Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτυσσόμενα παπούτσια
  • [02] Πρόγραμμα κοινής δράσης για το Κυπριακό Συνομιλίες Ελλάδας-Κύπρου
  • [03] Ολυμπιακό φυλλάδιο για τα "καπέλα" στις τιμές
  • [04] Στον ΠΑΟΚ ο Γκαγκαλούδης
  • [05] Κυνηγοί μετεωριτών
  • [06] Αποθέωση Πέπε
  • [07] Εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός σε βοηθητικό χώρο Εκρηξη σε εταιρεία
  • [08] Οι "λεγεωνάριοι" του Ότο

    [01] Διάφορα

    Πτυσσόμενα παπούτσια

    4/8/2004 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η ιδέα ανήκει σε Αμερικανό σχεδιαστή αθλητικών ειδών, ο οποίος δημιούργησε αθλητικά ευέλικτα παιδικά παπούτσια, τα οποία "μεγαλώνουν" μαζί με τα πόδια των παιδιών... Το προϊόν έχει ήδη βγει στη γερμανική αγορά με την ονομασία "Max, der Wurm" (Μαξ το σκουλήκι), περιγράφεται ως μακροπρόθεσμα οικονομικό και απευθύνεται στους γονιούς που έχουν βαρεθεί να αγοράζουν συνεχώς νέα ζευγάρια για τα "ανυπόμονα" πόδια των βλασταριών τους. Ο μηχανισμός είναι απλός. Βρίσκεται ενσωματωμένος στη σόλα μεταξύ δακτύλων και πτέρνας. Με το πάτημα ενός κουμπιού ενεργοποιείται και επιμηκύνεται κατά βούληση μια προσθήκη σε σχήμα φυσαρμόνικας μέχρι να προσαρμοσθεί πλήρως στο μέγεθος του ποδιού.

    Ερωτηθείς η εκπρόσωπος της εταιρείας K2 Inc, Bernadette Lingg γιατί επελέγη ειδικά η αγορά της Γερμανίας για το ντεμπούτο του προϊόντος, απάντησε πως η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας έχει στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε πιο οικονομικές λύσεις. "Η γερμανική αγορά σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εξαιτίας του αριθμού των εισαγόμενων μοντέλων και των ιδιαίτερα υψηλών τιμών" σχολίασε και δήλωσε αισιόδοξη για τις επιδόσεις του αγαπημένου "σκουληκιού" της εταιρείας.

    [02] Κυπριακό

    Πρόγραμμα κοινής δράσης για το Κυπριακό Συνομιλίες Ελλάδας-Κύπρου

    4/8/2004 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας είχαν σήμερα συνομιλίες στη Λευκωσία, στην οποία καθόρισαν το πρόγραμμα κοινής δράσης και συμφώνησαν το συντονισμό των ενεργειών τους για αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό και εκκρεμούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Στη συνέχεια ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα κοινής δράσης. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις θεωρούνται υψίστης σημασίας, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν εντατικές επαφές σε διάφορα επίπεδα με διάφορες χώρες και σώματα καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Οι εισηγήσεις των δύο υπουργείων αφορούν χειρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους δύο Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το χρηματοδοτικό και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα), καθώς και τα θέματα που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ και το ρόλο των Τουρκοκυπρίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Σημειώνεται ότι επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και σε αυτή συμμετέχουν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες - Στρασβούργο Νίκος Αιμιλίου και στη Νέα Υόρκη Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας. Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεννηματάς και συμμετέχουν ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Βασίλης Κασκαρέλης, ο διευθυντής διεύθυνσης Κύπρου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Τριτάρης, καθώς και λειτουργοί της ελληνικής πρεσβείας στην Λευκωσία.

    [03] Οικονομία

    Ολυμπιακό φυλλάδιο για τα "καπέλα" στις τιμές

    4/8/2004 5:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα εύχρηστο φυλλάδιο ενημέρωσης κυρίως των ολυμπιακών επισκεπτών, με τις τιμές εκκίνησης 20 βασικών υπηρεσιών και 50 αγαθών ευρείας κατανάλωσης δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Το φυλλάδιο, το οποίο είναι μεταφρασμένο σε έξι γλώσσες, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, αραβικά και κινεζικά διανέμεται σε όλες τις εισόδους της χώρας, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα μουσεία αλλά και σε κεντρικά σημεία των ολυμπιακών πόλεων. Έχει τυπωθεί σε 300.000 αντίτυπα.

    Καταγγελίες στη γραμμή 1520

    Οι βασικοί τομείς που αναφέρονται στο εύχρηστο φυλλάδιο, μικρών διαστάσεων, είναι οι τιμές των μετακινήσεων, με ταξί και τα μέσα μαζικής μαζικής μεταφοράς, οι ιατρικές υπηρεσίες, (οδοντιάτρου, παθολόγου, καρδιολόγου), οι τιμές προϊόντων που διατίθενται σε κυλικεία, καφετέριες, περίπτερα, οι τιμές βασικών προϊόντων διατροφής, οι τιμές εισιτηρίων σινεμά, πάρκινγκ, ενοικίασης αυτοκινήτων .

