Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα καροτσάκια που καίνε θερμίδες Αδυνατίστε ... στο σούπερ μάρκετ
  • [02] Στον Καραμανλή ο Παπαδόπουλος Απόλυτη σύμπνοια Αθήνας - Λευκωσίας
  • [03] Περιέχει κοκαΐνη Ποινικοποιημένο τσάι απ' το Περού
  • [04] Τα εγκλήματα "τιμής" καλά κρατούν στην Τουρκία Την σκότωσε ο πατέρας
  • [05] Στη Νέα Ζηλανδία Κουρεύτηκε μετά από έξι χρόνια
  • [06] Αλλάζουν οι όροι αδειοδότησης στις λαϊκές αγορές "Μάχη" κατά του
  • [07] Κατά της Σ. Κυριακίδου η υπεράσπιση του Κανά "Βολές" στη δίκη του ΕΛΑ
  • [08] Θετικό τεστ με Γερμανία
  • [09] Κατά 30% Μειώθηκαν οι θάνατοι από ιλαρά
  • [10] Εντοπίστηκε ύποπτο δέμα Αναστάτωση στο Χίθροου
  • [11] Νέο "όχι" απο τη Ν Σμύρνη
  • [12] Φραστικός "πόλεμος" για την οικονομία
  • [13] Κυβερνητική παρέμβαση για το "Πρεστίζ"
  • [14] Ξαναχτύπησε ο Σανμαρτεάν
  • [15] Την υποστήριξή του παρέσχε ο Πρόεδρος της Συρίας "Νόμιμη αντίσταση η
  • [16] ΄Χωρίς τέσσερις ο Ιωνικός στον Πύργο
  • [17] Διάσκεψη για τον αντισημιτισμό στο Βερολίνο
  • [18] Τέλος για φέτος ο Ουντέζε
  • [19] Βρέθηκε απανθρακωμένος και δεμένος στο κρεβάτι του Τραγικός θάνατος
  • [20] Επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Αθήνα Κοινή γραμμή Αθήνας- Λευκωσίας

    [01] Τεχνολογία

    Νέα καροτσάκια που καίνε θερμίδες Αδυνατίστε ... στο σούπερ μάρκετ

    28/4/2004 11:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 2:07:52 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Καλοκαίρι ενόψει και η ανησυχία για τη σιλουέτα μας βγαίνει στο προσκήνιο. Πως θα χάσουμε τα παραπανίσια κιλά του χειμώνα, τι να κάνουμε με την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος; Πώς θα μας αντικρίσει η παραλία; Και πάνω στον πανικό θα σκεφθείτε να κάνετε δίαιτα και να γραφτείτε στο γυμναστήριο. Τετριμμένες μέθοδοι και τις έχετε ακολουθήσει τόσες φορές. Καιρός να δοκιμάσετε την πιο trendy τάση στο αδυνάτισμα, το shoppingfit. Τι θα λέγατε να κάνετε τα απαραίτητα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και να καίτε το μισητό σας αποθηκευμένο λίπος; Αν γίνεται; Και βέβαια! Στη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αγγλίας, στα Tesco, οι πελάτες μπορούν να δοκιμάζουν τα νέα καροτσάκια, που σε αδυνατίζουν, ενώ ψωνίζεις.

    Καίτε θερμίδες εύκολα και απλά

    Έτσι κι αλλιώς τα ψώνια ένας πολύ καλός τρόπος να κρατάμε τη γραμμή μας. Από μαγαζί σε μαγαζί και από δοκιμαστήριο σε δοκιμαστήριο οι θερμίδες καίγονται μεν, αλλά το σπορ κοστίζει. Γι αυτό προσανατολιστείτε σε κάτι λιγότερο δαπανηρό!

    Τα τελευταίας τεχνολογίας "Τrim Trolleys" έχουν εγκατεστημένο στη λαβή τους ένα ειδικό μόνιτορ με το οποίο μπορείτε να επιλέγετε το επίπεδο αντίστασης, που θα αναπτύσσεται καθώς θα το οδηγείτε στους διαδρόμους του καταστήματος. Κι έτσι, ενώ θα ψάχνετε την αγαπημένη σας σοκολάτα ή θα διαλέγετε ανάμεσα σε μαρμελάδα φράουλα ή κάστανο, παράλληλα θα γυμνάζεστε.

    Μάλιστα, στην οθόνη του Τrim Trolley", θα μπορείτε να βλέπετε τους παλμούς σας, τον χρόνο άσκησης άλλα και πόσες θερμίδες καταναλώσατε, ακριβώς.

    Τα νέα καροτσάκια αναμένεται σύντομα να κατακλύσουν την αγορά και να γίνουν το πιο αγαπημένο φετίχ των απανταχού καταναλωτών.

    [02] Κυπριακό

    Στον Καραμανλή ο Παπαδόπουλος Απόλυτη σύμπνοια Αθήνας - Λευκωσίας

    28/4/2004 12:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 7:00:16 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σύμπτωση των απόψεων και πλήρης συντονισμός των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαχείριση της "επόμενης μέρας", αποφασίσθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα. Εξάλλου ο κανονισμός για το καθεστώς της "πράσινης γραμμής" είναι αυτή την ώρα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, κατά την οποία αναμένεται να γίνουν δεκτά τα μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, χωρίς αυτό να σημαίνει τυπική αναγνώριση των Κατεχομένων. Στο μεταξύ σε μονομερή εφαρμογή του σχεδίου Ανάν σχεδιάζει να προχωρήσει η τουρκική πλευρά, κάτι, που αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από την ελληνική πλευρά.

