Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού" Συνάντηση Καραμανλή - Σρέντερ
  • [02] "Ασημένια" στο μήκος η Καραγιάννη
  • [03] "Σύννομες οι πράξεις των πρυτανικών αρχών" Αλλαγές στα κριτήρια
  • [04] Η Βραζιλία στον τελικό
  • [05] Ένας κούκος έφερε τη νίκη
  • [06] Συνάντηση Σρέντερ με Παπανδρέου-Σημίτη Σκληρή γλώσσα ΠΑΣΟΚ για την
  • [07] Αποτελέσματα LC 1, LC 3, LC 2, LC 4
  • [08] Στον τελικό η Ουκρανία
  • [09] Στην τελευταία θέση η Ελλάδα
  • [10] "Μισός" ο ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη
  • [11] Λόγω της "Τζιν" Δραματική η κατάσταση στην Αϊτή
  • [12] Απτόητη η Βόλφσμπουργκ
  • [13] Πήρε αυτό που ήθελε
  • [14] Εκτός ημιτελικών οι Έλληνες

    [01] Εσωτερικά

    "Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού" Συνάντηση Καραμανλή - Σρέντερ

    25/9/2004 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2004 5:20:52 μμ)

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ με αφορμή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Γερμανός Καγκελάριος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστιάστηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Ευρωσύνταγμα και τα δημοσιονομικά της Ένωσης. Αναλυτικότερα, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην πορεία προς την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος και συμφώνησαν, πως είναι ανάγκη αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Επίσης, αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία αμφότεροι υποστηρίζουν. Θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η διεθνής επικαιρότητα και συγκεκριμένα οι εξελίξεις στο Ιράν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και από κοινού διαπιστώθηκε η ανάγκη σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος στο Ιράκ. Τέλος, συζήτησαν τις εξελίξεις, σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και συμφώνησαν στην αρχή της σχετικά ελαστικής εφαρμογής του, με σεβασμό, δηλαδή, στους κανόνες, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

    "Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού"

    Στη συνέχεια, ο κ. Σρέντερ μετέβη στην κατοικία του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη .

    Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Τσέχο και τον Ούγγρο ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Καραμανλής έθεσε και στους τρεις ηγέτες, τον πρωθυπουργό της Τσεχίας τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας, το θέμα της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της EXPO 2008. Οι τρεις ξένοι ηγέτες επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν δηλώνοντας στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι μελετούν τους φακέλους.

    Στο μεταξύ, για το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και την ελληνική πρόταση για δημιουργία αυτόματου μηχανισμού για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Ανάπτυξης. Σε δηλώσεις που έκανε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σιούφας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, ούτε συντονιστή της κυβέρνησης.

    [02] Στίβος

    "Ασημένια" στο μήκος η Καραγιάννη

    25/9/2004 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το 11ο μετάλλιο στην ελληνική συλλογή των Παραολυμπιακών Αγώνων, χάρισε σήμερα η Ανθή Καραγιάννη. Η αθλήτρια από την Καβάλα, που λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς με άλμα στα 5,29μ που σημείωσε με την πρώτη της προσπάθεια στον τελικό του μήκους γυναικών της κατηγορίας Τ 13, κατέκτησε για δεύτερη φορά το ασημένιο μετάλλιο. Η επίδοση αυτή της Ελληνίδας πρωταθλήτριας αποτελεί νέο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σκαρφάλωσε με επίδοση 5,40μ η Κουβανέζα Χιμένεζ, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Λευκορωσίδα Σιβίτσκαϊά με επίδοση στα 5,22μ.

    Νίκησε τον άνεμο, όχι και την Χιμένεζ

    Ούτε ο αντίθετος άνεμος που έφτανε και το 1,5 μέτρο και φυσικά ούτε η Σιβίτσκαϊα Λευκορωσίδα, που με 5,22μ. στην 4η προσπάθεια, είδε την πλάτη της Ελληνίδας πρωταθλήτριας κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της 23χρονης Ανθής Καραγιάννη από το δεύτερο ασημένιο της μετάλλιο στους 12ους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και 11ο για τα ελληνικά χρώματα. Και α η Κουβανή Χιμένεζ στο τρίτο της άλμα δεν έφτανε στα 5.40μ τότε η όμορφη Καβαλιώτισσα θα μπορούσε να ντυθεί και στα "χρυσά".

    Η πρωταθλήτρια μας, που πριν από τρεις ημέρες έσβυσε τα 23 κεράκια της γενέθλιας τούρτας της, από το πρώτο της κιόλας άλμα "προσγειώθηκε" στα 5,29μ., έχοντας μάλιστα κόντρα άνεμο και έβαλε νωρίς νωρίς πλώρη για το βάθρο. Στη συνέχεια η Χιμένεζ από την Κούβα με άλμα στα 5,40μ. άλλαξε τα δεδομένα και υποχρέωσε την Καραγιάννη με την βοήθεια των περίπου πέντε χιλιάδων θεατών στο ΟΑΚΑ , να προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση. Δυστυχώς όμως τα τρία τελευταία άλματά της Ελληνίδας πρωταθλήτριας μετρήθηκαν γύρω στα 5μ. (4.99, 5.06 και 5.00), με αποτέλεσμα το 5,29μ να της χαρίσει γιοα δεύτερη φορά στη διοργάνωση τη δεύτερη θέση μετά τον τελικό των 100μ. της ίδια κατηγορίας την περασμένη Δευτέρα.

    Το δεύτερο μετάλλιο της Καραγιάννη ήρθε και με έναν αρκετά εντυπωσιακό τρόπο, αφού η επίδοσή της, αποτελεί νέο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Μάλιστα, η Ανθή βελτίωσε το προηγούμενο δικό της ρεκόρ από 2001 (5,20μ) και όπως ήταν φυσικό, μετά το τέλος του αγώνα ήταν πανευτυχής για το επίτευγμά της, έστω κι αν έχασε το χρυσό μετάλλιο την τελευταία στιγμή.

