Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο έκτος ισχυρότερος στον Ατλαντικό Όπου φύγει-φύγει λόγω του "Ιβάν"
  • [02] Όταν καταναλώνεται με μέτρο Μπύρα ευφραίνει..υγείαν ανθρώπου
  • [03] Σπάει τα ρεκόρ ο Χ. Αγγουράκης
  • [04] Μεγάλη απώλεια για την Ορθοδοξία Αποχαιρετισμός στον Πατριάρχη
  • [05] Περιορισμένη η αντίδραση της αγοράς Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
  • [06] Η πρώτη του Αιγάλεω στην Ευρώπη
  • [07] Δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού τονίζει η κυβέρνηση Απορρίπτει την
  • [08] Διπλός στόχος για τον ΠΑΟΚ
  • [09] Στην ...Πλατεία της Ευρώπης
  • [10] Σάντος: "Μπόρουμε να προκριθούμε"
  • [11] Ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ζητούν να καταθέσει ο
  • [12] Στην Βουλγαρία η Εθνική Βόλεϊ των Ανδρών

    [01] Διεθνή

    Ο έκτος ισχυρότερος στον Ατλαντικό Όπου φύγει-φύγει λόγω του "Ιβάν"

    15/9/2004 7:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 8:59:04 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ-BBC

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί η Φλόριντα, η Λουϊζιάνα και η Αλαμπάμα, ενώ σχεδόν 2.000.000 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταβούν σε άλλες πόλεις. Οι μετεωρολόγοι τονίζουν, πως ο τυφώνας "Ιβάν" αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ την Πέμπτη, αλλά η πορεία του δεν μπορεί να προκαθοριστεί επ ακριβώς. Αφού ο φονικός τυφώνας "σάρωσε" τη Γρενάδα, τη Τζαμάικα, τα νησιά Καϊμάν, την Κούβα και το Μεξικό και έγινε η αιτία να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 70 άνθρωποι, οδεύει προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, με ανέμους, που αγγίζουν τα 169 χιλιόμετρα την ώρα. Συναγερμός ήχησε στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, η οποία βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Οι τοπικές αρχές διέταξαν την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων, επειδή είναι πολύ πιθανό ο "Ιβάν" να διασχίσει την πόλη, ενώ νερά, η στάθμη των οποίων μπορεί να φτάσει και τα επτά μέτρα, μπορεί να πλημμυρίσουν την πόλη.

    Εγκαταλείπουν την πόλη

    Στο μεταξύ, στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης επικρατεί πανδαιμόνιο, καθώς οι κάτοικοι σπεύδουν να την εγκαταλείψουν οδικώς, εφόσον λιμάνια και αεροδρόμια έχουν κλείσει. Πολλοί κεντρικοί δρόμοι της πόλης έχουν μετατραπεί σε μονόδρομους για τη διευκόλυνση των κατοίκων, ενώ μποτιλιάρισμα παρατηρείται σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, που οδηγούν μακριά από τις ακτές, που εκτείνονται από την Λουϊζιάνα μέχρι και τη Φλόριντα.

    Αλλά και τα νησιά Καϊμάν εξακολουθούν να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το ένα τέταρτο του νησιού Γκραντ Καϊμάν είναι πλημμυρισμένο, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.

    Θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τους τυφώνες

    Ο Ιβάν είναι ο τέταρτος τυφώνας, που "σαρώνει" την Καραϊβική από τις αρχές του Αυγούστου μετά τον Άλεξ, τον Τσάρλι και τον Φράνσις, ενώ θεωρείται ο έκτος ισχυρότερος, που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι της Καραϊβικής αλλά και των νοτιανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να μάθουν να ζουν στο εξής με την απειλή τέτοιων φαινομένων. Όπως εξηγούν, αιτία της δημιουργίας των τυφώνων είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας από 0,5 έως 0,8 βαθμούς Κελσίου, που συντελέστηκε κατά τη δεκαετία του 90, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν γιατί το ζεστό νερό ευνοεί το σχηματισμό τους.

