Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ
  • [02] Διαμάχη στη Βουλή "Πυρά" για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων
  • [03] Στην Μαρσέιγ ο Λιζαραζού
  • [04] Aυστηρά μέτρα ελέγχου η ΑΕΚ
  • [05] Αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή Εκλογές για γραμματέα στη ΝΔ
  • [06] Επιστροφή στην Αθήνα για τον Ντεμπά
  • [07] Υπάρχει ζωή στον Άρη; Τα μυστικά του Κόκκινου Πλανήτη
  • [08] Στην Φιορεντίνα ο Πορτίγιο

    [01] Ιράκ

    Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ

    28/7/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- BBC- Reuters

    Μακάβριες εικόνες και έξαρση της βίας έζησε για άλλη μια φορά το Ιράκ, περίπου ένα μήνα μετά την παράδοση της εξουσίας από τους Αμερικανούς στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Από τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν στη Μπακούμπα, τη Βαγδάτη και τη Φαλούτζα, τουλάχιστον 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν. Παγιδευμένο όχημα εξερράγη έξω από τη διεύθυνση της αστυνομίας στη Μπακούμπα, ρουκέτες έπληξαν κτήριο στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου αντάρτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ μια γέφυρα στη Φαλούτζα "χτυπήθηκε" από βόμβα. Λίγες ώρες αργότερα στο Ραμαντί, ένοπλοι απήγαγαν τους γιους του κυβερνήτη της επαρχίας Αλ Ανμπάρ.

    Κόλαση με βόμβες και ρουκέτες

    Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν έξω από την αστυνομική διεύθυνση στη Μπακούμπα. Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά προσπέρασε ένα μικρό λεωφορείο και ανατινάχθηκε, παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 70 Ιρακινούς πολίτες, που εκείνη την ώρα ψώνιζαν αμέριμνοι ή περίμεναν στην ουρά για να καταταγούν στα σώματα της αστυνομίας και του στρατού.

    Το νοσοκομείο της πόλης γέμισε με περίπου 30 τραυματίες. "Είδα ένα αυτοκίνητο να προσπερνά το μικρό λεωφορείο και να πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο κόσμο", είπε ο Ριάντ Αμπντούλ Λατίφ, αξιωματικός στο αστυνομικό τμήμα της Μπακούμπα.

    Στη Φαλούτζα, τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από την έκρηξη βόμβας σε γέφυρα στη Χαμπάνια, 17 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.

    Η έκρηξη σημεριώθηκε όταν αμερικανική αυτοκινητοπομπή και περίπολος της ιρακινής αστυνομίας διασταυρώθηκαν στη γέφυρα, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και ο επικεφαλής της αστυνομίας της Χαμπάνια.

    Το πρωί στη Βαγδάτη, επτά μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες στο χωριό Σουέιρε, νότια της πόλης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, έχασαν τη ζωή τους 35 αντάρτες, ενώ 40 συνελήφθησαν από τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Αργότερα, δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα 13χρονο παιδί, σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη βλήματος, το οποίο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ρουκέτα έπληξε την πολυσύχναστη οδό Χάιφα, η οποία είναι γνωστή ως "οχυρό" ανταρτών και ποινικών εγκληματιών.

    Απαγωγών συνέχεια

    Λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις, ένοπλοι άνδρες απήγαγαν στο Ραμαντί τους τρεις γιους , ηλικίας 15 ως 30 ετών, του κυβερνήτη της επαρχίας Αλ Ανμπάρ, του δυτικού Ιράκ.

    Η ομάδα των ενόπλων μπήκε στο σπίτι του κυβερνήτη Άμπντελ Καρίμ Μπέρτζες, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του, και απήγαγαν τους γιους του Εζεντίν, Μουστάφα και Ιμπραήμ. Στη συνέχεια, οι απαγωγείς έβαλαν φωτιά στο σπίτι, αφού έβγαλαν από αυτό τη σύζυγο και τις κόρες του, τις οποίες άφησαν ελεύθερες.

    Οι συμμαχικές δυνάμεις και η ιρακινή αστυνομία διεξάγουν έρευνες στις γύρω περιοχές για τον εντοπισμό των απαγωγέων.