    Πέντε οι προτεραιότητες

    Την πλήρη υποστήριξη του στην κυπριακή Κυβέρνηση και την αμέριστη προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που είχε με τον κ. Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε για μία ακόμα φορά τον απόλυτο σεβασμό της ελληνικής Κυβέρνησης στην απόφαση του κυπριακού λαού να απαντήσει με "Όχι" στο δημοψήφισμα για την επίλυση του Κυπριακού με βάσει το σχέδιο Ανάν, τονίζοντας παράλληλα ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο Ε.Ε, τα αποτελέσματα ήταν θετικά, λίγα 24ωρα μετά την έκφραση του κυπριακού λαού, .διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι, δεν μπορεί τώρα να προσδιορισθεί χρονικός ορίζοντας για νέες διαπραγματεύσεις. Σημείωσε επίσης ότι, η Ε.Ε., παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις, επαναβεβαίωσε το στόχο για επανένωση του νησιού.

    "Το θέμα της Κύπρου παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας", τόνισε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι, αμετάθετος στόχος είναι η επανένωση του νησιού. "Επικροτούμε τη λήψη μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Από τη μεριά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση για την συμπαράσταση της, δήλωσε ότι, σχέδια, όπως το σχέδιο Ανάν, βρίσκονται πάντα στο τραπέζι, δεν πεθαίνουν. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να μιλάμε για συνολική επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου αλλά για επιδίωξη αποδεκτών αλλαγών, ώστε το σχέδιο να γίνει δεκτό από τον κυπριακό λαό.

    Πέντε ήταν οι προτεραιότητες στην ατζέντα της συνάντησης Καραμανλή - Παπαδόπουλου:

    Να μείνει ανοιχτή η προοπτική λύσης Να τονιστεί με σειρά πρωτοβουλιών η επιθυμία των Ελληνοκυπρίων για προσέγγιση με Τουρκοκύπριους. Να υπάρξει συντονισμός στη χάραξη της στρατηγικής άμυνας, σε πιθανές αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ. Να πείσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη διεθνή κοινότητα, πως πραγματική επιθυμία είναι η επανένωση του νησιού. Να συνεχίσει η Ελλάδα να συνεργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

    Το πρωί εξάλλου ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και συζήτησε μαζί του τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση διήρκεσε μισή περίπου ώρα. Το απόγευμα θα έχει επαφές με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, την γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Στο μεταξύ στην απογευματινή συνεδρίαση θα διαφανούν οι προθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Στο μεταξύ το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος είναι κάτι, που πρέπει να σκεφτούν οι Ελληνοκύπριοι, δήλωσε ο Αλβαρο Ντε Σότο, επισημαίνοντας πάντως ότι, ο ΟΗΕ επιθυμεί μία ανάπαυλα για επανεκτίμηση της κατάστασης.

    O Ντε Σοτο, που βρίσκεται σήμερα στην ’γκυρα και αύριο θα επισκεφθεί την Αθηνά, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα στις 6 με 8 Μαΐου.

    Πάντως, χθες ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν ανακοίνωσε τη δημιουργία γραφείου της Κομισιόν στα κατεχόμενα, για τη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν συνιστά αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους.

    "Δεν είναι επίσημη αναγνώριση, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα είδος αναγνώρισης", δηλώνει στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φερχόιγκεν ενώ από τη μεριά του ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλι Ταλάτ δηλώνει ότι, "στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι η δημιουργία καθεστώτος τύπου Ταϊβάν στις σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη μιάς επανενωμένης Κύπρου".

    Μονομερή εφαρμογή του σχεδίου ετοιμάζει ο Ταλάτ

    Σε μονομερή εφαρμογή του σχεδίου Ανάν σχεδιάζει να προχωρήσει η τουρκική πλευρά, κάτι που αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από την ελληνική. Το ενδεχόμενο αυτό, που τίθεται από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος και θα το συζητήσει με την ’γκυρα αύριο Πέμπτη, δημοσιοποιήθηκε από τον δεύτερο τη τάξει στο κόμμα του Ταλάτ, Φερτί Σαπίτ Σογιέρ, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «’στρα» ανακοίνωσε τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κίμπρις» αναφέρεται στο ίδιο αυτό ενδεχόμενο.

    Στην ελληνική πλευρά η πιθανότητα αυτή αντιμετωπίσθηκε θετικά, όπως συνάγεται από τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πληροφορίες από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι, η πρώτη κίνηση, εάν αυτό το σενάριο υιοθετηθεί και από την ’γκυρα, θα αφορά στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, η οποία σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν θα επιστραφεί σε 104 ημέρες

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Τ. Παπαδόπουλος

    [03] Διάφορα

    Περιέχει κοκαΐνη Ποινικοποιημένο τσάι απ' το Περού

    28/4/2004 12:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 1:20:13 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μέχρι τώρα έχετε δοκιμάσει τσάι με γεύση λεμόνι, πορτοκάλι και ροδάκινο άντε και φράουλα ή καραμέλα οι πιο τολμηροί. Τσάι με κοκαΐνη, όμως, πως θα σας φαινόταν; Αυτό κι αν είναι extreme! Στο Περού, πάντως, μια το αποφάσισαν και ήδη μια ομάδα ντόπιων παρασκεύασε τσάι από φύλλα κόκας. Το όνομά του είναι Kdrink+ και κάθε τέτοιο μπουκάλι περιέχει 6 μιλιγκράμ από την απαγορευμένη ουσία. Παρά το γεγονός, ότι μια τέτοια ποσότητα ακατέργαστης κοκαίνης έχει μικρότερες παρενέργειες από ένα φλυτζάνι καφέ, είναι αρκετό για να προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες. Βλέπετε, πέραν της Coca Cola όλα τα αλλά προϊόντα, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται φύλλα κόκας, θεωρούνται απαγορευμένα σε όλες τις χώρες, εκτός των ’νδεων. Ωστόσο, οι κατασκευαστές του πρωτότυπου αυτού σκευάσματος ελπίζουν, ότι θα μπορέσουν να βρουν κάποια παραθυράκια στο νομικό σύστημα και θα καταφέρουν να εξάγουν τα νέα αυτά προϊόντα.

