Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από τις 7 Ιουνίου Στον κόσμο του i-mode η Cosmote
  • [02] Η... ενδέκατη εντολή Όχι πλέον μοναχοί με Mercedes!
  • [03] "Κλειδί" η περιβαλλοντική επιβάρυνση Έρχονται τα πετρελαιοκίνητα
  • [04] Αποθέωση Ολυμπιακής φλόγας στην Αυστραλία
  • [05] Τουλάχιστον 11 νεκροί και 40 τραυματίες Έκρηξη σε αγορά της Ρωσίας
  • [06] "Διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες" "Βολές" Κωνσταντόπουλου στα
  • [07] Μετά από κλήρωση μεταξύ των δημοσιογράφων Ο Γιάννης Πρετεντέρης
  • [08] Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής
  • [09] Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
  • [10] Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τη δολοφονία Βερνάρδου
  • [11] Εβδομήντα μέρες πριν τους Αγώνες "Ένοπλοι μόνο οι Έλληνες φρουροί"
  • [12] Ανανέωσε ο Ντεσάμπ
  • [13] Επίσημη συνάντηση Μπους με τον Ποντίφικα Έκκληση Πάπα για Ειρήνη
  • [14] Ιδρύεται φορέας προώθησης αγροτικών προϊόντων
  • [15] Αθήνα και Λευκωσία εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις Διεργασίες στην
  • [16] Σε συνεργασία με Αφγανούς στρατιώτες Αμερικανική επιχείρηση κατά
  • [17] Μία από τις καλύτερες παιδικές χορωδίες του κόσμου Στην Ελλάδα η

    [01] Τεχνολογία

    Από τις 7 Ιουνίου Στον κόσμο του i-mode η Cosmote

    4/6/2004 12:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου, θα ξεκινήσει, κατ΄ αποκλειστικότητα, την εμπορική διάθεση υπηρεσιών i-mode, των πιο προηγμένων υπηρεσιών ασύρματου internet στον κόσμο, η Cosmote. Το ελληνικό i-mode αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, τη NTT DoCoMo. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρίας, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, η Cosmote αποτελεί την πρώτη εταιρία στην Ευρώπη, που ανέπτυξε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις σε έξι μήνες από την έναρξη του έργου, την τεχνολογική υποδομή αλλά και τις απαραίτητες συνέργιες και είναι έτοιμη να διαθέσει τις υπηρεσίες i-mode. Επιπλέον, η Cosmote αποτελεί τη μοναδική εταιρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που διαθέτει από την αρχή τις υπηρεσίες i-mode σε όλους τους πελάτες της, δηλαδή στους συνδρομητές συμβολαίου και τους πελάτες καρτοκινητής, ταυτόχρονα.

    Περισσότερα από 100 i-mode sites διαθέσιμα

    Από τη Δευτέρα και μετά, η Cosmote, θα παρέχει στους πελάτες της πρόσβαση σε περισσότερα από 100 ελληνικά και διεθνή i-mode sites, όπως το CNN News, η Cartoon Network, η Disney, καθώς και εταιρίες όπως η GAMELOFT, η NAMCO και η I-Fone. Σε ελληνικό επίπεδο, η εταιρία επιθυμεί να προσφέρει, για πρώτη φορά στη χώρα, μας μία πληθώρα επώνυμων και ποιοτικών υπηρεσιών τόσο στους τομείς της ενημέρωσης και διασκέδασης όσο και στον τομέα των συναλλαγών . Μάλιστα, αρκετοί οργανισμοί, με την υποστήριξη της Cosmote, ανέπτυξαν ειδικά i-mode sites (m-banking, m-shopping, m-ticketing κ.α.).

    Ο αριθμός των i-mode sites αυξάνεται συνεχώς παρέχοντας ακόμη περισσότερες επιλογές περιεχομένου στους συνδρομητές. Παγκοσμίως υπάρχουν 80.000 ανεξάρτητα i-mode sites.

    Δε θα πληρώνετε επιπλέον πάγιο

    Η ενεργοποίηση και χρήση της υπηρεσίας i-mode θα προσφέρεται χωρίς μηνιαίο πάγιο, ενώ οι συνδρομητές θα χρεώνονται μόνο για το σύνολο του όγκου των δεδομένων που αποστέλλουν ή λαμβάνουν (0,01 ευρώ ανά ΚByte). Στο μεταξύ, η αποστολή και λήψη δεδομένων θα είναι δωρεάν έως τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, οι πελάτες της Cosmote μπορούν να εγγραφούν σε όποιο επίσημο site επιθυμούν, καταβάλλοντας μηνιαία συνδρομή (έως 3 ευρώ).

    Οι υπηρεσίες i-mode παρέχονται τόσο από τα αποκλειστικά καταστήματα της Cosmote όσο και από το εκτεταμένο δίκτυο αντιπροσώπων της εταιρίας.

