Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση των "25" Το Ευρωσύνταγμα στο επίκεντρο
  • [02] Για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν Τον Κρις Πάτεν υποστηρίζει το ΕΛΚ
  • [03] H Φλόγα στην "πόλη των Αγγέλων"
  • [04] Ανακοίνωσε Πέτσε ο Πανιώνιος
  • [05] Έφυγε ο τζένεραλ μάνατζερ της Εθνικής
  • [06] Ο Καλατράβα στην Αθήνα
  • [07] Μετριοπαθής αντίδραση από την Τεχεράνη Πιέζουν το Ιράν για τον έλεγχο
  • [08] Ο Γιαννούλης στον Ολυμπιακό
  • [09] Τηλεμεταφορά με το πάτημα ενός κουμπιού
  • [10] Επίθεση από την Αριστερά Αντιδράσεις στη Βουλή για τις τρομο-ρυθμίσεις
  • [11] Τρία χάλκινα στο ταεκβοντό
  • [12] Μένει στην ΑΕΚ ο Λόλις
  • [13] Αλλαγές στο ULEB Cup

    [01] Ειδήσεις

    Κρίσιμη συνεδρίαση των "25" Το Ευρωσύνταγμα στο επίκεντρο

    17/6/2004 12:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2004 8:12:07 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το φλέγον θέμα του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ξανανοίγουν οι ηγέτες της ΕΕ, που συνέρχονται στις Βρυξέλλες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, άρχισαν τις διαβουλεύσεις σήμερα το μεσημέρι οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο Παρασκευή, με στόχο να κλείσουν όλες τις υπάρχουσες εκκρεμότητες. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εδρών κάθε χώρας-μέλους στο Ευρωκοινοβούλιο και ο καθορισμός του τρόπου λήψης αποφάσεων. Τις συζητήσεις των "25" θα απασχολήσουν επίσης η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς και τα διεθνή ζητήματα, με έμφαση στο Ιράκ και στο Μεσανατολικό.

    "Πρέπει να επιτευχθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός"

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία για το Σύνταγμα, ενώ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν σε θαρραλέες αποφάσεις, με την υιοθέτηση μιας συνταγματικής συνθήκης που θα βρίσκεται στο ύψος των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι με την περιορισμένη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα.

    Στην επιστολή του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν σημειώνει ότι "οι συνθήκες έχουν τώρα ωριμάσει για την επίτευξη μιας δίκαιας και ισορροπημένης συμφωνίας ". Ο Μ. Αχερν αναφέρεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και σημειώνει ότι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος θα κάνει τις κοινοτικές διαδικασίες πιο διαφανείς και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική.

    Ο κ. Αχερν απευθυνόμενος στους 24 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τους καλεί να μη χάσουν την αίσθηση της προοπτικής, τονίζοντας ότι "αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας να ολοκληρώσουμε τη Διακυβερνητική Διάσκεψη μέσα σε θετικό πνεύμα προκειμένου να επιτευχθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός".

    Παράλληλα τονίζει ότι "είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ότι η διευρυμένη Ένωση μπορεί να συνεχίσει να ξεπερνά τα εμπόδια και να επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει".

    Τα ακανθώδη ζητήματα

    Τα σημεία-τριβής που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 25 ηγέτες είναι :

    - Η αναφορά της χριστιανικής παράδοσης της Ευρώπης στο προοίμιο του Συντάγματος για την οποία ορισμένες χώρες διαφωνούν. Στο συναινετικό σχέδιο, που διανεμήθηκε από την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, την παραμονή της διάσκεψης κορυφής των Βρυξελλών και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων, η επίμαχη αναφορά δεν περιέχεται.

    - Ο ακριβής προσδιορισμός της ειδικής πλειοψηφίας για την ψηφοφορία στα συμβούλια υπουργών . Η πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι να ισχύσει η πλειοψηφία (50+1) των χωρών που να εκπροσωπούν ταυτοχρόνως το 60% του πληθυσμού της ΕΕ.

