Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ηλικία 97 ετών "Έφυγε" η Estee Lauder
  • [02] "Είδα μία τεράστια πύρινη σφαίρα" Βαγδάτη: Ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη με
  • [03] Ανησυχητικές οι ενδείξεις, λέει ο Ιακώβου "Σιγή ιχθύος" από τους
  • [04] Σκυλάκι κατάπιε 18 μπαλάκια του γκολφ Κόντεψε να πεθάνει απ' το γκολφ
  • [05] Μπορούν να γίνουν πηγή ανανεώσιμης ένέργειας Πόσο χρήσιμα είναι τα
  • [06] Αλλοιώνεται ο πίνακας "Σβήνει" το χαμόγελο της Τζοκόντα
  • [07] "Πρασινίζει" ο τίτλος
  • [08] Από το Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών της ΕΕ Αποτίμηση των δημοψηφισμάτων
  • [09] Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης
  • [10] Άρσεναλ δεκατριών "κανονιοβολισμών"
  • [11] Αναμένονται αντιδράσεις Hi Tech ταυτότητες στη Βρετανία
  • [12] Νίκη μέσα στη Μαδρίτη οε οε...!
  • [13] Απειλούν και πάλι να σκοτώσουν Ιταλούς ομήρους
  • [14] 2 δισ. ευρώ χρωστούν σε Ταμεία και προμηθευτές Ρυθμίσεις για τα χρέη
  • [15] Μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου
  • [16] "Μαυρίλα" στον Ολυμπιακό
  • [17] Για την επίθεση στον πετρελαϊκό σταθμό της Βασόρας Νέα ανάληψη ευθύνης
  • [18] Αρνείται βοήθεια από τρίτους η Πιονγιάνκ Παιδιά τα περισσότερα θύματα
  • [19] "Η εξουσία χτύπησε κατακέφαλα τους Αμερικανούς"

    [01] Διάφορα

    Σε ηλικία 97 ετών "Έφυγε" η Estee Lauder

    26/4/2004 11:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 5:00:28 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σταμάτησε να χτυπά το βράδυ του Σαββάτου η καρδιά της γυναίκας, που έπεισε ολόκληρες γενιές γυναικών, ότι το μυστικό της αιώνιας ομορφιάς βρίσκεται κρυμμένο στα καλαίσθητα μπουκαλάκια των καλλυντικών της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος η Est&#233;e Lauder, έφυγε σε ηλικία 97 ετών. Η ίδια υπήρξε μια από τις πρωτοπόρους στο χώρο της αισθητικής και το 1946 ίδρυσε υπό την επωνυμία της μια εταιρία κολοσσό, που μέχρι σήμερα κατέχει τα ηνία στην αγορά των καλλυντικών.

    Η Lauder συνήθιζε να λέει, ότι η "η επιδίωξη της ομορφιάς είναι προσπάθεια αξιέπαινη". Αγαπούσε τη δουλειά της όσο τίποτε άλλο και την αντιμετώπιζε ως ιδανικό παρά ως εμπορική ενασχόληση.

    Πάλεψε κάθε γυναικείο ψεγάδι με τις εξειδικευμένες κρέμες τις αλλά και τα θαυματουργά καλλυντικά της. Κι όταν έβλεπε, ότι αυτά δεν ήταν αρκετά για να εξευμενίσουν τα σημάδια του χρόνου, τα αιχμαλώτιζε στις μοναδικές νότες των αρωμάτων της.

    Η μεγάλη κυρία της κοσμετολογίας αφήνει πίσω της έναν επιχειρησιακό τιτάνα και παίρνει μαζί της την εκτίμηση και την αγάπη όλων των γυναικών, που την εμπιστεύθηκαν.

    [02] Ιράκ

    "Είδα μία τεράστια πύρινη σφαίρα" Βαγδάτη: Ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη με χημικά

    26/4/2004 12:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 5:45:28 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα και τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί τραυματίστηκαν από ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη με χημικά που έγινε το πρωί στη Βαγδάτη, από την οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες τέσσερα οχήματα Χάμβι του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Η έκρηξη σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες έγινε την ώρα που 12 Αμερικανοί στρατιώτες στάθμευσαν τα οχήματά τους έξω από την αποθήκη και την περικύκλωσαν. "Όταν προσπάθησαν να εισβάλουν στην αποθήκη είδα μία τεράστια πύρινη σφαίρα και έπεσα στο έδαφος", περιγράφει ο Ιμάντ Χασίμ, ο οποίος βρισκόταν περίπου 100 μέτρα από την αποθήκη, στη γειτονιά Μπαμπ αλ-Μουάζαμ. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Τάρεκ Ραχίμ, δήλωσε ότι στην αποθήκη υπήρχαν χημικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί τι προκάλεσε την έκρηξη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι Αμερικανοί απομάκρυναν από το σημείο της έκρηξης αρκετούς τραυματίες.

    Υπήρχαν και μέλη της Ομάδας Επιθεώρησης του Ιράκ

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν τους Ιρακινούς που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή παρακολουθώντας τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην αποθήκη και στα στρατιωτικά οχήματα.

    Η έκρηξη έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Βαγδάτης και πυκνός καπνός σκέπασε τη γειτονιά Μπαμπ αλ -Μουάζαμ.

    Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως σημειώθηκε όταν περίπου 12 Αμερικανοί στρατιώτες προσπάθησαν να παραβιάσουν την είσοδο και να μπουν στο κτήριο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών, που βρέθηκαν στην αποθήκη, φαίνεται πως υπήρχαν και μέλη της Ομάδας Επιθεώρησης του Ιράκ (ISG), η οποία αναζητεί όπλα μαζικής καταστροφής. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής έδειξαν σε δημοσιογράφο του Reuters ταυτότητες, που ανήκαν σε μέλη της ISG.

    [03] Κυπριακό

    Ανησυχητικές οι ενδείξεις, λέει ο Ιακώβου "Σιγή ιχθύος" από τους Ευρωπαίους

    26/4/2004 11:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 4:46:01 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC, ΝΕΤ 105,8

    Μια πρώτη καταγραφή των ευρωπαϊκών αντιδράσεων στο συντριπτικό "Όχι" των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο, όπου ενδέχεται να υπάρξει και κείμενο συμπερασμάτων. Τις πρώτες ωστόσο ανησυχητικές ενδείξεις για τις διαθέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών έναντι της Κύπρου διαπίστωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου. Όπως δήλωσε συνάντησε απόλυτη σιγή στο Λουξεμβούργο, στις προσπάθειές του να πληροφορηθεί τα σχέδια των Ευρωπαίων συναδέλφων του για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, κανένας δεν ανοίγει τα χαρτιά του, χαρακτηρίζοντας ωστόσο πολύ γενναιόδωρο το πακέτο μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων και εξέφρασε την ελπίδα ότι, θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Μάχη ωστόσο θα δοθεί στο θέμα της άρσης του εμπορικού εμπάργκο. Όπως ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ οι πρόνοιες του εμπάργκο έχουν αποφασισθεί από δικαστήριο και οι πολιτικές εξουσίες δεν μπορούν να επεμβαίνουν.

