Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Ναμπίλ Αμρ πρώην υπ. Πληροφοριών ’γνωστοι τραυμάτισαν πρώην υπουργό
  • [02] Υιοθέτησε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Την κατεδάφιση του τείχους
  • [03] Τουλάχιστον δύο νεκροί Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στο Ριάντ
  • [04] Αρχίζουν οι αιτήσεις για μονιμοποίηση
  • [05] Βασανισμοί αγροτών στο Πακιστάν
  • [06] Στον τελικό η Αργεντινή
  • [07] Πιάνει... λιμάνι ο Ριβάλντο
  • [08] O καφές της λησμονιάς Με ένα καφεδάκι τα ξεχνάτε όλα

    [01] Διεθνή

    Τον Ναμπίλ Αμρ πρώην υπ. Πληροφοριών ’γνωστοι τραυμάτισαν πρώην υπουργό στη Ραμάλα

    21/7/2004 12:40:00 πμ

    Ενέδρα στον πρώην υπουργό Πληροφοριών της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Ναμπίλ Αμρ, είχαν στήσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι στη Ραμάλα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στο πόδι, όπως έγινε γνωστό από πηγή της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας. Οι μασκοφόροι δράστες περίμεναν τον Αμρ στην πόρτα του σπιτιού του. Τον χτύπησαν και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν δύο φορές στο δεξί πόδι. Ο Αμρ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του. Σημειώνεται ότι ο Αμρ ήταν υπουργός Πληροφοριών στην κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς, την οποία διαδέχτηκε τον Νοέμβριο του 2003 η παρούσα κυβέρνηση του Αχμέντ Κορέι. Πριν από ένα χρόνο περίπου Παλαιστίνιοι είχαν πυροβολήσει εναντίον του σπιτιού του Αμρ μετά τη δριμεία κριτική που άσκησε ο υπουργός στην πολιτική που ακολουθούσε ο Γιάσερ Αραφάτ.

    [02] Διεθνή

    Υιοθέτησε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Την κατεδάφιση του τείχους ζητά ο ΟΗΕ

    21/7/2004 7:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2004 11:35:52 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Με 150 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 10 αποχές, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το βράδυ της Τρίτης μη δεσμευτικό ψήφισμα, με το οποίο καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να προχωρήσει στην κατεδάφιση του "τείχους ασφαλείας" που κατασκευάζει στην Δυτική Όχθη. Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά το Ισραήλ ψήφισαν "όχι". Υπέρ ψήφισαν και οι 25 χώρες της Ε.Ε., αφού η ομάδα των αραβικών κρατών που κατέθεσε την πρόταση προς ψήφιση ενέκρινε σειρά τροποποιήσεων που πρότειναν τα κράτη μέλη της Ένωσης, κατά τη διάρκεια έντονων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, αδιάλλακτη παραμένει η στάση του Ισραήλ, το οποίο και απορρίπτει το ψήφισμα.

    "Δικαίωμα στην αυτοάμυνα"

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε μέσω του Ραανάν Γκισίν, ανώτερου σύμβουλου του Αριέλ Σαρόν, ότι θα συνεχίσει την κατασκευή του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Όχθη και πως δεν θα εγκαταλείψει το αναφαίρετο δικαίωμά του για αυτοάμυνα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την "επαίσχυντη υποστήριξη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της Γαλλίας στην απόφαση αυτή.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέιμς Κάνινχαμ, προειδοποίησε πως η απόφαση ήταν "ελλιποβαρής" και θα μπορούσε να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο το στόχο μιας Μέσης Ανατολής, όπου το Ισραηλινό και το Παλαιστινιακό κράτος θα διαβιούν εν ειρήνη.

    "Όλες οι πλευρές έχουν επικεντρωθεί τώρα στην μερική απόσυρση (του Ισραήλ) από τη Γάζα και την Δυτική Όχθη (...) για να υπάρξει και πάλι πρόοδος για την εκπλήρωση αυτού του οράματος", είπε.

    "Ευχαριστούμε το Θεό που η μοίρα του Ισραήλ και του Ιουδαϊκού λαού δεν αποφασίζεται σ' αυτή την αίθουσα", δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Νταν Γκίλερμαν.

    "Αυτή η απόφαση δε μπορεί παρά να ενισχύσει εκείνους που είναι οι αληθινοί εχθροί του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού λαού ", τόνισε ο ίδιος.

