Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά γύρω από έναν άλλο Ήλιο Βρέθηκε η "νέα" γη
  • [02] Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο
  • [03] "Θάλασσα" πιστών στο ιερό τέμενος της Νατζάφ
  • [04] Έργο τρομοκρατών το διπλό χτύπημα
  • [05] Δύσκολη κλήρωση για τις Ελληνικές ομάδες
  • [06] Το πέταξε μία καθαρίστρια Ένα έργο τέχνης στα σκουπίδια
  • [07] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο μικροσκόπιο Συνάντηση
  • [08] Ο διεθνής τύπος για τον Κεντέρη
  • [09] "Σχέδια τραπεζογραμματίων ευρώ"
  • [10] Θα συνεχίσει στο σπίτι την φαρμακευτική αγωγή Βγήκε από το νοσοκομείο ο
  • [11] Δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν Μπαράζ ιρακινών επιθέσεων
  • [12] Κύμα επενδύσεων τη μετα-ολυμπιακή εποχή Μεγάλη επένδυση της Siemens
  • [13] Στη Θεσσαλονίκη Συνέδριο για την ανθρώπινη γενετική

    [01] Τεχνολογία

    Σε τροχιά γύρω από έναν άλλο Ήλιο Βρέθηκε η "νέα" γη

    27/8/2004 12:40:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC-www.space.com

    Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη έκαναν Ευρωπαίοι επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν τον πιο μικρό πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, σαν τον Ήλιο. Τα νέα στοιχεία δείχνουν τη ύπαρξη ενός ηλιακού συστήματος, παρόμοιου με το δικό μας. Ο νέος πλανήτης, έχει 14 φορές το μέγεθος της Γης. Πιθανότατα πρόκειται για ένα βραχώδη πλανήτη, με λεπτή ατμόσφαιρα, ο οποίος ολοκληρώνει την τροχιά του σε λιγότερες από 10 ημέρες, ενώ η Γη χρειάζεται 365. Σύμφωνα με τον Δρ Νούνο Σάντος, από το πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας, ο πλανήτης μπορεί να θεωρηθεί ως μία "Σούπερ Γη".

    Πολύ σημαντική ανακάλυψη

    Αν και ακόμα δεν είναι γνωστές οι συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με τον κ. Σάντος, πιθανότατα είναι πολύ ζεστός, σχεδόν 627 βαθμούς Κελσίου, αν κρίνουμε από το πόσο κοντά είναι στο αστέρι mu Arae, 50 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

    Η ανακάλυψη του πλανήτη έγινε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο, στη Λα Σίγια στη Χιλή. Μάλιστα, πρόκειται για το δεύτερο γνωστό πλανήτη, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το mu Arae, το οποίο αποδεικνύεται ένα πολύ συναρπαστικό πλανητικό σύστημα.

    Ο άλλος πλανήτης έχει το μέγεθος του Δία και κάνει ολοκληρωμένη τροχιά σε 650 μέρες. Σύμφωνα με τις προηγούμενες μελέτες, ο γιγαντιαίος αυτός πλανήτης θα μπορούσε να "συνοδεύεται" και από έναν μικρότερο, αλλά πολύ, πολύ μακριά.

    Σχετικά Links:

    http://www.space.com/

    [02] Οικονομία

    Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο

    27/8/2004 10:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2004 2:23:59 μμ)

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες καθοδικής τάσης, καθώς σημερινές πράξεις δολιοφθοράς στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράκ τροφοδότησαν νέες ανησυχίες για την προσφορά ιρακινού αργού, παρά την ειρηνευτική συμφωνία στη Νατζάφ. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κινηθούν πτωτικά προς τα 40 δολάρια το βαρέλι, καθώς φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά οι ανησυχίες για την προμήθεια της αγοράς. Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε από χθες κατά 17 σεντς φτάνοντας στα 43,27 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει όμως πάνω από 6 δολάρια από την περασμένη Παρασκευή που είχε σκαρφαλώσει στα 49,40 δολάρια. Η τιμή του βρετανικού Μπρεντ αυξήθηκε κατά 54 σεντς στα 40,87 δολάρια. Οι τιμές έπεσαν δραστικά καθώς επαναλήφθησαν οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου στα κανονικά επίπεδα.

