Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού
  • [02] Τα δυο αγόρια που έγραψαν ιστορία Αυτοί είναι οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες
  • [03] Ας βάλουμε την Ακρόπολη στα 7 Θαύματα του Κόσμου
  • [04] Ανακαλύφθηκαν από το Cassini Νέα φεγγάρια στον Κρόνο
  • [05] Βίαιες μάχες στη Νατζάφ
  • [06] Ισλαμιστική οργάνωση απειλεί το Ελ Σαλβαδόρ

    [01] Οικονομία

    Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού

    16/8/2004 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) το μήνα Αύγουστο, σε σχέση με τον περασμένο μήνα Ιούλιο. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η "κούρσα" των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, τότε οπωσδήποτε θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού και πέραν του 3%, αναφέρουν πληροφορίες της ΕΣΥΕ. Ο πληθωρισμός το μήνα Αύγουστο συγκρατείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003, διότι φέτος δεν υπήρξε αύξηση στις τιμές των τσιγάρων, ενώ ευνοϊκό ρόλο έπαιξαν και οι εκπτώσεις.

    [02] Καταδύσεις

    Τα δυο αγόρια που έγραψαν ιστορία Αυτοί είναι οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες μας

    17/8/2004 12:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ανείπωτες συγκινήσεις πρόσφερε στους Έλληνες από όλα τα σημεία της Γης το δίδυμο Θωμάς Μπίμης και Συρανίδης Νικόλαος, οι οποίοι εντελώς απροσδόκητα, έφεραν στη χώρα μας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις.Τα δυο χρυσά αγόρια από την Αθήνα, κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους υπερδυνάμεις των καταδύσεων, όπως τη Ρωσία και την Κίνα. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, τα αγόρια μας, δεν είχαν χρήματα να πάνε στα Γκράν πρι του εξωτερικού ενώ έφευγαν και εκτός Ελλάδας για να προπονηθούν, αφού η κολυμβητική ομοσπονδία δεν μπορούσε να τους εξασφαλίσει ένα καταδυτήριο να δουλέψουν. Ποιοι είναι όμως οι Έλληνες χρυσοί Ολυμπιονίκες; Παρακάτω ακολουθούν πληροφορίες για τα αγόρια που με τη σημερινή εκπληκτική τους εμφάνιση έγραψαν ιστορία στις ελληνικές καταδύσεις.

    Θωμάς Μπίμης

    O Θωμάς Μπίμης, γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1975 στην Αθήνα.

    Είναι φοιτητής του τμήματος φυσιοθεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ξεκίνησε την ενασχόληση του με το άθλημα σε ηλικία 12 ετών, μετά από παρότρυνση ενός φίλου του.

    Ανήκει στο σύλλογο της Ανω Γλυφάδας.

    Στα πρότυπα του συγκαταλέγονται, ο Ρώσος καταδύτης Dimitri Sautin, ο μπασκετμπολίστας Michael Jordan και ο οδηγός φόρμουλας Ayrton Senna

    Κατέκτησε την τρίτη θέση, στο Grand Prix καταδύσεων της Μαδρίτης το 2003 συγκεντρώνοντας 284.94 βαθμούς (Συγχρονισμένες καταδύσεις από αναπηδητήριο 3 μ.).

    Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, της Αθήνας, πήρε την πέμπτη θέση με βαθμολογία 303.18.

    Συνηθίζει πάντα να φοράει πριν από κάθε αγώνα το σταυρουδάκι του.

    Συρανίδης Νικόλαος

    Ο Συρανίδης Νίκος, γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 26 Φεβρουαρίου του 1976. Ξεκίνησε την ενασχόληση του με το άθλημα σε ηλικία 9 ετών, στην Ελλάδα.

    Είναι φοιτητής στη Γυμναστική Ακαδημία. Είναι άγαμος και μιλά ρωσικά και αγγλικά.

    Στα Grand Prix της Μαδρίτης, το 2002 και το 2003, κατέκτησε τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας 394.08 και 284.94 βαθμούς αντίστοιχα.

    Τον ελεύθερο χρόνο του κάνει σκι, πάει σινεμά, ακούει μουσική και διαβάζει βιβλία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το πρώτο μας χρυσό...

    [03] Διάφορα

    Ας βάλουμε την Ακρόπολη στα 7 Θαύματα του Κόσμου

    17/8/2004 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πως; Με την ψήφο μας! Η έμπνευση για την κατάρτιση της λίστας με τα "Νέα 7 Θαύματα του Κόσμου" αποδίδεται στον Ελβετό Μπερνάρ Βέμπερ, ο οποίος σκέφτηκε ότι μια παγκόσμια ψηφοφορία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό. Το κορυφαίο μνημείο της Αθήνας, η Ακρόπολη, μετά από καθολική απαίτηση πολιτών από διάφορες χώρες του κόσμου, συμπεριλήφθηκε επίσημα στη λίστα των υποψηφιοτήτων, που αριθμεί άλλα 20 σημαντικά μνημεία όπως το Σινικό Τείχος και το Ταζ Μαχάλ. Η ψηφοφορία, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2005, διεξάγεται προς το παρόν ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί πάνω από 17 εκατομμύρια ψήφοι, από 20 χώρες. Σύντομα θα ανακοινωθούν και αριθμοί για ψηφοφορία μέσω τηλεφώνου (σταθερού ή κινητού), αλλά και SMS. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο φαντασμαγορικής εκδήλωσης την 1η Ιανουαρίου 2006.

