Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκροί και οι δυο χειριστές του Τραγωδία με F4 στον Παρνασσό
  • [02] Δηλώσεις Π. Δούκα Ποιοι θα πάρουν το ολυμπιακό επίδομα
  • [03] Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τη
  • [04] Από την 1η Αυγούστου Φόβου τα πακέτα ...και κόψτε το κάπνισμα
  • [05] Λεωφορείο έπεσε σε ποτάμι Τραγωδία στο Πακιστάν
  • [06] Έξω από το σπίτι του Ιράκ:Δολοφονήθηκε ο υπεύθυνος ασφάλειας των
  • [07] Στους 20 οι νεκροί Αιματηρός εκτροχιασμός στην Ινδία
  • [08] Πρωταθλητές του ΝΒΑ οι Πίστονς
  • [09] Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο Απειλούν με νέα εκτέλεση
  • [10] Επί τάπητος σε αρμόδια επιτροπή Αίτημα για κλωνοποίηση εμβρύου
  • [11] Ο Γιάννης Χατζηνικολάου νέος προπονητής του ΟΦΗ
  • [12] Έξι νεκροί και ένας τραυματίας Επιθέσεις ανταρτών στο Αφγανιστάν

    [01] Εσωτερικά

    Νεκροί και οι δυο χειριστές του Τραγωδία με F4 στον Παρνασσό

    15/6/2004 10:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2004 7:40:46 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Πολεμική μας Αεροπορία. Μαχητικό αεροσκάφος τύπου F4 Φάντομ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, συνετρίβη το απόγευμα της Τρίτης κοντά στα Κελάρια του Παρνασσού. Τη ζωή τους έχασαν και οι δύο χειριστές του, ο επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος από το Αγρίνιο, 35 ετών και ο υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης, 28 ετών, από τη Νίκαια. Τα συλλυπητήρια τους, στους συγγενείς των δυο αξιωματικών εξέφρασαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες συντριβής του Φαντομ. Στον τόπο της τραγωδίας μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση με εικονικές αερομαχίες

    Το φάντομ απογειώθηκε από την Ανδραβίδα, στις 15.25 το μεσημέρι, μαζί με δυο άλλα αεροσκάφη, όμοιου τύπου.

    Συμμετείχε σε άσκηση αναχαίτισης στην περιοχή του Παρνασσού.

    Τελευταίο σήμα, έδωσε πάνω από την περιοχή της Αμφίκλειας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ελιγμών το αεροσκάφος πραγματοποίησε ξαφνικά κατακόρυφη βύθιση και χάθηκε από τα ραντάρ.

    Οι χειριστές του έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εικάζεται ότι δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης του αεροσκάφους.

    Ο ένας εκ των δυο χειριστών ήταν εξαιρετικά έμπειρος.

    Ο επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος, 35 ετών, παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών είχε στο ενεργητικό του 1800 ώρες πτήσης με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους.

    Ο άλλος χειριστής, ο 27χρονος Εμμανουήλ Σεβαστάκης, από την Αθήνα είχε 100 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

    Συλλυπητήρια και ερωτηματικά

    Στην Ανδραβίδα, μεταβαίνει την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Στη συνέχεια θα πετάξει στον τόπο της τραγωδίας με αεροσκάφος Φάντομ.

    Τα συλλυπητήρια του στους οικείους και τους συναδέλφους των δυο αξιωματικών εξέφρασε ο Πρωθυπουργός .

    "Η τραγική απώλεια του Επισμηναγού Κωνσταντίνου Καραθάνου και του Υποσμηναγού Εμμανουήλ Σεβαστάκη μας υπενθυμίζει ότι, καθημερινά και αθόρυβα, τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων επιτελούν το ύψιστο καθήκον τους, την υπεράσπιση της ακεραιότητας της Πατρίδας μας. Καταβάλλουν, πολλές φορές, το υψηλότερο τίμημα - την ίδια τη ζωή τους - για να παρέχουν σε όλους μας ένα ισχυρό πλαίσιο ασφάλειας, ώστε να επιδιδόμαστε απερίσπαστοι σε έργα ειρήνης" υπογραμμίζει ο Κ. Καραμανλής.