    Παράλληλα, οι μετεωρολόγοι παρατηρούν την εξέλιξη ακόμα μίας τροπικής καταιγίδας, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά των Παρθένων Νήσων και ενδέχεται να μετατραπεί σε έναν ακόμα τυφώνα.

    [02] Υγεία

    Όταν καταναλώνεται με μέτρο Μπύρα ευφραίνει..υγείαν ανθρώπου

    15/9/2004 8:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Vancouver Sun

    Ευχάριστα τα νέα για όσους δηλώνουν λάτρεις της μπύρας. Καναδοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο συμφωνούν και επαυξάνουν με το λαϊκό ρητό "Oίνος ευφραίνει καρδίαν" υποστηρίζοντας ότι όπως το κρασί έτσι και η μπύρα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, λειτουργεί προς όφελος της υγείας μας. Οι ερευνητές, εντοπίζουν τη θετική δράση της μπύρας, στα αντιοξειδωτικά που περιέχει και τα οποία προστατεύουν και ενισχύουν τις άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού.

    Το κλειδί στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών

    Προς έκπληξη τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε επίπεδο αντιοξειδωτικών τα ευεργετήματα από τη μπύρα είναι τα ίδια ακριβώς με το κρασί.

    Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο Τζον Τρέβιθικ, καθηγητής βιοχημείας και κινησιολογίας του πανεπιστήμιου, ενώ η περιεκτικότητα του κρασιού σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες είναι πολύ μεγαλύτερη, τελικά ο οργανισμός απορροφά ακριβώς την ίδια ποσότητα των συστατικών αυτών τόσο από τη μπύρα όσο και από το κρασί.

    Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες Guiness και Labatt .

    Το πανεπιστήμιο σπεύδει να υποστηρίξει ότι η οικονομική βοήθεια που έλαβε από τις εταιρείες δεν επηρέασε τα συμπεράσματα της μελέτης.

    [03] Στίβος

    Σπάει τα ρεκόρ ο Χ. Αγγουράκης

    15/9/2004 8:21:00 μμ

    Ένα σπάνιο ρεκόρ όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα κατέχει ο Χρήστος Αγγουράκης, που ετοιμάζεται να λάβει μέρος για 7η φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και καλύτερους Ελληνες αθλητές με αναπηρία, που έχει γράψει τις δικές του χρυσές σελίδες στην ιστορία της διοργάνωσης. Λάτρης του αθλητισμού από μικρός, ο Χρήστος Αγγουράκης ασχολήθηκε με τον στίβο, περισσότερο ερασιτεχνικά, τρέχοντας στα 1500 μέτρα και στα 3000 στήπλ.

    Σημασία έχει η συμμετοχή

    Το 1974, ένα ατύχημα στη θάλασσα τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά δεν έχασε το κουράγιο του και μέσα από τον αθλητισμό βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει τη ζωή του και ουσιαστικά να ξεπεράσει, όσο αυτό ήταν εφικτό, το πρόβλημά του.

    "Ο αθλητισμός ήταν η βασική μου διέξοδος μετά το ατύχημα και με βοήθησε πάρα πολύ ψυχολογικά. Αν και έτρεχα στο στίβο, όταν τραυματίστηκα συνέχισα κυρίως στο κολύμπι και το 1976 μαζί με δύο φίλους και συναθλητές, τον Γρηγόρη Κομματά και τον Θωμά Κλησιώτη ιδρύσαμε έναν αθλητικό σύλλογο στο ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων", μας λέει ο 52χρονος πρωταθλητής της ζωής.

    Εκείνη τη χρονιά, έμαθαν ότι διεξάγονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Τορόντο του Καναδά και αμέσως ζήτησαν τη συνδρομή του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Κώστα Παπαναστασίου, να τους καλύψει τα έξοδα για να συμμετέχουν, όπως και έγινε.

    "Αυτή ήταν η αρχή και πραγματικά αποτέλεσε μοναδική εμπειρία, αφού στον Καναδά γνωρίσαμε εντελώς διαφορετικές συνθήκες άθλησης και διαβίωσης από αυτές που είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα".