    Άλλη μία ευρωπαϊκή πρωτιά για την Cosmote, είναι η εμπορική διάθεση υπηρεσιών i-mode με τέσσερα διαφορετικά μοντέλα ιδιαίτερα πρωτότυπων αλλά και τεχνολογικά εξελιγμένων συσκευών. Τα πρώτα διαθέσιμα μοντέλα i-mode συσκευών είναι: NEC N 331i, NEC N 400i, NEC N 410i, και PANASONIC P 341i, ενώ η εταιρία θα συνεχίσει να εμπλουτίζει το εύρος των i-mode συσκευών.

    [02] Διάφορα

    Η... ενδέκατη εντολή Όχι πλέον μοναχοί με Mercedes!

    4/6/2004 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την παροιμία, που λέει "η γυναίκα του Καίσαρα δε φτάνει να είναι μόνο γυναίκα του Καίσαρα, πρέπει να φαίνεται" τη γνωρίζετε; Σε αυτή, λοιπόν, αποφάσισαν να συμμορφωθούν ορισμένοι Κροάτες Φραγκισκανοί μοναχοί, λάτρεις των ακριβών αυτοκινήτων. Η εντολή, που έλαβαν από τους ανώτερούς τους ήταν ρητή και σαφής: έπρεπε να πουλήσουν τα ακριβά αυτοκίνητά τους και να τα αλλάξουν με πιο "ταπεινά" μοντέλα καθώς, "δεν είναι δυνατό να κυκλοφορούν με αυτοκίνητα πιο ακριβά από αυτά, που έχουν οι πιστοί. Μετά από αυτό, Audi, BMW και Mercedes έχουν μπει πλέον στη μαύρη λίστα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κροατική εφημερίδα Jutarnji List, οι μοναχοί δέχθηκαν τη νέα εντολή αδιαμαρτύρητα και σπεύδουν να πουλήσουν τα αμάξια τους. Έτσι λοιπόν, οι μοναχοί δε θα είναι απλά ταπεινοί, θα φαίνονται κιόλας.

    [03] Εσωτερικά

    "Κλειδί" η περιβαλλοντική επιβάρυνση Έρχονται τα πετρελαιοκίνητα

    4/6/2004 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το ενδεχόμενο να επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση στα Ι.Χ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αφού, όμως, προηγηθεί λεπτομερής μελέτη του θέματος σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Απαντώντας σε ερώτηση αν η επέκταση αυτή εξετάζεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι, "δεν υπάρχει απόφαση", οι οποίες ωστόσο δεν αποκλείεται να ληφθούν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης του φθινοπώρου. Να σημειωθεί ότι, τα πετρελαιοκίνητα επιτρέπονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τιμές τους είναι λίγο πιο ακριβές σε σχέση με τα βενζινοκίνητα αλλά έχουν πολύ φθηνότερα καύσιμα. Ερωτηθείς σήμερα για το θέμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι, "είναι κατ αρχήν θέμα του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτό έχει τον πρώτο λόγο". Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διευκρίνισε, πως αν το Υπουργείο Μεταφορών πάρει αποφάσεις και όπου χρειαστεί να υπάρξει συνεργασία επί του θέματος με το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε σχέση με το περιβάλλον, βεβαίως και θα συνεργαστούν.

    [04] Αθήνα 2004

    Αποθέωση Ολυμπιακής φλόγας στην Αυστραλία

    4/6/2004 12:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αποθέωση γνωρίζει στην Αυστραλία η Ολυμπιακή Φλόγα, που σήμερα το πρωί, έφτασε στο Σίδνεϊ, με το ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο "Δίας". Στο αεροδρόμιο της πόλης τη Φλόγα υποδέχτηκε, σε μία σεμνή τελετή, ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης, Τζον Άντερσον, λόγω απουσίας του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, στο εξωτερικό. Ο Άντερσον εξέφρασε τον ενθουσιασμό, "που υποδεχόμαστε, μετά από 4 χρόνια την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία θα περιοδεύσει τον πλανήτη, θα ενώσει τους λαούς γύρω από τα ολυμπιακά ιδεώδη της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας, της φιλίας και της συνεργασίας. Σε μας εδώ θυμίζει τις αλησμόνητες στιγμές, που ζήσαμε το 2000 στους Αγώνες του Σίδνεϊ". Κλείνοντας ο κ. Άντερσον ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην Αθήνα υπογραμμίζοντας ότι, είναι κάτι, που το θέλει πολύ η Αυστραλία. Σε πολλές περιοχές από όπου περνούσε η Φλόγα τα σχολεία διέκοπταν τα μαθήματά τους και οι μαθητές με σημαίες ξεχύνονταν στους δρόμους για να την δουν. Εργαζόμενοι σταματούσαν για λίγο την εργασία τους και έβγαιναν στους δρόμους για την Ολυμπιακή Φλόγα που μόνο με την παρουσία της στο Σίδνεϊ ανέτρεψε εντελώς το αρνητικό κλίμα που είχαν δημιουργήσει δυσφημιστικά δημοσιεύματα μηνών, σε βάρος της Αθήνας. Από τα μάτια πολλών θεατών έτρεχαν δάκρυα ενώ το ίδιο συνέβη και με πολλούς λαμπαδηδρόμους. Οι παρουσιαστές στα κανάλια σημείωναν ότι «είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει» και υπογράμμιζαν πως το Σίδνεϊ ξαναζεί τις μέρες του 2000. Τις πρώτες πρωϊνες ώρες αύριο (Σάββατο) η Φλόγα "θα επισκεφθε"ί τη Μελβούρνη και στις οκτώ το πρωί θα αρχίσει η επίσημη επίσκεψή της εκεί, όπου αναμένεται να τις επιφυλαχθεί εξίσου θερμή, μαζική και συγκινητική υποδοχή τόσο από τους Αυστραλούς όσο και από τους ομογενείς.

