Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμοιροι ευθυνών Μπους και Κλίντον Στη δημοσιότητα το πόρισμα για την
  • [02] Παγώνουν οι τιμές για έξι μήνες Επαφές για φαρμακευτική πολιτική
  • [03] Οι επτά όμηροι εκλιπαρούν για τη ζωή τους Ώρες αγωνίας στο Ιράκ
  • [04] Βγήκε με εγγύηση "Στη φάκα" ο πρώην εραστής της Lady D
  • [05] Διαξιφισμοί και πολιτικά πυρά Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη
  • [06] Ξεπέρασε τους 100 ο αριθμός των νεκρών Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα
  • [07] Υπέγραψε ο Σκάτσελ
  • [08] Ανανέωσε με ΑΕΚ ο Κωνσταντινίδης
  • [09] Παρουσίασε Χατζάρα ο Άρης
  • [10] Πέθανε από την υπερβολική περιποίηση Αρσενικό κρατούσε ο Ναπολέων
  • [11] Αποσύρεται το "Τhyrormone"

    [01] Διεθνή

    Άμοιροι ευθυνών Μπους και Κλίντον Στη δημοσιότητα το πόρισμα για την 11η Σεπτεμβρίου

    22/7/2004 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, BBC

    Την αποτυχία των αμερικανικών αρχών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία καταγγέλλει η τελική έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής, που ερευνούσε τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η έκθεση των 575 σελίδων καταγράφει τις θεσμικές αδυναμίες στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που χρονολογούνται, όπως επισημαίνει, από τη δεκαετία του 1970 και επιρρίπτει τις ευθύνες για τα όσα έγιναν την 11η Σεπτεμβρίου, στη CIA και το FBI. Πάντως, η έκθεση δεν κατηγορεί άμεσα, ούτε την κυβέρνηση Μπους, ούτε την κυβέρνηση Κλίντον. Ακόμα η επιτροπή προτείνει το διορισμό ενός εθνικού διευθυντή πληροφοριών και τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρου αντιτρομοκρατίας. Ο Πρόεδρος Μπους, που παρέλαβε την έκθεση στο Λευκό Οίκο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη "θαυμάσια δουλειά" της επιτροπής και πρόσθεσε, πως η έκθεση περιέχει "πολύ σημαντικές εισηγήσεις".

    Δε θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι επιθέσεις

    Λίγες ώρες πριν το φως της δημοσιότητας είχε δει ένα βίντεο , στο οποίο καταγράφεται, πως πέρασαν από τον έλεγχο της ασφάλειας του αεροδρομίου Ντάλες της Ουάσιγκτον, οι πέντε αεροπειρατές, που έριξαν το αεροπλάνο στο Πεντάγωνο.

    "Κανένα μέτρο από όσα έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από το 1998 ως το 2001 δεν απέτρεψε ούτε καν καθυστέρησε την εκτέλεση των τρομοκρατικών χτυπημάτων", τονίζει η έκθεση, μετά από δύο χρόνια εξονυχιστικών ερευνών, ενώ οι συντάκτες της συμπληρώνουν, πως "η μεγαλύτερη αποτυχία ήταν η έλλειψη φαντασίας . "Δε θεωρούμε, πως οι ηγέτες αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα της απειλής", επισημαίνεται, ενώ σύμφωνα με την επιτροπή, ο κίνδυνος για τρομοκρατικά χτυπήματα από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα δεν αποτελούσε βασικό θέμα στις πολιτικές συζητήσεις, στα μέσα ενημέρωσης ή στο Κογκρέσο. Μάλιστα, τονίζει, πως το θέμα ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2000.

    Μάλιστα, το πόρισμα επισημαίνει, πως δεν υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στη CIA και στο FBI, αλλά ούτε και σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών, που ανέφεραν επικείμενο χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αποτέλεσμα ήταν ο Λευκός Οίκος να μην κατανοήσει τη σοβαρότητα της απειλής και οι τρομοκράτες να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους.

    Όμως, σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μπορούσαν να αποφευχθούν.

    Θα μελετήσει τις προτάσεις ο Μπους

    Ανάμεσα σε άλλα, η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρου αντιτρομοκρατίας, το διορισμό ενός εθνικού διευθυντή πληροφοριών και τη δημιουργία ενός δικτύου πληροφοριών .

    Αμέσως μετά την παράδοση της έκθεσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε, ότι "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κογκρέσο. Οι απειλές εξακολουθούν να υπάρχουν. Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό".