    "Δεν είμαι πικραμένη. Το ευχαριστήθηκα. Έκανα ό,τι μπορούσα. Ήταν καλύτερη από μένα η αθλήτρια από την Κούβα και κέρδισε δίκαια. Ο άερας ήταν εμπόδιο και γι αυτό μάλλον θα έπρεπε να αγωνιστούμε στο άλλο σκάμα, ωστόσο δεν θα σταθώ εκεί. Σήμερα ήταν ακόμη πιο ωραία από το προηγούμενο μετάλλιο. Το ευχαριστήθηκα. Και τα δύο τα μετάλλια τα χάρηκα πολύ, αλλά σήμερα είχε άλλη γλύκα, αφού για λίγο ήμουν πρώτη. Επίσης, είχε περισσότερο κόσμο σήμερα. Ήταν φανταστικός" είπε η Ανθή Καραγιάννη για την οποία η προσπάθεια δε σταματάει εδώ, αφού στοχεύει σε ένα ακόμη μετάλλιο στα 400μ. "Θα κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι θέλει ο Θεός. Θα γίνει ό,τι θέλει ο Θεός" συμπλήρωσε η Καραγιάννη που αφιέρωσε αυτό το μετάλλιο σε δύο πολύ σημαντικούς της ανθρώπους. Τον συναθλητή της, Θανάση Μπαράκα και τον πολύ καλό της φίλο, Παντελή Κωνσταντινίδη από τη γενέτειρά της, Καβάλα, ο οποίος την έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

    Η τελική κατάταξη

    1. Άννα Χιμένεζ (Κούβα) 5,40 2. Ανθή Καραγιάννη (ΕΛΛΑΔΑ) 5,29 3. Ακσάνα Σιβίτσκαϊα (Λευκορωσία) 5.22 4. Σβιτλάνα Γκορμπένκο (Ουκρανία) 5,15 5. Κατρίν Μάιφερ (Γερμανία) 4,91 6. Κάθριν Γουόλς (Ιρλανδία) 4,55

    * Στην κατηγορία F13 ο αθλητής μπορεί να αναγνωρίσει το σχήμα ενός χεριού και έχει μέγιστη οπτική οξύτητα πάνω από 2/60 και έως 6/60. Το οπτικό πεδίο του κυμαίνεται μεταξύ 5 και 20 μοιρών.

    [03] Εσωτερικά

    "Σύννομες οι πράξεις των πρυτανικών αρχών" Αλλαγές στα κριτήρια μετεγγραφών

    25/9/2004 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2004 2:51:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ομόφωνα έγινε αποδεχτή από τη σύνοδο των πρυτάνεων η πρόταση της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου, περί αλλαγής των κριτηρίων μετεγγραφής φοιτητών από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Όπως δήλωσε από την Βέροια η υπουργός, τα νέα κριτήρια θα είναι σαφέστατα και δεν θα αφήνουν περιθώρια ερμηνειών. Πάντως, η κ. Γιαννάκου μίλησε για σύννομες πράξεις των πρυτανικών αρχών σε σχέση με τις συζητούμενες αυτές τις μέρες μετεγγραφές παιδιών δημοσίων προσώπων από πανεπιστήμια της περιφέρειας σε πανεπιστήμια της πρωτεύουσας. Επίσης, είπε πως θα δοθούν στη δημοσιότητα οι φάκελοι μετεγγραφών, μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η κ. Γιαννάκου ανακοίνωσε έκτακτες επιχορηγήσεις στα πανεπιστήμια, ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό αίτημα των πρυτανικών αρχών.

    Κανένα περιθώριο παρερμηνείας

    Το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, πρόκειται για "ένα σύστημα με σαφή, μετρήσιμα και περιοριστικά κριτήρια, ώστε να μην έχει κανείς την αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιοι πιο ίσοι από τους άλλους".

    "Δεν θα αφήσουμε τα περιθώρια να κρίνεται κάθε περίπτωση κατά το δοκούν", τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους η κ. Γιαννάκου, το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βέροια, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των πρυτάνεων η οποία διεξάγεται στην πόλη.

    Η υπουργός τόνισε ότι σ΄ ό,τι αφορά το νέο σχέδιο νόμου σχετικά με τις μετεγγραφές, "οι πρυτάνεις συμφωνούν απολύτως και ζητούν τα κριτήρια να είναι όσο το δυνατόν πιο περιοριστικά, ώστε να απαλλαγούν και οι ίδιοι από τις ευθύνες για τυχόν λανθασμένες ή άνισες αντιμετωπίσεις των περιπτώσεων - αιτημάτων των φοιτητών για μεταγραφή".

    "Το θέμα είναι να πάμε μπροστά σ΄ όλα στο μέλλον, να δημιουργήσουμε διαδικασίες διαφανείς και ισότιμες για όλους τους πολίτες με όλα τα στοιχεία κοινωνικής αλληλεγγύης που χρειάζονται για αυτούς που είναι περισσότερο αδύναμοι", τόνισε η κ. Γιαννάκου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που κάνει μετεγγραφές" ενώ ειδικά για τις μετεγγραφές εσωτερικού, που εξακολουθούν να ισχύουν μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση θα προωθήσει ένα σύστημα που θα βοηθάει αποκλειστικά αυτούς που έχουν διαπιστωμένη ανάγκη, όπως λ.χ οι πολύτεκνοι.

    Επανερχόμενη στο θέμα των μετεγγραφών, η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο ικανοποίησε το αίτημα της αντιπολίτευσης και την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν όλες οι λίστες των μετεγγραφών, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο θέμα, που τις τελευταίες μέρες έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    "Οι πρυτάνεις δεν έκαναν παρανομίες, αλλά μέσα από την ασάφεια του νόμου δημιουργήθηκαν ζητήματα, αλλά και η υποψία στον λαό ότι γενικά οι πολιτικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους", υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου.

    Η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια της χώρας και το οποίο της ετέθη επιτακτικά στη διάρκεια της συνεργασίας της με τους πρυτάνεις. Η ίδια τόνισε πως θα υπάρξουν έκτακτες επιχορηγήσεις, οι οποίες θα κατανεμηθούν μετά από αξιολόγηση των προβλημάτων ανάλογα με τις ανάγκες των πανεπιστήμιων.

    Μαθητές από το Μακροχώρι

    Η σύνοδος των πρυτάνεων στη Βέροια συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με την έκδοση ψηφίσματος.

    Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας είναι η αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων κατά 15%, το θέμα της δια βίου εκπαίδευσης και πώς αυτό λειτουργεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατανομή χρημάτων και προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αλλά και αυτό των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια, που θα εισηγηθεί ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτης .

    Στη Βέροια, βρέθηκε και αντιπροσωπεία μαθητών και γονέων από το Μακροχώρι Ημαθίας, προκειμένου να συναντήσει την υπουργό Παιδείας και να διευκρινίσει την ισχύ ή μη της υπόσχεσης που είχε δώσει ο τότε υπουργός Παιδείας για εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια των παιδιών (της Α΄ Λυκείου τότε) που επέζησαν του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη (14 Απριλίου του 2003), στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 21 συμμαθητές τους.