    Τελετή στην περίφημη Όπερα

    Στην συνέχεια η Ολυμπιακή Φλόγα, που για πρώτη φορά κάνει τον γύρο του πλανήτη, μεταφέρθηκε στην εντυπωσιακή Όπερα του Σίδνεϊ, όπου έγινε η πρώτη επίσημη τελετή παρουσία του πρωθυπουργού της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ, ο οποίος για άλλη μια φορά εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχία των Αγώνων της Αθήνας. Συγκεκριμένα ο κ. Καρ δήλωσε: "Ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γι αυτό επιβάλλεται να υιοθετήσουμε όλοι τα ολυμπιακά ιδεώδη". Την παράσταση έκλεψαν οι Αβορίγινες, οι Αυστραλοί ιθαγενείς, που παρουσίασαν μία παραδοσιακή τελετή, έχοντας στο πλευρό τους ιέρειες από την σχολή της Σοφίας Χάσκα σε μια τελετή που παρουσίασε ο ομογενής ηθοποιός Λεξ Μαρίνος.

    Φρίμαν η εκλεκτή

    Όπως και στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, όπου είχε την τιμητική της, καθώς ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος, έτσι και σήμερα η Ολυμπιονίκης των 400μ Κάθριν Φρίμαν, ήταν αυτή που κράτησε πρώτη την ιερή φλόγα. Η Ιθαγενής πρωταθλήτρια βγήκε μέσα από ένα κύκλο κλάδων ελιάς και ευκαλύπτου ενώ η Χορωδία της Χιλιετίας της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, τραγούδησε τον Ολυμπιακό Ύμνο και την σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ». Σε δηλώσεις που έκανε το ίνδαλμα χιλιάδων Ιθαγενών, ανέφερε: " Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που μου δόθηκε η δυνατότητα να είμαι και πάλι λαμπαδηδρόμος".

    Πορεία στο Σίδνεϊ Ακολούθως ξεκίνησε η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας στα αξιοθέατα του Σίδνεϊ με τους 120 δρομείς, νυν και πρώην Ολυμπιονίκες, ομογενείς, προσωπικότητες και απλούς πολίτες. Ανάμεσά τους και ο Κώστας Βερεβής που μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα και το 1956 στη Μελβούρνη. Ο πατέρας του είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία το 1910. Επόμενος σταθμός της ολυμπιακής φλόγας ήταν η περιοχή Μπράϊτον Λε Σεντς όπου ζουν πολυάριθμοι ομογενείς και οι οποίοι είχαν οργανώσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με την συμμετοχή των ημερήσιων ομογενειακών σχολείων. Στην ίδια περιοχή ομογενείς οργάνωσαν εκδήλωση με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση της αυστραλιανής ολυμπιακής ομάδας. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα επισκεπτόταν, εκτός των άλλων, τη γέφυρα του Σίδνεϊ, το δήμο της πόλης και θα κατέληγε στο Ολυμπιακό Στάδιο πριν από αγώνα ράγμπι τον οποίο θα παρακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι. Η άφιξη της, η υποδοχή της και οι διάφορες τελετές καλωσορίσματός της μεταδίδονται από τα

    Γκρίνιες από Αυστραλούς

    Παρά το γεγονός της θερμής υποδοχής που επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Σίδνεϊ στην Ολυμπιακή Φλόγα, οι γκρίνιες από τους δημοσιογράφους της χώρας των καγκουρό δεν έλειψαν. Μάλιστα πολλοί δημοσιογράφοι έριξαν "μπηχτές" για το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων. Άσχημη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της μη συμμετοχής στην λαμπαδηδρομία του κυβερνήτη της Βικτόρια Τζον Λάντι, που εκτός από ανώτατος άρχοντας της πολιτείας, είναι και εκπρόσωπος της Βασίλισσας. Ο κ. Λάντι επρόκειτο να μεταφέρει την Φλόγα μέσα σε τραμ της Μελβούρνης αύριο (Σάββατο) μαζί με Ολυμπιονίκες του 1956. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του, ώστε να μπορεί ο Αθήνα 2004 να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες με, κάτι που έχουν κάνει όλοι οι άλλοι λαμπαδηδρόμοι. Σε δηλώσεις που έκανε προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ενέργειά του αυτή τόνισε: " Οι κυβερνήτες δεν δίνουν τέτοιες εξουσιοδοτήσεις". Την καλύτερη απάντηση στον κ. Λάντι, έδωσε ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βικτόρια Τζιμ Μπάρι, ο οποίος ανέφερε, ότι το αίτημα των Ελλήνων είναι δικαιολογημένο και κυβερνήτης άλλων πολιτειών το δέχτηκαν.