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, δήλωσε, πως πρόκειται να μελετήσει τις προτάσεις της επιτροπής.

    Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επαίνεσε σήμερα την CΙΑ, σε έναν "κόσμο που έχει αλλάξει". Επίσης, ο κ Μπλερ υπογράμμισε, πως ό,τι ήταν να γίνει για να προληφθούν τρομοκρατικές επιθέσεις, έγινε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το βίντεο του τρόμου

    "Αθώοι" οι Μπους και Κλίντον για την 11η Σεπτεμβρίου

    [02] Οικονομία

    Παγώνουν οι τιμές για έξι μήνες Επαφές για φαρμακευτική πολιτική πενταετίας

    22/7/2004 8:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς και θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για την φαρμακευτική πολιτική της επόμενης πενταετίας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης. Όπως είπε, κυρίαρχο θέμα θα είναι η κατάργηση της λίστας μέσα από όρους και προϋποθέσεις, ενώ προανήγγειλε την τοποθέτηση μπαρ-κόουντ στα φάρμακα μέσω του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του φαρμάκου, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι τα φάρμακα που αυξήθηκαν καλύπτουν μόνον το 10% και η αύξηση συνδεόταν με τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας. Στο μεταξύ, θετική κρίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τη συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη μεταξύ του υπουργού Υγείας και του προεδρείου του ΕΟΦ, για πάγωμα των τιμών επί ένα εξάμηνο των ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων.

    [03] Ιράκ

    Οι επτά όμηροι εκλιπαρούν για τη ζωή τους Ώρες αγωνίας στο Ιράκ

    22/7/2004 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έκκληση για τη ζωή τους απευθύνουν οι επτά οδηγοί φορτηγών, τρεις Ινδοί, τρεις Κενυάτες και ένας Αιγύπτιος, που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ, σε βιντεοταινία, που έστειλαν οι απαγωγείς τους σήμερα στα πρακτορεία ειδήσεων. Οι απαγωγείς, μέλη της μέχρι τώρα άγνωστης ιρακινής οργάνωσης "Μαύρα Λάβαρα" απειλούν, πως θα σκοτώνουν έναν όμηρο κάθε τρεις ημέρες, εκτός αν η κουβεϊτιανή εταιρία για την οποία δουλεύουν αποσυρθεί από το Ιράκ. Οι απαγωγείς ζητούν επίσης από την Ινδία, την Κένυα και της Αίγυπτο να αποσύρουν τους πολίτες τους από τη χώρα, ενώ καμία από αυτές τις τρεις χώρες δε διαθέτει στρατεύματα στο Ιράκ.

    Η Κένυα καλεί τους πολίτες της να φύγουν από το Ιράκ

    Η κυβέρνηση του Ναϊρόμπι επιβεβαίωσε την είδηση για τους τρεις Κενυάτες ομήρους, ενώ την απαγωγή του Αιγυπτίου επιβεβαίωσε Αιγύπτιος διπλωμάτης στη Βαγδάτη.

    Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Νατουάρ Σινγκ καταδίκασε την απαγωγή και ευχήθηκε "αυτή η σκοτεινή περίοδος να μην κρατήσει πολύ", ενώ ο Κενυάτης ομόλογός του Σιράου Αλί Μουακουέρε, τόνισε, πως η χώρα του θα κάνει "ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθούν οι όμηροι".

    Τέλος, η κουβεϊτιανή εταιρία μεταφορών, για λογαριασμό της οποίας εργάζονται οι επτά οδηγοί, Gulf Link Transport Company, τονίζει, πως θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

    Πάντως, σε συμμόρφωση των εντολών των απαγωγέων, η Κένυα κάλεσε όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως το Ιράκ. "Ζητάμε από όλους τους Κενυάτες στο Ιράκ να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα και όσους βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία να παρουσιαστούν στην διπλωματική αποστολή της Κένυας στο Κουβέιτ", τόνισε ο εκπρόσωπος της κενυάτικης κυβέρνησης, αλλά δε διευκρίνισε πόσοι Κενυάτες πολίτες βρίσκονται στο Ιράκ.

    Μακάβριο εύρημα

    Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία, βρήκε στην πόλη Μπαϊζί, 180 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, το κεφάλι και το σώμα ενός ομήρου, που καρατόμησαν οι απαγωγείς του. Το πτώμα δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί, πάντως νωρίτερα αυτό το μήνα, στην ίδια περιοχή, βρέθηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα και οι βουλγαρικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα να ανήκει σε έναν από τους δύο Βούλγαρους που είχαν απαχθεί κοντά στη Μοσούλη. Εξάλλου, διπλωμάτες πιστεύουν, πως και ο δεύτερος Βούλγαρος είναι νεκρός.

