Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σωτήρια η πνευματική άσκηση Η πνευματική εργασία βλάπτει το Αλτσχάιμερ
  • [02] Νέα μέθοδος πρόβλεψης σεισμών
  • [03] Γάτα-πιλότος: σημειώσατε 1! Γάτα "αεροπειρατής"!
  • [04] Ανοίγει ο δρόμος για άλλα τροποποιημένα εμβόλια Γενετικά τροποποιημένο
  • [05] Αλλά εις μάτην! Παρανόμησε για την αγάπη του
  • [06] Τέλος για τον Λουΐς Ενρίκε
  • [07] Σύμφωνα με εγγραφές μαθητών Στα "ύψη" τα δίδακτρα ξένων γλωσσών
  • [08] Με "μάτια βουρκωμένα" Τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ
  • [09] 5,6 Ρίχτερ συγκλόνισαν την επαρχία Γιουνάν Στο ρυθμό του Εγκέλαδου η

    [01] Υγεία

    Σωτήρια η πνευματική άσκηση Η πνευματική εργασία βλάπτει το Αλτσχάιμερ

    10/8/2004 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters-BBC

    Αν τη στιγμή, που διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεστε στο γραφείο σας και κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από την ξεκούραστη σωματικά μεν, αλλά εξουθενωτική πνευματικά δε εργασία σας, έχετε πολύ μικρές πιθανότητες να προσβληθείτε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αν, πάλι, η εργασία σας είναι καθαρά χειρωνακτική, αλλά στον ελεύθερο χρόνο σας "σερφάρετε" στο διαδίκτυο, παίζετε σκάκι ή λύνετε σταυρόλεξα, πάλι έχετε λιγότερες πιθανότητες να προσβληθείτε από τη νόσο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κλίβελαντ, στο Οχάϊο, οι οποίοι διεξήγαγαν σχετική έρευνα.

    Λύνετε όσα περισσότερα σταυρόλεξα μπορείτε!

    Οι ερευνητές μελέτησαν το εργασιακό ιστορικό 357 ατόμων, εκ των οποίων οι 122 έπασχαν από τη νόσο, ενώ οι υπόλοιποι 235, όχι.

    Όπως καταλήγει, λοιπόν με την έρευνα, η πνευματική εργασία μπορεί να αποβεί σωτήρια, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Βέβαια, οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν, πως δεν είναι σίγουρο αν η φύση της εργασίας "βοηθά" στην ανάπτυξη στης ασθένειας, ή αν τα άτομα που είναι επιρρεπή στο να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ δεν επιλέγουν να ασκήσουν πνευματική εργασία. Από τις περιπτώσεις, που εξέτασαν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι, που δεν παρουσίαζαν Αλτσχάιμερ έκαναν πνευματικές εργασίες, ενώ οι υπόλοιπο κυρίως χειρονακτικές.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Καθλίν Σμάιδ, είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματα της νόσου να αρχίζουν πολύ νωρίς, ηλικιακά και ίσως να επηρεάζουν την ικανότητα του ανθρώπου να αντεπεξέρχεται στις εργασίες, που απαιτούν συνεχή πνευματική εγρήγορση. Η Δρ. Σμάιδ, τονίζει, πως όταν κάποιος ασκεί πνευματική εργασία για πολλά χρόνια είναι πολύ πιθανό να είναι σε καλύτερη πνευματική κατάσταση στα γηρατειά, καθώς το μυαλό "εξασκείται" συνεχώς. Όμως, η επιστήμονας υπογραμμίζει, πως σε αυτό δε βοηθά μόνο η δουλειά, αλλά και οι δραστηριότητες, που ασκεί ο άνθρωπος στον ελεύθερό του χρόνο άσχετα με την εργασία του. Μάλιστα, η επιστήμονας συμβουλεύει, ιδιαίτερα όσους ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, να παίζουν παιχνίδια στρατηγικής, όπως σκάκι, να λύνουν σταυρόλεξα να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, ή κάποιο μουσικό όργανο.