    Μειωμένη εξαγωγή

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε σήμερα το πρωί 40 σεντς, ανερχόμενη στα 43,50 δολάρια το βαρέλι, περί τα 6 δολάρια κάτω από το ιστορικό ρεκόρ των 49,40 δολαρίων το βαρέλι που άγγιξε την περασμένη Παρασκευή.

    Στο Λονδίνο, το Μπρεντ κέρδιζε 42 σεντς, με την τιμή του να ανέρχεται στα 40,75 δολάρια το βαρέλι.

    Οι εξαγωγές ιρακινού αργού "ρέουν" σήμερα με ρυθμό 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έναντι 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στις αρχές της εβδομάδας χωρίς να είναι σαφές κατά πόσον η μείωση αυτή οφείλεται στις επιθέσεις ή στην κίνηση των δεξαμενόπλοιων.

    [03] Ιράκ

    "Θάλασσα" πιστών στο ιερό τέμενος της Νατζάφ

    27/8/2004 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2004 4:19:40 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC-REUTERS-ASSOCIATED PRESS

    Μπορεί η χθεσινή ημέρα να βάφτηκε με το αίμα δεκάδων αμάχων Ιρακινών, ωστόσο η ειρηνευτική συμφωνία στην οποία κατάληξαν τη νύχτα ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ και ο αγιοταλάχ Αλι Σιστάνι για τον αφοπλισμό των πόλεων Νατζάφ και Κούφα, μετέτρεψε τη σημερινή ημέρα σε ημέρα συγκίνησης για δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς που συνέρευσαν από το πρωί στο ιερό τέμενος του ιμάμη Αλι στη Νατζάφ. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, έπειτα από τρεις εβδομάδες σκληρών μαχών μεταξύ των ανδρών της πολιτοφυλακής του Μεχντι, που ήταν οχυρωμένοι μέσα στο σύμπλεγμα των κτηρίων του μαυσωλείου και των δυνάμεων των Αμερικανών και της ιρακινής αστυνομίας, οι οπαδοί του Σαντρ άνοιξαν τις πύλες του περιβόλου για να υποδεχθούν τα πλήθη των πιστών που έφταναν κατά κύματα ψάλλοντας και φιλούσαν με δάκρυα στα μάτια τα τείχη του τεμένους. Ακολουθώντας τη διαταγή του Σαντρ, οι άνδρες του επονομαζόμενου στρατού του Μεχντί εγκατέλειψαν συνοδεία των πιστών το ιερό τέμενος, που υπήρξε αρχηγείο τους εδώ και πέντε μήνες, και παρέδωσαν τον οπλισμό τους σε υποδεδειγμένα σημεία. Το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του Σιστάνι παρέλαβε τα κλειδιά του μαυσωλείου και έκλεισε ξάνα τις πόρτες του μετά την αναχώρηση όλων των εκπροσώπων του Μοκτάντα Σαντρ. Λίγο αργότερα, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε, ότι ανέκτησε τον έλεγχο της περιοχής γύρω από τον ιερό χώρο.

    Οι αντάρτες παρέδωσαν τα όπλα

    Η εντολή για αφοπλισμό, η οποία αποτελούσε μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου, είχε δοθεί νωρίς το πρωί από τα μεγάφωνα του κτιρίου. "Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ καλεί τους άνδρες του Στρατού του Μεχντί να εγκαταλείψουν το μαυσωλείο του ιμάμη Αλι μαζί με τους διαδηλωτές ως τις 10.00 (τοπική ώρα-09.00 ώρα Ελλάδος) και να παραδώσουν τα όπλα τους" ανάφερε η ανακοίνωση. Όπως και έγινε. Οι αντάρτες του Σαντρ εξήλθαν από το τέμενος και παρέδωσαν ένα τμήμα του οπλισμού τους σε αποθήκες στην αγορά και στην παλιά πόλη της Νατζάφ. "Έκρυψαν τα όπλα τους αλλά δεν θα τα παραδώσουν στην αστυνομία ή στον ιρακινό στρατό" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σείχης Αχμαντ Τσάιμπανι, εκπρόσωπος του Σαντρ.

