Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισθησιακή ένεση
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου Σημίτη
  • [03] Δημιούργημα Βρετανών επιστημόνων Ρομπότ- "μυγοχάφτης"
  • [04] Στου κουφού την πόρτα...
  • [05] Με εκπροσώπους της ΒΕΘ και της ΕΕΘ Συναντήσεις Σιούφα στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Ιταλική πρεμιέρα με ελληνικό ενδιαφέρον
  • [07] Κατηγορούνται για εγκλήματα "καλά σχεδιασμένα" Φυλάκιση Βρετανών στη
  • [08] Από 12 τουρκικά αεροσκάφη Νέες εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο
  • [09] Παρατείνεται η απουσία του Ρούνεϊ
  • [10] "Εκτός μάχης" ο Σάντα Κρουζ
  • [11] Με μια πρωτοποριακή επιχείρηση Αντλήθηκαν οι 13.000 τόνοι από το
  • [12] Βρετανικά βέλη για το χρυσό
  • [13] Τα βλέμματα στην πισίνα
  • [14] Πολύνεκρες μάχες Αναστάτωση στο Ιράκ

    [01] Διάφορα

    Αισθησιακή ένεση

    10/9/2004 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα πάνω- κάτω στην επιστήμη έφερε ένας απρόσεκτος γιατρός στο νοσοκομείο Steyr της Αυστρίας. Μετά από μια επιτυχημένη εγχείρηση αφαίρεσης σκωληκοειδίτιδας, η 79χρονη ασθενής επέστρεψε στο δωμάτιο της, ενώ της χορηγούνταν αντιβιοτικά. Σε μια επίσκεψη ρουτίνας λοιπόν, ο γιατρός έκανε ένεση στην ασθενή με ...το λάδι του μασάζ! Έτσι, αντί για το καθιερωμένο αντιβιοτικό, η 79χρονη πήρε μια γερή δόση ελαιόλαδου, ροδέλαιου και άλλων αρωματικών... Αμέσως μετά την ένεση, η γυναίκα άρχισε να έχει αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε επειγόντως στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο γιατρός θα περάσει από ένορκη διοικητική εξέταση.

    [02] Εσωτερικά

    Συνάντηση Παπανδρέου Σημίτη

    10/9/2004 12:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2004 1:56:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Ταύτιση απόψεων για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής, την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και την προεδρική εκλογή, υπήρξε κατά τη συνάντηση που είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον των δύο κορυφαίων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ. Εξερχόμενος της οικίας του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι επρόκειτο για μια φιλική συνάντηση όπου συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον. Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει συνεργασία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ με οικονομικούς εμπειρογνώμονες, εν όψει της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ταύτιση απόψεων

    Αναφορικά με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και σχετικά με τη γενικότερη οικονομική πολιτική, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτης συμφώνησαν ότι υπάρχει προχειρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, κάτι το οποίο δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας, το οποίο επιτείνεται από την έλλειψη σχεδίου αξιοποίησης των ολυμπιακών έργων, αλλά και του ευνοϊκού για την Ελλάδα κλίματος που δημιούργησε η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι χρειάζεται άμεση, ενεργός και συνεχής αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής , στις περιπτώσεις που υπάρχει ανατροπή λαϊκών κατακτήσεων ή δημιουργούνται προβλήματα για τη χώρα, καθώς επίσης και όταν δεν αντιμετωπίζονται θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

    Σχετικά με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, οι δύο συμφώνησαν ότι ο κύριος στόχος της παράταξης είναι η προβολή των πολιτικών απόψεων του Κινήματος, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντική η αναδιοργάνωση και η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

    Αναφορικά με το θέμα της προεδρικής εκλογής , εξέφρασαν τη γνώμη πως οι σχετικές συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο είναι άκαιρες. Και οι δύο συμφώνησαν ότι η συνταγματική ρύθμιση εναποθέτει την πολιτική ευθύνη των πρωτοβουλιών στη ΝΔ, που έχει και την πλειοψηφία στη Βουλή. Κατά συνέπεια, το κυβερνών κόμμα πρέπει πρώτο να εκφράσει απόψεις και να καταθέσει προτάσεις.

    Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, επισημάνθηκε ότι υπάρχει μια τάση απόσυρσης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    [03] Τεχνολογία

    Δημιούργημα Βρετανών επιστημόνων Ρομπότ- "μυγοχάφτης"

    10/9/2004 1:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Μετά την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, στην υπηρεσία της τεχνολογίας μπήκαν και οι ...μύγες! Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν το EcoBot II, ένα μικρό αυτόνομο ρομπότ, που αντλεί ενέργεια από την κατανάλωση των ενοχλητικών εντόμων. Το EcoBot II περιλαμβάνει μικροβιακές κυψέλες καυσίμου, οι οποίες περιέχουν τα μικρόβια που αποδομούν τα έντομα και παράγουν ηλεκτρισμό. Και μπορεί το βρετανικό δημιούργημα να έχει δυσάρεστη οσμή, ωστόσο, η κατασκευή του αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία αυτόνομων ρομπότ.

    Το μέλλον στην παραγωγή ενέργειας

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού New Scientist, το EcoBot II "τρέφεται" αποκλειστικά με μύγες, που του επιτρέπουν να αναπτύσσει ταχύτητα έως και δέκα εκατοστά ανά ώρα.

    Οι κυψέλες καυσίμου του ρομπότ είναι γεμάτες με ακατέργαστα λύματα από τους υπονόμους και εκεί αποσυντίθενται οι μύγες. Μέσα στα λύματα ζουν μικρόβια, τα οποία διασπούν τη χιτίνη, τον πολυσακχαρίτη από τον οποίο αποτελείται ο εξωσκελετός των εντόμων. Καθώς η χιτίνη μεταβολίζεται, απελευθερώνονται ηλεκτρόνια, τα οποία διοχετεύονται στα ηλεκτρικά κυκλώματα του ρομπότ και του επιτρέπουν να κινείται.

    Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα για το EcoBot II. Πέρα από τη δυσάρεστη οσμή, το δημιούργημα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ θέλει μονίμως τη ..."νταντά" του, αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνο του την τροφή του και κάποιος πρέπει να το "ταΐζει".

    "Κάθε 12 λεπτά παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να προχωρήσει κατά δύο εκατοστά και να μεταδώσει τα δεδομένα" αναφέρει ο Κρις Μέλουις, ο "πατέρας" του ρομπότ, που διευκρινίζει, ότι οκτώ παχουλές μύγες είναι αρκετές για ένα ταξίδι πέντε ημερών.

    Πάντως, όπως παρατηρεί το New Scientist, παρόμοια ρομπότ που δεν χρειάζονται εξωτερικές πηγές ενέργειας θα απελευθερώνονται στο μέλλον για να ελέγχουν άγνωστα ή επικίνδυνα περιβάλλοντα και να ανιχνεύουν, για παράδειγμα, επικίνδυνες χημικές ουσίες.

    Σχετικά Links:

    EcoBot II

    [04] Διάφορα

    Στου κουφού την πόρτα...

    10/9/2004 3:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2004 4:12:27 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μήπως είστε από αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί δεν ακούν τα παράπονα των πολιτών; Ο Βρετανός της ιστορίας μας βρήκε ένα σίγουρο, αλλά και επικίνδυνο τρόπο για να τα πει με τον πρωθυπουργό της χώρας του, Τόνι Μπλερ. Σήμερα το πρωί λοιπόν, σήμανε συναγερμός στην περιοχή γύρω από την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, όταν ένας άνδρας άρχισε να χτυπά με ένα μεγάλο σφυρί την καγκελόπορτα ασφαλείας στην είσοδο της Ντάουνιγκ Στρητ. Η αστυνομία επενέβη αμέσως και συνέλαβε τον άγνωστο, που τον οδήγησε σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ για προληπτικούς λόγους έκλεισαν για μια ώρα οι δρόμοι γύρω από την Ντάουνιγκ Στρητ. Και μπορεί ο Βρετανός να μη μίλησε στον κ. Μπλερ, ωστόσο, οι αστυνομικοί ...ανυπομονούν να τον ακούσουν!