    Πιθανή η συμβολή και άλλων παραγόντων

    Πάντως, η έρευνα δεν αναφέρει αν παίζει ιδιαίτερο ρόλο η περίοδος της ζωής του ανθρώπου, οπότε και την πνευματική εργασία, αλλά τονίζει, πως είναι σημαντικό ο άνθρωπος να ασκεί το μυαλό του από νωρίς, γιατί, όπως λέει η κα. Σμάιδ, οι πνευματικές δραστηριότητες βοηθούν τον άνθρωπο να δημιουργεί "αποθέματα", που θα αποβούν πολύ χρήσιμα στη ζωή του.

    Όμως, οι επιστήμονες τονίζουν, πως στην ανάπτυξη της νόσου μπορεί να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, καθώς στην έρευνά τους δεν συμπεριέλαβαν άλλους παράγοντες, πχ. κοινωνικοοικονομικούς, διατροφικούς, κτλ.

    Πάντως, Βρετανοί επιστήμονες, τονίζουν, πως, αν και είναι ευέρως αποδεκτό, ότι οι πνευματικές δραστηριότητες βοηθούν, τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει μελετηθούν προσεκτικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να παρερμηνευθούν και να δημιουργηθεί ένα είδος κοινωνικού ρατσισμού για τους πάσχοντες από τη νόσο.

    [02] Τεχνολογία

    Νέα μέθοδος πρόβλεψης σεισμών

    10/8/2004 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Associated Press

    Στα πρόθυρα της ανακάλυψης μιας νέας μεθόδου πρόβλεψης σεισμών υποστηρίζουν πως βρίσκονται Σουηδοί επιστήμονες. Η νέα αυτή μέθοδος, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να ειδοποιήσει για την επίσκεψη του Εγκέλαδου βδομάδες πριν, βασίζεται στην παρακολούθηση των συγκεντρώσεων ψευδαργύρου και χαλκού, καθώς και άλλων μετάλλων, στο νερό του υπεδάφους, σε περιοχές με σεισμικό ιστορικό. Οι προγνώσεις σεισμών θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα γενικά επισφαλείς, δεδομένου ότι ακριβή σημεία προειδοποιήσεων προκύπτουν στην ουσία μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν από την πλήρη εξέλιξη του φαινομένου. Εντούτοις, τα μέλη της σουηδικής ομάδας, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Γεωλογία" της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας, χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη τους ως επαναστατική, τονίζοντας ότι μελλοντική αξιοποίηση της θα μπορέσει να σώσει ζωές.

    Μια ομάδα μετάλλων προδίδει το "μυστικό"...

    Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που διεξήγαγε την εν λόγω έρευνα, χρησιμοποίησε δείγματα νερού που συνέλεξε από βάθος περίπου 1500 μέτρων, στο υπέδαφος περιοχής της βόρειας Ισλανδίας. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις συγκεκριμένων μετάλλων αυξήθηκαν δραματικά λίγες εβδομάδες προτού ένας σεισμός εντάσεως 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήξει την περιοχή. Ειδικότερα, οι συγκεντρώσεις μαγγανίου, ψευδαργύρου και χαλκού στο νερό σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1000%. Μετά τη δόνηση επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

    "Προκειμένου να τεκμηριωθεί η μέθοδος είναι απαραίτητο να γίνουν παρόμοια τεστ και σε άλλες περιοχές που πλήττονται συχνά από σεισμούς", δήλωσε από την Ισλανδία ο Alasdair Skelton καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και εμπνευστής της ιδέας. "Ελπίζουμε ότι και άλλοι επιστήμονες θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό, διότι χρειαζόμαστε ανάλογες πληροφορίες και από άλλες σεισμικές δονήσεις", πρόσθεσε δηλώνοντας αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

    Όπως εξήγησε η Lillemor Claesson, μέλος της επιστημονικής ομάδας, το βραχώδες υπόστρωμα κοντά στις "ευπαθείς" περιοχές παρουσιάζει συνήθως πληθώρα ρηγμάτων που περιέχουν νερό. Λίγο πριν το σεισμό η θερμοκρασία του υποστρώματος σημειώνει άνοδο με αποτέλεσμα διάφορα μέταλλα να απελευθερώνονται στο νερό.