    Ο Σαντρ αποδέχθηκε χθες την ειρηνευτική πρωτοβουλία του αγιοταλάχ Αλι Σιστάνι βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στην εξέγερση της Νατζάφ.

    Το σχέδιο του Σιστάνι προβλέπει:

    Παραχώρηση της ευθύνης του μαυσωλείου του ιμάμη Αλι από τον Μοκτάντα αλ Σαντρ στα χέρια του αγιοταλάχ Αλι Σιστάνι Αφοπλισμό των ανδρών του στρατού του Μεχντί Αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Νατζάφ και την Κούφα και η ιρακινή αστυνομία να αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας Δέσμευση της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης για επισκευή των κτηρίων της πόλης και αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές από τις εχθροπραξίες. Όλα τα κόμματα και τα πολιτικά, κοινωνικά και ιδεολογικά κινήματα θα συμμετάσχουν στη διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών για να επιτευχθεί η πλήρης κυριαρχία και οφείλουν να δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για τη διαδικασία αυτή.

    Επιμέρους τμήματα του σχεδίου προέβλεπαν την ελεύθερη πρόσβαση των πιστών στο τέμενος και την αποχώρηση των ανδρών του Μεχντί μαζί με τους πιστούς, καθώς και την απογραφή του πληθυσμού της χώρας ενόψει τον εκλογών του Ιανουαρίου

    Η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση, δια στόματος εκπροσώπου της χαρακτήρισε "μεγάλη νίκη" την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου και ανακοίνωσε πως προσφέρει στους οπαδούς του Σαντρ ελεύθερη συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες της χώρας χωρίς όμως να διευκρινίζει το κατά πόσο επιτρέπει στον ίδιο τον Σαντρ να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

    Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε "ασαφείς" τους όρους του σχεδίου και ανακοίνωσε πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Παύσατε πυρ" στη Νατζάφ

    [04] Διεθνή

    Έργο τρομοκρατών το διπλό χτύπημα

    27/8/2004 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Κι ενώ η ρωσική κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από την πρόσφατη διπλή αεροπορική τραγωδία που κόστισε τις ζωές 89 ανθρώπων και ζητά πιεστικά τις απαντήσεις που δικαιούται, οι αρχές της χώρας έφεραν σήμερα στο φως τα πρώτα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις υποψίες περί τρομοκρατικής ενέργειας. Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) αποκάλυψε ότι στα συντρίμμια του ενός εκ των δύο αεροπλάνων εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών. Ισως όμως δεν είναι αυτό το μόνο κομμάτι του πάζλ που μπαίνει στη θέση του, καθώς λίγη ώρα αργότερα, μια ισλαμική οργάνωση, σα να ήθελε να επιβεβαιώσει τα λεχθέντα ανέλαβε, με ανακοίνωση της στο διαδίκτυο, την ευθύνη για το διπλό χτύπημα.

    Ισλαμική οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη

    Μπορεί οι ρωσικές αρχές μέχρι πρότινος να τόνιζαν πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η συντριβή των αεροσκαφών οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο τα ίχνη εξωγενίου (κυκλωνίτη), μιας επικίνδυνης εκρηκτική ύλης, που βρέθηκαν στα συντρίμμια του Τουπόλεφ 154, δεν αφήνουν πλέον αμφιβολίες.