    [04] Διάφορα

    Βγήκε με εγγύηση "Στη φάκα" ο πρώην εραστής της Lady D

    22/7/2004 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Τον Τζέιμς Χιούιτ, πρώην αξιωματικό του βρετανικού στρατού και επί πενταετίας εραστής της πριγκίπισσας Νταϊάνα, συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών άνδρες της αστυνομίας του Λονδίνου, το βράδυ της Τετάρτης σε μπαρ στην περιοχή Φούλαμ της βρετανικής πρωτεύουσας. Τις αρχές είχε ειδοποιήσει άγνωστος, με τηλεφώνημα. Μάλιστα, η αστυνομία δήλωσε, πως μαζί με τον 46χρονο Χιούιτ συνελήφθη και μία γυναίκα, η 37χρονη τηλεπαρουσιάστρια Άλισον Μπελ, ενώ επάνω τους βρέθηκαν ναρκωτικά κατηγορίας "Α", δηλαδή κοκαΐνη, έκσταση, ηρωίνη και LSD. Πάντως, τόσο ο Χιούιτ, όσο και η συνοδός του αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση. Όμως, τις μεγαλύτερες κατηγορίες αντιμετωπίζει η Μπελ, καθώς είναι πιθανό να κατηγορηθεί, όχι μόνο για κατοχή, αλλά και για διακίνηση. Ο Χιούιτ γνώρισε την Νταϊάνα το 1986, όταν ανέλαβε δάσκαλός της στην ιππασία. Η σχέση τους κράτησε μέχρι το 1992. Το 1999 μετά το θάνατό της, ο Χιούιτ έγραψε ένα βιβλίο, όπου αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ερωτική τους σχέση.

    [05] Εσωτερικά

    Διαξιφισμοί και πολιτικά πυρά Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση

    22/7/2004 8:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2004 9:41:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ στο θερινό τμήμα της Βουλής, με ψήφους 54 υπέρ έναντι 37 κατά. Πάντως υψηλοί ήταν την Πέμπτη οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια απόλυτου ελέγχου της δημόσιας διοίκησης και είπε ότι με το νομοσχέδιο θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και τα φαινόμενα διαφθοράς. Σε έντονους τόνους απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβέρνηση διαμόρφωσε δομές διαφθοράς και διαπλοκής, διχάζοντας τον ελληνικό λαό.

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επαναφορά του με συναινετικές διαδικασίες ζήτησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, παράλληλα, έκανε λόγο για κρούσματα διαφθοράς στην κυβέρνηση και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κορόιδεψε τους συμβασιούχους.

    Για "επιστροφή στις εποχές της πλατείας Κλαυθμώνος", έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου "ψευδεπίγραφο, με ανεπίτρεπτη διαδικασία, απαράδεκτο και αναποτελεσματικό περιεχόμενο".

    Την ίδια ώρα, τόνισε πως "θα δώσουμε τη μάχη κοντά στους συνδικαλιστές, για μια δημόσια διοίκηση που θα υπηρετεί τον κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα".

    "Το σχέδιο νόμου δεν αφορά τη διαδικασία των προσλήψεων - όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος του. Καταργεί όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη ευθύνης της δημόσιας διοίκησης", ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προχώρησε και σε γενικότερες παρατηρήσεις επί της κυβερνητικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για "λήξη της εκκρεμότητας των 250.000 συμβασιούχων", κάνοντας λόγο για "οικονομία υπό επιτήρηση", "εξωτερική πολιτική όπου κυβερνούν οι ιδέες μας, αλλά χωρίς πρωτοβουλία, σχέδιο και στρατηγική" και "αγορά που παραμένει χωρίς ρύθμιση της ακρίβειας".

    Στα παραπάνω, προστίθεται και η παρατήρηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος, καταγγέλλοντας την "κυβέρνηση εθνικού διχασμού", έκανε λόγο για "παύση 22.000 ανθρώπων και μαζικές επανακρίσεις στη Διοίκηση και την Εκπαίδευση".