    Στην περίπτωση που μελετήθηκε στην Ισλανδία, το υπέδαφος ήταν από βασάλτη, ένα πέτρωμα που απαντά και σε άλλες χώρες, που βρίσκονται σε σεισμογενείς ζώνες, όπως η Χαβάη και η Ιαπωνία. "Οι έλεγχοι σε άλλες περιοχές που το υπέδαφος διαφέρει θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ούτως ώστε να μελετηθούν τα ανάλογα μέταλλα", είπε η Claesson. Η Σουηδή επιστήμονας διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ισλανδικό υπέδαφος, λαμβάνοντας τακτικά δείγματα νερού, μέχρι το 2007, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "περιμένει το μεγάλο σεισμό".

    [03] Διάφορα

    Γάτα-πιλότος: σημειώσατε 1! Γάτα "αεροπειρατής"!

    10/8/2004 1:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2004 5:28:03 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ήταν μία συνηθισμένη πτήση από τις Βρυξέλλες στη Βιέννη. Όλα έβαιναν καλώς, μέχρι, που ένας περίεργος επιβάτης έλαβε δράση, προκαλώντας πανικό σε επιβάτες και πλήρωμα. Ο λόγος για μία γατούλα με άγριες διαθέσεις, η οποία εισέβαλε ξαφνικά στο πιλοτήριο αναγκάζοντας τον πιλότο να κάνει αναγκαστική προσγείωση. Όλα άρχισαν, όταν ένα παιδάκι θέλησε να χαϊδέψει το συμπαθές τετράποδο, που έφερε μία κυρία μαζί της σε ειδικό κλουβί. Μόλις, όμως, άνοιξε το κλουβί, το ζωηρό αιλουροειδές, πετάχτηκε έξω και άρχισε να τρέχει στο αεροπλάνο. Μάταια προσπάθησαν οι επιβάτες να ακινητοποιήσουν τον ταραξία. Η γάτα αποδείχτηκε "γάτα" και τους ξέφευγε συνεχώς. Στο μεταξύ, οι αεροσυνοδοί ήταν απασχολημένοι με την προετοιμασία του γεύματος και δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε στο αεροπλάνο. Όταν, μία αεροσυνοδός πήγε τα γεύματα στους πιλότους, το αγριεμένο ζώο εισέβαλε στο πιλοτήριο και επιτέθηκε στο δεύτερο πιλότο, ο οποίος προσπάθησε να το πιάσει, αλλά εις μάτην. Τελικά, ο πιλότος αναγκάστηκε να προσγειώσει το αεροπλάνο, μήπως καταφέρουν και ηρεμήσουν την τρομαγμένη γατούλα, ενώ η αεροπορική εταιρία, SN Brussels Airlines, είπε, πως θα διεξάγει έρευνες για τις συνθήκες του συμβάντος. Πάντως, αυτό, που ήθελε η γάτα να βγει δηλαδή από το αεροπλάνο- το πέτυχε!

    [04] Υγεία

    Ανοίγει ο δρόμος για άλλα τροποποιημένα εμβόλια Γενετικά τροποποιημένο εμβόλιο

    10/8/2004 2:02:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Γεγονός είναι πλέον το πρώτο γενετικά τροποποιημένο εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα υποαλλεργικό εμβόλιο για την καταπολέμηση της αλλεργίας στη γύρη της σημύδας (δένδρο εκ των βετουλοειδών), το οποίο ανοίγει το δρόμο για την παρασκευή άλλων εμβολίων του τύπου αυτού. Μέχρι σήμερα, η θεραπεία για τις αλλεργίες ήταν να εκθέτουν τους ασθενείς σε φυσικά αλλεργιογόνα, με συνέπεια οι αλλεργίες να επιδεινώνονται.

    Χωρίς παρενέργειες

    Για την αποφυγή των παρενεργειών, η ομάδα του Ρούντολφ Βαλέντα, του πανεπιστημίου της Βιέννης, παρασκεύασε ένα εμβόλιο από το βασικό συστατικό, που προκαλεί την αλλεργία στη γύρη της σημύδας και το τροποποίησε γενετικά, ώστε αυτό να είναι υποαλλεργικό.

    Οι ερευνητές εφάρμοσαν το πείραμά τους σε 124 ασθενείς επί ένα χρόνο, και η χορήγηση έγινε πριν η περίοδος της αλλεργίας στη γύρη της σημύδας φτάσει στο ζενίθ της.