    Από τότε, ο Χρήστος Αγγουράκης έδινε το παρόν στη μεγάλη αυτή γιορτή κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση το 1984 στο Λος Αντζελες όπου οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην στείλουν ελληνική αποστολή, επειδή οι διεθνείς ομοσπονδίες διασπάστηκαν και δεν μπόρεσαν να οργανώσουν κοινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Το 1988 στη Σεούλ φόρεσε στο λαιμό του το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Βαρκελώνη, επανέλαβε τον άθλο του και μάλιστα με το παραπάνω, αφού αναδείχθηκε ασημένιος παραολυμπιονίκης στο ίδιο αγώνισμα, ενώ κατέκτησε και ένα χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία.

    Στο Σίδνεϊ πήρε την 5η θέση στη δισκοβολία και την 6η στο ακόντιο, ενώ στην Αθήνα θα αγωνιστεί και πάλι στις ρίψεις (κυρίως ακόντιο).

    "Σημασία έχει η συμμετοχή και αυτή η παραολυμπιάδα θα είναι ξεχωριστή για όλους μας, αφού γίνεται επιτέλους στην πατρίδα μας. Το 1996 όταν χάσαμε τη διοργάνωση για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν πίστεψα πλέον ότι ήταν ποτέ εφικτό να διοργανώσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή, αλλά να που τελικά έγινε και το περιμένουμε όλοι πλέον με ανυπομονησία".

    Και μάλιστα παρά το συναισθηματικό κομμάτι αυτής της συμμετοχής, λόγω του ότι οι αγώνες γίνονται στην Ελλάδα, ο Χρήστος Αγγουράκης, δεν είναι βέβαιος ότι αυτοί θα είναι οι τελευταίοι του Παραολυμπιακοί Αγώνες. Ισως να τον δούμε και στο Πεκίνο το 2008.

    [04] Εσωτερικά

    Μεγάλη απώλεια για την Ορθοδοξία Αποχαιρετισμός στον Πατριάρχη

    15/9/2004 8:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 11:44:16 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Βαρύ ήταν το κλίμα στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο παλιό Κάιρο, όπου εψάλη η εξώδιος ακολουθία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, για τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρο. Με μία σεμνή και συγκινητική τελετή, όπως θα επιθυμούσε και ο ίδιος, ο Πατριάρχης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία. Το ύστατο χαίρε "είπαν" στον Πατριάρχη εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας, αλλά και άλλων θρησκευμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, εκπρόσωποι της ελληνικής αλλά και της αιγυπτιακής Κυβέρνησης και πλήθος κόσμου. Όλοι μιλούσαν με τα πιο θερμά λόγια, για τον Πατριάρχη Πέτρο, που, ως καλός Σαμαρείτης, προσέφερε τις υπηρεσίες του στο ποίμνιό του. Ο Πατριάρχης κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο των Πατριαρχών, όπως γίνεται τα τελευταία 200 χρόνια, αν και επιθυμία του ιδίου ήταν να ταφεί στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου.

    "Έφυγε" ένας δυναμικός ταξιδευτής

    Από νωρίς το πρωί, η μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, είχε γεμίσει ασφυκτικά. Ομογενείς από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια αλλά και από άλλες χώρες της Αφρικής κατέκλυσαν το μοναστήρι, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Πατριάρχη Πέτρο.

    Τα μέτρα ασφαλείας μέσα και έξω από την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου ήταν δρακόντεια ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί από νωρίς.

    Το σκήνωμα του Πατριάρχη, που μεταφέρθηκε στο Κάιρο από την Αθήνα με C-130, υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο και συνόδευσαν μέχρι την εκκλησία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος. Το φέρετρο του Πατριάρχη ήταν σκεπασμένο με μία ελληνική σημαία, ενώ μόλις προσγειώθηκε το αεροσκάφος, προστέθηκε και η αιγυπτιακή.

    Στο Κάιρο βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέτα Γιαννάκου, ενώ παρέστησαν ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάκης Σκανδαλάκης, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Δημήτρη Ρέππα.