    Κλειστά χαρτιά

    "Ανέμενα πως θα είχα κάποια πληροφόρηση από φίλους μας, αλλά έχουν τα χαρτιά τους κοντά στο στήθος τους και υπάρχει μια εύγλωττη σιωπή". Γιώργος Ιακώβου, Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

    ''Το ανησυχητικό είναι ότι, υπάρχει απόλυτη σιγή. Από χθες δεν κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε, ποιες είναι οι προθέσεις τους, το οποίο δεν είναι σύνηθες'', είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας παράλληλα ότι, το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών έχει μεγάλη σημασία, επειδή είναι το τελευταίο πριν από την 1η Μαΐου, όταν θα πραγματοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου. Τόνισε επίσης ότι, μεθαύριο Τετάρτη θα συνέλθει η επιτροπή αντιπροσώπων, στην οποία η Κύπρος δεν μετέχει ακόμη και δεν έχει αποτελεσματική φωνή .

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε, πως έχει πληροφορίες ότι, ορισμένες χώρες προτείνουν, εκτός από οικονομικά μέτρα και κάποια πολιτικά , αλλά δεν γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει. Είπε ότι, ανέμενε, πως θα είχε κάποια πληροφόρηση ''από φίλους μας, αλλά έχουν τα χαρτιά τους κοντά στο στήθος τους και υπάρχει μια εύγλωττη σιωπή''.

    Στο μεταξύ ο κ. Ιακώβου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθούν κάποιες προτάσεις αναφορικά με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των κατεχομένων. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι, στο σημερινό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής και ο κανονισμός, που θα διέπει τη γραμμή αυτή μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων εδαφών.

    Πρόσθεσε ότι, αυτό, που θα πρέπει τώρα να καθοριστεί, είναι ποιοι έλεγχοι θα γίνονται από τη Κυπριακή Δημοκρατία και ποια αγαθά μπορούν να περνούν και με ποιους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι, οι όποιες άλλες προτάσεις υποβληθούν θα βρίσκονται εκτός τόπου .

    Είπε επίσης ότι, τίθεται και σοβαρό θέμα νομιμότητας, καθώς το Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει δικαίωμα να καθορίσει ποια είναι τα νόμιμα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ακόμα ότι, οι πρόνοιες του λεγόμενου εμπάργκο έχουν αποφασισθεί από δικαστήριο και οι πολιτικές εξουσίες δεν μπορούν να επεμβαίνουν. Ωστόσο, ο κ. Ιακώβου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθεί κάποια πρόταση ή παραλλαγή του κανονισμού, η οποία είτε να το αποφασίζει είτε να το υπονοεί.

    Νέες πρωτοβουλίες

    Για τη μεγαλύτερη επιτυχία της Τουρκίας στον διπλωματικό τομέα κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια κάνει λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος διευκρίνισε χθες ότι, τα μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων θα ληφθούν με τρόπο, που να μη συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ κάλεσε τα ελληνοκυπριακά κόμματα να περιλάβουν και Τουρκοκύπριους υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά τους για τις ευρωεκλογές. Στο μεταξύ ο κ. Παπαδόπουλος, που αναμένεται την Τετάρτη στην Αθηνά, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι, θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι, τώρα υπάρχει άλλος ένας παράγοντας, η Ε.Ε.

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα εξάλλου και ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος θα έχει επαφές με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για αξιολόγηση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ταλάτ ανέφερε ότι, θα καταβληθούν προσπάθειες για να βγουν οι Τουρκοκύπριοι από την απομόνωση.

    Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, είπε ότι, κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις πραγματικότητες στον κόσμο. Παρατήρησε μάλιστα ότι, η αναγνώριση του ψευδοκράτους απαγορεύεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ .

    Συνομιλίες με τους Επιτρόπους, αρμόδιους για τη Διεύρυνση και τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης, Γκίντερ Φερχοϊγκεν και Κρις Πάτεν θα έχει εξάλλου σήμερα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενώ με δηλώσεις του στην Απογευματινή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαννης Βαληνάκης τονίζει ότι, "θέλουμε ευρωπαϊκό γάμο και όχι βελούδινο διαζύγιο ", και επισημαίνει ότι, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. προσθέτει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες.

    Για τη μεγαλύτερη επιτυχία της Τουρκίας στον διπλωματικό τομέα κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια κάνει λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ζητεί από την Ελλάδα να πει ξεκάθαρο "Ναι", τον Δεκέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στο μεταξύ ανταμοιβές για τη στάση των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα του Σαββάτου ζητάει τώρα η Τουρκία, όπου από το πρωί συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα το Κυπριακό, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την οποία θα γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων.

    Στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ζητεί να παραμείνει το Κυπριακό στο επίκεντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθεί η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας .

    Το ΚΚΕ εκτιμά ότι το ισχυρό "Όχι", αποτελεί ένα ισχυρό ατού για τους Κυπρίους, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες , προκειμένου να μην ανακοπεί η δυναμική για λύση. Η ΑΕΚΑ, τέλος, θεωρεί ότι, χάθηκε σημαντική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού.

    "Δεν τελείωσαν οι ευκαιρίες. Η διεθνής πραγματικότητα είναι τέτοια, που επιβάλλει να γίνονται συνεχώς προσπάθειες", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζαχαρακης .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

    [04] Διάφορα

    Σκυλάκι κατάπιε 18 μπαλάκια του γκολφ Κόντεψε να πεθάνει απ' το γκολφ

    26/4/2004 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 4:35:49 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στα πρόθυρα κατάθλιψης είχε φτάσει τον τελευταίο καιρό ένας Γερμανός βλέποντας την υγεία του αγαπημένου του συντρόφου, του σκύλου του, να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα χωρίς να υπάρχει εμφανής αιτία. Αρχικά, πίστεψε, ότι επρόκειτο για μια παροδική αδιαθεσία και αποφάσισε να περιμένει, ωστόσο το συμπαθές τετράποδο αντί να γίνεται καλύτερα χειροτέρευε. Ανήσυχος πραγματικά για το κατοικίδιο του και φοβούμενος για τα χειρότερα αποφάσισε να ζητήσει κτηνιατρική βοήθεια. Αντικρίζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων ιδιοκτήτης και κτηνίατρος δε μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους! Το σκυλάκι της απαράμιλλης αυτής ιστορίας υπέφερε και κόντευε να πεθάνει γιατί είχε καταπιεί 28 μπαλάκια του γκολφ!

    Γλίτωσε παρά τρίχα

    Και όμως συνέβη! Βλέπετε δίπλα στο σπίτι του κυρίου, του παρολίγον εκλιπόντος τετράποδου βρίσκεται ένα γήπεδο του γκολφ, από το οποίο συχνά εκτινάσσονταν μπαλάκια.

