Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πανευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ασφάλεια Αίματος" Συμμαχία ασθενών για
  • [02] Εξαιτίας του φόβου από τις επιθέσεις στο Ριάντ Τρελή κούρσα κάνει το
  • [03] Σκορπίζει ενθουσιασμό η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [04] Ενημέρωση κατά της ακρίβειας Μέτρα προστασίας των καταναλωτών
  • [05] Εκδηλώσεις στην Αστόρια για την Ολυμπιακή Φλόγα
  • [06] Έκθεση φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη "Περίπλους" στην εικόνα της Ελλάδας
  • [07] Ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης Καθαρή η Πύλη του Αδριανού
  • [08] Περιοχή του εγκεφάλου "ξυπνά" αναμνήσεις Η αίσθηση της μνήμης
  • [09] Κατά της ιδιωτικοποίησης των πετρελαίων Στα ΕΛΠΑ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ
  • [10] Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις δύο πανεπιστημιακών Συνταγματική η
  • [11] Καλλιτέχνες "φυτεύουν" δέντρα Επώνυμα... δάση
  • [12] Επίθεση στη ΝΔ Συνάντηση με τους υποψήφιους στην Τρικούπη
  • [13] Αποκλεισμένοι Ελληνες ναυτικοί σε γεωργιανό λιμάνι
  • [14] Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας
  • [15] Επιστολή στον κ. Τσιτουρίδη Περιμένουν 20 χρόνια τις αποζημιώσεις τους
  • [16] Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας Εχθρική χώρα η Τουρκία για τις γυναίκες
  • [17] Στο πλευρό της ΑΕΚ η πολιτεία
  • [18] "Δεν είναι όλοι οι Ιρακινοί μαχητές τρομοκράτες" Μπους: "Ούτε εγώ θα
  • [19] Στα χέρια του Εισαγγελέα το πόρισμα για το Γηροκομείο

    [01] Υγεία

    "Πανευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ασφάλεια Αίματος" Συμμαχία ασθενών για ασφαλές αίμα

    2/6/2004 11:28:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πανευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ασφάλεια Αίματος, με έδρα το Παρίσι, ίδρυσαν ένδεκα μέλη ισχυρών οργανισμών ασθενών από όλη την Ευρώπη, με στόχο την προώθηση των αποθεμάτων ασφαλούς αίματος. Πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας Συμμαχίας είναι ο Πάνος Εγγλέζος, που τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των ασθενών, των γιατρών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη διατήρηση της ασφάλειας του αίματος, για όσους χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις. Παράλληλα, η οργάνωση επισημαίνει την ανάγκη για πρόσβαση κάθε ασθενή σε τεχνολογίες προληπτικής ασφάλειας του αίματος, αλλά και για ασφαλείς μεθόδους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μετάγγισης.

    [02] Οικονομία

    Εξαιτίας του φόβου από τις επιθέσεις στο Ριάντ Τρελή κούρσα κάνει το πετρέλαιο

    2/6/2004 11:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2004 6:01:29 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε νευρική κρίση οι διεθνείς αγορές και οι καταναλωτές από το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού αργού άγγιξε το πρωί τα 42,45 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1983 όταν εγκαινιάστηκε στη Ν. Υόρκη η διαπραγμάτευση του προθεσμιακού συμβολαίου. Στη συνέχεια υποχώρησε κατά 35 σεντς, στα 41,98 δολάρια το βαρέλι. Το Μπρεντ έχασε 45 σεντς, με την τιμή του να υποχωρεί στα 38,63 δολάρια το βαρέλι. Χθες το αργό έκλεισε στη Νέα Υόρκη στα 42,33 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του πολέμου, επιβεβαιώνοντας πλήρως τους φόβους, ότι το "ωστικό κύμα" από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο θα ήταν αρκετό για να εκτινάξει τη τιμή του αργού πετρελαίου σε ύψος, που θα καταρρίψει το ιστορικό ρεκόρ των τελευταίων 21 ετών, κάτι, που συνέβη χθες.

    Χρειάζεται συντονισμένη δράση λέει η Ε.Ε.

    Την ανάγκη ύπαρξης συντονισμένης δράσης των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών επεσήμαναν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των "25" που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι στο Συμβούλιο συμφωνήθηκε να γίνουν παρεμβάσεις από την Ε.Ε. προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να μειωθούν οι τιμές, όπως επίσης ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να προχωρήσει από μόνη της σε μείωση της φορολογίας των καυσίμων, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά.

    Εν τω μεταξύ, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Οικονομίας της Ιρλανδίας, Τσάρλι Μακ Γκρίβι, είπε ότι το Συμβούλιο ECOFIN απηύθυνε έκκληση προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να παράσχουν τις κατάλληλες ποσότητες πετρελαίου ώστε οι τιμές να παραμείνουν συμβατές με μια σταθερή και συνεχιζόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Σε μη επιβολή πλαφόν στα καύσιμα επιμένει η Κυβέρνηση

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, που θα συνέλθει στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες , θα συζητηθεί το αίτημα της Ελλάδας, για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτό δήλωσε στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Γιώργος Σαλαγκούδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι, το ελληνικό αίτημα θα γίνει αποδεκτό.

    Παράλληλα σημείωσε ότι, η συνεδρίαση του επομένου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας θα θέσει προς συζήτηση την ελληνική πρόταση για υιοθέτηση ειδικού μηχανισμού μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε περιόδους πετρελαϊκής κρίσης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, Μιχάλης Τσιφάκης, ζήτησε την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας χαρακτήρισε το μέτρο ακραίο, επισημαίνοντας ότι, κατά την προηγούμενη εφαρμογή του δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα.

    Το ιστορικό του χθεσινού ρεκόρ

    Οι Αμερικανοί επενδυτές επιμένουν, πως το κλειδί κρατάει η Σαουδική Αραβία , όπου μία ακόμη τρομοκρατική επίθεση, στη χώρα, που κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στις εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσε να ανακόψει τον ανεφοδιασμό ακόμα και την παραγωγή.

    Επί αμερικανικού εδάφους, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται αιτήματα προς τον Πρόεδρο Μπους να αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

    Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε χθες κατά 2,45 δολάρια ή 6% σημειώνοντας χθες ιστορικό ρεκόρ 42,45 δολαρίων το βαρέλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασηςκαθώς η τρομοκρατική επίθεση στην Αλ Χόμπαρ της Σαουδικής Αραβίας ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι, η βασιλική οικογένεια των Σαούντ δεν θα καταφέρει να ελέγξει το κύμα βίας των ισλαμιστών. Στο τέλος έκλεισε στα 42,32 δολάρια, τη μεγαλύτερη τιμή που έχει σημειωθεί ποτέ στο κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης. Στο Λονδίνο η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε πάνω από 5%, δηλαδή κατά 2,5 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας στα 39,08 δολάρια.