    - Η σύνοδος κορυφής πρέπει επίσης να προσδιορίσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών ανά χώρα μέλος

    - Η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Αρκετοί θεωρούν ότι σε μια ΕΕ των 25 δεν είναι δυνατόν να έχει κάθε χώρα τον Επίτροπο της, ενώ άλλοι επιμένουν σ΄αυτή τη ρύθμιση. Η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ προτείνει να διατηρηθεί ο ένας Επίτροπος ανά χώρα έως το 2014 και να μειωθούν στη συνέχεια σε 18 τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Επιτροπής και του υπουργού Εξωτερικών (της ΕΕ), που θα επιλέγονται σύμφωνα με ένα σύστημα εναλλαγής απόλυτα ισότιμο ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

    Να σημειώσουμε ότι η πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας προτείνει μια μείωση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, διαφοροποιώντας το προηγούμενο σχέδιο που την εξουσιοδοτούσε να κάνει συστάσεις για τη μείωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. - Τέλος υπάρχουν ορισμένα τεχνικά θέματα που μένει ακόμη να διευκρινισθούν. Πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος λήψης απόφασης σε ότι αφορά τα κονδύλια των διαρθρωτικών Ταμείων.

    [02] Ειδήσεις

    Για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν Τον Κρις Πάτεν υποστηρίζει το ΕΛΚ

    17/6/2004 3:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την υποστήριξή του προς το Βρετανό επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων, Κρις Πάτεν, για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και σηματοδοτεί τη βούληση του ΕΛΚ, ο διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι να προέρχεται από τους κόλπους του. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ στο δείπνο που θα γίνει συζήτηση για το διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι θα φανούν οι ισχυρές υποψηφιότητες αφού οι συσχετισμοί εξαρτώνται όχι μόνο από κομματικά κριτήρια αλλά και από άλλες συμμαχίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γαλλία αν και είναι μέλος του ΕΛΚ μαζί με τη Γερμανία υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φερχόφστατ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το χριστιανοδημοκράτη Γιούνκερ θέλει ο Μπλερ

    Πρώτη σύνοδος του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες

    Διαφωνίες για το φαβορί στη διαδοχή του Πρόντι

    [03] Αθήνα 2004

    H Φλόγα στην "πόλη των Αγγέλων"

    17/6/2004 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην "πόλη των αγγέλων" έλαμψε η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία, συνεχίζοντας το μακρύ ταξίδι της στις πέντε ηπείρους, πέρασε από χέρια διάσημων σταρ του Χόλιγουντ, αλλά και από τον ελληνορθόδοξο ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, προκαλώντας συγκίνηση και εθνική ανάταση. Το Λος Αντζελες, υποδέχθηκε τη Φλόγα στη φημισμένη παραλία "Βένις" και την αποχαιρέτησε με ελληνικούς χορούς στο στάδιο των "Ντόντζερς", πριν από έναν αγώνα μπέιζμπολ. Οπως ήταν αναμενόμενο ήταν μία λαμπαδηδρομία προσαρμοσμένη στο αμερικανικό πνεύμα, καθώς δύο διάσημοι σταρ, όπως ο Τομ Κρουζ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε, αλλά και η πασίγνωστη στις Ηνωμένες Πολιτείες κωμικός Ελεν Ντετζένερις, καθώς και Ολυμπιακοί θρύλοι έτρεξαν με τη Φλόγα στο Λος Αντζελες.

    Πολλοί αστέρες

    "Είμαι ευτυχισμένος, είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου" είπε ο Σιλβέστερ Σταλόνε λίγο πριν παραλάβει, ως πρώτος λαμπαδηδρόμος, τη δάδα από το δήμαρχο του Λος Άντζελες.

    Νωρίτερα, εξέφρασε την επιθυμία του να έρθει στην Αθήνα για να παρακολουθήσει το αγαπημένο αγώνισμά του, αυτό της πυγμαχίας, ενώ ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, που εκπροσωπούσε την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, τον διαβεβαίωσε ότι θα λάβει πρόσκληση.

    Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Λος Άντζελες περιελάμβανε τα σημεία που έχουν καθορίσει το στίγμα της πόλης. Οι λαμπαδηδρόμοι, άνθρωποι κάθε κατηγορίας, νέοι και ηλικιωμένοι, παιδιά με ειδικές ανάγκες και πρωταθλητές, έτρεξαν κάτω από τους λόφους του Χόλιγουντ, διέσχισαν τη Sunset Boulevard και σταμάτησαν μπροστά στο στάδιο που φιλοξένησε τους Αγώνες του 1984. Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των κατοίκων της πόλης ήταν μεγάλη, παρ' ότι έβρεχε συνεχώς.

    Οι κάτοικοι του Λος Άντζελες παρακολούθησαν και σε "ζωντανή" τηλεοπτική μετάδοση τη συμμετοχή της κωμικού Ελεν Ντετζενέρις, η οποία έτρεξε με τη Φλόγα στους δρόμους του Χόλιγουντ. "Είναι για μένα κάτι συναρπαστικό, όλοι μας, τελικά, μπορούμε να ζήσουμε μία προσωπική ολυμπιακή στιγμή".

    Η τρίτη και τελευταία συμμετοχή του Χόλιγουντ στη λαμπαδηδρομία ήταν αυτή του διάσημου Τομ Κρουζ. Μπήκε με τη δάδα στο στάδιο των "Ντότζερς", ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα ελληνικό χορευτικό συγκρότημα χόρεψε μπροστά στο κοινό ενός αγώνα μπέιζμπολ. «Είναι τιμή μου που έτυχα αυτής της επιλογής. Και πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν έμπρακτη υποστήριξη της διεθνούς συνεργασίας». Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ένας ολυμπιακός θρύλος των Αμερικανών, ο χρυσός ολυμπιονίκης στο δέκαθλο Ρέντφορντ Τζόνσον.

    Ήδη, η Ολυμπιακή Φλόγα βρίσκεται στο Σεντ Λιούις, την πόλη που με τη λαμπαδηδρομία θα γιορτάσει τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τους Αγώνες του 1904, που φιλοξένησε.

    [04] Αθλητισμός

    Ανακοίνωσε Πέτσε ο Πανιώνιος

    17/6/2004 8:10:00 μμ

    Ο Κάρολ Πέτσε είναι και τυπικά πλέον προπονητής του Πανιωνίου. Την πρόσληψη του Σλοβάκου τεχνικού, ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη η διοίκηση της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ, χωρίς, όμως, ν΄ αναφέρει τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας. Ο Πέτσε ήταν τα δύο τελευταία χρόνια προπονητής της Ίντερ Μπρατισλάβας και είχε διαδεχθεί στην τεχνική ηγεσία της το Γιόζεφ Μπουμπένκο. Παράλληλα, η διοίκηση της ΠΑΕ θα συζητήσει πρώτα απ΄ όλα με τον νέο προπονητή το καίριο θέμα των μεταγραφών που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε ο Πανιώνιος να ενδυναμωθεί σε όλες τις γραμμές του και να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια αξιόλογη πορεία και στο Κύπελλο UEFA.

    [05] Μπέϊζμπολ

    Έφυγε ο τζένεραλ μάνατζερ της Εθνικής

    17/6/2004 8:22:00 μμ

    Την απώλεια του τζένεραλ μάνατζερ και τεχνικού της εθνικής ομάδας, Ρομπ Ντέρκσεν πενθεί από την Πέμπτη η οικογένεια του Μπέιζμπολ. Ο 44χρονος απεβίωσε το απόγευμα της Τετάρτης από ανακοπή καρδιάς αφήνοντας στη μέση το έργο του με την εθνική ομάδα της χώρας μας. Η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Μπέιζμπολ μέσω του προέδρου της, Παναγιώτη Μητσιόπουλου, ο οποίος συγκλονισμένος δεν μπορούσε να πιστέψει τον ξαφνικό χαμό του Ρομπ Ντέρκσεν, μετά το τραγικό συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Στον μεγάλο αυτό τεχνικό με τη σημαντικότατη διεθνή σταδιοδρομία, ο οποίος έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην Εθνική μας Ομάδα καθοδηγώντας την σε μεγάλες διακρίσεις και προετοιμάζοντάς την άρτια εν όψει της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελληνική Ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι και αθλητές, οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Μπέιζμπολ στην Ελλάδα τού χρωστάμε πολλά. Πέραν από τη μεγάλη απώλεια του συνεργάτη μας, ο χαρακτήρας του, το χαμόγελο του Ρομπ θα μας λείψει και θα μας λείπει κάθε μέρα και περισσότερο, θα μας λείψει η παρουσία του σε κάθε αγώνα της Εθνικής μας, όμως θα ξέρουμε ότι πάντα και σε κάθε αγώνα θα βρίσκεται κοντά μας».