    Το ίδιο δεν κατάφερνε να τα ξεχωρίσει, τα νόμιζε για γιγαντιαία κεφτεδάκια και τα καταβρόχθιζε λαίμαργα μέχρι, που βαρυστομάχιασε. Φωνή δεν είχε να πει το πάθημα του κι έτσι έπρεπε να περιμένει να το αντιληφθεί το αφεντικό του. Ευτυχώς εκείνος το κατάλαβε εγκαίρα κι έτσι το σκυλάκι κατάφερε να επιζήσει των γαστριμαργικών του λαθών!

    [05] Τεχνολογία

    Μπορούν να γίνουν πηγή ανανεώσιμης ένέργειας Πόσο χρήσιμα είναι τα σκουπίδια;

    26/4/2004 1:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 2:27:18 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εκνευρίζεστε κάθε πρωί με τη σκέψη, ότι θα πρέπει να κατεβάσετε τα σκουπίδια πριν φύγετε για τη δουλειά; Βρίσκετε απελπιστικές τις στοίβες των απορριμμάτων, που πολιορκούν τους κάδους της γειτονιάς σας καταναλώνοντας όλα τα αποθέματα της αντοχής σας; Λοιπόν, η επιστήμη έρχεται να σας απαλλάξει κι απ αυτό το πρόβλημα. Διαγράψτε με ένα Χ το παρελθόν και δείτε, ότι αντιπαθούσατε μέχρι χτες υπό ένα πρίσμα δημιουργικότητας καθώς έφτασε η νέα συσκευή, που θα μπορεί να μετατρέπει τα οικιακά σας απορρίμματα σε νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Μη βιαστείτε να πείτε αδύνατον, γιατί οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μπορούν να σας διαψεύσουν. Έπειτα από μελέτες ετών επινόησαν το μικροβιακό κυτταρικό καύσιμο, το οποίο χρησιμοποιεί βακτήρια για την αποσύνθεση των απορριμμάτων, απελευθερώνοντας κατά τη διαδικασία ηλεκτρόνια, παράγοντας δηλαδή ενέργεια!

    Η δομή της συσκευής

    Κανονικά, τα ηλεκτρόνια μπορούν να προκαλούν αναπνευστικές αντιδράσεις στα βακτηριακά κύτταρα και να ενώνονται με μόρια οξυγόνου. Ωστόσο η συσκευή MFC προσπαθεί ν απομακρύνει τα ηλεκτρόνια από τα βακτήρια και να τα χρησιμοποιεί, ώστε να παρέχει κινητήρια δύναμη σε ηλεκτρικό κύκλωμα.

    Το μηχάνημα αποτελείται από αεροστεγές δοχείο μήκους 15 εκατοστών, που εμπεριέχει ειδική διάταξη ηλεκτροδίων. Οργανικά απορρίμματα διοχετεύονται στο εσωτερικό του και αποσυντίθενται από συστάδα βακτηρίων. Αφαιρώντας το οξυγόνο από τα βακτήρια, ηλεκτρόνια απελευθερώνονται για να προκαλέσουν ηλεκτρική τάση μεταξύ των ηλεκτροδίων.

    Ο Μπρους Ρότμαν, μηχανικός του περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο Νόρθουεστερν του Ιλινόις, μιλώντας στο περιοδικό New Scientist, υπογράμμισε τη σημασία της νέας εφεύρεσης, δήλώνοντας χαρακτηριστικά, ότι "Θα υπάρξουν εξαιρετικά οφέλη εάν η τεχνολογία αυτή εφαρμοστεί".

    [06] Πολιτισμός

    Αλλοιώνεται ο πίνακας "Σβήνει" το χαμόγελο της Τζοκόντα

    26/4/2004 5:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 5:33:51 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε περίσκεψη έχουν πέσει οι υπέυθυνοι του Λούβρου, εξαιτίας της αυξημένης αλλοίωσης, που εμφανίζει το διασημότερο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Τζοκόντα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του μουσείου "το λεπτό φύλλο λεύκας πάνω στο οποίο είναι ζωγραφισμένο το πορτρέτο παρουσιάζει μεγαλύτερη αλλοίωση από αυτήν που είχε παρατηρηθεί παλαιότερα". Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να γίνει εμπεριστατωμένη επιστημονική και τεχνική μελέτη του έργου, την οποία θα αναλάβει αναλάβει το Κέντρο Ερευνών και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας. Στόχος είναι "να εκτιμηθεί η ευπάθεια του έργου που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις κλιματικές αλλαγές". Εμείς να ελπίσουμε, ότι οι ειδικοί θα καταφέρουν να διασώσουν τον πίνακα και μαζί του το πιο μυστηριώδες χαμόγελο του κόσμου.

    [07] Αθλητισμός

    "Πρασινίζει" ο τίτλος

    26/4/2004 3:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 4:49:17 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νίκη στη Τούμπα ίσον πρωτάθλημα; Κατά 99% ναι. Μόνο εάν αυτοκτονήσει ο Παναθηναϊκός (68β.) σε ένα από τα επόμενα τρία παιχνίδια θα μπορούσε ο Oλυμπιακός (66β.) να σηκώσει το όγδοο. Μόνο που μετά από 7 χρονιές χωρίς τίτλο δεν νομίζω να υπάρχει καμιά διάθεση στους "πράσινους", να τους πιάσει ανοιξιάτικη κατάθλιψη και να αποφασίσουν να παίξουν το ρόλο του ιδανικού αυτόχειρα. Ένας καλός και σοβαρός ΠΑΟ δεν μπορεί, το τονίζουμε δεν μπορεί, να χάσει βαθμό ή βαθμούς από τον Ακράτητο (εντός) την Προοδευτική (εκτός) και τον Πανηλειακό (εκτός), παρότι και οι τρεις ομάδες καίγονται για βαθμούς στην μάχη τους για να μην υποβιβασθούν. Ο Ολυμπιακός με Χαλκηδόνα (εκτός), Άρη (εντός), και Αιγάλεω (εντός), δείχνει να έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα καθώς παίζει με τις δυο εκπλήξεις του πρωταθλήματος που η καθεμία έχει τον δικό της λόγο να θέλει τη νίκη, (η Χαλκηδόνα για μια θέση στο UEFA, και το Αιγάλεω για να ελπίζει σε μια θέση για το επόμενο Champions League, αν στραβοπατήσει ο ΠΑΟΚ σε κάποιους από τους επόμενους αγώνες) και τέλος μην ξεχνάμε και τον Άρη που θέλει το τρία επί τρια για να παραμείνει στην Α΄εθνική. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η μάχη για τις θέσεις για το επόμενο κύπελλο UEFA, αλλά και η μάχη της ουράς που όλα τα σενάρια είναι ακόμα ανοιχτά.

    Μάχη για την πέμπτη θέση αλλά και στην ουρά

    Μετά τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής τρεις ομάδες παλεύουν για μια θέση για το κύπελλο UEFA, καθώς Αιγάλεω και ΑΕΚ έχουν ήδη καπαρώσει τις άλλες δύο.