    Το παρασκήνιο της "εφεύρεσης"

    Στο παρελθόν οι αρχές του Περού είχαν προσπαθήσει να πείσουν τους γεωργούς να σταματήσουν να καλλιεργούν κόκα και να παράγουν άλλα προϊόντα. Μάταια όμως, αφού τα κέρδη από την παραγωγή κοκαίνης είναι σαφώς μεγαλύτερα.

    Να υπενθυμίσουμε, ότι το Φεβρουάριο πολλοί παραγωγοί κόκας συναντήθηκαν στη Λίμα με κύριο αίτημα τους προς την κυβέρνηση τις εκστρατείες για τη δημιουργία νόμιμων προϊόντων, όπως η Coca Cola, που θα έχουν σαν βάση την κοκαίνη.

    Η υπηρεσία κατά των ναρκωτικών του Περού ισχυρίζεται, ότι το 90% της παραγωγής κόκας πηγαίνει στην παρασκευή ναρκωτικών, αλλά είναι ανοιχτή στο να βρεθούν νέες νόμιμες χρήσεις.

    [04] Διεθνή

    Τα εγκλήματα "τιμής" καλά κρατούν στην Τουρκία Την σκότωσε ο πατέρας

    28/4/2004 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια 14χρονη έφηβη στην Τουρκία, που έπεσε θύμα βιασμού, εκτελέστηκε από τον πατέρα της και τον πρωτότοκο αδελφό της στην Κωνσταντινούπολη. Ο φόνος διαπράχθηκε ύστερα από απόφαση, που έλαβε η οικογένεια προκειμένου να διαφυλαχθεί η τιμή της, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος. Το έγκλημα διαδραματίστηκε στον συνοικισμό Αβτσιλάρ στην ευρωπαϊκή πλευρά της μητρόπολης. Η άτυχη Νουράν Χαλίτογκλου απήχθη στα τέλη Μαρτίου ενώ πήγαινε στο σούπερ μάρκετ, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ. Δράστης της απαγωγής ήταν ένας 20χρονος, ο οποίος και τη βίαζε επί τέσσερις ημέρες μέσα σ' ένα σπίτι. Η Νουράν κατάφερε ωστόσο να διαφύγει και ο βιαστής της συνελήφθη και φυλακίστηκε. Όμως, η οικογένειά της, από την πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας, θεώρησε ότι, οικογενειακή τιμή δεν είχε ξεπλυθεί και αποφάσισε ν' απαλλαγεί από την μικρή, αναθέτοντας στον πατέρα της Μεχμέτ και στον μεγαλύτερο αδελφό της Αλατίν να την σκοτώσουν

    Οικογενειακή στοργή και συμπαράσταση ...με ηλεκτρικό καλώδιο

    Το άμοιρο κορίτσι ξεψύχησε, όταν πατέρας και αδελφός την στραγγάλισαν με ηλεκτρικό καλώδιο μέσα σε σπίτι συγγενούς, ενώ το άψυχο σώμα της θάφτηκε σ' ένα δάσος, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα της Μιλιέτ. Για να καλύψει το στυγνό έγκλημα και ν' αποπροσανατολίσει την αστυνομία, η οικογένεια δήλωσε στις αρχές την εξαφάνισή της. Ύστερα, όμως, από μια καταγγελία, οι δυνάμεις της τάξης βρήκαν τη σορό της Νουράν και συνέλαβαν 14 άτομα, μεταξύ τους τον πατέρα, που ομολόγησε και τον αδελφό.

    Οι δύο άνδρες είπαν στην ανάκρισή τους ότι, πρόθεσή τους ήταν να σκοτώσουν τον βιαστή του κοριτσιού αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν λόγω των μέτρων ασφαλείας, που τον περιέβαλαν κατά την εμφάνισή του στο δικαστήριο. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ζωηρά συναισθήματα στην Τουρκία, χώρα μουσουλμανική με κοσμικό χαρακτήρα, και οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους σήμερα στον στυγερό φόνο.

    Δεκάδες τα εγκλήματα τιμής κάθε χρόνο στην Τουρκία

    Τον Ιούλιο το τουρκικό Κοινοβούλιο κατήργησε τη μείωση των ποινών σε βάρος ατόμων, που έχουν κριθεί ένοχα για τα λεγόμενα εγκλήματα τιμής. Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες φεμινιστικών οργανώσεων, το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να θέτει σε αμφισβήτηση τη μείωση των ποινών για πράξεις βίας, που διαπράττονται σε απάντηση μιας ''μεγάλης πρόκλησης'', κίνητρο, που χρησιμοποιείται συχνά στις αίθουσες, όπου εκδικάζονται υποθέσεις εγκλημάτων τιμής.

    Ο ορισμός αυτού, που συνιστά ''πρόκληση'' εναπόκειται στην ερμηνεία, που θα δώσουν οι δικαστές, οι οποίοι συχνότατα, συνδέουν τη σεξουαλική συμπεριφορά μιας γυναίκας με την τιμή της οικογένειας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένα έγκλημα τιμής τιμωρείται με μέγιστη ποινή κάθειρξης 24 ετών. Ο φονιάς όμως μπορεί να ξαναβρεί την ελευθερία του, αφού εκτίσει 10ετή κάθειρξη.

    Δεκάδες εγκλήματα τιμής διαπράττονται κάθε χρόνο στην Τουρκία, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου επικρατούν πατριαρχικά ήθη. Τον Φεβρουάριο, μια κοπελίτσα σκοτώθηκε, όταν πυροβολήθηκε από τους δυο αδελφούς της, ενώ βρισκόταν πάνω στο κρεβάτι νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης.