    Το εν λόγω αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από τη Μόσχα με προορισμό τουριστικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, συνετρίβη σχεδόν ταυτόχρονα με ένα Τουπόλεφ 134 το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

    Το αεροσκάφος συνετρίβη σχεδόν ταυτόχρονα με ένα Τουπόλεφ 134 το βράδυ της περασμένης Τρίτης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 89 άτομα. Μέχρι τώρα οι ρωσικές αρχές τόνιζαν πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η συντριβή των αεροσκαφών οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της FSB, Σεργκέι Ιγκνατσένκο εκρηκτικά αυτού του είδους είχαν χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον συγκροτήματος κατοικιών το 1999, στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 200 άτομα.

    Λίγο αργότερα μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters ότι ισλαμική οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διπλή αεροπορική τραγωδία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της που δημοσιεύεται σε ισλαμική ιστοσελίδα - στην οποία δημοσιεύονται συχνά μηνύματα ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων - "οι Μουντζαχεντίν των Ταξιαρχιών Ισλαμπούλι κατόρθωσαν να καταλάβουν με επιτυχία τα δύο ρωσικά αεροσκάφη παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στην αρχή. Υπήρχαν πέντε μουντζαχεντίν σε κάθε αεροσκάφος". Η αυθεντικότητά της ανακοίνωσης, που είναι γραμμένη στα αραβικά, δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

    [05] Αθλητισμός

    Δύσκολη κλήρωση για τις Ελληνικές ομάδες

    27/8/2004 2:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2004 3:56:21 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μάχη για πρόκριση στην επόμενη φάση θα δώσουν οι ελληνικές ομάδες, μετά το αποτέλεσμα της κλήρωσης για τον Γ προκριματικό γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η ΑΕΚ, η μόνη ομάδα που θα δώσει εκτός έδρας τον πρώτο αγώνα, θα έχει σχετικά εύκολο έργο, καθώς θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Σλοβενίας, Γκόριτσα, η οποία αποκλείστηκε από τη Μονακό στα προκριματικά του τσάμπιονς λιγκ. Ο Πανιώνιος δεν είχε και ...τόσο την εύνοια της τύχης, καθώς θα κληθεί ν αντιμετωπίσει την ιταλική Ουντινέζε. Ο ΠΑΟΚ, που αποκλείστηκε από τα προκριματικά του τσάμπιονς λιγκ, θα συνεχίσει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ με "βατό" αντίπαλο, την ολλανδική Αλκμάαρ. Τέλος το Αιγάλεω, στην παρθενική του εμφάνιση στα κύπελλα Ευρώπης θα έχει δύσκολη αποστολή, καθώς κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την τουρκική Γκεντσερμπιλίγκι. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 16 και 30 Σεπτεμβρίου.

    Όλοι οι αγώνες

    Νόβα Γκόριτσα (Σλοβενία)-ΑΕΚ

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Ουντινέζε (Ιταλία)

    ΠΑΟΚ-Αλκμααρ (Ολλανδία)

    ΑΙΓΑΛΕΩ-Γκεντσλερμπιρλιγκί (Τουρκία)

    Γκράτσερ (Αυστρία)-Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)

    Λάτσιο (Ιταλία)-Μεταλούργκ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία)-Μπεσίκτας (Τουρκία)

    Σέλμπουρν (Ιρλανδία)-Λιλ (Γαλλία)

    Χαρτς (Σκωτία)-Μπράγκα (Πορτογαλία)

    Αούστρια Βιένης (Αυστρία)-Λέγκια Βαρσ.(Πολονία)

    Μπάνσκα Μπίστριτσα (Σλοβακία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    Παρτιζάν (Σερβία/Μαυρ.)-Ντιναμό Βουκ. (Ρουμανία)

    Πάρμα (Ιταλία)-Μάριμπορ (Σλοβενία)

    Σαραγόσα (Ισπανία)-Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία)

    Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

    Νιούκαστλ (Αγγλία)-Χαποέλ Μπνέι Σαχνίν (Ισραήλ)

    Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)

    Ουτρέχτη (Ολλανδία)-Τζουργκάρντεν (Σουηδία)