    Ο τελευταίος καλπασμός των τιμών του πετρελαίου έχει εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής αργού από τον ΟΠΕΚ, κατά τη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 3 Ιουνίου στη Βηρυτό, θα αποδειχθεί επαρκής για τη συγκράτηση των τιμών στις διεθνείς αγορές.

    Κυρίως στον "πανικό", απέδωσε τον πρόσφατο καλπασμό των τιμών του αργού ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Αμπντάλα αλ Ατίγια σε τηλεοπτική συνέντευξη, που έδωσε σήμερα στο αλ Τζαζίρα.

    Εκτιμώντας ότι, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ προτίθενται να αναθεωρήσουν προς τα άνω την οροφή παραγωγής πετρελαίου του καρτέλ, ο Αλ Ατίγια τόνισε ότι, "θα προσπαθήσουμε να στείλουμε μήνυμα στους καταναλωτές αυξάνοντας την παραγωγή μας, αλλά ο πανικός και η κερδοσκοπία δεν μπορούν να ελεγχθούν".

    Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν αύριο σε αύξηση της οροφής κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή 10%, ανεβάζοντας το πλαφόν στα 26 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αλλά, στο βαθμό, που τα μέλη του καρτέλ αντλούν ήδη 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πάνω από τις επίσημες ποσοστώσεις, η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι, δε θα πετύχει τίποτα περισσότερο από τη νομιμοποίηση των σημερινών παραβάσεων των ποσοστώσεων.

    Αναλυτές, όπως ο Εντουαρντ Μέιρ της Man Energy στο Λονδίνο ή ο διευθυντής της πετρελαϊκής μονάδας της Mitsubishi Corp., Τόνι Ναν, υπογραμμίζουν ότι δικαίως η αγορά είναι νευρική καθώς μόνον η Σαουδική Αραβία διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που υπόσχεται πραγματική επιπλέον προσφορά αργού.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η μοναδική άλλη πλην της Σαουδικής Αραβίας χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ με σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, δήλωσαν σήμερα, δια στόματος του υπουργού Πετρελαίου Αλ Νασέρι ότι, "θα παράγουν τον Ιούνιο επιπλέον 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πάνω από την επίσημη ποσόστωσή τους".

    Ποιος φταίει

    Ο διάσημος ειδικός σε θέματα πετρελαίου, Μουστάφα Μπαζαρκάν, υποβάθμισε τη σημασία του βήματος που είναι έτοιμος να κάνει ο ΟΠΕΚ υποστηρίζοντας σήμερα στο Αλ Τζαζίρα ότι, η βασική αιτία για τις δυσθεώρητες τιμές του πετρελαίου είναι τα τεράστια στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ και τη Ευρώπη, που έχουν πλέον "φθάσει στα υψηλότερα επίπεδά τους".

    "Πιστεύω ότι, η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ θα συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές στις διεθνείς αγορές κατά 2 με 3 δολάρια το βαρέλι. Θεωρούμε ότι, η αμερικανική κυβέρνηση ευθύνεται για τον καλπασμό των τιμών του αργού. Προσπαθεί να μεταθέσει στους ώμους των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ ένα τοπικό πολιτικό πρόβλημα", τόνισε ο Μπαζαρκάν.

    Την απαισιοδοξία αυτή δεν συμμερίζεται η Citigoup, καθώς στην πλέον πρόσφατη έκθεση Asia Economic Outlook και αφού προβαίνει στην εκτίμηση ότι, η άνοδος των τιμών του αργού αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ασία από ό,τι μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, προβλέπει ότι, οι τιμές του πετρελαίου δεν θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν καθώς η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ θα αυξήσουν κατά πάσα πιθανότητα την παραγωγή τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου

    [03] Αθήνα 2004

    Σκορπίζει ενθουσιασμό η Ολυμπιακή Φλόγα

    2/6/2004 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενθουσιασμός επικρατεί στον λαό της Αυστραλίας, που ετοιμάζεται αύριο στο Σίδνεϊ και το Σάββατο στη Μελβούρνη να υποδεχθεί μαζικά την Ολυμπιακή Φλόγα, ένα γεγονός που θεωρείται "ιδιαίτερα μεγάλο" και ήδη όλες οι ημερήσιες εφημερίδες της χώρας έχουν προαναγγείλει ειδικά πολυσέλιδα αφιερώματα σ αυτό. Παράλληλα η έλευση της φλόγας δείχνει να επηρεάζει θετικά υπέρ της Αθήνας το κλίμα που επικρατεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς την Αθήνα και την βεβαιότητά της, ότι η διοργάνωση των Αγώνων θα είναι άψογη.

    Θεαματική μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Αθήνας

    Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, που θα φιλοξενηθούν μεταξύ άλλων μηνυμάτων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στο πολυσέλιδο αφιέρωμα της ομογενειακής εφημερίδας "Νέος Κόσμος".

    Σχετικά με την επίσκεψη της Ολυμπιακής φλόγας στις δύο μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας ο κ. Χάουαρντ αναφέρει τα εξής: "Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι οργανωτές των Αγώνων της Αθήνας φρόντισαν, ώστε η Ολυμπιακή Φλόγα να επισκεφθεί το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη. Η Φλόγα προκαλεί ενθουσιασμό απ όπου και αν περνάει, κουβαλώντας μαζί της το πνεύμα των Αγώνων και συμβολίζοντας τα ιδανικά των Ολυμπιακών για ευγενή άμιλλα, φιλία και ειρηνική συνύπαρξη".

    Στη συνέχεια ο Αυστραλός πρωθυπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές για την παγκόσμια διαδρομή που ακολουθεί πρώτη φορά η φλόγα, ενώ επισημαίνει ότι για την ελληνοαυστραλιανή παροικία το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μία ξεχωριστή χρονιά: "Οφείλουμε να συγχαρούμε τους οργανωτές των Αγώνων της Αθήνας, για το ότι επέτρεψαν η Ολυμπιακή Φλόγα, όχι μόνο να επισκεφθεί πόλεις που έχουν φιλοξενήσει τους Αγώνες αλλά και τη Νότια Αμερική και την Αφρική, κάνοντας μια πραγματικά πρώτη παγκόσμια διαδρομή".

    Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Χάουαρντ δεν ξεχνά και την ελληνική παροικία της Αυστραλίας, η οποία όπως αναφέρει ετοιμάζεται να ζήσει μια ξεχωριστή χρονιά: "Με το ενδιαφέρον πολλών Αυστραλών να στρέφεται στην Αθήνα και στους Αγώνες, είναι βέβαιο ότι φέτος θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την ελληνοαυστραλιανή παροικία" τονίζει ο πρωθυπουργός της χώρας και συνεχίζει: "Η ελληνική παροικία έχει τεράστια συμβολή σε κάθε έκφανση της αυστραλιανής ζωής αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

    Στην Αυστραλία ζουν σήμερα 140.000 άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά, αν ληφθούν υπόψη και οι απόγονοί τους, τότε η ελληνική παροικία ανέρχεται στις 700.000. Εύχομαι στην αυστραλοελληνική παροικία ό,τι καλύτερο καθώς η προσοχή μας στρέφεται στην Αθήνα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004" τονίζει ο κ. Χάουαρντ.

    [04] Οικονομία

    Ενημέρωση κατά της ακρίβειας Μέτρα προστασίας των καταναλωτών

    2/6/2004 11:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2004 2:15:25 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του καταναλωτή ως ανεξάρτητη αρχή ανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή, την Τετάρτη στο Ζάππειο. Ο θεσμός θα λειτουργεί για την συναινετική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών, την αναβάθμιση της εκπροσώπησης των ενώσεων καταναλωτών και την επανίδρυση της γενικής γραμματείας καταναλωτή. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, αναφέρθηκε ειδικά στη λειτουργία της αγοράς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σημειώνοντας ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι καταναλωτές θα σταθούν απέναντι σε εκείνους που θα επιδιώξουν να αποκομίσουν οφέλη προκαλώντας μόνιμη ζημία για την εικόνα της χώρας. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Γιώργος Σαλαγκούδης, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας, που θα συνέλθει στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί το αίτημα της Ελλάδας, για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

    "Ακραίο μέτρο το πλαφόν στα καύσιμα"

    Με το μήνυμα "Ο ενημερωμένος καταναλωτής αποτελεί ανάχωμα για την ακρίβεια", το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τους καταναλωτές να ενεργοποιηθούν και να συμβάλουν στην σωστή λειτουργία της αγοράς.

    Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση σχεδιάζει την τροποποίηση του νόμου 2251/94 για την προστασία των καταναλωτών.

    Οι σχετικές ρυθμίσεις θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την προστασία της ψυχικής υγείας των ανηλίκων από προϊόντα και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, θα είναι υποχρεωτική η σήμανση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών.

    Παράλληλα, γνωμοδοτείται η σύσταση επιτροπής προστασίας Ανηλίκων ως συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού οργάνου. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση δευτεροβάθμιων Ενώσεων Καταναλωτών και συμμετοχή στο εθνικό συμβούλιο καταναλωτών της Ένωσης Τραπεζων και ασφαλιστικής, της ΓΣΒΕΕ του ΣΕΣΜΕ του ΣΕΛΠΕ της ΕΔΕΕ του ΞΕΕ και του ΣΕΤΕ.

    Επιπλέον, ο κ. Σαλαγκούδης σημείωσε ότι η συνεδρίαση του επομένου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας θα θέσει προς συζήτηση την ελληνική πρόταση για υιοθέτηση ειδικού μηχανισμού μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε περιόδους πετρελαϊκής κρίσης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, Μιχάλης Τσιφάκης, ζήτησε την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας χαρακτήρισε το μέτρο ακραίο, επισημαίνοντας ότι κατά την προηγούμενη εφαρμογή του δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα.

    Αργότερα το μεσημέρι, ο κ. Παπαθανασίου θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Οργανισμού λαϊκών αγορών Αθηνών και Πειραιά καθώς και με την ένωση εμπόρων κρέατος.

    [05] Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    Εκδηλώσεις στην Αστόρια για την Ολυμπιακή Φλόγα

    2/6/2004 12:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρουσία της δήμαρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, αύριο στις 9 το πρωί (τοπική ώρα), στην Αστόρια, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Αθηνών, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, θα ανακοινώσει τα ονόματα 140 λαμπαδηδρόμων της Ολυμπιακής Φλόγας, την οποία θα μεταφέρουν κατά τη διέλευσή της στη Νέα Υόρκη.Στις 19 Ιουνίου η ολυμπιακή φλόγα θα ξεκινήσει, από το ίδιο σημείο τη διαδρομή της για 35 μίλια και στις πέντε περιφέρειες της πόλης. Μεταξύ των συμβολικών σταθμών που θα περιλαμβάνει το ταξίδι της, η φλόγα θα "φωτίσει" στο πέρασμά της τη γέφυρα του Μπρούκλιν, το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, στο Ροκφέλερ Σέντερ, το στάδιο των New York Yankees, το «σημείο μηδέν» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Μπάτερι Πάρκ, όπου και θα διεξαχθεί μουσική εκδήλωση με γνωστά ονόματα του αμερικανικού πενταγράμμου.

    Επισκέψεις της κ. Μπακογιάννη σε Ν.Υόρκη, Ουάσιγκτον

    Σήμερα εξάλλου η κ. Μπακογιάννη, αναμένεται να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Γραφείο Τύπου στη Νέα Υόρκη και το "Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης", στο Μανχάταν. Παράλληλα η δήμαρχος Αθηναίων θα ξεκινήσει μία σειρά επαφών με αμερικανικά ΜΜΕ και συναντήσεις με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το βράδι θα τιμηθεί από το Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών. Επόμενος σταθμός στο ταξίδι της κ. Μπακογιάνη στην Αμερική θα είναι η Ουάσιγκτον, όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    [06] Πολιτισμός

    Έκθεση φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη "Περίπλους" στην εικόνα της Ελλάδας

    2/6/2004 12:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Όψεις της σύγχρονης Ελλάδας παρουσιάζει η φωτογραφική έκθεση "Περίλπους", που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ωνάσης" στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Πρόκειται για ένα ταξίδι δώδεκα φωτογράφων του πρακτορείου "Magnum", οι οποίοι ήρθαν "αντιμέτωποι" με την ελλαδική περιοχή, μέσα από δώδεκα διαφορετικές διαδρομές. Τα ταξίδια του φωτογραφικού φακού περιλαμβάνουν από διαδρομές στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και "περιπάτους" σε χωριά της Ορεινής Ηπείρου και την Κρήτη, μέχρι βόλτες στη νυχτερινή ζωή της χώρας και παρουσίαση πέντε τύπων της σύγχρονης Ελληνίδας.