    Παράλληλα, ο κατηγόρησε τις 25 χώρες της Ε.Ε. "για την επαίσχυντη υποστήριξή τους σε αυτήν τη φοβερή μονομερή απόφαση" και δήλωσε "απογοητευμένος" για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον δεν απείχαν της ψηφοφορίας, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον Γάλλο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ για τον καθοριστικό ρόλο που, όπως είπε, έπαιξε στην ψήφο τους.

    "Η Γαλλία συμπεριφέρθηκε με ιδιαίτερα επαίσχυντο τρόπο ενεργώντας υπέρ των Παλαιστινίων φίλων της και πείθοντας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ψηφίσουν μια απόφαση μη επαρκώς τροποποιημένη", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Το ψήφισμα καταψήφισαν επίσης η Αυστραλία, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μικρονησία και το Παλάου.

    Όπως διατείνεται το Ισραήλ, το "τείχος ασφαλείας" είναι ένα προσωρινό μέτρο με σκοπό την αναχαίτιση βομβιστών αυτοκτονίας, ενώ οι Παλαιστίνοι το θεωρούν αρπαγή της γης που αποτελεί την πατρίδα τους.

    Πάντως, ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα Έθνη, αλ Κίντι, αποκάλεσε την απόφαση "την πιο σημαντική που έχει λάβει η Γενική Συνέλευση στην ιστορία της" και ευχαρίστησε τις χώρες που την υπερψήφισαν.

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε την 9η Ιουλίου ότι το τείχος, που είναι ακόμη υπό κατασκευή, είναι παράνομο διότι διεισδύει βαθιά στη Δυτική Όχθη για να εγκολπώσει εποικισμούς που κτίσθηκαν από το Ισραήλ σε περιοχές που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 .

    Μετά από ευρωπαϊκές προτάσεις, η λέξη "απαιτεί" αντικαταστάθηκε στο κείμενο της απόφασης με τη λέξη "καλεί ", όσον αφορά την μη δεσμευτική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για το τείχος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παράνομο κρίθηκε το ισραηλινό τείχος

    [03] Διεθνή

    Τουλάχιστον δύο νεκροί Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στο Ριάντ

    21/7/2004 8:32:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    ’νδρες των αρχών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν δύο υπόπτους για συμμετοχή στην αλ Κάιντα και τραυμάτισαν άλλους τρεις σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην πρωτεύουσα Ριάντ, το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν επίσης τη σύζυγο και τρία παιδιά του Σάλεχ αλ-’ουφι, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο ηγέτης της ομάδας του Οσάμα μπιν Λάντεν στη Σ. Αραβία. Τμήμα του Ριάντ παρέμενε έως τις πρώτες πρωινές ώρες αποκλεισμένο, ενώ 100 οχήματα των αρχών βρίσκονταν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και τεθωρακισμένων. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως η επιχείρηση ξέσπασε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν την έρευνα κτηρίου στη συνοικία "Βασιλιάς Φαχντ", το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσαν τρομοκράτες. Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος, σε επιθέσεις που συνδέονται με την οργάνωση του μπιν Λάντεν. Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς της χώρας έχει κηρύξει αμνηστία για όσους παραστρατιωτικούς παραδοθούν εντός του μηνός στις αρχές. Ωστόσο, ελάχιστοι το έχουν πράξει.

    [04] Εσωτερικά

    Αρχίζουν οι αιτήσεις για μονιμοποίηση

    21/7/2004 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2004 10:58:13 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Από σήμερα έως και τις 19 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στις υπηρεσίες όπου απασχολούνται οι συμβασιούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να μπουν στη διαδικασία μετατροπής των συμβασεών τους σε αορίστου χρόνου. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει σε όλες τις υπηρεσίες την εγκύκλιο για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς και υπόδειγμα της αίτησης που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ η διαδικασία μονιμοποίησης θα διαρκέσει 8 μήνες. Η κυβέρνηση εφάρμοσε κατά γράμμα την κοινοτική οδηγία και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι συμβασιούχοι τόνισε στη ΝΕΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ανακοίνωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η ρύθμιση του θέματος των επιλαχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1998. Την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία 99/70 για τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διεκδικούν οι συμβασιούχοι που έχουν προκηρύξει για αύριο 24ωρη πανελλαδική απεργία.

