Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνδυνος γεννετικής μετάλλαξης Εντοπίστηκε η γρίπη των πουλερικών στους
  • [02] Ανοίγουν τα "Κλωστήρια Ναούσης"
  • [03] Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι Μετά το νυστέρι ...και μεταμόσχευση μαλλιών
  • [04] Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μετόχι της
  • [05] Ζητούν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας Νέες κινητοποιήσεις
  • [06] Πρόβλημα με Χάγκαν στον ΠΑΟΚ
  • [07] Πρόκειται για ένα Σύρο και ένα Αλγερινό Και νέες συλλήψεις για την 11η
  • [08] Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Συλλήψεις μελών της Χαμάς

    [01] Υγεία

    Κίνδυνος γεννετικής μετάλλαξης Εντοπίστηκε η γρίπη των πουλερικών στους χοίρους

    20/8/2004 12:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2004 3:40:30 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για πρώτη φορά παγκοσμίως εντοπίστηκε στην Κίνα το στέλεχος του θανατηφόρου ιού των πουλερικών στους χοίρους, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή επιστήμονες, γεγονός που ανησυχεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα διότι διευκολύνει τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο. "Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα μεγάλης κλίμακας για να εντοπιστούν πιθανά συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στους χοίρους", δήλωσε Ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Υ Ντικ Τόμσον, μετά την ανακοίνωση των αρχών της Κίνας ότι το θανατηφόρο στέλεχος του ιού που ευθύνεται για τη νόσο εντοπίστηκε και σε χοίρους. Ερευνητές απομόνωσαν τον ιό H5N1 σε δείγματα που ελήφθησαν το 2003 και το 2004 από χοίρους, ανακοίνωσε ο Τσεν Χουαλάν, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για τη Γρίπη των Πουλερικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι υπαρκτός ο κίνδυνος γεννετικής μετάλλαξης που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο πανίσχυρο ιό.

    Επικίνδυνος ο συνδυασμός

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει στις αρχές του έτους ότι ο ιός H5N1 μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους εάν συνδυασθεί με τον ιό της γρίπης που πλήττει τον άνθρωπο και ότι αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος εάν ο χοίρος είναι φορέας του ιού H5N1, διότι ο οργανισμός του μπορεί να είναι φορέας τόσο του ιού της ανθρώπινης γρίπης όσο και του ιού των πουλερικών.

    "Δεν είναι απλώς η πρώτη φορά για την Κίνα που ο ιός εντοπίζεται στους χοίρους, αλλά η πρώτη φορά παγκοσμίως", τόνισε η Τσεν Χουαλάν στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για την πρόληψη της γρίπης των πουλερικών και του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

    Πολλά κρούσματα του ιού της γρίπης των πουλερικών εντοπίσθηκαν σε εκτροφεία χοίρων το 2003 και το 2004 αναφέρεται σε έγγραφο που διανεμήθηκε από την ερευνήτρια, η οποία δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

    "Η Π.Ο.Υ θεωρεί πως αν το θανατηφόρο στέλεχος του ιού (Η5Ν1) μεταδίδεται στους χοίρους, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του στους ανθρώπους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ντικ Τόμσον. "Δεν μας προκαλεί έκπληξη το νέο αυτό αν και απογοητευτήκαμε ακούγοντάς το", πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, έδρα της ΠΟΥ.

    "Ανησυχούμε για την πιθανότητα εμφάνισης του Η5Ν1 στους χοίρους, ειδικά γιατί οι χοίροι όπως και οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες", είπε χαρακτηριστικά ο Τόμσον.

    Εκπρόσωπος του ΠΟΥ που συμμετέχει στη διάσκεψη εξέφρασε την έκπληξή της για την ανακοίνωση αυτή.

    "Είναι η πρώτη φορά που ακούω να λέγεται στη διάσκεψη αυτή ότι εντοπίσθηκαν χοίροι" φορείς του ιού, δήλωσε η Τζούλι Χολ, συντονίστρια του ΠΟΥ στο Πεκίνο για την αντιμετώπιση των επιδημιών.

