Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διανυκτερεύει στον Μαραθώνα Η Φλόγα "φώτισε" την Αττική
  • [02] Αυξήθηκε το βασικό δανειστικό επιτόκιο της FED
  • [03] Νεαρός ομολόγησε ότι έβαζε πυρκαγιές Εμπρηστής επί πληρωμή
  • [04] Επιζήμια για το ανοσοποιητικό σύστημα Άκρως επικίνδυνα τα αναβολικά
  • [05] Συνδέει την Αττική οδό με Πικέρμι και Ραφήνα Στην κυκλοφορία η λεωφόρος
  • [06] Η Εθνική Ελλάδας δίνει το πρώτο φιλικό της Επιστροφή στα γήπεδα
  • [07] Άδεια για θεραπευτικούς σκοπούς σε Βρετανούς "ΟΚ" στην κλωνοποίηση
  • [08] Εκατομμυριούχος ισοβίτης
  • [09] Τουλάχιστον έξι νεκροί, 100 τραυματίες Αιματηρό σιδηροδρομικό ατύχημα
  • [10] Ανανέωσαν Πάρμα και Τζιλαρντίνο

    [01] Αθήνα 2004

    Διανυκτερεύει στον Μαραθώνα Η Φλόγα "φώτισε" την Αττική

    10/8/2004 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με τη συμμετοχή 139 λαμπαδηδρόμων και αφού διένυσε 199 χιλιόμετρα, η Ολυμπιακή Φλόγα "πέρασε" από την Κόρινθο στην Αττική. Το ταξίδι της ξεκίνησε στις 9:00 και, λίγο πριν τις 11:00, η Φλόγα έφθασε στον πρώτο της σταθμό, τα Μέγαρα. Εκεί αναβίωσε η αρχαία παράδοση, που επέβαλε το γκρέμισμα των τειχών προς τιμήν των λαμπαδηδρόμων: μία αψίδα από χαρτόνι, όμοια με τα τείχη της αρχαίας Ελλάδας, γκρεμίστηκε, όταν η Φλόγα έφθασε εκεί. Ακολούθησε ο παραδοσιακός χορός της τράτας, που χόρεψαν 50 κοπέλες της πόλης με χρυσοκέντητες στολές. "Καλωσορίζουμε την Ολυμπιακή Φλόγα της Συμφιλίωσης και της Ειρήνης", είπε ο δήμαρχος Μεγάρων, Χρυσόστομος Σύρκος.

    "Άρωμα" αρχαιότητας

    Στη συνέχεια, η Φλόγα βρέθηκε στην Ελευσίνα, γη της Δήμητρας, της Περσεφόνης και του Τριπτόλεμου. Η τελετή αφής πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, ενώ το βωμό άναψε ο Πάνος Χατζημιχελάκης, πρωταθλητής στο Δέκαθλο.

    "Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε την Ολυμπιακή Φλόγα στην ιερή πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης, στην πόλη των Ελευσίνιων μυστηρίων, στην πόλη του μεγάλου τραγικού ποιητή Αισχύλου, στην πόλη της σύγχρονης βιομηχανικής ανάπτυξης", είπε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Αμπατζόγλου.

    Επόμενος σταθμός της λαμπαδηδρομίας ήταν η Θήβα, όπου η Φλόγα έγινε δεκτή με μελοποιημένες ωδές του Πινδάρου για τους Ολυμπιονίκες. Μπαλόνια και περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα στον ουρανό, όταν ο μπασκετμπολίστας, Παναγιώτης Παπαδάκης, άναψε το βωμό.

    "Από την πόλη του Πινδάρου, τη χρυσάσπιδη Θήβα, δίνουμε το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, το μήνυμα του σεβασμού και της ανάδειξης, των ιδεωδών του Ολυμπισμού και του πολιτισμού", επεσήμανε ο δήμαρχος, Αθανάσιος Σκούμας.