    Την οδύνη του για την απώλεια των δυο αεροπόρων μας εξέφρασε και ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος

    Τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε με ανακοίνωση του και ο ΣΥΝ, κάνοντας παράλληλα λόγο για "μία απαράδεκτη κατάσταση " καθώς σε μία περίοδο ειρήνης υπάρχουν συνεχείς απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

    Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά, που αφορούν κυρίως σε τεχνικά ζητήματα αξιοπιστίας των μαχητικών αεροσκαφών.

    [02] Οικονομία

    Δηλώσεις Π. Δούκα Ποιοι θα πάρουν το ολυμπιακό επίδομα

    15/6/2004 11:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε περίπου 60.000 εργαζομένους, οι οποίοι εμπλέκονται στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, θα χορηγηθεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας το ολυμπιακό επίδομα. Το ποσό που θα φθάνει μέχρι τα 2500 ευρώ θα καταβληθεί σε δυο ή τρεις δόσεις. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Πέτρος Δούκας, αναζητούνται λύσεις ώστε στο μέτρο να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων. Ορισμένοι κλάδοι, που δεν έχουν ενταχθεί προς το παρόν στην ευνοϊκή ρύθμιση, προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

    Σε δυο ή τρεις δόσεις

    Πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων είναι οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ , στο μετρό, τις αστικές συγκοινωνίες και στα ΕΛΤΑ ζητούν επίδομα από 1.500 έως 2.500 ευρώ.

    Οι εργαζόμενοι στα ολυμπιακά νοσοκομεία 1.500 ευρώ και όλοι όσοι απασχολούνται στα υπόλοιπα νοσοκομεία 1.000 ευρώ.

    Όσοι δεν λάβουν το ολυμπιακό επίδομα θα εισπράξουν το ποσό των υπερωριών που αντιστοιχεί στις επιπλέον ώρες απασχόλησης.

    [03] Εσωτερικά

    Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο

    16/6/2004 12:11:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Βασική ένσταση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε η ματαίωση των - ήδη δρομολογημένων - διαδικασιών προσλήψεων με βάση τον υφιστάμενο νόμο του 2003. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε ένσταση ατισυνταγματικότητας η οποία απορρίφθηκε μετά από ψηφοφορία. Από πλευράς τους, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξέφρασαν εκ νέου την εναντίωσή τους στο θεσμό της μερικής απασχόλησης.

    Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει την απευθείας πρόσληψη των μερικών απασχολουμένων στους δημόσιους φορείς, χωρίς την διαμεσολάβηση τρίτων και για χρονικό διάστημα 18 μηνών (έναντι 24 που προέβλεπε ο υφιστάμενος νόμος), στο πλαίσιο μιας απασχόλησης που δεν θα ξεπερνά τις 20 ώρες εβδομαδιαίως.

    Η επαναπρόσληψη του μερικώς απασχολούμενου μπορεί να γίνει μετά από 4 μήνες ύστερα από νέα διαδικασία πρόσληψης - προτεραιότητα δε, δίδεται στις άνεργες γυναίκες (με στόχο να αποτελούν το 60% των ανέργων που θα προσληφθούν), στους πολυτέκνους, τους μακροχρόνια ανέργους, τα άτομα που είναι κοντά στην συνταξιοδότηση και τους «ανέργους συνεπεία ομαδικών απολύσεων».

    Ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις σχετικές διαδικασίες, αναβαθμίζεται σε σχέση με το παρελθόν, καθώς το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει ή και να τροποποιεί το εκάστοτε σχέδιο απορρόφησης μερικώς απασχολουμένων.

    Η κυβέρνηση συμμετέχει πιο ενεργά απ ό,τι πριν, στη διαδικασία επιλογής των μερικώς απασχολουμένων στο ευρύτερο δημόσιο και της κατανομής των σχετικών κονδυλίων, ζήτημα που ανέδειξε η αντιπολίτευση.

    Εισηγήσεις

    Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκα, "ο θεσμός της μερικής απασχόλησης, δεν πατάσσει την ανεργία, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένα άτομα, να απασχοληθούν σε συγκεκριμένους τομείς για συγκεκριμένο χρόνο".

    Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιο, «το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει λόγο για τον οποίον θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο», το οποίο είναι «αχρείαστο και επιζήμιο».