    O φωτογραφικός φακός ταξιδεύει

    Μέσα από 150 έργα, οι φωτογράφοι του Magnum παρουσιάζουν μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ελληνική φυσιογνωμία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, μέσα από ιστορικές, αρχαιολογικές και αρχιτεκτονικές απεικονίσεις.

    Οι φωτογραφίες απεικονίζουν αρχαιολογικούς χώρους, την αγροτική και αστική ζωή, τα "νυχτοπερπατήματα" στα ελληνικά νησιά, διαδρομές με μέσα μαζικής μεταφοράς και "χώρους- κλισέ", όπως ο Παρθενώνας, παραδοσιακοί οικισμοί και μοναστήρια.

    Η έκθεση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και μετά τη Νέα Υόρκη θα "περάσει" στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Πεκίνο. Τελευταίος σταθμός του "Περίπλου" θα είναι η Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σχετικά Links:

    Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    Πολιτιστικό Κέντρο "Ωνάσης"

    Πρακτορείο "Magnum"

    [07] Πολιτισμός

    Ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης Καθαρή η Πύλη του Αδριανού

    2/6/2004 1:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις 25 Ιουνίου θα δείξει το καθαρό της "πρόσωπο" στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης η Πύλη του Αδριανού, μετά την αποσυναρμολόγηση της σκαλωσιάς για τα έργα ανάπλασής της. Η Πύλη του Αδριανού, έργο του αυτοκράτορα Αδριανού το 131 μ. Χ, καθαρή πλέον από τους ρύπους των εξατμίσεων και την φθορά του χρόνου, αντανακλά το λευκό χρώμα του πεντελικού της μαρμάρου. Επίσης, στα μέσα Ιουλίου θα ολοκληρωθεί ο αρχαιολογικός περίπατος, με είσοδο από την λεωφόρο Βασιλίσης Όλγας και έξοδο από την Αθανασίου Διάκου, και θα παραδοθεί το έργο διαμόρφωσης του χώρου των Παριλίσσιων ναών και του Ολυμπείου. Το πρωί, τα έργα επισκέφθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, που εξέφρασε την ικανοποίησή του.

    Ικανοποίηση των υπευθύνων

    Τα έργα συντήρησης στην Πύλη είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2002. Η επιφάνεια του μνημείου είχε υποστεί αποφλοίωση και το μάρμαρο σε πολλά σημεία είχε γυψοποιηθεί.

    Το συνεργείο συντήρησης αποκατέστησε τις ρωγμές και ολοκλήρωσε τον καθαρισμό.

    Σε δεύτερη φάση, μετά τους Ολυμπιακούς, η διεύθυνση αναστήλωσης, θα καθαιρέσει το άνω τμήμα της Πύλης για να αφαιρέσει τους παλιούς συνδέσμους, με τους οποίους είχε στερεώσει το μνημείο ο καθηγητής Αναστάσιος Ορλάνδος, κατά τη συντήρηση του 1959, και θα αποκαταστήσει τις κολλήσεις με νέα μέταλλα.

    Ο κ. Τατούλης, αφού ξεναγήθηκε στο νέο διαμορφωμένο χώρο, δήλωσε, ότι "κύρια έγνοια του υπουργείου Πολιτισμού, είναι να δοθεί το έργο στο κοινό και να ολοκληρωθούν οι στατικές μελέτες των μνημείων".

    Ερωτώμενος για το θέμα του φωτισμού του Ολυμπείου και τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί σχετικά με τη μελέτη του γάλλου ειδικού Μπιντό, ο υφυπουργός τόνισε, πως οι αντιδράσεις "είναι δικαιολογημένες" και "πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε ο φωτισμός των μνημείων να είναι στην φιλοσοφία της σωστής ανάδειξης των μνημείων".

    [08] Υγεία

    Περιοχή του εγκεφάλου "ξυπνά" αναμνήσεις Η αίσθηση της μνήμης

    2/6/2004 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Επιθεώρηση "Nature"

    Πόσες φορές μια μυρωδιά ή μια εικόνα σας έχει φέρει στο μυαλό μια ευχάριστη ή δυσάρεστη ανάμνηση; Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση Nature, μια περιοχή του εγκεφάλου μας αναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλες τις διασκορπισμένες αναμνήσεις και να μας προσφέρει το ανάλογο συναίσθημα. Το "κλειδί", για τους Βρετανούς ειδικούς που διεξήγαγαν την έρευνα, είναι ο ιππόκαμπος, μια εγκεφαλική περιοχή που τίθεται σε λειτουργία και ανασύρει μια ανάμνηση, όταν μια από τις αισθήσεις διεγείρεται. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό το παιχνίδι αναμνήσεων παίζουν η όσφρηση και η όραση, ενώ οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμβαίνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες αισθήσεις.

    Ερείσματα και αναμνήσεις

    Οι ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου εξέτασαν τις αντιδράσεις εθελοντών σε μια σειρά από εικόνες, καθεμία από τις οποίες "συνοδευόταν" από μια μυρωδιά, που δεν είχε σχέση με το εικονιζόμενο αντικείμενο.

    Οι εθελοντές καλούνταν να ανακαλύψουν τη σχέση μεταξύ της μυρωδιάς και της εικόνας. Για παράδειγμα, στην εικόνα μιας πάπιας και τη μυρωδιά ενός τριαντάφυλλου, οι εθελοντές μπορούσαν να φανταστούν μια πάπια να περπατάει σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα.

    Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών την ώρα που ξανακοιτούσαν τις εικόνες, χωρίς, όμως, τη μυρωδιά.

    Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, όσες εικόνες έδειχναν οικείες, ενεργοποιούσαν τόσο τον ιππόκαμπο, όσο και τον απιοειδή φλοιό, ο οποίος σχετίζεται με τις οσμές. Αντίθετα, οι "άγνωστες" εικόνες δεν είχαν καμία συνέπεια. Σύμφωνα με αυτή την παρατήρηση, ένα οπτικό ερέθισμα μπορεί να ενεργοποιήσει περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με μια προηγούμενη εμπειρία οσμής. Ωστόσο, γεννάται το ερώτημα: είναι αμφίδρομη αυτή η σχέση;

    Η μυρωδιά της θύμησης

    Η οσμή θεωρείται από παλιότερα ως η κατεξοχήν αίσθηση της μνήμης, αυτή δηλαδή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να "ξυπνήσει" μια ανάμνηση.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών, Τζέι Γκότφραϊντ, η σύνδεση των αναμνήσεων μπορεί να γίνει και χωρίς τον ιππόκαμπο. Ασθενείς με βλάβες σε αυτή την περιοχή μπορεί να παρουσιάζουν αμνησία, θυμούνται, όμως, καθαρά παλαιότερες οσμές, όπως για παράδειγμα από την παιδική τους ηλικία. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να διευκρινίσουν το πώς ο εγκέφαλος αποφασίζει ποιες αναμνήσεις πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους. "Αν μπορούσε κανείς να απαντήσει σε αυτό, θα μπορούσε να ελπίζει στο Νόμπελ" σχολίασε ο δρ. Γκότφραϊντ, τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

    Σχετικά Links:

    Επιστημονική επιθεώρηση "Nature"

    [09] Ευρωεκλογές

    Κατά της ιδιωτικοποίησης των πετρελαίων Στα ΕΛΠΑ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ

    2/6/2004 3:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στα Ελληνικά Πετρέλαια στον Ασπρόπυργο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ομίλου κ. Τίμο Χριστοδούλου και το Σωματείο των εργαζομένων. Στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων και έκανε λόγο για απουσία ελέγχου στις τιμές των καυσίμων. Σχετικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε, πως είναι δημόσια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία και την ενεργειακή πολιτική της χώρας και πρέπει να παραμείνουν έτσι, ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην εξυγίανση της αγοράς καυσίμων.

    "Χαϊδεύουν την αγορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Επίσης, ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε, πως στην αγορά των καυσίμων έχει δημιουργηθεί μια "φούσκα", η οποία λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών.

    Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε, πως οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική θέληση να ρυθμίσουν την αγορά. Μάλιστα, χαρακτηριστικά ανέφερε πως τόσο η Ν.Δ όσο και το ΠΑΣΟΚ "χαϊδεύουν την αγορά", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως παρουσιάζει διάσταση λόγων και έργων, κυρίως όσον αφορά στο θέμα της ακρίβειας .

    Ο ΣΥΝ και οι Ευρωεκλογές

    Όσον αφορά στις Ευρωεκλογές, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε, πως ο ΣΥΝ αγωνίζεται με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ για την Ευρώπη της απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, η οποία θα είναι αντίβαρο στην ηγεμονία των ΗΠΑ.

    Επίσης, δήλωσε την αντίθεσή του με τις σημερινές επιλογές της ΕΕ, τις οποίες, όπως είπε από κοινού υπηρετούν τόσο η ΝΔ. όσο και το ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση του στην πολιτική του ΚΚΕ , λέγοντας, πως "είμαστε αντίθετοι με αυτούς, που καλούν σε αποδέσμευση από την Ευρώπη, σε καταστροφή του εγχειρήματος πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και την αναδίπλωση του καθενός στα δικά του".

    [10] Εσωτερικά

    Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις δύο πανεπιστημιακών Συνταγματική η μονιμοποιήση των συμβασιούχων λέει η ΓΣΕΕ

    2/6/2004 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, σύμφωνα με γνωμοδότηση δυο καθηγητών του Πανεπιστημίου, που παρουσίασε σήμερα η ΓΣΕΕ. Η έκθεση θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο να περιληφθούν περισσότερες ομάδες εργαζομένων στο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Ωστόσο μέχρι να δημοσιευτεί το Προεδρικό Διάταγμα, σε πολλούς τομείς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ λήγουν συμβάσεις εργαζομένων, που τίθενται έτσι εκτός των προβλεπομένων προθεσμιών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για "μείζον θέμα" και δήλωσε ότι, ενόψει της αυριανής 24ωρης απεργίας των συμβασιούχων, που γίνεται με την κάλυψη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τα συνδικάτα έχουν "μηνύματα συμμετοχής και συμπαράταξης όλων των συμβασιούχων".

    "Εκτός το 90% των συμβασιούχων από το Π.Δ"

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, υπεκφεύγει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και κάλεσε τον Πρωθυπουργό, αφού λάβει υπόψη και την γνωμάτευση, να αναθεωρήσει τη στάση του. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Θανάσης Κόλιας, δήλωσε ότι, το Προεδρικό Διάταγμα, που βρίσκεται στο ΣτΕ αποκλείει από τις ρυθμίσεις το 90% των συμβασιούχων. Οι γνωμοδοτήσεις, που δικαιώνει τις θέσεις των συνδικάτων για το ζήτημα των συμβασιούχων έγιναν από τους καθηγητές Εργατικού Δικαίου Αρ. Καζάκου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημήτρη Τραυλού-Τζανετάτου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η γνωμάτευση

    Η νομοθετική επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων δεν εμποδίζεται από το Σύνταγμα, ισχυρίζεται ως τελικό συμπέρασμα η γνωμάτευση των 2 καθηγητών. Ο κ. Καζάκος και Τραυλός-Τζαννετάτος σημειώνουν ότι:

    Δεν δημιουργείται ζήτημα κύρους των συμβάσεων λόγω μη εφαρμογής ορισμένης διαδικασίας προσλήψεων. Τυχόν έλλειψη κενών οργανικών θέσεων αντιμετωπίζεται, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, με την ίδρυση νέων. Η απαγόρευση "μονιμοποίησης" περιορίζεται στις συμβάσεις, που είναι πράγματι ορισμένου χρόνου ή έργου, δεν καλύπτουν δηλαδή πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν θα πρέπει να ματαιωθεί ο σκοπός της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ, που συνίσταται στην προστασία των εργαζομένων από την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Απολύσεις

    Σχετικά με το φαινόμενο των απολύσεων συμβασιούχων με τη μέθοδο μη ανανέωσης συμβάσεων, που σταδιακά λήγουν, ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι, καλύπτονται όσοι-όσες είχαν σύμβαση ως τις 10/3 και συγκεντρώνουν και τις άλλες προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος. Τα συνδικάτα, συμπλήρωσε, διεκδικούν επίσης την παράταση των συμβάσεων για να μην απολύονται άνθρωποι και στις θέσεις τους προσλαμβάνονται άλλοι. Εξάλλου Σημειώνεται η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ εκφράζει την ανησυχία ότι, τυχόν καθυστερήσεις του ΠΔ στη διαδικασία του ΣτΕ μπορεί να οδηγήσουν στην μεταφορά της "ημερομηνίας αρχής" (10/3) προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτοι όλο και περισσότεροι συμβασιούχοι.