    Πριν τον Μαραθώνα, το Ολυμπιακό Φως "επισκέφθηκε" το Καπανδρίτι, όπου το υποδέχθηκαν παιδιά με κλαδιά ελιάς. Η δήμαρχος Καπανδριτίου, Ευδοξία Κελίδου-Γιαννακούλη ανέφερε: "καλωσορίζουμε τη Φλόγα της ειρήνης, του πολιτισμού, της αθλητικής οικογένειας, τη Φλόγα που μας ενώνει. Τη Φλόγα που άναψε στις καρδιές μας και θα φωτίσει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα μας".

    Ο Μαραθώνιος της Φλόγας

    Η τελετή διανυκτέρευσης πραγματοποιήθηκε στην εκκίνηση του Μαραθωνίου. Σε μία σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στην ιστορικότητα του χώρου, το βωμό άναψε ο Ολυμπιονίκης, Γιώργος Τζελίλης.

    Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μέξης, καλωσορίζοντας τη Φλόγα είπε μεταξύ άλλων: "ο Μαραθώνας, η πόλη των τριών Ολυμπιακών αθλημάτων, η πόλη-σταθμός στη ροή της ιστορίας, υποδέχεται με σεβασμό, αξιοπρέπεια, χαρά αλλά και συγκίνηση το φως της ζωής, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης και της ειρήνης".

    Ακολούθησε συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σταθμό μετεπιβίβασης του Κωπηλατοδρομίου.

    Αύριο, η Φλόγα θα "τρέξει" τον δικό της Μαραθώνιο. Με περίπου 600 λαμπαδηδρόμους, μεταξύ των οποίων γνωστές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Ολυμπιακό Φως θα διασχίσει 107,4 χιλιόμετρα σε 28 Δήμους της Αθήνας και θα καταλήξει στον Πειραιά. Εκεί, θα μεταφερθεί με αρχαία τριήρη στην Ακτή Μιαούλη, όπου θα διανυκτερεύσει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αττική γη η Φλόγα

    [02] Οικονομία

    Αυξήθηκε το βασικό δανειστικό επιτόκιο της FED

    11/8/2004 10:17:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα αμερικανικό βασικό δανειστικό επιτόκιο, το ημερήσιο, αυξήθηκε άμεσα χθες με ομόφωνη απόφαση της νομισματικής επιτροπής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) κατά 0,25% φθάνοντας το 1,50%. Στη σχετική ανακοίνωση της νομισματικής επιτροπής επισημαίνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις για την ομοσπονδιακή οικονομία πρέπει οπωσδήποτε να αναχαιτιστούν, τώρα που έχει ξεπεραστεί ο οικονομικός κύκλος της ύφεσης. Αποκλείστηκε ρητά, πάντως, τυχόν μεταγενέστερες αυξήσεις να είναι αισθητά ανώτερες της σημερινής. Αναμένεται πλέον το αυξημένο δανειστικό επιτόκιο της FED να μετατεθεί και στην πιστωτική πολιτική των αμερικανικών εμπορικών τραπεζών.

    Η προηγούμενη έγινε τον Ιούνιο

    Ύστερα από πολλών μηνών στασιμότητα στη πολιτική επιτοκίων της FED και αφού τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια της είχαν περιέλθει στο χαμηλότερο επίπεδο της 40ετίας, η ομοσπονδιακή κεντρική Τράπεζα προχώρησε φέτος σε δύο διαδοχικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων κατά 0,25% η καθεμία.

    Η προηγούμενη αύξηση βασικού επιτοκίου έγινε τον Ιούνιο. Παρά τη δεύτερη διαδοχική αύξηση το ημερήσιο δανειστικό επιτόκιο παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 1965.