    Απαντήσεις Αγγελοπόύλου, Παπανδρέου

    Η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, δεν έμεινε στα αρνητικά δημοσιεύματα και μέσω της ομογενειακής εφημερίδας "Νέος Κόσμος", έδωσε το δικό της θετικό μήνυμα τονίζοντας τα εξής: " Η Αυστραλία είναι μια υπέροχη χώρα και η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσει η Ολυμπιακή Φλόγα το παγκόσμιο ταξίδι της. Η Φλόγα έχει συνδέσει δυο φορές στο παρελθόν την Αυστραλία με την Ελλάδα, αφού άναψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 και στους εκπληκτικούς αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Οι δυο χώρες δεν συνδέονται όμως μόνο από τις ολυμπιακές μας παραδόσεις. Μας συνδέει το γεγονός ότι πολυάριθμοι Έλληνες ζουν και δημιουργούν στους Αντίποδες και έχουν δημιουργήσει μια από τις πιο ζωντανές παροικίες στον κόσμο. Είναι γεγονός ότι η Αυστραλία βοήθησε εντυπωσιακά στην προετοιμασία της Αθήνας, μοιράζοντας μαζί μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία από την φιλοξενία των αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ. Η Ελλάδα ανυπομονεί να ανταποδώσει στην αυστραλιανή ολυμπιακή αποστολή και στους φιλάθλους της την ίδια ζεστή φιλοξενία που δέχθηκε στο Σίδνεϊ, πριν τέσσερα χρόνια".

    Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δικό του μήνυμα υπογραμμίζει:Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας 2004 θα επιστρέψουν στις ρίζες τους αυτόν τον Αύγουστο, είναι σημαντικό να φέρουμε στη μνήμη μας ότι το όραμα της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας» αποτέλεσε το μήνυμα-κλειδί - και, ίσως, την μεγαλύτερη επιτυχία - των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα, η Ελλάδα προσκαλεί την ανθρωπότητα να εναγκαλιστεί αυτή την παράδοση εκ νέου: Να εκμεταλλευτεί τον αθλητισμό και τα Ολυμπιακά ιδεώδη ως μια ευκαιρία για την προώθηση της υπόθεσης ενός καλύτερου, πιο ειρηνικού κόσμου. Να επιτρέψει σε κάθε αθλητή και πολίτη του κόσμου την ασφαλή παραμονή και συμμετοχή στους Αγώνες. Καθώς η δάδα των Αγώνων της Αθήνας ενοποιεί τον κόσμο διαμέσου της φλόγας της, ας επιτρέψουμε στη νέα γενιά των σπονδοφόρων να μας θυμίσουν, πάνω από όλα, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι περίοδος ειρήνης ανάμεσα σε όλο τον κόσμο κάθε κουλτούρας, καταγωγής και πεποιθήσεων. Ας επιτρέψουμε το μήνυμα αυτό να αναβιώσει και στην Αυστραλία, τη λαμπρή οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 και ας ακολουθήσουμε τη φλόγα στο ειρηνικό και παγκόσμιο ταξίδι της. Ο Αθλητισμός δεν επιβάλλει την ειρήνη. Αλλά μπορεί να την εμπνεύσει.

    Και, εάν μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη για 16 ημέρες, τότε ίσως, λέω ίσως, μπορούμε να την επιτύχουμε για πάντα".

    [05] Διεθνή

    Τουλάχιστον 11 νεκροί και 40 τραυματίες Έκρηξη σε αγορά της Ρωσίας

    4/6/2004 2:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/6/2004 5:01:34 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- BBC

    Τουλάχιστον 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίσθηκαν, από έκρηξη σε αγορά της πόλης Σαμάρα, στη νότια Ρωσία. Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τυχαία έκρηξη δύο φιαλών υγραερίου. Όμως, το πρακτορείο Ιτάρ-Ταςς, επικαλούμενο την περιφερειακή Εισαγγελία, μετέδωσε, πως το δυστύχημα οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό, που αποτελούνταν από ένα κιλό εκρηκτικής ύλης. Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο και εκπρόσωπος της αστυνομίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να απορρίψουν το ενδεχόμενο αυτό, επισημαίνοντας, ότι θα διεξαχθεί έρευνα.

    Πιθανή τρομοκρατική επίθεση

    Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα που βρίσκονταν στην αγορά σχεδόν 300 έμποροι και επισκέπτες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, εκρηκτικός μηχανισμός, που περιείχε ένα κιλό ΤΝΤ, εξερράγη, μεταξύ υπαίθριων πάγκων της αγοράς και της παρακείμενης σιδηροδρομικής γραμμής.

    Από την έκρηξη καταστράφηκαν ολοσχερώς δέκα κοντέινερ με εμπορεύματα, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι υπαίθριοι πάγκοι της αγοράς.

    Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, υπενθυμίζοντας, ότι οι βομβιστικές επιθέσεις σε ρωσικές αγορές είναι συχνό φαινόμενο και σχετίζονται κυρίως με εμπορικές διαφορές.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε, πως "όλες οι πιθανότητες εξετάζονται, αν και προφανώς πρόκειται για ατύχημα", ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τα αίτια και τόνισε, πως θα διεξαχθεί έρευνα.

    [06] Ευρωεκλογές

    "Διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες" "Βολές" Κωνσταντόπουλου στα μεταλλαγμένα

    4/6/2004 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Στην ανάγκη διάδοσης της βιολογικής καλλιέργειας στη χώρα συμφώνησαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και οι εκπρόσωποι της εταιρίας πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, ΔΗΩ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΝ για απαγόρευση της καλλιέργειας και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, τα οποία "διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια, με ευθύνη των ΗΠΑ, μέσω των πολυεθνικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου". Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντόπουλος εξήρε τους ανθρώπους της ΔΗΩ, τονίζοντας, πως έχει προσφέρει σημαντικό έργο και αξίζει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Τέλος, αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπους, τον χαρακτήρισε "επικίνδυνο άνθρωπο" και πρόσθεσε, ότι θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

    [07] Ευρωεκλογές

    Μετά από κλήρωση μεταξύ των δημοσιογράφων Ο Γιάννης Πρετεντέρης συντονιστής στο debate

    4/6/2004 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε σύσκεψη των δημοσιογράφων, που έχουν προταθεί από τα κανάλια να συμμετάσχουν στην τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευροεκλογών της 13ης Ιουνίου, ορίστηκε, μετά από κλήρωση, ως συντονιστής, ο δημοσιογράφος του MEGA Γιάννης Πρετεντέρης. Την πρώτη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς, κληρώθηκε να θέσει η δημοσιογράφος του ΑΝΤΕΝΝΑ, Έλλη Στάη και θα ακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι: Σταύρος Θεοδωράκης (STAR), Νίκος Ευαγγελάτος (ALTER), Παύλος Τσίμας (ΝΕΤ) και Μανώλης Καψής (ALPHA). Το debate, που θα φιλοξενηθεί από την ΕΡΤ, θα διεξαχθεί στο ειδικά διαμορφωμένο Studio 3 του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, την Τρίτη, 8 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

    Έχουν ήδη καθοριστεί οι ώρες

    Οι όροι του debate, όπως η διάρκεια, η θεματολογία, ο χρόνος των ερωτήσεων-απαντήσεων, κ.λ.π.. έχουν ήδη καθοριστεί από την Διακομματική Επιτροπή. Το debate θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, επτά σταθερές, μία Jimmy Jib και μία ρομποτική ενώ σκηνοθέτες θα είναι ο Αντώνης Μπακόλας και ο Νίκος Καλοκαιρινός. Για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων, που θα καλύψουν την αναμέτρηση διαμορφώνεται μίνι Κέντρο Τύπου, στον πρώτο όροφο του Ραδιομεγάρου, εξοπλισμένο με P/C, τηλεοπτικούς δέκτες, κ.τ.λ.

    [08] Αθλητισμός

    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής

    4/6/2004 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πρόβα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποτελεί για τις Ελληνίδες αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής, στις 5 και 6 Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ουκρανίας. Με στόχο την διάκριση,από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος η 18χρονη Ελίνα Ανδριόλα και η 16χρονη Θεοδώρα Παυλίδου. Στις 5 Ιουνίου θα έχουν την ευκαιρία οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν από την ΕΤ1 τις προσπάθειες των καλύτερων αθλητριών του κόσμου από τις 18:10 έως τις 21:00.

    [09] Αθλητισμός

    Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου

    4/6/2004 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες του Στίβου, θα έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες φίλαθλοι να παρακολουθήσουν από την ΕΤ1 και την ΝΕΤ. Στις 10, 11 και 12 Ιουνίου θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου , που θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Μεγάλα ονόματα του στίβου θα δώσουν το παρών, όπως οι Κώστας Κεντέρης, Περικλής Ιακωβάκης, Λούης Τσάτουμας, Κατερίνα Θάνου, Τασούλ Κελεσίδου, Μιρέλα Μανιάνι, Στέλλα Τσικούνα, Νίκη Ξανθου, Όλγα Βασδέκη και άλλοι. Οι αγώνες θα αποτελέσουν κριτήριο για την συγκρότηση των Ελληνικών Εθνικών Ομάδων ανδρών και γυναικών, που θα πάρουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, Μπρούνο Ζάουλι. Παράλληλα, θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση του Ολυμπιακού Σταδίου, όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της ολίσθησης της στέγης Καλατράβα.

    Το πρόγραμμα αναλυτικά:

    Πέμπτη 10-06-2004, 18:00-20:00(ΕΤ1), Παρασκευή 11-06-2004, 18:00-20:00(ΕΤ1), Σάββατο 12-06-2004, 17:00-19:00(ΝΕΤ).