    Η έμφαση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δόθηκε στην ματαίωση των διαδικασιών προσλήψεων που βρίσκονταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης, κάτι που συνιστά «πλήγμα κατά της αξιοπιστίας του κράτους» και «δημιουργεί συνειρμούς».

    Ο κος Ντόλιος, απέδωσε την ρύθμιση στην πρόθεση της κυβέρνησης να εξοικονομήσει για φέτος τα 80 εκ. ευρώ που θα δίδονταν για τις προσλήψεις, αλλά και στην επιθυμία δημιουργίας «προνομιακών σχέσεων με τους δημάρχους και τους νομάρχες», καθώς στην Επιτροπή που θα εγκρίνει τη μερική απασχόληση και θα κατανέμει την χρηματοδότηση, συμμετέχουν τρεις υφυπουργοί ή γ.γ. υπουργείων και δύναται να μετέχει (αν και χωρίς δικαίωμα ψήφου) και ο οικείος Περιφερειάρχης.

    Πιο κατηγορηματικός στον αντιπολιτευτικό του τόνο, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θέλει τώρα να περάσουν οι άνεργοι από τα δικά της βουλευτικά γραφεία» και πως «η πολιτική ομηρία λέγεται σήμερα εργασιακή εμπειρία».

    «Η μερική εργασία στο Δημόσιο, αποτελεί πλήγμα κατά της εργασίας και του προστατευτικού ιστού της» υποστήριξε και ο Φώτης Κουβέλης για λογαριασμό του ΣΥΝ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, να αποτελέσουν οι μερικώς απασχολούμενοι «μια δεύτερη κατηγορία εργαζομένων.

    Παρά την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου, ο κος Κουβέλης πρότεινε να περιληφθούν στις πριμοδοτούμενες κοινωνικές ομάδες, οι αποθεραπευμένοι ναρκομανείς και οι άρτι αποφυλακισθέντες.

    [04] Διάφορα

    Από την 1η Αυγούστου Φόβου τα πακέτα ...και κόψτε το κάπνισμα

    16/6/2004 8:12:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε μια προσπάθεια να πείσουν τους καπνιστές να εγκαταλείψουν την βλαβερή αυτή συνήθεια τους, οι αρχές της Σιγκαπούρης, αποφάσισαν να λάβουν εξόχως δραστικά και τρομακτικά πρωτότυπα μέτρα. Υιοθετώντας το γνωστό ρητό: μια εικόνα-χίλιες λέξεις εγκατέλειψαν την ιδέα με τις προειδοποιητικές ετικέτες πάνω στα πακέτα και τώρα θα τα διακοσμήσουν με εικόνες που να μπορούν πραγματικά να σοκάρουν του καπνιστές. Έτσι από την 1η Αυγούστου τα πακέτα των τσιγάρων που θα πωλούνται στο έδαφός της Σιγκαπούρης θα φέρουν είτε τη φωτογραφία ενός πνεύμονα που έχει προσβληθεί από καρκίνο είτε εκείνη ενός εγκεφάλου που αιμορραγεί ύστερα από εγκεφαλικό. Τρομάξατε;

    Πως φτάσαμε ως εδώ

    Αιτία, πάντως για την έναρξη αυτής της εκστρατείας ήταν η έντονη ανησυχία που εξέφρασαν οι υγειονομικές αρχές για την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση καπνού, κυρίως από νέους και γυναίκες, η οποία ευθύνεται για επτά θανάτους ημερησίως σε σύνολο 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Οι ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα αντιπροσωπεύουν ήδη την πρώτη αιτία θνησιμότητας στη χώρα. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι οι φωτογραφίες που θα "κοσμούν" τα πακέτα των τσιγάρων είναι γνήσιες.

    Και να σας ενημερώσουμε, ότι αν βρεθείτε στη Σιγκαπούρη κι αγοράσετε τσιγάρα επάνω στο πακέτο θα βρείτε τον αριθμός τηλεφώνου με δωρεάν κλήση ...για όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

    Μήπως όσοι προσπαθείτε να κόψετε τη βλαβερή συνήθεια να πεταγόσαστε μέχρι τη Σιγκαπούρη τώρα που έρχεται και καλοκαίρι. Συνδυάστε το τερπνόν μετά του ωφελίμου και που ξέρετε μπορεί και να τα καταφέρετε!