    Αναλυτές προέβλεπαν ότι εξαιτίας του μικρού συγκριτικά αριθμού νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ (μόλις 32 χιλιάδες εκτός αγροτικού τομέα) και της δυσμενούς επίπτωσης στο οικονομικό κλίμα, η FED πιθανόν να απέφευγε να αυξήσει εκ νέου βασικά της επιτόκια. Η απόφασή της έπρεπε, ωστόσο, να συνδυαστεί με τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τιμής του βαρελιού αργού πετρελαίου σε στενά όρια γύρω από τα 45 δολάρια, παράμετρος που συνομολογείται από την πλειοψηφία των αναλυτών ότι είναι γενεσιουργή πληθωριστικών πιέσεων (όχι μόνον) για την αμερικανική οικονομία.

    [03] Εσωτερικά

    Νεαρός ομολόγησε ότι έβαζε πυρκαγιές Εμπρηστής επί πληρωμή

    11/8/2004 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στον εισαγγελέα Κορίνθου οδηγείται σήμερα ένας νεαρός που ομολόγησε ότι έβαζε φωτιές στην περιοχή της Νεμέας, επί πληρωμή. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Πέππα, 21 χρόνων, ο οποίος συνελήφθη από άνδρες της πυροσβεστικής για μία πυρκαγιά που έβαλε χθες. Ανακρινόμενος ομολόγησε ότι πέρυσι είχε βάλει άλλες τέσσερις και κατονόμασε ως ηθικό αυτουργό τον Αναστάσιο Σωτηρόπουλο, 52 ετών, ο οποίος -όπως είπε- τον πλήρωνε για να βάζει τις φωτιές για να επεκτείνει τα κτήματά του. Ο Σωτηρόπουλος συνελήφθη επίσης και οδηγείται και αυτός στον εισαγγελέα Κορίνθου. Σημειώνεται ότι ο Πέππας είχε συλληφθεί και πέρυσι για τις πυρκαγιές, αλλά για άγνωστο λόγο αφέθηκε ελεύθερος.

    [04] Υγεία

    Επιζήμια για το ανοσοποιητικό σύστημα Άκρως επικίνδυνα τα αναβολικά

    11/8/2004 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Η χρήση αναβολικών από τους αθλητές, με στόχο τη βελτίωσή της απόδοσής τους, αποδυναμώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού εναντίων σοβαρών μολύνσεων και αλλά και τύπων καρκίνου, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως ακόμη και δόσεις 50 φορές μικρότερες από αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται, τα στεροειδή βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εθελοντές οι οποίοι δοκίμασαν τις ουσίες, συμμετέχοντας σε έρευνα του Πανεπιστημίου Σάουθερν Κρος, ανέφεραν μεταβολές και στην προσωπικότητα τους και, πιο συγκεκριμένα, αυξημένη επιθετικότητα.

    Σοβαρός ο κίνδυνος

    Επί έξι εβδομάδες, ομάδα 24 αθλητών από διαφορετικές χώρες, συμφώνησαν να πάρουν στεροειδή για την έρευνα.

    Στην αρχή του πειράματος, οι εθελοντές λάμβαναν μέρος σε διάφορα αθλήματα για να μετρηθεί η απόδοσή τους. Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έκανε ενέσεις στεροειδών και η άλλη χωρίς ουσία.

    Κανείς από όσους συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζε ποιός ανήκε σε ποιά ομάδα.

    Στη συνέχεια, όλοι άρχισαν τις προπονήσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα στεροειδή αύξησαν την απόδοση των αθλητών χρηστών, όχι όμως δίχως παρενέργειες.

    Η αποτελεσματικότητα ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, άκρως απαραίτητα για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώθηκε κατά 20%.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ρόμπερτ Γουεδερμπι, "για πρώτη φορά μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι τα στεροειδή έχουν επιζήμια δράση σε συγκεκριμένο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Όποιο κάνει χρήσει θέτει την υγεία του σε σοβαρό κίνδυνο".

    Στους αθλητές που έκαναν χρήση αναβολικών μειώθηκε η κατανόησή τους προς τους άλλους, κάνοντας τους να αντιλαμβάνονται λιγότερο τον αντίκτυπο που είχαν οι πράξεις τους στους άλλους.

    Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: "Μην λαμβάνετε στεροειδή"

    Το αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί σημαντικό εύρημα επειδή πολύ λίγες ουσίες προκαλούν πραγματική αλλαγή στην προσωπικότητα, εκτός από το να "ανεβάζουν" στιγμιαία τη διάθεση.

    Επίσης, κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί μειωμένη ευθύνη σε δικαστήριο αν χρησιμοποιεί αναβολικά.

    Σύμφωνα με τον Τζον Μπριούερ, επικεφαλής του τμήματος αθλητικών επιστημών στο Κέντρο Τραυματισμών και Ανθρώπινης Απόδοσης Λίλεσχολ στο Σροπσάιρ της Βρετανίας, "είναι πιθανόν να εμφανιστούν προβλήματα ακόμη και με την καρδιά κα με όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά. Παρενέργειες μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και μετά από χρόνια. Μπορεί οι χρήστες να έχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη όσον αφορά στην απόδοσή τους, όμως η μακροπρόθεσμη βλάβη στην υγεία τους μπορεί να είναι τεράστια, ακόμη και θανατηφόρα".

    Σχετικά Links:

    Southern Cross University

    Lilleshall

    [05] Εσωτερικά

    Συνδέει την Αττική οδό με Πικέρμι και Ραφήνα Στην κυκλοφορία η λεωφόρος Σταυρού-Ραφήνας

    11/8/2004 1:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2004 4:54:43 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δόθηκε στην κυκλοφορία σήμερα τμήμα της λεωφόρου Σταυρού-Ραφήνας μήκους 2,5 χιλιομέτρων, το οποίο συνδέει την Αττική Οδό με τη Ραφήνα και ουσιαστικά λειτουργεί ως παράκαμψη της Παλλήνης, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των κατοίκων των περιοχών αυτών. Ο νέος δρόμος έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ανάμεσα τους υπάρχει μια λωρίδα με το αναγκαίο πλάτος, γιατί προβλέπεται να επεκταθεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Το έργο, το οποίο παραδόθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των Ολυμπιακών Αγώνων και θα βοηθήσει σημαντικά στη μετακίνηση δημοσιογράφων που διαμένουν στον Άγιο Ανδρέα προς τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και θεατών που θα κατευθυνθούν προς τους χώρους διεξαγωγής αθλημάτων στο Μαραθώνα. Επίσης, όπως επεσήμανε ο κ. Σουφλιάς το έργο αυτό συμβάλει στην ταχεία πρόσβαση στο λιμάνι της Ραφήνας.

    Ανάσα για τους κατοίκους

    Το συνολικό κόστος του έργου έφθασε τα 41,01 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μετά από συντονισμένες προσπάθειες συνδυάστηκαν με τη λειτουργία του νέου δρόμου.

    Η λεωφόρος θα συμβάλει γενικότερα στην εξυπηρέτηση των πολιτών της Αθήνας είτε προς τις παραθεριστικές τους κατοικίες, που βρίσκονται στις περιοχές των Μεσογείων ή των μόνιμων κατοίκων των περιοχών αυτών, ανέφερε ο κ. Σουφλιάς.

    Απαντώντας σε κάποιες αντιδράσεις δημοτικών παραγόντων της Παλλήνης, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού της πόλης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι "δεν είναι έτσι τα πράγματα, το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα διευκολύνει και θα εξυπηρετήσει όλη την ευρύτερη περιοχή".

    Στο μεταξύ, αύριο στις 11.30 το πρωί κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής θα παραδοθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά στην κυκλοφορία η εντυπωσιακή γέφυρα της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά έργα στην Ευρώπη.

    Στις 20/8 η κατάθεση του ν/σ για το Μαθηματικό Τύπο

    Ερωτηθείς για το αν θα δοθεί παράταση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του Μαθηματικού Τύπου, όπως ζητούν οι φορείς των εργοληπτικών εταιριών, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση και πως το νομοσχέδιο, το οποίο επαναφέρει το σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών στην ανάθεση των έργων, θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Αυγούστου.

