Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή οι αρχές Έκτακτα μέτρα στην Κούβα για τον τυφώνα Τσάρλι
  • [02] Δεν ήταν πτώση μετεωρίτη Εξωγήινης προέλευσης η έκρηξη στον
  • [03] Σύμφωνα με δήλωση του Κ. Πάουελ Ομοσπονδιακή λύση επιθυμούν οι ΗΠΑ
  • [04] Θύματα άμαχοι και παιδιά Πάει περίπατο η ολυμπιακή εκεχειρία στο Ιράκ
  • [05] Λαχτάρησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης
  • [06] Με κυβερνητικές δυνάμεις της Γεωργίας Αιματήρες ταραχές στην Οσσετία
  • [07] Ανέτοιμη η ΑΕΚ
  • [08] Οκτώ νεκροί, 88 τραυματίες Τρίτη σιδηροδρομική τραγωδία στην Τουρκία
  • [09] Στις 6 μ.μ. θα περάσει το πρώτο αυτοκίνητο Πραγματικότητα το Όνειρο

    [01] Διεθνή

    Σε επιφυλακή οι αρχές Έκτακτα μέτρα στην Κούβα για τον τυφώνα Τσάρλι

    12/8/2004 7:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Διεθνή)&body=Στην εκκένωση πολλών κατοικημένων περιοχών της Δ. Κούβας, προχωρούν οι αρχές, εν όψει του τυφώνα Τσάρλι που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες

    Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο της Δυτικής Κούβας καθώς και 1.300 τουρίστες από το νησί Κάγιο Λάργκο, εν όψει του τυφώνα Τσάρλι που αναμένεται να πλήξει τις περιοχές αυτές, τις επόμενες ώρες. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές της χώρας ενώ το ραδιόφωνο και η τηλεόραση μεταδίδουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις συστάσεις της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και μετεωρολογικά δελτία. Οι μετεωρολόγοι περιμένουν ότι ο τυφώνας Τσάρλι, θα πλήξει τις περιοχές της Δυτικής Κούβας, το αργότερο σήμερα το βράδυ.

    [02] Διεθνή

    Δεν ήταν πτώση μετεωρίτη Εξωγήινης προέλευσης η έκρηξη στον Τουνγκούσκα;

    12/8/2004 8:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ου αιώνα, το φαινόμενο του Τουνγκούσκα (ποταμός της Σιβηρίας) υποστηρίζουν ότι βρήκαν Ρώσοι επιστήμονες. Όπως εκτιμούν, η έκρηξη που είχε σημειωθεί στις 30 Ιουνίου του 1908 και αποδόθηκε τότε σε πτώση μετεωρίτη, οφείλετο τελικά στη συντριβή ενός εξωγήινου διαστημικού αεροσκάφους. Οι Ρώσοι επιστήμονες, ανακοίνωσαν επίσης ότι εντοπίστηκε και μία πέτρα βάρους 50 κιλών η οποία θα υποβληθεί σε χημική ανάλυση στα εργαστήρια της πόλης Κρασνογιάρσκ. Να υπενθυμίσουμε ότι η έκρηξη του 1908 είχε γίνει αισθητή σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και είχε αποτέλεσμα την αποτέφρωση 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους.

    [03] Κυπριακό

    Σύμφωνα με δήλωση του Κ. Πάουελ Ομοσπονδιακή λύση επιθυμούν οι ΗΠΑ

    12/8/2004 8:50:00 πμ

    Την επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο που θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζήσουν με ασφάλεια μαζί, εξέφρασε ο Υπoυργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους. "Λυπάμαι που το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη λίγους μήνες πριν δεν ήταν επιτυχές. Ενθαρρύναμε και τις δυο πλευρές να ψηφίσουν για αυτό, και τώρα κάνουμε κάποιες κινήσεις με τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας για να παράσχουμε κάποια οφέλη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το τουρκικό τμήμα της Κύπρου, και ελπίζουμε ότι με συνεχιζόμενο διάλογο και προσπάθειες ίσως να είναι δυνατό να δρομολογήσουμε εκ νέου τη διαδικασία. Δεν μπορώ όμως να σας δώσω ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό. Πιστεύω ωστόσο ότι αυτό είναι το σωστό, και θέλουμε να δούμε ένα ομοσπονδιακό νησί, όλο το νησί, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση", υπογράμμισε ο κ. Πάουελ.

