Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πρώτες φωτογραφίες του διαστημοπλοίου Cassini Σκόνη και πάγος
  • [02] Επαφή με Ορφανό ο Ντέμης
  • [03] Υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Σε πύρινο κλοιό η χώρα
  • [04] Επιστροφή Βούκσεβιτς στον Ολυμπιακό
  • [05] Με απειλές για χτύπημα πριν τις προεδρικές εκλογές "Τρομο-κρατεί" τις
  • [06] Συνεδρίασε η Γραμματεία Ανασυγκρότησης Σε τροχιά Συνεδρίου το ΠΑΣΟΚ
  • [07] Κοντά στην Σαμπντόρια ο Κατσουράνης
  • [08] Εφεύρεση Αμερικανού επιστήμονα Ψηφιακή "ανάσταση" νεκρών

    [01] Τεχνολογία

    Οι πρώτες φωτογραφίες του διαστημοπλοίου Cassini Σκόνη και πάγος "στεφανώνουν" τον Κρόνο

    8/7/2004 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NASA

    Πάγο, μικροσκοπικούς βράχους και σκόνη περιέχουν οι δακτύλιοι του πλανήτη Κρόνου, όπως αποκαλύπτεται από τις υπεριώδεις φωτογραφίες, που στέλνει το διαστημόπλοιο Cassini. Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, τα σωματίδια αυτά επιβεβαιώνουν τη θεωρία, πως οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν από τη βίαιη διάλυση ενός παλιού δορυφόρου του Κρόνου και προσφέρουν νέα στοιχεία για το σχηματισμό του Ηλιακού μας Συστήματος. Το Cassini μπήκε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ταξιδιού και αφού διένυσε 3,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

    Νέα στοιχεία για τη δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος

    Αναλύοντας τις φωτογραφίες του Cassini στο υπεριώδες φάσμα, οι δακτύλιοι φαίνονται κόκκινοι και τιρκουάζ. Το κόκκινο, που αντιστοιχεί σε υλικά όπως η σκόνη, είναι εντονότερο στην εσωτερική πλευρά των δακτυλίων, ενώ το τιρκουάζ, που αντιστοιχεί στον πάγο, καλύπτει κυρίως τις παχύτερες εξωτερικές λωρίδες.

    Όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, η σκόνη και άλλα "βρώμικα υλικά" εντοπίστηκαν κυρίως στη "Ζώνη Cassini", το κενό ανάμεσα στους δακτυλίους Α και Β του Κρόνου. Αυτά τα υλικά είναι όμοια με το σκοτεινό υλικό, που βρέθηκε στον δορυφόρο Φοίβη, οδηγώντας στο συμπέρασμα, πως η σκόνη θα μπορούσε να προέρχεται από τα συντρίμμια ενός παλιού δορυφόρου του Κρόνου.

    Τα συμπεράσματα αυτά προσφέρουν νέα στοιχεία για το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος. Όπως πιστεύουν οι κοσμολόγοι, οι πλανήτες δημιουργήθηκαν από τη συσσωμάτωση υλικού που περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο, όπως τα κομμάτια πάγου και η σκόνη περιφέρονται στους δακτύλιους γύρω από τον Κρόνο.

    Η αποστολή του Cassini συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ φως στα μυστικά του Κρόνου θα ρίξει η ολοκλήρωση της αποστολής, αφού το διαστημόπλοιο θα περάσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια μελετώντας τον πλανήτη και επτά από τα 31 γνωστά φεγγάρια του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα δαχτυλίδια του Κρόνου

    Σχετικά Links:

    Cassini

    [02] Αθλητισμός

    Επαφή με Ορφανό ο Ντέμης

    8/7/2004 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το αίτημα για την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44 ήταν το πρώτο μέλημα της τηλεφωνικής επαφής που είχε ο Ντέμης Νικολαϊδης με τον Γιώργο Ορφανό νωρίτερα σήμερα. Οι προσπάθειες για την εξυγίανση της ομαδας όπως είναι φυσικό συνεχίζονται, ενώ θετικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, εάν δεν επιτευχθεί η λύση του άρθρου 44, τότε θα υπάρχει χρόνος για την ένταξη της ΑΕΚ στην ρύθμιση της πολιτείας. Ο Ντέμης Νικολαίδης όπως έχει δηλώσει από την Τρίτη, αύριο αναλαμβάνει την ηγεσία της ΑΕΚ με πρώτη κίνηση την συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου με πρόεδρο τον κ. Δημτρέλλο. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστης θα αναλάβεικαι την προεδρεία από την 1η Αυγούστου και αφού πρώτα διευθετηθεί ένα τυπικό θέμα με την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού.