    Μίλγουολ (Αγγλία)-Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)

    Σάλκε (Γερμανία)-Λιεπάγιας Μεταλ. (Λετονία)

    Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Ντίπρο (Ουκρανία)

    Τέρεκ Γκρόζνι (Ρωσία)-Βασιλεία (Ελβετία)

    Οντ Γκρένλαντ (Νορβηγία)-Φέγενορντ (Ολλανδία)

    Ααλμπρογκ (Δανία)-Οσέρ (Γαλλία)

    Σεβίλλη (Ισπανία)-Μαδέιρα (Πορτογαλία)

    Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Μπόχουμ (Γερμανία)

    Ερ. Αστέρας (Σερβία/Μαυρ.)-Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης (Ρωσία)

    Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)

    Ουϊπεστ (Ουγγαρία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία)

    Μακάμπι Πετάχ Τίκβα (Ισραήλ)-Χέρενβεν (Ολλανδία)

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Μπέβερεν (Βέλγιο)

    Ντιν. Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Ελφσμποργκ (Σουηδία)

    Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία)-Ααχεν (Γερμανία)

    Μίντλεσμπρο (Αγγλία)-Μπάνικ Οστράβα (Τσεχία)

    Μπριζ (Βέλγιο)-Σατορού (Γαλλία)

    Βέντσπιλς (Λετονία)-Αμίκα Βρόνκι (Πολωνία)

    Σοσό (Γαλλία)-Στάμπεκ (Νορβηγία)

    Ρέιντζερς (Σκωτία)-Μαρίτιμο (Πορτογαλία)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Χάμαρμπι (Σουηδία

    [06] Διάφορα

    Το πέταξε μία καθαρίστρια Ένα έργο τέχνης στα σκουπίδια

    27/8/2004 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Εφημερίδα "The Sun"

    Δεν κατάλαβε φαίνεται το πνεύμα του καλλιτέχνη μία καθαρίστρια της γκαλερί Τέιτ, στο Λονδίνο και πέταξε ένα έργο μοντέρνας τέχνης στα σκουπίδια. Η κα. Μοπ, βρήκε στο πάτωμα μία διάφανη πλαστική σακούλα, η οποία είχε μέσα διάφορα χαρτιά. Μη έχοντας ιδέα, ότι πρόκειται για το έργο "Πρώτη Δημόσια Επίδειξη Αυτοκαταστρεφόμενης Τέχνης" του Γερμανού καλλιτέχνη Γκουστάβ Μέτζγκερ, της φάνηκε απλά μία σακούλα με σκουπίδια. Έτσι, όπως θα έκανε κάθε καλή καθαρίστρια, το μάζεψε και το πέταξε. Μάλιστα, το έργο καταστράφηκε σε σημαντικό βαθμό και ο 78χρονος καλλιτέχνης χρειάστηκε να φτιάξει ένα ίδιο, προκειμένου να εκτεθεί στην γκαλερί, ενώ οι διευθυντές της προσέφεραν στον καλλιτέχνη αποζημίωση για το ατυχές γεγονός. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστή η τιμή του εν λόγου έργου, ούτε αν η διόλου φιλότεχνη καθαρίστρια υπέστη κάποιες κυρώσεις. Άνθρωποι, όμως, που βρισκόταν στην γκαλερί την ώρα του "φόνου" δήλωσαν, πως το έργο δεν ήταν προστατευμένο με διαχωριστικά ούτε είχε κάποια ένδειξη, πως επρόκειτο για έκθεμα, οπότε η σύγχυση ήταν αναπόφευκτη.