    Οι 28 μαθητές της Γ΄ Λυκείου σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν την υπουργό, η οποία, σχολιάζοντας αργότερα το θέμα, τόνισε ότι θα επανεξετασθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση για τις μετεγγραφές

    [04] Ποδόσφαιρο 7x7

    Η Βραζιλία στον τελικό

    25/9/2004 5:02:00 μμ

    Σε έναν περιπετειώδη αγώνα με τέσσερις αποβολές ποδοσφαιριστών, τριών Βραζιλιάνων και ενός Αργεντινού η Βραζιλία, κέρδισε δίκαια και άνετα την Αργεντινή με 1-4 και πήρε το ένα από τα δυο εισιτήρια, για τον μεγάλο τελικό του ποδοσφαιρικού τουρνουά 7Χ7 των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνει την Δευτέρα.

    Ευκαιρίες και γκολ

    Στο 2΄η Βραζιλία είχε την πρώτη της ευκαιρία, για γκολ, σε κεφαλιά εξ επαφής του Ρόχα, που έδιωξε όμως σε κόρνερ, ο τερματοφύλακας της Αργεντινής.

    Στο 21΄η Βραζιλία είχε και σουτ στο δοκάρι, έπειτα από φάουλ, που εκτέλεσε ο Ρόχα.

    Στο 29΄ δεύτερη κεφαλιά εξ επαφής του Ρόχα, για λογαριασμό της Βραζιλίας, πέρασε μόλις άουτ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο το ίδιο σκηνικό. Η Βραζιλία, που ήταν καλύτερη βρισκόταν διαρκώς στην επίθεση και η Αργεντινή περιοριζόταν στην άμυνα.

    Η βραζιλιάνικη υπεροχή, πάντως καρποφόρησε στο 37΄, όταν μετά από σέντρα του Κόστα, η μπάλα έφτασε στον Ρόχα, που με γυριστό σουτ έκανε το 0-1.

    Στο 39΄ο Ρόχα ξανακτύπησε. Ο Μπρούτζι έκανε την σέντρα και ο Ρόχα, με σουτ έκανε το 0-2, για την Βραζιλία.

    Στο 53΄οι Βραζιλιάνοι έκαναν το 0-3, έπειτα από σουτ του Γκιμαράεζ.

    Στο 55΄ο Ρόχα με κεφαλιά έκανε το 0-4 για τη Βραζιλία, κάνοντας και ο ίδιος χατ τρικ.

    Στο επόμενο λεπτό έγινε σύρραξη, μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων και συγκεκριμένα μεταξύ του Περέιρα και του Μ. Σόζα.

    Η σύρραξη γενικεύτηκε και ο διαιτητής απέβαλλε τους Βραζιλιάνους Ρόχα, Περέιρα και Μαρίνιο, αφήνοντας την Βραζιλία, με τέσσερις παίκτες και την Αργεντινή με 6, αφού αποβλήθηκε και ο Μ. Σόζα.

    Στο 66΄η Αργεντινή, μείωσε σε 1-4, με αυτογκόλ του Βραζιλιάνου Μ. Σίλβα

    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ναχουελκβίν, Μορίνιγκο, Χαιμέ, Χ. Σόζα, Καρντινάλ, Κόντε, Μ. Σόζα.

    ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φερέιρα, Ροντρίγκεζ, Μαρίνιο, Λίμα, Μπρούτζι, Ρόχα, Γκιμαράεζ.

    Επαιξαν και οι : Κόστα, Περέιρα, Μ. Σίλβα.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:Πόλκει (Βρετανία).

    [05] Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

    Ένας κούκος έφερε τη νίκη

    25/9/2004 5:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2004 7:25:09 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ηγέτη τον Κοέν Γιάνσενς, ο οποίος πέτυχε 41 πόντους, η Ολλανδία νίκησε την Ιταλία με 70-64 στον τρίτο προημιτελικό των Ανδρών. Τον αγώνα παρακολούθησε από το δεύτερο ημίχρονο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και αποχώρησε με τη λήξη. Η Ολλανδία τώρα θα αντιμετωπίσει στον αυριανό ημιτελικό (26/9) τον νικητή του προημιτελικού αγώνα Καναδά-Ιαπωνία. Η Ιταλία θα παίξει τη Δευτέρα (27/9) σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-6, με τη Γερμανία.

    Αμφίρροπο παιχνίδι

    Η Ολλανδία βρέθηκε πίσω στο σκορ από την αρχή του αγώνα με σερί 6-0 της Ιταλίας. Μπόρεσε όμως να καλύψει τη διαφορά και με τη λήξη του ημιχρόνου, αλλά και του τρίτου δεκαλέπτου, το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο (28-28 και 46-46 αντίστοιχα). Στο τελευταίο δεκάλεπτο «μίλησε» ο Κοέν Γιάνσενς (συνολικά πέτυχε 41 πόντους), που στήριζε την Ολλανδία επιθετικά. Οι Ολλανδοί προηγήθηκαν με 5 πόντους διαφορά (60-55) και οι Ιταλοί προσπαθούσαν αγχωμένοι να μπουν ξανά μέσα στο παιχνίδι, αλλά δεν τα κατάφεραν.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες φέτος στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου η Ιταλία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τα δεκάλεπτα: 11-14, 28-28, 46-46, 70-64.

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Βιμ Φαν Εκ): Οστερμπαχ , Ντίτμερ, Ντε Ρούι 8, Σαρίφ Γεμπαρί , Μπράντσεν, Ντε Γκόιντε 4, Φαν Ντερ Λίντεν 5, Τι Λαμ 8, Γιάνσενς 41, Οζτιγκελ, Φαν Μπρίγκελ, Φαν Ντερ Βερφ 4.

    ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Ντι Τζιούστο): Ραϊμόντι 7, Ροζέτι 13, Σέρτζιο Κερουμπίνι 3, Κέρχι, Αϊρόλντι 4, Σάντρο Κερουμπίνι 12, Σάνα Αλί 4, Πελεγκρίνι 5, Καβανίνι 10, Μπερνάρντις, Ρόκα , Πενίνο 6.

    Πέρασε ο Καναδάς

    Την έκτη συνεχόμενη νίκη πέτυχε ο Καναδάς στο Παραολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδιο Ανδρών, που επικράτησε στον προημιτελικό την Ιαπωνία με 79-48. Στον αυριανό ημιτελικό ο Καναδάς θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία. Η Ιαπωνία θα αγωνισθεί τη Δευτέρα (27/9) τις ΗΠΑ σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 7-8 του Παραολυμπιακού Τουρνουά. Τα δεκάλεπτα: 30-12, 46-26, 66-32, 79-48

    ΚΑΝΑΔΑΣ (Μάικλ Φρόγκλι): Ντουρέπος 12, Μπάουντεν 1, Χέντερσον 4, Πίτερ 12, Τζόνσον 8, Νόρτον 4, Λάντσια 2, Μπορίσοφ 4, Αντερσον 20, Στούτενμπουργκ 6, Γκάρτνερ 2, Ιντζ 4.