    Παραίτηση με ανακοίνωση

    Στο μεταξύ ο παραιτηθείς από χθες μαζί με τον Αλέξη Κούγια και όλο το υπόλοιπο Δ.Σ., Παναγιώτης Βαλασόπουλος, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία κάνει μια εκτενή αναφορά του παρελθόντος του στην ομάδα, των (δικαστικών κυρίως) μαχών που έχει κερδίσει για λογαριασμότης ΑΕΚ αλλά και των απειλών που κατα καιρούς έχει δεχθεί και καταλήγει στο συμπέρασμα πως μέσα από όλες τις αντιξοότητες τελικά η όλη προσπάθεια δεν αξίζει τον κόπο. Έτσι υποβάλει την παραίτησή του, εύχεται καλύτερο μέλλον στην ομάδα και ευχαριστεί όσους τον στήριξαν και τον βοήθησαν!

    Ο Πρωταθλητής, πρόεδρος

    Με τον τίτλο, «Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ντέμης Νικολαϊδης, αναλαμβάνει πρόεδρος της ΑΕΚ», η Ελβετική εφημερίδα Blick αναφέρεται στις εξελλίξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην ομάδα του «δικεφάλου». Η εφημερίδα έχει και ρεπορτάζ για το θέμα της ομάδας, όπου αναφέρονται λεπτομέρειες, ενώ ακόμη και αν είναι ίσως η μοναδική στον κόσμο που δίνει τέτοια έκταση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ασχολούνται και οι άλλες. Ήδη από προχθές σε αρκετές εφημερίδες του κόσμου και ακόμη και στο CNN, η είδηση ότι ο Ντέμης γίνεται πρόεδρος έχει καταλάβει σημαντική θέση, δεδομένου πως πλέον ο Νικολαίδης είναι και Πρωταθλητής Ευρώπης

    [03] Εσωτερικά

    Υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Σε πύρινο κλοιό η χώρα

    8/7/2004 7:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Περίπου 180 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αυτή την ώρα, φωτιά μαίνεται στη θέση Μητροπίσι Αναβύσσου, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, αλλά χωρίς να απειλεί τα σπίτια. Σε εξέλιξη είναι επίσης μια πυρκαγιά στο Καστρί Καρύστου, που καίει από το μεσημέρι χορτολιβαδική έκταση. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στον Κάλαμο Αττικής, στη θέση Καρυώτες Παλαιόπολης στη Σαμοθράκη, την Πάρνηθα, την Αίγινα, την Κεφαλονιά, την Ναύπακτο και την Ικαρία, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η Πυροσβεστική διερευνά τα αίτια των πύρινων μετώπων, ενώ στον Εισαγγελέα θα οδηγηθεί ένας ύποπτος για τη φωτιά στις Αφίδνες.

    Μάχη με τις φλόγες

    Στην Ανάβυσσο, 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο παίρνουν μέρος στην κατάσβεση. Στον Κάλαμο, τέσσερις παιδικές κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν προληπτικά και τα παιδιά μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.

    Μεγάλη έκταση από δένδρα, θάμνους και σιτοκαλαμιές έκαψε μέχρι τις απογευματινές ώρες, η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι από άγνωστη αιτία, στην περιοχή Καρυώτες Παλαιόπολης στη Σαμοθράκη. Λόγω των ισχυρών άνέμων, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας και κτίσματα που βρίσκονται στην περιοχή. Ο κίνδυνος αποσοβήθηκε έγκαιρα, χάρη στην επέμβαση δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου, 60 πυροσβεστών με έξι οχήματα, στρατιωτών και κατοίκων της περιοχής με γκρέϊντερ.

