Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ειδική ντομάτα "ασπίδα" για τον προστάτη
  • [02] Αδιευκρίνιστα τα αίτια θανάτου της "Έφυγε" η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου
  • [03] "Ασυγκράτητος" δικαστής αναστατώνει τις αρχές
  • [04] Από 28 Ιουνίου οι αιτήσεις Αύξηση στο οικογενειακό επίδομα
  • [05] Ένα σινο-ευρωπαϊκό "μάτι" σύντομα σε τροχιά
  • [06] Ανελκυστήρας στην Ακρόπολη
  • [07] Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΦΕΤ Ασφαλή τα ελληνικά προϊόντα
  • [08] Σε θέση μάχης ενόψει διακοπών και Ολυμπιακών Προσλήψεις και έλεγχοι στο
  • [09] Συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση Δηλώσεις Μπους για το Κυπριακό
  • [10] Είχαν εισέλθει σε απαγορευμένη ζώνη Συλλήψεις πολιτών στην Ιρλανδία
  • [11] Φορτηγό έπεσε πάνω σε διώροφο κτήριο Τραγικό δυστύχημα στην Ολλανδία

    [01] Υγεία

    Ειδική ντομάτα "ασπίδα" για τον προστάτη

    25/6/2004 11:04:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ειδική ντομάτα με ευεργετικές αλλά και προληπτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου του προστάτη δημιούργησαν οι επιστήμονες κατά παραγγελία του αυστραλιανού υπουργείου Γεωργίας. "Αυτός ο νέος τύπος ντομάτας σύμφωνα με τα ως τώρα πειράματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη" δήλωσε ο φυσιολόγος του υπουργείου, Τιμ Οχάρε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ντομάτα περιέχει υψηλά ποσοστά λυκοπενίου, το βασικό καροτενοειδές που απαντά στην τομάτα και της δίνει το χρώμα της, το οποίο όμως φημίζεται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση εκφυλιστικών παθήσεων. Έχει αποδειχθεί ότι αυξημένη συγκέντρωση του λυκοπενίου, το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει από μόνος του, μπορεί να θωρακίσει αποτελεσματικά την υγεία. Σύμφωνα με τον κ. Οχάρε, αυτή η ποικιλία ντομάτας θα διατεθεί στο εμπόριο μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

    [02] Πολιτισμός

    Αδιευκρίνιστα τα αίτια θανάτου της "Έφυγε" η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου

    25/6/2004 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/6/2004 6:08:54 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την τελευταία της πνοή άφησε χθες η γνωστή στιχουργός και ραδιοφωνική παραγωγός, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, σε ηλικία 47 ετών. Ο θάνατος της ήταν αιφνίδιος και μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια. Πάντως, από το συγγενικό της περιβάλλον πιθανολογείται, ότι το νήμα της ζωής της άτυχης γυναίκας έκοψε αλλεργικό σοκ, που υπέστη μετά από ένεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στιχουργός βρισκόταν σε ενδοκρινολόγο, όπου υπέστη έμφραγμα. Μεταφέρθηκε, συνοδευόμενη από τη γιατρό, με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, στο Λαικό Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου είχε συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, σε θεατρικές παραγωγές και με μεγάλα ονόματα του χώρου της μουσικής και του θεάτρου.

    [03] Διάφορα

    "Ασυγκράτητος" δικαστής αναστατώνει τις αρχές

    25/6/2004 3:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    O υπουργός Δικαιοσύνης της Οκλαχόμα των ΗΠΑ ζήτησε την παύση ενός δικαστή της Πολιτείας από τα καθήκοντά του για τον οποίον υπάρχουν υποψίες ότι συχνά αυνανιζόταν χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ειδική συσκευή για ν αυξάνει τις στύσεις του, την ώρα που το δικαστήριο συνεδρίαζε. Την απίστευτη υπόθεση έφερε στο φως ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντρου Εντμοντσον, ο οποίος κατέθεσε αίτηση στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας ζητώντας την αποπομπή του 57χρονου δικαστή Ντόναλντ Τόμσον, από την περιφέρεια Σαπούλπα για "συμπεριφορά που συνιστά προσβολή και ηθική εξαχρείωση κατά παραβίαση του συντάγματος της Οκλαχόμας".