    [06] Αθλητισμός

    Η Εθνική Ελλάδας δίνει το πρώτο φιλικό της Επιστροφή στα γήπεδα

    11/8/2004 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τον πρώτο της αγώνα μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πορτογαλία θα δώσει στις 18 Αυγούστου στην Πράγα η Ελλάδα. Αντίπαλος η Τσεχία την οποία η χώρα μας απέκλεισε στα ημιτελικά του EURO και σίγουρα θα θέλει να αποδείξει ότι άξιζε να πάει στον τελικό. Το παιχνίδι γίνεται, στα πλαίσια της προετοιμασίας των Εθνικών Ομάδων ενόψει των προκριματικών για τα τελικά του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου της Γερμανίας, που αρχίζουν τον Σεπτέμβριο. Ο Ότο Ρεχάγκελ που περιμένει και ο ίδιος με ανυπομονησία αυτό το παιχνίδι, για να δει την αγωνιστική κατάσταση των διεθνών κάλεσε τους 19 από τους 23 παίκτες που είχε μαζί του στην Ιβηρική χερσόνησο, χωρίς να οι επιλογές του να κρύβουν κάποια έκπληξη. Πρόκειται για τους Βασίλη Τσιάρτα, Αγγελο Μπασινά, Γιάννη Γκούμα, Κώστα Χαλκιά (Παναθηναϊκός), Στέλιο Βενετίδη, Παντελή Καφέ, Γιώργο Γεωργιάδη, Αντώνη Νικοπολίδη (Ολυμπιακός), Κώστα Κατσουράνη (ΑΕΚ), Βασίλης Λάκη Τραϊανό Δέλλα, Γιώργο Σεϊταρίδη (Πόρτο), Νίκο Νταμπίζα (Λέστερ), Θοδωρή Ζαγοράκη (Μπολόνια), Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον), Αγγελος Χαριστέας (Βέρντερ Βρέμης), Τάκη Φύσσα (Μπενφίκα), Ζήση Βρύζα (Φιορεντίνα), Μιχάλη Καψή (Μπορντό) και Γιώργο Καραγκούνη (Ιντερ).

    Χωρίς Νέντβεντ η Τσεχία

    Η Τσεχία θα παραταχθεί απέναντι στην Ελλάδα χωρίς το μεγάλο της αστέρι τον Πάβελ Νέντβεντ, καθώς ο άσος της Γιουβέντους, που πρόσφατα δήλωσε ότι ενδέχεται να αποσυρθεί από την εθνική Τσεχίας, αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο (σ.σ. από τον αγώνα με την Ελλάδα) και έτσι ο Κάρελ Μπρούκνερ δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή.

    Αναφερόμενος στο φιλικό με την Εθνική Ελλάδας, ο Τσέχος ομοσπονδιακός, δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζει τον αγώνα ως μία "ρεβάνς" για την ήττα που γνώρισε η ομάδα του από τους πρωταθλητές Ευρώπης στον ημιτελικό του EURO της Πορτογαλίας με 1-0, χάρη στο γκολ του Τραϊανού Δέλλα στο 105ο λεπτό.

    "Δεν πρόκειται για μία ρεβάνς και δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε έτσι τον αγώνα. Ο αντίπαλος μας κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, άξια. Ο συγκεκριμένος αγώνας έχει προγραμματισθεί πριν από δύο χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσέχος τεχνικός. και πρόσθεσε: "Εάν ο Πάβελ αποθεραπευτεί θα ενισχύσει την ομάδα στον αγώνα με την Ολλανδία, που θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου στο Άμστερνταμ για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006».