    Η νεαρή νοσηλευόταν μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας της από την ίδια της την οικογένεια, που ήθελε να ξεπλύνει την τιμή της, γιατί το θύμα είχε αποκτήσει παιδί από μια σχέση εκτός γάμου.

    [05] Διάφορα

    Στη Νέα Ζηλανδία Κουρεύτηκε μετά από έξι χρόνια

    28/4/2004 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 3:11:10 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εδώ και χρόνια απέφευγε συστηματικά τις συναστροφές με τους ανθρώπους για να διατηρήσει την πλούσια κόμη του, τελικά, όμως δε μπόρεσε να τα καταφέρει. Το παγκοσμίου φήμης νεοζηλανδέζικο πρόβατο, που ακούει στο όνομα Σρεκ, κουρεύτηκε χθες μετά από έξι χρόνια, διώχνοντας από πάνω του, όχι πέντε, ούτε 10 αλλά 27 κιλά μαλλιού! Η όλη διαδικασία, δεν ήταν τόσο εύκολη όσο μπορεί να ακούγεται. Βλέπετε, χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες, λόγω του τεράστιου όγκου του, για να μεταφερθεί στο χώρο όπου θα κουρευόταν... από τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο κούρεμα προβάτων, Πίτερ Κάσσερλι.

    Στο Internet θα πουληθεί το μαλλί του

    Όταν τέλειωσε μαζί του ο Κάσσερλι, το look του Σρεκ είχε μεταβληθεί ολοκληρωτικά. Λιγότερο ογκώδες πια και κατά πολλά κιλά ελαφρύτερο το δημοφιλές προβατάκι προσπαθεί, πλέον να συνηθίσει την καινούρια του εμφάνιση.

    Το κούρεμα του Σρεκ μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της Νέας Ζηλανδίας και πολλοί ήταν οι τηλεθεατές, που παρακολούθησαν, σε απευθείας μετάδοση, τη μεταμόρφωση του πιο μαλλιαρού προβάτου στον κόσμο.

    Βέβαια δεν έλειψαν κι οι δεκάδες εκείνων, που θέλησαν να δουν live το θέαμα κατακλύζοντας την αίθουσα, όπου διεξαγόταν.

    Τώρα, αν αναρωτιέστε τι θ' απογίνουν τα 27 κιλά μαλλί, που είναι αρκετά για να γίνουν 20 ανδρικά κουστούμια, να σας ενημερώσουμε, ότι θα πουληθούν στο Ιnternet, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό!

    [06] Οικονομία

    Αλλάζουν οι όροι αδειοδότησης στις λαϊκές αγορές "Μάχη" κατά του παραεμπορίου

    28/4/2004 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NET 105,8

    Με μετρήσεις, κλιμακωτά πρόστιμα και εκτενείς ελέγχους στην περιφέρεια, θα "πολεμήσει" το παραεμπόριο το υπουργείο Ανάπτυξης. Μιλώντας με εμπόρους της κεντρικής αγοράς στο Ρέντη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοίνωσε, ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης στο πλανόδιο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Μάλιστα, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν τρεις υπουργικές αποφάσεις για την λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, ενώ θα ακολουθήσουν δύο Προεδρικά Διατάγματα για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης. Εξάλλου, τη λήψη μέτρων για την πάταξη του παραεμπορίου ζήτησε και η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων, ύστερα από συνάντησή της με τον κ. Παπαθανασίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, απέδωσε τις ανατιμήσεις σε ορισμένα οπωροκηπευτικά στο παραεμπόριο και ζήτησε από τον υφυπουργό να καταργηθούν ορισμένες αγορανομικές διατάξεις, όπως η αναγραφή ενδεικτικών τιμών και οι εκπτώσεις στα τιμολόγια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το παραεμπόριο στο στόχαστρο της Κυβέρνησης

    [07] Εσωτερικά

    Κατά της Σ. Κυριακίδου η υπεράσπιση του Κανά "Βολές" στη δίκη του ΕΛΑ

    28/4/2004 2:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 3:08:24 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένταση προκλήθηκε στην ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του ΕΛΑ, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, Αλέξης Κούγιας, χαρακτήρισε "κατασκευασμένη μάρτυρα" τη Σοφία Κυριακίδου. Ο κ. Κούγιας υποστήριξε, πως η μάρτυρας έχει κατασκευασμένη απολογία από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή Εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, προκαλώντας την αντίδραση της έδρας. Μάλιστα, ο αναπληρωτής Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Βομπίρης, χαρακτήρισε τους χαρακτηρισμούς σε βάρος του κ. Διώτη "ανεπίτρεπτους και αδιανόητους". Ωστόσο, στο πλευρό του κ. Κούγια τάχθηκαν πολλοί από τους συναδέλφους του στα έδρανα της υπεράσπισης, χαρακτηρίζοντας κατασκευασμένη την κατάθεση της κ. Κυριακίδου.

    Μυθεύματα εις βάρος του "βλέπει" ο Κανάς

    Ο Αγγελέτος Κανάς χαρακτήρισε για άλλη μια φορά "πλεκτάνη και σκευωρία" την εμπλοκή του στην υπόθεση του ΕΛΑ, ενώ υποστήριξε, πως εδώ και 16 μήνες που βρίσκεται προφυλακισμένος, κάποιοι προσπαθούν να τον αναμείξουν στην υπόθεση με "μυθεύματα και εντυπώσεις".

    Παράλληλα, ο κ. Κανάς δήλωσε, ότι η μάρτυρας και πρώην σύζυγός του, Σοφία Κυριακίδου, τον εμπλέκει στον ΕΛΑ, επειδή διακατέχεται από τρομερό μίσος γι' αυτόν.

