Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονη στηθάγχη Τετραπλό μπάι - πας για τον
  • [02] Με τον οποίο τους παρέχονται περισσότερες εξουσίες Σε δημοψήφισμα ο
  • [03] Για προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης Απερρίφθη από το ΣτΕ το
  • [04] Πέντε νεκροί Συντριβή ελικοπτέρου στην Τουρκία
  • [05] Συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη
  • [06] Εκατόμβη νεκρών Τελείωσε η αντίστροφη μέτρηση
  • [07] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ η... κόρη του Μπούμπκα
  • [08] Απών ο Δέλλας από την πρεμιέρα
  • [09] Εκδήλωση στο Θέτρο Βράχων Τριάντα χρόνια ΠΑΣΟΚ

    [01] Διεθνή

    Εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονη στηθάγχη Τετραπλό μπάι - πας για τον Κλίντον

    3/9/2004 7:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2004 8:21:57 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επειγόντως εισήχθη στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη με έντονους πόνους στο στήθος ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN, ABC, CBS. Τα δύο τελευταία μετέδωσαν επίσης ότι, ο Κλίντον θα υποβληθεί σε επέμβαση τετραπλής αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. Την είδηση της εισαγωγής στο νοσοκομείο του 58χρονου πρώην Προέδρου και μάλιστα με έντονη στηθάγχη επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του αλλά χωρίς να αναφερθεί στην επέμβαση. Εξάλλου άλλη πηγή, που πρόσκεινται στο περιβάλλον του Κλίντον ανέφερε ότι, πρόκειται να υποβληθεί τις αμέσως επόμενες ώρες σε επέμβαση μπάι πας.

    [02] Διεθνή

    Με τον οποίο τους παρέχονται περισσότερες εξουσίες Σε δημοψήφισμα ο νόμος για τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ

    3/9/2004 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την 7η Νοεμβρίου προσδιόρισε σήμερα το Κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατικής της Μακεδονίας για τη διεξαγωγή του αποφασιστικού δημοψηφίσματος, που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της εφαρμογής ενός νόμου, με τον οποίο παρέχονται περισσότερες εξουσίες στην αλβανική μειονότητα της χώρας. Η κυβέρνηση υποχώρησε χθες στο αίτημα για το δημοψήφισμα ύστερα από κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου, ενός φόρουμ για ενεργά στελέχη οργανώσεων, που υπόσχεται την προστασία "της μακεδονικής ταυτότητας". Το Κογκρέσο θέλει την απόσυρση του νόμου, με τον οποίο θα παρέχεται στους Αλβανούς ο έλεγχος 16 από τους δήμους της Δημοκρατίας όπου θα έχουν πλειοψηφία. Όμως ο νόμος αποτελεί ζωτικό τμήμα της συμφωνίας της Οχρίδας, που έγινε με μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και υποστηρίχθηκε από την Ε.Ε. και συνέβαλε, ώστε η ΠΓΔΜ να σωθεί από ένα γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο ύστερα από πέντε μήνες συγκρούσεων με Αλβανούς αντάρτες το 2001.

    Την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ζητούν οι Βρυξέλλες

    Οι Βρυξέλλες ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι, η πλήρης εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2001 είναι κρίσιμη στην προσπάθεια για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., μετά το σχετικό αίτημα, που υπεβλήθη από την κυβέρνηση των Σκοπίων το Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα εθνικιστές στην πόλη Στρούγκα στο νότιο τμήμα της χώρας εξεγέρθηκαν κατά του νόμου, που ωστόσο ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο.

    Ο Πρόεδρος Τσερβένκοφσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι, το δημοψήφισμα ούτε θα προκαλέσει ευρείας κλίμακας αποσταθεροποίηση ούτε θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

    Η αλβανόφωνη εφημερίδα Lobi, που εκδίδεται στα Σκόπια, στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει άρθρο του δεξιού Αλβανού πολιτικού Ινταγέτ Μπεκίρι, όπου κάνει έκκληση για τερματισμό της ύπαρξης ως κράτους της ΠΓΔΜ. Ο Μπεκίρι, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών στην Αλβανία πέρυσι για υποκίνηση εθνοτικού μίσους και υποστήριξη παράνομων οργανώσεων κάνει επίσης έκκληση σε όλες τις περιοχές των Βαλκανίων όπου επικρατεί το αλβανικό στοιχείο να ενωθούν για τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους.