    Χαλκηδόνα(42β.), Πανιώνιος (40β.) και Ηρακλής (38β.) θα δώσουν την δική τους μάχη μέχρι τέλους για να μπορούν του χρόνου να παίξουν στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

    Το πιο εύκολο πρόγραμμα δείχνει να το έχει ο Ηρακλής που παίζει κατά σειρά με Προοδευτική (εκτός), Πανηλειακό (εντός) και Ξάνθη (εκτός).

    Και να κάνει όμως το τρίποντο θα πρέπει να περιμένει στραβοπάτημα της Χαλκηδόνας που θεωρητικά έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα με Ολυμπιακό (εντός), ΠΑΟΚ (εκτός) και Ακράτητο (εντός), γεγονός που δεν φαντάζει απραγματοποίητο.

    Ο δε Πανιώνιος χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη την επόμενη αγωνιστική στη με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, καθώς μετά αγωνίζεται με Ακράτητο(εκτός) και Προοδευτική (εντός).

    Τέλος η συναρπαστική αναμένεται και η μάχη των ουραγών όπου τέσσερις ομάδες διεκδικούν την παραμονή τους, μία εκ των οποίων η τέταρτη από το τέλος θα έχει ακόμα μια ευκαιρία για να παραμείνει καθώς θα πρέπει να δώσει αγώνα μπαράζ με την τρίτη της Β΄Εθνικής για μια θέση στην μεγάλη κατηγορία.

    Ο Άρης (23β.), καλείται τις επόμενες τρεις αγωνιστικές με Ολυμπιακό (εντός), Ολυμπιακό (εκτός) και ΠΑΟΚ (εντός)να τα παίξει όλα για όλα για να παραμείνει στην Α΄Εθνική.

    Ο Ακράτητος (22β.) που παίζει με ( ΠΑΟ(εκτός), Πανιώνιο (εντός), Χαλκηδόνα (εκτός), ο Πανηλειακός(19β.), που καλείται να αντιμετωπίσει τους ( Ιωνικό (εντός), Ηρακλή (εκτός) ΠΑΟ (εντός) και Προοδευτική (19β.), που έχει (Ηρακλή (εντός) ΠΑΟ(εντός) Πανιώνιο (εκτός)), θα προσπαθήσουν για την παραμονή τους.

    Αποτελέσματα-Βαθμολογία-Σκόρερ

    Καλλιθέα-Ξάνθη 3-1, ΑΕΚ-Πανηλειακός 1-0, Αιγάλεω-ΟΦΗ 1-0, Αρης-Χαλκηδόνα 3-0, Ολυμπιακός-Πανιώνιος 2-0, ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-2, Ιωνικός-Προοδευτική 2-1, Ακράτητος-Ηρακλής 1-0.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 68, Ολυμπιακός 66, ΠΑΟΚ 56, Αιγάλεω 51, ΑΕΚ 48, Χαλκηδόνα 42, Πανιώνιος 40, Ηρακλής 38, Ξάνθη 30, ΟΦΗ 27, Ιωνικός 26, Καλλιθέα 25, Αρης 23, Ακράτητος 22, Πανηλειακός 19, Προοδευτική 17. ΣΚΟΡΕΡ

    16 τέρματα: Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), 15 τέρματα: Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), 13 τέρματα: Γκέκας (Καλλιθέα), Ζαχαρόπουλος (Χαλκηδόνα), 12 τέρματα: Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), 11 τέρματα: Σκαρμούτσος (Καλλιθέα) , 10 τέρματα: Τζόρτζεβιτς (Ολυμπιακός).

    [08] Κυπριακό

    Από το Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών της ΕΕ Αποτίμηση των δημοψηφισμάτων

    26/4/2004 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 6:52:04 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την πολιτική αξιολόγηση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο συζητούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σε Σχέδιο Συμπερασμάτων που εξέδωσε, εκφράζει τη λύπη του για την αδυναμία να ενταχθεί η Κύπρος επανενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ετοιμότητά του να διαθέσει τα 259 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη τοης τουρκοκυπριακής κοινότητας. Νωρίτερα, στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων, η κυπριακή αντιπροσωπεία υπέβαλε σειρά προτάσεων για την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο κοινότητες και ζήτησε την αύξηση των σημείων διέλευσης από τη μια πλευρά της Κύπρου, στην άλλη, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων, που αφορούν την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Εντονες διαβουλεύσεις

    Στόχος των διαβουλεύσεων στο Λουξεμβούργο είναι η τελική έγκριση ενός κοινοτικού κανονισμού, η σύνταξη του οποίου είχε προβλεφθεί από τα αρμόδια όργανα για την περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Επί της ουσίας ο κανονισμός αυτός, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στο σύνολο της επικρατείας της, καθορίζει τα της "πράσινης γραμμής" που χωρίζει την Κύπρο, αναφορικά κυρίως με τη διέλευση προσώπων και αγαθών . Η αρχική πρόταση προβλέπει ότι η εισαγωγή τουρκοκυπριακών προϊόντων στο έδαφος της ΕΕ θα ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο μετά το ελληνοκυπριακό ΟΧΙ, πολλοί εταίροι θεωρούν ότι οι σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Ευρώπη θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να μην τελούν πλέον υπό τη διαμεσολάβηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κοινοτικός κανονισμός αν δεν υιοθετηθεί σήμερα θα επανασυζητηθεί την Τετάρτη στην Επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων, όπου αν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσε τυπικά να εγκριθεί, χωρίς διαδικασία συζήτησης, από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης των "15" που θα συνέλθει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία, τότε, από την 1η Μαΐου που θα εισέλθει και τυπικά η Κύπρος στην Ε.Ε, η "πράσινη γραμμή" θα καταστεί πρακτικά σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα ισχύσουν όλα όσα προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία επί του ζητήματος.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι παρεμβάσεις Ελλάδας και Κύπρου είχαν ως πρώτο αποτέλεσμα το χαμήλωμα των τόνων από τις αντιπροσωπείες πολλών κρατών- μελών, όμως η βρετανική αντιπροσωπεία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των εποικοδομητικών, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεων της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Στο Λουξεμβούργο, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε διαδοχικά με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν και στη συνέχεια με τον αρμόδιο επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν.