    Η εξέταση της κ. Κυριακίδου από την υπεράσπιση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, ενώ η πρόεδρος κάλεσε να βρίσκονται αύριο στο δικαστήριο οι επόμενοι μάρτυρες, Ιωάννης Βεντούρης και Ξενοφών Καϊμάκης.

    [08] Αθήνα 2004

    Θετικό τεστ με Γερμανία

    28/4/2004 8:20:00 πμ

    Μετά από καλή εμφάνιση, η ελληνική Ολυμπιακή ομάδα επικράτησε 2-1 της εθνικής ελπίδων της Γερμανίας, σε φιλικό αγώνα που έγινε στο ανακαινισμένο Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης και αποτελούσε Δοκιμαστική Διοργάνωση ενόψει του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου. Τα γκολ της ομάδας του Στράτου Αποστολάκη πέτυχαν ο Σαλπιγγίδης στο 1΄ και ο Μανουσάκης στο 53΄, ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στις καθυστερήσεις με τον Τίφερτ.

    Το παιχνίδι παρουσίασε αγωνιστικό ενδιαφέρον και για τις δύο ομάδες. Το παρακολούθησαν περίπου 7000 θεατές, μεταξύ των οποίων αρκετοί παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές.

    Η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία και προηγήθηκε από το πρώτο λεπτό και κατάφερε να επιβάλει έτσι το δικό της ρυθμό. Με την επίτευξη του δεύτερου τέρματος επιβεβαίωσε την υπεροχή της. Οι Γερμανοί, στον αντίποδα, ανέβασαν την απόδοση τους στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν το σκορ στις καθυστερήσεις.

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ: Αμπάρης, (78ο Γιάννου), Βύντρα, Λαγός, Μόρας, Βάλλας (54ο Κουλουχέρης), Ταραλίδης, Γαλανόπουλος (70ό Καρυπίδης) Φωτάκης (83ο Μελισσάς), Σαλπιγγίδης (61ο Π. Καπετάνος), Αμανατίδης (83ο Κοντοδήμος), Μανουσάκης (68ο Γουνδουλάκης)

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σταρκ, Βόλτζ, Κλινγκ, Φρατζ (46ο Πρέους), Φατί (46ο Μάντλουνγκ) Χίντζ Λ. Σπέργκερ (46ο Τζέμιτι), Τίφερτ, Μπάλιτς, Αουερ (46ο Ράιτχερ), Μποντόλσκι (65ο Ζβενστάιγκερ), Χάνκε.

    [09] Υγεία

    Κατά 30% Μειώθηκαν οι θάνατοι από ιλαρά

    28/4/2004 3:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 5:08:22 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπορεί να μειώθηκε κατά 30% την περίοδο 1999-2002, ο αριθμός των ανθρώπων, κυρίως παιδιών, που ετησίως πεθαίνουν από ιλαρά. Μάλιστα, τη μεγαλύτερη μείωση (35%) του ποσοστού θνησιμότητας εμφάνισε η Αφρική. Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά, UNICEF, τόνισαν, ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα και η συνεχής δέσμευση των κυβερνήσεων σε πληγείσες από την ασθένεια χώρες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Η ιλαρά εξακολουθεί να είναι η πρώτη αιτία των παιδικών θανάτων μεταξύ των νόσων, που μπορούν να προληφθούν δια του εμβολιασμού, παρά το γεγονός, ότι εδώ και 40 χρόνια διατίθεται εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλές, δραστικό και ανέξοδο.

    Συνολικά 311.000 άνθρωποι πέθαναν στην Αφρική, 196.000 στη νοτιοανατολική Ασία και 70.000 στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου το 2002. Όσο για το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται σε πληγείσες χώρες παραμένει γύρω στο 73%, λίγο παρακάτω από το 80% που συνιστούν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας.

    "Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά και τη χρηματοδότηση, γιατί ακόμη πάρα πολλά παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά", δήλωσε η διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι.

    [10] Διεθνή

    Εντοπίστηκε ύποπτο δέμα Αναστάτωση στο Χίθροου

    28/4/2004 4:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 4:35:21 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Εκκενώθηκε σήμερα μία αίθουσα του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου μετά από εντοπισμό ύποπτου δέματος δίπλα στον έλεγχο εισιτηρίων της ισραηλινής εταιρείας El Al. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε ότι εκκενώθηκε μερικώς ένα τμήμα του χώρου ελέγχου των εισιτηρίων καθώς και ένα μέρος του γκισέ της εταιρείας για να διενεργηθεί έλεγχος για το δέμα. Έξι αστυνομικά οχήματα περικύκλωσαν το τερματικό 1 του αεροδρομίου μόλις εντοπίστηκε το πακέτο το οποίο, μετά τον έλεγχο των πυροτεχνουργών, διαπιστώθηκε ότι ήταν ακίνδυνο.

    [11] Αθλητισμός

    Νέο "όχι" απο τη Ν Σμύρνη

    28/4/2004 4:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 5:38:29 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Γιοφύρι της ’ρτας έχει καταντήσει η επιλογή της έδρας του τελικού Κυπέλλου, καθώς μία ημέρα πριν τη τελική απόφαση της ΕΠΟ για το γήπεδο, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, πρόβαλε νέο "όχι", με νέα επιστολή που έστειλε στην ΕΠΟ. Όπως έγινε γνωστό στην επιστολή του ο ανώτατος άρχοντας του Δήμου, ζητά να απορριφθεί το γήπεδο του Πανιωνίου για λόγους ασφαλείας εάν βέβαια απορριφθεί για τον ίδιο λόγο το Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Βέβαια είναι ιδιαίτερα λυπηρό ένα παιχνίδι που θεωρείται η γιορτή του ποδοσφαίρου, να έχει ξεπέσει τόσο πολύ στη συνείδηση των αρχών που με το δίκιό τους φοβούνται εκτεταμένα έκτροπα και καταστροφές στα όρια της περιοχής τους. Με αυτά που είδαν τα μάτια τους πριν τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, που σημειωτέον έγιναν και χωρίς την παρουσία φιλάθλων των "κόκκινων", λογικά σκεπτόμενοι οδηγούνται στο ερώτημα το ποιος θα τους προστατεύσει εάν οι φίλαθλοι των δυο ομάδων συναντηθούν και αρχίσουν τις βιαιοπραγίες μεταξύ τους. Η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί την Πέμπτη στο ΔΣ της ΕΠΟ καθώς στη σύσκεψη της Τρίτης δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