    ΙΑΠΩΝΙΑ (Τομόκι Ογκάβα): Χασεγκάβα, Μόρι 2, Μιγιάκε 6, Σουγκιούρα, Κορετόμο 4, Γιασού, Γίμπο , Φούτζι 4, Κουόγα , Φουτζιμότο 11, Οσίμα 13, Σουγκασάβα 8.

    Τα αποτελέσματα

    Αυστραλία-Γερμανία 79-60 (κωδ.αγ.47)

    ΗΠΑ-Βρετανία 59-62 (κωδ.αγ.48)

    Ολλανδία-Ιταλία 70-64 (κωδ.αγ.49)

    Καναδάς-Ιαπωνία 79-48 (κωδ.αγ.50)

    [06] Εσωτερικά

    Συνάντηση Σρέντερ με Παπανδρέου-Σημίτη Σκληρή γλώσσα ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση

    25/9/2004 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2004 7:30:01 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κοινή γραμμή πλεύσης στα ευρωτουρκικά διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. "Τόνισα στον κ. Σρέντερ, ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αλλά ότι επί της αρχής είμαστε τοποθετημένοι θετικά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ προσέθεσε, ότι ζήτησε την υποστήριξη του Γερμανού καγκελάριου για την προώθηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της EXPO 2008. Σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του εθνικού ελλείμματος, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας, ότι θεωρεί "ακατανόητο μετά τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, που η Ελλάδα έφθασε στα ύψη της αξιοπιστίας της να διασύρεται η χώρα από την ίδια την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση παλεύει για την εικόνα της χώρας και η κυβέρνηση τη δυσφημίζει μόνη της".

    "Χρειάζεται μία Ευρώπη ισχυρή"

    Σε ό,τι αφορά την ένταση στο χώρο της παιδείας , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες και τη δημιουργία συστήματος ισοτιμίας. "Περίμενα, ότι ειδικά για την Παιδεία θα υπήρχε συναίνεση. Συναίνεση όμως δεν υπάρχει ούτε καν εντός της κυβέρνησης, γεγονός που δείχνει την έλλειψη συντονισμού και πυξίδας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά θέματα, που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο και επεσήμανε, πως "η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και αναζητά την πορεία της. Με τον κ. Σρέντερ συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη , η οποία θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    Όσον αφορά στο δημόσιο έλλειμμα, ο κ. Σημίτης μίλησε με σκλήρά λόγια για την κυβέρνηση, λέγοντας, πως "μια κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει για την εικόνα της χώρας και να την προωθεί στη διεθνή κοινότητα, όχι να τη διασύρει, επειδή ενδιαφέρεται μόνο για το κομματικό όφελος. Η Ελλάδα πέτυχε πολλά και ο καθένας το υποστηρίζει, αν αγαπά την πατρίδα".

    Άμεση αντίδραση

    Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης σε όσα είπαν οι κκ. Παπανδρέου και Σημίτης. Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος τόνισε, πως "η κυβέρνηση πιστεύει, ότι η αξιοπιστία της χώρας διασφαλίζεται μόνο με την αλήθεια και τη διαφάνεια. Τη χώρα δυσφημούν οι αλχημιστές της οικονομίας, που απέκρυπταν δαπάνες και μετέφεραν στις αυριανές γενεές κρυφά χρέη. Αυτοί, που μας έφεραν στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους βασικούς τομείς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καλά θα κάνουν τώρα να σιωπούν. Να μην ταυτίζουν τον εαυτό τους με την πατρίδα, διότι όσοι αγαπούν την πατρίδα δεν την χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να αποφύγουν προσωπικές ευθύνες".

    Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απέδωσαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα στην προηγούμενη κυβέρνηση και είπαν, πως "αργά θυμήθηκαν την αξιοπιστία της χώρας οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα οφείλονται σε δικές τους πράξεις και παραλείψεις. Η κυβέρνηση με την πολιτική της αποκαθιστά τη χαμένη μας αξιοπιστία".

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ

    Άμεση ήταν και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε όσα της καταλόγισε η κυβέρνηση. "Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδινε μαθήματα ήθους. Σήμερα έχει την απαίτηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην Πρωθυπουργός να σιωπούν, για να συνεχίσει χωρίς αντίδραση η κυβέρνηση της Ν.Δ. να διαστρεβλώνει την αλήθεια, να παριστάνει ακόμη και τώρα την αντιπολίτευση και να δυσφημεί τη χώρα με την ανεύθυνη καταστροφική λογιστική της. Η αξιοπιστία της χώρας διασφαλίζεται, πράγματι, μόνο με την αλήθεια και τη διαφάνεια, που, όμως, έχουν πολύ λίγη σχέση με τις πρακτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ", ανέφερε η ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.

    [07] Ποδηλασία

    Αποτελέσματα LC 1, LC 3, LC 2, LC 4

    25/9/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ολοκληρώθηκε στη Βουλιαγμένη το Αγώνισμα Αντοχής Ανδρών των κατηγοριών LC 1, LC 3, LC 2, LC 4, για την Ποδηλασία Δρόμου των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Ανέστης Λουκάς στην κατηγορία LC 1, δεν κατόρθωσε όμως να τερματίσει. Στην LC 2, ο Παναγιώτης Πατεράκης, "έχασε" όμως ένα γύρο, με αποτέλεσμα να μην χρονομετρηθεί και να τερματίσει στη 14η θέση. Οι τελικοί νικητές θα προκύψουν τη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση και του Αγωνίσματος της Ατομικής Χρονομέτρησης. Το χρυσό μετάλλιο θα κατακτήσει όποιος συγκεντρώσει συνολικά τους λιγότερους πόντους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην πρώτη θέση, λαμβάνονται υπ όψιν οι καλύτεροι χρόνοι.

    Αναλυτικά η κατάταξη

    LC 1

    1.Βόλφανγκ Εϊμπεκ (Αυστρία) χρόνος 2:08:40 πόντος 1

    2.Φάμπιο Τριμπόλι (Ιταλία) χρόνος 2:08:40 πόντοι 2

    3.Νταβίντ Μερσιέρ (Γαλλία) χρόνος 2:08:40 πόντοι 3

    4.Πίτερ Μπρουκς (Αυστραλία) χρόνος 2:12:01 πόντοι 4

    5.Γκέντερ Μπρέχτελ (Γερμανία) χρόνος 2:14:02 πόντοι 5

    6.Μίκαελ Λίντγκρεν (Σουηδία) χρόνος 2:14:02 πόντοι 6

    7.Βάλτερ Μάργκαρτ (Γερμανία) χρόνος 2:14:02 πόντοι 7

    8.Ιβάν Ρενγκλί (Ελβετία) χρόνος 2:14:02 πόντοι 8

    9.Γκάρι Ροσμπόθαμ- Γουίλιαμς (Αγγλία) χρόνος 2:14:22 πόντοι 9

    10.Μαρκ Μπρέτον (Καναδάς) χρόνος 2:18:06 πόντοι 10

    11.Ρόμαν Μάρτσεκ (Τσεχία) χρόνος 2:18:58 πόντοι 11

    *Ο Ανέστης Λουκάς δεν τερμάτισε(πόντοι 16).