    "Επιβεβλημένες οι αλλαγές"

    Η κυβερνητική πλευρά, απάντησε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης, τα οποία, όπως υποστήριξε, χαρακτηρίζουν τη δημόσια διοίκηση μετά από την 20ετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου αντιφάσεις και αμηχανία, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ζήτησε συγνώμη από τους συμβασιούχους τους οποίους κρατούσε σε ομηρία, ενώ επανέλαβε ότι έχει δεσμευθεί να φέρει στη Βουλή προς κρίση όλες τις αλλαγές που θα γίνουν στη δημόσια διοίκηση.

    Χαρακτηριστική υπήρξε η επίκληση εκ μέρους της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου, εγγράφου της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με το οποίο, οι επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης του 2002, από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν "ουσιαστικά άκυρες" και μαρτυρούσαν προθέσεις "οικοδόμησης αυταρχικής διοικητικής πυραμίδας με ελεγχόμενους από το υπουργείο Παιδείας 'περιφερειάρχες', σε ρόλο κομματικού τοποτηρητή".

    Εξάλλου, ο κ. Πολύδωρας υπενθύμισε δηλώσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου για "κομματικό στρατό υπαλλήλων που αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο της εξυγίανσης", αλλά και μελέτες για "αργόμισθους" και "πλούσια αμειβόμενους διοικητές των ΝΠΔΔ".

    Δεύτερο βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως το διετύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, υπήρξε το ότι "οι διατάξεις είναι άκρως μεταβατικές , ενόψει της συγκρότησης του υπαλληλικού κώδικα με αμετάβλητες διατάξεις".

    Οι αλλαγές των προσώπων στην ιεραρχία της διοίκησης, είπε, είναι επιβεβλημένες καθώς οι προηγούμενες επιλογές ήταν ξεκάθαρα "κομματικές", αλλά ο κώδικας θα καταστρωθεί "σε στενή συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ ", όπου πρόκειται να καταδειχθούν οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης.

    Σχετικά με τα περί "κατάργησης των αντικειμενικών κριτηρίων" στην επιλογή των στελεχών, ο κ. Παυλόπουλος αναρωτήθηκε: "Δεν είδατε ότι παραμένει η συνέντευξη, η εκτίμηση της επιστημονικής κατάρτισης; Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, οι μεταπτυχιακές σπουδές και τα διδακτορικά, δεν αποτελούν στοιχεία της κατάρτισης;"

    Επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ, υπογράμμισαν ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου "αποτελούν υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ, το οποίο είχε εξαγγελθεί οκτώ μήνες πριν τις εκλογές". Αντίστοιχο ήταν και το επιχείρημα του υπουργού Εσωτερικών: "Δεν είδα τον κ. Παπανδρέου να ανησυχεί όταν εξαγγείλαμε το πρόγραμμά μας. Γιατί δεν μίλησε τότε;".

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η υπουργός Παιδείας κάλεσε τους διευθυντές εκπαίδευσης να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, και διαβεβαίωσε ότι από το Σεπτέμβριο θα αναζητηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια για τις κρίσεις των εκπαιδευτικών.

    Πάντως, την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αλλά και σε αρκετές από τις διατάξεις του νόμου για θέματα εκπαίδευσης που ψηφίστηκε πρόσφατα εξέφρασε σήμερα, η ΟΛΜΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    "Η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ"

    Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ , επέμειναν στη θέση τους ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια ποδηγέτησης της δημόσιας διοίκησης.

    "Η δημόσια διοίκηση δέχεται ένα πλήγμα, γιατί αυτό που σηματοδοτεί η επιλογή της κυβέρνησης, αυτό που διδάσκει τον ελληνικό λαό, είναι ότι έφυγαν οι πράσινοι και έρχονται οι μπλε", ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ο Σταύρος Σκοπελίτης καυτηρίασε το ότι η ΝΔ φέρνει όπως και το ΠΑΣΟΚ τα επίμαχα νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι με στόχο "τη δημιουργία δικού της μηχανισμού μέσα από αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις κλειδιά".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντονες αντιδράσεις για το ν/σ της Δημόσιας Διοίκησης

    [06] Διεθνή

    Ξεπέρασε τους 100 ο αριθμός των νεκρών Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα

    22/7/2004 9:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2004 11:20:01 μμ)

    Τουλάχιστον 128 άνθρωποι έχασαν την Πέμπτη τη ζωή τους, όταν υπερταχεία που εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Άγκυρα εκτροχιάστηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή Παμούκ Οβά. Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν και 57 τραυματίες, αρκετοί από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση. Στον τόπο του δυστυχήματος, όπου επικρατούν εικόνες φρίκης, έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, ενώ συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για αίμα. Όπως ανακοινώθηκε, στην περιοχή αναμένεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Βοσνία.