    [05] Διεθνή

    Βασανισμοί αγροτών στο Πακιστάν

    21/7/2004 9:36:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διεθνής οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την Τετάρτη το στρατό του Πακιστάν ότι χρησιμοποιεί βασανιστήρια και εξαναγκασμούς ώστε να οδηγήσει αγρότες να απαρνηθούν τα δικαιώματα διεκδίκησης της γης που καλλιεργούν επί γενεές. Η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναφέρει σε 54σέλιδη έκθεσή της ότι ο στρατός και ομάδες παραστρατιωτικών σκότωσαν και βασάνισαν αγρότες στην περιοχή Οκάρα της κεντρικής επαρχίας Πουντζάμπ, κατηγορία που ο στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά. Το θέμα είχε έλθει στην επιφάνεια το 2002, όταν οργάνωση αγροτών είχε κατηγορήσει το στρατό πως εξανάγκαζε αγρότες να υπογράψουν νέα συμφωνητικά μίσθωσης της γης που καλλιεργούν. Οι κατηγορίες αυτές "είναι αναληθείς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ταξίαρχος Σαουκάτ Σουλτάν.

    Σχετικά Links:

    Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    [06] Αθλητισμός

    Στον τελικό η Αργεντινή

    21/7/2004 9:31:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη συμμετοχή της στον τελικό του Κόπα Αμέρικα εξασφάλισε από χθες η Εθνική Αργεντινής. Στον πρώτο ημιτελικό που διεξήχθη στη Λίμα, παρουσία 22.000 θεατών, η παρέα του Σαβιόλα επικράτησε με 3-0 της κατόχου του τίτλου Κολομβίας. Τα γκολ της "μπιανκοσελέστε" πέτυχαν Κάρλος Τέβες (33΄), Λουίς Γκονζάλες (50΄) και Χουάν Πάμπλο Σορίν (80΄).Σήμερα διεξάγεται ο β' ημιτελικός της διοργάνωσης του Περού, όπου Βραζιλία και Ουρουγουάη θα "διασταυρώσουν τα ξίφη" τους για την πολύτιμη θέση στον τελικό της Κυριακής

    Η βασίλισσα έμεινε... γυμνή

    "Λίγη" αποδείχθηκε η κάτοχος του τίτλου Κολομβία στον πρώτο ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα μπροστά στη δίψα των παιδιών του Μπιέλσα για διάκριση. Η Αργεντινή, από την αρχή του αγώνα επέβαλλε το ρυθμό της και ευτύχησε να προηγηθεί 1-0 στο 33 με απευθείας φάουλ του Κάρλος Τέβες, που ζευγάρωσε έτσι τα προσωπικά του γκολ στη διοργάνωση. Με αυτό το αποτέλεσμα έληξε το πρώτο ημίχρονο και οι δύο ομάδες κατευθύνθηκαν προς τα αποδυτήρια. Στην επανάληψη η Κολομβία προσπάθησε με κάποιες ανεπιτυχείς προσπάθειες να φέρει τον αγώνα στα μέτρα της αλλά το γρήγορο δεύτερο γκολ 2-0 του Γκονζάλες στο 50, της "έκοψε τα φτερά". Δέκα λεπτά όμως πριν τη λήξη (80) ο Σορίν με κοντινή κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 3-0 και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον εκθρονισμό της Κολομβίας.

    Έτσι από χθες η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα περιμένει να μάθει το νικητή του β ημιτελικού μεταξύ Βραζιλίας-Ουρουγουάης, που θα αντιμετωπίσει στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής

    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ρομπέρτο Αμποντανζιέρι, Χαβιέ Ζανέτι, Φαμπρίσιο Κολοτσίνι, Γκαμπριέλ Χάιντζε, Χουάν Πάμπλο Σορίν, Χαβιέ Μασεράνο, Λουίς Γκονζάλες, Κάρλος Τέβες, Σέζαρ Ντελγκάδο (61΄ Μάουρο Ροσάλες), Λουσιάνο Φιγκερόα (65΄ Φακούντο Κιρόγκα), Κίλι Γκονζάλες (85΄ Ντιέγκο Πλασέντε).

    ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Χουάν Κάρλος Ενάο, Γκονζάλο Μαρτίνες, Αντρες Ορόσκο, Αντρες Γκονζάλες, Γκουστάβο Βικτόρια, Οσκαρ Ντίας, Αμπελ Ενρίκε Αγκιλάρ (58΄ Τζον Βιαφάρα), Χαϊρο Πατίνο, Ελκιν Μουρίγιο (62΄ Εντισον Περέα), Εντβιν Κόνγκο, Τρεσορ Μορένο (74΄ Νταβίντ Φερέιρα).