    Την πολιτική βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οικονομική στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας διατύπωσε από το Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις προτάσεις που υπέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση η κυπριακή αντιπροσωπεία. Ο Γερμανός επίτροπος, αφού αποσαφήνισε ότι τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου αποτελούσαν τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, εξέφρασε τη λύπη του "γιατί χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία". Τόνισε ωστόσο ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου", παράλληλα όμως σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν και πώς θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Φερχόιγκεν συνεχάρη τους Τουρκοκύπριους για τη θετική στάση που κράτησαν, ενώ παράλληλα συνεχάρη και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη συνδρομή τους στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος ανέφερε ότι μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου το σχέδιο Ανάν θεωρείται άκυρο, και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν. Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν σημείωσε ότι στην παρούσα φάση αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης στο πλαίσιο των "15" το θέμα της έγκρισης του κανονισμού, βάσει του οποίου θα ενταχθεί από 1ης Μαΐου η Κύπρος στην ΕΕ, χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, ενώ συνεχίζοντας δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο των Υπουργών τον ενθαρρύνει να υποβάλει νέες προτάσεις σχετικά με τη βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους. Αναλύοντας το πώς θα οργανωθεί η οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων με κοινοτικά κονδύλια, ο Γερμανός επίτροπος σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας και επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την τουρκοκυπριακή πλευρά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν σημαντικού κόστους προγράμματα αν προηγουμένως δεν υπάρξουν αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι οι επαφές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συνιστούν αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους, ενώ χαρακτήρισε ανοησίες τις προτάσεις που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Αλί Ταλάτ, ο οποίος ως γνωστόν ζήτησε το πάγωμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ , ο οποίος μετέχει σε συνεδρίαση με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την αξιολόγηση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων. Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να βγουν οι Τουρκοκύπριοι από την απομόνωση.

    Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη στην Αθήνα εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την επίσκεψή του θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο Κυπριακό μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί η κοινή στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας, καθώς και τα επόμενα βήματα ώστε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

    Το πρωί, ο κ. Παπαδόπουλος δέχθηκε τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, συνάντηση η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Αλβαρο ντε Σότο ως αποχαιρετιστήρια. Σε δηλώσεις του, ο κ. Ντε Σότο, αρνήθηκε να κάνει κάποια εκτίμηση για την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα και ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης μιας δεύτερης ευκαιρίας για δημοψήφισμα μαζί με άλλα ουσιαστικά θέματα που υπάρχουν. Σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τον επέκρινε ότι παραπλάνησε το ΓΓ του ΟΗΕ λέγοντάς του ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σχεδόν σε συμφωνία όταν οι διαφορές τους είχαν απόσταση 180 μοιρών, ο κ. Ντε Σότο είπε ότι "δεν έχω οποιοδήποτε σχόλιο περί αυτού".

    Αρση του εμπάργκο ζητά η Αγκυρα

    Στην Άγκυρα, μετά από δίωρη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους να εκμεταλλευτούν την ένταξη τους στην Ε.Ε. Τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, είπε, απέδειξαν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία διάθεση να συμβιώσουν με τους Τουρκοκυπρίους, να συμβιβαστούν ή να μπουν μαζί στην Ε.Ε. Απέδειξε ακόμη, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που είναι κατηγορηματικά αντίθετη προς ένα συμβιβασμό. Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση, η πλευρά όπου απορρίπτει ένα συμβιβασμό να γίνεται δεκτή ως μέλος της Ε.Ε, ενώ η τουρκική πλευρά που ενήργησε σύμφωνα με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας να αφεθεί εκτός. Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε ευθέως την άρση των άδικων -όπως το χαρακτήρισε- εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων, καθώς επίσης να μην επιτραπεί στους Ελληνοκυπρίους να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , είπε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να διευρύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και μέσα στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, αναμένουμε από την Ελλάδα να αξιολογήσει την κατάσταση στην Κύπρο. Ο κ. Τσιτσέκ απέφυγε να δεσμευτεί όσον αφορά την μερική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τομέα, αρκέστηκε μόνο να πει ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναζητά δικαιολογίες για να αθετήσει τις υποσχέσεις που έκανε πριν το δημοψήφισμα .

    Την άρση των "περιορισμών της τουρκοκυπριακής κοινότητας" και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές βελτιώσεις ζητά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο μάλιστα καλύπτει έμμεσα και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αφού χαρακτηρίζει το γεγονός των διαφορετικών θέσεων, ως "προσπάθεια αναζήτησης του σωστού". Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, υπό τον πρόεδρο Σεζέρ, με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με θέμα την ανάλυση των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι θα πρέπει να τηρηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι υποσχέσεις που δόθηκαν στο ψευδοκράτος από τη διεθνή κοινότητα. Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν τίθεται θέμα διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ ερωτηθείς εάν το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό, είπε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ έχει δηλώσει πως δεν τίθεται πλέον θέμα σχεδίου Ανάν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε ότι δεν είναι απογοητευμένος από την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς, παρά την απογοήτευση που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η ΕΕ με έβλεπε μέχρι τώρα ως εμπόδιο στη λύση", είπε ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι γνώριζε πώς οι Ελληνοκύπριοι θα συμπεριφερθούν στο δημοψήφισμα, κάτι που δεν γνώριζε η ΕΕ. Παράλληλα, διερωτήθηκε κατά πόσο η διεθνής κοινότητα "θα συνεχίσει να τιμωρεί" το ψευδοκράτος, το οποίο τιμωρείται για 40 χρόνια. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι "θα παραιτούμουν εάν είχε επιτευχθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό", η οποία έδινε τέλος στην ύπαρξη του ψευδοκράτους. Ο κ. Ντενκτάς είπε ακόμη, ότι η Τουρκία έκανε ότι μπορούσε για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα δουν την προσπάθεια αυτή της Τουρκίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σιγή ιχθύος" από τους Ευρωπαίους

    [09] Οικονομία

    Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων

    26/4/2004 5:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 5:11:48 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων από το Υπουργείο Ανάπτυξης που ισχύει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα, η τιμή ενός φάρμακου καθορίζεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τρόπος αυτός κοστολόγησης είχε προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας και κέρδισαν. Η απόφαση του Συμβουλίου θα γνωστοποιηθεί επίσημα σε περίπου δύο μήνες και κρίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανατιμήσεις πολλών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω απόφαση κρίνει παράνομο τον τρόπο τιμολόγησης που ισχύει τα τελευταία επτά χρόνια και ανοίγει το δρόμο για ανατιμήσεις πολλών φαρμάκων. Τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης επεξεργάζονται ήδη τη νέα πολιτική για το φάρμακο, η οποία αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

    Το επόμενο βήμα των φαρμακοβιομηχανιών ενδέχεται να είναι η υποβολή αγωγών κατά του Δημοσίου με τις οποίες θα ζητούν αποζημιώσεις μίας πενταετίας, κονδύλι το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δέκα εκατομμύρια ευρώ .

    Το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων δε θα λαμβάνει ως βάση τη χαμηλότερη τιμή του μέσα στην Ε.Ε. αλλά το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών.

    Επίσης, στην τιμολόγηση των φαρμάκων θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος παραγωγής και το εύλογο κέρδος, ώστε να στηριχθεί και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, που έχει ετήσιες πωλήσεις 1,5 δις ευρώ .