    [04] Ιράκ

    Θύματα άμαχοι και παιδιά Πάει περίπατο η ολυμπιακή εκεχειρία στο Ιράκ

    12/8/2004 9:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2004 9:47:21 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τον εφιάλτη με τα μάτια τους έζησαν τη νύχτα οι κάτοικοι της πόλης Κουτ του Ιράκ. Καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε με σφοδρότητα πολλά σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 56 άνθρωποι και να τραυματισθούν περισσότεροι από εκατό. Στόχος της χθεσινής επίθεσης των Αμερικανών ήταν τα τοπικά γραφεία του Σαντρ στο Κουτ, όπως όμως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες και γιατροί του νοσοκομείου της πόλης, μεταξύ των θυμάτων είναι πολλοί άμαχοι και παιδιά. Εκρηκτική είναι και η κατάσταση στη Νατζάφ, με τους Αμερικανούς να προσπαθούν να εξοντώσουν τους οπαδούς του Μοκτάντα Σαντρ, που βρίσκονται ταμπουρωμένοι στο κέντρο της πόλης.

    Εκρηκτική "καλημέρα" στη Νατζάφ

    Οι βομβαρδισμοί στην πόλη Κουτ, άρχισαν στις δυο τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

    Εκπρόσωπος του Μοκτάντα Σαντρ στην πόλη, δήλωσε ότι έχουν καταστραφεί τα τοπικά γραφεία του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη ενώ Ιρακινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε 18 σπίτια .

    Την ίδια ώρα, εκρηκτική παραμένει και η κατάσταση στη Νατζάφ. Οι κάτοικοι ξύπνησαν το πρωί, ακούγοντας πυρά από άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό.

    Επίκεντρο των σημερινών συγκρούσεων το κέντρο της πόλης, όπου έχουν ταμπουρωθεί οι οπαδοί του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

    Το σκηνικό πολέμου, επιτείνει και η παρουσία δυο αμερικανικών ελικοπτέρων πάνω από το κοιμητήριο της Νατζάφ, τα οποία "χτενίζουν" την πόλη για τον εντοπισμό οπαδών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

    Τρομοκρατικές χαρακτήρισε τις επιθέσεις των Αμερικανών, ο κυβερνήτης της πόλης και σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτηση του.

    [05] Αθλητισμός

    Λαχτάρησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης

    12/8/2004 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Υπό τα βλέμματα 36.177 Πορτογάλων φιλάθλων, ο Παναθηναϊκός απέσπασε χθες ισοπαλία 1-1 από την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο, στο φιλικό του Ντραγκάο . Το "τριφύλλι" αν και προηγήθηκε στο 26 με τον Γκονζάλες, δεν κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα, καθώς ο Νοτιοαφρικανός διεθνής της Πόρτο Μπένι Μακάρθι στο 45 διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Κόντρα στους πρώην "πράσινους" συμπαίκτες του αγωνίστηκε για πρώτη φορά ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, που δε βγήκε ούτε ένα λεπτό από το ματς Παναθηναϊκός Πόρτο.

    Έσωσε το γόητρο ο ΜακΚάρθι

    Σίγουρα τα φιλικά προετοιμασίας δεν προσφέρονται για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, αλλά όταν αντιμετωπίζεις μέσα στο σπίτι της την πρωταθλήτρια Ευρώπης και την απειλείς με ήττα, σίγουρα οι εντυπώσεις που αφήνεις είναι θετικές. Μιλάμε φυσικά για το χθεσινό φιλικό του πρωταθλητή Παναθηναϊκού στο Ντραγκάο με την Πόρτο, όπου οι πρωταθλητές Ελλάδας, για πρώτη φορά με τον πρώην συμπαίκτη τους Σεϊταρίδη ως "αντίπαλο", το "τριφύλλι" άνοιξε το σκορ 0-1 στο 26' με κοντινό πλασέ του Αργεντίνου Γκονζάλες. Η γηπεδούχος όμως ανταπέδωσε το γκολ στην εκπνοή του α' ημιχρόνου όταν ο Μακ Κάρθι νίκησε με πλασέ από την περιοχή τον Χαλκιά. Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Ιτζάκ Σουμ μπήκαν "ορεξάτοι" και απείλησαν τη γηπεδούχο στο 47', αλλά ο Τσέχος Σκάτσελ μετά από ασίστ του Κωνσταντίνου σούταρε πάνω στον Νούνο, που στην επανάληψη αντικατέστησε τον Βίτορ Μπαΐα.

