Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακαναλική συνέντευξη Τύπου Τ. Παπαδόπουλου "Δεν πεθαίνει το σχέδιο
  • [02] Ομιλία Αλογοσκούφη στο ΣΒΒΕ
  • [03] Συνεργασία ΕΡΤ - NOVA
  • [04] Αναζητούν τους δράστες της επίθεσης στο Ριάντ
  • [05] Επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος κατά Παλαιστινίων
  • [06] Περί τους 3.000 οι νεκροί και οι τραυματίες Άγνωστο το μέγεθος της
  • [07] Ερωτευμένος ρινόκερος φλερτάρει ...αυτοκίνητο Ρενό-κερος!
  • [08] Σημαντικές απώλειες και από τις δύο πλευρές Εκατοντάδες τα θύματα στη
  • [09] Ποδοσφαιρική ήττα μετά κλασικής μουσικής!

    [01] Κυπριακό

    Διακαναλική συνέντευξη Τύπου Τ. Παπαδόπουλου "Δεν πεθαίνει το σχέδιο Ανάν"

    23/4/2004 12:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 7:26:45 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μόλις ένα 24ωρο απέχουν τα κρίσιμα δημοψηφίσματα του Σαββάτου για την έγκριση ή μη του σχεδίου Ανάν. Την εκτίμηση ότι δεν πεθαίνει το σχέδιο Ανάν, σε περίπτωση ενός "Όχι", εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος στην χθεσινή διακαναλική συνέντευξή του, τονίζοντας ότι "τέτοια σχέδια αναβιώνουν και αναπαράγονται". Επίσης, απέρριψε τις αιτιάσεις Φερχόιγκεν, λέγοντας ότι δεν υποσχέθηκε πως θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση. Ολοκληρώθηκαν και οι εκστρατείες των κομμάτων της Κυπρου για το σχέδιο Ανάν. Χθες, το ΑΚΕΛ είπε το τελικό "Όχι", με την επισήμανση όμως από τον κ. Χριστόφια ότι η θέση του υπαγορεύτηκε για να αποτραπεί η ανατίναξη στον αέρα της λύσης κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της, να αναβληθεί το δημοψήφισμα και να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά την 1η Μαΐου, ούτε σκέψη για νέα προσπάθεια, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    "Οι συνέπειες θα είναι αναστρέψιμες"

    Στη διακαναλική συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε, ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε την αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι δεν προσφέρει μία βιώσιμη λύση, και τόνισε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πρόνοιες που ενώ προάγουν την πολιτική ισότητα, την ανάγουν σε αριθμητική ισότητα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε τις αιτιάσεις που απηύθυνε εναντίον του ο επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, λέγοντας ότι ο ίδιος υπέγραψε μόνο τη συνθήκη προσχώρησης και δεν υποσχέθηκε ότι θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του και στην άποψη που διατυπώνεται περί απομόνωσης της Κύπρου.

    Επίσης, είπε ότι θα αγωνιστεί για να απολαύσουν τα οφέλη της ένταξης και οι Τουρκοκύπριοι, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταρτίσει τα σχέδια για την επόμενη ημέρα και εκτίμησε ότι σε περίπτωση ενός "Όχι" δεν πεθαίνει το σχέδιο Ανάν και ότι οι συνέπειες θα είναι αναστρέψιμες.

    Τέλος, ο κ.Παπαδόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχουν καταπατηθεί ανθρώπινα δικαιώματα, ότι έχει παραβιαστεί η εκλογική νομοθεσία και ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για μια χούφτα ψήφους μας καταγγέλλουν στην ΕΕ.

    Δεν υπάρχει σκέψη για νέα προσπάθεια, λένε οι ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά την 1η Μαΐου. "Όλα έχουν ήδη συζητηθεί. Δεν υπάρχει σχέδιο Β, δεν υπάρχει η επιλογή της επιστροφής στη διαπραγμάτευση, ούτε σκέψη για νέα προσπάθεια" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, και συνέχισε: "Όλα έχουν εξεταστεί με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά". Κατά συνέπεια, εκτίμησε, δεν μπορούμε αίφνης να επιστρέψουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να πούμε: "Θεωρώ ότι αυτό δεν ρεαλιστικό. Όχι, δεν σχεδιάζεται και δεν αναμένεται τίποτε τέτοιο".

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σημείωσε ότι το ρωσικό "τεχνικό βέτο" δεν εκφράζει αντίρρηση ως προς την ουσία του ψηφίσματος, αλλά μόνο ως προς την διαδικαστική πλευρά για το αν θα έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πριν ή μετά τα δημοψηφίσματα, γεγονός που διατηρεί την προοπτική έγκριση του ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ, αν υπάρξει αποδοχή του σχεδίου Ανάν.