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    [10] Αθλητισμός

    Άρσεναλ δεκατριών "κανονιοβολισμών"

    26/4/2004 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 6:04:17 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πρωταθλήτρια Αγγλίας για 13η φορά στην ιστορία της στέφθηκε η Αρσεναλ, μετά την ισοπαλία που απέσπασε με 2-2 από την Τότεναμ στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν". Τα "κανόνια" βρίσκονται πλέον δέκα βαθμούς μπροστά από την δεύτερη Τσέλσι που όμως έχει ακόμη τρία παιχνίδια και δεν γίνεται να καλύψει την διαφορά. Στα τέσσερα ματς που μένουν μέχρι το τέλος της σεζόν, η ομάδα του Λονδίνου θα επιδιώξει να μην ηττηθεί και να γίνει η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά την Πρέστον το 1888-89 που παίρνει το πρωτάθλημα αήττητη.

    Έξι ιδανικοί πρωταθλητές

    Τους 8 από τους 13 τίτλους η Άρσεναλ τους κέρδισε μεταπολεμικά.

    Το ρεκόρ το κατέχει η Λίβερπουλ με 18, στη δεύτερη βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ με 15, ενώ τα 13 πρωταθλήματα των "κανονιών" την φέρνουν στην τρίτη θέση.

    Η "αρμάδα" του Βενγκέρ, εκτός των οπαδών της ομάδας έτυχε και του ιδιαίτερου θαυμασμού και των αθλητικογράφων της "Γηραιάς Αλβιόνας".

    Και αυτό φαίνεται από την προτίμηση που έδειξαν στην κατάρτιση της ιδανικής ενδεκάδας του φετινού πρωταθλήματος.

    Έξι παίκτες των 'κανονιών", βρίσκονται μέσα στη σύνθεσή της με τους τρεις Γάλλους Ανρί, (παίκτης της χρονιάς για το 2004), Πιρέζ και Βιερά, να είναι μέσα στις πρώτες προτιμήσεις και να που πλαισιώνονται από τους Άγγλους Κάμπελ και Κόλ, και τον Καμερουνέζο Λόρεν.

    Την 11άδα συμπληρώνουν ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ολλανδός Φαν Νιστελρόι και ο τερματοφύλακας των "μπέμπηδων", ο Αμερικανός Χάουαρντ, ο επιθετικός της Νιουκάστλ Σίρερ, ο κεντρικός αμυντικός της Τσέλσι Τέρι, ενώ την "κλείνει" ο αρχηγός της Λίβερπουλ Τζέραρντ.

    [11] Διεθνή

    Αναμένονται αντιδράσεις Hi Tech ταυτότητες στη Βρετανία

    26/4/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μετά από απουσία 50 ετών θα γίνουν υποχρεωτικές οι ταυτότητες στη Βρετανία. Τα σχέδια για την εισαγωγή των ταυτοτήτων παρουσίασε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για καταστολή της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ παραδέχθηκε , πως αυτές οι ταυτότητες υψηλής τεχνολογίας δεν πρόκειται να προστατεύσουν τη χώρα από τρομοκρατικές επιθέσεις. Επίσης, προσέθεσε, πως αναμένεται να "δώσει μάχη" προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς, δε θα λείψουν οι αντιδράσεις από αντιτιθέμενους βουλευτές, καθώς και από οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες, καθώς στο παρελθόν, οι Βρετανοί ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν ταυτότητες μόνο στον πόλεμο. Τις τελευταίες υποχρεωτικές ταυτότητες κατήργησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1952.

    Άρχισαν οι πιλοτικές δοκιμές

    Σκοπός των ταυτοτήτων θα είναι να προστατεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να αποθαρρύνουν τη λαθρομετανάστευση και την οργανωμένη απάτη . Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εθνική βάση δεδομένων με τις διαστάσεις του προσώπου, φωτογραφίες της ίριδας και δακτυλικά αποτυπώματα των πολιτών.

    Δέκα χιλιάδες Βρετανοί προσήλθαν ως εθελοντές, προκειμένου να ελεγχθεί το τεχνολογικό κομμάτι των ταυτοτήτων, οι οποίες θα χορηγούνται σε εθελοντική βάση από το 2007 και έπειτα, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν αναμένεται να γίνουν υποχρεωτικές πριν από το 2013. Για να γίνουν υποχρεωτικές θα πρέπει να συμφωνήσουν και η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

    [12] Αθλητισμός

    Νίκη μέσα στη Μαδρίτη οε οε...!

    26/4/2004 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τι είναι μια νίκη μέσα στο "Μπερναμπέου" για την Μπαρτσελόνα; Συνώνυμο του τίτλου, ειδικά τώρα που τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος βρίσκεται μόνο πέντε βαθμούς από την κορυφή. Η ομάδα του Φρανκ Ράικαρντ επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 στο "SuperClassico" και χάρισε στους απανταχού οπαδού της την χαρά μετά από έξι χρόνια χωρίς νίκη στην Μαδρίτη. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Κλάιφερτ (57΄) και Τσάβι (86΄) ενώ η Ρεάλ είχε προηγηθεί με τον Σολάρι στο 54΄. Να σημειωθεί ότι οι γηπεδούχοι αγωνιζόντουσαν με δέκα παίκτες από το 69΄ όταν και αποβλήθηκε ο Φίγκο. Η Βαλένθια που έμεινε στην ισοπαλία (1-1) απέναντι στην Μπιλμπάο στο "Σαν Μαμές", ανέβηκε μόνη πρώτη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ενώ η Αθλέτικο βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην έξοδο στο Κύπελλο UEFA, αφού έχει ξεφύγει 4 βαθμούς από τις αντιπάλους της. Ύστερα από τις ήττες των Οσασούνα και Ατλέτικο Μαδρίτης, από τις Θέλτα και Εσπανιόλ, αντίστοιχα, οι Βιγιαρεάλ, (1-0 τη Μούρθια), Μάλαγα (1-1 με την Ντεπορτίβο), Σεβίλλη (4-4 με τη Σαραγόσα) και Μπέτις (2-1 την Σοσιεδάδ) ξαναμπήκαν δυναμικά στη διεκδίκηση της 6ης θέσης.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Εσπανιόλ-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-1, Μάλαγα-Λα Κορούνια 1-1, Θέλτα-Οσασούνα 1-0, Σανταντέρ-Αλμπαθέτε 0-2, Μπέτις-Σοσιεδάδ 2-1, Σαραγόσα-Σεβίλη 4-4, Βιγιαρεάλ-Μούρθια 1-0, Βαγιαδολίδ-Μαγιόρκα 1-3, Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 1-2, Αθλέτικ Μπιλμπάο-Βαλένθια 1-1.

    Βαθμολογία (σε 34 αγώνες) ------------------------- Βαλένθια 71, Ρεάλ Μαδρίτης 70, Μπαρτσελόνα 66, Λα Κορούνια 62, Αθλέτικ Μπιλμπάο 52, Οσασούνα 48, Ατλέτικο Μαδρίτης 48, Βιγιαρεάλ 47, Μάλαγα 47, Σεβίλη 46, Μπέτις 46, Αλμπαθέτε 40, Σοσιεδάδ 40, Μαγιόρκα 39, Σαραγόσα 39, Σανταντέρ 38, Βαγιαδολίδ 37, Εσπανιόλ 37, Θέλτα Βίγκο 36, Μούρθια 20.