    ΠΟΡΤΟ: Βίτορ Μπαΐα (46 Νούνο), Ζόρζε Κόστα (46 Πέπε), Πέδρο Εμανουέλ (46 Αριας), Ούγκο Λεάλ (46 Ντιέγκο), Κοστίνια, Νούνο Βαλέντε (46 Ροζάτο), Ντερλέι, Μανίς, Κάρλος Αλμπέρτο (46 Πεϊσότο), Σεϊταρίδης, Μακ Κάρθι (46 Κουαρέσμα) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαλκιάς (46 Γκαλίνοβιτς), Μόρις, Μινχ, Γκούμας, Κυργιάκος (67 Κώτσιος), Άντριτς (46 Χένρικσεν), Μπασινάς, Μίτου (46 Επαλέ), Κωνσταντινίδης (46 Σκάτσελ), Γκονζάλες, Κωνσταντίνου.

    [06] Διεθνή

    Με κυβερνητικές δυνάμεις της Γεωργίας Αιματήρες ταραχές στην Οσσετία

    12/8/2004 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που ξέσπασαν τη νύχτα στη νότια Οσσετία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Γεωργίας και αυτονομιστές αντάρτες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές όλα τα θύματα είναι από τη γεωργιανή πλευρά. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος των αρχών της Νότιας Οσσετίας, Ιρίνα Γκαγκλόγεβα, σε πολλά χωριά στα νότια της περιοχής. Μάλιστα, η κα. Γκαγκλόγεβα επισημαίνει, πως πολλά κτήρια καταστράφηκαν, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις της Γεωργίας χρησιμοποιούσαν πυροβόλα όπλα, όλμους και αντιαεροπορικά πυρά.

    [07] Αθλητισμός

    Ανέτοιμη η ΑΕΚ

    12/8/2004 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο πρώτο φιλικό της επί ιταλικού εδάφους, όπου ηττήθηκε χθες με 2-0 από την Μάντοβα, ομάδα τρίτης κατηγορίας η ΑΕΚ έδειξε, ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να αποκτήσει την ομοιογένεια που ονειρεύονται όλοι οι φίλοι της και να "δέσει" το σύνολο των παικτών που έχει στα χέρια του ο Φερνάντο Σάντος. Τα γκολ της νικήτριας πέτυχαν στο 54' ο Νοσέλι και στο 89' ο Χούκνερ. Για τους κιτρινόμαυρους, που ήταν άστοχοι στην τελική τους προσπάθεια, δεν έλειψαν και κάποιες καλές στιγμές που σκόρπισαν αισιοδοξία για τη συνέχεια της προετοιμασίας.

    Προέχει το "δέσιμο" της ομάδας

    Δουλειά, δουλειά και δουλειά είναι το σύνθημα του Πορτογάλου τεχνικού της "Ένωσης" Σάντος, προκειμένου να καταφέρει η ΑΕΚ να γίνει σύνολο αξιώσεων, μετά τα ομολογουμένως πολλά νέα πρόσωπα που ντύθηκαν στα "κιτρινόμαυρα".

    Η ιταλική Μάντοβα άνοιξε το σκορ στο 54΄, όταν ο Χούκνερ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή από τον Λυμπερόπουλο, το εκτέλεσε ο ίδιος, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μιχαηλίδη, όμως στην επαναφορά ο Νοσέλι με σουτ έγραψε το 1-0. Στο 89΄ ο Χούκνερ με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Για την ΑΕΚ που δοκίμασε σχήματα και τακτικές Η πιο αξιόλογη στιγμή ήρθε στο 33΄, όταν από «τακουνάκι» του Κρασσά, ο Ασουνσάο από ευνοϊκή θέση έστειλε τη μπάλα να φύγει ελάχιστα άουτ.