    [02] Εσωτερικά

    Διαμάχη στη Βουλή "Πυρά" για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

    28/7/2004 7:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Εν μέσω διαμάχης υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και των πανωτοκίων. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Κυβέρνηση για φοροεπιδρομή, ξεπλύμα μαύρου χρήματος και αμνήστευση των οικονομικών εγκλημάτων. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη και του υφυπουργού, Αδάμ Ρεγκούζα, επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ο εγκαινιασμός μιας νέας περιόδου για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, "που θα κλείσει οριστικά τον κύκλο του παρελθόντος".

    Σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση

    Κατά των ρυθμίσεων τάχθηκε σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ενώ έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με σημείο αιχμής την τροπολογία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

    "Με τον λεγόμενο επαναπατρισμό των κεφαλαίων ανοίγει ο δρόμος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη νομιμοποίηση του οικονομικού εγκλήματος", υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Φώτης Κουβέλης του ΣΥΝ, τόνισε πως "το περιθώριο των 6 μηνών για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων είναι αρκετό, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες του ξεπλύματος", ενώ η Ελπίδα Παντελάκη από το ΚΚΕ έκανε λόγο αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, αφού, όπως υποστήριξε, δεν καταργείται η απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής που επιτρέπει τον ανατοκισμό.

    Η αντίδραση της Κυβέρνησης

    Άμεση ήταν η απάντηση της Κυβέρνησης δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Ο υπουργός επεσήμανε, ότι οι τράπεζες που θα υποδεχθούν τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια, θα εφαρμόσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν την προέλευσή τους.

    "Οι έλεγχοι για το ξέπλυμα χρήματος θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Τίποτα δεν αμνηστεύεται, πλην των φορολογικών αδικημάτων", είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε τις προθέσεις του προκατόχου του από το ΠΑΣΟΚ, Νίκου Χριστοδουλάκη, να προβεί σε αντίστοιχη ρύθμιση επανεισαγωγής κεφαλαίων.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η συζήτηση επί των άρθρων θα ολοκληρωθεί αύριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παράταση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

    [03] Αθλητισμός

    Στην Μαρσέιγ ο Λιζαραζού

    28/7/2004 8:16:00 μμ

    Στη λιμάνι της Μασσαλίας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μπισέν Λιζαραζού που συμφώνησε σε όλα με την διοίκηση της Μαρσέιγ και υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας. "Ο Λιζαραζού συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά με τους καινούριους συμπαίκτες του στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, ενώ παρακολούθησε και το φιλικό της Μαρσέιγ με τη Ρεν", αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του γαλλικού συλλόγου. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του 97 φορές διεθνούς με την Εθνική Γαλλίας από τον σύλλογο, με τον οποίο κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Γερμανίας, τρία Κύπελλα Γερμανίας και το Τσάμπιονς Λιγκ του 2001.

    Ιδιαιτέρως χαρούμενος

    "Είναι επιτέλους επίσημο και μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά", ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Λιζαραζού στην επίσημη ιστοσελίδα της Μαρσέιγ και συνέχισε: "Επέλεξα τη Μαρσέιγ αφού ο Ζοζέ Ανιγκό μου έδωσε την εντύπωση ενός πολύ φιλόδοξου ατόμου ενώ και στις συζητήσεις μου με τον Κριστόφ Μπουσέ (πρόεδρος) και τον Πάπε Ντιούφ (αθλητικός διευθυντής) διαπίστωσα ότι η ομάδα έχει μεγάλους στόχους για τη νέα περίοδο. Στη συνέχεια μίλησα και με τον Φαμπιάν Μπαρτέζ, κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, και είχε μόνο θετικά πράγματα να μου πει για την ομάδα. Ακόμη και ο "Ζιζού" (σ.σ. Ζιντάν) μου είπε να πάω στη Μασσαλία αφού γνωρίζει καλά το σύλλογο ενώ και ο Φρανκ Λεμπέφ συμφώνησε με τους υπόλοιπους. Η Μαρσέιγ χτίζει μια πολύ όμορφη ομάδα και η εφετινή περίοδος αναμένεται να είναι συναρπαστική. Είναι μια νέα περιπετεια για εμένα μετά από επτά χρόνια στο Μόναχο και τη Μπάγερν. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που επέστρεψα στη Γαλλία σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο".