    Στην Πάρνηθα, λίγα μόνο μέτρα μακριά από την Αμυγδαλέζα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 74χρονος Νίκος Φουρτούνας, εκδηλώθηκε νέα φωτιά. Στο μεταξύ, συνεργεία της Νομαρχίας έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών από τη χθεσινή φωτιά, που έκανε στάχτη τουλάχιστον 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 γεωργικής. Περισσότερα από δέκα σπίτια έπαθαν σοβαρές ζημιές, ενώ τέσσερα αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς.

    Νωρίς το απόγευμα τέθηκαν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Καισαριανή, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Λαγονήσι, Αφίδνες, Αίγινα, Ναύπακτο, Ικαρία και Σάμο.

    Συλλήψεις υπόπτων

    Ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πύρινες γλώσσες σε διάφορα σημεία της χώρας, τρεις ηλεκτροσυγκολητές, δύο αλλοδαποί και ένας Έλληνας, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου. Οι συλληφθέντες θεωρήθηκαν ύποπτοι για την πυρκαγιά στις Αφίδνες, που έκανε στάχτη 15 στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες. Την ευθύνη ανέλαβε μόνο ένας , που αύριο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

    Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική διερευνά τα αίτια της πύρινης καταστροφής στην Πάρνηθα , που ξεκίνησε από ρεματιά μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Εξετάζεται κυρίως το ενδεχόμενο εμπρησμού, αλλά και το να ξεκίνησε η φωτιά από βραχυκύκλωμα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα ηλεκτροσυγκόλησης σε οικοδομή, αφού στην περιοχή υπάρχουν τέσσερις οικοδομές, στις οποίες γίνονται εργασίες. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν κάποιους από τους εργάτες, ενώ αναζητούν και άλλους για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

    Η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή, καθώς οι υψηλές θερμοκαρίες και οι ισχυροί άνεμοι ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Για αύριο, οι περιοχές που βρίσκονται "στο κόκκινο" για την εκδήλωση φωτιάς, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι η Εύβοια, η Αττική, η Βοιωτία, η Κορινθία και η Αργολίδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πύρινα μέτωπα

    [04] Αθλητισμός

    Επιστροφή Βούκσεβιτς στον Ολυμπιακό

    8/7/2004 8:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ντούσαν Βούκσεβιτς επιστρέφει στον Ολυμπιακό. Ο εκπρόσωπος του Σέρβου φόργουορντ συμφώνησε με τους ανθρώπους των "ερυθρολεύκων", και έτσι απομένουν μόνο οι υπογραφές, για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Ο Βούκσεβιτς αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό από την περίοδο 1997-98 μέχρι και την περίοδο 2000-01. Εφέτος, φορούσε τη φανέλα της ιταλικής Σιένα, με την οποία τερμάτισε στην τέταρτη θέση της Ευρωλίγκα στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ. Στο παρελθόν έχει φορέσει τις φανέλες των Ερυθρού Αστέρα, Απόλλων Πάτρας και Ρεάλ Μαδρίτης.

    Θέλει τον σέντερ Αλεξάντερ Μπασμίνοφ

    Κατά τα άλλα, ο Μίλαν Τόμιτς, αναζητεί έναν σέντερ φορ. Οι βλέψεις του προπονητή του Ολυμπιακού, έχουν πέσει στον 26χρονο Ρώσο Αλεξάντερ Μπασμίνοφ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

    Ο παίκτης δυνδέεται με συμβόλαιο, με την Ρώσικη ομάδα, αλλά μετά τις πρώτες συζητήσεις μεταξύ των υπευθύνων, φέρεται διατεθιμένη να τον αποδεσμεύσει.