    [10] Εσωτερικά

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τη δολοφονία Βερνάρδου

    4/6/2004 5:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με καταθέσεις μαρτύρων σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του αρεοπαγίτη Αναστάσιου Βερνάρδου το 1989 συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη του ΕΛΑ. Στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, κατέθεσε και ο πρώην σύζυγος της κόρης του Βερνάρδου, Σπύρος Χρήστου. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι 15 ημέρες πριν το περιστατικό, του είχε κινήσει υποψίες ένα ζευγάρι που είχε δει έξω από το σπίτι του Αρεοπαγίτη. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, αναγνώρισε το ζευγάρι αυτό στα πρόσωπα του Κώστα Τέλιου και της Αγγελικής Σωτηροπούλου όταν είδε τις φωτογραφίες τους μετά τη σύλληψή τους για την υπόθεση της "17Ν".

    Αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση

    Στο μεταξύ ο συνήγορος του Αγγελέτου Κανά υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για κατ αντιπαράσταση εξέταση της Σοφίας Κυριακίδου με τον αστυνομικό κ. Πουλακίδα ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Κυριακίδου του είχε πει πως ο Κανάς είχε παραδεχτεί στην ίδια ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στο Θησείο.

    Στο δικαστήριο δεν προσήλθε, επικαλούμενος σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, ο αστυνομικός Αναστάσιος Μητσώνης, ο οποίος φέρεται να έχει αναγνωρίσει ως δράστες της δολοφονίας Βερνάρδου τους Κώστα Τέλιο και Αγγελική Σωτηροπούλου. Ο μάρτυρας αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα.

    Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης.

    [11] Αθήνα 2004

    Εβδομήντα μέρες πριν τους Αγώνες "Ένοπλοι μόνο οι Έλληνες φρουροί" δηλώνει η Γ. Αγγελοπούλου

    4/6/2004 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τη διαβεβαίωση ότι ένοπλοι θα είναι μόνο οι Έλληνες φρουροί, έδωσε η πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. " Όπως γίνεται σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένοπλοι θα είναι μόνο οι φρουροί της διοργανώτριας χώρας" τόνισε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Φάνης Πάλλη Πετραλιά, η οποία ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι την ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει η ελληνική κυβέρνηση. Στο θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε μετά από συνάντηση με τη Γιάννα Αγγελοπούλου και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ. "Συγχαίρω την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί. Το θέμα της ασφάλειας προχωράει καλά, αλλά πρέπει να τονίσω ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ότι πριν 4 χρόνια στο Σίδνεϊ" τόνισε.

    Έκκληση να σταματήσει η γκρίνια

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κα Αγγελοπούλου κάλεσε επίσης όλους τους συμμετέχοντες στο ολυμπιακό εγχείρημα, να είναι αισιόδοξοι και ενωμένοι.

    "Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αισιόδοξοι γιατί αυτοί είναι οι Αγώνες του χαμόγελου και όχι της γκρίνιας και της μιζέριας" είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνάντηση της Γιάννας Αγγελοπούλου με τον Κώστα Καραμανλή, βρέθηκαν επί τάπητος θέματα σχετικά με την ολυμπιακή προετοιμασία αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης της λειτουργίας της πόλης την περίοδο των Αγώνων.

    Την απόφαση για "το ποιός τελικά θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της πόλης" θα λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες, αφού εξετάσει τις εισηγήσεις κυβερνητικών παραγόντων.

    [12] Αθλητισμός

    Ανανέωσε ο Ντεσάμπ

    4/6/2004 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ θα παραμείνει στην Μονακό μέχρι το 2007. Ο Γάλλος τεχνικός επέκτεινε το συμβόλαιό του για 2 ακόμα χρόνια και έθεσε τέλος στην φημολογία περί αποχώρησής του από την ομάδα του "πριγκιπάτου". Ο πετυχημένος τεχνικός είχε πολλές και δελεαστικές προτάσεις από πολλούς μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης, όμως η εκπληκτική πορεία της Μονακό φέτος (έφτασε μέχριτον ταλικό του CHAMPIONS LEAGUE) και οι προοπτικές που ανοίχτηκαν για την ομάδα τον έπεισαν να παραμείνει στον γαλλικό σύλλογο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο πρόεδρος της Μονακό δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος με την παραμονή του Γάλλου τεχνικού. Ο Ντεσάμπαπό την μεριά του τόνισε πως "η περιπέτεια συνεχίζεται και θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Η εξαιρετική μας πορεία τη φετινή σεζόν πρέπει να μας γεμίσει με φιλοδοξίες προκειμένου να πάμε ακόμα καλύτερα στη συνέχεια".