    'Αγνωστα τα αίτια

    Το τρένο, στο οποίο επέβαιναν 240 επιβάτες , ήταν υπερταχεία, η οποία είχε τεθεί σε λειτουργία τον περασμένο Ιούνιο.

    Η υπερταχεία έκανε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Άγκυρα σε πέντε ώρες και 15 λεπτά, ενώ τα υπόλοιπα τρένα διανύουν την ίδια απόσταση σε εννιά ώρες.

    Το τρένο με αριθμό 1006, είχε ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα από την Κωνσταντινούπολη και αναμενόταν να φτάσει στην Άγκυρα στις 23.15.

    Ο γενικός διευθυντής των τουρκικών σιδηροδρόμων Σουλεϊμάν Καραμάν, ανέφερε ότι στο σημείο όπου έγινε ο εκτροχιασμός, το τρένο δεν ανέπτυσσε ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουν στο ίδιο σημείο τα υπόλοιπα τρένα. Ο κ. Καραμάν ανέφερε, ότι δεν εκτροχιάστηκε η μηχανή, τονίζοντας ότι "δεν είναι λογικό να έχει συμβεί το δυστύχημα αυτό".

    Από την πλευρά του, πάντως, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης, Χαλούκ Γκερτσέκ, είπε ότι "από τη στιγμή που αρχίζει και εκτελείται στη γραμμή δρομολόγιο υπερταχείας, αλλάζουν τα δεδομένα της γραμμής, πράγμα που δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τις υπερταχείες, αλλά και για τα κανονικά τρένα".

    Ωστόσο, συνδικαλιστής, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, είπε πως οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει τις αρχές ότι είναι επικίνδυνο, με δεδομένες τις απαρχαιωμένες γραμμές, να αρχίσουν δρομολόγια υπερταχείας.

    [07] Αθλητισμός

    Υπέγραψε ο Σκάτσελ

    22/7/2004 9:06:00 μμ

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να μεταβεί στη Ρόγκλα της Σλοβενίας και το έκτο απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Ρούντολφ Σκάτσελ για να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή των "πράσινων". Ο 25χρονος Τσέχος διεθνής αμυντικός πέρασε το πρωί της Πέμπτης από ιατρικές εξετάσεις και αργότερα στα γραφεία της ΠΑΕ υπέγραψε το συμβόλαιό του. Θα αγωνιστεί στους νταμπλούχους ως δανεικός, με τους "πράσινους" να έχουν δικαίωμα να τον αποκτήσουν καταβάλοντας στη Μαρσέιγ 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Τη συμφωνία ανακοίνωσε και η διοίκηση της Μαρσέιγ μέσω του επίσημου site της.

    Ανεβαίνουν οι ρυθμοί στη προετοιμασία

    Στον αγωνιστικό τομέα τώρα, κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται στην Ρόγκλα της Σλοβενίας. Σήμερα οι παίκτες του ΠΑΟ προπονήθηκαν πρωί και απόγευμα.

    Η πρωινή προπόνηση περιελάμβανε βάρη, ασκήσεις και χαλάρωμα στην πισίνα, καθώς και τρέξιμο οκτώ χιλιομέτρων στο δάσος, που περιβάλει το προπονητικό κέντρο, ενώ η απογευματινή, ασκήσεις τακτικής και δίτερμα.

    Αύριο πάντως, οι πρωταθλητές Ελλάδος, θα δώσουν το δεύτερο φιλικό τους για φέτος, στις 19.00, ώρα Ελλάδος, με αντίπαλο την ομάδα της Ν.Κ. Μούρα, που ήταν πέμπτη στο περσινό πρωτάθλημα της Σλοβενίας.Ο αγώνας θα γίνει στην πόλη Μούρσκα Σόμποτα και στο στάδιο "Μέστνι Στάντιον Φατζανέρια".

    Το τελευταίο φιλικό του Παναθηναϊκού στη Σλοβενία, πάντως, θα είναι τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, στις 18.30 ώρα Ελλάδος, με αντίπαλο την ομάδα Μπέλα Κράϊνα στην πόλη Τσερνόμελ. Η Μπέλα Κράϊνα κατέκτησε πέρσι τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας στη Σλοβενία.

    Στις 30 του ίδιου μήνα, θα αντιμετωπίσει στην Ολλανδία τον Αγιαξ.