    LC 2

    1.Γίρι Γιέζεκ (Τσεχία) χρόνος 1:42:04 πόντος 1 2.Ρομπέρτο Αλκαίδε (Ισπανία) χρόνος 1:42:25 πόντοι 2 3.Ρον Γουΐλιαμς (ΗΠΑ) χρόνος 1:43:05 πόντοι 3 4.Πατρίς Σεριά (Γαλλία) χρόνος 1:45:10 πόντοι 4 5.Μόρτεν Γιαρ (Νορβηγία) χρόνος 1:52:39 πόντοι 5 6.Εντουαρντ Νόβακ (Ρουμανία) χρόνος 1:52:39 πόντοι 6 7.Σεμπαστιάν Σεριέρ (Γαλλία) χρόνος 1:52:39 πόντοι 7 8.Πολ Μάρτιν (ΗΠΑ) χρόνος 1:52:39 πόντοι 8 9.Ντάβιντ Κούστερ (Σλοβενία) χρόνος 1:52:39 πόντοι 9 10.Αμαδόρ Γκρανάδο (Ισπανία) χρόνος 1:52:39 πόντοι 10 11.Γκότι Μέλερ (Γερμανία) χρόνος 1:52:39 πόντοι 11 12.Ριβάλντο Μάρτινς (Βραζιλία) χρόνος 1:52:39 πόντοι 12LC 3

    1.Αντόνιο Γκαρθία (Ισπανία) χρόνος 1:41:54 πόντος 1

    2.Πολ Ζέσον (Νέα Ζηλανδία) χρόνος 1:43:11 πόντοι 2

    3.Βίκτορ Μαρκέζ (Βενεζουέλα) χρόνος 1:44:10 πόντοι 3

    4.Λορέν Τιριονέτ (Γαλλία) χρόνος 1:44:10 πόντοι 4

    5.Αντρέας Γκεμάσμερ (Ιταλία) χρόνος 1:44:10 πόντοι 5

    6.Ρόμπινσον Μαρτίνεζ (Κολομβία) χρόνος 1:44:10 πόντοι 6

    7.Τομπίας Γκραφ (Γερμανία) χρόνος 1:44:10 πόντοι 7

    8.Μίκαλ Σταρκ (Τσεχία) χρόνος 1:45:47 πόντοι 8

    9.Φαμπρίτσιο Μάκι (Ιταλία) χρόνος 1:47:14 πόντοι 9

    10.Μπεάτ Σβάρτσενμπάχ (Ελβετία) χρόνος 1:49:31 πόντοι 10

    11.Μπράντλεϊ Κομπ (ΗΠΑ) χρόνος 1:49:34 πόντοι 11

    12.Ντάνιελ Κόουλτραστ (Μπαρμπάντος) χρόνος 1:54:11 πόντοι 12 13.Μαχμούντ Μείλι (Ιράν) χρόνος 1:54:33 πόντοι 13

    LC 4

    1.Χουάνχο Μέντεζ (Ισπανία) χρόνος 1:18:31 πόντος 1 2.Μίκαελ Τέουμπερ (Γερμανία) χρόνος 1:18:33 πόντοι 2 3.Βόλφανγκ Ντάμπερνινγκ (Αυστρία) χρόνος 1:25:20 πόντοι 3 4.Γκρεγκ Μπαλ (Αυστραλία) χρόνος 1:26:55 πόντοι 4 5.Ερικ Βίνκλερ (Γερμανία) χρόνος 1:26:56 πόντοι 5 6.Χανς Πέτερ Μπέιερ (Γερμανία) χρόνος 1:32:10 πόντοι 6

    [08] Ποδόσφαιρο 7x7

    Στον τελικό η Ουκρανία

    25/9/2004 5:40:00 μμ

    Η Ουκρανία, η ασημένια Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στο ποδόσφαιρο 7Χ7, είναι η ομάδα που θα συναντήσει τη Δευτέρα στον τελικό τη Βραζιλία, αφού κέρδισε τη Ρωσία (ήταν χρυσή Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ) με 4-1. Οι Ουκρανοί ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και πήραν δίκαια την πρόκριση για τον τελικό της Δευτέρας, ενώ οι Ρώσοι θα παίξουν στον μικρό τελικό, για το χάλκινο μετάλλιο με την Αργεντινή.

    Ανώτερη

    Στο 1΄ο Κουβάεφ, για λογαριασμό της Ρωσίας, έπιασε το σουτ, ο Ουκρανός τερματοφύλακας, όμως απέκρουσε. Στο 13΄και πάλι η Ρωσία, βρέθηκε μπροστά, ο Μουρβανίτζε, έπιασε το δυνατό σουτ, ο τερματοφύλακας της Ουκρανίας, όμως μπλόκαρε. Τρία λεπτά αργότερα, ο ίδιος παίκτης, έπιασε και δεύτερο σουτ, όμως ο τερματοφύλακας της Ουκρανίας, έδιωξε σε κόρνερ.

    Στο 17΄σουτ του Κουβάεφ, για την Ουκρανία πέρασε μόλις άουτ. Στο 26΄ο Καμπάνοφ, με κοντινό πλασέ, έκανε το 1-0, για την Ουκρανία, αιφνιδιάζοντας τους Ρώσους, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν καλύτεροι.

    Με την εκπνοή του πρώτου μέρους, ο Ντούτκο για την Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε λάθος του τερματοφύλακα της Ρωσίας και με πλασέ έκανε το 2-0, για τη χώρα του.

    Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, στο 31΄ ο Αντονιουκ, για την Ουκρανία βρέθηκε σε θέση βολής απέναντι στον Ρώσο τερματοφύλακα και με δυνατό σουτ, έκανε το 3-0 για τη χώρα του.

    Στο 37΄ ο Ντούτκο με σουτ ανέβασε το δείκτη του σκορ σε 4-0 για την Ουκρανία, πετυχαίνοντας το δεύτερο προσωπικό του γκολ.

    Στο 46΄αποβλήθηκε ο Ρώσος Γκλουτσόνοκ.

    Στην εκπνοή του αγώνα, ο Καλάτσεφ, πέτυχε γκολ με σουτ για τη Ρωσία, μειώνοντας σε 4-1.

    ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ζουτσίνιν, Ντούτκο, Βακουλένκο, Καμπάνοφ, Τρούτσεφ, Σέβτσικ, Αντονιουκ.