    [06] Αθήνα 2004

    Ο Καλατράβα στην Αθήνα

    17/6/2004 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Αθήνα βρέθηκε σήμερα ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, προκειμένου να δει από κοντά ολοκληρωμένο το πολυσυζητημένο σκέπαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, που σχεδίασε ο ίδιος.

    Εμφανίστηκε ικανοποιημένος

    Ο κ.Καλατράβα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έγκαιρη ολοκλήρωση του πολυσύνθετου έργου. Είδε μέσα από τον αγωνιστικό χώρο το σκέπαστρο, ενώ επισκέφθηκε και το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, του οποίου σχεδίασε, επίσης, το σκέπαστρο, αλλά και το "Τείχος των Εθνών", μία κατασκευή που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας στο περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, όπου θα μπορούν να κάνουν τον περίπατό τους οι επισκέπτες στο Στάδιο.

    Ο Σαντιάγο Καλατράβα μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι " μπορεί η Ελλάδα να δαπάνησε πολλά χρήματα για το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αυτό είναι αντάξιο της επένδυσης που έγινε".

    Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολίσθηση των αψίδων και πρόσθεσε: "Παρά τις γκρίνιες που υπήρξαν, το σκέπαστρο θα παραδοθεί στην ώρα του", ενώ όταν ρωτήθηκε για το τελικό κόστος του έργου, απέφυγε να δώσει απάντηση λέγοντας "σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσω όλες τις απαντήσεις μαζί με τους διοργανωτές".

    Για τις καθυστερήσεις, είπε, ότι οφείλονται στους ισχυρούς ανέμους που εμπόδιζαν τις εργασίες, ενώ σημείωσε ότι από το αρχικό του σχέδιο καταργήθηκε το Ολυμπιακό Μνημείο που επρόκειτο να κατασκευαστεί, εξαιτίας του υψηλού κόστους. Στη θέση του θα κατασκευαστεί ένα συντριβάνι, που θα είναι το μεγαλύτερο στο κόσμο, συμπλήρωσε.

    [07] Διεθνή

    Μετριοπαθής αντίδραση από την Τεχεράνη Πιέζουν το Ιράν για τον έλεγχο των πυρηνικών

    17/6/2004 8:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σχέδιο απόφασης για το Ιράν υπέβαλαν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία σύμφωνα με το οποίο ζητούν από την Τεχεράνη να συνεργαστεί περισσότερο με την Υπηρεσία, ώστε η τελευταία να μπορέσει να ολοκληρώσει γρήγορα την ερευνά της για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το εν λόγω κείμενο υποβλήθηκε με την ολοκλήρωση των εντατικών διαπραγματεύσεων στην ΙΑΕΑ που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και στις οποίες συμμετείχαν δυτικές χώρες, το Κίνημα των Αδεσμεύτων και το Ιράν. Σχολιάζοντας το σχέδιο απόφασης των τριών χωρών, ανώτερος ιρανός αξιωματούχος αρκέστηκε να δηλώσει, ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [08] Αθλητισμός