    [13] Ιράκ

    Απειλούν και πάλι να σκοτώσουν Ιταλούς ομήρους

    26/4/2004 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα βιντεοταινία μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Aλ Αραμπίγια που δείχνει τους τρεις Ιταλούς, οι οποίοι κρατούνται στο Ιράκ και τους οποίους οι απαγωγείς απειλούν να σκοτώσουν μέσα σε πέντε ημέρες αν ο ιταλικός λαός δεν διαμαρτυρηθεί για την παρουσία ιταλικών στρατευμάτων στο Ιράκ. "Οργάνωση που αυτοαποκαλείται 'Πράσινη Ταξιαρχία' δήλωσε πως θα τους απελευθερώσει αν οργανωθούν στην Ιταλία διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή της χώρας σχετικά με το Ιράκ. Η οργάνωση δίνει διορία πέντε ημερών στους Ιταλούς για να οργανώσουν τις διαδηλώσεις, αλλιώς θα σκοτώσει τους ομήρους", μετέδωσε το Aλ Αραμπίγια, επικαλούμενο μήνυμα που ισχυρίζεται πως έλαβε από τους απαγωγείς.

    [14] Οικονομία

    2 δισ. ευρώ χρωστούν σε Ταμεία και προμηθευτές Ρυθμίσεις για τα χρέη των νοσοκομείων

    26/4/2004 5:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 6:28:54 μμ)

    Σε ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να προχωρήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο. Το θέμα των χρεών των νοσοκομείων θα τεθεί αύριο στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει μια νέα ρύθμιση των οφειλών αυτών και να θεσπίσει νέο σύστημα προμηθειών. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι τα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για κακοδιαχείριση. Επίσης, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο χρέος θα συνυπολογιστεί κατά τη διενεργούμενη δημοσιονομική απογραφή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομίας, το χρέος αυτό αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, κατά 200 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η καταγραφή του να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, το οποίο το 2003 διαμορφώθηκε στο 103% του ΑΕΠ.

    [15] Εσωτερικά

    Μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

    26/4/2004 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Εννέα ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Ιεραρχίας στη Μονή Πετράκη για την εκλογή των Μητροπολιτών των λεγόμενων Νέων Χωρών. Νέος μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης εξελέγη ο μέχρι σήμερα μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, με 49 ψήφους και ακολούθησε η εκλογή του αρχιμανδρίτη Νικόλαου Χατζηνικολάου στη θέση του νέου μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με 48 ψήφους. Νέος μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως εξελέγη με 48 ψήφους ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αβαγιανός, ενώ μητροπολίτης Κοζάνης εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαλεξίου με 38 ψήφους. Στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αποχωρήσεις καθώς από τη διαδικασία αποχώρησαν οι Μητροπολίτες Κορίνθου, Ηλείας, Καβάλας, Περιστερίου και Ζακύνθου.

    "Εκκλησιαστικό πραξικόπημα"

    Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι σχολιάζοντας την απόφαση του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου να εκλέξει η ίδια η Ιεραρχία τους μητροπολίτες που θα τοποθετηθούν στις χηρεύουσες μητροπόλεις έκαναν λόγο για "εκκλησιαστικό πραξικόπημα" και κατηγόρησαν τον Αρχιεπίσκοπο ότι οδηγεί την Εκκλησία της Ελλάδας σε περιπέτειες .

    Νωρίτερα, η πρόταση του κ. Χριστόδουλου είχε υπερψηφιστεί από την Ιερά Σύνοδο με οριακή πλειοψηφία παρά την αυστηρή προειδοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για διακοπή της "κοινωνίας" με τον Αρχιεπίσκοπο στην περίπτωση που προχωρήσει η εκλογή των μητροπολιτών.

    "Η Κυβέρνηση σέβεται και τιμά εξίσου το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επί του θέματος διατηρεί την ίδια θέση που είχε και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε, επίσης, πως οι διατάξεις του καταστατικού Χάρτη είναι σαφείς και πρέπει να εφαρμοστούν με αμοιβαία κατανόηση και καλή θέληση, η οποία, εφόσον επιδειχθεί εκατέρωθεν, μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Άνθιμος νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

    Υπερψηφίστηκε η πρόταση Χριστόδουλου από την Ιεραρχία

    [16] Αθλητισμός

    "Μαυρίλα" στον Ολυμπιακό

    26/4/2004 6:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 7:04:41 μμ)

    Από τον παράδεισο στην κόλαση βρέθηκαν την Κυριακή παίκτες και οπαδοί του Ολυμπιακού, που είδαν μέσα σε 90΄λεπτά την ομάδα τους πρώτα να βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά να πηγαίνει για μπαράζ με τον ΠΑΟ και τέλος να μένει με την πίκρα του δεύτερου, αφού το παιχνίδι που θα έκρινε τον τίτλο έληξε με νίκη των "πράσινων". Η απογοήτευση ήταν έκδηλη τόσο στα μάτια των παικτών όσο και των οπαδών της ομάδας που δεν μπορούσαν να χωνέψουν την διακύμανση του σκορ στην Τούμπα. Το γκολ του Ολισαντέμπε στην εκπνοή του αγώνα της Τούμπας, "πάγωσε" τη Ριζούπολη και όλο τον Πειραιά.

    Ελπίζουν για τον τίτλο στον Ολυμπιακό

    Μοιραία οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, αμέσως μετά τη λήξη του δικού τους αγώνα με τον Πανιώνιο, μπήκαν στα αποδυτήρια με τα κεφάλια κάτω.

    Το γεγονός δεν μπορούσε να μην γίνει αντιληπτό από τον τεχνικό της ομάδας Νίκο Αλέφαντο. που επί τόπου προσπάθησε να ζεστάνει την ατμόσφαιρα.

    "Είστε παικταράδες όλοι, μη βλέπω κεφάλια κάτω", φώναξε και συνέχισε: "Σήμερα παίξατε καλά και νικήσατε. Δείξατε ποια είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Εχουμε τρεις αγώνες και το Κύπελλο'.

    Στην πειραϊκή ομάδα πάντως, όλοι παραδέχονται πως η νίκη του Παναθηναϊκού έφερε τον αιώνιο αντίπαλό τους αγκαλιά με τον τίτλο του πρωταθλητή, όμως λένε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη.

    Γι' αυτό θα προσπαθήσουν να νικήσουν τα τρία ματς που απομένουν, με Χαλκηδόνα εκτός έδρας, με Αιγάλεω και Αρη εντός έδρας και θα περιμένουν μήπως και "στραβοπατήσει" ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός σε κάποιο από τα δικά του παιχνίδια.

    Άλλωστε αυτό εννοούσε και ο Τάσος Πάντος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όταν είπε: "Όσο ζω, ελπίζω".