    [04] Αθλητισμός

    Aυστηρά μέτρα ελέγχου η ΑΕΚ

    28/7/2004 8:42:00 μμ

    Θες να δεις την ΑΕΚ; Ταυτότητα! Με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση φαινομένων βίας των σκληροπυρηνικών οπαδών, που πέρυσι στοίχισαν πολλαπλές τιμωρίες στην Ένωση, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι όποιος θέλει να πάει στο γήπεδο και να δει την αγαπημένη του ομάδα θα πρέπει πρώτα να περνάει από αυστηρό έλεγχο των προσωπικών στοιχείων του στην είσοδο. Το μέτρο θα ισχύσει από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της επομένης περιόδου, και θα ισχύσει και για τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, που θα πρέπει να συμπληρώνουν υπεύθυνες δηλώσεις στοιχείων, και αν κατά την είσοδό τους στο γήπεδο δεν υπάρχει ταυτοποίηση θα απαγορεύεται η είσοδος.

    Η ανακοίνωση

    Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει:

    "Η ΠΑΕ ΑΕΚ διευκρινίζει ότι τα εισιτήρια διαρκείας φέτος είναι ονομαστικά. Όσοι προσέρχονται στους κατά τόπους αναγνωρισμένους συνδέσμους της ομάδας, για να προμηθευτούν κάρτα διαρκείας, θα πρέπει να συμπληρώνουν στις υπεύθυνες δηλώσεις, τα πλήρη στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας. Η είσοδος στο Ολυμπιακό Στάδιο για τους αγώνες της ΑΕΚ θα γίνεται μετά από αυστηρό έλεγχο των προσωπικών στοιχείων, που θα αναγράφονται σε κάθε εισιτήριο διαρκείας, με την παράλληλη επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας (στρατιωτικής ή διαβατήριο). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ταυτοποίηση των στοιχείων, τότε θα απαγορεύεται η είσοδος στις εξέδρες του Σταδίου. Η διαδικασία αυτή κρίνεται απαραίτητη, ώστε οι φίλαθλοι της ομάδας μας να μπορούν να παρακολουθούν τούς αγώνες με τη μέγιστη ασφάλεια".

    Βαρύ το ιατρικό δελτίο

    Όσον αφορά την προετοιμασία, εκτός προπονήσεων για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, θα μείνει ο Νίκος Γεωργέας που υπέστη θλάση στον δεξί προσαγωγό και άρχισε ήδη θεραπευτική αγωγή. Καθώς πρόκειται για υποτροπή παλαιότερης θλάσης θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας με σταδιακή επανένταξη στις προπονήσεις και αναμένεται στην αγωνιστική δράση προς το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού χάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

    Τραυματίας είναι και ο Στέλιος Μαϊστρέλης, που είχε πάθει θλάση στην τελευταία αγωνιστική της προηγούμενης περιόδου στο ίδιο σημείο, όταν αγωνιζόταν στον Ακράτητο και θα πρέπει να μείνει εκτός προπονήσεων για 5 εβδομάδες.

    Θλάση υπέστη και ο τρίτος τερματοφύλακας, ο νεαρός Αραμπατζής και μέχρι να αποθεραπευτεί η ΑΕΚ θα έχει δυο τερματοφύλακες (Μιχαηλίδη, Χιώτη).

    Στα μεταγραφικά, και σήμερα υπήρξαν συνεχείς επαφές του Νικολαΐδη με τον Γκαμάρα, αλλά ο Παραγουανός ακόμη δεν έχει απαντήσει, ενώ επαφές έχουν γίνει και με τον Γόγολο της Καλλιθέας για να καλύψει τη θέση του κεντρικού αμυντικού.

    [05] Εσωτερικά

    Αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή Εκλογές για γραμματέα στη ΝΔ

    28/7/2004 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ είναι στραμμένα τα βλέμματα, αφού θα εκλεγούν ο νέος γραμματέας και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ απόψε έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Συμβούλιο, που αριθμεί επτά κοινοβουλευτικά και επτά εξωκοινοβουλευτικά μέλη. Για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών υπήρξαν ισάριθμες υποψηφιότητες, από τους κυρίους Γιώργο Βουλγαράκη, Νικήτα Κακλαμάνη, Προκόπη Παυλόπουλο, Βύρων Πολύδωρα και Δημήτρη Σιούφα και τις κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου και Φάνη Πάλη- Πετραλιά. Οι υποψηφιότητες για τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη έφθασαν τις δέκα, ενώ εκλέγονται, λόγω ποσόστωσης, Ντόρα Μπακογιάννη και Θεβρωνία Πατριανάκου, αφού καμία άλλη γυναίκα δεν έθεσε υποψηφιότητα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεκινάει αύριο στις 10 το πρωί, με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.