    [05] Διεθνή

    Λεωφορείο έπεσε σε ποτάμι Τραγωδία στο Πακιστάν

    16/6/2004 8:24:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 14 τραυματίσθηκαν, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε ποτάμι, ανατολικά του Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ένα υπερφορτωμένο φορτηγό συγκρούστηκε με το λεωφορείο, με αποτέλεσμα το τελευταίο να παρεκκλίνει της πορείας του και να πέσει στο ποτάμι. Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν άνδρες των σωστικών συνεργείων, οι οποίοι ανέσυραν τα πτώματα και απεγκλώβισαν τους τραυματίες, που διακομίστηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Όπως δήλωσαν οι διασώστες, τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενοι, που πήγαιναν στο χώρο εργασίας τους στο Ισλαμαμπάντ και το Ραβαλπίντι, ενώ ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος

    [06] Ιράκ

    Έξω από το σπίτι του Ιράκ:Δολοφονήθηκε ο υπεύθυνος ασφάλειας των πετρελαιοπηγών

    16/6/2004 8:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νεκρός από τα πυρά ενόπλων έπεσε ο Γάζι Ταλαμπάνι, επικεφαλής της ασφάλειας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Κιρκούκ, του βορείου Ιράκ. Η επίθεση έγινε έξω από το σπίτι του, που βρίσκεται κοντά στην έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας. Από τα πυρά των δραστών τραυματίστηκε σοβαρά και ένας από τους σωματοφύλακές του. Κουρδικής καταγωγής ο Ταλαμπάνι, ηγούταν της υπηρεσίας ασφαλείας της Εταιρίας Πετρελαίου του Βορείου Ιράκ και είχε την ευθύνη για τις επαφές με τις αμερικανικές αρχές και την ιδιωτική εταιρία Erinys που μετέχει επίσης στο έργο της ασφάλειας των πετρελαιοπηγών.

    Σταμάτησαν οι εξαγωγές πετρελαίου

    Να σημειώσουμε, ότι πρόκειται για την τρίτη δολοφονία ανώτατου Iρακινού αξιωματούχου από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, η τελευταία έρχεται μια μέρα μετά το σαμποτάζ σε μεγάλους πετρελαιαγωγούς στη Βασόρα και το Χορ αλ Αμάγια.

    Oι επιθέσεις είχαν ως συνέπεια να καταστραφούν οι αγωγοί και την Τετάρτη να σταματήσουν εξαγωγές πετρελαίου από αυτούς, ενώ, όπως δήλωσε αρμόδιος αξιωματούχος, άγνωστο παραμένει το πότε θα επαναληφθούν.

    Στον απόηχο του σαμποτάζ κινήθηκαν και οι τιμές του αμερικανικού αργού που αυξήθηκαν την Τετάρτη κατά 21 σεντς με αποτέλεσμα το βαρέλι να φτάσει στα 37,40 δολάρια .

    [07] Διεθνή

    Στους 20 οι νεκροί Αιματηρός εκτροχιασμός στην Ινδία

    16/6/2004 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τους 20 έχουν φτάσει οι νεκροί και τους 100 οι τραυματίες από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας σε γέφυρα στην περιοχή της Βομβάης, στην Ανατολική Ινδία. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη στο κρατίδιο Μαχαράστρα, όταν η αμαξοστοιχία προσέκρουσε σε ένα βράχο που είχε καταπέσει στις γραμμές με αποτέλεσμα να εξοστρακιστεί η μηχανή από τη γέφυρα στο ποτάμι και να κρεμαστούν δύο βαγόνια στο κενό. Όπως όλα δείχνουν αιτία για τον αιματηρό εκτροχιασμό δεν ήταν άλλη από τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων. Στον τόπο του δυστυχήματος έχουν φθάσει συνεργεία διάσωσης για να απεγκλωβίσουν όσους επιβάτες βρίσκονται παγιδευμένοι στα βαγόνια.