    Την Κύπρο, τη γενέτειρα του Πατριάρχη εκπροσώπησαν, ο πρόεδρος της Βουλής και εξάδελφος του Μακαριστού Πατριάρχη, Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσσος Λυσσαρίδης και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Το έργο του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου στην αφρικανική ήπειρο, εξύμνησαν στους λόγους, που εκφώνησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η υπουργός Παιδείας και ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Διονύσιος.

    Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε, πως ο Πατριάρχης συνέβαλε τα μέγιστα στην ενότητα των Εκκλησιών και στην αποφυγή φανατισμών.

    Από την πλευρά της η κα. Γιαννάκου τον χαρακτήρισε "δυναμικό ταξιδευτή", ενώ ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Διονύσιος υπογράμμισε, πως ο Πατριάρχης συνέβαλε τα μέγιστα στην προβολή της Ορθοδοξίας σε όλη την αφρικανική ήπειρο.

    Βαρύ πένθος στην Αλεξάνδρεια

    Οι Έλληνες από την παροικία της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, θυμούνται τον Πατριάρχη τους. Θυμούνται, όταν ο ίδιος χαριτολογώντας έλεγε, ότι τον "κυνηγούσε" ο αριθμός επτά. Ήταν ο Πέτρος ο Ζ, ήταν Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου επτά χρόνια, μητροπολίτης Καμερούν επίσης επτά χρόνια και έμελλε να μείνει επτά χρόνια Πατριάρχης.

    Βαρύ το πένθος και για τους κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που έχασαν ξαφνικά τον ηγέτη τους. Έναν πνευματικό ηγέτη, στον οποίο όλοι αναγνώριζαν τη σεμνότητα, την πραότητα αλλά και τη δραστηριότητά του.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να συνέλθει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, προκειμένου να εκλέξει τον τοποτηρητή του θρόνου, ενώ μέσα σε 45 ημέρες θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εφόσον εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός εκλογής, που ο ίδιος ο εκλιπών είχε καταρτίσει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ύστατο χαίρε στον Πατριάρχη

    [05] Οικονομία

    Περιορισμένη η αντίδραση της αγοράς Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ

    15/9/2004 8:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα θα αυξήσει τη συνολική παραγωγή του από την 1η Νοεμβρίου ο ΟΠΕΚ. Αυτό ανακοινώθηκε νωρίτερα μετά το τέλος της άτυπης συνάντησης των υπουργών του στη Βιέννη. Η απόφαση αυτή, άφησε μάλλον αδιάφορη την αγορά καθώς στη Νέα Υόρκη το αργό υποχώρησε μόλις τρία σεντς και κυμάνθηκε στα 44.36 δολάρια το βαρέλι. Ερμηνεύοντας την αντίδραση, ο Οριν Μίντλετον της Barclay's Capital δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ δε σημαίνει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. "Αυτό που ενδιαφέρει τους τρέιντερς είναι η εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης, κυρίως των ΗΠΑ και της Κίνας" πρόσθεσε.

    Απόφαση άνευ ουσίας για την αγορά

    Το ίδιο επεσήμανε με δηλώσεις του και ο Ουαλιντ Χαντούρι, αρχισυντάκτης του περιοδικού Middle East Economic Survey.

    "Είναι μία εσωτερική υπόθεση του καρτέλ και δεν έχει να κάνει με την αύξηση της προσφοράς στην αγορά" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Ορισμένοι πιστεύουν ότι "για να γίνει πιο αξιόπιστος ο ΟΠΕΚ πρέπει να αυξήσει την οροφή του πλησιάζοντας όσο το δυνατόν το επίπεδο της πραγματικής παραγωγής".

    Από την πλευρά τους, τα μέλη του καρτέλ, επιδιώκουν μέσα από αυτήν την κίνηση να στείλουν το μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ συνεχίζεται να εργάζεται θετικά για τη σταθερότητα στην αγορά.

    [06] Αθλητισμός

    Η πρώτη του Αιγάλεω στην Ευρώπη

    15/9/2004 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Καθ' όλα έτοιμο είναι για την παρθενική του συμμετοχή σε Κύπελλο Ευρώπης, είναι το Αιγάλεω. Το "Σίτι" υποδέχεται αύριο στην Ριζούπολη την Τουρκική Γκεντσλερμπιρλιγκί για το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στο Κύπελλο UEFA, και στην ομάδα ζουν και αναπνέουν για αυτό το παιχνίδι. Το παιχνίδι αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο για τους "γαλάζιους" καθώς η Γκέντσλερ έχει περισσότερη εμπειρία στην Ευρώπη, αλλά και είναι πιο έτοιμη, αφού το τουρκικό Πρωτάθλημα έχει ήδη ξεκινήσει.