    Έπαιξαν και οι: Πονομαριόφ, Ροζτόκα, Τσουκάνοφ.

    ΡΩΣΙΑ: Φρολόφ, Ποτέκιν, Μπορίσοφ, Γκλουτσόνοκ, Τσεσμίν, Μουρβανίτζε, Κουβάεφ.

    Έπαιξαν και οι: Καλάτσεφ, Λοζετσνίκοφ.

    [09] Γκόλμπολ

    Στην τελευταία θέση η Ελλάδα

    25/9/2004 6:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη δωδέκατη και τελευταία θέση στο Παραολυμπιακό τουρνουά Γκόλμπολ που διεξάγεται στο Ολυμπιακό συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου κατέλαβε η ελληνική εθνική ομάδα των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε στον αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 11-12 από τη Σλοβενία με διακοπή 1.09 πριν τη λήξη του αγώνα καθώς η διαφορά των τερμάτων έφθασε τα δέκα (12-2).

    Τα τέρματα των Σλοβένων σημείωσαν οι Μιχαΐλοβιτς (5), αυτογκόλ Τρικαλίτης, Βίνκλερ, Πιρτς, Λέντινεκ (4). Σκόραραν για την εθνική Ελλάδας οι Τρικαλίτης, Χατζηδάφνης.

    Συνθέσεις:

    Ελλάδα: Νικόλαος Αργυρός, Αναστάσιος Τρικαλίτης, Αθανάσιος Χασιώτης (Αγωνίστηκαν και οι Σωτήρης Μιχαλόπουλος, Νικόλαος Χατζηδάφνης).

    Σλοβενία: Ιβάν Βίνκλερ, Ζλάτκο Μιχαϊλοβιτς, Μπόστιαν Βόγκρινιτς (Αγωνίστηκαν και οι Ματέϊ Λέντινεκ, Ντέγιαν Πιρτς)

    [10] Αθλητισμός

    "Μισός" ο ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη

    25/9/2004 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με 5 απουσίες θα παραταχθεί αύριο στη Νέα Σμύρνη ο ΠΑΟΚ, για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Αυτοί είναι οι τραυματίες Μαλαδένης, Σπάσιτς, Εγκωμίτης και οι ανέτοιμοι Καραδήμος και Μάρκος, ενώ ενδέχεται να κοπεί από την αποστολή ο Κυριακός Τοχούρογλου, που έχει πραγματοποιήσει αρκετές άσχημες εμφανίσεις από την αρχή της περιόδου.

    Σκέψεις για την ενδεκάδα

    Στην αποστολή που από το απόγευμα βρίσκεται στην Αθήνα, περιλαμβάνονται 20 παίκτες που είναι οι: Ατματσίδης, Φουτσίνι, Κουτσόπουλος, Χασιώτης, Βόκολος, Ουντέζε, Κούτσης, Ανδράλας, Βαγγελής, Σαλπιγγίδης, Γιασεμή (πιθανή ενδεκάδα), Φερνάντεζ, Γαρπόζης, Λουκά, Καρυπίδης, Σκαρμούτσος, Χάγκαν, Ζησόπουλος, Βανγκέλι και Θεοδωρίδης. Δυο από αυτούς θα μείνουν εκτός φύλλου αγώνα.

    Όσον αφορά την ενδεκάδα που θα ξεκινήσει τον αγώνα, οι σκέψεις του προπονητή είναι να παίξει με τρεις στην άμυνα και δυο πλάγιους (Ανδράλας-Κουτσόπουλος), τον Φουτσίνι στην δεξιά πτέρυγα πιο επιθετικό και τον Βαγγελή αριστερά με τον ίδιο ρόλο, ενώ ανασταλτικός μέσος θα είναι ο Κούτσης. Επιθετικό δίδυμο θα είναι το γνωστό των Σαλπιγγίδη- Γιασεμή, ενώ υποψήφιοι για μια θέση είναι ακόμα στη μεσαία γραμμή οι Χάγκαν και Λουκά.

    [11] Διεθνή

    Λόγω της "Τζιν" Δραματική η κατάσταση στην Αϊτή

    25/9/2004 6:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2004 7:34:39 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ,ΑΠΕ,BBC

    H Αϊτή συνεχίζει να μετρά τις πληγές της από το φονικό πέρασμα της "Τζιν", το οποίο ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους, περίπου. Στο μεταξύ, τις βόρειες Μπαχάμες πλησιάζει η καταιγίδα Τζιν, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε τυφώνα. Στη συνέχεια αναμένεται να κατευθυνθεί στη Φλόριντα, που έχει ήδη πληγεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες από τρεις άλλους τυφώνες. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στη Φλόριντα, έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους, καθώς αναμένεται να φτάσει εκεί ο τυφώνας αργά το Σάββατο ή την Κυριακή, εκτός εάν την τελευταία στιγμή αλλάξει πορεία. Στο μεταξύ, η ένταση των ανέμων σήμερα αυξήθηκε και έφτασε τα 170 χιλιόμετρα την ώρα από 160 που ήταν χθες το βράδυ και όπως προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες του Μαϊάμι, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά τις προσεχείς 24 ώρες.

    Μετρά τις πληγές της

    Η κατάσταση στην Αϊτή και ειδικά στην πόλη Γκοναΐβ, είναι τραγική. Η τροπική καταιγίδα Τζιν έχει αφήσει πίσω της 1.286 νεκρούς, ως τώρα, ενώ 1129 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

    Στη ρημαγμένη πόλη Γκοναΐβ, εκατοντάδες πεινασμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά περιμένουν στην ουρά στο κέντρο διανομής τροφίμων. Οι αναταραχές είναι αναπόφευκτες. Με βολές δακρυγόνων προσπαθούν τα αργεντινά στρατεύματα να επαναφέρουν την τάξη. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την προσωρινή κυβέρνηση της Αϊτής, προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, ώστε η απόγνωση των κατοίκων να μην μετατραπεί σε βία.

    Οι αρχές θάβουν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους, ενώ τα πτώματα, που ακόμα δεν έχουν ανασυρθεί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση επιδημιών. Την ίδια ώρα οι επιζώντες είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό, καθώς το υδρευτικό σύστημα της πόλης έχει καταρρεύσει.

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Η βοήθεια από το εξωτερικό είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη για τους κατοίκους της Γκοναΐβ, καθώς από τότε, που τους χτύπησε η Τζιν, παλεύουν με την πείνα, τη δίψα και τις επιδημίες, ενώ τα καταλύματα των περισσότερων έχουν καταστραφεί. "Πολλοί από τους πληγέντες έχουν να φάνε από το περασμένο Σάββατο", λέει η Αν Πολυλσεν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Επισιτισμού (ΠΟΕ).