    [08] Αθλητισμός

    Ανανέωσε με ΑΕΚ ο Κωνσταντινίδης

    22/7/2004 9:27:00 μμ

    Παίκτης της ΑΕΚ για ακόμη ένα χρόνο θα είναι ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του, ενώ παράλληλα συμφώνησε με τη διοίκηση για τη ρύθμιση των χρημάτων, που του οφείλονται. Στη σχετική ανακοίνωση η ΠΑΕ αναφέρει τα εξής: "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ευχαριστεί τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη για τη συμπεριφορά του απέναντι στην ομάδα και τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τη διοίκηση, ρυθμίζοντας τα χρήματα που του οφείλονται. Ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ για έναν χρόνο".

    Κυκλοφόρησαν τα διαρκείας

    Εν τω μεταξύ, από σήμερα οι φίλαθλοι της ΑΕΚ μπορούν να αγοράζουν τα εισιτήρια διαρκείας για την επόμενη περίοδο, τα οποία θα αφορούν θέσεις μόνο για το κάτω διάζωμα του ΟΑΚΑ. Αυτό γίνεται, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί το κόστος λειτουργικότητας και ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων θα λειτουργήσει και το άνω. Άλλωστε και τα περίπου 10.000 εισιτήρια διαρκείας, που έχουν κυκλοφορήσει αφορούν θύρες μόνο του κάτω διαζώματος.

    Στην ανακοίνωση για τα εισιτήρια διαρκείας, αναφέρονται τα εξής: "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ευχαριστεί τους φιλάθλους της ομάδας για το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους στη διάθεση των καρτών διαρκείας. Στο πλαίσιο αυτό και για τη δική σας καλύτερη ενημέρωση σας γνωστοποιούμε ότι:

    1. Στο διαδίκτυο () αυτή τη στιγμή διατίθενται 9.862 εισιτήρια και βρίσκονται στις εξέδρες του κάτω διαζώματος. Η διοίκηση της ομάδας προτίμησε να μη χρησιμοποιήσει το άνω διάζωμα μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας του Ολυμπιακού Σταδίου. Από τη στιγμή που εξαντληθούν αυτά τα εισιτήρια η ΠΑΕ ΑΕΚ θα κυκλοφορήσει όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εισιτήρια στο κάτω διάζωμα. (Επισημαίνεται ότι ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων είναι πιθανόν να λειτουργήσει και το άνω διάζωμα).

    2. Το 90% των προς διάθεση εισιτηρίων βρίσκονται σε εξέδρες με σκέπαστρο.

    3. Τα εισιτήρια που διατίθενται στη Θύρα 21 (τα οποία τιμώνται 150 ευρώ) διευκρινίζεται ότι στους αγώνες με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, θα μεταφέρονται - κατά αντιστοιχία των θέσεων - στη Θύρα 34 (άνω διάζωμα).

    4. Οι θύρες των οποίων τα εισιτήρια δεν προσφέρονται προς πώληση, θα διατεθούν από τη Δευτέρα 26/7, στους αναγνωρισμένους συνδέσμους της ομάδας.

    5. Η αγορά καρτών διαρκείας με χρήση πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει από το διαδίκτυο ή από τα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ (Γ΄ Σεπτεμβρίου 144- Αθήνα, 4ος όροφος).

    6. Από την ερχόμενη εβδομάδα (26.07.04) θα λειτουργήσει για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων τηλεφωνικός αριθμός με αστική χρέωση".

    [09] Αθλητισμός

    Παρουσίασε Χατζάρα ο Άρης

    22/7/2004 9:45:00 μμ

    Υπομονή και επιμονή για να μπορέσει ο Άρης να βρει ξανά το δρόμο του, αφήνοντας πίσω του την ταλαιπωρία και τα προβλήματα που πέρασε τα τελευταία χρόνια, συνέστησε ο Γιώργος Χατζάρας, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα επίσημα ως προπονητής των "κίτρινων" για τα επόμενα πέντε χρόνια από τους διοικούντες την ΠΑΕ. Ο Έλληνας τεχνικός, που παραδέχτηκε τα δυνατά αισθήματα που τρέφει για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, εξήγησε ότι η απόφασή του να συνεργαστεί με την ομάδα δεν έγινε με βάση το συναίσθημα, αλλά γιατί πιστεύει ότι υπάρχει αύριο για τον Άρη και θα παλέψει γι΄αυτό.