    [06] Αθλητισμός

    Επιστροφή στην Αθήνα για τον Ντεμπά

    28/7/2004 9:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τέλος η Σλοβενία για τον Νιρέν Ντεμπά που αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να υποβληθεί σε θεραπεία, καθώς συνεχίζονται οι ενοχλήσεις στο πόδι από το σοβαρό τράβηγμα, που έπαθε στο παιχνίδι με την Μπέλα Κράινα. Ο πολιτογραφημένος Σουηδός επιθετικός των "πράσινων", όπως είναι ευνόητο δεν θα μεταβεί και στην Ολλανδία με την υπόλοιπη αποστολή. Τη θεραπεία του Νιρέν Ντεμπά, αλλά και του Ραϊμόντας Ζουτάουτας, έχει αναλάβει στην Αθήνα ο φυσιοθεραπευτής Κώστας Σπανέας. Στο Άμστερνταμ εξάλλου δεν θα ταξιδέψουν και οι νεαροί Οξύζογλου και Μπουσινάκης, που επίσης θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

    Πάει Άμστερνταμ αύριο

    Κατά τα άλλα οι δύσκολες καιρικές συνθήκες "κυνήγησαν" τον Παναθηναϊκό ακόμη και την τελευταία ημέρα της παραμονής του στη Ρόγκλα που ναι μεν είχε ηλιοφάνεια, αλλά το κρύο ήταν τσουχτερό.

    Η πρωινή προπόνηση περιλάμβανε ασκήσεις με σπριντ και αυτοί που ακολούθησαν ατομικά προγράμματα ήταν οι Επαλέ, Μίτου και Ολισαντέμπε. Αντίθετα πάντως από την πρωινή προπόνηση, ο Επαλέ το απόγευμα ακολούθησε κανονικό πρόγραμμα.

    Η αποστολή του Παναθηναϊκού θα αναχωρήσει αύριο το πρωί με τσάρτερ για το Άμστερνταμ, μέσω Μάριμπορ, ενώ αύριο το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί προπόνηση στις 19:00 ώρα Ελλάδος, στο γήπεδο Αρένα.

    Αργότερα οι προπονητές και ένας παίκτης από τις τέσσερις ομάδες που μετέχουν στο τουρνουά, θα παραχωρήσουν, κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Την Παρασκευή οι "πράσινοι" θα παίξουν με τον Άγιαξ ενώ για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί προπόνηση και πάλι στις 19:00. Θα ακολουθήσει ο αγώνας της Κυριακής με τη Ρίβερ Πλέιτ και τη Δευτέρα η ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    Όσον αφορά το θέμα του Άγγελου Μπασινά, ο Παναθηναϊκός όρισε ως ποσό παραχώρησης τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ενώ ο ίδιος ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ, το χρόνο.

    Πάντως, ούτε ο Παναθηναϊκός αλλά ούτε και ο Μπασινάς αγχώνονται για το θέμα της μεταγραφής του, αφού τα χρονικά περιθώρια για ομάδα του εξωτερικού είναι μέχρι τις 31 Αυγούστου.

    Οι μεταγραφές στον Παναθηναϊκό τέλειωσαν με την απόκτηση του Ρούντολφ Σκάτσελ και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη, όπως δήλωσε ο καθ' ύλην αρμόδιος, Βέλιμρ Ζάετς.

    [07] Τεχνολογία

    Υπάρχει ζωή στον Άρη; Τα μυστικά του Κόκκινου Πλανήτη

    28/7/2004 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Επιστημονική Επιθεώρηση "Nature"

    Θέμα χρόνου είναι η συνάντησή μας με τον πρώτο Αρειανό, υποστηρίζουν ορισμένοι από τους επιστήμονες, που αναλύουν τα ευρήματα των διαστημικών αποστολών από τον γειτονικό μας πλανήτη. Σύμφωνα με άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης Nature, οι ειδικοί της NASA και της ESA αναζητούν χημικά στοιχεία, όπως το μεθάνιο που βρέθηκε στον πλανήτη, τα οποία θα αποδείξουν την ύπαρξη ζωής. Πρώτοι στη λίστα των υποψήφιων κατοίκων του Άρη είναι κάποια βακτηρίδια που περιέχουν μεθάνιο και δεν χρειάζονται το φως του Ήλιου ή οξυγόνο για να επιβιώσουν. Αυτή τη στιγμή στον Άρη βρίσκονται συνολικά τρεις διαστημικές αποστολές: το Mars Express, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και δύο ανεξάρτητες αμερικανικές ομάδες, που προσπαθούν να καταγράψουν στοιχεία για τις θερμικές αλλαγές στον Άρη από τη Γη.