    Τα "κανόνια" του Κόπα Αμέρικα

    Με τα γκολ που πέτυχαν οι Τέβες και Γκονζάλες έφτασαν τα δύο προσωπικά τους τέρμτα στη διοργάνωση, όπου προηγείται με 5 γκολ ο Βραζιλιάνος άσος Αντριάνο. Συνοπτικά ο πίνακας των σκόρερ του Κόπα Αμέρικα, μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

    5 γκολ - Αντριάνο (Βραζιλία)

    3 γκολ - Χαβιέ Σαβιόλα (Αργεντινή), Κάρλος Μπουένο (Ουρουγουάη)

    2 γκολ - Κίλι Γκονζάλες (Αργεντινή), Λουίς Γκονζάλες (Αργεντινή), Κάρλος Τέβες (Αργεντινή), Λουσιάνο Φιγκερόα (Αργεντινή), Λουίς Φαμπιάνο (Βραζιλία), Αγκουστίν Ντελγκάδο (Ισημερινός), Αμπελ Ενρίκε Αγκιλάρ (Κολομβία), Τρεσόρ Μορένο (Κολομβία), Ντάριο Σίλβα (Ουρουγουάη), Νορμπέρτο Σολάνο (Περού)

    1 γκολ - Ντ΄ Αλεσάντρο (Αργεντινή), Ρομπέρτο Αγιάλα (Αργεντινή), Χουάν Πάμπλο Σορίν (Αργεντινή), Μάσιμο Μαρτζιότα (Βενεζουέλα), Ρούμπερτ Μοράν (Βενεζουέλα), Χοακίν Μποτέρο (Βολιβία), Λόργκιο Αλβάρες (Βολιβία), Γκονζάλο Γκαλίντο (Βολιβία), Αλεξ (Βραζιλία), Ζουάν (Βραζιλία), Ρικάρντο Ολιβέιρα (Βραζιλία), Φράνκλιν Σάλας (Ισημερινός), Εντισον Περέα (Κολομβία), Εντβιν Κόνγκο (Κολομβία), Λουίς Αντόνιο Μαρίν (Κόστα Ρίκα), Αντι Χέρον (Κόστα Ρίκα), Μαουρίτσιο Ράιτ (Κόστα Ρίκα), Ρικάρντο Οσόριο (Μεξικό), Πάβελ Πάρντο (Μεξικό), Ραμόν Μοράλες (Μεξικό), Εκτορ Αλταμιράνο (Μεξικό), Αντόλφο Μπαουτίστα (Μεξικό), Πάολο Μοντέρο (Ουρουγουάη), Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουάη), Ντάριο Ροντρίγκες (Ουρουγουάη), Βισέντε Σάντσες (Ουρουγουάη), Χούλιο Ντανιέλ Ντος Σάντος (Παραγουάη), Ερνέστο Κριστάλδο (Παραγουάη), Χούλιο Γκονζάλες (Παραγουάη), Φρέντι Μπαρέιρο (Παραγουάη), Κάρλος Γκαμάρα (Παραγουάη), Κλαούντιο Πιζάρο (Περού), Ρομπέρτο Παλάσιος (Περού), Τζέφερσον Φαρφάν (Περού), Σαντιάγο Ακασιέτε (Περού), Φλάβιο Μαέστρι (Περού), Σεμπαστιάν Γκονζάλες (Χιλή), Ραφαέλ Ολάρα (Χιλή)

    [07] Αθλητισμός

    Πιάνει... λιμάνι ο Ριβάλντο

    21/7/2004 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Βασιλιάς" της φετινής μεταγραφικής περιόδου χρίζεται από χθες ο Ολυμπιακός. Ο πειραϊκός σύλλογος μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις συμφώνησε με τον 32χρονο Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Ριβάλντο. Ο άσος της σελεσάο αναμένεται σήμερα στο "λιμάνι" για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο και να παρουσιαστεί επίσημα από τους «ερυθρόλευκους». Η απόκτηση του Βραζιλιάνου "μάγου" που μετά από μία λαμπρή καριέρα σε Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Μπαρτσελόνα και Μίλαν, πρόσφατα αγωνίστηκε στην Κρουζεϊρο, αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη μεταγραφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και αναμένεται να αποτελέσει "μαγνήτη" για τους φίλους της "στρογγυλής θεάς". Σήμερα το μεσημέρι εξάλλου η αποστολή των ερυθρολεύκων θα πετάξει για το Ζέεφελντ της Αυστρίας, όπου εκεί θα πραγματοποιήσει μέχρι τις 11 Αυγούστου το βασικό στάδιο της φετινής προετοιμασίας της.