    Οι παίκτες που συμπεριέλαβε στην αποστολή ο Μπρούκνερ, είναι οι εξής:

    Τερματοφύλακες: Γιάρομιρ Μπλάζεκ (Σπάρτα Πράγας), Πετρ Τσεχ (Τσέλσι)

    Αμυντικοί: Ρενέ Μπολφ (Οσέρ), Ζντένεκ Γκριγκέρα (Αγιαξ), Τόμας Χούμπσμαν (Σαχτάρ Ντονιέτσκ), Μάρεκ Γιανκουλόφσκι (Ουντινέζε), Μάρτιν Γίρανεκ (Σπαρτάκ Μόσχας), Πάβελ Μάρες (Ζενίθ Αγ.Πετρούπολης), Νταβίντ Ρόζεναλ (Μπριζ)

    Μέσοι : Τόμας Γκάλασεκ (Αγιαξ), Κάρελ Πομπόρσκι (Σπάρτα Πράγας), Τόμας Ροζίτσκι (Ντόρτμουντ), Λιμπορ Σιονκό (Αούστρια Βιέννης), Ρομάν Τάις (Μόναχο 1860), Στέφαν Βάχουσεκ (Αούστρια Βιέννης)

    Επιθετικοί: Μίλαν Μπάρος (Λίβερπουλ), Μάρκ Χάιντζ (Μπάνικ Οστράβα), Γιαν Κόλερ (Ντόρτμουντ), Βράτισλαβ Λόκβεντς (Μπόχουμ).

    [07] Υγεία

    Άδεια για θεραπευτικούς σκοπούς σε Βρετανούς "ΟΚ" στην κλωνοποίηση

    11/8/2004 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- BBC

    Το "πράσινο φως" στην κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων για θεραπευτικούς σκοπούς έδωσε σε ομάδα Βρετανών επιστημόνων η βρετανική Κανονιστική Αρχή Βιοηθικής (HFEA). Στόχος της Stem Cell Group, με επικεφαλής τον δρ Μίοντραγκ Στόικοβιτς του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής του πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, είναι η αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχαίμερ, το σύνδρομο Πάρκινσον και ο διαβήτης. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο όμοια με αυτή του κλωνοποιημένου προβάτου Ντόλι, η ομάδα του καθηγητή Στόικοβιτς θα κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα και θα χρησιμοποιήσει τα βλαστοκύτταρά τους στο πλαίσιο έρευνας για τον διαβήτη.

    Έρευνα κατά του διαβήτη

    Σύμφωνα με τα σχέδια της ερευνητικής ομάδας, τα βλαστοκύτταρα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης, τα οποία θα εμφυτευτούν σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

    Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες απόρριψης των κυττάρων από τον οργανισμό των ασθενών, οι επιστήμονες θα εμφυτεύσουν και μέρος του DNA τους. Με αυτό τον τρόπο, ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη θα μπορούν, όπως υποστηρίζεται, να παράγουν ινσουλίνη χωρίς να χρειάζονται ενέσεις.

    Ωστόσο, οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι επιστήμονες επισημαίνουν, πως θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια, πριν η μέθοδος, αν κριθεί κατάλληλη, αρχίσει να εφαρμόζεται.

    Αν και τα κλωνοποιημένα έμβρυα θα καταστρέφονται προτού γίνουν δεκατεσσάρων ημερών, έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους πολέμιους της κλωνοποίησης.

    Σφοδρές αντιδράσεις

    Το αίτημα της ομάδας του καθηγητή Στόικοβιτς έχει διχάσει τη βρετανική επιστημονική κοινότητα, ενώ έξι Βρετανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα δεοντολογίας είχαν απευθύνει επιστολή προς την Αρχή Βιοηθικής, ζητώντας της να μην εγκρίνει το αίτημα.

    "Η έρευνα αυτή αποτελεί σπατάλη δημοσίου χρήματος και υπερβαίνει για πρώτη φορά τα όρια της δεοντολογίας", υποστηρίζει ο δρ. Ντέιβιντ Κινγκ, μοριακός βιολόγος και διευθυντής της οργάνωσης Human Genetics Alert που αντιτάσσεται στην κλωνοποίηση.