    "Έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε νερό σε 40000 ανθρώπους κάθε μέρα και θα μοιράσουμε και μη αναλώσιμα αντικείμενα, όπως σετ κουζίνας, γιατί ο κόσμος τα χρειάζεται για να μαγειρέψει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα" λέει ο Γκρέγκορι Ροντό, του γαλλικού Ερυθρού Σταυρού.

    Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη χώρα με 2.000.000 δολάρια. Ο ΠΟΕ, όμως επισημαίνει, πως χρειάζονται 6.000.000 δολάρια για την παροχή τροφής μόνο στους 120.000 φτωχότερους επιζώντες για τους επόμενους έξι μήνες.

    [12] Αθλητισμός

    Απτόητη η Βόλφσμπουργκ

    25/9/2004 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή της βαθμολογίας παρέμεινε η Βόλφσμπουργκ στην Μπουντεσλίγκα. Η μέχρι στιγμής, ομάδα έκπληξη στην Γερμανία, επικράτησε δύσκολα με 2-1 της Καϊζερσλάουτερν, εντός έδρας και συνεχίζει να "ακουμπάει την οροφή". Στο μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής, η Στουτγκάρδη έκανε "υγιεινό περίπατο", κόντρα στην Λεβερκούζεν, καθώς επικράτησε με 3-0.

    Η Βέρντερ είνα εδώ

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής, μεγάλη εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Αρμένια του Μπίλεφελντ, η οποία επικράτησε της Νυρεμβέργης με 1-2. Η Μπάγερν δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα από την Φράιμπουργκ, της οποίας και επικράτησε με 3-1, ενώ η Σάλκε απογοήτευσε για μια ακόμη φορά, χάνοντας εκτός έδρας από το Αννόβερο.

    Σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι, Γκλάντμπαχ και Χάνσα Ρόστοκ αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2, ενώ η Πρωταθλήτρια Βέρντερ "έκανε επίδειξη δύναμης" κόντρα στην Μπόχουμ, την οποία και φιλοδώρησε με 4 γκολ στην έδρα της. Αύριο ολοκληρώνεται η αγωνιστική με τα παιχνίδια Αμβούργο-Χέρτα και Μάιντζ-Ντόρμουντ.

    Τα αποτελέσματα

    Νυρεμβέργη-Μπίλεφελντ 1-2

    Βόλφσμπουργκ-Καϊζερσλάουτερν 2-1

    Μπάγερν-Φράιμπουργκ 3-1

    Αννόβερο-Σάλκε 1-0

    Γκλάντμπαχ-Χάνσα Ρόστοκ 2-2

    Μπόχουμ-Βέρντερ 1-4

    Στουτγκάρδη-Λεβερκούζεν 3-0

    Αμβούργο-Χέρτα 26/9

    Μάιντζ-Ντόρτμουντ 26/9

    Η βαθμολογία

    Βόλφσμπουργκ 15

    Στουτγκάρδη 14

    Βέρντερ 12

    Μπάγερν 11

    Λεβερκούζεν 8

    Μάιντζ 8-5αγ.

    Φράιμπουργκ 7

    Μπόχουμ 7

    [13] Αθλητισμός

    Πήρε αυτό που ήθελε

    25/9/2004 6:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2004 7:56:50 μμ)

    Ο Γιώργος Χατζάρας το είχε δηλώσει. Ο Άρης δύσκολα θα βάζει γκολ αλλά και δύσκολα θα δέχεται. Το θεώρημά του περί σφιχτής άμυνας θα είχε αποδειχτεί αν στο 58΄του παιχνιδιού σε μια στιγμή ολιγωρίας, οι παίκτες του αντί να κοιτάνε τον επόπτη αν έχει σηκώσει την σημαία για οφσάιντ του Τζιοβάνι, προτιμούσαν να τον κλείσουν. Ο Βραζιλιάνος που βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Λυμπερόπουλο, δεν συγχώρεσε το λάθος των Θεσσαλονικιών και με πλασέ έγραψε το 1-0, υπέρ του Ολυμπιακού, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ. Οι γηπεδούχοι που έπαιζαν από το 39 με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Παπαδόπουλου με 2η κίτρινη κάρτα, στάθηκαν πολύ καλά στο γήπεδο και δυσκόλευσαν αρκετά την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, πριν φύγουν ηττημένοι από το ανακαινισμένο Χαριλάου, που σημειωτέον ήταν κατάμεστο από φιλάθλους του Άρη.

    Χωρίς έμπνευση ο Ολυμπιακός

    Οι "ερυθρόλευκοι" παρότι πήραν από την αρχή την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν κατάφεραν να φτάσουν με αξιώσεις στην εστία του Λυμπερόπουλου, καθώς οι μέσοι και οι αμυντικοί του Άρη με συνεχές πρέσινγκ, δυσκόλευαν τις κινήσεις τους και δεν τους επέτρεπαν να κάνουν το παιχνίδι τους.

    Στο πρώτο μισάωρο, η μοναδική αξιόλογη φάση ήταν ένα γκολ του Ολυμπιακού που ακυρώθηκε ως οφ-σάιντ, ενώ στο 30 ήρθε η πρώτη καλή στιγμή, όταν ο Τζιοβάνι βρέθηκε μέσα στην περιοχή και λίγο δεξιά, σούταρε διαγώνια και η μπάλα έφυγε άουτ.

    Πέντε λεπτά αργότερα, χάθηκε η καλύτερη ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους. Ο Τζιοβάνι έδωσε στον Ριβάλντο, αυτός πέρασε την μπάλα στον Γεωργιάδη, που μόνος του την έστειλε στο δοκάρι. Και στο 40 χάθηκε η δεύτερη σημαντική ευκαιρία, όταν πάλι από μπαλιά του Ριβάλντο, ο Οκκάς βρέθηκε μόνος του, αλλά πλάσαρε πάνω στον Λυμπερόπουλο.

    Ωστόσο ένα λεπτό νωρίτερα, είχε γίνει η φάση που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Παπαδόπουλος βλέποντας τον Ριβάλντο να τον προσπερνά, τον τράβηξε από το σορτσάκι και ο διαιτητής Τακίδης του έδειξε την κίτρινη κάρτα. Ήταν όμως η δεύτερη, καθώς στο 35 του είχε δείξει άλλη μια κι έτσι ο Άρης έμεινε με δέκα παίκτες.

    Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε νωθρός, στην επανάληψη καθώς ο Μπάγεβιτς έβγαλε τον Ριβάλντο, προφανώς για να τον προφυλάξει εν όψει του αγώνα με τη Λίβερπουλ και έβαλε τον Μάριτς που δεν μπορούσε να οργανώσει το παιχνίδι των Πειραιωτών.