    Η Τζούλι Χολ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού προς μία περισσότερο θανατηφόρα μορφή η οποία θα μεταδίδεται ευκολότερα στον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής ο ιός της γρίπης του πουλερικών ευθύνεται για τον θάνατο 27 ανθρώπων στην Ασία από την αρχή του έτους. Η επιδημία που έχει εκδηλωθεί στην Ασία προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο συνάντησης του ιού της κοινής γρίπης και του ιού της γρίπης των πουλερικών στον ανθρώπινο οργανισμό. Από τη συνάντηση αυτή θα μπορούσε να προκύψει, έπειτα από γενετική μετάλλαξη ή ανταλλαγή γενετικού υλικού, ένας νέος ιός ικανός να εξαπολύσει σε πλανητικό επίπεδο μία επιδημία αντίστοιχη με την ισπανική γρίπη που σκότωσε είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους τον 20ό αιώνα. Οι χοίροι θεωρούνται ιδανικοί μεσάζοντες για τέτοιους συνδυασμούς ανάμεσα σε ιούς που προσβάλλουν τους ανθρώπους και σε ιούς που προσβάλλουν τα ζώα.

    [02] Οικονομία

    Ανοίγουν τα "Κλωστήρια Ναούσης"

    20/8/2004 1:45:00 μμ

    Να προσέλθουν για εργασία τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου, ειδοποιήθηκαν οι 600 εργαζόμενοι των "Κλωστηρίων Ναούσης", μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον όμιλο κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά και τις πιστώτριες τράπεζες. Θυμίζουμε ότι στις 4 Αυγούστου είχε λήξει η αναγκαστική άδεια στην οποία είχαν θέσει τα "Κλωστήρια Ναούσης" τους 600 εργαζόμενους και από τότε δινόταν συνεχώς παρατάσεις ως προς τον χρόνο επαναλειτουργίας των 7 εργοστασίων στην περιοχή της Νάουσας.

    [03] Διάφορα

    Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι Μετά το νυστέρι ...και μεταμόσχευση μαλλιών

    20/8/2004 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μετά από τις αλλεπάλληλες πλαστικές εγχειρήσεις που έκανε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ήρθε και η μεταμόσχευση μαλλιών. Ο πλαστικός χειρουργός του Πιέρο Ροζάτι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην "Κοριέρε ντέλα Σέρα" δήλωσε ότι έγινε μεταμόσχευση μαλλιών στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις αρχές Αυγούστου και τα αποτελέσματα στο κεφάλι του Ιταλού Πρωθυπουργού θα φανούν σε σε περίπου δυο μήνες. "Κανένας δεν μπορεί να κάνει θαύματα...όμως σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση", δήλωσε ο δόκτωρ Πιέρο Ροζάτι, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση.

    Περιμένει να φυτρώσουν...

    Την Πέμπτη, ο ιταλικός Τύπος δημοσίευσε εκτενή ρεπορτάζ για την επανεμφάνιση, προχθές, του Μπερλουσκόνι χωρίς τη λευκή μπαντάνα γεγονός που έκανε όλους να αναρωτιούνται εάν ο πρωθυπουργός είχε κάνει μεταμόσχευση μαλλιών.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε έμμεσα ότι έκανε μεταμόσχευση μαλλιών όταν θαυμαστής του είπε ότι η μπαντάνα του πήγαινε πολύ.

    "Όμως λίγα μαλλιά παραπάνω είναι ακόμα καλύτερα", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στο Πόρτο Ροτόντο της Σαρδηνίας, μια τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στην ιδιοκτησία του, τη Βίλα Τσερτόζα, όπου ο Ιταλός πρωθυπουργός περνάει τις διακοπές του.

