Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η ΔΟΕ δεν ήθελε το στέγαστρο Καλατράβα" Ολυμπιακές "γκρίνιες" made in
  • [02] Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Μάιο
  • [03] Νεκρός ένας Αμερικανός Νέα στιγνή δολοφονία στη Σαουδική Αραβία
  • [04] Επαφές Σαλαγκούδη για τις τιμές των καυσίμων
  • [05] Συσκευή τεχνικής για τα ελεύθερα χτυπήματα Κάν' το όπως ο Μπέκαμ
  • [06] Ορίστηκε ημερομηνία για το δημοψήφισμα Αποφασίζει για τον Τσάβες η
  • [07] Εύκολο το έργο της Δανιηλίδου στο Μπίρμιγχαμ
  • [08] Αισιοδοξία για το μέλλον Θετική υποδοχή για το ψήφισμα στο Ιράκ
  • [09] Συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό
  • [10] Συνταγογραφούσαν φάρμακα σε πεθαμένους
  • [11] "Βροχή" τα παγκόσμια ρεκόρ στην Οστράβα

    [01] Αθήνα 2004

    "Η ΔΟΕ δεν ήθελε το στέγαστρο Καλατράβα" Ολυμπιακές "γκρίνιες" made in Ζακ Ρογκ

    9/6/2004 8:06:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την εκτίμηση του ότι η ολυμπιακή προετοιμασία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ κάνοντας απολογισμό της πορείας των έργων δύο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "Le Soir". Ο κ. Ρογκ εμφανίζεται "χωρίς άγχος, αλλά σίγουρος", ωστόσο επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά τόσο για τις υπερβάσεις των δαπανών όσο και για τις καθυστερήσεις στα έργα, κάτι που αποδίδει στην ανεπαρκή υποδομή της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Η ΔΟΕ δεν ήθελε το στέγαστρο Καλατράβα, διευκρινίζει ο Ζακ Ρογκ και προσθέτει ότι αυτό που διδάχθηκε η Επιτροπή από την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα είναι ότι στο μέλλον θα πρέπει να ευνοούνται οι υποψηφιότητες κρατών, που έχουν ήδη έτοιμες τις βασικές υποδομές και όχι εικονικά σχέδια.

    "Οι όποιες υπερβάσεις στο κόστος δεν οφείλονται στη ΔΟΕ"

    "Αν υπάρχουν σήμερα καθυστερήσεις στην Αθήνα αυτές οφείλονται στα πολλά έργα που έπρεπε να γίνουν. Πάντως, αν όλα είναι έτοιμα, όπως εκτιμώ, στις 13 Αυγούστου, τότε τα υπόλοιπα δεν θα έχουν καμία σημασία" σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

    Αναφερόμενος στο υπερβολικό κόστος των ολυμπιακών έργων της Αθήνας, ο κ. Ρογκ χωρίς περιστροφές επέδειξε ως υπαίτια την Ελλάδα. "Λυπούμαστε, είπε, όμως είναι οι ίδιοι οι Έλληνες υπεύθυνοι και θα πρέπει να κάνουν τον απολογισμό τους μετά το τέλος των Αγώνων. Οι όποιες υπερβάσεις δεν οφείλονται στη ΔΟΕ. Το στέγαστρο, για παράδειγμα, του σταδίου που στοίχισε 230 εκατ. δολάρια, εμείς δεν το θέλαμε. Οι Έλληνες επέμειναν και βέβαια κυρίαρχο κράτος είναι και δεν θα μπορούσαμε να αντιταχθούμε στην κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους. Όμως, να μην έρχονται μετά να μας ζητούν ευθύνες για υπερβολικό κόστος των αγώνων, κοιτάζοντας μας στα μάτια".

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το κόστος της ασφάλειας ο κ. Ρογκ σημείωσε ότι "σε μια χώρα με σημαντικές υποδομές στον τομέα της ασφάλειας, το κόστος θα ήταν μικρότερο. Όμως στην Ελλάδα έλειπαν οι βασικές υποδομές που εν τέλει θα παραμείνουν στη χώρα. Γι αυτό το κόστος της ασφάλειας υπερέβη το 1 δισ. ευρώ".