    [13] Διεθνή

    Επίσημη συνάντηση Μπους με τον Ποντίφικα Έκκληση Πάπα για Ειρήνη

    4/6/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Reuters

    Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ιράκ και την Μέση Ανατολή και την συνεχιζόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, εξέφρασε ο Πάπας, Ιωάννης Παύλος ο Β, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Ο Πάπας ζήτησε την "γοργή μεταβίβαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ" στους Ιρακινούς και αναφέρθηκε στους βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων, κάνοντας λόγο για "σκανδαλώδη γεγονότα". Παράλληλα, ο Ποντίφικας καταδίκασε "την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας", υπογραμμίζοντας, πως "παραμένει πηγή διαρκούς ανησυχίας". Από την πλευρά του, ο κ. Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του πάπα υπέρ της Ειρήνης και της Ελευθερίας και του απένειμε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμή των ΗΠΑ σε ξένο πολίτη.

    Καταδίκασε τα βασανιστήρια στο Ιράκ

    Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε, πως αποτελεί "έκδηλο πόθο όλων" να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Ιράκ, όσο το δυνατόν συντομότερα, "με την ενεργή συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα των Ηνωμένων Εθνών".

    Παράλληλα, ο Πάπας καταδίκασε το βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων, κάνοντας λόγο για λυπηρά γεγονότα, "που ενόχλησαν τη θρησκευτική μας συνείδηση και τη συνείδησή μας ως πολίτες". Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στο σκάνδαλο αυτό, λέγοντας μόνο, πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί "υπέρ της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας".

    Επίσης, ο κ. Μπους επέδωσε στον ποντίφικα το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, τονίζοντας, ότι ο Ποντίφικας "έδωσε στους άλλους το κουράγιο να νικήσουν το φόβο της αδικίας και της καταπίεσης", ενώ η δέσμευσή του υπέρ της ειρήνης "έχει βοηθήσει να αφήσουμε πίσω μας τον κομμουνισμό και την τυραννία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην "αιώνια πόλη" ο Μπους

    [14] Εσωτερικά

    Ιδρύεται φορέας προώθησης αγροτικών προϊόντων

    4/6/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ίδρυση ενός φορέα για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων εξήγγειλε την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τα προεδρεία των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι ο φορέας, που θα ιδρυθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Γ ΚΠΣ. Μέσω του συγκεκριμένου φορέα θα θεσπιστούν κίνητρα και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να αρθούν τα αντι-κίνητρα, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προώθηση, προβολή και εμπορία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ "ξεπαγώνουν" στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, ενώ το Σεπτέμβριο θα δημοσιευτεί η προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος σχετικού προγράμματος, ύψους 320 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει νέα πνοή στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα ενός κλάδου, που κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει φαινόμενα συρρίκνωσης και οπισθοδρόμησης.

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων όπως μείωση κατά 25% των ασφαλίστρων προς τον ΟΓΑ, μείωση κατά 25% του κόστους για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και μείωση κατά 0,5% των επιτοκίων στα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας. Επιπλέον τόνισε ότι στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που αφορά τα πανωτόκια έτσι ώστε το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής να ψηφίσει το σχετικό νόμο.

    Παράλληλα είπε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων από 18% που είναι σήμερα σε 8%, ενώ γίνονται διαβουλεύσεις και για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

    [15] Κυπριακό

    Αθήνα και Λευκωσία εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις Διεργασίες στην Αθήνα μετά την έκθεση Ανάν

    4/6/2004 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ανάν, συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι κύριοι Μολυβιάτης και Ιακώβου, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία περίοδος μελέτης και επανεξέτασης των εξελίξεων ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν νωρίτερα και στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ αναφέρθηκε στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος των Ελληνοκυπρίων και εκτίμησε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης Ανάν δεν είναι απαγορευτικό για επαναδιαπραγματεύσεις για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε τον Κόφι Ανάν εντολοδόχο των ΗΠΑ και κάλεσε όλα τα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας να απορρίψουν την έκθεση του για το Κυπριακό.

    Ανάγκη επανεξέτασης των εξελίξεων

    Την ανάγκη να υπάρξει περίοδος μελέτης και επανεξέτασης των εξελίξεων, υπογράμμισαν μετά τη συνάντηση τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

    "Μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο ορισμένα κόμματα έχουν υποστεί κρίσεις, είναι σίγουρο ότι χρειάζεται χρόνος για να καθίσουμε και πάλι να ξαναδούμε τα πράγματα με μια καινούργια προσέγγιση" τόνισε ο Γιώργος Ιακώβου ενώ από την πλευρά του ο Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν πάντοτε η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Δυσάρεστο το κλίμα για τους Ελληνοκυπρίους

    Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός συζήτησαν τρόπους, με τους οποίους μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον κάποιες κινήσεις, ώστε να υπάρξει ενθάρρυνση νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ εκτίμησε ότι δεν είναι απαγορευτικό ούτε αρνητικό το περιεχόμενο της έκθεσης για ενδεχόμενες επαναδιαπραγματεύσεις για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός να θεωρούνται οι Ελληνοκύπριοι υπόλογοι έναντι της διεθνούς κοινότητας επειδή καταψήφισαν το σχέδιο.