    Η επιστολή του Δημάρχου

    "Ως Δήμαρχος δηλώνω", αναφέρει στην επιστολή του ο κ Κουτελάκης, "ότι η Νέα Σμύρνη δεν δέχεται τον τελικό, γιατί αμφισβητεί την ικανότητα της πολιτείας να διασφαλίσει όρους διεξαγωγής χωρίς επεισόδια, όπως άλλωστε η ίδια δηλώνει για την Πάτρα, ούτε δέχεται από το πρωινό του Σαββάτου 8 Μαϊου, η πόλη να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, μεταξύ των οπαδών των "αιωνίων αντιπάλων" και συνεχίζει: "Ως πρόεδρος του Πανιωνίου ΓΣ, δηλώνω ότι δεν προτίθεμαι να δώσω άδεια χρήσης του γηπέδου για τον τελικό, μετά τα όσα ζήσαμε από το εγχείρημα μας να φιλοξενήσουμε άλλες ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα. Δεν συνηγόρησα, δεν κάμφθηκα και δεν πείστηκα ποτέ από κανέναν ότι όλα θα είναι εντάξει, ότι θα υπάρχουν εγγυήσεις και άλλα ανούσια.

    Προτίθεμαι να προβώ σε όσες πρόνοιες πραγματικές και νομικές η θέση μου ως Δημάρχου και ως προέδρου του Πανιωνίου ΓΣ μου επιτρέπει, για να αποτρέψω την διεξαγωγή του τελικού στην Νέα Σμύρνη. Δεν προτίθεμαι να μετατραπεί η Νέα Σμύρνη σε πεδίο μάχης, να απειληθούν οι περιουσίες των κατοίκων, αλλά και η σωματική τους ακεραιότητα. Δεν προτίθεμαι να απειληθεί η ασφαλής προσέλευση του κόσμου στο πανηγύρι της Πολιούχου Αγίας Φωτεινής, ανήμερα του τελικού. Υπάρχει άλλωστε μεγαλύτερη ήττα για την ΕΠΟ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (δηλαδή το ίδιο το κράτος) όταν δεν μπορούν να εγγυηθούν έναν τελικό στον τόπο που είχε από την αρχή καθορισθεί για να διεξαχθεί;

    Οι ευθύνες για όσους το αποφασίσουν θα είναι τεράστιες, ηθικές και πολιτικές, για ότι συμβεί και καθιστώ όχι ως πολιτικός, αλλά ως άνθρωπος του αθλητισμού, προσωπικά υπεύθυνους, το ΔΣ της ΕΠΟ, το υπουργείο Αθλητισμού, που δεν θέλει να "καεί" η Πάτρα, αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο επιχειρεί με επιτυχία να διασφαλίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τρομοκρατικές εκδηλώσεις, αλλά αδυνατεί να διασφαλίσει την διεξαγωγή ενός τελικού στην Πάτρα. ’ραγε οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, είναι πιο επικίνδυνοι από τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα";

    [12] Οικονομία

    Φραστικός "πόλεμος" για την οικονομία

    28/4/2004 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 4:29:57 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Σε κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξελίσσεται το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος και της απογραφής. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε, πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν απολύτως και η κυβέρνηση θα νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, ότι χρησιμοποίησε "λογιστικές αλχημείες για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό". Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε λόγο για "μικροκομματικές σκοπιμότητες" στο θέμα της δημοσιονομικής απογραφής και δήλωσε, ότι δημιουργείται κλίμα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, που χάνει την αξιοπιστία της διεθνώς. Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του και ο Μιλτιάδης Έβερτ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση στα δημόσια οικονομικά. Ο κ. Έβερτ χαρακτήρισε αδύνατο τον ισχυρισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, πως το ταμειακό έλλειμμα είναι στο 1,7% του ΑΕΠ και κατέληξε: "αντί να απολογηθούν, ζητούν και τα ρέστα".

    [13] Εσωτερικά

    Κυβερνητική παρέμβαση για το "Πρεστίζ"

    28/4/2004 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την άμεση απελευθέρωση του πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου "Πρεστίζ", Απόστολου Μαγκούρα, θα ζητήσει και επίσημα η ελληνική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο αρμόδιος Ισπανός δικαστής ελαχιστοποίησε την αυτοπρόσωπη καθημερινή παρουσία του κ. Μαγκούρα στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του Έλληνα πλοιάρχου επιβεβαίωσε και ο πρέσβης της Ισπανίας, Εντουάρντο Μπόνετ, που επισκέφθηκε την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ’ννα Ψαρούδα- Μπενάκη. Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Μαγκούρας κρατείται στην Ισπανία, μετά το ατύχημα του "Πρεστίζ", που προκάλεσε οικολογική καταστροφή στις ακτές της χώρας.

