Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Γαλλικό Ινστιτούτο "Χάρτινες Συναντήσεις" για δεύτερη χρονιά
  • [02] Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί
  • [03] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.
  • [04] Ξανά στα θρανία για τις πανελλήνιες
  • [05] Στο πλευρό της Αθήνας ο Καρ
  • [06] Επτά θάνατοι από την κακοκαιρία στις ΗΠΑ
  • [07] Στόχος η προστασία των παθητικών καπνιστών Σκληρά μέτρα για το κάπνισμα
  • [08] Μετά την απόφαση διακοπής των προμηθειών Κραυγή αγωνίας από την Αϊτή

    [01] Πολιτισμός

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο "Χάρτινες Συναντήσεις" για δεύτερη χρονιά

    31/5/2004 8:43:00 μμ

    Μετά την επιτυχία των περσινών "Χάρτινων Συναντήσεων" (12 21 Μαρτίου2003) συνεχίζεται και διευρύνεται η συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με το περιοδικό κόμικς "9" της "Ελευθεροτυπίας". Έτσι και φέτος οι δύο πλευρές συνδιοργανώνουν ένα μίνι φεστιβάλ της 9ης τέχνης, που θα ενώσει νέους αλλά και παλαιότερους δημιουργούς κόμικς από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Η είσοδος του κοινού θα είναι φυσικά ελεύθερη και η συμμετοχή του ευπρόσδεκτη σε όλες τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31. Κατά το φεστιβάλ, οι νικητές και οι νικήτριες του διαγωνισμού νέων ταλέντων που διοργανώνει κάθε χρόνο το "9" της "Ελευθεροτυπίας" , θα δουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου τα έργα τους να εκτίθενται πλάι στα έργα των βραβευμένων δημιουργών από τον αντίστοιχο Γαλλικό διαγωνισμό των "Jeunes Talentes". Έναν διαγωνισμό που γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ.

    Στην Ανγκουλέμ διεξάγεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο και σημαντικότερο για την Ευρώπη φεστιβάλ των κόμικς, κι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Στα εγκαίνια της έκθεσης που διαρκέσει από τις 26 μέχρι τις 5 Ιουνίου, και θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 9.00 μέχρι τις 21.00, θα παραβρεθεί η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού των Νέων Ταλέντων της Ανγκουλέμ Anne Simon και ο νικητής του Διαγωνισμού Νέων Ταλέντων του «9» Αλέξανδρος Παναγόπουλος.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εντάσσεται και μια ημερίδα αφιερωμένη στα κόμικς . Στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου οι προσκεκλημένοι ομιλητές, γάλλοι και έλληνες δημιουργοί, θεωρητικοί και δημοσιογράφοι θα συναντηθούν σ ένα γόνιμο διάλογο πάνω στην ιστορία, τα προβλήματα, και τις νέες τάσεις και ρεύματα της 9ης τέχνης. Η ταυτόχρονη μετάφραση θα επιτρέψει στο κοινό να λύσει τις απορίες του, να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του, να εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

    Τέλος, σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων το βιβλιοπωλείο Kauffmann σε συνεργασία με τον οργανισμό France Edition θα παρουσιάζει ένα πανόραμα των νέων Γαλλικών και Ελληνικών εκδόσεων κόμικς.

    [02] Οικονομία

    Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί

    1/6/2004 7:45:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την ανιούσα παίρνουν από σήμερα τα κόμιστρα των ταξί με τη μονή ταρίφα να ανεβαίνει στα 28 λεπτά το χιλιόμετρο από τα 26, τη διπλή στα 53 από 50 και το ελάχιστο κόστος διαδρομής να αυξάνεται κατά 10 λεπτά, φθάνοντας το 1 ευρώ και 60 λεπτά. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 6 ως και 8%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι η αποζημίωση από αεροδρόμια και λιμάνια, η αύξηση φτάνει και το 50%, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των ταξί δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι και ζητούν περαιτέρω άνοδο των κομίστρων, λόγω των ανεβασμένων τιμών στα καύσιμα. Σημειώνεται ότι η τιμή της σημαίας παραμένει σταθερή.

    Οι αναπροσαρμογές των κομίστρων προέκυψαν σύμφωνα με υπουργική απόφαση, η οποία είχε εκδοθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε συμφωνία με τους Ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ.

    Προβλέπει επίσης:

    Αύξηση του κομίστρου για την αναμονή από 7,10 ευρώ σε 7,50 ευρώ Πρόσθετη αποζημίωση για τη διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" ακριβότερη κατά 50%, η οποία διαμορφώνεται πλέον από 2 σε 3 ευρώ, από τους σταθμούς του ΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια αυξάνεται από 0,70 ευρώ σε 0,80 ευρώ και από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" από 2 ευρώ σε 2,50 ευρώ Στα ραδιοταξί, η τιμή της απλής κλήσης αυξάνεται από 1,30 σε 1,50 ευρώ, και του ραντεβού από 2,20 ευρώ σε 2,50 ευρώ.