    Την ίδια ώρα, λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του ΥΠΑΝ, στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν τα παράπονα και τις καταγγελίες τους.

    Η υπηρεσία λειτουργεί από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

    [04] Αθλητισμός

    Στον ΠΑΟΚ ο Γκαγκαλούδης

    4/8/2004 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το παρελθόν του Γιάννη Γκαγκαλούδη στον Άρη προσθέτει αρκετές ιδιαιτερότητες στην μεταγραφή του Έλληνα φόργουροντ στην ομάδα του ΠΑΟΚ, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε για τον ίδιο τον καλαθοσφαιριστή, ούτε για τον πρόεδρο της ομάδας, Τάκη Πανελούδη. Ο Γκαγκαλούδης υπέγραψε σήμερα το συμβόλαιο με την νέα του ομάδα, διάρκειας 1+1 χρόνια και στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του "δικεφάλου" αρνήθηκε να ρίξει "λάδι στην φωτιά" της αντιπαλότητας των δύο συλλόγων της συμπρωτεύουσας. "Ειπώθηκαν πολλά για την μεταγραφή μου στον ΠΑΟΚ", επεσήμανε αρχικά ο Γκαγκαλούδης και συμπλήρωσε, "Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να πω τίποτα περισσότερο πέρα από το ότι θα μιλήσω μέσα στο γήπεδο. Δεν ήρθα εδώ να μιλήσω άσχημα για τον Άρη, ούτε για να δημιουργήσω αντιπαλότητα. Το τύμπανο που χτυπούσα στον Άρη, το έκανα και στον Παναθηναϊκό, θα το κάνω ενδεχομένως και στον ΠΑΟΚ".

    Ώριμος...

    Για το μέλλον του στην ομάδα τόνισε, "Θεωρώ ότι έχω ωριμάσει αρκετά αγωνιστικά και με τις εμπειρίες που είχα τα τελευταία χρόνια σε Άρη και παναθηναϊκό, αν και στον τελευταίο δεν είχα ενεργό ρόλο, μπορώ να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ". Ενώ για την συνεργασία του με τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς επεσήμανε, "Μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ καλά. Νομίζω ότι έχω να μάθω πολλά έχοντας συμπαίκτη μου τον Μουλαομέροβιτς".

    [05] Τεχνολογία

    Κυνηγοί μετεωριτών

    4/8/2004 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Εάν κάποιος Βρετανός φυλάει στο σπίτι του ένα αντικείμενο που βρήκε κάποτε τυχαία στην αυλή του, τώρα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει εάν πρόκειται για κάποιον μετεωρίτη που "επέλεξε" να προσγειωθεί στον κήπο του. Κι αν αυτό σας φαίνεται εξαιρετικά σπάνιο, απατάσθε, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από 30 μετεωρίτες το χρόνο προσγειώνονται στα εδάφη της Γηραιάς Αλβιόνος. Έτσι, το Open University, που βρίσκεται μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμινχαμ, και το BBC καλούν τους Βρετανούς να επισκεφθούν, από τις 9 Αυγούστου, μια ειδική ιστοσελίδα που θα τους βοηθάει να διαπιστώσουν εάν η παράξενη πέτρα που έχουν βρει πρόκειται για πραγματικό μετεωρίτη.

    Τα αρχαιότερα αντικείμενα

    Το πρόγραμμα του πανεπιστημίου και του διεθνούς δικτύου ευελπιστούν να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ενδιαφερθεί για το κυνήγι μετεωριτών που οι περισσότεροι περνούν απαρατήρητοι και, επομένως, δεν καταγράφονται.

    Χιλιάδες μετεωρίτες πιστεύεται ότι βρίσκονται στο έδαφος της Βρετανίας στους οποίους οι επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη σημασία καθώς παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος καθώς και για τα αστέρια που εξαφανίστηκαν πριν ακόμα το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. "Είναι βράχοι από το διάστημα και είναι τα αρχαιότερα αντικείμενα που μπορούμε να αγγίξουμε", λέει ο Ρίτσαρντ Γκρίνγουντ του Open University.

    Εάν κάποιος βρει έναν μετεωρίτη, το αντικείμενο θα ονομαστεί βάσει της περιοχής στην οποία βρέθηκε και θα καταχωρηθεί σε ειδικό κατάλογο ευρημάτων του βρετανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Οι ερευνητές θα πάρουν ένα δείγμα από το μετεωρίτη ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα το κρατήσει αυτός που το βρήκε ή ο ιδιοκτήτης της έκτασης όπου βρέθηκε. Μέχρι σήμερα, στη Βρετανία έχουν βρεθεί μετεωρίτες σε είκοσι περιοχές.