    [08] Αθλητισμός

    Πρωταθλητές του ΝΒΑ οι Πίστονς

    16/6/2004 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: AΠΕ

    Το Ντιτρόιτ κατέκτησε τον τίτλο στο NBA, βάζοντας τέλος στην "δυναστεία" των Λέικερς. Στον πέμπτο τελικό, η ομάδα του Λάρι Μπράουν νίκησε τους "Λιμνάνθρωπους" στο "Πάλας οφ Ομπερν Χιλς" με 100-87 και σημείωσε την τέταρτη νίκη που απαιτούνταν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ετσι, οι Πίστονς επέστρεψαν στον "θρόνο" τους, στον οποίο είχαν καθήσει για τελευταία φορά την περίοδο 1989-90, όταν είχαν κατακτήσει τον τίτλο με αντίπαλο το Πόρτλαντ και πάλι με σκορ 4-1. Καλύτερος των νικητών ήταν ο Μπεν Ουάλας, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 18 πόντους και 22 ριμπάουντ, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή στη νίκη και του Ρίτσαρντ Χάμιλτον (21 πόντοι).

    Η ομαδική δουλειά

    Η ομαδική δουλειά των Πίστονς νίκησε το γεμάτο από αστέρια ρόστερ των Λέικερς, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον Λάρι Μπράουν να πανηγυρίζει για το πρώτο πρωτάθλημα της προπονητικής του καριέρας. "Είπα στους παίκτες μου πριν τον αγώνα ότι θα ήταν πολύ σπουδαίο, αν είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, επειδή παίζουμε σωστά και είμαστε πραγματικά μια ομάδα. Είναι απίστευτο το συναίσθημα, αφού καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη κόντρα σε έναν προπονητή και μια ομάδα τόσο μεγάλης ποιότητας" δήλωσε ο Λάρι Μπράουν για την επικράτηση του Ντιτρόιτ.

    Ο Τσόνσεϊ Μπίλαπς πολυτιμότερος παίκτης

    Ο Τσόνσεϊ Μπίλαπς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης των τελικών του NBA, αφού πρώτα οδήγησε το Ντιτρόιτ στην κατάκτηση του τίτλου κόντρα στους Λέικερς. Ο Μπίλαπς, ο οποίος τελείωσε τον πέμπτο τελικό με απολογισμό 14 πόντους και έξι ασίστ, είχε μέσο όρο 21 πόντους και 5,2 ασίστ στην σειρά των τελικών. "Είναι απίστευτο. Πραγματικά, έχω μείνει άφωνος", δήλωσε ο γκαρντ του Ντιτρόιτ, μετά την ανάδειξή του ως κορυφαίου των τελικών.

    [09] Διεθνή

    Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο Απειλούν με νέα εκτέλεση

    16/6/2004 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC-ΑΠΕ

    Να εκτελέσει και άλλον ένα Αμερικανό όμηρο απειλεί η Αλ Κάιντα. Πρόκειται για τον μηχανικό, Πολ Τζόνσον, ο οποίος απήχθη το περασμένο Σάββατο, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η οργάνωση δηλώνει, ότι θα πραγματοποιήσει την απειλή της, αν οι αρχές δεν αφήσουν ελεύθερους τους φυλακισμένους Ισλαμιστές εντός 72 ωρών. Η ανακοίνωση της οργάνωσης δημοσιεύεται σε ισλαμική ιστοσελίδα και φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Πάντως, η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση. "Αν οι τύραννοι της Σαουδαραβικής κυβέρνησης θέλουν να διασφαλίσουν την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου, θα πρέπει να αφήσουν ελεύθερους όλους τους Μουντζαχεντίν μας, που κρατούνται όμηροι στη φυλακή" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αλ Κάιντα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της "Sawt al Jihad". Στο ίδιο site έχουν δημοσιευτεί κατά το παρελθόν κι άλλες ανακοινώσεις της οργάνωσης.

    Τον απήγαγαν επειδή εργαζόταν στα "Απάτσι"

    Στην ισλαμική ιστοσελίδα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του Τζόνσον, ο οποίος είχε δεμένα τα μάτια και φορούσε μία πορτοκαλί φόρμα. "Ονομάζομαι Πολ Μάρσαλ Τζόνσον και είμαι πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εργάζομαι στα ελικόπτερα Απάτσι" ακούγεται να λέει μια φωνή, που έχει μαγνητοφωνηθεί .

    Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Αλ Κάιντα δικαιολογεί την απαγωγή του Τζόνσον, τονίζοντας, ότι ο Αμερικανός εργαζόταν στα ελικόπτερα Απάτσι "που σκοτώνουν Μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη ".