    Εξάλλου, ανατιμήσεις στα ναυλολόγια των ακτοπλοϊκών πλοίων αναμένονται από τα μέσα Ιουνίου με αυξήσεις στα εισιτήρια των οικονομικής θέσης και της μεταφοράς αυτοκινήτων. Οι πλοιοκτήτριες εταιρίες είχαν ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό τις αυξήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους τους.

    [03] Οικονομία

    Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

    1/6/2004 8:42:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν αφορούν στην ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών θεμάτων. Στο μεταξύ για συνεχή αθέτηση των προεκλογικών της εξαγγελιών κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι δηλώσεις Αλογοσκούφη "αφήνουν στον αέρα και για το 2005 τις αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ και προαναγγέλλουν τον εμπαιγμό που προετοιμάζει η ΝΔ για τους αγρότες και τους χαμηλοσυνταξιούχους".

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση και τους υπουργούς, ότι "αφού έβαλαν με τις ασυλλόγιστες πρακτικές τους την οικονομία της χώρας υπό επιτήρηση, περιφέρουν την αναξιοπιστία τους από συνέντευξη σε συνέντευξη".

    [04] Εσωτερικά

    Ξανά στα θρανία για τις πανελλήνιες

    1/6/2004 8:58:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Επιστροφή στις εξετάσεις για τους μαθητές της Β και Γ τάξης των Ενιαίων Λυκείων. Σήμερα τα παιδιά της Β Λυκείου διαγωνίζονται Νεοελληνική Γλώσσα, ενώ οι μαθητές της Γ Λυκείου της Θεωρητικής Κατεύθυνσης εξετάζονται στο μάθημα της Ιστορίας, της Θετικής Κατεύθυνσης στη Βιολογία και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης σε Xημεία - Βιοχημεία. Μπορείτε να πληροφορηθείτε για τις εκφωνήσεις και τις λύσεις των θεμάτων όπως αυτά θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://exams.ert.gr/

    [05] Αθήνα 2004

    Στο πλευρό της Αθήνας ο Καρ

    1/6/2004 9:27:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την υποστήριξη των Αυστραλών πολιτών προς τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Καρ. Αυτή η τοποθέτηση είναι πολύ σημαντική, καθώς η πολιτεία αυτή, είναι η μεγαλύτερη αυστραλιανή και μετά τις επιθέσεις που δέχεται η Αθήνα από την Αυστραλία, ήταν η καλύτερη απάντηση. Μιλώντας σήμερα στο πολιτειακό κοινοβούλιο ο κ. Καρ είπε ότι δεν υπάρχει δυσκολότερη διοργάνωση ειρηνικής φύσης απ αυτή των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών: "Οι Ολυμπιακοί του 2004 στην Αθήνα θα είναι διαφορετικοί από τους δικούς μας. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο. Μια εκπληκτική διοργάνωση που θα τιμήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες που την διοργανώνουν. Σαν πρωθυπουργός της πολιτείας που διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς όλων των εποχών τίποτα δεν θα μου δώσει μεγαλύτερη χαρά από το να οργανώσει η Αθήνα ακόμα καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς. Και όσο γι αυτούς που κάνουν λόγο για προβλήματα και ελλείψεις της Αθήνας τους θυμίζω τι έλεγαν και για το Σίδνεϊ πριν τέσσερα χρόνια. Όπως έπεσαν έξω τότε, έτσι θα πέσουν έξω και τώρα. Καιρός να σταματήσουν να δυσφημούν την Αθήνα και να σταθούν στο πλευρό της". Κλείνοντας ο κ. Καρ τόνισε, πως όλοι στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή αμφιβολία για αμέριστη βοήθεια των Αυστραλών αναφέροντας τα εξής: " Η Αυστραλία στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τους αγώνες".

    [06] Διεθνή

    Επτά θάνατοι από την κακοκαιρία στις ΗΠΑ

    1/6/2004 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τις ζωές επτά ανθρώπων μεταξύ αυτών και ενός επτάχρονου κοριτσιού κόστισαν οι ανεμοστρόβιλοι και οι θυελλώδεις καταιγίδες που σάρωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τις μεσοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ. Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής 180 ανεμοστρόβιλοι, με ανέμους που άγγιξαν ταχύτητες μέχρι και των 100χλμ την ώρα, έπληξαν κυρίως την Ιντιάνα και το Ιλινόις, αλλά και το Κεντάκι, το Τενεσί, το Μισούρι, την Αϊόβα, την Οκλαχόμα, το Κάνσας και τη Νεμπράσκα. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς ρεύμα. Παράλληλα, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο υπερχείλισης ορισμένων ποταμών, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Πάντως οι επιστήμονες ανήγγειλαν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και πρόβλεψαν βελτίωση του καιρού.