    [05] Οικονομία

    Με εκπροσώπους της ΒΕΘ και της ΕΕΘ Συναντήσεις Σιούφα στη Θεσσαλονίκη

    10/9/2004 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις, του Βιοτεχνικού και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ( ΒΕΘ και ΕΕΘ) είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Γιώργο Σαλαγκούδη. Υπουργός και υφυπουργός, ενημερώθηκαν για τα προβλήματα των μελών των δύο Επιμελητηρίων και παρέλαβαν τα σχετικά υπομνήματα με τις θέσεις και προτάσεις τους για τη στήριξη των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Από τα βασικότερα ζητήματα, που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν η διεκδικούμενη από τη Θεσσαλονίκη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2008, η ενδεχόμενη ανάληψη της οποίας, όπως τονίστηκε ,θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

    Τα αιτήματα απο ΒΕΘ και ΕΕΘ

    Στα υπομνήματα, που παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των ΒΕΘ και ΕΕΘ ζητούν μεταξύ άλλων την ένταξη της Θεσσαλονίκης σε Ζώνη Κινήτρων, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του αναπτυξιακού νόμου, την άρση των εμποδίων πρόσβασης των ΜΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα προγράμματα των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και της παραοικονομίας .

    Επίσης, αναφέρθηκαν στις αναγκαίες υποδομές και τα μεγάλα έργα, που χρειάζεται η περιοχή με αίτημα τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων.

    Από την πλευρά του, ο κ Σιούφας επανέλαβε, ότι η ελληνική περιφέρεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και επισήμανε, ότι "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν και θα είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Τέλος, ο ίδιος σημείωσε, ότι συγκεκριμένα μέτρα στήριξης τους θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό κατά την αποψινή επίσημη ομιλία του στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ.

    [06] Αθλητισμός

    Ιταλική πρεμιέρα με ελληνικό ενδιαφέρον

    10/9/2004 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα από τα καλύτερα Πρωταθλήματα της Ευρώπης, το Ιταλικό Καμπιονάτο, ξεκινάει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Το φετινό Πρωτάθλημα χαρακτηρίζεται ως πολύ δυνατό, καθώς εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις, Μίλαν, Γιουβέντους, Ρόμα, και την απρόβλεπτη πάντα Ίντερ, οι υπόλοιποι Ιταλικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν καλές και μεγάλες μεταγραφές και έχουν "δυναμώσει" αρκετά. Επίσης πλέον και το Ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο στην Ιταλία, καθώς αρκετοί Έλληνες παίκτες θα αγωνίζονται στο τοπικό πρτάθλημα. Ζαγοράκης, (Μπολόνια), Δέλλας, (Ρόμα), Καραγκούνης, Χούτος, (Ίντερ), Κατεργιαννάκης (Κάλιαρι), αλλά και οι Ελευθερόπουλος, Τσιάρτας και Γκώνιας, (οι δύο τελευταίοι όπως όλα δείχνουν), που θα αγωνίζονται στην Μεσίνα.

    Μάχη για το "σκουντέτο"

    Η πρώτη αγωνιστική περιλαμβάνει αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις. Στη Ρώμη, θα "κοντραριστούν", η Ρόμα του Τότι, με την νεοφώτιστη Φιορεντίνα που αποτελεί πάντα ένα φόβητρο για τους αντιπάλους της.

    Η Πρωταθλήτρια Μίλαν, φαίνεται πως θα έχει εύκολο έργο κόντρα στην νεοφώτιστη Λιβόρνο, ενώ η Ίντερ με τους νεαποκτηθέντες Βερόν, Ντάβιντς, Μιχαϊλοβιτς, Ζε Μαρία και Φαβάλι στο βασικό σχήμα φιλοξενείται στο "Μπεντεγκόντι" από την Κιέβο του Μάριο Μπερέτα.

    Στο "Ατλέτι Ατζούρι" η Αταλάντα φιλοξενεί την Λέτσε, ενώ η Γιουβέντους έχει δύσκολη αποστολή στο "Μάριο Ριγκαμόντι" απέναντι στην Μπρέσια. Στο "Σαντ Ελία" η νεοφώτιστη Κάλιαρι με τον Φάνη Κατεργιαννάκη, όπως όλα δείχνουν, κάτω από τα δοκάρια θα υποδεχτεί την Μπολόνια του Θόδωρου Ζαγοράκη με τον Έλληνα μέσο να παίρνει φανέλα βασικού.