    Στόχοι πενταετίας

    "Ο Άρης μπορεί να έχει προοπτική πενταετίας με σωστό προγραμματισμό. Ο πρώτος χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος. Δημιουργείται μία νέα ομάδα, κάτω από αφόρητη πίεση, εξαιτίας του λίγου χρόνου για να κάνουμε τις επιλογές ποδοσφαιριστών. Θα είναι χρονιά προσαρμογής. Θα βάλουμε τα θεμέλια χωρίς πίεση για στόχους. Εύκολα γίνεται η ζημιά σε μία ομάδα, το δύσκολο είναι να την χτίσεις", ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Γιώργου Χατζάρα, ενώ συνεχίζοντας, οριοθέτησε τους στόχους για τα επόμενα χρόνια:

    "Τον δεύτερο χρόνο θα αξιολογήσουμε τα μηνύματα του πρώτου και θα κοιτάξουμε να χτίσουμε πάνω στα θετικά σημεία. Από τον τρίτο χρόνο και μετά, ο Άρης θα έχει στόχο. Κάθε χρόνο θα ανεβαίνει ένα και δύο σκαλοπάτια πιο ψηλά από τον προηγούμενο, ανάλογα με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ορισμένα μεγέθη τα οποία δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, έστω αυτή η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος. Αυτοί θα είναι σίγουρα στην πεντάδα. Την έκτη θέση θα την παλέψει το Αιγάλεω που είναι αξιόλογη ομάδα, ο Ηρακλής, η Ξάνθη και ίσως μία έκπληξη. Εμείς, για να φτάσουμε σ αυτά τα επίπεδα, πρέπει να περάσουμε δύο χρόνια πολύ σκληρής δουλειάς. Στο μπάσκετ, σε μία μέρα μπορείς να φτιάξεις και να χαλάσεις μία ομάδα. Στο ποδόσφαιρο, είναι πάρα πολύ δύσκολο".

    Αναφερόμενος στις μεταγραφές, ο προπονητής του Άρη είπε: "Δεν θέλουμε μεταγραφές αεροδρομίου, αλλά ουσίας. Θέλουμε παιδιά που να "γυαλίζει το μάτι τους", που να θέλουν να παίζουν για τον Άρη και τον κόσμο" και συμπλήρωσε: "Υπάρχει και το κομμάτι των ξένων που είναι περίεργο. Ο Άρης δεν είχε οργανωμένο τιμ σκάουτερ, γι αυτό ήρθε κοντά μας ο Γιάννης Μιχαλήτσος που θα βλέπει ξένους παίκτες. Αν δεν είναι γνωστός ένας ξένος, θα προτιμούσα να μην κινηθώ για την απόκτησή του'.

    Ο Γιώργος Χατζάρας γνωστοποίησε και τους συνεργάτες του, οι οποίοι θα είναι ο Σήφης Μωυσίδης (γυμναστής), ο Γρηγόρης Καραβέλης (προπονητής τερματοφυλάκων, πρώην του Ηρακλή) και ο Γιάννης Μιχαλήτσος, ο οποίος θα ασχολείται και με τα τμήματα υποδομής.

    Παράλληλα, για τους «κίτρινους» υπήρξαν σήμερα άλλες δύο μεταγραφικές κινήσεις. Πρόκειται για τον 25χρονο πρώην επιθετικό του Ιωνικού, Δημήτρη Μαρκομιχάλη, και τον 29χρονο πρώην μεσοεπιθετικό του Ακράτητου, Παναγιώτη Γκίτση. Σήμερα εξάλλου, επισημοποίησε τη συνεργασία του με τους Θεσσαλονικείς και ο Γιάννης Χρυσάφης, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με τον Τάσο Φερεκίδη.

    [10] Διάφορα

    Πέθανε από την υπερβολική περιποίηση Αρσενικό κρατούσε ο Ναπολέων

    22/7/2004 9:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σχεδόν διακόσια χρόνια έχουν περάσει από τότε, που έφυγε από τα εγκόσμια ο Μέγας Ναπολέων και ακόμα βρίσκεται στην επικαιρότητα! Τα νέα στοιχεία, που έρχονται στο φως για το μεγάλο στρατηλάτη, δεν έχουν σχέση με τη ζωή του, αλλά με το θάνατό του. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το τμήμα ιατρικών ερευνών του Σαν Φρανσίσκο, ο Ναπολέων Βοναπάρτης δεν πέθανε από καρκίνο, ούτε από εγκληματική ενέργεια, αλλά από τον υπερβάλλοντα ζήλο των θεραπόντων ιατρών του. Μάλιστα, στην επιστημονική επιθεώρηση New Scientist, όπου δημοσιεύεται η μελέτη, αναφέρεται, ότι ο Ναπολέων πέθανε από "υπερβολική ιατρική αγωγή".