    [05] Διεθνή

    Με απειλές για χτύπημα πριν τις προεδρικές εκλογές "Τρομο-κρατεί" τις ΗΠΑ η Αλ Κάιντα

    8/7/2004 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Σς κλοιό φόβου βρίσκονται για άλλη μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από πληροφορίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τα νέα στοιχεία επεξεργάζονται οι Ομοσπονδιακές Αρχές της χώρας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην διστάσουν να αναφέρουν οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή τους. Παράλληλα, εντείνονται συνεχώς τα μέτρα ασφαλείας στην Νέα Υόρκη και την Βοστώνη όπου θα διεξαχθούν τα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων καθώς θεωρούνται πιθανοί στόχοι. Ωστόσο, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι χρησιμοποιεί το φόβο των Αμερικανών για την τρομοκρατία προς όφελος της προεκλογικής της εκστρατείας.

    Προεκλογικό τρικ λέει η αντιπολίτευση

    Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι νέες απειλές για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ "αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο για προετοιμασία της Αλ Κάιντα να κάνει επίθεση μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ, με στόχο να διαταραχθεί η δημοκρατική διαδικασία".

    Ο ίδιος, όμως, έσπευσε να επισημάνει, ότι κάτι τέτοιο δεν "περιλαμβάνεται στις δυνατότητες" που έχει η διεθνής τρομοκρατική οργάνωση, ενώ τόνισε, ότι η Αμερική αυτή την περίοδο είναι καλύτερα προετοιμασμένη απ' ότι παλιότερα. Σημείωσε, δε, ότι βαθμός συναγερμού στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθεί.

    Σύμφωνα με τον Ριτζ δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να συνδέουν σαφώς τα σχέδια αυτά της Αλ Κάιντα τα προεκλογικά συνέδρια των Δημοκρατικών στα τέλη Ιουλίου και των Ρεπουμπλικανών στα τέλη Αυγούστου.

    Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται Νέα Υόρκη και την Βοστώνη όπου θα διεξαχθούν τα συνέδρια, είναι, ήδη, αυξημένα και προβλέπεται να ενταθούν περαιτέρω. Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε, ότι όλοι οι κυβερνήτες των ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί τόσο για το πώς πρέπει να δράσουν προληπτικά για την αποφυγή τρομοκρατικής ενέργειας, όσο και για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που οι απειλές της Αλ Κάιντα πραγματοποιηθούν. Ενημέρωση έγινε ήδη και σε μεγάλο αριθμό μελών του Κογκρέσου.

    Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζωρτζ Μπους κατηγορούν την κυβέρνηση της χωράς, ότι εκμεταλλεύεται το φόβο των πολιτών για την τρομοκρατία, προς όφελος της προεκλογικής του εκστρατείας, ιδιαίτερα τώρα που το δίδυμο των Κέρυ Έντουαρνς φαίνεται πως κερδίζει έδαφος.

    [06] Εσωτερικά

    Συνεδρίασε η Γραμματεία Ανασυγκρότησης Σε τροχιά Συνεδρίου το ΠΑΣΟΚ

    8/7/2004 8:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Το στίγμα των αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας Ανασυγκρότησης του κόμματος. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γραμματείας, ο προσυνεδριακός διάλογος θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, με τη συμμετοχή των μελών, αλλά και των φίλων του κόμματος. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, "οι διαδικασίες θα είναι ανοιχτές, διαφανείς και δημοκρατικές". Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη να βρίσκονται σε" διάταξη μάχης" και να προετοιμάσουν τον κομματικό μηχανισμό, ώστε από το Συνέδριο του Δεκεμβρίου "να βγει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό ανανεωμένο και ανοιχτό στην κοινωνία".

    "Σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες"

    Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, οι επίσημες διεργασίες για την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου θα ξεκινήσουν στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ, μέχρι το συνέδριο, θα πραγματοποιηθούν πέντε περιφερειακές Συνδιασκέψεις, που θα έχουν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και θα είναι ανοικτές στους πολίτες.

    "Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα συμπληρώσει και θα τροφοδοτήσει την αντιπολιτευτική μας ταχτική", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας, ότι "στόχος μας είναι η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες". Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, πως στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση για το ιδεολογικό και το πολιτικό στίγμα του κόμματος στη νέα εποχή και όχι μόνο για οργανωτικά ζητήματα.