    Οι "11" της Ριζούπολης

    Το Αιγάλεω δεν έχει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα, με όλους τους παίκτες του να είναι "ετοιμοπόλεμοι". Οι παίκτες γνωρίζουν τις δυσκολίες του αγώνα, ξέρουν ότι είναι το αουτσάιντερ σε αυτή την αναμέτρηση, όμως δηλώνουν πως μπορούν να κάνουν την έκπληξη.

    Ο νέος τεχνικός του "Σίτι" έχει αποφασίσει τους 11 που θα ξεκινήσουν τον αγώνα. Με σύστημα 4-4-2, αναμένονται να ξεκινήσουν οι Σιντιμπέ στα γκολπόστ, Εντουσέι και Παπουτσή στα δύο άκρα της άμυνας και Αλεξόπουλο και Ψωμά στο κέντρο της άμυνας. Ο Σκοπελίτης θα είναι στη θέση του αμυντικού χαφ και μπροστά του ο Φωτάκης που θα βοηθά φυσικά και στον επιθετικό τομέα. Χλωρός και Μπάρκογλου θα αγωνιστούν στα δεξιά και τα αριστερά του κέντρου αντίστοιχα ενώ στην επίθεση θα αγωνιστούν οι Αγρίτης και Μανουσάκης.

    Τουρκική ετοιμασία

    Κανένα πρόβλημα δεν θα έχει και η Τουρκική ομάδα. Ο τελευταίος "πονοκέφαλος" του προπονητή ,ο επιθετικός Σουλεϊμάν Γιουλά, ξεπέρασε τον τραυματισμό του, και έτσι η Γκέντσλερ θα αγωνιστεί πλήρης. Η ομάδα από την Τουρκία, θα βασιστεί στην εμπειρία από προηγούμενες συμμετοχές της στα Κύπελλα Ευρώπης, αλλά και στην φυσική της κατάσταση που είναι πολύ καλύτερη αυτή την στιγμή.

    [07] Οικονομία

    Δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού τονίζει η κυβέρνηση Απορρίπτει την πρόταση του ΣΕΒ η ΓΣΕΕ

    15/9/2004 9:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δυναμική αντιπαράθεση σε όποια απόπειρα ανατροπής του σημερινού επιπέδου ασφαλιστικών κατακτήσεων στη χώρα, προαναγγέλλει η ΓΣΕΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος πρότεινε την έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό από μηδενική βάση. Σε ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για μεθοδευμένες κινήσεις από πλευράς ΣΕΒ, μετά και την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, προκειμένου να ανατραπεί το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Από την πλευρά της πάντως, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών ή έναρξης διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    "Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε"

    Στην ανακοίνωση τους, οι συνδικαλιστές αναφέρονται και στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και δηλώνουν ότι υπήρξε ρητή δέσμευση πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σεβαστεί πλήρως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ισχύοντος νόμου (νόμος Ρέππα).

    Η εξέλιξη αυτή, ισχυρίζονται, δεν ικανοποιεί τον ΣΕΒ, ο οποίος αξιοποιώντας την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, προσπαθεί να δημιουργήσει και πάλι θέμα δυσμενών για τους εργαζόμενους αλλαγών στο ασφαλιστικό.