    "Ο Θεός έστειλε τους Μουντζαχεντίν ενάντια στους Σταυροφόρους και αυτοί αγαπούν τον θάνατο όσο εσείς οι Δυτικοί αγαπάτε τη ζωή" αναφέρεται στην ανακοίνωση, που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του ηγέτη της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία, Αμπντούλ Αζίζ αλ Μαγκρίν.

    Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές το βίντεο πρέπει να είναι αυθεντικό

    Την προηγούμενη βδομάδα, η ίδια οργάνωση είχε εκτελέσει έναν άλλο Αμερικανό πολίτη, τον Ρόμπερτ Τζέικομπ.

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διεξάγουν έρευες προκειμένου να εντοπίσουν τον Aμερικανό όμηρο.

    Εντολές να εγκαταλείψουν τη χώρα

    Ο Άντελ Αλ Τζουμέιρ, σύμβουλος του πρίγκιπα Αμπντουλάχ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, πως δεν πρόκειται να κάνουν διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες, γιατί, όπως είπε, "θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερες απαγωγές και περισσότερη τρομοκρατία".

    Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση της βίας στη Σαουδική Αραβία, με θύματα δυτικούς. Πριν την απαγωγή του Τζόνσον, είχε προηγηθεί η δολοφονία του Τζέικομπ, και του οπερατέρ του ΒBC, Σάιμον Κάμπερς, καθώς και ενός άλλου Αμερικανού, του Κένεθ Σκρόγκς.

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιμένουν, ότι στη χώρα η κατάσταση είναι ομαλή, αλλά ήδη χώρες του δυτικού κόσμου, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τους κατοίκους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βίντεο-σοκ με δολοφονία Αμερικανού

    [10] Υγεία

    Επί τάπητος σε αρμόδια επιτροπή Αίτημα για κλωνοποίηση εμβρύου

    16/6/2004 10:12:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Την πρώτη βρετανική αίτηση για κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου, για θεραπευτικούς λόγους, κατέθεσαν στην Επιτροπή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Newcastle. Οι επιστήμονες στοχεύουν να αναπτύξουν έμβρυα, προκειμένου τα κύτταρα να μετατραπούν σε ιστό, ώστε να βρεθεί θεραπεία για ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Ήδη, επιθεωρητές της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί τα εργαστήρια του Διεθνούς Κέντρου Ζωής, όπου θα πραγματοποιηθεί το πείραμα, ενώ οι επιστήμονες αισιοδοξούν, πως η αίτησή τους θα γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, το εγχείρημα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

    Στόχος η θεραπεία ασθενειών

    Οι επιστήμονες σκοπεύουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε στο γνωστό πρόβατο, τη Ντόλι. Τα ωάρια που απαιτούνται θα δωριθούν από ζευγάρια, που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας, ενώ, μόλις δημιουργηθούν τα έμβρυα, θα "καλλιεργηθούν" στο στάδιο της εκβλάστησης.

    Τα κύτταρα που θα προκύψουν από την εκβλάστηση θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης, τα οποία θα εμφυτευτούν σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

    Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες απόρριψης των κυττάρων από τον οργανισμό των ασθενών, οι επιστήμονες θα εμφυτεύσουν και μέρος του DNA τους.

    Τα έμβρυα θα καταστραφούν προτού γίνουν δεκατεσσάρων ημερών, ώστε να μην αναπτυχθεί μια συστάδα κυττάρων σε μέγεθος καρφίτσας. Αν όλα πάνε καλά, το πείραμα θα ανοίξει μια νέα εποχή επιστημονικής έρευνας για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Παράλληλα, οι Βρετανοί ερευνητές αναμένουν τη στήριξη κι άλλων επιστημόνων, οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κλωνοποιημένα έμβρυα, προκειμένου να θεραπεύσουν ασθένειες, όπως η νόσος του Alzheimer.

    Διαμαρτυρίες και ενστάσεις

    Ωστόσο, το φιλόδοξο εγχείρημα των Βρετανών επιστημόνων έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Ήδη, πολλοί ερευνητές έχουν γράψει στην Επιτροπή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας, ζητώντας την απόρριψη της αίτησης, με την αιτιολογία ότι είναι ανήθικη.

    Ο δρ. Ντέιβιντ Κινγκ, επικεφαλής οργάνωσης κατά της κλωνοποίησης, δήλωσε στο BBC, πως "το πείραμα αυτό είναι μια σπατάλη του δημόσιου χρήματος και αντίκειται σε θεμελιώδεις ηθικές αρχές".

