματος, ώστε να μη σύρεται ο τόπος σε κλίμα σκανδαλολογίας. "Είμαστε υπέρ της απόλυτης διαφάνειας, θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, έχω κάνει επανειλημμένα δηλώσεις για το θέμα αυτό. Θέλουμε να διευρυνθεί η συζήτηση και η αξιολόγηση σε ολόκληρο το φάσμα της άμυνας. Να είναι η συζήτηση σύντομη και άμεση ώστε να μην ταλαιπωρείται ο τόπος από σκιές και σκανδαλολογία, γιατί υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Είμαστε θετικοί στην εξεταστική επιτροπή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Σε ερώτηση εάν βλέπει πρόωρες εκλογές, είπε ότι δεν ξέρει και σημείωσε ότι ίσως οι εξελίξεις να οδηγήσουν εκεί. Εμείς πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είμαστε έτοιμοι.

    "Δεν φοβόμαστε την εξεταστική επιτροπή, δεν φοβόμαστε τις πρόωρες εκλογές", υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συντονιστής κοινωνικών υποθέσεων Θανάσης Τσούρας. Αναφερόμενος στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει συναινετική λύση για τον Πρόεδρο. "Το πράξαμε και το αποδείξαμε ήδη στο παρελθόν με τον Κ. Στεφανόπουλο. Η κυβέρνηση όμως είναι αυτή που δημιουργεί το κλίμα και τις προϋποθέσεις γι αυτή την εξέλιξη", πρόσθεσε ο κ. Τσούρας.

    [16] Υγεία

    Γυναικείο 100άρι στα 8.079 δευτερόλεπτα "Πέφτει" το ανδρικό κάστρο στα 100μ

    1/10/2004 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Nature

    Θα μπορούσε ποτέ ένας άνδρας sprinter σαν τον Τim Montgomery, να "χάσει" την κούρσα των 100 μέτρων από μία γυναίκα sprinter; Μην γελάτε. το σενάριο αυτό αν και φαντάζει εξωπραγματικό επί των ημερών μας, θα μπορούσε να συμβεί μέσα στα επόμενα 152 χρόνια. Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λαμβάνοντας υπ όψιν τις γυναικείες επιδόσεις στα 100 μέτρα τα τελευταία χρόνια και με μία μαθηματική φόρμουλα, προβλέπουν ότι μία γυναίκα sprinter θα μπορέσει στο μακρινό μέλλον να κάνει το 100άρι σε χρόνο 8.079. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να κλέψει το χρυσό από έναν άνδρα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει τότε, καλύτερο χρόνο τα 8.098 δευτερόλεπτα.

    Ένα σενάριο για το 2156

    Η πρόβλεψη, είναι σίγουρα εξωπραγματική αν αναλογισθεί κανείς ότι σήμερα ο καλύτερος χρόνος στους άνδρες είναι το 9.78 του Tim Montgomery και στις γυναίκες το 10.49 της Florence Griffith-Joyner.

    Και δυστυχώς για μας, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν μόνο τα παιδιά των παιδιών μας αφού η πρόβλεψη των Βρετανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι για το 2156, δηλαδή μετά από 152 χρόνια.

    Αν πάντως αυτή η εκτίμηση γίνει πραγματικότητα μία μέρα, ίσως στο μέλλον να μπορούσε η ανθρωπότητα να απολαύσει μεικτή κούρσα των 100 μέτρων σε μία ολυμπιακή διοργάνωση.

    Πως όμως οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα;

    Οι γυναίκες "ρίχνουν" τη διαφορά

    Με επικεφαλής τον Andrew Tatem η ερευνητική ομάδα του τμήματος Ζωολογίας της Οξφόρδης, συνέκρινε τους χρόνους των γυναικών και των ανδρών στα 100 μέτρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Αμστερνταμ μέχρι σήμερα.

    Τότε, η απόκλιση ανάμεσα στο χρόνο του άνδρα sprinter που κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα και της γυναίκας ήταν στα 1.4 δευτερόλεπτα.

    Μέχρι το 1952 η διαφορά έπεσε στο 1.1 δευτερόλεπτα με τους άνδρες να κόβουν πρώτοι το νήμα των 100 μέτρων στα 10,4 δευτερόλεπτα και τις γυναίκες στα 11.5

    Η Αθήνα τους μπέρδεψε Στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1988-2000 η διαφορά έπεσε κάτω του ενός δευτερολέπτου. Ωστόσο στους Αγώνες της Αθήνας, το χάσμα και πάλι διευρύνθηκε κατά 1.08 δευτερόλεπτα με την Γιουλίγια Νεστερένκο από τη Λευκορωσία να παίρνει το χρυσό με χρόνο 10.93 δευτερόλεπτα και τον Τζάστιν Γκάτλιν να τερματίζει με χρόνο 9.85.

    Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, οι επιδόσεις το 2004 ήταν κάπως ασυνήθιστες και αυτό οφείλεται στο ότι της κούρσας απείχαν οι μεγαλύτεροι sprinters του κόσμου.

    Παρά την εξαίρεση της Αθήνας, όμως διαβεβαιώνει ότι αν οι γυναίκες συνεχίζουν να βελτιώνουν τους χρόνους τους με τους ίδιους ρυθμούς, ίσως στο Πεκίνο να δούμε τη διαφορά να πέφτει στα 0,84 δευτερόλεπτα.

    [17] Champions League

    Νέστα: "Βελτιώνεται η Μίλαν"

    1/10/2004 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρόβλεψη του πως η Μίλαν θα βελτιωθεί άμεσα σε άμυνα αλλά και επίθεση, έκανε η "αμυντική κολώνα" της ομάδας, Αλεσάντρο Νέστα. Ο Ιταλός αμυντικός τοποθετήθηκε μετά το νικηφόρο αλλά αγχώδες αποτέλεσμα με την Σέλτικ για το Τσάμμπιονς Λιγκ με 3-1. Στο παιχνίδι αυτό ο διεθνής παίκτης των "ροσονέρι" είδε πως η Πρωταθλήτρια Ιταλίας ήταν αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με την εικόνα που έδειξε στο Καμπιονάτο, και πλέον ο καιρός που η ομάδα θα είναι πολύ καλή και θα παίρνει και αποτελέσματα, πλησιάζει.

    [18] Διεθνή

    Πάνω από 45 Παλαιστίνιοι νεκροί Αιματηρές επιχειρήσεις στη Γάζα

    1/10/2004 7:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 7:31:10 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις μέρες, στο πλαίσιο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές, σκοτώθηκαν σήμερα από τον ισραηλινό στρατό στο πέρασμα Ερέζ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ άλλοι έξι άλλοι συνελήφθησαν. Νεκροί είναι ο Μοχάμαντ Σάλεμ της Χαμάς και ο Σάλεμ Αλ-Μπουρείνι των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσα, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οκτώ άνδρες αποτελούσαν μία ομάδα μαχητών "εξοπλισμένων με όπλα και εκρηκτικό μηχανισμό βάρους 30 κιλών". Νωρίτερα, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, προετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ένα πύραυλο Κάσαμ εναντίον του Ισραήλ.

    Καταδικάζουν οι Άραβες

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, βρίσκεται αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στην Ραμάλα, στη Δυτική Όχθης, καθώς δεν μπορεί να επισκεφθεί την Γάζα χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθεί από τους Ισραηλινούς.

    Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί Άραβες πραγματοποιούν σήμερα γενική απεργία τιμώντας την μνήμη 13 δικών τους, που σκοτώθηκαν από την έναρξη της Ιντιφάντα. "Αυτή η γενική απεργία γίνεται στην μνήμη των 13 μαρτύρων μας που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες της ισραηλινής αστυνομίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαούκι Αλ-Χαντίμπ επικεφαλής επιτροπής που εκπροσωπεί τους αραβικής καταγωγής Ισραηλινούς.

    Ισραηλινοί στην υπηκοότητα αλλά Παλαιστίνιοι στην ψυχή, οι Ισραηλινοί Αραβες είναι θύματα σημαντικών διακρίσεων σε μία χώρα όπου αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της, (περίπου 6,7 εκατομμύρια).

    Αλλά και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, καταδίκασε σήμερα με έντονο τρόπο τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. "Καταδικάζουμε με τον πιό εντονο τρόπο τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών", δήλωσε στον Τύπο ο κ. Μούσα.

    Ο κ. Μούσα καταδίκασε επίσης, την καταστροφή σπιτιών και δημόσιων κτηρίων, που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Αραβικού Συνδέσμου, Χοσάμ Ζάκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "αυτά τα εγκλήματα οδηγούν την περιοχή προς νέο λουτρό αίματος και αστάθεια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισραηλινή εισβολή στη Γάζα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 October 2004 - 16:51:11 UTC