    Ο Γιαννούλης στον Ολυμπιακό

    17/6/2004 8:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη Δευτέρα αναμένεται να υπογράψει το επίσημο συμβόλαιο συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό ο Γιάννης Γιαννούλης. Η πολύκροτη απόκτηση του Έλληνα διεθνή, θα ολοκληρωθεί με αίσιο τέλος για τους "ερυθρόλευκους" παρά τις αρχικές ανησυχίες του Γιαννούλη για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην επισημοποίηση της συμφωνίας. Παράλληλα, στο "λιμάνι" περιμένουν την οριστική απάντηση του Χρήστου Χαρίση αναφορικά με τη νέα προσφορά που του κατατέθηκε, 400.000 ευρώ για κλειστό συμβόλαιο δύο χρόνων. Στον Πειραιά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταθέσουν βελτιωμένη πρόταση στον πλέι μέικερ, κάτι που σημαίνει πως ο Χαρίσης θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα του συλλόγου μόνο αν συμβιβαστεί με το συγκεκριμένο ποσό. Παράλληλα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης συνεχίζει να είναι ψηλά στη λίστα του Τόμιτς για τη θέση του πρώτου πλέι μέικερ, αν και ο Παναθηναϊκός παραμένει ο μεγάλος ανταγωνιστής στην απόκτησή του. Το ίδιο ισχύει και για το Λάζαρο Παπαδόπουλο που έχει γίνει το μήλο της έριδος για τους "δύο αιωνίους".

    Νέους συνεργάτες

    Την απόφαση να προχωρήσει με νέους συνεργάτες στο τεχνικό επιτελείο έλαβε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίλαν Τόμιτς, μετά από συννενόηση με τον τεχνικό σύμβουλο των "ερυθρόλευκων", Μίλαν Μίνιτς.

    Από σήμερα, ο μέχρι πρότινος βοηθός προπονητή του Τόμιτς, Δημήτρης Τζιάλλας και ο γυμναστής του συλλόγου, Σωτήρης Γραικός, αποτελούν παρελθόν από την ομάδα του Πειραιά, αν και μέχρι στιγμής δεν τους έχει ανακοινωθεί επισήμως η λήξη της συνεργασίας. Τόσο ο Τζιάλλας όσο και ο Γραικός ήταν μέλη του τεχνικού επιτελείου επί των ημερών του Ντράγκαν Σάκοτα,

    Στο μεταξύ, "πίεση" ασκείται από πολλές πλευρές τις τελευταίες ημέρες στο Γιώργο Σαλονίκη να επανενεργοποιηθεί στα διοικητικά του Ολυμπιακού, καθώς η προσφορά του στο σύλλογο έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Μέχρι στιγμής πάντως, ο Σαλονίκης αρνείται να δεχτεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΚΑΕ Ολυμπιακός.

    [09] Τεχνολογία

    Τηλεμεταφορά με το πάτημα ενός κουμπιού

    17/6/2004 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC

    Πόσες φορές και πόσοι από εμάς, εμπρός στη σκέψη να αντιμετωπίσουμε το μεσημεριανό μποτιλιάρισμα της Κηφισίας, δεν ζηλέψαμε άραγε τις καμπίνες τηλεμεταφοράς του διαστημοπλοίου της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Σταρ Τρεκ; Εντάξει κανείς από εμάς δεν πρόκειται να ζήσει τόσο πολύ ώστε να δει να γίνεται πραγματικότητα αυτό που οραματίστηκαν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας των περασμένων δεκαετιών, ωστόσο δύο επιστημονικές ομάδες, μια αμερικανική και μία αυστριακή, που εργάστηκαν ανεξάρτητα πάνω στο ζήτημα, αναφέρουν ότι έκαναν ένα μεγάλο βήμα. Σύμφωνα με το περιοδικό Nature οι επιστήμονες κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν επιτυχώς άτομα, για πρώτη φορά. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς "σούπερ" ταχύτατων υπολογιστών.

    Το μέλλον είναι εδώ

    Όταν οι φυσικοί αναφέρονται στην "τηλεμεταφορά" εννοούν τη μεταβίβαση των φυσικών ιδιοτήτων ενός σωματιδίου, όπως π.χ. η ενέργεια του ατόμου, σε ένα άλλο χωρίς την παρέμβαση κάποιου υλικού διάμεσου.

    Τελευταία επιτυχία σε αυτόν τον τομέα αυτό θεωρείται η τηλεμεταφορά μίας ακτίνας λέιζερ σε απόσταση ενός μέτρου, μέσα σε κλάσματα, την οποία κατόρθωσε μια ομάδα φυσικών του Εθνικού Πανεπιστήμιου της Αυστραλίας, πριν από δύο χρόνια.