    Ενδιαφέρουσα αναμέτρηση αναμένεται και στο "Ρένζο Μπαρμπέρα" με την Παλέρμο να φιλοξενεί την Σιένα. Την ίδια ώρα η Ρετζίνα θα υποδεχτεί στο "Ορέστε Γκρανίλο" την Ουντινέζε και η Σαμπντόρια στο "Λουίτζι Φεράρις" την Λάτσιο.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

    Αταλάντα - Λέτσε 12/9

    Μπρέσια - Γιουβέντους 12/9

    Κάλιαρι - Μπολόνια 12/9

    Κιέβο - Ίντερ 11/9

    Μίλαν - Λιβόρνο 11/9

    Παλέρμο - Σιένα 12/9

    Πάρμα - Μεσσίνα 12/9

    Ρετζίνα - Ουντινέζε 12/9

    Ρόμα - Φιορεντίνα 12/9

    Σαμπντόρια - Λάτσιο 12/9

    [07] Διεθνή

    Κατηγορούνται για εγκλήματα "καλά σχεδιασμένα" Φυλάκιση Βρετανών στη Ζιμπάμπουε

    10/9/2004 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Σκληρές ποινές επέβαλε το δικαστήριο της Ζιμπάμπουε, σε ομάδα Βρετανών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα για την ανατροπή του Προέδρου της Ισημερινής Γουϊνέας. Στον φερόμενο ως αρχηγό της ομάδας, Σάιμον Μαν, επεβλήθη ποινή κάθειρξης επτά ετών ενώ στους δυο πιλότους του αεροπλάνου που μετέφερε τους ύποπτους μισθοφόρους επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης 16 μηνών. Στους 65 άνδρες που επέβαιναν στο αεροπλάνο επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης 12 μηνών στον καθένα επειδή παραβίασαν τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση του Boeing 727 του Σάιμον Μαν, αξίας τριών εκατομμυρίων δολαρίων και το χρηματικό ποσό των 180.000 δολαρίων που εντόπισαν οι αρχές στο εσωτερικό του.

    Σκληρές οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

    Όλοι οι άνδρες συνελήφθησαν τον Μάρτιο, λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που τους μετέφερε στο αεροδρόμιο της πόλης Χαραρέ.

    Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τις κατηγορίες των αρχών και δήλωσαν ότι τα όπλα που μετέφεραν προοριζόταν για να ενισχύσουν την ασφάλεια ενός ορυχείου εξόρυξης διαμαντιών στο Κονγκό.

    Ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας Σάιμον Μαν κρίθηκε ένοχος επειδή προσπάθησε να αποκτήσει με παράνομο τρόπο όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιούντο για την ανατροπή του Προέδρου της Ισημερινής Γουϊνέας Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόνγκο.

    Ανακοινώνοντας την ποινή του, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου δήλωσε ότι ο 50χρονος Βρετανός βαρύνεται για εγκλήματα που ήταν καλά σχεδιασμένα και καλά εκτελεσμένα.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Νότια Αφρική, οι ποινές που επέβαλαν οι αρχές της Ζιμπάμπουε ήταν πολύ πιο σκληρές από ότι αναμενόταν. Συγγενείς των κατηγορουμένων ξέσπασαν σε κλάματα μόλις άκουσαν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    [08] Εσωτερικά

    Από 12 τουρκικά αεροσκάφη Νέες εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο

    10/9/2004 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι προκλήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σήμερα σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή δυτικά της Λέσβου. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα 12 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Όπως έγινε γνωστό, δυο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ στους τουρκικούς σχηματισμούς συμμετείχαν τέσσερα φωτογραφικά F-4 φάντομ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών

    [09] Αθλητισμός

    Παρατείνεται η απουσία του Ρούνεϊ

    10/9/2004 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τρεις τουλάχιστον εβδομάδες υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να δουν το μεγάλο της μεταγραφικό απόκτημα, Γουέιν Ρούνεϊ, με την φανέλα των "κόκκινων διάβολων". Το παιδί θαύμα του Αγγλικού Ποδοσφαίρου, απουσιάζει από τους αγωνιστικούς χώρους από τον Ιούνιο, όταν και τραυματίστηκε στον προημιτελικό αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με την Πορτογαλία, και από τότε δεν έχει επανέλθει. Αρχικά οι εκτιμήσεις για την επιστροφή του στα γήπεδα ήταν για πολύ νωρίτερα, όμως ο Άλεξ Φέργκιουσον είπε πως θα χρειστεί τουλάχιστον 20 μέρες ακόμα για να επιστρέψει πανέτοιμος.

    Απών στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ

    Ο προπονητής της Μάντσεστερ, δήλωσε επίσης πως ήδη ο Ρούνεϊ κάνει ατομικό πρόγραμμα και με τη βοήθεια του ιατρικού επιτελείου της ομάδας θα "είναι έτοιμος σε τρεις εβδομάδες περίπου".