    Σχετικά Links:

    Τhe Sun

    [07] Εσωτερικά

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο μικροσκόπιο Συνάντηση Παπανδρέου-Παπαδόπουλου

    27/8/2004 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2004 4:51:30 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε ο κ Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Μάλιστα, ο ίδιος ανέλαβε να ενημερώσει τον Aμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο κ Παπαδόπουλος τόνισε, ότι η κυπριακή πλευρά δεν θα βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας, πως η ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Τέλος, ο πρόεδρος της Κύπρου συνεχάρη τη χώρα μας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [08] Στίβος

    Ο διεθνής τύπος για τον Κεντέρη

    27/8/2004 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με καυστικό τρόπο, όπως ήταν αναμενόμενο, σχολίασε η πλειονότητα των ξένων ΜΜΕ την αντίδραση των θεατών στον τελικό των 200 μ. στο ΟΑΚΑ. Σοκαρισμένος δηλώνει ο δημοσιογράφος Κόλιν Τζάκσον της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ, σημειώνοντας ειρωνικά ότι ο κόσμος αντέδρασε για έναν αθλητή, η πορεία του οποίου κηλίδωσε το αγώνισμα του στίβου. Παράλληλα προσθέτει ότι στην κούρσα "βρέθηκαν οι πιο γρήγοροι αθλητές του κόσμου που κατάφεραν να φτάσουν εκεί δουλεύοντας σκληρά και με καθαρά μέσα", ενώ εκλαμβάνει τις αποδοκιμασίες των θεατών ως αδιαφορία για τον τρόπο με τον οποίο ο Κεντέρης έφτασε εκεί που έφτασε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ήθελαν το παραμύθι για τον Έλληνα ήρωα που νίκησε όλο τον κόσμο".

    "To θυμωμένο πνεύμα του Κεντέρη είχε γεμίσει το στάδιο"

    Η Ιντιπέντεντ, όμως, φιλοξενεί και δεύτερο άρθρο για το θέμα από το δημοσιογράφο Μάικ Ρόουμποτομ που σχολιάζει την αντίδραση του κόσμου λέγοντας ότι μπορεί ο Κεντέρης να ήταν απών, ωστόσο, φαινόταν σαν το θυμωμένο πνεύμα του να είχε γεμίσει το στάδιο τονίζοντας ότι οι θεατές "σχολίασαν ηχηρά την υπόθεση (Κεντέρη)". Μάλιστα, ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι οι παράξενες γκριμάτσες του Ουίλιαμς αποδοκιμάστηκαν έντονα από το κοινό και προσθέτει: "Ποτέ πριν το χαρακτηριστικό χαμόγελο του Ουίλιαμς δε φαινόταν τόσο παγωμένο. Ποτέ πριν ο τελικός στίβου στους Ολυμπιακούς δεν είχε διεξαχθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες". Στο άρθρο προστίθεται ότι το κοινό δεν ήταν εναντίον όλων των αθλητών καθώς υποδέχτηκε θερμά τον Φράντι Φρέντερικς από τη Ναμίμπια και κλείνει με τη φράση: "Δεν ήταν μια εύκολη νύχτα για τους Αμερικανούς".

    Η ιστοσελίδα του BBC σημειώνει ότι ο κόσμος έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχει ξεχάσει τον αγαπημένο του αθλητή προσθέτοντας ότι με την αναγγελία των ονομάτων των αθλητών οι θεατές άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά "Κεντέρης, Κεντέρης" για να δηλώσουν ότι "δεν προτίθενται να διαγράψουν από τη συνείδησή τους το όνομα του Κεντέρη".

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος του Ρόιτερς λέγοντας ότι οι Ολυμπιακοί αμαυρώθηκαν από την αντίδραση των θεατών, ενώ φιλοξενεί και δήλωση του Κεντέρη που λέει ότι νιώθει δικαιωμένος και προσθέτει: "Ήταν ό,τι καλύτερο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Όλη αυτή η αγάπη μου δίνει δύναμη για να παλέψω κάτω από αντίξοες συνθήκες και να είμαι πάλι παρών στο στίβο".

    "Το δυσαρεστημένο κοινό ήθελε να δει τον Κώστα Κεντέρη και αντί γι αυτό είδε τους Αμερικανούς να σαρώνουν" γράφει η ιστοσελίδα του CNN κριτικάροντας την αντίδραση του κοινού αλλά αναγνωρίζοντας ότι το κοινό επευφήμησε τους αθλητές στο τέλος.

    Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε την αντίδραση των θεατών και το Eurosport που στην ιστοσελίδα του φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο "Εξαγριωμένοι θεατές ντροπιάζουν τους Αγώνες". ο δημοσιογράφος λέει ότι το κοινό, παρά τα όποια συναισθήματά του για την απουσία του Κεντέρη, θα έπρεπε να είχε τους καλούς τρόπους και να ησυχάσει. Μάλιστα, το άρθρο προδικάζει το τι θα συμβεί στην αποψινή απονομή μεταλλίων λέγοντας ότι, όπως και την Πέμπτη, το κοινό θα γιουχάρουν τους νικητές και καταλήγει: "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και οι αθλητές, άξιζαν πολύ περισσότερα".

    "Το περιμέναμε"

    "Ο προπονητής μας, μας είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβαινε. Ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και έτσι μπορέσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την αυτοσυγκέντρωσή μας" είπε ο χρυσός Σον Κρόφορντ προσθέτοντας: "Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος ήταν απογοητευμένος αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να αντιδράσει έτσι".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπό σκιά Κεντέρη τα 200μ.

    [09] Πολιτισμός

    "Σχέδια τραπεζογραμματίων ευρώ"

    27/8/2004 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Την έκθεση "Σχέδια τραπεζογραμματίων ευρώ" παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος με τις 44 προτάσεις για τα σχέδια των χαρτονομισμάτων ευρώ, που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα το 1996. Στην έκθεση παρουσιάζονται όλες οι εικαστικές συνθέσεις που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 29 Ευρωπαίοι σχεδιαστές ή ομάδες σχεδιαστών με 44 προτάσεις, από τις οποίες πρώτευσε η πρόταση του Robert Kalina, σχεδιαστή τραπεζογραμματίων στην Αυστριακή Εθνική Τράπεζα στη Βιέννη. Τα σχέδια του Robert Kalina επελέγησαν για τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφόρησαν την 1η Ιανουαρίου 2002.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο του 2003 και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ισπανίας. Μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Δουβλίνο και στο Ελσίνκι.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2004.

    Τράπεζα της Ελλάδος, Αμερικής 3 Είσοδος ελεύθερη καθημερινά από 10.00 π.μ. μέχρι 7.00 μ.μ., εκτός Δευτέρας.

    [10] Εσωτερικά

    Θα συνεχίσει στο σπίτι την φαρμακευτική αγωγή Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης

    27/8/2004 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο σπίτι του θα συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή, που του συστήθηκε από τους θεράποντες ιατρούς τους, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος βγήκε σήμερα αργά το μεσημέρι από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε μπει στον "Ευαγγελισμό" ύστερα από έντονη γαστρεντερική διαταραχή, που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή. Νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπου αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με φαρμακευτική αγωγή. Υπενθυμίζεται ότι, ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης είχε ξαναμπεί στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" πριν από περίπου δύο εβδομάδες όπου και υποβλήθηκε σε αφαίρεση χολής.

    [11] Ιράκ

    Δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν Μπαράζ ιρακινών επιθέσεων με χειροβομβίδες στη Βαγδάτη

    27/8/2004 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα στην κεντρική Βαγδάτη από επιθέσεις με πολλές χειροβομβίδες, που εξαπέλυσαν εναντίον τους Ιρακινοί αντάρτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια πρώτη επίθεση γύρω στις 10 π.μ το πρωί, 9 π.μ. ώρα Ελλάδος, από οκτώ χειροβομβίδες, που ερρίφθησαν εναντίον τους. Μία ώρα αργότερα δύο ακόμα χειροβομβίδες ερρίφθησαν τραυματίζοντας πέντε στρατιώτες και 45 λεπτά αργότερα άλλη μία χειροβομβίδα, από την οποία τραυματίστηκαν δύο. Ο αμερικανικός στρατός προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι, συνελήφθησαν 8 ύποπτοι για τις επιθέσεις αυτές.