    Σημαντικά ευρήματα

    Σύμφωνα με αναφορές, έχει ανιχνευθεί μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Το μεθάνιο μπορεί να επιβιώσει περίπου 400 χρόνια στην ατμόσφαιρα του Άρη προτού διαστεί, γεγονός που σημαίνει, ότι τα αέρια αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι απομεινάρια παλαιότερης διαδικασίας. Με άλλα λόγια, είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμα σήμερα συντελείται παραγωγή μεθανίου στον πλανήτη!

    Μάλιστα, ο επικεφαλής μιας εκ των δύο αμερικανικών ομάδων έχει βρει και την πηγή του μεθανίου! Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το μεθάνιο εκπέμπεται από μια περιοχή δυτικά του Meridiani Planum, της περιοχής που ερευνά αυτή την περίοδο το Opportunity της NASA. Ωστόσο, το ρομπότ δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να συγκεντρώσει σαφή και ασφαλή στοιχεία.

    Επίσης, αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν αναφέρει την ύπαρξη υδρατμών, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, όπως την Arabia Terra και την Elysium Planitia. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν, πως κάτω από την επιφάνεια των περιοχών αυτών υπάρχει πάγος, που προέρχεται από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Και επειδή "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά", οι επιστήμονες αυτοί υποστηρίζουν ότι εκεί μπορεί να ανιχνευθούν ίχνη ζωής!

    Τελικά, υπάρχει ζωή;

    Παρά την ύπαρξη τόσων ευρημάτων και τις πολύχρονες διαστημικές αποστολές, ουδείς μπορεί ακόμα να πει με σαφήνεια αν υπάρχει ζωή ή όχι στον Κόκκινο Πλανήτη. Απάντηση στο βασανιστικό αυτό ερώτημα μπορεί να δώσει μόνο η αποκάλυψη του τύπου του άνθρακα που συμμετέχει στη δημιουργία του μεθανίου.

    Εντούτοις, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει κατηγορηματικά, ότι αν υπάρχει ζωή στον Άρη χρησιμοποιεί τον άνθρακα με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται από τους ζώντες οργανισμούς στη Γη.

    Επίσης, κανένα από τα όργανα που "οργώνουν" αυτή τη στιγμή την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του Άρη, δεν μπορεί να συλλάβει την αναλογία των συστατικών του μεθανίου, που εντοπίστηκε στον πλανήτη. Η μόνη λύση θα μπορούσε να είναι η αποστολή μεγαλύτερου εξοπλισμού στον Άρη, κάτι που μάλλον θα το περιμένουμε για πολλά χρόνια ακόμα!

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φως στα μυστήρια του Άρη

    Σχετικά Links:

    Επιθεώρηση "Nature"

    ESA

    NASA

    [08] Αθλητισμός

    Στην Φιορεντίνα ο Πορτίγιο

    28/7/2004 10:22:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εκεί που η Ρώμη και πιο συγκεκριμένα η Λάτσιο έμοιαζε ο βέβαιος σταθμός του Πορτίγιο, η "σφήνα" της Φιορεντίνα απέδωσε καρπούς και απέφερε την απόκτηση του 22χρονου επιθετικού για έναν χρόνο με την μορφή δανεισμού. Ο γενικός διευθυντής του ιταλικού συλλόγου, Φαμπρίτσιο Λουκέζι μετέβη στην Μαδρίτη, όπου είχε συναντήσεις με ανθρώπους της "Βασίλισσας" και τελικά οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν με αποτέλεσμα το μόνο που να απομένει πλέον είναι οι ιατρικές εξετάσεις του Πορτίγιο και η παρουσίαση που θα γίνουν πιθανότατα αύριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 July 2004 - 20:50:11 UTC