    Αυτό που κατάφεραν τώρα οι επιστημονικές ομάδες από το αυστριακό Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ και του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (Nist) ήταν να μεταφέρουν "πληροφορίες" από ένα άτομο σε ένα άλλο, με τη βοήθεια ενός εφεδρικού τρίτου ατόμου. Τα πειράματα τους βασίστηκαν στο "παράδοξο" φαινόμενο του "κβαντικού συσχετισμού" (quantum entanglement), γνωστό ως φαινόμενο Einstein - Podolsky Rosen, σύμφωνα με το οποίο δύο σωματίδια μπορούν να παρουσιάζουν συσχετισμένες ιδιότητες και να βρίσκονται σε όμοια κατάσταση, ακόμη και αν είναι σε απόσταση.

    Όπως εξηγεί το BBC oι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ζευγάρι "συσχετισμένων" φορτισμένων ατόμων (ή ιόντων) το Β και το Γ και κατόπιν τα διαχώρισαν. Κατόπιν δημιούργησαν την κβαντική κατάσταση που θα έπρεπε να τηλεμεταφερθεί σε ένα τρίτο ιόν, στο Α. Κατόπιν πήραν το ένα από τα ιόντα του αρχικού ζευγαριού, πχ. το Β και το συσχέτισαν με το Α. Τέλος, "έστειλαν" την κβαντική κατάσταση του Α στο ιόν Γ, το οποίο μετασχηματίστηκε, ενώ η αρχική κβαντική κατάσταση του Α καταστράφηκε.

    Οι δυο ομάδες χρησιμοποίησαν διαφορετικές τεχνικές, δηλαδή οι Αυστριακοί χρησιμοποίησαν ιόντα ασβεστίου, ενώ οι Αμερικανοί ιόντα βηρυλλίου, αλλά η βασική πειραματική διαδικασία παρέμεινε ίδια. Η τηλεμεταφορά έγινε μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, με το πάτημα ενός κουμπιού.

    Τα πειράματα αυτά, που θεωρούνται σταθμός, ανοίγουν νέους ορίζοντες στη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών που θα λειτουργούν με ασύλληπτες ταχύτητες. Οι υπολογιστές του μέλλοντος, όπως αποκαλούνται, θα μπορούν να διαπραγματεύονται πολύ μεγαλύτερα και περισσότερο πολύπλοκα φορτία δεδομένων, από ό,τι μπορούν οι σημερινοί σούπερ-υπολογιστές, και μάλιστα σε πολλαπλάσιες ταχύτητες.

    Σχετικά Links:

    http://www.nature.com/

    [10] Εσωτερικά

    Επίθεση από την Αριστερά Αντιδράσεις στη Βουλή για τις τρομο-ρυθμίσεις

    17/6/2004 9:11:00 μμ

    Με έντονη κριτική από τα κόμματα της Αριστεράς και επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις άρχισε το βράδυ της Πέμπτης στην Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις νέες αντιτρομοκρατικές ρυθμίσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας τόνισε, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την ενσωμάτωση στην εθνική μας νομοθεσία δύο αποφάσεων πλαισίου που συνυπέγραψαν οι 15 τον Ιούνιο του 2002 και αποτελούν, όπως είπε, μια νηφάλια, αποφασιστική και θεσμική απάντηση της δημοκρατίας στις προσπάθειες αποσταθεροποίησής της. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε ακραία λαϊκιστικές κάποιες προσεγγίσεις του νομοσχεδίου και διαβεβαίωσε, ότι δεν θεωρούνται τρομοκρατικές πράξεις οι συμβολικές καταλήψεις κτιρίων και οι απεργίες σε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

    Τι είπαν ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ

    Ωστόσο, ο ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης, Σκυλλάκος χαρακτήρισε έκτρωμα το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι βλάπτει τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης από το Συνασπισμό έκανε λόγο για δημιουργία κλίματος κλίμα τρομο - υστερίας "ώστε να δικαιολογηθεί η λήψη μέτρων που προσβάλλουν τον δικαιικό πολιτισμό, τον δικό μας και της Ευρώπης".