    [14] Αθλητισμός

    Ξαναχτύπησε ο Σανμαρτεάν

    28/4/2004 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Όσκαρ ατυχίας διεκδικεί ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν. Ο Ρουμάνος μέσος του Παναθηναϊκού, πάνω που μπήκε σε κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς και όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έστω και σαν αλλαγή, στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Ακράτητο, στην προπόνηση της Τρίτης δέχτηκε νέο χτύπημα στο πόδι και αποχώρησε. Αν αποδειχθεί ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή τότε η συμμετοχή του στον αγώνα με την ομάδα των Ανω Λιοσίων, είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Η σημερινή προπόνηση των "πράσινων" ήταν πρωινή και μελίγες συμμετοχές, αφού 9 παίκτες λείπουν με τις εθνικές τους ομάδες. Ο Λουκάς Βύντρα επέστρεψε από την Ολυμπιακή ομάδα και αυτό που περιμένει πλέον ο Ιτζάκ Σουμ είναι η επιστροφή και των άλλων διεθνών, προκειμένου να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται.

    [15] Ιράκ

    Την υποστήριξή του παρέσχε ο Πρόεδρος της Συρίας "Νόμιμη αντίσταση η ιρακινή εξέγερση"

    28/4/2004 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νόμιμη αντίσταση χαρακτήρισε τις εξεγέρσεις στο Ιράκ ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ ’σαντ, ο οποίος υφίσταται πιέσεις από τη Ουάσινγκτον για να βοηθήσει προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Τετάρτη από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είπε η εξέγερση στο Ιράκ είναι μια αντίσταση που στρέφεται εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν η αντίσταση είναι νόμιμη απάντησε: "Φυσικά, έτσι το αντιλαμβανόμαστε". Σημειώνεται ότι, η συνέντευξη είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από τα επεισόδια της Τρίτης στη Δαμασκό όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών στη Δαμασκό

    [16] Αθλητισμός

    ΄Χωρίς τέσσερις ο Ιωνικός στον Πύργο

    28/4/2004 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χάνει τον αγώνα με τον Πανηλειακό ο διεθνής επιθετικός του Ιωνικού Νίκος Φρούσσος, καθώς η θλάση που έχει πάθει στον τετρακέφαλο, δεν θα του επιτρέψει τελικά, να παίξει στον Πύργο την Κυριακή. Παρελθόν για φέτος τουλάχιστον θα πρέπει να θεωρείται και ο Κώστας Κωνσταντίνου, ενώ στα επόμενα δύο παιχνίδια με Πανηλειακό εκτός και Ξάνθη εντός, θα απουσιάσουν οι δύο τιμωρημένοι Γιώργος Βουρεξάκης και Γκαμπριέλ Λετιέρι. Κανονικά μέρος στην προπόνηση έλαβε ο Αποστόλης Μάντζιος, γεγονός που λύνει τα χέρια του Βαγγέλη Βλάχου.

    [17] Διεθνή

    Διάσκεψη για τον αντισημιτισμό στο Βερολίνο

    28/4/2004 5:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 7:13:22 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    ’ρχισε την Τετάρτη στο Βερολίνο η διήμερη διεθνής διάσκεψη του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με θέμα τον αντισημιτισμό με τη συμμετοχή 600 αξιωματούχων από 55 χώρες. Η διάσκεψη πραγματοποιείται στο κτήριο του γερμανικού Yπουργείου Εξωτερικών το οποίο κάποτε στέγαζε την Κεντρική Τράπεζα της ναζιστικής Γερμανίας. Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου, ο οποίος τόνισε ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και η πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ παίζουν ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο στις ζυμώσεις γύρω από το θέμα του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. "Όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από κάποιες επικρίσεις κατά της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης κρύβεται ένας σφοδρός αντισημιτισμός", είπε ο Γερμανός Πρόεδρος και πρόσθεσε "η διατύπωση κριτικής έναντι Εβραίων και εβραϊκών θεσμών είναι κάτι επιτρεπόμενο, αλλά γνωρίζουμε ότι η κριτική για Εβραίους και εβραϊκούς θεσμούς προέρχεται συχνά από ανθρώπους που τρέφουν βαθιά αντισημιτικά αισθήματα".

    Μεταξύ των ομιλητών, ήταν και ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και επιζήσας του Ολοκαυτώματος, Ελί Βιζέλ, ο οποίος παρατήρησε ότι ο αντισημιτισμός βρίσκεται σε άνοδο, όχι μόνο στην Ευρώπη, και τόνισε ότι, ενώ επιθυμεί μία δίκαιη λύση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, ουδέποτε δικαιολόγησε αυτούς που πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας. "Αν το ’ουσβιτς δεν κατάφερε να σκοτώσει τον αντισημιτισμό, τότε τι είναι αυτό που θα το καταφέρει;", διερωτήθηκε και έσπευσε να προσθέσει ότι το γεγονός πως πραγματοποιείται στο Βερολίνο αυτή η διάσκεψη, λίγα οικοδομικά τετράγωνα από το σημείο όπου ο Αδόλφος Χίτλερ κατέστρωσε την Τελική Λύση, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα "για να στερέψει το δηλητήριο".

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διάσκεψη είπε ότι η κριτική εναντίον του Ισραήλ είναι νόμιμη στο μέτρο που δεν προκαλεί μίσος κατά των Εβραίων. "Οι πολιτικές ασυμφωνίες δεν αιτιολογούν τη βία κατά των Εβραίων, την καταστροφή εβραϊκών σχολείων και συναγωγών ή τη βεβήλωση κοιμητηρίων", επισήμανε ο Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας ότι "όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε τον πολιτισμό των άλλων".

    Η Γαλλίδα πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σιμόν Βέιλ, η οποία εκτοπίστηκε σε ηλικία 17 ετών μαζί με την οικογένειά της στο στρατόπεδο εξόντωσης του ’ουσβιτς, πήρε επίσης το λόγο στο συνέδριο, για να διαβεβαιώσει ότι η χώρα της "δε συγκαταλέγεται μεταξύ των αντισημιτικών χωρών". Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκρίζωση του αντισημιτισμού, συχνά δεν εκπληρώνει αυτό το χρέος, καθώς παιδιά μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες επιδίδονται σε αυτό που χαρακτήρισε "συναγωνισμό θυματοποίησης".