    [08] Υγεία

    O καφές της λησμονιάς Με ένα καφεδάκι τα ξεχνάτε όλα

    21/7/2004 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Για τους περισσότερους από εμάς το πρωινό ξύπνημα είναι ό,τι πιο βάρβαρο μπορούμε να βιώσουμε! Μοναδική παρηγοριά, ένας καφές, ζεστός, κρύος, πικρός, γλυκός, με γάλα ή χωρίς, δεν έχει σημασία, εφόσον για πολλούς η καφεΐνη είναι ό,τι πολυτιμότερο προσέφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος (αν αναλογιστούμε, ότι η Βραζιλία και η Κολομβία προσφέρουν σχεδόν το μισό της παγκόσμιας παραγωγής). Αλήθεια, θυμάστε το μικρό όνομα του Κολόμβου; Είστε σίγουροι, ότι το γνωρίζετε αλλά δεν μπορείτε να το θυμηθείτε αυτή τη στιγμή; Μήπως για αυτό φταίει το δροσερό καφεδάκι, που απολαμβάνετε; Κι όμως Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, η καφεΐνη εμποδίζει τη μνήμη να θυμηθεί μεμονωμένες λέξεις και δημιουργεί το φαινόμενο "εδώ το έχω, αλλά δεν μπορώ να το πω".

    Εμποδίζει τη βραχεία μνήμη

    Είναι γνωστό, πως η καφεΐνη διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλεί εγρήγορση στον οργανισμό. Σύμφωνα, όμως με την επιστήμονα Βάλερι Λεσκ, από τη Διεθνή Σχολή Εξελικτικών Επιστημών στην Ιταλία, η καφεΐνη διεγείρει ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα, "κλείνοντας " μερικά άλλα. Μαζί με το συνάδελφό της Στίβεν Γομπλ, από το Πανεπιστήμιο Trinity του Δουβλίνου, ανακάλυψαν ότι μπορεί να προκαλεί μίνι-αμνησία, όσον αφορά λέξεις και όχι γεγονότα.

    Οι δύο επιστήμονες μελέτησαν δύο ομάδες 16 φοιτητών. Στη μία ομάδα έδωσαν 200mg καφεΐνης κάθε μέρα, ισοδύναμη με δύο φλιτζάνια δυνατού καφέ και στην άλλη ένα "ψεύτικο" χάπι.

    Έπειτα, ζήτησαν από τους φοιτητές να απαντήσουν σε 100 ερωτήσεις γενικών γνώσεων, οι οποίες είχαν μονολεκτικές απαντήσεις. Οι ερευνητές, έδιναν τη δυνατότητα στους νέους να επιλέξουν την απάντηση ανάμεσα σε 10 λέξεις, αρκετές από τις οποίες ήταν παρόμοιες, όσον αφορά στην ακουστική.

    Αν ο ερωτώμενος δεν μπορούσε να απαντήσει στην ερώτηση, οι ερευνητές τον βοηθούσαν, λέγοντας του την πρώτη συλλαβή της σωστής λέξης. Αν μετά από αυτή τη βοήθεια απαντούσε, τότε παρουσίαζε το φαινόμενο "εδώ το έχω, αλλά δεν μπορώ να το πω".

    Όταν η λέξη της απάντησης έμοιαζε με την ερώτηση, οι φοιτητές, που είχαν λάβει την καφεΐνη δεν είχαν πρόβλημα να βρουν την απάντηση. Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση, παρουσίαζαν περισσότερες δυσκολίες από αυτούς, που είχαν λάβει το ψεύτικο χάπι.

    Μάλιστα, η κα Λεσκ τονίζει, ότι η καφεΐνη βοηθά τη βραχεία μνήμη, όταν η πληροφορία, που αναζητά ο εγκέφαλος έχει άμεση σχέση με τον ειρμό σκέψης, αλλά εμποδίζει τη βραχεία μνήμη, όταν η πληροφορία, που αναζητά ο εγκέφαλος είναι άσχετη .

    Σχετικά Links:

    International School for Advanced Studies


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 July 2004 - 8:50:28 UTC