    [04] Εσωτερικά

    Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μετόχι της Πάρνηθας

    20/8/2004 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2004 5:59:42 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Υπό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγα λεπτά η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στις 3.30 μ.μ. στο Μετόχι της Πάρνηθας. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και 65 πυροσβέστες με 21 υδροφόρα οχήματα. Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές ή τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα αίτια, τα οποία παραμένουν άγνωστα, θα διερευνηθούν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

    [05] Εσωτερικά

    Ζητούν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας Νέες κινητοποιήσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων

    20/8/2004 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, διεκδικώντας υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας-Πειραιά και Περιχώρων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συλλαλητήριο το απόγευμα της 26ης Αυγούστου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και παράλληλα να προχωρήσει σε τετράωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα από τις 5 μμ έως τις 9 μμ. Επίσης, αποφασίσθηκε οι εργαζόμενοι να κάνουν συγκέντρωση και στάση εργασίας τη μέρα, που οι ξενοδόχοι θα πραγματοποιήσουν τη γενική συνέλευση του κλάδου τους. Ακόμη, ο Σύνδεσμος προανήγγειλε και απεργιακές κινητοποιήσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και του Αυγούστου.

    [06] Αθλητισμός

    Πρόβλημα με Χάγκαν στον ΠΑΟΚ

    20/8/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    O ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να δώσει τον επαναληπτικό αγώνα για το Champions League. Μέσα στα όλα προβλήματα που έχει με την αρνητική απόφαση, ήρθε ακόμα ένα. Αυτό του Εμπενίζερ Χάγκαν, ο οποίος μάλλον δεν θα ακολουθήσει την αποστολή στο Τελ Αβίβ. Ο λόγος είναι ότι μετά το τροχαίο που είχε ο παίκτης την περασμένη Τρίτη, δεν κατάφερε να προπονηθεί καθόλου και κατά τα φαινόμενα δεν θα είναι καθόλου έτοιμος.

    "Παίζουν" Σπάσιτς, Θεοδωρίδης

    Ο Χάγκαν ταλαιπωρείται από πόνους στην οσφυϊκή μοίρα και δεν θα είναι έτοιμος. Στην θέση του για τον αγώνα με τους Ισραηλινούς, ενδέχεται να αγωνιστεί ο Σλάτζιαν Σπάσιτς.

    Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ θα χρειαστεί πάρα πολύ σε αυτό το παιχνίδι, καθώς ο "δικέφαλος" θέλει τέσσερα γκολ για να πάρει την πρόκριση και να βρεθεί στους ομίλους. Θέση πάντως που διεκδικεί και ο Γιώργος Θεοδωρίδης, που στο τελευταίο φιλικό με την Βέροια έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

    Ο ΠΑΟΚ θα προπονηθεί τρεις φορές ακόμα στην Θεσσαλονίκη μέχρι την Κυριακή και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ.

    [07] Διεθνή

    Πρόκειται για ένα Σύρο και ένα Αλγερινό Και νέες συλλήψεις για την 11η Μαρτίου

    20/8/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δυο ακόμη ύποπτους συνέλαβε η ισπανική αστυνομία σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, στην Μαδρίτη. Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για ένα Σύρο και ένα Αλγερινό, οι ταυτότητες των οποίων δεν έγιναν γνωστές. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν κοντά στην Βαλένθια στις ανατολικές ακτές της Ισπανίας. Η ισπανική αστυνομία έχει μέχρι σήμερα συλλάβει 60 υπόπτους σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στην ισπανική πρωτεύουσα που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 191 άνθρωποι.

    [08] Διεθνή

    Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Συλλήψεις μελών της Χαμάς

    20/8/2004 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δυο άτομα μέλη της Χαμάς συνέλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τις κατηγορίες της υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, εκβιασμό και ξέπλυμα χρημάτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Μοχάμεντ Χάμιντ Χαλίλ Σάλαχ συνελήφθη στο Σικάγο και ο Αμπντελχαλίμ Χάσαν Αμπντελραζίζ Ασκάρ στη βόρεια Βιρτζίνια την Πέμπτη, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Υπουργείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και εναντίον του Μούσα Μοχάμεντ Αμπού Μαρζούκ ο οποίος ζει στη Συρία, αλλά δεν διευκρίνισε αν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοσή του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 August 2004 - 16:50:46 UTC