    Η θεραπευτική κλωνοποίηση έχει κριθεί νόμιμη στη Βρετανία από το 2002, το αίτημα όμως για χρήση της μεθόδου υπεβλήθη για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο. Στη Βρετανία απαγορεύεται αυστηρά και τιμωρείται μέχρι και με δεκαετή κάθειρξη η χρήση της κλωνοποίησης για αναπαραγωγικούς σκοπούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αίτημα για κλωνοποίηση εμβρύου

    Σχετικά Links:

    Βρετανική Κανονιστική Αρχή Βιοηθικής

    [08] Διάφορα

    Εκατομμυριούχος ισοβίτης

    11/8/2004 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Περιζήτητος όχι από τις αρχές, αλλά από τους "συντρόφους" του στη φυλακή είναι πλέον ο ισοβίτης κατάδικος, Αϊοργουορθ Χοάρε. Βλέπετε, ο Χοάρε κέρδισε στο λαχείο επτά εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ) και αποτελεί πλέον μοναδικό φαινόμενο στα σωφρονιστικά χρονικά! Ο εκατομμυριούχος πλέον ισοβίτης καταδικάστηκε το 1989 από δικαστήριο του Λιντς στη βόρεια Αγγλία, για απόπειρα βιασμού μιας 60χρονης γυναίκας και τρεις σεξουαλικές επιθέσεις. Ο Χοάρε αγόρασε τον λαχνό το Σάββατο, όταν του δόθηκε διήμερη άδεια εξόδου. Και επειδή τα εκατομμύρια τον καθιστούν "πόλο έλξης" για τους "συγκατοίκους" του στη στενή, ο ίδιος μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή, για λόγους ασφαλείας! Τελικά, της φυλακής τα σίδερα δεν είναι μόνο για τους λεβέντες. Είναι και τυχερά...

    [09] Διεθνή

    Τουλάχιστον έξι νεκροί, 100 τραυματίες Αιματηρό σιδηροδρομικό ατύχημα στην Τουρκία

    11/8/2004 5:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2004 7:00:47 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, Reuters

    Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα ξυπνά στην Τουρκία τις νωπές μνήμες από την τραγωδία, που είχε κοστίζει τη ζωή σε 37 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου. Δύο τρένα συγκρούστηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στο χωριό Ταβσαντσίλ, στην επαρχία του Κοτσαελί, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100, σύμφωνα με τη στρατιωτική αστυνομία. Αμέσως, στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πρώτο βαγόνι του ενός τρένου καταστράφηκε εντελώς, ενώ μέσα σε αυτό υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι. Ο ένας συρμός πήγαινε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη και ο άλλος από την Κωνσταντινούπολη στην πόλη Αντπαζάρι. Μάλιστα, το ένα από τα δύο τρένα ήταν καινούριο. Μία πρώτη εκτίμηση, θέλει τον ένα συρμό να παραβίασε το φωτεινό σηματοδότη.

    [10] Αθλητισμός

    Ανανέωσαν Πάρμα και Τζιλαρντίνο

    11/8/2004 6:54:00 μμ

    Την επέκταση της συνεργασίας της με τον Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο για τα επόμενα πέντε χρόνια ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της η Πάρμα. Ο 22χρονος επιθετικός υπέγραψε με τους "παρμαλάτ" νέο συμβόλαιο μέχρι το 2007 και οι ετήσιες αποδοχές του θα είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Τζιλαρντίνο, για τον οποίο είχαν εκφράσει ενδιαφέρον πολλοί ιταλικοί σύλλογοι και όχι μόνο, είναι έτοιμος να οδηγήσει την εθνική Ολυμπιακή ομάδα της Ιταλίας στην κατάκτηση ενός μεταλλίου στους αγώνες της Αθήνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 August 2004 - 16:50:23 UTC