    Σχετικά Links:

    Οργανισμός για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

    [18] Αθλητισμός

    Τέλος για φέτος ο Ουντέζε

    28/4/2004 5:54:00 μμ

    Σε αρθροσκόπηση για να αντιμετωπίσει την κάκωση μηνίσκου που τον ταλαιπωρεί τόσο καιρό υποβλήθηκε την Τετάρτη ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Ιφεάνι Ουντέζε και όπως όλα δείχνουν ο παίκτης αποχαιρετά την φετινή αγωνιστική περίοδο. Ο τραυματισμός του ξένου παίκτη επιβαρύνθηκε από το τροχαίο ατύχημα που του συνέβη την ημέρα του Πάσχα και ήταν η αιτία να μείνει εκτός ομάδας στα δυο τελευταία παιχνίδια του "Δικέφαλου". Σήμερα ο Ουντέζε υπεβλήθη σε νέα μαγνητική τομογραφία όπου διαπιστώθηκε το μέγεθος του προβλήματος και η αναγκαιότητα να υποβληθεί άμεσα σε αρθροσκόπηση, όπως και έγινε από τον γιατρό του ΠΑΟΚ Γιώργο Οικονομίδη. Ο Ιφεάνι Ουντέζε θα είναι έτοιμος να επανέλθει σε περίπου 20 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως δεν θα παίξει σε κανένα από τα τρία εναπομείναντα παιχνίδια του εφετινού πρωταθλήματος.

    Προλαβαίνουν Σπάσιτς-Βόκολος -Χάγκαν

    Εκτός του Ουντέζε, προβλήματα υπάρχουν και με άλλους ποδοσφαιριστές της ομάδας, όπως ο Σπάσιτς που έχει ενοχλήσεις στο γόνατο, ο Βόκολος που την Κυριακή αγωνίσθηκε με ενοχλήσεις και ο Χάγκαν που αισθάνεται πόνους στη μέση. Εκτιμάται πως και οι τρεις τελευταίοι έχουν το χρόνο για να αποθεραπευθούν ως την Κυριακή που ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στην Νέα Σμύρνη εναντίον του Πανιωνίου.

    [19] Εσωτερικά

    Βρέθηκε απανθρακωμένος και δεμένος στο κρεβάτι του Τραγικός θάνατος ασθενή σε ψυχιατρική κλινική

    28/4/2004 6:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 7:06:25 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο δωμάτιο της ψυχιατρικής κλινικής όπου νοσηλευόταν άφησε την τελευταία του πνοή ο 44χρονος Δημήτρης Φουντουκίδης μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο θάλαμό του σήμερα το μεσημέρι. Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο της κλινικής "’γιος Γεώργιος" στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης όπου έσπευσε δύναμη της πυροσβεστικής με δύο οχήματα και έξι άντρες οι οποίοι έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά πριν επεκταθεί στα διπλανά δωμάτια. Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ο ασθενής βρέθηκε δεμένος στο κρεβάτι του δωματίου του, ενώ το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής διενεργεί έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

    [20] Κυπριακό

    Επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Αθήνα Κοινή γραμμή Αθήνας- Λευκωσίας

    28/4/2004 6:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 7:02:20 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Απόλυτη σύμπνοια και σταθερή συνεργασία είναι οι βασικές συνισταμένες, που επιβεβαίωσαν Αθήνα και Λευκωσία, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, τον απόλυτο σεβασμό της ελληνικής Κυβέρνησης στην απόφαση του κυπριακού λαού, τονίζοντας, ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΕ, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Στο πλευρό του κυπριακού λαού και προσηλωμένος στο σχέδιο Ανάν εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε "ατού" το "όχι" στο σχέδιο Ανάν, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Αυτή την ώρα, το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ.

    Πλήρης συντονισμός ενεργειών

    Τη διαβεβαίωση, πως το Κυπριακό παραμένει "κορυφαία προτεραιότητα" της Ελλάδας έδωσε στον κ. Παπαδόπουλο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι η επανένωση της Κύπρου είναι "αμετάθετος στόχος" και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν, που θα παρέχει τα απαραίτητα αισθήματα ασφάλειας. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε, ότι δεν μπορεί τώρα να προσδιορισθεί χρονικός ορίζοντας για νέες διαπραγματεύσεις.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη συμπαράσταση και δήλωσε, πως "δεν μπορούμε να μιλάμε για συνολική επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, αλλά για επιδίωξη αποδεκτών αλλαγών, ώστε το σχέδιο να γίνει δεκτό από τον κυπριακό λαό". Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε στον κ. Καραμανλή, πως επιθυμεί πρώτα να συμφωνήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και εν συνεχεία, σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

    Τη σταθερή προσήλωσή του στο σχέδιο Ανάν και την αμέριστη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό εξέφρασε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, ότι "το ΠΑΣΟΚ άσχετα με την όποια θέση έχει λάβει κανείς στέκεται στο πλάι του κυπριακού ελληνισμού και των δυνάμεων που στηρίζουν το σχέδιο Ανάν" και επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού Κυβέρνησης- Αντιπολίτευσης και Αθήνας- Λευκωσίας για τις περαιτέρω κινήσεις. "Ατού της ελληνοκυπριακής πλευράς" χαρακτήρισε το "όχι" στο σχέδιο Ανάν η Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας πως, δημιουργεί σημαντικές προϋποθέσεις για "μια καλύτερη εξέλιξη" στο Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έθεσε ως ζητούμενο την επανένωση της Κύπρου και τόνισε, ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια λύση, που να βασίζεται στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απόλυτη σύμπνοια Αθήνας - Λευκωσίας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 April 2004 - 16:52:18 UTC