    Η συσκευή για "έξτρα" ευχαρίστηση ήταν "ένα αστείο δώρο από φίλο"

    Στην αίτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Τόμσον ότι κατά τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου χρησιμοποιούσε μια συσκευή που διαφημίζεται για "σεξουαλική ευχαρίστηση και καλύτερες στύσεις" και ότι εξέθεσε εαυτόν σε δικαστικό συντάκτη αρκετές φορές, ενώ αυνανιζόταν κάτω από τον δικαστικό του πάγκο.

    Αρκετοί μάρτυρες, μεταξύ τους ένορκοι του δικαστηρίου του Τόμσον και αξιωματικοί της αστυνομίας που είχαν κληθεί να καταθέσουν σε δίκες, σύμφωνα με την αίτηση, άκουσαν τον ήχο του σφυρίγματος της συσκευής αυτής που την εφάρμοζε στα γεννητικά του όργανα κατά τη διάρκεια της δίκης, ενώ είδαν τον δικαστή να βυθίζεται στο έδρανό του και με τους αγκώνες πάνω στα γόνατα να θέτει σε λειτουργία τη συσκευή. Οι μάρτυρες είπαν ότι ο ήχος της συσκευής ήταν σαν τον ήχο πιεσόμετρου που φουσκώνει το μαξιλαράκι του.

    Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση, ο Τόμσον παραδέχτηκε ότι είχε μια τέτοια συσκευή κάτω από τον πάγκο του στη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης φόνου, αλλά είπε στους ανακριτές ότι ήταν "ένα αστείο δώρο από φίλο".

    Πάντως, ο δικηγόρος του Τόμσον υποστηρίζει πως ο πελάτης του είναι αθώος και ότι μπήκε στο στόχαστρο εξαιτίας αποφάσεων του που ενόχλησαν ορισμένους συναδέλφους του.

    [04] Οικονομία

    Από 28 Ιουνίου οι αιτήσεις Αύξηση στο οικογενειακό επίδομα

    25/6/2004 3:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Από 98,64 έως 2.164 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ανέρχεται το οικογενειακό επίδομα, που θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ οι 300.000 δικαιούχοι του Οργανισμού. Το βοήθημα, που φέτος είναι αυξημένο κατά 40%, αφορά τους μισθωτούς με εξηρτημένη εργασία, οι οποίοι δεν λαμβάνουν από τον εργοδότη τους επίδομα παιδιών. Η κατάθεση των αιτήσεων αρχίζει την Δευτέρα, 28 Ιουνίου και μπορεί να γίνει στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στα ΚΕΠ και μέσω των ΕΛΤΑ. Οι γονείς ενός παιδιού, θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους την 1η Σεπτεμβρίου. Oι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα είναι ανοικτές για να εξυπηρετούν τους δικαιούχους από τις 7:30 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, κατά τις εργάσιμες ημέρες.

    Τα δικαιολογητικά

    Οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος πρέπει να καταθέσουν:

    Βιβλιάριο ενσήμων Οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας παίδων Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως των παιδιών Αστυνομική ταυτότητα Βεβαίωση του εργοδότη με την ιδιότητα του εργαζόμενου και το ποσό του μηνιαίου βοηθήματος Φορολογικό μητρώο των δύο συζύγων

    Φωτοτυπία βιβλιαρίου της Εθνικής Τράπεζας

    Βιβλιάριο του συζύγου, εάν ανήκει σε άλλο ταμείο

    Βιβλιάρια ενσήμων με κοινή δήλωση, εάν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι

    Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν το επίδομα από τον προσωπικό τους λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.