    Η Συνομοσπονδία καλεί τους εργοδότες να εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες και να καταβάλουν στα ταμεία και ειδικότερα στο ΙΚΑ τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των εισφορών που καρπώνονται και οικειοποιούνται σε ετήσια βάση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους για τα όποια προβλήματα των ταμείων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση ΣΕΒ από εξαγγελίες Καραμανλή

    [08] Αθλητισμός

    Διπλός στόχος για τον ΠΑΟΚ

    15/9/2004 10:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 10:39:29 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Να επαναφέρει το καλό κλίμα στις τάξεις του, είναι ο μεγαλύτερος στόχος του ΠΑΟΚ, στον αυριανό αγώνα για το κύπελλο UEFA με την Ολλανδική Άλκμααρ. Μετά τον αποκλεισμό του από το Τσάμπιονς Λιγκ, ο αυριανός αγώνας αποτελεί ένα "φάρμακο" για τον δικέφαλο του Βορρά", ηθικά αλλά και οικονομικά. Φυσικά πανώ από όλα να πετύχει νίκη με ένα σκορ ικανό να διώξει το άγχος για τον επαναληπτικό και καλή απόδοση που θα ικανοποιήσει τους πάντες και φυσικά τον κόσμο του. Πάντως οι οπαδοί των ασπρόμαυρων φαίνονται ακόμα απογοητευμένοι, και αυτό φαίνεται από την πώληση των εισιτηρίων του αγώνα. Στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθούν περί τους 12.000 χιλιάδες θεατές στις εξέδρες της Τούμπας.

    Γρήγορο γκολ θέλει ο Αναστασιάδης

    Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης, τόνισε πως στόχος είναι να πετύχει η ομάδα του ένα γρήγορο γκολ για να της φύγει το άγχος. Ξέρει πως αυτή την στιγμή η Ολλανδική ομάδα είναι πιο έτοιμη, αλλά ο καλός ο ΠΑΟΚ, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Όσον αφορά την 11αδα, δεν θέλησε να "αποκαλύψει τα χαρτιά του".

    Θέλει να αιφνιδιάσει

    Από την άλλη, ο προπονητής της Αλκμάαρ, Κο Αντριάνσε, τόνισε πως ο ΠΑΟΚ είναι πολύ πιο έμπειρη ομάδα, αλλά φάνηκε πολύ διαβασμένος όσον αφορά το σύστημα και τον τρόπο που παίζει ο "δικέφαλος". Η ομάδα του είναι έτοιμη, αν και έχει να σκεφτεί την σημαντική απουσία του Ελ Κχατάμπι, ενός από τους πιο σημαντικούς παίκτες των Ολλανδών. Στόχος της ομάδας του είναι μπορέσει να σκοράρει μέσα στην Τούμπα. Και αυτός πάντως δεν θέλησε να "φανερώσει" τους βασικούς 11, που θα ξεκινήσουν τον αγώνα.

    [09] Αθλητισμός

    Στην ...Πλατεία της Ευρώπης

    15/9/2004 10:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αναμφίβολα η κλήρωση του Πανιωνίου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους "κυανέρυθρους" αλλά και μία πολύ δύσκολη αποστολή. Η Ιταλική Ουντινέζε, είναι μια πολύ καλή και πειθαρχημένη ομάδα, κατά τα λεγόμενα του τεχνικού των Νεωσμυρνιωτών, Κάρολ Πέτσε, αλλά η ομάδα του έχει τις δυνατότητες να καταφέρει την "έκπληξη". Πάντως πάνω από όλα ζήτησε από τους παίκτες του να είναι πειθαρχημένοι, αλλά και να ευχαριστηθούν το παιχνίδι.

    Ίσες οι δύο ομάδες

    Αρκετά τα προβλήματα που έχει να "λύσει" ο τεχνικός του Πανιωνίου. Η απουσία του Σμίλιανιτς, είναι αυτό που τον "πονοκεφαλιάζει" περισσότερο, ενώ δεν έχει καταλήξει ακόμα στο σύστημα που θα ακολουθήσει η ομάδα του στο αυριανό παιχνίδι. Πάντως είπε πως σίγουρα θα ξεκίνησε με δύο παίκτες στη επίθεση.

    Από την άλλη πλευρά, η Ουντινέζε που έφτασε σήμερα στη χώρα μας κράτησε χαμηλούς τόνους, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του τεχνικού της ομάδας, Λουτσιάνο Σπαλέτι. Τόνισε πως το παιχνίδι θα είναι απόλυτα ισορροπημένο, ενώ αποποιήθηκε τον τίτλο του φαβορί για την ομάδα του. Σε αυτό πάντως δεν συμφώνησε ο αρχηγός της Ούντινε, Βαλέριο Μπερτότο, που έχρισε την ομάδα του ως αυτή που έχει τον πρώτο λόγο για το παιχνίδι.