    Ζήτησε επίσης από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου να ξεκαθαρίσει τη στάση της και κάλεσε και τα πολιτικά κόμματα να θέσουν κοινούς στόχους

    "Εντολοδόχος των ΗΠΑ ο Κόφι Ανάν"

    Την ίδια ώρα, επίθεση εναντίον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και της έκθεσής του για το Κυπριακό, εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    "Ο Κόφι Ανάν επιχειρεί να ενοχοποιήσει το 76% των Ελληνοκυπρίων, που ψήφισαν "όχι" στο σχέδιό του, ενώ προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση του νησιού" τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα και χαρακτήρισε τον Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ εντολοδόχο των ΗΠΑ.

    Τέλος κάλεσε όλα τα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας να απορρίψουν την έκθεση του για το Κυπριακό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαφωνία Παπαδόπουλου στην έκθεση Ανάν

    Η έκθεση Ανάν για το Κυπριακό

    [16] Διεθνή

    Σε συνεργασία με Αφγανούς στρατιώτες Αμερικανική επιχείρηση κατά Ταλιμπάν

    4/6/2004 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Το θάνατο 17 μαχητών Ταλιμπάν ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές αρχές στο Αφγανιστάν, ύστερα από συγκρούσεις σε απομακρυσμένη περιοχή, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Στην επιχείρηση κατά των μαχητών έλαβαν μέρος και κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν τρεις άνδρες του αμερικανικού στρατού και μερικοί Αφγανοί κυβερνητικοί στρατιώτες. "Οι συμμαχικές δυνάμεις αναφέρουν, ότι τρεις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά στην επιχείρηση. Επιβεβαιώνουμε επίσης, ότι 17 άνδρες του εχθρού σκοτώθηκαν", επισημαίνεται στην αμερικανική δήλωση προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

    [17] Πολιτισμός

    Μία από τις καλύτερες παιδικές χορωδίες του κόσμου Στην Ελλάδα η παιδική χορωδία της Ατλάντα

    4/6/2004 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Περιοδεία στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από τις 8 ως τις 20 Ιουνίου η Παιδική Χορωδία της Ατλάντα. Η χορωδία αγοριών της Ατλάντα, μία από τις καλύτερες χορωδίες του κόσμου, θα δώσει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας πέντε συναυλίες στη χώρα μας. Στις 9 Ιουνίου θα εμφανισθεί στο Θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου (Pierce College) και θα ακολουθήσουν συναυλίες στις 12 Ιουνίου, στην Πάτρα ( Ανοιχτό Θέατρο του Λιμενικού Ταμείου), στις 14 Ιουνίου στη Σπάρτη (Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο), στις 16 Ιουνίου στη Σύρο (Θέατρο Απόλλων Ερμούπολης), στις 19 Ιουνίου στο Λουτράκι (Θέατρο του Hotel Poseidon Resort).

    Με ευρύ ρεπερτόριο

    Η παιδική χορωδία της Ατλάντα, ή πιο σωστά, η χορωδία αγοριών της Ατλάντα (Αtlanta Boy Choir) ιδρύθηκε το 1957 απο τον Fletcher Wolf και έγινε γνωστή στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μία από τις καλύτερες παιδικές χορωδίες του κόσμου.

    Σήμερα υπό τη διεύθυνση του David R. White, η χορωδία συνεχίζει να παρουσιάζει τα μεγάλα χορωδιακά έργα εστιάζοντας στην παροχή καλλιτεχνικής παιδείας υψηλού επιπέδου στο κάθε μέλος της.

    Η Atlanta Boy Choir έχει εμφανιστεί σε πολλούς μεγάλους καθεδρικούς ναούς και αίθουσες συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Περισσότερα από 5000 αγόρια, προερχόμενα από διαφορετικό οικονομικό, θρησκευτικό και εθνικό περιβάλλον , έχουν έρθει σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό και έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις τους παρουσιάζοντας μεγάλα έργα στο κοινό της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

    Η χορωδία έχει τραγουδήσει για αρχηγούς χωρών, πάπες, ξένους αξιωματούχους και εστεμμένους λειτουργώντας έτσι ως πρέσβης πολιτισμού της Ατλάντα αλλά και ολόκληρης της Αμερικής, στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στον Καναδά και στο Μεξικό.

    Η διαφορετικότητα των μελών της χορωδίας αντικατοπτρίζεται και στο ευρύ ρεπερτόριό της, που ξεκινά από τους παλαιούς συνθέτες εκκλησιαστικής μουσικής όπως ο Παλεστρίνα και ο Μοντεβέρντι και φτάνει έως τους δημιουργούς σύγχρονων αριστουργημάτων , όπως οι Μπρίττεν και Πεντερέτσκι.

    To 1989, η χορωδία βραβεύτηκε με το βραβείο Grammy για την ερμηνεία του "War Requiem" του Britten με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Atlanta υπό τη διεύθυνση του Robert Shaw.

    Σχετικά Links:

    To site της Παιδικής Χορωδίας της Ατλάντα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 June 2004 - 16:52:48 UTC