    "Η ΠΓΔΜ πρέπει να σταματήσει να υπάρχει ως χώρα για το καλό της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη", παρατηρεί ο Μπεκίρι, που πιστεύεται ότι, είναι η κύρια δύναμη πίσω από τον Αλβανικό Εθνικό Στρατό, την παράνομη οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για ένα αριθμό αιματηρών επιθέσεων στην ΠΓΔΜ, το Κόσοβο και τη νότια Σερβία. Ο ίδιος καλεί τους Αλβανούς στο Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου αλβανικού κράτους στα Βαλκάνια.

    [03] Εσωτερικά

    Για προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης Απερρίφθη από το ΣτΕ το αίτημα των 70 προϊσταμένων

    3/9/2004 8:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απορρίφθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Π.Ζ. Φλώρο το αίτημα των 70 προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γραφείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμίας Εκπαίδευσης να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, που να αναστέλλει προσωρινά τις αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου για την απομάκρυνση από τις θέσεις τους. Αναμένεται από το ΣτΕ η έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής.

    [04] Διεθνή

    Πέντε νεκροί Συντριβή ελικοπτέρου στην Τουρκία

    3/9/2004 8:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις Ρώσοι, δύο κυβερνήτες και ένας τεχνικός και δύο Τούρκοι, ο συγκυβερνήτης και ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Δασών σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο Ni-17, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη στην επαρχία της Μούγλα, στην Τουρκία. Αμέσως μετά τη συντριβή, το αεροσκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες. Λίγο πριν τη συντριβή, είχαν πέσει από το ελικόπτερο, που πετούσε χαμηλά, ορισμένοι πυροσβέστες προκειμένου να κατασβήσουν μικρή πυρκαγιά σε δασική έκταση.

    [05] Εσωτερικά

    Συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη

    3/9/2004 8:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Επτά φορές παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο 12 τουρκικά αεροσκάφη F-16, που μπήκαν σήμερα στο FIR Αθηνών και παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στις περιοχές της Σαμοθράκης, της Λήμνου και βορειοδυτικά της Λέσβου. Μάλιστα, δύο από αυτά ήταν οπλισμένα, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην αναγνώριση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα 12 τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

    [06] Διεθνή

    Εκατόμβη νεκρών Τελείωσε η αντίστροφη μέτρηση

    3/9/2004 10:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2004 11:15:35 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters-ΝΕΤ-ΑΠΕ-Sky News

    Εννενηνταπέντε αναγνωρισμένα πτώματα, φόβοι, ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 150 και τουλάχιστον 646 τραυματίες, εκ των οποίων 227 παιδιά, είναι ο τραγικός απολογισμός της τριήμερης ομηρίας εκατοντάδων αθώων θυμάτων, ενηλίκων και παιδιών. Η πρώτη Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, για το σχολείο, όμως, στην πόλη Μπεσλάν της Οσετίας, η μέρα αυτή έγινε η αρχή του δράματος και της οδύνης. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον τελειώσει. Όλοι οι τρομοκράτες είτε είναι νεκροί, είτε έχουν συλληφθεί. Οι τρεις εισβολείς, που διέφευγαν, καθώς είχαν μεταμφιεστεί με ρούχα ομήρων, βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας, ενώ οι τρομοκράτες, που ήταν ταμπουρωμένοι στο υπόγειο του σχολείου, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι πλέον νεκροί.