    [11] Διάφορα

    Καλλιτέχνες "φυτεύουν" δέντρα Επώνυμα... δάση

    2/6/2004 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μετά τη Λεωφόρο των Αστέρων στο Χόλιγουντ οι καλλιτέχνες βρήκαν άλλον ένα τρόπο για να διατηρήσουν την υστεροφημία τους στο πέρασμα των αιώνων. Ηθοποιοί και μουσικοί προσφέρουν χρήματα στη μη κερδοσκοπική εταιρία "Future Forest", που εδρεύει στο Λονδίνο, προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους δάσος! Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ηθοποιοί, όπως ο Μπραντ Πιτ, η Κάμερον Ντιάζ, ο Ελάια Γουντ και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, σκηνοθέτες κινηματογραφικών επιτυχιών και αστέρια της μουσικής σκηνής, όπως ο Στινγκ και τα συγκροτήματα "The Foo Fighters" και "Massive Attack".

    Δώσε και... σώσε

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της "Future Forest", ο Μπραντ Πιτ προσέφερε 10.000 δολάρια για τη δημιουργία ενός δάσους, που θα έχει το όνομα του, και θα δημιουργηθεί στη μικρή χώρα του Μπουντάν, στα Ιμαλάια.

    Το δικό του δάσος θα αποκτήσει στη Μοζαμβίκη ο σκηνοθέτης Τζέηκ Γκιλενχόλ, ενώ ο συνάδελφός του, Ρόναλντ Έμεριχ, επηρεασμένος από την τελευταία του ταινία, "Μετά την Επόμενη Μέρα", θα καλύψει το σύνολο των εξόδων για τη δημιουργία ενός δάσους, προκειμένου να "ισοσκελίσει" τις συνέπειες των γυρισμάτων του στο περιβάλλον.

    Ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου από την καταστροφή των δασών έκρουσε ο Ρότζερ Χάιμαν, μέλος της οργάνωσης "Φίλοι της Γης", που επεσήμανε με νόημα, ότι "θα χρειασθούμε όλους τους Μπραντ Πιτ του κόσμου για να σώσουμε τη Γη από την υπερθέρμανση".

    Σχετικά Links:

    Οργάνωση "Future Forest"

    [12] Ευρωεκλογές

    Επίθεση στη ΝΔ Συνάντηση με τους υποψήφιους στην Τρικούπη

    2/6/2004 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές συναντήθηκαν στη Χαριλάου Τρικούπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος. "Σημαντική αναμέτρηση" χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου τις ευρωεκλογές, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, τόνισε, πως η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει μία πολιτική λιτότητας, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες , ώστε να μπορέσει να αρνηθεί τις υποσχέσεις, που είχε δώσει πριν από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Για αυτό το λόγο, υπογράμμισε, πως χρειάζεται μία "ισχυρή αντιπολίτευση για να μπορέσει να ανασχαίσει αυτή τη λογική της ΝΔ και να την αναγκάσει να τηρεί τις υποσχέσεις της". Επίσης, ανέφερε, ότι το ΠΑΣΟΚ, για τις ευρωεκλογές, βρίσκεται σε διάταξη μάχης ενώ δέχεται πολύ θετική ανταπόκριση στο ευρωψηφοδέλτιο από τους πολίτες. Σχετικά με το επικείμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε, ότι θα ήταν καλύτερο αν είχαν αποδειχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Βενιζέλου

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της δε σέβεται το έργο, που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ προσέθεσε, ότι καλλιεργεί ένα υπόστρωμα σκανδαλολογίας και προσπαθεί να απεμπλακεί απο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

    Με αφορμή, μάλιστα, τις δηλώσεις των κυρίων Σουφλιά και Αλογοσκούφη , δήλωσε ότι εξέπεμψαν ένα λάθος μήνυμα, που προσβάλει διεθνώς την εικόνα της χώρας.

    Σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, ότι η ήττα του Μαρτίου προκάλεσε προβληματισμό στο κόμμα, ωστόσο πρόσθεσε, ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές με πολιτική χαλαρότητα. Είναι μια μάχη", τόνισε, "για την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να πετύχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα που θα λειτουργήσει ως ισχυρό αντίβαρο στην κυβέρνηση της ΝΔ".

    Όσον αφορά στο κλίμα εσωστρέφειας, που παρατηρείται στους κόλπους του κόμματος ο κ. Βενιζέλος είπε,, ότι πρέπει όλα τα στελέχη να αντισταθούν σε αυτό και αναφερόμενος στον εαυτό του επισήμανε, ότι "προσπαθώ να αντικρούσω την χαλαρότητα και την ανεύθυνη προσέγγιση, ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές". Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος, παρομοίασε το ΠΑΣΟΚ με ένα ποδήλατο, που πρέπει να κάνει συνεχώς πεντάλ για να διατηρήσει ισχυρή την πλειοψηφική του δυναμική.

    Με εκπροσώπους του Συνδυασμού "Ευρωπαϊκή Κύπρος"

    Στο μεταξύ, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Τάκη Χατζηδημητρίου, εκπροσώπους του Συνδυασμού "Ευρωπαϊκή Κύπρος". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, πως η ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, "γιατί ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας και δεν πρέπει να περιμένουμε παθητικά τις εξελίξεις". Επίσης, τόνισε πως η λύση του κυπριακού, πρέπει να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας , ενώ τέλος, πρότεινε να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα από τα Κατεχόμενα, στέλνοντας, έτσι, ένα μήνυμα ελπίδας για την ενότητα της Κύπρου.

    Σήμερα, στις οκτώ το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης, ενώ στις 7.30 το απόγευμα, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε εκδήλωση της νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης .

    [13] Εσωτερικά

    Αποκλεισμένοι Ελληνες ναυτικοί σε γεωργιανό λιμάνι

    2/6/2004 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε λιμάνι της Γεωργίας βρίσκεται ακινητοποιημένο εδώ και μία εβδομάδα το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο "Βασίλειος 16", διότι όπως υποστηρίζουν οι γεωργιανές αρχές, έκανε παράνομη μεταφορά πετρελαιοειδών στο λιμάνι Σοχούμι της Αμπχαζίας. Στο πλοίο επιβαίνουν 13 Έλληνες ναυτικοί, για τους οποίους γίνονται προσπάθειες μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι. Την είδηση δημοσιοποίησε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    [14] Εσωτερικά

    Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας

    2/6/2004 4:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κλείνει ο κύκλος των καταθέσεων μαρτύρων κατηγορητηρίου για την υπόθεση του ΕΛΑ που εκδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε σήμερα η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του αστυνομικού υποδιευθυντή Απόστολου Βέλλιου το 1994 κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο των ΜΑΤ. Στο δικαστήριο κατέθεσε στη συνέχεια ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος σχετικά με την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο περιστατικό και στην άποψη που έχει σχηματίσει για την απόπειρα εναντίον του αλλά δεν γνώριζε κάτι συγκεκριμένο για τους δράστες της ενέργειας.

    Συνεχίζονται αύριο οι καταθέσεις για την υπόθεση Βερνάρδου

    Προς το τέλος της διαδικασίας άρχισε η κατάθεση μαρτύρων για την ανθρωποκτονία του εισαγγελέα Αναστάσιου Βερνάρδου στις 3/1/89 ενέργεια που φέρεται να είχε γίνει από την "1η Μάη". Για την υπόθεση αυτή δεν έχει αποδοθεί φυσική αυτουργία σε κανέναν από τους κατηγορούμενους που βαρύνονται, ωστόσο, ως ηθικοί αυτουργοί της πράξης.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο οπότε και θα ολοκληρωθούν οι καταθέσεις για την υπόθεση Βερνάρδου που είναι η τελευταία στον κατάλογο των πράξεων που εξετάζει το δικαστήριο. Έτσι, από τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

    [15] Εσωτερικά

    Επιστολή στον κ. Τσιτουρίδη Περιμένουν 20 χρόνια τις αποζημιώσεις τους

    2/6/2004 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έγγραφο στον υπουργό Γεωργίας κ. Σάββα Τσιτουρίδη, απηύθυνε ο δήμαρχος Νευροκοπίου, κ. Μελέτης Μαυρίδης, ζητώντας να επισπευσθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες σχετικά με τις αποζημιώσεις, που εδώ και 20 χρόνια περιμένουν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής Λευκογείων Δράμας. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι πρέπει να αποζημιωθούν για τις απαλλοτριώσεις, που έγιναν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που κατείχαν και οι οποίες καλύφθηκαν από εκατομμύρια κυβικά νερού, όταν δημιουργήθηκε τεχνητή λίμνη στο φράγμα των Λευκογείων, για τις λειτουργικές ανάγκες του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ στην περιοχή "Θησαυρός" της Δράμας. Το έργο έχει ολοκληρωθεί εδώ και 10 χρόνια.

    [16] Διεθνή

    Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας Εχθρική χώρα η Τουρκία για τις γυναίκες

    2/6/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση των γυναικών στην Τουρκία η Διεθνής Αμνηστία. Μάλιστα, η φιλανθρωπική οργάνωση, σε έκθεσή της, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι περίπου το 50% των γυναικών στην Τουρκία είναι θύματα βίας, ενώ οι τουρκικές αρχές επιδεικνύουν προκλητική ανοχή απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Μάλιστα, η Χαλία Γκόουαν, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα "την ελλιπή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας" που αφορά την προστασία των γυναικών και να διασφαλίσει, πως "το υπουργείο Δικαιοσύνης και η αστυνομία θα διεξάγουν έρευνες και θα καταδικάζουν αυτούς που χρησιμοποιούν βία εναντίον των γυναικών.

    Εγκλήματα τιμής και ενδοοικογενειακή βία

    Τραγικά παραδείγματα, που αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, είναι τα εγκλήματα τιμής, όπως για παράδειγμα η περίπτωση μίας κοπέλας, την οποία δολοφόνησε ο πατέρας της επειδή κάποιος την είχε βιάσει. Η ανοχή της πολιτείας φαίνεται περίτρανα από τις περιπτώσεις, όπου η ποινή ενός βιαστή μειώνεται αν "προθυμοποιηθεί" να παντρευτεί το θύμα του.

    "Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες ξυλοκοπούνται και βιάζονται, δέχονται λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, ωθούνται στην αυτοκτονία ή ακόμα δολοφονούνται από τους πατεράδες, τους αδελφούς και τους γιους τους", υπογράμμισε η Κριστίνα Κάρι συντονίστρια της έρευνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

    Αν νομίζετε, πως οι αφορμές ενδοοικογενειακής βίας είναι μεμονωμένα παραδείγματα, δείτε ορισμένα από τα παραδείγματα, που αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία: να κοιτάει μία γυναίκα έξω από το παράθυρο για πολύ ώρα, να μιλήσει στο δρόμο σε άνδρα γνωστό της ή να σηκώσει ο σύζυγος το τηλέφωνο και να μην είναι απαντήσει κανείς από την άλλη άκρη της γραμμής.

    Η δικαιοσύνη δεν είναι πάντα "τυφλή"

    Η Διεθνής Αμνηστία, επίσης, επισημαίνει, πως οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές δε δύνανται ή δε θέλουν να προστατέψουν τις γυναίκες, καθώς πολλές φορές δεν μπορούν καν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη.

    Σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης, τον Ιούλιο του 2003, το τουρκικό κοινοβούλιο απαγόρευσε τις μειώσεις στις ποινές, που επιβάλλονται σε όσους κρίνονται ένοχοι για εγκλήματα τιμής. Όμως, δεν προχώρησε σε ανάλογη απαγόρευση για τις ποινές, που επιβάλλονται σε πράξεις βίας έπειτα από "μεγάλη πρόκληση", δικαιολογία, η οποία αναφέρεται αρκετές φορές στα δικαστήρια σε εκδικάσεις υποθέσεων, που συνδέονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών και με την τιμή της οικογένειας.

    [17] Αθλητισμός

    Στο πλευρό της ΑΕΚ η πολιτεία

    2/6/2004 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την αμέριστη βοήθεια της θα προσφέρει η πολιτεία στην προσπάθεια που κάνει η ΑΕΚ για εξυγίανση. Αυτή την δήλωση έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, μετά τη συνάντηση, που είχε με το προεδρείο της ΕΠΟ. Αν η ΑΕΚ υπαχθεί τελικά στις διατάξεις του άρθρου 44 τότε το ποσό που θα απομείνει, θα πληρωθεί σε δέκα (ή και παραπάνω) ισόποσες δόσεις. Πάντως αν φανεί ασυνεπής στην καταβολή των δόσεων τότε θα κινδυνεύει ακόμα και με υποβιβασμό. Κλείνοντας ο κ.Ορφανός τόνισε ότι τα δικαστήρια είναι τα μόνα αρμόδια για να αποφασίσουν για το αίτημα της ΑΕΚ και όχι η πολιτεία.