    Ήδη, η Γραμματεία έχει χωριστεί σε συγκεκριμένες ομάδες και αρμοδιότητες μελών. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια ομάδα μελών θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση των κειμένων του συνεδρίου και της νέας Πολιτικής Διακήρυξης του κόμματος, ενώ θα δημιουργηθεί και μια άλλη "ειδική ομάδα διαλόγου και συμμετοχής", που θα διασφαλίσει με διάφορες μορφές τη δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη.

    [07] Αθλητισμός

    Κοντά στην Σαμπντόρια ο Κατσουράνης

    8/7/2004 9:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Κοντά στην Σαμπντόρια βρίσκεται ο Κώστας Κατσουράνης. Σύμγωνα με τα Ιταλικά μέσα, οι διοικούντες του Ιταλικού συλλόγου, έχουν συμφωνήσει με την νέα διοίκηση της ΑΕΚ για την παραχώρηση του παίκτη. Μάλιστα, ο Κατσουράνης έχει τον ίδιο μάνατζερ με αυτόν που είχε πάει το Νικολαΐδη στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Το ενδιαφέρον, κατά τα άλλα, για τον Ζαγοράκη, από πολλούς Ευρωπαϊκούς συλλόγους είναι δεδομένο. Μάλιστα, η Σπαρτάκ Μόσχας εξέφρασε ενδιαφερόν και κατέθεσε πρόταση ύψους μισό δις δραχμές, και περιμένει και άλλες προτάσεις.

    [08] Τεχνολογία

    Εφεύρεση Αμερικανού επιστήμονα Ψηφιακή "ανάσταση" νεκρών

    8/7/2004 10:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Επανάσταση στην επικοινωνία με όσους εγκατέλειψαν το μάταιο τούτο κόσμο φέρνει Αμερικανός επιστήμονας, που θέλει να πάρει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια "ομιλούσα" ταφόπλακα. Ξεχάστε τους πίνακες Ουίτζα και τα μέντιουμ: ο Ρόμπερτ Μπάροου από το Burlingame της Καλιφόρνια προτείνει τη χρήση μιας οθόνης αφής, ακουστικών και ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα αναλάβουν την επαφή των ζωντανών με τον Κάτω Κόσμο! Η μελέτη του κ. Μπάροου δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist και σκορπά ρίγη συγκίνησης, αλλά και φόβο.

    Τεχνολογική επαφή με το υπερπέραν

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, ένας υπολογιστής με σκληρό δίσκο ή ειδικό τσιπ μνήμης, στον οποίο θα αποθηκεύονται τα ηχητικά μηνύματα ή τα βίντεο των θανόντων, θα ενσωματώνεται στην κούφια ταφόπλακα.

    Τα μηνύματα από το υπερπέραν θα μεταφέρονται στους επισκέπτες των νεκροταφείων μέσω μιας οθόνης LCD. Μάλιστα, το επίτευγμα του κ. Μπάροου εξασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος από την ηχορύπανση, αφού έχει στη διάθεσή του και ασύρματα ακουστικά. Το σύστημα θα παίρνει ενέργεια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νεκροταφείου και θα ενεργοποιείται κάθε φορά που κάποιος αγγίζει την οθόνη αφής.

    Περήφανος για το επίτευγμά του, ο κ. Μπάροου δήλωσε στο New Scientst, πως με τον τρόπο αυτό οι νεκροί "θα μπορούσαν να διηγούνται την ιστορία της ζωής τους ή, ακόμα χειρότερα, θα μπορούσαν να εξομολογούνται τις πιο απαίσιες αδιακρισίες τους".

    Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη τεχνολογική απόπειρα για επικοινωνία με τους νεκρούς: η αμερικανική εταιρία "Making Everlasting Memories" έχει εξασφαλίσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια επιτύμβια στήλη, που προβάλλει σε οθόνη φωτογραφίες του μακαρίτη!

    Σχετικά Links:

    New Scientist

    Making Everlasting Memories


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 July 2004 - 20:50:23 UTC