    [10] Αθλητισμός

    Σάντος: "Μπόρουμε να προκριθούμε"

    15/9/2004 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την προσοχή των παικτών του για τον αυριανό αγώνα με Γκόριτσα, ζήτησε ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε πως η Σσλοβενική ομάδα είναι πολύ έμπειρη και έχει πολύ ποιότητα, είναι πολύ καλά οργανωμένη και έχει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να σου "κάνουν την ζημιά". Αν η ομάδα της ΑΕΚ, δείξει το καλό της πρόσωπο, τότε έχει πολλές πιθανότητες να φύγει με ένα καλό αποτέλεσμα.

    50-50 οι πιθανότητες

    Η συνέχεια αφορούσε το παιχνίδι που θα κάνει η ομάδα του. Δήλωσε πως με θέληση και προσπάθεια, παρά την έλλειψη επίσημων παιχνιδιών, ο "δικέφαλος" δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Τόνισε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους παίκτες του, και ξέρει πως αν η ομάδα τουυ καταφέρει να προκριθεί, πόση οικονομική και ηθική σημασία θα έχει για την "Ένωση".

    Ο Σάντος σκοπεύει να "στήσει" έτσι την ομάδα, ώστε να "θωρακίσει τα μετόπισθεν" και όποτε βρίσκει τις ευκαιρίες να αντεπιτίθεται. Πάνω από όλα πάντως θέλει να πετύχει ένα γκολ που θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στον "δικέφαλο" για την ρεβάνς.

    Εκ μέρους των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, μίλησε ο αρχηγός, Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως όλοι οι συμπαίκτες πιστεύουν στην πρόκριση και θα κάνουν το παν για να την πετύχουν.

    Στο μεταξύ, ο προπονητής της σλοβενικής ομάδας, Πάβελ Πίνι, μιλώντας για τον αυριανό αγώνα, υποστήριξε ότι γνωρίζει το πώς θα αγωνιστεί η ΑΕΚ κι έδωσε μοιρασμένες πιθανότητες πρόκρισης στις δύο ομάδες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναχώρησε η ΑΕΚ

    [11] Διεθνή

    Ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ζητούν να καταθέσει ο Αθνάρ για την 11/3

    15/9/2004 10:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 11:09:12 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: El Mundo

    Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει συσταθεί για να εξετάσει το φάκελο της 11ης Μαρτίου κλήθηκε να καταθέσει ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη της επιτροπής που συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών. Εκτός του Χοσέ Μαρία Αθνάρ κλήθηκαν να καταθέσουν ακόμα 13 άτομα μεταξύ των οποίων και ο πρώην Γραμματέας της χώρας για θέματα ασφάλειας Ιγνάσιο Ασταρλόα. Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, με ανακοίνωση του, ζητά από τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο, να σταματήσει να κρύβεται και τον καλεί να καταθέσει και αυτός ενώπιον της Επιτροπής.

    Καυτά ερωτήματα και για τον Θαπατέρο

    Το Λαϊκό Κόμμα καλεί τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουις Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, να απαντήσει σε ένα και πολύ βασικό ερώτημα.

    Αν μίλησε, και σε ποιους εκπροσώπους των ΜΜΕ, για τα γεγονότα της 11ης Μαρτίου, το διάστημα 11-14 Μαρτίου.

    Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πάντως είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που καλείται να καταθέσει ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Λαϊκού Κόμματος.

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξεταστική επιτροπή" δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Εντουάρντο Ζαπλάνα.

    Οι εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής θα αρχίσουν στις 5 Οκτωβρίου , λίγες μέρες μετά το τέλος του συνεδρίου του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 1-3 Οκτωβρίου.

    Οι ημερομηνίες που θα καταθέσουν οι μάρτυρες θα αποφασισθούν την πρώτη μέρα έναρξης των εργασιών της επιτροπής.

    Τεράστιο πολιτικό κόστος

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, στοίχισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους.