    Η διόρθωση μιας ιστορικής παράβλεψης...

    Ο εμπνευστής της φιλόδοξης παγκόσμιας ψηφοφορίας για την ανάδειξη των "Νέων 7 Θαυμάτων του Κόσμου", Μπερνάρ Βέμπερ, ο οποίος έχει υπάρξει από σκηνοθέτης μέχρι έφορος μουσείου, εξηγεί για ποιο λόγο η Ακρόπολη δεν συμπεριλήφθηκε στον πρώτο ιστορικό κατάλογο των "Επτά Θαυμάτων": "Η ανακήρυξη των Επτά Θαυμάτων της Αρχαιότητας από τον Φίλωνα τον Βυζάντιο, το 200 περίπου π.Χ., ήταν ουσιαστικά ο πρώτος πρακτικός τουριστικός οδηγός στην ιστορία. Γι αυτό και η Ακρόπολη δεν είχε θεωρηθεί ένα από αυτά - γιατί απλούστατα βρισκόταν "εντός έδρας"!".

    Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αθήνα, κι ενώ βρισκόταν κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης πήρε τη μεγάλη απόφαση: να ανοίξει την ψηφοφορία, υποδεχόμενος στη λίστα οποιοδήποτε μνημείο δημιουργήθηκε από καταβολής πολιτισμού μέχρι το 2.000 μ.Χ.

    Έτσι, πλέον, η Ακρόπολη φιγουράρει ανάμεσα στις υποψηφιότητες, περιμένοντας τους πολίτες του κόσμου να καταθέσουν τις προτιμήσεις τους.

    Εκτός από την online ψηφοφορίας, υπάρχει και η δυνατότητα ψήφους στις ηλεκτρονικές κάλπες που έχουν στηθεί στο House of Switzerland (εστιατόριο Ερμείον, Πανδρόσου 15, Πλάκα) και θα παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

    Σχετικά Links:

    http://www.new7wonders.com/

    [04] Τεχνολογία

    Ανακαλύφθηκαν από το Cassini Νέα φεγγάρια στον Κρόνο

    17/8/2004 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Συνεχίζει τις συναρπαστικές ανακαλύψεις το διαστημόπλοιο της NASA Cassini, που βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τους δακτυλίους του Κρόνου, καθώς εντόπισε δύο νέα φεγγάρια του πλανήτη. Η νέα αυτή ανακάλυψη ανεβάζει τον αριθμό των δορυφόρων του Κρόνου σε 33. Η διάμετρος των σωμάτων είναι μεταξύ 3 χλμ και 4 χλμ και απέχουν από τον πυρήνα του πλανήτη 194 χλμ και 211 χλμ. Προσωρινά, έχουν ονομαστεί S/2004 S1 και S/2004 S2, αν και το ένα εκ των δύο σωμάτων ενδέχεται να είχε εντοπιστεί και παλαιότερα καθώς φαίνεται ότι απεικονίζεται σε μία φωτογραφία από την αποστολή του Voyager, που είχε ληφθεί πριν 23 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως να πρόκειται για τα μικρότερα σώματα που έχουν εντοπιστεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη ενώ βρίσκονται μεταξύ των τροχιών δύο άλλων φεγγαριών του Κρόνου, του Μίμα και του Εγκέλαδου.

    Ευχάριστη ανακάλυψη

    Τα δύο νέα φεγγάρια είδε για πρώτη φορά ο καθηγητής Σεμπαστιέν Σαρνόζ του Πανεπιστημίου του Παρισιού ο οποίος είπε ότι ήταν καταπληκτική εμπειρία να είναι το πρώτο άτομο που βλέπει για πρώτη φορά δύο νέα σώματα του ηλιακού μας συστήματος.

    Η ανακάλυψη των δύο αυτών σωμάτων προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες που περίμεναν ότι τόσο μικρά σώματα θα βρίσκονταν ανάμεσα στα κενά των δακτυλίων του Κρόνου και όχι ανάμεσα σε δύο άλλους κύριους δορυφόρους.

    Οι S/2004 S1 και S/2004 S2 είναι τα μικρότερα φεγγάρια του Κρόνου καθώς τα αμέσως πιο μεγάλα γνωστά φεγγάρια έχουν διάμετρο 20 χλμ.

    Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι μικροί κομήτες που κινούνται στο ηλιακό σύστημα συγκρούονται με τα μικρά φεγγάρια με αποτέλεσμα να κονιορτοποιούνται. Το γεγονός, όμως, ότι βρέθηκαν τόσο μικρά φεγγάρια σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι ίσως ο αριθμός των μικρών κομητών να μην είναι και πολύ μεγάλος. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση της ζώνης πέρα από τον Ποσειδώνα, γνωστή ως Ζώνη Κουίπερ, που είναι γεμάτη από μικρά παγωμένα σώματα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πηγή κομητών.

    Το συμπέρασμα αυτό ενδέχεται να ρίξει φως και στην ηλικία των νέων φεγγαριών καθώς οι επιστήμονες υπολογίζουν την ηλικία ενός πλανήτη βάσει του αριθμού των κρατήρων που έχει στην επιφάνειά του. Έτσι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν οι μικροί κομήτες είναι σπάνιοι, όπως φαίνεται ότι είναι στο σύστημα του Δία, τα νέα φεγγάρια του Κρόνου ίσως να χρονολογούνται από τον πρώτο καιρό του ηλιακού μας συστήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαστημικές αστραπές στον Κρόνο

    Σκόνη και πάγος "στεφανώνουν" τον Κρόνο

    Στα δαχτυλίδια του Κρόνου

    [05] Ιράκ

    Βίαιες μάχες στη Νατζάφ

    17/8/2004 10:07:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέες μάχες ξέσπασαν την Τρίτη γύρω από το τέμενος του Ιμάμη Άλι στη Νατζάφ, μεταξύ πολιτοφυλάκων του Μοκτάντα αλ Σαντρ και Αμερικανών στρατιωτών. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγες ώρες πριν μεταβεί στην πόλη 60μελής αντιπροσωπεία πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, που θα συναντηθεί με το σιίτη κληρικό, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ έχει ζητήσει από τον Μοκτάντα αλ Σαντρ να καταθέσει τα όπλα, να αποσύρει τους άνδρες του από το τέμενος του Ιμάμη Άλι και να μετεξελιχθεί σε πολιτική δύναμη ο "Στρατός του Μεχντί", όπως αποκαλείται η πολιτοφυλακή του. Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στην πόλη Νατζάφ προειδοποίησε πάντως ότι αν οι άνδρες του Σαντρ δεν καταθέσουν τα όπλα θα διατάξει επίθεση στο τέμενος του Ιμάμη Άλι. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Σαντρ κάλεσε σήμερα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, ο οποίος προσφέρθηκε χθες να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των συγκρούσεων, να παρέμβει για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει σε αυτόν τον ιερό τόπο των μουσουλμάνων από τις 5 Αυγούστου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φόβοι για νέα αιματοχυσία στη Νατζάφ

    [06] Ιράκ

    Ισλαμιστική οργάνωση απειλεί το Ελ Σαλβαδόρ

    17/8/2004 10:00:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Διορία 20 ημερών για να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ιράκ έδωσε στο Ελ Σαλβαδόρ ισλαμιστική οργάνωση με μήνυμα της μέσω του Ιντερνετ, μέσω του οποίου απειλεί να μεταφέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό" της λατινοαμερικάνικης χώρας. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει στείλει στρατιώτες στο Ιράκ. Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Αντόνιο Σάκα δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στις απειλές και ότι εμμένει στην απόφασή του να αποστείλει στις 17 Αυγούστου μία νέα δύναμη 380 στρατιωτών σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων.

    Απορρίπτει τις απειλές η κυβέρνηση

    "Σας δίνουμε είκοσι ημέρες για να φύγετε από το Ιράκ. Είναι η τελευταία διορία πριν μεταφέρουμε τον πόλεμο στο εσωτερικό του Σαλβαδόρ", προειδοποίησαν με μήνυμα τους στο διαδίκτυο οι αυτοαποκαλούμενες "Ταξιαρχίες Μοχάμεντ Ατα - Αλ Κάιντα Τζιχάντ".

    Η ίδια οργάνωση, που έχει το όνομα ενός από τους αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, είχε απειλήσει και πριν από μία εβδομάδα την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ για το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Η στρατιωτική δύναμη του Σαλβαδόρ, αποτελούμενη από 374 άνδρες, έφτασε στο Ιράκ το Σεπτέμβριο του 2003 και αναπτύχθηκε στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες τουλάχιστον ένας στρατιώτης της έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην περιοχή.

    Παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει κύμα δυσαρέσκειας σχετικά με την παρουσία στρατιωτών στο Ιράκ και η αντιπολίτευση έχει ζητήσει επανειλημμένως την ανάκληση τους, ο πρόεδρος της χώρας εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ το υπουργείο Αμυνας της χώρας βεβαιώνει ότι η αναχώρηση του τρίτου εκστρατευτικού σώματος με 380 στρατιώτες θα γίνει κανονικά μέσα στις επόμενες ημέρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 August 2004 - 8:51:51 UTC