    Τέλος, αναφερόμενος στα αδιάθετα εισιτήρια τόνισε ότι δεν ανησυχεί γιατί η κυβέρνηση τον διαβεβαίωνε από την αρχή ότι δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα η προπώληση εισιτηρίων. "Δεν ανησυχώ, οι Έλληνες μου έλεγαν από την αρχή πριν ακόμη πουληθεί το πρώτο εισιτήριο, ότι δεν συνηθίζεται εκεί η προπώληση των εισιτηρίων. Πηγαίνουν στο στάδιο και αγοράζουν εκεί το εισιτήριο τους. Επομένως, δεν ανησυχώ".

    Σχετικά Links:

    Le Soir

    [02] Οικονομία

    Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Μάιο

    9/6/2004 9:14:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμετάβλητος στο 2,9% έκλεισε ο πληθωρισμός το Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία προβλέπει διακύμανση του μεταξύ 2,8% - 3,0% για το μήνα Ιούνιο. Ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για έξαρση των τιμών τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, ο οποίος αναφερόμενος στην αύξηση κατά 2,9% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή το μήνα Μάιο του 2004, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου του 2003, εξήγησε ότι οφείλεται στην εξισορρόπηση των αυξήσεων που προήλθαν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και από τη μείωση στις τιμές των οπωρολαχανικών. Ο κ. Κοντοπυράκης σημείωσε εξάλλου ότι υπήρξε σύνεση και αυτοσυγκράτηση από τους ξενοδόχους, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις, διότι πρυτάνευσε η λογική, και το ίδιο πρέπει να γίνει και τους επόμενους μήνες. Επίσης, είπε ότι δεν υπάρχουν υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, στις Ολυμπιακές πόλεις απ ότι στην υπόλοιπη χώρα.

    [03] Διεθνή

    Νεκρός ένας Αμερικανός Νέα στιγνή δολοφονία στη Σαουδική Αραβία

    9/6/2004 9:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δεν έχει τέλος η βία στη Σαουδική Αραβία καθώς την Τρίτη ένας ακόμη Αμερικανός έχασε τη ζωή του στο Ριάντ, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο δολοφονικής επίθεσης ενόπλων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Άραμπ Νιουζ, που έφερε στο φως το τραγικό συμβάν, οι ένοπλοι ακολούθησαν τον άτυχο Ρόμπερτ Τζέικομπ από μία γειτονική κλινική ως την είσοδο του σπιτιού του και εκεί τον πυροβόλησαν εννιά φορές. Ο Τζέικομπ ζούσε στη Σαουδική Αραβία τα πέντε τελευταία χρόνια, ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά και εργαζόταν στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία Vinnell Corp. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η νέα δολοφονία ακολούθησε τις απειλές της Αλ Κάιντα, ότι θα "καθαρίσει" την αραβική χερσόνησο από τους "απίστους".

    [04] Οικονομία

    Επαφές Σαλαγκούδη για τις τιμές των καυσίμων

    9/6/2004 9:26:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα 83,9 λεπτά το λίτρο έναντι 84,8 λεπτών την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στη χώρα μας η μέση τιμή της αμόλυβδης. Σε διεθνές επίπεδο οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν και χθες ανοδικά μετά την είδηση για νέα διακοπή της ροής ιρακινού αργού προς την παγκόσμια αγορά και την απειλή ότι η σχεδιαζόμενη απεργία στη Νιγηρία θα στερήσει ενδεχομένως την αγορά από τις εξαγωγές νιγηριανού αργού. Η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου αμερικανικού αργού έκλεισε στα 38,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το Μπρεντ ανέκαμψε στα 36,25 δολάρια το βαρέλι. Παρά το γεγονός ότι η τιμή του αμερικανικού αργού έχει καταγράψει πτώση 10% από το ιστορικό ρεκόρ των 42,45 δολαρίων το βαρέλι, η έλλειψη πλεονάζουσας ικανότητας προσφοράς πετρελαίου, εκ μέρους των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές. Εν τω μεταξύ, σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της αγοράς πετρελαιοειδών με αντικείμενο τις υψηλές εγχώριες τιμές των καυσίμων.