    [05] Τεχνολογία

    Ένα σινο-ευρωπαϊκό "μάτι" σύντομα σε τροχιά

    25/6/2004 4:07:00 μμ

    Πηγή: Κίνα και η Ευρώπη θα εκτοξεύσουν και δεύτερο δορυφόρο τον Ιούλιο

    Η Κίνα και η Ευρώπη σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν και δεύτερο δορυφόρο τον επόμενο μήνα, με στόχο την καταγραφή των διαστημικών καταιγίδων και τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων για την ασφάλεια των διαστημικών αποστολών. Τον δορυφόρο "Probe-2" θα μεταφέρει στο διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily, πύραυλος τύπου Long March 2C/SM που θα εκτοξευτεί από το κέντρο Τάιγιουαν, στα βόρεια της Κίνας. Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε από κοινού από την κινεζική υπηρεσία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και ερευνητικές ομάδες που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Ο πρώτος σινο-ευρωπαϊκός δορυφόρος εκτοξεύτηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου, με στόχο να παραμείνει σε τροχιά περίπου 18 μήνες.

    [06] Πολιτισμός

    Ανελκυστήρας στην Ακρόπολη

    25/6/2004 4:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πρόσβαση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης θα έχουν πλέον τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο γνωμοδότησε πρόταση σύμφωνα με την οποία στο βόρειο τμήμα της Ακρόπολης θα τοποθετηθεί ανελκυστήρας αποκλειστικά και μόνο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι εργασίες για την εγκατάσταση θα ολοκληρωθούν πριν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες.

    [07] Υγεία

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΦΕΤ Ασφαλή τα ελληνικά προϊόντα

    25/6/2004 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. είναι η παρουσία διοξινών και φουρανίων σε φρούτα και λαχανικά στη χώρα μας, όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε ανακοίνωσή, που εξέδωσε μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο "Άτλας για την Υγεία των Παιδιών και το Περιβάλλον", όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, η μέση συγκέντρωση των δυο αυτών ουσιών είναι 1pg/g (ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά γραμμάριο του προϊόντος). Η έκθεση του ΠΟΥ, που δημοσιεύτηκε και στον ελληνικό Τύπο, στηρίχθηκε σε μελέτη Ρωσικού Κέντρου Μελετών και είναι θεωρητικά αποτελέσματα μαθηματικών υπολογισμών και όχι αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων, αναφέρει ο ΕΦΕΤ και προσθέτει ότι, από εργαστηριακές μετρήσεις, που έχει πραγματοποιήσει για διοξίνες και φουράνιο τα 2003 σε γάλατα και γαλακτομικά προϊόντα, σε κρέας και τα προϊόντα του, σε ψάρια και τα προϊόντα τους, σε πουλερικά και τα προϊόντα τους, καθώς και σε λάδια, φρούτα και λαχανικά, βρέθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις να είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.

    [08] Οικονομία

    Σε θέση μάχης ενόψει διακοπών και Ολυμπιακών Προσλήψεις και έλεγχοι στο ΣΔΟΕ

    25/6/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με την πρόσληψη 500 ατόμων και περισσότερα από 11.500 κλιμάκια ελέγχου, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ρίχνεται στη μάχη για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Στόχος του ΣΔΟΕ είναι ο περιορισμός της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής στις τουριστικές περιοχές ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με πρόγραμμα, που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, οι έλεγχοι θα ενταθούν στις Ολυμπιακές Πόλεις, τα νησιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε σχετική επιτροπή, που θα μελετήσει τη σύσταση νέας υπηρεσίας ελέγχου, όπως εξήγγειλε η Κυβέρνηση προεκλογικά.

    Νέοι "ράμπο" ρίχνονται στη μάχη

    Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, απόφοιτοι Λυκείων και ΙΕΚ είναι οι νέοι "ράμπο" του υπουργείου Ανάπτυξης. Συνολικά θα προσληφθούν, μέσω ΟΑΕΔ, 500 άτομα, τα οποία θα εκπαιδευτούν εντατικά για μία εβδομάδα. Οι νέοι εκλεκτές θα αναλάβουν καθήκοντα για ένα 8μηνο και θα "χτενίζουν" καθημερινά την ολυμπιακή αγορά. Η ημερήσια αμοιβή τους θα κυμαίνεται από 21 έως 25 ευρώ μικτά. Οι ενδιαφερόμενοι, μετά από αίτησή τους, θα επιλεγούν με σύστημα μορίων.