    Δεν ήταν προγραμματισμένη η επιχείρηση

    Όλα άρχισαν, όταν εξερράγη κατά λάθος μία βόμβα, στο γυμναστήριο του σχολείου, όπου οι ένοπλοι κρατούσαν περισσότερα από 1500 άτομα υπό την απειλή των όπλων, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, μέσα σε αποπνικτική ζέστη. Η επέμβαση των Ρώσων στρατιωτών δεν ήταν προσχεδιασμένη. Σύμφωνα με ένα κοριτσάκι, που έζησε τη φρίκη της τρομοκρατίας, η βόμβα, που είχαν κολλήσει στο ταβάνι οι τρομοκράτες, ξεκόλλησε και άρχισε το μακελειό.

    Το ίδιο αναφέρει και μία γυναίκα, στη μαρτυρία της, "ήμασταν όλοι στοιβαγμένοι στο γυμναστήριο του σχολείου. Εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί στους τοίχους με αυτοκόλλητες ταινίες. Μία αυτοκόλλητη ταινία ξεκόλλησε και μία βόμβα έπεσε και εξερράγη", πρόσθεσε.

    Ακολούθησε πανικός. Δύο εκρήξεις ακούστηκαν πριν από την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων. Αυτές ακολουθήθηκαν από πολλούς πυροβολισμούς. Μία ομάδα ομήρων εγκατέλειψε το συγκρότημα του σχολείου, την ώρα που ακούγονταν οι πυροβολισμοί.

    "Έσπασα το παράθυρο και βγήκα έξω" είπε ένα αγοράκι, που κατάφερε να ξεφύγει από το σχολείο-κόλαση. "Οι αντάρτες μας πυροβολούσαν από τη σκεπή. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος". Μάλιστα, μερικοί γονείς, προκειμένου να σώσουν τα παιδιά τους από τις εκρήξεις και τα πυρά των τρομοκρατών, τα έριχναν από τα παράθυρα του δευτέρου ορόφου.

    Τα παιδιά, που κατάφεραν να βγουν ζωντανά, τρομαγμένα, αποκαμωμένα και γυμνωμένα έτρεχαν, εν μέσω πυροβολισμών, όσο πιο μακριά μπορούσαν από το σχολείο-κόλαση. Πρώτη τους παρηγοριά, ένα μπουκάλι νερό.

    Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές η επιχείρηση έχει πλέον ολοκληρωθεί και όλοι οι τρομοκράτες είτε σκοτώθηκαν είτε συνελήφθησαν, όπως δήλωσε ο στρατηγός Βίκτορ Σομπόλεφ, διοικητής της 58ης μονάδας του ρωσικού στρατού, που μετείχε στις επιχειρήσεις, ο οποίος τόνισε, ότι οι πιθανότητες να έχει κάποιος διαφύγει είναι ελάχιστες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του πυρήνα, που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, Λεβ Τζουγκάγεφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ίντερφαξ, τρία μέλη των ενόπλων βρίσκονται τώρα στα χέρια των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

    Μένει, όμως, η πιο δραματική πλευρά της: ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οι τελευταίοι όμηροι, που εξακολουθούσαν να κρατούνται από τους ενόπλους έχουν απελευθερωθεί.

    Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής, αλλά υπ ατμόν βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Μόσχας, προκειμένου να δεχτούν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Την ίδια ώρα εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να δώσουν αίμα.

    Άραβες ανάμεσα στους τρομοκράτες

    Στο μεταξύ, ενώ φήμες θέλουν την Αλ Κάιντα να έχει συμβάλλει στο μακελειό, τουλάχιστον 10 από τους 20 νεκρούς τρομοκράτες είναι αραβικής καταγωγής, ενώ ανάμεσά τους είναι ένας Αφρικανός. Πρόκειται για ένα "διεθνές σχήμα", όπως το αποκάλεσε ο Τσετσένος εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ασλαμπέκ Ασλαχάνοφ. Μάλιστα, τόνισε, πως αρκετοί από τους εισβολείς ήταν από την Ινγκουσετία και λίγοι από την Τσετσενία.