    Η συντηρητική κυβέρνηση Αθνάρ, "πλήρωσε" στις βουλευτικές εκλογές για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση και για το γεγονός ότι προσπάθησε να αποδώσει τις ευθύνες των επιθέσεων στην εγχώρια και όχι στη διεθνή τρομοκρατία.

    Όταν τα στοιχεία άρχισαν να δείχνουν προς την ισλαμιστική τρομοκρατία, ο Αθνάρ πλήρωσε ακριβά το κόστος της φιλο-αμερικανικής πολιτικής του στο Ιράκ, χάνοντας την εξουσία.

    [12] Αθλητισμός

    Στην Βουλγαρία η Εθνική Βόλεϊ των Ανδρών

    15/9/2004 11:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη της προπόνηση επί βουλγαρικού εδάφους πραγματοποίησε η εθνική βόλεϊ των ανδρών, στη Βάρνα. Μετά από δύο ώρες ταξίδι, Αθήνα-Σόφια και Σόφια-Βάρνα, η ομάδα του Στέλιου Προσαλίκα έφτασε στην πόλη που θα φιλοξενήσει από 17 ως 19/9 τη β΄ φάση των ομίλων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αίθριο καιρό αλλά και αρκετή υγρασία, συνάντησε στο τουριστικό θέρετρο της Βουλγαρίας η ελληνική αποστολή, η οποία κατευθύνθηκε από τον έλεγχο των διαβατηρίων του αεροδρομίου στο γήπεδο των αγώνων «Κέντρο Κουλτούρας & αθλητισμού», όπου εκεί οι διεθνείς πραγματοποίησαν χαλαρή προπόνηση, ξεμούδιασμα, με ποδόσφαιρο. Αύριο, το πρόγραμμα του Στέλιου Προσαλίκα περιλαμβάνει δύο προπονήσεις, μία πρωινή και μία απογευματινή, εν όψει της πρεμιέρας της β προκριματικής φάσης των ομίλων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Έχει τιε δυνατότητες να προκριθεί

    Η κόπωση, όπως και κάποιοι μικροτραυματισμοί (Πανταλέων, Ρουμελιώτης), δε λείπουν από το εθνικό μας συγκρότημα, το οποίο όμως ήρθε στη Βουλγαρία, με την... προίκα του αήττητου της πρώτη φάσης, για να «καθαρίσει» την πρόκριση. «Κλειδί» φυσικά για την επίτευξη του τελευταίου εφετινού στόχου της εθνικής, αποτελεί ο αγώνας της πρεμιέρας με τη Φινλανδία, όπου οι διεθνείς θέλουν μόνο νίκη για να τελειώσουν χωρίς άγχος τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στη Βάρνα.

    «Ήρθαμε στη Βάρνα για να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε το Μάιο στο Κουόπιο, να πάρουμε δηλαδή την πρόκριση» δήλωσε ο διεθνής λίμπερο του Παναθηναϊκού, Γιώργος Στεφάνου, και συνέχισε: «Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, θεωρώ ότι η πρόκριση είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Κάποια μικροπροβλήματα που έχουμε δεν μας ανησυχούν, αφού γνωρίζω ότι όλοι θέλουμε να κλείσουμε θετικά αυτή την πολύ καλή χρονιά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα» τόνισε ο Στεφάνου.

    Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Σόφιας ο εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, Εμμανουήλ Δανιηλίδης, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη «γαλανόλευκη» ομάδα και δήλωσε θερμός φίλος του βόλεϊ, το οποίο παρακολουθεί από το 1970. Μάλιστα, όλοι οι διεθνείς υπέγραψαν σε μία μπάλα του κ. Δανιηλίδη, που την κράτησε ως ενθύμιο.

    Μαζί με τις τρεις ομάδες του τουρνουά (Ελλάδα, Φινλανδία, Βέλγιο), στο «Τουπόλεφ» που μετέφερε την ελληνική αποστολή από τη Σόφια στη Βάρνα, ταξίδεψε και η εθνική ομάδα εφήβων Μοντέρνου Πεντάθλου, που μετέβη στην Αλμπένα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Μοντέρνου Πένταθλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 September 2004 - 20:50:54 UTC