    Αυτό σημαίνει πως ο 18χρονος επιθετικός θα χάσει σίγουρα τους πρώτους αγώνες της νέας του ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και του πρωταθλήματος, ενώ ενδέχεται να μην είναι έτοιμος και για το παιχνίδι των "λιονταριών", με την Ουαλία στις 9 Οκτωβρίου.

    [10] Αθλητισμός

    "Εκτός μάχης" ο Σάντα Κρουζ

    10/9/2004 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εκτός αγωνιστικής δράσης για έξι εβδομάδες θα παραμείνει ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου, Ρόκε Σάντα Κρουζ. Ο 23χρονος Παραγουανός τραυματίστηκε στο γόνατο, στον αγώνα της Εθνικής του με την Βενεζουέλα την Κυριακή για τα προκριματικά του Μουντιάλ, και υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση. Αυτό βέβεια σημαίνει πως δεν θα είναι παρών τουλάχιστον στους τρεις αγώνες της ομάδας του για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και από τα παιχνίδια Πρωταθλήματος. Το ευχάριστο για τον προπονητή των "Βαυαρών", Φέλιξ Μάγκατ είναι ότι θα έχει στη διάθεσή του, για τον αυριανό αγώνα πρωταθλήματος με την Αρμίνια Μπίλεφελντ, τον Μίκαελ Μπάλακ, ο οποίος ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπωρούσε.

    [11] Διεθνή

    Με μια πρωτοποριακή επιχείρηση Αντλήθηκαν οι 13.000 τόνοι από το "Prestige"

    10/9/2004 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με μία χωρίς προηγούμενο τεχνολογική επιχείρηση αντλήθηκαν οι 13.000 τόνοι αργού πετρελαίου που είχαν απομείνει στο βυθισμένο δεξαμενόπλοιο "MS Prestige", όπως ανακοίνωσε σήμερα ισπανική Κυβέρνηση. Εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι, τα ειδικά ρομπότ δεν είχαν ποτέ επιχειρήσει σε βάθος μεγαλύτερο των 2,4 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το βυθισμένο ελληνικής πλοιοκτησίας δεξαμενόπλοιο βρίσκεται σε βάθος περίπου 4 χλμ στον Ατλαντικό. Από το "Prestige" διέρρευσαν 60.000 τόνοι πετρελαίου με αποτέλεσμα να προκληθεί η χειρότερη οικολογική καταστροφή στην Ισπανία πριν κοπεί στα δύο και βυθιστεί με ακόμη 13.000 τόνους στις δεξαμενές του, το Νοέμβριο του 2002. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντες ντε λα Βέγκα δήλωσε ότι, χρησιμοποιήθηκε πρωτοποριακή τεχνολογία από την εταιρεία πετρελαίου "Pepsol" για την άντληση της ποσότητας, που είχε απομείνει σε μία επιχείρηση, που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου.

    Τεράστια οικολογική καταστροφή

    Τα ρομπότ άνοιξαν τρύπες στα ύφαλα του σκάφους και προσάρμοσαν βαλβίδες, από τις οποίες το πετρέλαιο εισερχόταν σε κυλινδρικά δοχεία από αλουμίνιο, που στην συνέχεια αφήνονταν να ανέβουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

    Από την διαρροή είχε προκληθεί ρύπανση σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων στις ακτές της Ισπανίας ,είχαν σκοτωθεί χιλιάδες πουλιά και είχαν μείνει χωρίς εργασία χιλιάδες ψαράδες. Το πετρέλαιο, που είχε απομείνει στο εσωτερικό του πλοίου θεωρούνταν κίνδυνος για την θαλάσσια ζωή.

    [12] Τοξοβολία

    Βρετανικά βέλη για το χρυσό

    10/9/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    H Παραολυμπιακή ομάδα τοξοβολίας της Βρετανίας βρίσκεται στην Κύπρο, για το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της, για τους Αγώνες της Αθήνας. Την ομάδα πλαισιώνουν οκτώ τοξότες, ενώ τέσσερα άτομα αποτελούν την ομάδα υποστήριξης. Η ομάδα αποτελείται από τους Τζιμ Μποσάναν, Σάντι Γκρέγκορι, Άντριου Μπέιλις, Τζον Καβανάγκ, Πολ Χάουθορν, Ανίτα Τσάπμαν, Κάθι Σμιθ και Μάκγι Πάρκερ.