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στην πρώτη γραμμή των ελέγχων του ΣΔΟΕ θα βρεθούν τα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, οι επιχειρήσεις διοργανώσεων εκδηλώσεων, εκδρομών και περιηγήσεων, τα κέντρα διασκέδασης, οι χώροι μαζικής εστίασης, τα καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, το λιανικό εμπόριο και η αγορά καυσίμων.

    Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελεγχθούν θα γίνει με βάση τα στοιχεία επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται στο ΦΠΑ.

    Στο επίκεντρο των ελέγχων του ΣΔΟΕ θα βρεθούν οι Ολυμπιακές Πόλεις, αλλά και όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, όπως τα νησιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μάχη κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας

    [09] Κυπριακό

    Συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση Δηλώσεις Μπους για το Κυπριακό

    25/6/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πεποίθηση ότι το σχέδιο Ανάν, είναι ένα καλό σχέδιο για όλους εξέφρασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική τηλεόραση, ο Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εγκωμίασε τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού για την επίλυση του Κυπριακού, προαναγγέλλοντας μάλιστα νέο γύρο διαβουλεύσεων προκειμένου να διευθετηθεί το πολιτικό ζήτημα. "Η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν, αλλά δυστυχώς ο Νότος δεν το ενέκρινε. Επιβάλλεται λοιπόν για το λόγο αυτό να διαβουλευθούμε με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν για τους τρόπους προώθησης της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [10] Διεθνή

    Είχαν εισέλθει σε απαγορευμένη ζώνη Συλλήψεις πολιτών στην Ιρλανδία

    25/6/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: AΠΕ- BBC

    Τρεις πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένας ειρηνιστής ακτιβιστής, συνελήφθησαν σε πλοίο, κοντά στο αεροδρόμιο Σάνον, όπου αναμένεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ενόψει της Συνόδου ΕΕ- ΗΠΑ. "Οι τρεις συλληφθέντες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, βρίσκονταν στην εκβολή του ποταμού Σάνον, στην απαγορευμένη ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο", δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Εντουάρντ Χόργκαν, παλαιός αξιωματικός του ιρλανδικού στρατού και εκπρόσωπος της ειρηνιστικής οργάνωσης "Σταματήστε την εκστρατεία του Μπους". Τα μέτρα ασφαλείας στην Ιρλανδία είναι δρακόντεια, με 6.000 αστυνομικούς και στρατιώτες να είναι σε επιφυλακή.

    [11] Διεθνή

    Φορτηγό έπεσε πάνω σε διώροφο κτήριο Τραγικό δυστύχημα στην Ολλανδία

    25/6/2004 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- Reuters

    Στιγμές πανικού έζησαν οι κάτοικοι της ολλανδικής πόλης Κερκρέιντ, όταν ο οδηγός ενός γερμανικού φορτηγού, που είχε σπασμένα φρένα, στην προσπάθειά του να αποφύγει μια ομάδα παιδιών έπεσε τελικά πάνω σε κτίριο, με αποτέλεσμα μέρος του να καταρρεύσει και να πιάσει φωτιά. Στον τόπο του δυστυχήματος έφθασαν αμέσως δυνάμεις της πυροσβεστικής και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να προσεγγίσουν την καμπίνα του οδηγού, όπου παγιδεύτηκαν οι 3 επιβάτες, αλλά και να εντοπίσουν στα ερείπια του κτιρίου τους 2 ενοίκους του διαμερίσματος. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι, ότι και οι 5 άνθρωποι είναι νεκροί. Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί, καθώς στο ισόγειο του κτηρίου στεγαζόταν σούπερ μάρκετ και οι αρχές δε γνωρίζουν ακόμη πόσοι πελάτες βρίσκονταν σε αυτό την ώρα του ατυχήματος. Να σημειώσουμε, ότι το Κερκρέιντ βρίσκεται 220 χιλιόμετρα νότια του Άμστερνταμ, στα σύνορα με τη Γερμανία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 June 2004 - 16:50:58 UTC