    Ο Σάντος ξεκίνησε τον αγώνα με την ενδεκάδα που πρόβαρε στις τελευταίες προπονήσεις δηλαδή τους Μιχαηλίδη, Μπούρμπο, Τζιωρτζόπουλο, Αμπονσά, Κόντη, Κατσουράνη, Ασουνσάο, Ρούσεφ, Κρασσά, Καπάνταη, Λυμπερόπουλο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πορτογάλος χρησιμοποίησε και τους Πέτκοφ, Τσεβά, Κωνσταντινίδη, Κάππο, Σολάκη, Κωστένογλου, Βούλγαρη.

    [08] Διεθνή

    Οκτώ νεκροί, 88 τραυματίες Τρίτη σιδηροδρομική τραγωδία στην Τουρκία

    12/8/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC-Assosiated Press

    Ήταν η τρίτη σιδηροδρομική τραγωδία, που συγκλόνισε την Τουρκία, μετά από τα πολύνεκρα δυστυχήματα στις 22 και 25 Ιουλίου, που κόστισαν τη ζωή σε 37 και 15 ανθρώπους αντίστοιχα. Την Τετάρτη το απόγευμα δύο συρμοί συγκρούστηκαν με τραγικό απολογισμό οκτώ νεκρούς και 88 τραυματίες, εκ των οποίων οι 24 νοσηλεύονται. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, το τραγικό δυστύχημα συνέβη γιατί η μία από τις αμαξοστοιχίες παραβίασε φωτεινό σηματοδότη και η υπερταχεία Άγκυρας-Κωνσταντινούπολης, στην οποία επέβαιναν 170 άτομα, προσέκρουσε σε τρένο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Ανταπαζαρί, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός επιβατών του.

    Αμφιβολίες για τα πραγματικά αίτια

    Όμως, σύμφωνα με επιβάτη του τρένου, που παραβίασε το φωτεινό σηματοδότη, το φανάρι ήταν πράσινο και έγινε ξαφνικά κόκκινο, όταν περνούσε το τρένο από το σημείο. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ανθρώπους από τα συνδικάτα των εργαζομένων στις αμαξοστοιχίες, υπεύθυνα για το ατύχημα είναι τα παλαιωμένα φανάρια και η έλλειψη συστήματος αυτόματης ελάττωσης της ταχύτητας στα τρένα.

    Οι δύο ατμομηχανές μετατράπηκαν σε μάζα σιδερικών, ενώ το πρώτο βαγόνι του δεύτερου τρένου εκτροχιάστηκε. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, ώστε το πρώτο βαγόνι της υπερταχείας εκτινάχτηκε στον αέρα και πέρασε πάνω από τη μηχανή του τρένου.

    Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που είχε υποσχεθεί τότε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, δήλωσε, ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί.

    Αμέσως μετά τη σύγκρουση επικράτησε πανικός. "Βρεθήκαμε μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άνθρωποι έτρεχαν και ούρλιαζαν" δήλωσε ένας από τους επιβάτες. "Το τρένο έμοιαζε με ακορντεόν", είπε ένας άλλος.

    Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, ασθενοφόρα, στρατιωτικές δυνάμεις και διασώστες. Όταν έπεσε η νύχτα, οι προσπάθειες διάσωσης σταμάτησαν και οι διασώστες έψαχναν για πτώματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρό σιδηροδρομικό ατύχημα στην Τουρκία

    [09] Εσωτερικά

    Στις 6 μ.μ. θα περάσει το πρώτο αυτοκίνητο Πραγματικότητα το Όνειρο

    12/8/2004 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εγκαινιάζεται αυτή την ώρα η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, που αποτελεί ένα κατασκευαστικό επίτευγμα αφού πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πλέον σύγχρονες και ασφαλείς καλωδιωτές γέφυρες στον κόσμο, η οποία αλλάζει το γεωγραφικό χάρτης της Ελλάδας, καθώς εξασφαλίζει πλέον οδική σύνδεση μεταξύ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Τα εγκαίνια της γέφυρας, που θα ονομάζεται πλέον "Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης" πραγματοποιούνται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Το πρώτο αυτοκίνητο θα περάσει στις 6 το απόγευμα ενώ όπως είναι ήδη γνωστό το αντίτιμο των διοδίων έχει καθοριστεί στα 9,70 ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 August 2004 - 8:50:37 UTC