    Σχετικά Links:

    BBC

    Open University

    [06] Αθλητισμός

    Αποθέωση Πέπε

    4/8/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πρωτόγνωρες στιγμές ζει σήμερα η ομάδα του Ηρακλή, καθώς περισσότεροι από 2.000 φίλοι του "Γηραιού" υποδέχτηκαν σε μια μαγική ατμόσφαιρα τον Τζουζέπε Σινιόρι, δείχνοντας του το πάθος τους για την ομάδα και για καλές εμφανίσεις στο νέο πρωτάθλημα. Το προπονητικό κέντρο της ομάδας στην Μίκρα ασφυκτιούσε από κόσμο το απόγευμα καθώς περίπου 2.000 φίλοι της ομάδα είχαν "στήσει" μια μεγαλοπρεπέστατη επιτροπή υποδοχής για τον Ιταλό, την ίδια στιγμή που άλλοι περίπου 300 τον περίμεναν στο αεροδρόμιο για να τον συνοδέψουν μέχρι εκεί. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η διοίκηση της ομάδας έδειξε να ανταποκρίνεται άψογα στο ύψος των περιστάσεων, καθώς είχε φροντίσει να είναι όλα στην εντέλεια και να δώσει τον απαραίτητο πανηγυρικό τόνο, ενώ στα υπέρ της ασφαλώς είναι και το γεγονός πως ήδη ξεκίνησε να παράγει την φανέλα με το νούμερο "10" την οποία θα φορέσει ο Ιταλός, που όπως ήταν φυσικό έγινε ανάρπαστη. Το ίδιο ανάρπαστα γίνονται ασφαλώς και τα εισιτήρια διαρκείας του συλλόγου καθώς μέσα στις λίγες ημέρες που έχει ανακοινωθεί η μεταγραφή έχουν πωληθεί πολύ περισσότερα από όσα ήλπιζαν οι διοικούντες την ομάδα.

    [07] Εσωτερικά

    Εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός σε βοηθητικό χώρο Εκρηξη σε εταιρεία στο Μενίδι

    4/8/2004 6:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 4 τα ξημερώματα σε τουαλέτα βοηθητικού χώρου των εγκαταστάσεων της εταιρείας ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στο Μενίδι. Ο χώρος που είχε τοποθετηθεί η βόμβα δεν χρησιμοποιείται. Τα ξημερώματα κάτοικος της περιοχής ειδοποίησε την αστυνομία για κάποιο θόρυβο, στο σημείο μετέβη περιπολικό του τμήματος αλλά δεν διαπίστωσε εξωτερικά να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αποχώρησε. Στις 10 το πρωί ο υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας ενημέρωσε την αστυνομία ότι είχε γίνει έκρηξη σε εσωτερική τουαλέτα του βοηθητικού χώρου από άγνωστη αιτία, η οποία προκάλεσε μικρές ζημιές. Οι πυροτεχνουργοί που έκαναν αυτοψία στο χώρο διαπίστωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο ωρολογιακό μηχανισμό πολύ μικρής ισχύος, τα υπολείμματα του οποίου εξετάζονται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    [08] Αθλητισμός

    Οι "λεγεωνάριοι" του Ότο

    4/8/2004 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς καμία διαφορά σε σχέση με εκείνους που εμπιστεύθηκε στο EURO 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ "κάλεσε" σήμερα του Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα ξένα πρωταθλήματα. Στις κλήσεις του Γερμανού προπονητή για το φιλικό με την Τσεχία στις 18 Αυγούστου στην Πράγα, περιλαμβάνονται όλοι οι ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας και φυσικά εκείνοι που τότε αγωνίζονταν στην Ελλάδα και πλέον έχουν φύγει για "άλλες πολιτείες". Ο λόγος για τους Γιούρκα Σεϊταρίδη της Πόρτο, τον Μιχάλη Καψή της Μπορντό και τον Θοδωρή Ζαγοράκη της Μπολόνια, οι οποίοι ήρθνα να προστεθούν στους Νίκο Νταμπίζα (Λέστερ), Τραϊανό Δέλλα (Ρόμα), Στέλιο Γιαννακόπουλο (Μπόλτον), Αγγελο Χαριστέα (Βέρντερ Βρέμης), Τάκη Φύσσα (Μπενφίκα), Ζήση Βρύζα (Φιορεντίνα) και Γιώργο Καραγκούνη (Ιντερ). Αξίζει να σημειωθεί πως οι "λεγεωνάριοι" καλούνται νωρίτερα από εκείνους που αγωνίζονται εν Ελλάδι και πιθανότατα η ίδια συνταγή θα ακολουθηθεί με αυτούς, με μοναδικό ερωτηματικό την ενδεχόμενη προσθήκη ενός ακόμη επιθετικού δεδομένου πως ο Ντέμης Νικολαϊδης έχει αποσυρθεί και πως ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έχει υποχρεώσεις με την εθνική ελπίδων. Στις απουσίες από τις σημερινές κλήσεις συγκαταλέγεται εκείνη του Φάνη Κατεργιαννάκη, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στο εξωτερικό και ο λόγος για αυτό είναι πως ο Ρεχάγκελ έπρεπε να καλέσει λιγότερους παίκτες από εκείνους που είχε στην διάθεσή του στην Πορτογαλία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 August 2004 - 16:50:19 UTC