    Η υπερβολική φροντίδα επέφερε το θάνατο

    Ο Ναπολέων πέθανε στις 5 Μαΐου 1821 σε ηλικία 52 χρόνων στο νησί της Αγίας Ελένης στο νότιο Ατλαντικό, όπου είχε εξοριστεί μετά την ήττα του στο Βατερλό. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποδέχονται την επίσημη εκδοχή του θανάτου του, ότι υπέκυψε σε καρκίνο του στομάχου από τον οποίο και υπέφερε. Μάλιστα, αυτό ήταν και το συμπέρασμα της νεκροψίας, την οποία διενήργησε και υπέγραψε ο προσωπικός του γιατρός Φραντζέσκο Αντομαρίτσι, μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του. Εξάλλου, από καρκίνο του στομάχου είχε πεθάνει και ο πατέρας του Ναπολέοντα.

    Όταν, όμως, το 2001, ειδικοί ιατροδικαστές εξέτασαν μία τούφα από τα μαλλιά του Ναπολέοντα, εντόπισαν "υπερβολική ποσότητα αρσενικού".

    Το πρώτο συμπέρασμα ήταν ότι ο Βρετανός κυβερνήτης της Αγίας Ελένης συνωμότησε με τον γάλλο κόμη Σαρλ ντε Μοντολόν και δολοφόνησαν τον Ναπολέοντα.

    Σύμφωνα, όμως με τη νέα θεωρία των Αμερικανών επιστημόνων και όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής καθηγητής Στήβεν Καρς, στο άρθρο του New Scientist, οι γιατροί του αυτοκράτορα προκειμένου να τον ανακουφίσουν από τους πόνους στο στομάχι του έκαναν συχνότατα κλύσματα με ισχυρά φαρμακευτικά διαλύματα.

    Ο συνδυασμός αυτός με τη χορήγηση καλίου του αντιμονίου για να κάνει εμετό κατέστρεψαν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό του. Αυτό προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην καρδιά του με συνέπεια η μεγάλη ταχυκαρδία να διαταράξει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο.

    Οι αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν, πως η τελευταία δόση φαρμάκου, που χορηγήθηκε στον Ναπολέοντα με κλύσμα. περιείχε 600 mg χλωριδίου του υδραργύρου, ποσότητα πέντε φορές μεγαλύτερη της φυσιολογικής δόσης, που μπορεί να ανεχθεί ένας οργανισμός με συνέπεια να καταστραφεί εντελώς το κάλιο του Μεγάλου Ναπολέοντα.

    [11] Εσωτερικά

    Αποσύρεται το "Τhyrormone"

    22/7/2004 9:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου για τον θυρεοειδή "Τhyrormone", το οποίο υπολογίζεται ότι χορηγείται σε περισσότερους από 250.000 πάσχοντες, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Παρότι δεν υπάρχουν παράπονα για παρενέργειες του φαρμάκου σε ασθενείς ή για μη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα, η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε σε αυτή την απόφαση διότι η εταιρεία δεν κατέθεσε ως όφειλε τη μελέτη βιοδιαθεσιμότητας για την ακριβή δράση του φαρμάκου και την ανταπόκριση του οργανισμού στη δραστική ουσία (Levothyroxine).

    Για λόγους προστασίας

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρονται τα ακόλουθα:

    "Με τις αποφάσεις ΔΣ/ΕΟΦ 0-214/7.7.04 και ΕΟΦ με απ. 39762/16.7.04, ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος Thyrormone με τα κατωτέρω στοιχεία:

    1. ΤΗΥRΟΡΜΟΝΕ (Levothyroxine)-Δισκία-0,1 mg/tab

    2. THYRORMONE (Levothyroxine)-Δισκία-0,2 mg/tab

    της εταιρείας ΝΙ - ΤΗΕ ΕΠΕ. ΘΕΟΦΙΛΗΣ Ν. & ΥΙΟΣ,

    για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, διότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με την 19527/21.4.2003 απόφαση του ΕΟΦ.

    Σύμφωνα με την προαναφερομένη απόφαση είχε δοθεί προθεσμία 6 μηνών στην εταιρεία για την υποβολή στον Οργανισμό μελέτης βιοδιαθεσιμότητας του προϊόντος, πλην όμως παρήλθε άπρακτος χρόνος οκτώ (8) επί πλέον περίπου μηνών από της ταχθείσης προθεσμίας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 July 2004 - 20:50:24 UTC