    [12] Οικονομία

    Κύμα επενδύσεων τη μετα-ολυμπιακή εποχή Μεγάλη επένδυση της Siemens στην Ελλάδα

    27/8/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας διανοίγονται την μετά ολυμπιακή περίοδο. Ήδη το ενδιαφέρον τους για εντονότερη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχουν εκφράσει κορυφαία στελέχη της γερμανικής εταιρείας Siemens, ενώ από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Morgan Stanley για την Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι ο χρηματοοικονομικός οίκος σκοπεύει να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα. H Siemens προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός κέντρου παραγωγής λογισμικού στη χώρα μας, το οποίο θα απασχολεί συνολικά 400 άτομα. Μέχρι σήμερα διατηρούσε ένα μικρό κέντρο λογισμικού, το οποίο απασχολούσε συνολικά 20 άτομα.

    [13] Υγεία

    Στη Θεσσαλονίκη Συνέδριο για την ανθρώπινη γενετική

    27/8/2004 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Σάββατο ξεκινά τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο για την ανθρώπινη γενετική (6th Balkan Meeting on Human Genetics), από την Πανελλήνια Εταιρία Ιατρικών Γενετιστών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ένα από τα θέματα, που θα παρουσιαστούν, θα είναι η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, που έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση σε υψηλές συχνότητες παιδιών με σύνδρομο Down και άλλες συγγενείς δυσμορφίες (πχ λαγωχειλία, ατρησία οισοφάγου και καρδιακές ανωμαλίες), όπως υποστηρίζει σε έρευνά της ομάδα επιστημόνων από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. με επικεφαλής τον δρ. Ε.Α. Γκριγκόρι, η οποία θα παρουσιαστεί λεπτομερώς, στο συνέδριο για την ανθρώπινη γενετική. Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας έλαβε χώρα στη Μολδαβία από το 1991 μέχρι το 1994.

    Νέα μέθοδος πρίωμης διάγνωσης του φύλου

    Στο μεταξύ, Τούρκοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν στο συνέδριο την έρευνά τους, σύμφωνα με την οποία περίπου 90 μεταλλάξεις του γονιδίου της κονεξίνης ενοχοποιούνται στο σχηματισμό της αυτοχρωμοσωματικής υπολειπόμενης απώλειας ακοής. Από τη γονιδιακή μελέτη οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το γονίδιο, που μεταλλάσσεται συχνότερα είναι το GJB2 και προτείνουν τη μοριακή διάγνωσή του, ώστε να μπορούν οι ασθενείς και οι οικογένειες τους να λαμβάνουν καλύτερες και πληρέστερες γενετικές συμβουλές.

    Στις εργασίες του συνεδρίου θα παρουσιαστεί επίσης και μία νέα μέθοδος πρώιμης διάγνωσης του φύλου του παιδιού, η οποία γίνεται στην 7η εβδομάδα κύησης και είναι απόλυτα ασφαλής, αλλά και ακριβής.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας επιστημόνων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων το φύλο του παιδιού μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από την εξέταση δύο κατάλληλων δεικτών του χρωμοσώματος Υ (οι άνδρες έχουν χρωμοσώματα ΧΥ) από DNA το οποίο θα απομονωθεί από το λίγο αίμα, που θα ληφθεί από την έγκυο μητέρα την 7η εβδομάδα της κύησης.

    Ακόμη στο συνέδριο οι επιστήμονες θα αναφερθούν και στις βάσεις δεδομένων μεταλλαγής, οι οποίες συνεχώς κερδίζουν έδαφος, καθώς η χρήση τους εκτιμάται, ότι θα προσφέρει στο να μπορούν να παρατηρούν την εξέλιξη των ασθενειών, αλλά και μεταλλαγή αυτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 August 2004 - 16:50:55 UTC