    Στοχεύουν την κορυφή

    Ο μάνατζερ της ομάδας, Ντέιβιντ Χίλτον, υποστήριξε πως η ομάδα θα επιστρέψει με πολλά μετάλλια: "Έχουμε μια ισχυρή ομάδα, οι περισσότεροι αθλητές μας έχουν λάβει μέρος σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, μερικοί από αυτούς, έχουν κατακτήσει μετάλλια και επιθυμούν περισσότερα".

    Αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ανίτα Τσάπμαν, (νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, χρυσό μετάλλιο στο Σίδνεϊ - ασημένιο στο ομαδικό, ασημένιο στην Ατλάντα - χάλκινο στο ομαδικό) και στην Κάθι Σμιθ (ασημένιο σε ατομικό και ομαδικό στο Σίδνεϊ, χάλκινο στο ομαδικό στην Ατλάντα), για τις πιθανότητες που έχουν να προσθέσουν μερικά ακόμη μετάλλια στην συλλογή τους.

    [13] Κολύμβηση

    Τα βλέμματα στην πισίνα

    10/9/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν, και η "βασίλισσα" των αθλημάτων, κολύμβηση, αναμένεται να "τραβήξει" πολλά βλέμματα ανά τον κόσμο. Όπως και στους Ολυμπιακούς έτσι και σε αυτούς τους Αγώνες μία αρκετά μεγάλη κόντρα υφίσταται, αυτή ανάμεσα στην Αυστραλία και την Αμερική. Η Παραολυμπιακή αποστολή των "καγκουρώ" περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα τους ονόματα.

    Αναλυτικά η αποστολή των Αυστραλών

    Οι άνδρες: Μπεν Οστιν ( 50, 100μ. ελεύθερο κατηγορία S8, γεννημένος 1980), Ντάνιελ Μπελ (ελεύθερο, πρόσθιο, πεταλούδα, γεννημένος 1984), Σαμ Μπράμαμ (πεταλούδα, γεννημένος 1988), Μάθιου Κάουντρεϊ (ελεύθερο, πεταλούδα, ύπτιο, γεννημένος 1988), Ντέιλ Γκραντ (50, 100μ. ελεύθερο, γεννημένος 1978), Αλεξ Χάντλεϊ (50, 100μ. ελεύθερο, γεννημένος 1973), Τζέρεμι Μακ Κλαρ (ύπτιο), Ρικάρντο Μοφάτι (ελεύθερο, πεταλούδα, γεννημένος 1986), Ρικ Πέντλετον (πρόσθιο, πεταλούδα, γεννημένος 1985), Αλαστερ Σμάιλς (ελεύθερο, πεταλούδα, γεννημένος 1962), Ρόντ Γουελς (ελεύθερο, ύπτιο, γεννημένος 1985).

    Οι γυναίκες: Κέιτ Μπέιλι (πεταλούδα, ελεύθερο S9, γεννημένη 1982) Σάρα Μπόουεν (πρόσθιο, ύπτιο, γεννημένη 1984), Λίτσελ Κλάρκ (ελεύθερο, ύπτιο, γεννημένη 1986), Αμάντα Ντρέναν (ελεύθερο, ύπτιο, πεταλούδα, γεννημένη 1988), Αλεξ Χάρις (S7 50, 100μ. ελεύθερο, πρόσθιο, γεννημένος 1975), Μαράικ Γιόνκερς (ύπτιο, γεννημένη 1981), Μάθιου Λέβι (πεταλούδα, ελεύθερο, γεννημένος 1987), Κατρίνα Λιούις (ύπτιο, ελεύθερο, μικτή, πεταλούδα, γεννημένη 1988), Χάνα Μακ Ντούγκαλ (ύπτιο, γεννημένη 1987), Κατρίνα Πόρτερ (ελεύθερο, πρόσθιο, γεννημένη 1988), Σάρα Ρόουζ (ελεύθερο, γεννημένη 1986), Ντιάν Σάουντερς (πρόσθιο, γεννημένη 1984), Κόμπι Σκοτ (ύπτιο, πεταλούδα, γεννημένη 1988), Τζέσικα Σμιθ (ελεύθερο, πεταλούδα, γεννημένη 1984), Μπρουκ Στόκαμ (πρόσθιο, πεταλούδα, γεννημένη 1982), Προύντενς Γουάτ (ελεύθερο, πρόσθιο, πεταλούδα, γεννημένη 1987), Στέισι Γουίλιαμς (ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο, γεννημένη 1981), Σαντέλ Γούλφεντεν (ελεύθερο, ύπτιο, γεννημένη 1986).