    Ο Ασλαχάνοφ, πληροφορήθηκε για το μακελειό, ενώ ήταν καθ' οδόν για το Μπεσλάν, προκειμένου να διαπραγματευθεί με τους ενόπλους.

    "Όταν έφτασα, γινόταν ήδη η σφαγή", δήλωσε ο ίδιος στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, προσθέτοντας, πως "όταν οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν στις πλάτες των παιδιών που δραπέτευαν, κανείς δεν μπορούσε πια να μείνει αδρανής".

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις "σαχίντκι", στις γυναίκες-βόμβες, στις μαύρες χήρες της Τσετσενίας, γυναίκες περιθωριοποιημένες, καταπιεσμένες, θύματα ψυχολογικής ή σωματικής βίας, στρατολογούνται από το "τάγμα των μαρτύρων" και εκπαιδεύονται στην αυτοκτονία. Αδίστακτες και οπλισμένες, ορίζονται να πάρουν εκδίκηση στο όνομα των συζύγων, αδελφών, γιων και πατεράδων τους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά. Αυτές οι γυναίκες ήταν ανάμεσα στους τρομοκράτες. Φόρεσαν μία ζώνη με εκρηκτικά και με την υπόσχεση του εξαγνισμού και της λύτρωσης, πήγαν στο θάνατο.

    Καταδικάζουν οι τσετσενικές οργανώσεις

    "Πρόκειται για το πιο τραγικό γεγονός. Πρώτα απ΄ όλα για το λαό, έπειτα για την πολιτική και κοινωνική εικόνα των Τσετσένων στη διεθνή σκηνή", δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκόσμιου Τσετσενικού Κογκρέσου, Ραμζάν Αμπουκάγεφ. Το Παγκόσμιο Τσετσενικό Κογκρέσο είναι μια πολιτική οργάνωση, που λειτουργεί ως ομάδα πίεσης στη διεθνή σκηνή υπέρ της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

    "Οι άνθρωποι που πραγματοποίησαν αυτή την ενέργεια δεν ακούνε τους πολιτικούς, που τους καταδικάζουν εδώ και τόσα χρόνια. Οι τρομοκράτες έχουν τη δική τους φιλοσοφία, την δική τους κοσμοθεωρία και ταυτίζονται με αυτήν την κόλαση", τόνισε και καταδίκασε τους δράστες.

    Επίσης, υπογράμμισε, πως η Τσετσενία είναι μία "ζώνη ανομίας στην οποία κανείς δεν δίνει σημασία" και απέδωσε τις ευθύνες στη Ρωσία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεθνής κατακραυγή

    Χάος και σπαραγμός

    [07] Αθλητισμός

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ η... κόρη του Μπούμπκα

    3/9/2004 10:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ξεπέρασε τον εαυτό της απόψε στο Γκόλντεν Λιγκ Στίβου των Βρυξελών η Ρωσίδα παγκόσμια πρωταθλήτριαν του επι κοντώ Γελένα Ισινμπάγεβα , καθώς λίγες μέρες μετά το 4.91μ που σημείωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στην τρίτη της προσπάθεια βελτίωσε την προηγούμενη επιδοσή της κατά ένα εκατοστό (4.92μ). Στους ίδιους αγώνες ο κενυατικής καταγωγής δρομέας του Κατάρ Σαΐφ Σααϊντ Σαχίν σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 3.000μ. στιπλ, καθώς κάλυψε την απόσταση σε 7:53.63, περίπου 1.5 δευτερόλεπτο πιο κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ, που κατείχε ο Μαροκινός Μπραχίμ Μπουλαμί με 7:55.28. (24/8/01).