    Κατόπιν σε όλη τη διάρκεια του έτους μετριόταν το επίπεδο των αντισωμάτων, που δείχνει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν στους ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο, μια αύξηση των αντισωμάτων IgG (ανοσοσφαιρίνη G) τα οποία εμποδίζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ κατέγραψαν σε αυτούς αλλεργικές παρενέργειες ελάσσονος σημασίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αποδεικνύει, ότι υποαλλεργικά εμβόλια μπορούν να παραχθούν χάρη στο γενετικό πλούτο για την αντιμετώπιση πολλών συχνών αλλεργιών.

    Σε πλήρη εξάπλωση οι αλλεργικές ασθένειες πλήττουν σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες το 30% του πληθυσμού τους, από 10% που ήταν το 1980, ενώ το 2010 ίσως προσβάλλουν το 50% του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    [05] Διάφορα

    Αλλά εις μάτην! Παρανόμησε για την αγάπη του

    10/8/2004 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Για όλα έφταιγε ένας τυπικός έλεγχος στο αμάξι ενός 23χρονου Γερμανού, ο οποίος αντί να δυσανασχετήσει, όπως κάνουν οι περισσότεροι, ερωτεύτηκε το όργανο της τάξης. Δεν μπορούσε να αντέξει στην ιδέα, ότι δε θα την ξανάβλεπε και σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο να τραβήξει την προσοχή της. Έτσι, λοιπόν, τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα της κοπέλας και είπε, πως ήταν μάρτυρας αγοραπωλησίας ναρκωτικών, στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλη του Φούερθ. Έπειτα, είπε, πως ο έμπορος είχε φύγει με ένα Fiat. Μάλιστα, έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον δικό του. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος έξι περιπολικά της αστυνομίας. Τελικά, μετά από "άγρια" καταδίωξη, οι αστυνόμοι συνέλαβαν το "δράστη", ο οποίος, προς μεγάλη απογοήτευση, διαπίστωσε, ότι η αγαπημένη του δεν είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση. Τελικά, αναγκάστηκε να τα ομολογήσει όλα και πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για την καλοσκηνοθετημένη φάρσα, που έκανε στους αστυνομικούς. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να πληρώσει το κόστος της καταδίωξης. Ποιος ξέρει, όμως, μπορεί η όμορφη αστυνομικός να συγκινηθεί από την αγάπη του και τελικά το όνειρό του να γίνει πραγματικότητα.

    [06] Αθλητισμός

    Τέλος για τον Λουΐς Ενρίκε

    10/8/2004 5:52:00 μμ

    Ο Λουΐς Ενρίκε πήρε τη μεγάλη απόφαση. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός που έκανε σπουδαία καριέρα με την Μπαρτσελόνα και τους "φούριας ρόχας", αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά: "Δεν βλέπω τον εαυτό μου ικανό να πρωταγωνιστήσει σε υψηλό επίπεδο. Θα παρακολουθήσω την καινούργια χρονιά από τη θέση μου στις εξέδρες". Ο Λουΐς Ενρίκε αγωνίσθηκε μεταξύ άλλων στη Χιχόν, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, ενώ το 1992 στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις πρώτες δύο χρονιές του με τα "χρώματα" της Μπαρτσελόνα, σημείωσε 35 γκολ, ενώ στην εθνική Ισπανίας μετρά 62 συμμετοχές.

    [07] Οικονομία

    Σύμφωνα με εγγραφές μαθητών Στα "ύψη" τα δίδακτρα ξένων γλωσσών

    10/8/2004 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυξήσεις σημειώθηκαν από 18% έως 20%, στα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, σύμφωνα με τις προεγγραφές μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά. Την αντίθεση του κλάδου στη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση των διδάκτρων στην ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικότερα για την απελευθέρωση των διδάκτρων στις πρώτες τάξεις κάθε σχολικής βαθμίδας, καθώς και στα ΙΕΚ και τα φροντιστήρια, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρούτος. "Μέχρι σήμερα στοιχεία για υψηλές ανατιμήσεις στα φροντιστήρια δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να παρέμβει εκ νέου άμεσα εφόσον διαπιστώσει ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί", τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου.

    "Νομίζουμε ότι η πολιτική μας είναι δίκαιη"

    Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δικαιολόγησαν την άποψή τους για επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων στο ύψος του πληθωρισμού, παρουσιάζοντας στοιχεία από το 1992, σύμφωνα με τα οποία οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν τις χρονιές που υπήρχε πλήρης απελευθέρωση.