    Σε αναμονή της απόφασης

    Εχτές, Τρίτη, εκδικάστηκε η αίτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ για απαλλαγή του 95% των χρεών της, αλλά όπως αναμενόταν το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα αποφασιστεί αν τελικά η "Ένωση" θα υπαχθεί επιτυχώς στην διάταξη του άρθρου 44.

    Στην περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική, η ΑΕΚ πτωχεύει και υποβιβάζεται στην τέταρτη εθνική κατηγορία, αλλιώς απαλλάσσεται από τις οφειλές της προς το Δημόσιο και τα μόνα χρέη που θα μείνουν πλέον θα είναι αυτά προς τους ποδοσφαιριστές και μερικές άλλες ομάδες που διατηρεί ακόμα... ανοικτούς λογαριασμούς. Τα μεγάλα εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του στόχου τα προβάλλουν το Δημόσιο, το ΙΚΑ αλλά και ένας κηπουρός.

    Το Δημόσιο δεν δείχνει διατεθειμένο να πάρει μόνο το 5% από τα χρωστούμενα, αλλά και το ΙΚΑ δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί την μείωση. Όσον αφορά στις NETMED και ENIC που αποτελούν στην ουσία το 60% των χρεών της ΠΑΕ έχουν συμφωνήσει στην υπαγωγή της ομάδας στο άρθρο 44.

    Από τη στιγμή λοιπόν που έχει γίνει αυτό, όπως προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο, θα πρέπει να συμφωνήσει και το υπόλοιπο 40% των πιστωτών. Όμως και εκεί παρουσιάστηκε και άλλο ένα πρόβλημα, καθώς ο γεωπόνος κ. Τζάτζιος ζήτησε 15 χιλιάδες ευρώ που του οφείλονται από την ΠΑΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΑΕΚ: Σε αναμονή των εξελίξεων

    [18] Ιράκ

    "Δεν είναι όλοι οι Ιρακινοί μαχητές τρομοκράτες" Μπους: "Ούτε εγώ θα ήθελα να είμαι στη θέση των Ιρακινών"

    2/6/2004 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μια μάλλον ασυνήθιστή συνέντευξή του σε γνωστό γαλλικό έντυπο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, παραδέχτηκε ότι δε θα ήθελε να είναι στη θέση των Ιρακινών προσθέτοντας ότι "δεν είναι τρομοκράτες" όλοι οι Ιρακινοί μαχητές και ότι αντιδρούν γιατί δεν θέλουν η χώρα τους να τελεί υπό κυριαρχία. "Το λέω κάθε φορά, το λέω παντού. Και εγώ ο ίδιος δε θα υποστήριζα την κατοχή της χώρας μου", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Παρί Ματς" τονίζοντας ότι ο στόχος παραμένει δύσκολος στο Ιράκ και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να επέλθει σταθερότητα στη χώρα. "Οι καμικάζι ναι είναι, αλλά όλοι οι άλλοι μαχητές δεν είναι (τρομοκράτες). Δεν τους αρέσει που τελούν υπό κατοχή. Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος άνθρωπος δε θα ήθελε να είναι στη θέση τους. Γι αυτό και επιθυμούν την κυριαρχία. Εμείς τους εγγυόμαστε μια πλήρη κυριαρχία που θα ξεκινήσει από τις 30 Ιουνίου", είπε ο Τζορτζ Μπους.

    Σχετικά Links:

    Paris Match

    [19] Εσωτερικά

    Στα χέρια του Εισαγγελέα το πόρισμα για το Γηροκομείο

    2/6/2004 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, βρίσκεται το πολυσέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών υγείας για το γηροκομείο Αθηνών. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής και έως ότου ολοκληρωθεί η προανάκριση, το πόρισμα δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την κατάθεση του πορίσματος, ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί πλέον για το αν η χορήγηση φαρμάκων στους τροφίμους του Γηροκομείου ήταν πειράματα ή μελέτες. Όπως τόνισε, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε έγκριση του ΕΟΦ, αλλά όχι η γραπτή συναίνεση των ηλικιωμένων για τη χορήγηση τους.

    Ο λόγος στη Δικαιοσύνη

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι από το πόρισμα προέκυψε ότι οι ηλικιωμένοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες ενώ το ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό δεν αρκούσε στοιχειωδώς για να καλύψει τις ανάγκες των οικότροφων.

    Αναφορικά με το θέμα των ιατρικών ερευνών ο κ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για πειραματόζωα και ότι η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί "που τελειώνει η έρευνα " και "που αρχίζει το πείραμα".

    "Καταλαβαίνω ότι το ερευνητικό ενδιαφέρον είναι το όνειρο κάθε επιστήμονα αλλά θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει κατάχρηση της ιατρικής ηθικής" ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε η έγγραφη συναίνεση των ηλικιωμένων .

    Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρχε η προφορική συγκατάθεσή των ηλικιωμένων, κάτι που ισχυρίζονται οι μελετητές, καθώς ορισμένοι γέροντες είχαν ήδη εμφανίσει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Αλλαγές στη λειτουργία των γηροκομείων από Σεπτέμβριο

    Ο υφυπουργός, αναφέρθηκε και στη λειτουργία των γηροκομείων όλης της χώρας και χαρακτήρισε "ανοιχτή πληγή" τα περισσότερα από αυτά καθώς λειτουργούν δίχως άδεια .

    Όπως είπε, παρατυπίες έχουν διαπιστωθεί και σε άλλα 15 γηροκομεία κυρίως όσον αφορά στην καθαριότητα και το νοσηλευτικό προσωπικό, σε καμία περίπτωση όμως δεν διαπιστώθηκαν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης του Γηροκομείου Αθηνών.

    Όπως τόνισε, ως τον Σεπτέμβριο , θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει το καθεστώς λειτουργίας τους.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει να κλείσουν τέτοιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ο κ. Κωνσταντόπουλος, διευκρίνισε ότι εκείνο που προέχει είναι να λειτουργήσουν ποιοτικότερα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κορυφή του παγόβουνου" το Γηροκομείο Αθηνών

    Πόρισμα-σοκ για το Γηροκομείο Αθηνών


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 June 2004 - 10:58:20 UTC