    Τέλος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι το κόμμα του δεν έχει ουσιαστικές αντιρρήσεις για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ αντίθετα έχει επιφυλάξεις για κάποιες διατάξεις που αφορούν την τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

    [11] Ταεκβοντό

    Τρία χάλκινα στο ταεκβοντό

    17/6/2004 9:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εξαιρετική είναι η παρουσία της ελληνικής αποστολής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό Εφήβων-Νεανίδων, το οποίο διεξάγεται στην πόλη Τσουν Σον της Ν. Κορέας. Συγκεκριμένα, μετά τη Μαριάνθη Δρακοπούλου του Θησέα Αιτωλοακαρνανίας στην κατηγορία των 63 κιλών, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, δύο ακόμη χάλκινα μετάλλια προστέθηκαν στο ενεργητικό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Από τον Ανδρέα Γκόβα του Α.Σ Κερατσινίου στην κατηγορία των 48 κιλών και τη Μαργαρίτα Μιχαηλίδου του Α.Σ. Μακεδόνων στην κατηγορία των 59 κιλών.

    [12] Αθλητισμός

    Μένει στην ΑΕΚ ο Λόλις

    17/6/2004 10:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ειδήσεις > Αθλητισμός)&body=Και την επόμενη αγωνιστική περίοδο

    Την κιτρινόμαυρη φανέλα της ΑΕΚ θα φοράει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Κουάντρε Λόλις. Οι εμφανίσεις του Αμερικανού παόυερ φόργουορντ εφέτος άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο τον Φώτη Κατσικάρη. Ο τεχνικός της "Ένωσης" εισηγήθηκε στη διοίκηση την ανανέωση της συνεργασίας, η οποία με τη σειρά της ενεργοποίησε την οψιόν που είχε προβλεφθεί στους όρους του περυσινού του συμβολαίου. Στο μεταξύ μετά την κατ ιδίαν συνάντηση Κατσικάρη-Ταπούτου την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα υπήρξε επαφή και με τον εκπρόσωπο του παίκτη, κατά την οποία ο προπονητής της ΑΕΚ επαλήθευσε την επιθυμία του να διατηρήσει στο έμψυχο δυναμικό τον 22χρονο φόργουορντ. Η παραμονή του ή μη, όμως θα εξαρτηθεί από το ύψος της οικονομικής πρότασης που θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες στον αθλητή ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Φιλίππου. Το συμβόλαιο του Τουπούτου με την ΑΕΚ προβλέπει ετήσιες αποδοχές 500.000 ευρώ για την επόμενη σεζόν, αλλά η ΑΕΚ αναμένεται να κάνει χρήση του δικαιώματός της να μην ανανεώσει τη συνεργασία και οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν από μηδενική βάση.

    [13] Αθλητισμός

    Αλλαγές στο ULEB Cup

    17/6/2004 11:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για αίτηση συμμετοχής των ευρωπαϊκών συλλόγων έδωσε σήμερα η εκτελεστική επιτροπή του ULEB Cup. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στη Βαρκελώνη αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ομάδες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να επισημοποιήσουν το αίτημά τους. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά από παρατήρηση αυξημένης προσέλευσης από πλευράς ομάδων και κατά συνέπεια εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των συλλόγων από την αγωνιστική περίοδο 2004-05. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από πέρυσι ο αριθμός των ομάδων αυξήθηκε από τριάντα έξι σε σαράντα δύο. Σε περίπτωση που το ULEB Cup της επόμενης χρονιάς διεξαχθεί με τη συμμετοχή σαράντα δύο ομάδων, τότε το σύστημα διεξαγωγής θα περιλαμβάνει επτά ομίλους των έξι ομάδων. Οι δύο κορυφαίες ομάδες από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτερες τρίτες θα προκρίνονται στην επόμενη φάση. Αν οι σύλλογοι αυξηθούν σε 48, όπως υπάρχει η σκέψη αυτή τη στιγμή, τότε θα καταρτιστούν οχτώ όμιλοι των έξι ομάδων. Στον επόμενο γύρο θα προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες κάθε ομίλου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δύο φιναλίστ της διοργάνωσης θα διεκδικούν τον τίτλο σε έναν μόνο αγώνα. Τα κριτήρια συγκρότησης των ομίλων θα είναι τόσο γεωγραφικά όσο και αγωνιστικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η «ισότητα» σε όλα τα γκρουπ δυναμικότητας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 June 2004 - 20:50:49 UTC