    [05] Τεχνολογία

    Συσκευή τεχνικής για τα ελεύθερα χτυπήματα Κάν' το όπως ο Μπέκαμ

    9/6/2004 9:02:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Μήπως θέλετε να γίνετε ο νέος Μισέλ Πλατινί ή έστω ο Ντέιβιντ Μπέκαμ; Απανταχού "φιντανάκια" του ποδοσφαίρου ενωθείτε! Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Loughborough της Βρετανίας δημιούργησαν ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που υπόσχεται να σας κάνει άσσους της μπάλας. Πρόκειται για το "Quinspin", το οποίο αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τους φιλόδοξους ποδοσφαιριστές στα ελεύθερα χτυπήματα, όπως τα φάουλ και τα κόρνερ. Ωστόσο, το "Quinspin" απευθύνεται και σε "προχωρημένους", υποσχόμενο να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την τεχνική τους, ή να επιστρέψουν δριμύτεροι, μετά από τραυματισμό.

    Ο προπονητής στο σπίτι σας

    Το νέο επίτευγμα αποτελείται από κάμερα, φλας, μικρόφωνα και μια ειδική μπάλα, προκειμένου να εξασκηθείτε ή να βελτιωθείτε στα ελεύθερα χτυπήματα.

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η τεχνική πλέον δεν θα είναι μόνο θέμα προπονητή, αφού το "Quinspin" μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' ιδίαν από τους παίκτες, τόσο τους επαγγελματίες, όσο και τους ερασιτέχνες.

    "Το σύστημα μπορούν να το χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές για να προπονούν και να βελτιώνουν το πόδι που χρησιμοποιούν, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην αποθεραπεία των ποδιών, μετά από τραυματισμό", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Πολ Νέλσον, στο ΒΒC.

    Oι καθηγητές στο τμήμα Ανάπτυξης Τεχνολογιών για τα Σπορ στο πανεπιστήμιο του Loughborough σκοπεύουν να προχωρήσουν το "Quinspin" ακόμα παραπέρα: ήδη μελετούν την αναβάθμισή του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα αθλήματα με μπάλα.

    Μήπως είναι ώρα για προπόνηση; Έχει αγώνα αύριο!

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο του Loughborough

    [06] Διεθνή

    Ορίστηκε ημερομηνία για το δημοψήφισμα Αποφασίζει για τον Τσάβες η Βενεζουέλα

    9/6/2004 9:39:00 πμ

    Στις 15 Αυγούστου ορίστηκε να διεξαχθεί, τελικά, στη Βενεζουέλα το δημοψήφισμα που θα καθορίσει την παραμονή ή μη του προέδρου Τσάβες στην εξουσία. Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Εσεκίελ Θαμόρα, σε περίπτωση ήττας του Τσάβες προβλέπεται, ότι θα προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές εντός 30 ημερών. Ο ορισμός ημερομηνίας για το δημοψήφισμα θεωρήθηκε νίκη της αντιπολίτευσης, η οποία ανησυχούσε μήπως μία επιπλέον αναβολή μείωνε τις πιθανότητες αποπομπής του προέδρου της Βενεζουέλας δια της πολιτικής οδού. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, πάντως, σε περίπτωση που ο Τσάβες έχανε σε δημοψήφισμα μετά τις 19 Αυγούστου,την ηγεσία θα αναλάμβανε ο αντιπρόεδρός του έως τις προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2006.

    [07] Αντισφαίριση

    Εύκολο το έργο της Δανιηλίδου στο Μπίρμιγχαμ

    9/6/2004 10:05:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς να "ιδρώσει" η Λένα Δανιηλίδου (Νο 30) προκρίθηκε άνευ αγώνα στο δεύτερο γύρο του τουρνουά «DFS CLASSIC του Μπίρμιγχαμ. Επόμενη αντίπαλος της Ελληνίδας πρωταθλήτριας θα είναι αύριο η Ακίκο Μοριγκάμι (Ιαπωνία, Νο 62). Στο διπλό της διοργάνωσης αντίστοιχα η πρεμιέρα της Δανιηλίδου (Νο 64 στο διπλό) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Με την παρτενέρ της, Καταρίνα Σρέμποτνικ (Σλοβενία, Νο 53 στο διπλό) κέρδισαν τις Σινόμπου Ασαγκόε (Ιαπωνία, Νο 51 στο διπλό), Ελς Κάλενς (Βέλγιο, Νο 25 στο διπλό) με 7-5, 4-6, 6-4 και πέρασαν στο δεύτερο γύρο του αγγλικού τουρνουά.