    [07] Υγεία

    Στόχος η προστασία των παθητικών καπνιστών Σκληρά μέτρα για το κάπνισμα από τη Νορβηγία

    1/6/2004 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μόλις μια μέρα μετά την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και η Νορβηγία ανακοίνωσε την απαγόρευση του σε δημόσιους χώρους σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση σύμφωνα με την Κυβέρνηση στόχο έχει την προστασία των εργαζομένων σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια από τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Έρευνες γνώμης, που διεξήχθησαν έδειξαν, ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν θετικά το νέο μέτρο. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας, Ντάγκφιν Χόιμπράτεν, επεσήμανε, ότι η απόφαση δε λήφθηκε με το σκεπτικό της μείωσης του καπνίσματος, ωστόσο πιστεύει, ότι κάτι τέτοιο θα έρθει ως συνέπεια.

    Με τις ευλογίες της κοινής γνώμης

    Έρευνες γνώμης, που διεξήχθησαν έδειξαν, ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν θετικά το νέο μέτρο. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας, Ντάγκφιν Χόιμπράτεν, επεσήμανε, ότι η απόφαση σε λήφθηκε με το σκεπτικό της μείωσης του καπνίσματος, ωστόσο πιστεύει, ότι κάτι τέτοιο θα έρθει ως συνέπεια.

    Η χώρα ακολουθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που ένα μήνα πριν πρώτη ψήφισε ανάλογο νόμο. Κι όχι άδικα, αφού το 26% των ενηλίκων Νορβηγών είναι καπνιστές, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 20%, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως ανώτατο όριο.

    "Οι επιπλοκές" του νόμου

    Ωστόσο, από το νέο μέτρο προκύπτει ένα μείζον ζήτημα, που αφορά στις επιπτώσεις, που θα έχει στην εγχώρια αγορά των εστιατορίων και ιδιαίτερα των κλαμπς. "Ελπίζουμε, ότι δε θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα", δηλώνει στο Ρόιτερ ιδιοκτήτης μπαρ, αυτό, όμως, είναι κάτι, που θα φανεί μακροπρόθεσμα.

    Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα κι έχει να κάνει με το πόσο αυστηρά θα εφαρμοστεί ο νόμος. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο τελευταίος, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου και η όποια ανυπακοή θα τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα. Τι θα γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις, που ο πελάτης θα αρνείται να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των υπευθύνων; Αλλά, φαίνεται, ότι και γι αυτό θα αποφανθεί ο χρόνος

    [08] Διεθνή

    Μετά την απόφαση διακοπής των προμηθειών Κραυγή αγωνίας από την Αϊτή

    1/6/2004 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την έντονη ανησυχία του του για την επιβίωση 10,000 οικογενειών στα νοτιοανατολικά της Αϊτής διατύπωσε σήμερα το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) έπειτα από την απόφαση της υπό τις αμερικανικές διαταγές πολυεθνούς δύναμης να σταματήσει τα δρομολόγια των ελικοπτέρων που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια. "Δέκα χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν στη ζώνη του Μαπού", αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, έχοντας πρόσβαση για πολύ καιρό μόνο στα προϊόντα που μετέφεραν τα ελικόπτερα, τονίζει ο αντιπρόσωπος του ΡΑΜ στην Αϊτή, Γκι Γκοβρό.

    Θλιβερός απολογισμός

    Το ΡΑΜ έκρουσε τον κώδωνα για την ανάγκη άμεσης αποστολής 100 τόνων τροφίμων και φαρμάκων στα νοτιοανατολικά, ωστόσο η πολυεθνική δύναμη δεν προβλέπεται να πραγματοποιήσει παρά μόνον ένα δρομολόγιο σήμερα, τονίζοντας, πως η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα των πλημμύρων "δεν περιλαμβάνεται στην αποστολή της".

    Ο Γκόβρο, ευχαρίστησε τον αμερικανικό, καναδικό και γαλλικό στρατό για την προώθηση των προμηθειών, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση τους για παύση της συμβολής τους από την Τρίτη, ημέρα μεταβίβασης της εξουσιοδότησής τους στον ΟΗΕ, που θα αναλάβει την δύναμη σταθεροποίησης στην Αϊτή.

    Υπενθυμίζουμε, ότι οι κατακλυσμιαίες βροχές που έπεσαν στις 23 και 24 Μαΐου στο κέντρο της νήσου της Ισπανιόλα, που μοιράζονται η Αϊτή κι η Δομηνικανή Δημοκρατία, προκάλεσαν μια βιβλική καταστροφή και τον τραγικό απολογισμό των 1469 νεκρών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 June 2004 - 8:58:04 UTC