    Την αποστολή συνοδεύουν οι: Μπρένταν Κιο (επικεφαλής προπονητής), Τζον Μπέκγουορθ, Πίτερ Μπίσοπ, Γκρέιαμ Κάρολ, Γκουέν Γκοντφρέι, Πολ Σίμς (προπονητές), Ανταμ Λάσκομπ (μάνατζερ), Ζόι Γιανγκ (βοηθός μάνατζερ), Μπρένταν Μπάρκετ (αθλίατρος), Ιγκριντ Μακ Κάι (μασέρ), Κλερ Νίκολας (φυσιοθεραπεύτρια).

    [14] Ιράκ

    Πολύνεκρες μάχες Αναστάτωση στο Ιράκ

    10/9/2004 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕτ 105,8

    Στη Βαγδάτη βρέθηκαν σήμερα ,τα πτώματα δύο Λιβανέζων επιχειρηματιών, οι οποίοι πιθανότατα ήταν όμηροι. Σύμφωνα με πηγή του λιβανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι συνθήκες θανάτου τους είναι αδιευκρίνιστες και καταβάλλονται προσπάθειες για να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους. Στο μεταξύ τους 45 έφτασαν οι νεκροί και τους 80 οι τραυματίες από ολονύχτιες επιχειρήσεις Αμερικανών στο Ταλ Αφάρ, στα σύνορα με τη Συρία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας φυλών με τον αμερικανικό στρατό. Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός Πρόεδρος, Γάζι αλ Γιαουάρ έφτασε στη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική ηγεσία, καθώς συνεχίζεται η αγωνία για την τύχη των δυτικών ομήρων. Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο κάλεσε τις χώρες που έχουν στρατό στο Ιράκ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και να τα αποσύρουν.

    Αιματηρές συγκρούσεις στην Ταλ Αφάρ

    Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 80 τραυματίστηκαν από ολονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και ανταρτών στην πόλη Ταλ Αφάρ του βόρειου Ιράκ. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν σήμερα νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ από την πλευρά του ο αμερικανικός στρατός κάνει λόγο για 57 νεκρούς ιρακινούς, "τρομοκράτες", όπως τους χαρακτηρίζει.

    Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πλευρά, η χθεσινή επίθεση εξαπολύθηκε με στόχο "την απόδοση του ελέγχου της Ταλάφαρ προς τους νόμιμους Ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους".

    Σημειώνουμε, ότι κατά τον αμερικανικό στρατό η Ταλάφαρ χρησιμοποιείται ως βάση ανταρτών.

    Όπως ανέφεραν κάτοικοι της πόλης σήμερα επικρατούσε ηρεμία, ωστόσο Ιρακινοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους και αντάρτες είναι ορατοί σε διάφορα σημεία

    Αργότερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας φυλών με τον αμερικανικό στρατό.

    Διπλωματικός πυρετός

    Στη Ρώμη έφτασε ο πρόεδρος του Ιράκ, Γάζι Αλ-Γιάουαρ και θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ θα γίνει επίσης δεκτός από τον ιταλό πρόεδρο Κάρλο Αζέλιο Τσάμπι.

    Η διμερής αυτή ιταλο-ιρακινή εντάσσεται στο πλαίσιο της έντονης διπλωματική δραστηριότητας, που έχει αναπτύξει η ιταλική κυβέρνηση για να επιτύχει την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων, που απήχθησαν από ενόπλους στη Βαγδάτη.

    Νωρίτερα σήμερα, μαχητές της οργάνωσης του Ανσάρ Αλ-Ζαουάχρι, δεύτερου στην ιεραρχία της Αλ Κάϊντα, σε ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο δηλώνουν πρόθυμοι να παράσχουν πληροφορίες για την Σιμόνα Πάρι και την Σιμόνα Τορέτα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μουσουλμάνων γυναικών που κρατούνται σε ιρακινές φυλακές. |

    Τέλος, με δηλώσεις από την Τυνησία την οποία επισκέπτεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο έκανε έκκληση σε χώρες που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και να τα αποσύρουν.

    Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ "πολύ αρνητική".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 September 2004 - 16:51:08 UTC