    Την λύση έδωσε ο τζιοβάνι σε μια φάση που μόνο γκολ δεν μύριζε

    Από μια κόντρα, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Βραζιλιάνου, που ήταν μόνος του μέσα στην περιοχή. Οι αμυντικοί του Άρη φώναξαν για οφ-σάιντ, όμως ο Τζιοβάνι καλυπτόταν. Χωρίς καθυστέρηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κι έκανε το 0-1.

    Όσο περνούσε η ώρα, ο Ολυμπιακός έδειξε να αρκείται σ αυτό το σκορ, ενώ ο Άρης προσπάθησε να ανέβει και να πιέσει για την ισοφάριση. Δεν κατάφερε όμως ούτε μια φορά να γίνει απειλητικός. Από το γκολ και μετά, ό,τι αξιόλογο υπήρξε ήταν ένα σουτ του Στολτίδη στο 63, που έφυγε ελάχιστα άουτ κι άλλο ένα του Γεωργιάδη από κοντά στο 92, που είχε την ίδια κατάληξη. Έτσι το 0-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος και η πειραϊκή ομάδα πέτυχε τη δεύτερη νίκη της σε δύο παιχνίδια.

    Διαιτητής: Τακίδης (Κιλκίς)

    Κόκκινη: 39 Παπαδόπουλος (2η κίτρινη)

    Κίτιρνες: Κολτδίσας, Ανατολάκης, Γεωργιάδης

    Οι συνθέσεις: ΑΡΗΣ: Λυμπερόπουλος, Καλλιμάνης, Κολτσίδας, Βασακίντζε, Πασσαλής, Χρυσάφης (71 Αμπελάς), Σανχούρχο, Μαρκομιχάλης, Παπαδόπουλος, Λιολίδης (40 Γκίτσης), Μαρτίνες (54 Λαζανάς).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Βενετίδης (64 Μαυρογενίδης), Βάλλας, Ανατολάκης, Στολτίδης, Καφές, Γεωργιάδης, Τζιοβάνι, Ριβάλντο (46 Μάριτς), Οκκάς (78 Καστίγιο).

    [14] Μπότσια

    Εκτός ημιτελικών οι Έλληνες

    25/9/2004 7:18:00 μμ

    Εκτός ημιτελικών στην κατηγορία BC3 του Μικτού Ατομικού έμεινε τελικά ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης. Ο Έλληνας αθλητής, στα προημιτελικά του Παραολυμπιακού τουρνουά Μπότσια, ηττήθηκε 6-1 από τον Πορτογάλο "ασημένιο" Παραολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Αρμάντο Κόστα και έτσι απώλεσε την ευκαιρία να βρεθεί στην τετράδα. Στην κατηγορία Μικτού Ατομικού BC4, ο απολογισμός των ελλήνων αθλητών ήταν μόνο μια νίκη σε τέσσερις αγώνες. Μια νίκη που δεν ήταν αρκετή για να χαρίσει την πρόκριση στα ημιτελικά, τόσο στον Μανώλη Μούρτο από τον όμιλο Q, όσο και στην Αναστασία Χατζηπαναγιωτίδου στον όμιλο P. Ο πρώτος, επικράτησε σήμερα 9-1 της Βανίνα Λεντέσμα από την Αργεντινή, ωστόσο στη συνέχεια έχασε 10-3 από τον Πορτογάλο, Φερνάντο ντε Ολιβέιρα Περέιρα και έτσι περιορίστηκε στην 3η θέση του ομίλου του. Όσον αφορά την Χατζηπαναγιωτίδου, έχασε 5-2 από τον Ισπανό, Χοσέ Βιθέντε Γκόμεζ (Ισπανία) και 10-1 από τον Μπρούνο Βαλεντίμ (Πορτογαλία) και κατετάγη 5η στον όμιλό της.

    Τα αποτελέματα

    BC 1

    Γιόργκενσεν (Δανία)-Φερναντέζ (Πορτογαλία) 1-6 Ταντόνγκ (Ταϊλάνδη)- Τάκσε (Ταϊλάνδη) 6-0 Σάντερς (Νέα Ζηλανδία)-Γκροζμάϊερ (Αυστρία) 4-5 Μπελτράν (Ισπανία)-Ααντέλεν (Νορβηγία) 2-3

    Τα ζευγάρια των ημιτελικών: Φερναντέζ (Πορτογαλία)-Ταντόνγκ (Ταϊλάνδη) Γκροζμάϊερ (Αυστρία)-Ααντέλεν (Νορβηγία)

    BC 2

    Μάρεϊ (Βρετανία)-Κορντέρο (Ισπανία) 1-6 Σίλβα (Πορτογαλία)-Γκοντζάλβες (Πορτογαλία) 8-2 Φερέιρα (Πορτογαλία)-Τουν (Ν. Ζηλανδία) 6-0 Φλουντ (Ν. Ζηλανδία)-Κούρτο (Ισπανία) 2-5

    Τα ζευγάρια των ημιτελικών: Κορντέρο (Ισπανία)-Σίλβα (Πορτογαλία) Φερέιρα (Πορτογαλία)-Κούρτο (Ισπανία)

    BC 3

    Πεσγκουέρα (Ισπανία)-Ροντρίγκεζ (Ισπανία) 5-0 Κόστα (Πορτογαλία)-Πολυχρονίδης (Ελλάδα) 6-1 Γκοτιέρ (Καναδάς)-Κάμπους (Καναδάς) 5-1 Χάνσον (ΗΠΑ)-Αν (Κορέα) 2-11

    Τα ζευγάρια των ημιτελικών (Κυριακή): Πεσγκουέρα (Ισπανία)-Κόστα (Πορτογαλία) Γκοτιέρ (Καναδάς)-Αν (Κορέα)

    BC 4

    Όμιλος P Μπρούνο Βαλεντίμ (Πορτογαλία) 4-0 Ντέζο Μπέρεζ (Ουγγαρία) 3-1 (+13) 5. Αναστασία Χατζηπαναγιωτίδου (Ελλάδα) 0-4

    Όμιλος Q Χοσέ Μαρία Ντουέσο (Ισπανία) 3-1 (+16) Φερνάντο ντε Ολιβέιρα Περέιρα (Πορτογαλία) 3-1 (+6) 3. Μανώλης Μούρτος (Ελλάδα) 2-2

    Όμιλος R Γιούκ Βίνγκ Λεούνγκ (Χόνγκ Κόνγκ) 4-0 Μάρτιν Στρεχάρσκι (Σλοβακία) 3-1 (+14)

    Τα ζευγάρια των ημιτελικών (Κυριακή 26/9): Βαλεντίμ (Πορτογαλία)-Στρεχάρσκι (Σλοβακία) Ντουέσο (Ισπανία)-Λεούνγκ (Χονγκ Κόνγκ)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 September 2004 - 16:51:34 UTC