    [08] Διεθνή

    Αισιοδοξία για το μέλλον Θετική υποδοχή για το ψήφισμα στο Ιράκ

    9/6/2004 10:11:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με δηλώσεις ικανοποίησης και αισιοδοξίας για το μέλλον χαιρέτισαν Αμερική, Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία κοινότητα την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ. Ο πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους -για τον οποίο το γεγονός αποτελεί διπλωματική επιτυχία- έκανε λόγο για "μεγάλη νίκη του Ιρακινού λαού", ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί "τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου Ιράκ". Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε, ότι έγινε "ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός" για τον ιρακινό λαό, ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει, ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι "η εφαρμογή της απόφασης αυτής να έχει κάποιον αντίκτυπο για την πραγματική μεταβολή της κατάστασης στο Ιράκ". Με τη σειρά του, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζαν Μαρκ Ντε Σαμπλιέρ χαιρέτισε την απόφαση επισημαίνοντας, ότι τώρα είναι στο χέρι της ιρακινής κυβέρνησης "να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού της".

    Τι μέλλει γενέσθαι

    Με βάση την νέα απόφαση 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η καινούρια κυβέρνηση του Ιράκ θα έχει πλήρη κυριαρχία μετά τις 30 Ιουνίου. Ακόμη θα έχει τη δυνατότητα να διατάξει τα συμμαχικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το Ιράκ, αν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί. Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε επιμέρους "ευαίσθητες" στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα σχεδιάζουν οι αμερικανικές δυνάμεις. Η απόφαση δεν ορίζει ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων, αν και η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι τα στρατεύματά της στο Ιράκ θα είναι υπό αμερικανικό έλεγχο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υιοθετήθηκε το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

    [09] Κυπριακό

    Συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό

    9/6/2004 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας άρχισε χθες η συζήτηση επί της έκθεσης του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν για το Κυπριακό. "Χάθηκε η τελευταία ευκαιρία για ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ", υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Σώματος ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανακίνησης του Κυπριακού στο μέλλον. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες σε κλειστή συνεδρίαση οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας έχουν ήδη διατυπώσει επιφυλάξεις για ορισμένες από τις θέσεις που παρουσίασε ο κ. ντε Σότο. Η συζήτηση για το θέμα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γ.γ. δεν έχει κλείσει, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί, με βάση την έκθεση Ανάν. Ήδη, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο από την βρετανική αντιπροσωπεία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά το Σώμα εγκρίνει εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της Δύναμης ή για λιγότερο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν την ελληνοκυπριακή ηγεσία να μη θέτει εμπόδια, όπως υποστήριξαν, στην οικονομική αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακίνησης του ζητήματος στο μέλλον

    Ο ειδικός σύμβουλος του κ. Ανάν ενημερώνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ανοιχτή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, υποστήριξε με έμμεσο τρόπο ότι τίποτα δεν τελείωσε στο Κυπριακό και ότι "το Συμβούλιο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι "για όσο καιρό το αδιέξοδο παραμένει, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 91, δεν βλέπει οποιαδήποτε βάση για έναρξη ενεργών καλών του υπηρεσιών".

    Παράλληλα, ο κ. ντε Σότο μετέφερε την ελπίδα που εξέφρασε ο κ. Αναν ότι "οι Ελληνοκύπριοι θα σκεφτούν ξανά το αποτέλεσμα της διαδικασίας στους προσεχείς μήνες. Χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους για την ισχυρή από μέρους τους απόρριψη του σχεδίου, το οποίο ήταν βασισμένο στο όραμα του Συμβουλίου, αν επιθυμούμε μελλοντικές προσπάθειες να έχουν ελπίδα να προχωρήσουν".

    Αναφερόμενος στην επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ , ο κ. ντε Σότο υποστήριξε ότι ο κ. Αναν δεν βρήκε το χρόνο να τη μελετήσει, ωστόσο είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. ντε Σότο κατέληξε λέγοντας ότι "η δράση που εισηγείται ο γ.γ. θα απευθύνεται στα κράτη. Δεν έχει το νόημα να παραχωρήσει δικαιώματα κράτους, κρατικές λειτουργίες ή κρατικούς θεσμούς της ούτω καλούμενης "ΤΔΒΚ". Σκοπός του δεν είναι να βοηθήσει στην αναγνώριση ή να βοηθήσει σε απόσχιση, αλλά μάλλον να προωθήσει την επανένωση και τη συνδιαλλαγή. Είναι για να βοηθήσει το λαό στο βορρά της Κύπρου".