    Στη πρότασή του αυτή "απάντησε" ο υφυπουργός δηλώνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί, ενώ πετυχαίνουν αυξήσεις στους μισθούς τους πολλαπλάσιες του πληθωρισμού, ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει το μοντέλο της επιβολής πλαφόν στα δίδακτρα στο ύψος του τιμαρίθμου.

    "Νομίζουμε ότι η πολιτική μας είναι δίκαιη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου και επανέλαβε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται αυστηρές και εφαρμόσιμες κυρώσεις για τους παραβάτες.

    Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα λειτουργίας φροντιστηρίων εντός των ιδιωτικών σχολείων, η ΟΙΕΛΕ διατύπωσε την πλήρη αντίθεσή της, ενώ για την τιμολόγηση αυτών των μαθημάτων -εφόσον ισχύσουν- ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι η νέα ρύθμιση για τα δίδακτρα περιλαμβάνει σήμερα όλες τις υπηρεσίες των ιδιωτικών σχολείων.

    Τέλος, ο κ. Παπαθανασίου αναμένει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να παρέμβει για να υπάρξει εμφανής διαχωρισμός μεταξύ των φροντιστηριακών μαθημάτων και των ενισχυτικών διδασκαλιών που ήδη εφαρμόζουν τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία.

    [08] Πολιτισμός

    Με "μάτια βουρκωμένα" Τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

    10/8/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με παρατεταμένα χειροκροτήματα, συγκίνηση και ένα παλιό τραγούδι το "μάτια βουρκωμένα" αποχαιρέτησαν σήμερα συγγενείς, καλλιτέχνες και απλοί πολίτες τον μεγάλο πρωταγωνιστή του θεάτρου και του κινηματογράφου Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η αυλαία για το μεγάλο μας ηθοποιό, που χάρισε στο κοινό πάνω από 50 ταινίες και 90 θεατρικά, έπεσε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Η σορός του είχε εκτεθεί από το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου. Ήταν όλοι εκεί ο γιος του Γιάννης, η σύντροφος της ζωής του Νάντια Μουρούζη, η πρώην σύζυγος του Νανά, τα δύο αδέλφια της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο υφυπουργός Πέτρος Τατούλης, φίλοι του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, όπως ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, πολλοί καλλιτέχνες αλλά και απλοί πολίτες. Τους επικήδειους εκφώνησαν ο Δήμαρχος του Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης και οι ηθοποιοί Βασίλης Κολοβός, Ρήγας Αξελός και Σάσα Καστούρα.

    Ο δήμαρχος του Πειραιά αναφέρθηκε στην μία και μοναδική ιδιότητα του Δ. Παπαμιχαήλ, αυτή του Πειραιώτη, του μάγκα, του αληθινού άντρα, του κιμπάρη, μία ιδιότητα πού -όπως είπε ο δήμαρχος του Πειραιά- τον συνόδεψε μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο κ. Αγραπίδης, ανακοίνωσε επίσης, ότι στη συμβολή των οδών Αντωνίου Θεοχάρη και Ηροδότου στο Χατζακυριάκειο, εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι του Δ. Παπαμιχαήλ, θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλακέτα, ενώ θα θεσμοθετηθεί θεατρικό έπαθλο του Δήμου Πειραιά που θα φέρει το όνομα του μεγάλου ηθοποιού.

    [09] Διεθνή

    5,6 Ρίχτερ συγκλόνισαν την επαρχία Γιουνάν Στο ρυθμό του Εγκέλαδου η Κίνα

    10/8/2004 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίσθηκαν από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην επαρχία Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο σεισμός σημειώθηκε στην κομητεία Λουντιάν, στην επαρχία Γιουνάν στις 18:26 τοπική ώρα, σε απόσταση 255 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας της επαρχίας, Κανμίνγκ, προσθέτει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο την Κρατική Σεισμολογική Υπηρεσία. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η έκταση των ζημιών. Το μεσημέρι, σεισμός ίδιας έντασης εκδηλώθηκε στη γειτονική Ιαπωνία, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 August 2004 - 16:50:18 UTC