    Μάλιστα, ο δρ. Κινγκ ισχυρίζεται, ότι το πείραμα δεν θα έχει καμία αξία για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, αλλά θα αποτελέσει "χαρμόσυνη είδηση για όσους θέλουν κλωνοποιημένα ανθρώπινα μωρά".

    Σημειώνεται, πως το πρώτο παρόμοιο πείραμα έγινε στη Νότιο Κορέα το Φεβρουάριο, ενώ άλλο ένα διεξάγεται αυτή την ώρα στις ΗΠΑ.

    Αν και η κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων για θεραπευτικούς λόγους έγινε νόμιμη στη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2001, ωστόσο, η κλωνοποίηση ανθρώπων με στόχο την αναπαραγωγή θεωρείται παράνομη και τιμωρείται με "τσουχτερά" πρόστιμα και 10ετη κάθειρξη.

    Σχετικά Links:

    Επιτροπή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας

    Πανεπιστήμιο του Νewcastle

    Οργάνωση κατά της κλωνοποίησης

    [11] Αθλητισμός

    Ο Γιάννης Χατζηνικολάου νέος προπονητής του ΟΦΗ

    16/6/2004 10:43:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: Sportime.gr

    Την πρόσληψη του Γιάννη Χατζηνικολάου στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του ΟΦΗ, ανακοίνωσε σήμερα η ΠΑΕ. Άμεσος συνεργάτης του νέου προπονητή θα είναι ο Γιώργος Βλαστός, ο οποίος είχε εργασθεί στον κρητικό σύλλογο και στο παρελθόν. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης, δεν είχε πολλά περιθώρια επιλογής, καθώς το μπάτζετ, δεν σήκωνε την πρόσληψη ξένου προπονητ. Τα ονόματα που είχαν ακουστεί για τον πάγκο των Κρητικών ήταν αυτά των Ντουμιτρέσκου, Ντεμόλ, Μαρκόφ, Πετρέσκου και Φρίγκελ. Αναφερόμενος στον Χατζηνικολάου λίγο μετά τη συμφωνία τόνισε: "Είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για τον ΟΦΗ. Συγχρόνως είναι γνωστό ότι στόχος της διοίκησης είναι να βρει φερέγγυες λύσεις για την ομάδα μας. Ο κ. Χατζηνικολάου συνδυάζει τις γνώσεις με την μεγάλη διάθεση για δουλειά, στοιχείο που ζητάει η διοίκηση να έχει κάθε εργαζόμενος. Ο κ. Χατζηνικολάου συνδυάζει τις γνώσεις με την μεγάλη διάθεση για δουλειά, στοιχείο που ζητάει η διοίκηση να έχει κάθε εργαζόμενος".

    [12] Διεθνή

    Έξι νεκροί και ένας τραυματίας Επιθέσεις ανταρτών στο Αφγανιστάν

    16/6/2004 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε το πρωί στις πόλεις Κουντούζ και Κανταχάρ στο Αφγανιστάν. Στην Κουντούζ, τέσσερις Αφανοί, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, από έκρηξη βόμβας, την ώρα που διερχόταν γερμανικό όχημα της Υπηρεσίας Περιφερειακής Ανοικοδόμησης, που τελεί υπό την αιγίδα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. "Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη" δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της Κουντούζ, στρατηγός Μοχάμεντ Ντάγουντ και απέδωσε την επίθεση σε "πράξη σαμποτάζ". Ο κυβερνήτης της πόλης, Μοχάμεντ Ομαρ, τόνισε, ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα κιόσκι και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στόχος να ήταν το γερμανικό αυτοκίνητο.

    Στο στόχαστρο στέλεχος της Κυβέρνησης

    Σε άλλη επίθεση, στην νότια επαρχία Κανταχάρ, στέλεχος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν τραυματίσθηκε σοβαρά, όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του.

    Από την επίθεση τραυματίσθηκαν και οι δύο φρουροί του κυβερνητικού στελέχους, οι οποίοι αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους.

    Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι επιθέσεις εναντίον στελεχών της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, από αντάρτες, που πιστεύεται ότι έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 June 2004 - 8:53:55 UTC