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, πρέσβης Στούαρντ Χόλιντεϊ, αφού επανέλαβαν την απογοήτευσή τους για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, τόνισαν ότι βασικός στόχος για τώρα είναι η δρομολόγηση μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    Στις τοποθετήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και στην ομιλία του ειδικού συμβούλου του γ.γ., απάντησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν ποτέ εναντίον της αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων. "Η οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται κατά μέγιστο ρόλο στις αποφάσεις της ηγεσίας τους. Αν η ηγεσία τους άρει αυτές τις αποφάσεις, δεν θα υπάρχει καμία οικονομική απομόνωση. Αν οι Τουρκοκύπριοι σεβαστούν τους κανόνες και τις διαδικασίες για οικονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα" τόνισε.

    Στην ερώτηση "αν ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης", μετά και τις τοποθετήσεις των ντε Σότο και Γουέστον και ότι θα δώσουν απαντήσεις στην επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλο προς τον κ. Ανάν, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν πιστεύει ότι πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο.

    [10] Υγεία

    Συνταγογραφούσαν φάρμακα σε πεθαμένους

    9/6/2004 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνταρακτικά στοιχεία για τη λειτουργία της ειδικής μονάδας λοιμώξεων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, περιέχει πόρισμα που βρίσκεται ήδη στα χέρια τού εισαγγελέα. Σύμφωνα με την έκθεση, που συνέταξαν μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, κάποιοι φέρονταν να χορηγούν φάρμακα για το AIDS ακόμη και σε πεθαμένους, πολλές συνταγές ήταν πλαστογραφημένες και διακινούνταν ληγμένα φάρμακα. Ευθύνες καταλογίζονται σε τρεις γιατρούς τού Ιδρύματος και δύο φαρμακοποιούς, ενώ ο διευθυντής της μονάδας έχει τεθεί σε αργία.

    [11] Στίβος

    "Βροχή" τα παγκόσμια ρεκόρ στην Οστράβα

    9/6/2004 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ στο επί κοντώ και στα 10.000μ σημειώθηκαν χθες στο Σούπερ Γκραν Πρι στίβου της Οστράβα. "Δράστες" των νέων κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο η Αμερικανίδα Στέισι Ντραγκίλα και ο Αιθίοπας Κενενίσα Μπέκελε. Στο επί κοντώ η Ντραγκίλα "πέταξε" στα 4.83μ και έκλεψε το παγκόσμιο ρεκόρ από τη Ρωσίδα Ισινμπάγεβα, που κατείχε με 4.82 από τις 13 Ιουλίου 2003 στο Γκέιτσχεντ της Βρετανίας. Μετά από εννέα μέρες όμως, όπου ο Κενενίσα Μπέκελε είχε καταρρίψει το ρεκόρ τα 5.000μ , ο Αιθίοπας "χτύπησε" ξανά και στα 10.000 μέτρα. Με επίδοση 26.20.31 "έσβησε" τον προηγούμεν χρόνο 26.22.75του συμπατριώτη του Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, που κατείχε από την 1η Ιουνίου 1998 στο Χένγκελο.

    Πανελλήνιο ρεκόρ της Εφεντάκη

    Σπουδαία επίδοση όμως, που ισοδυναμεί με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 1500 μ. σημείωσε στο μίτινγκ της IAAF η Νάντια Εφεντάκη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με χρόνο 4:07.92 πήρε την 6η θέση, καταρρίπτοντας όμως την προηγούμενη πανελλήνια επίδοση της Μαρίας Τσίρμπα με 4:08.44 από τις 08/06/2002 στο Βουκουρέστι. Ούτε όμως αυτός ο χρόνος στάθηκε ικανός στην Εφεντάκη να της χαρίσει το εισιτήριο πρόκρισης των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού το όριο για το σημαντικότερο αθλητικό ραντεβού της Αθήνας είναι 4:05.80 το υψηλό και 4:07.15 το χαμηλό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 June 2004 - 8:54:55 UTC