    Ενδιαφέρον Ναϊμέγκεν για Κούζμπα

    Την ίδια ώρα και παρά την ανόητη αποβολή του ο Μάρτσιν Κούζμπα κέρδιζε πόντους με την εμφάνιση του.

    Οι άνθρωποι της Ναϊμέγκεν που βρέθηκαν στις εξέδρες της Ριζούπολης για να παρακολουθήσουν, φάνηκε να φεύγουν ικανοποιημένοι από το γήπεδο και οι πληροφορίες ανέφεραν πως θα έχουν νέα συνάντηση με τον Πολωνό άσο, ώστε να προχωρήσει το θέμα της μεταγραφής του.

    Ομως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Ολυμπιακός θα αφήσει τον παίκτη να φύγει, παρ' όλο που μέχρι πρότινος αυτό έδειχνε να είναι το πιθανότερο, καθώς η διοίκηση σκέπτεται πλέον να τον κρατήσει, αφού δεν κοστίζει πολύ και δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση στην επιθετική γραμμή της ομάδας.

    Ο ίδιος ο Κούζμπα, με δηλώσεις του, παραδέχτηκε ότι γνωρίζει για το ενδιαφέρον της Ναϊμέγκεν, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο την πληροφορία που ήθελε τους Ολλανδούς να έχουν επαφή μαζί του την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. μετά το ματς του Κυπέλλου με την Καστοριά), ωστόσο πρόσθεσε με τρόπο κατηγορηματικό ότι θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό.

    Ενδιαφέρον για Ζαράτε

    Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό site "Soccer Age", ο Ολυμπιακός έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον 26χρονο Αργεντίνο επιθετικό Ρολάντο Ζαράτε.

    Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, η ελληνική ομάδα βρίσκεται στο κυνήγι του άσου της Βελέζ Σάρσφιλντ και θα επιδιώξει συνάντηση μαζί του τις προσεχείς εβδομάδες.

    Ο Ζαράτε γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1978 και αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πρώτους σκόρερ του Πρωταθλήματος.

    Ωστόσο το προηγούμενο πέρασμά του από την Ευρώπη δεν είχε στεφθεί με επιτυχία. Αρχικά τον είχε αποκτήσει η Ρεάλ, αλλά αγωνίστηκε σε ελάχιστα παιχνίδια, στη συνέχεια πήγε στη Μούρθια και από εκεί στη σκοτσέζικη Λίβινγκστον, για να επιστρέψει πέρυσι στην πατρίδα του.

    [17] Ιράκ

    Για την επίθεση στον πετρελαϊκό σταθμό της Βασόρας Νέα ανάληψη ευθύνης από την Αλ Κάιντα

    26/4/2004 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 7:05:38 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανακοίνωση που φέρεται να ανήκει στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα αναφέρει ότι η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε με πλοιάριο κατά τερματικού σταθμού φόρτωσης πετρελαίου στη Βασόρα το Σάββατο. "Σας μεταφέρουμε καλές ειδήσεις, τα αδέλφια σας με τις βάρκες τους στόχευσαν κατά πετρελαιοφόρων στη Μίνα α-Άμικ και στη Μίνα αλ-Μπάκρ", αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι και δημοσιεύτηκε στην ισλαμική ιστοσελίδα Μουντάντα αλ-Ανσάρ. Ο τερματικός πετρελαϊκός σταθμός της Βασόρας, περισσότερο γνωστός ως Μίνα αλ-Μπακρ, προμηθεύει το 85% του ιρακινού αργού πετρελαίου προς εξαγωγή. Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα της ανακοίνωσης στην ισλαμική αυτή ιστοσελίδα, η οποία συνήθως φιλοξενεί ανακοινώσεις που αποδίδονται στην οργάνωση Αλ Κάιντα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρομοκρατική επίθεση σε πετρελαϊκό σταθμό

    [18] Διεθνή

    Αρνείται βοήθεια από τρίτους η Πιονγιάνκ Παιδιά τα περισσότερα θύματα στη Β. Κορέα

    26/4/2004 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Ξεπέρασαν τους 160 οι νεκροί και τους 1300 οι τραυματίες από την έκρηξη των δυο τρένων στην πόλη Ριοντσόν της Βορείου Κορέας. Το καθεστώς της Πιονγιάνκ, αδυνατεί να προσφέρει στους τραυματίες τις απαιτούμενες ιατρικές υπηρεσίες, εμμένει ωστόσο πεισματικά να αρνείται βοήθεια από τρίτες χώρες, όπως από τη Νότιο Κορέα και την Κίνα. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο επαρχιακό νοσοκομείο Σινουίτσου της πόλης, όπου μεταφέρθηκε ο κύριος όγκος των τραυματιών, είναι απερίγραπτη. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μικρά παιδιά, αφού το σχολείο τους ήταν το πρώτο που δέχτηκε το ωστικό κύμα της έκρηξης. Τα περισσότερα έχασαν και τα δυο τους μάτια ενώ άλλα φέρουν σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι. Το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να τους προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και όπως περιγράφουν οι γιατροί, η κατάσταση είναι χαοτική, με τα παιδιά να ουρλιάζουν από τους πόνους.

    [19] Ιράκ

    "Η εξουσία χτύπησε κατακέφαλα τους Αμερικανούς"

    26/4/2004 7:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σκληρή κριτική άσκησε ο Χορστ Κέλερ, που προαλείφεται για νέος πρόεδρος της Γερμανίας, στην κυβέρνηση Μπους και την πολιτική που ακολουθεί στο Ιράκ καταγγέλλοντας τα "σοβαρά λάθη" των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο κ. Κέλερ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει αποστάσεις, και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα στο Ιράκ "πρέπει να κερδίσει την ειρήνη". Ο πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εγκατέλειψε το αξίωμα αυτό προκειμένου να μπορεί, στις 23 Μαΐου, να εκλεγεί από το γερμανικό κοινοβούλιο πρόεδρος της Γερμανίας, επέκρινε τη Ουάσινγκτον για "έλλειψη στρατηγικής" μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ενώ παράλληλα επισήμανε με τρόπο αρνητικό "την αλαζονεία" που οι Αμερικανοί δείχνουν σήμερα στο Ιράκ. "Η εξουσία χτύπησε κατακέφαλα τους Αμερικανούς", σχολίασε ο Κέλερ προσθέτοντας ότι "αυτό δεν συνιστά λόγο για να αντιμετωπίζονται οι Αμερικανοί με εκνευρισμό". Οι επικρίσεις του κ. Κέλερ διατυπώθηκαν τη στιγμή που το Βερολίνο επιχειρεί να αποκαταστήσει το δυσμενές κλίμα στις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον, που ανέκυψαν με την εναντίωση της γερμανικής κυβέρνησης στον πόλεμο του Ιράκ. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις Κέλερ λέγοντας: "το λεξιλόγιο του κ. Κέλερ δεν είναι αυτό της κυβέρνησης".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 April 2004 - 16:52:01 UTC