    [08] Αθλητισμός

    Απών ο Δέλλας από την πρεμιέρα

    3/9/2004 11:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς τον «ογκόλιθο» της άμυνας Τραϊανό Δέλλα θα παραταχθεί όριστικά αύριο η Εθνική στην εκτός έδρας πρεμιέρα των προκριματικών του μουντιάλ 2006, κόντρα στην Αλβανία. Ο «Κύκλωπας» όπως τον αποκαλούν οι φίλοι της Ρομα, προτίμησε προλήπτικά να μην συμμετάσχει στην αποψινή προπόνηση και να θέσει σε κίνδυνο τυχόν συμμετοχή του στο δεύτερο ματς με την Τουρκία στο Καραϊσκάκη. Απουσίες όμως αναμένεται να έχει αύριο και η γηπεδούχος, καθώς ο Ράκλι δεν προπονήθηκε και αποκλείστηκε από την αλβανική αποστολή, ενόψει του αγώνα των Τιράνων, στον οποίο οι Έλληνες αναμένεται να αποδοκιμαστούν από τους Αλβανούς φιλάθλους, όπως συνέβη σήμερα από 20 άτομα με αλβανικές σημαίες στα χέρια, κατά τη διάρκεια της βραδινής προπόνησης.

    [09] Εσωτερικά

    Εκδήλωση στο Θέτρο Βράχων Τριάντα χρόνια ΠΑΣΟΚ

    3/9/2004 11:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μήνυμα ενότητας και ανανέωσης έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε μία πανηγυρική εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, στο θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, πως "το ΠΑΣΟΚ δε φοβάται να οραματίζεται, δεν φοβάται την αλλαγή, ξέρει να θέτει στόχους, ξέρει να τολμά και να υλοποιεί τα πιο μεγάλα όνειρα του ελληνικού λαού", ενώ επεσήμανε, ότι ο ίδιος θα εγγυηθεί της πορείας αυτής. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην ίδρυση του κόμματος, επεσήμανε, πως "150 άνθρωποι ήταν εκείνοι, που πίστεψαν στο ακατόρθωτο, στο ριζοσπαστικό, στο ανατρεπτικό και στην Ελλάδα και ίδρυσαν το πρώτο μεγάλο μαζικό ριζοσπαστικό λαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα" και συμπλήρωσε, με τα 30 χρόνια ζωής του αποδεικνύει, πως "όταν ένας λαός πιστεύει στον εαυτό του καμιά δύναμη δεν μπορεί να τον σταματήσει".

    Επίθεση στην Κυβέρνηση

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με εικόνες, που προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνες από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου. Από τις οθόνες παρέλασαν όλα τα μεγάλα έργα, που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας, από το αεροδρόμιο των Σπάτων και το μετρό μέχρι τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εκλιπόντες Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του κινήματος, στον Γιώργο Γεννηματά, στην Μελίνα Μερκούρη, στον Γιάννη Αλευρά και εξήρε την προσφορά τους.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι "δεν ξέρει πως να συνεχίσει το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ", ενώ της καταλόγισε "ακινησία την οποία συγκάλυψε, κόβοντας τις κορδέλες των εγκαινίων στις μακέτες του ΠΑΣΟΚ". Μάλιστα, αποκάλεσε "μακέτα" το κεντρώο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Μήνυμα ενότητας

    Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης σε όλα τα παλιά και νέα στελέχη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στο διάλογο και τη διαφορετική άποψη και απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση προς όσους θα ήθελαν να ακολουθήσουν προσωπική στρατηγική. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι "βρισκόμαστε πάνω στο τρένο της ανανέωσης και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στο ταξίδι αυτό. Όσοι όμως δεν το επιθυμούν είναι καλό να κατέβουν τώρα πριν είναι αργά", υπογραμμίζοντας, πως "όλοι έχουν δικαίωμα να φιλοδοξούν", επισήμανε ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει προσωπικές στρατηγικές, που θα δημιουργήσουν νέα κατεστημένα και θα υπονομεύσουν την ενότητα του κόμματος. Αρκετές ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στον προκάτοχό του, Κώστα Σημίτη, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά κατά την εισοδό του στο θέατρο "Βράχων". Από την εκδήλωση απουσίαζαν επίσης ο Θόδωρος Πάγκαλος. που βρίσκεται στην Αμερική και η Βάσω Παπανδρέου για λόγους υγείας καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 September 2004 - 20:50:45 UTC