    Σχολιάζοντας επισημάνσεις δημοσιογράφου που ερμήνευσε το ρωσικό βέτο ως προειλημμένη απόφαση, λόγω της πρόσφατης επίσκεψης του Κυπρίου Υπ. Εξωτερικών στη Μόσχα, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνονται τα πράγματα. Δεν πρέπει να υποτιμάται, σημείωσε, η σημασία των δημοψηφισμάτων, διότι προσφέρουν μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να απολεσθεί.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καταγγελίες περί περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης. "Θέλω να σημειώσω την ανησυχία μας ότι ο λαός στο νησί δεν γίνεται αποδέκτης όλου του φάσματος των απόψεων, διότι η Κυπριακή Τηλεόραση επιβάλλει περιορισμούς στη μετάδοση δηλώσεων διεθνών παραγόντων για το σχέδιο. Κατά συνέπεια πολλά γεγονότα και πληροφορίες δεν μεταδίδονται, εγείροντας ερωτηματικά περί της ελευθερίας των ΜΜΕ. Νομίζω π.χ. ότι οι δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Φερχόϊγκεν δεν έχουν μεταδοθεί και το πρόβλημα εντοπίζεται στη δημόσια κυπριακή τηλεόραση. Πάρα πολλές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ωστόσο, μεταδόθηκαν από σταθμούς που εκπέμπουν στην Ελλάδα και στην Ε/Κ πλευρά".

    Ερωτηθείς, τέλος, αν θεωρεί τη διχοτόμηση μόνιμη, σε περίπτωση επικράτησης του "όχι" και αν συνεπώς, εφόσον δεν υπάρχει σχέδιο Β, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν ανοικτά στο διηνεκές την αποστολή του ΟΗΕ στο νησί, σημείωσε ότι "στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να εικοτολογούν για το τι θα συμβεί αν επικρατήσει το "όχι", αλλά να ενθαρρύνουν τον κυπριακό λαό να δει τα οφέλη που προκύπτουν από το σχέδιο Ανάν.

    Σολάνα: "Δεν απειλώ κανένα"

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρένο φτάνει και αν δεν επιβιβαστείς, ίσως να μην επανέλθει. Υπάρχει χρυσή ευκαιρία να επανενωθεί το νησί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση. Όσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί ως τίποτε να μη συνέβη, κάνουν τη λάθος ανάλυση", δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με το γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο κ. Σολάνα τόνισε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία πως υποστηρίζουμε το "Ναι" στο σχέδιο, στο δημοψήφισμα".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι ακριβώς εννοεί με την "προειδοποίησή" του, που ερμηνεύεται ως "απειλή" επεσήμανε ότι ε:ίπα ανοιχτά ότι όσοι νομίζουν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει αν αποτύχει το δημοψήφισμα, σημαίνει ότι ο λαός και οι ηγέτες κάποιας από τις κοινότητες δεν υποστηρίζουν τη προσπάθεια του ΓΓ και την επόμενη μέρα δεν θα είναι τα πράγματα όπως ήταν. Ελπίζουμε να επικρατήσει το "Ναι" και να έχουμε μία ενωμένη Κύπρο και την ίδια στιγμή μέρος της ΕΕ".

    Σε ερώτηση, αν μετά τις "απειλές" του, η Κύπρος θα μπορέσει να συνεργαστεί με την ΕΕ, δήλωσε: "Δεν απειλώ κανένα. Απλά λέω αυτά που νομίζουμε ότι θα συμβούν. Στο τέλος της μέρας, αν το νότιο τμήμα πει όχι και το βόρειο ναι, η σχέση με το άλλο τμήμα πρέπει επίσης να γίνει διαφορετική. Δεν μπορούν να αφεθούν για πάντα στο κρύο".

    Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι η κατοχή στην Κύπρο δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατοχή στην Παλαιστίνη.

    Συναντήσεις Μολυβιάτη με πρέσβεις ΗΠΑ - Βρετανίας

    Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε χθες με το Ρώσο πρέσβη, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως το βέτο της χώρας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας είχε χαρακτήρα τεχνικό και σκοπός της Μόσχας είναι να διεξαχθούν ελεύθερα και χωρίς παρεμβάσεις τα δημοψηφίσματα.

    Σήμερα, ο κ. Μολυβιάτης θα έχει συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    "Να μην εγκαταλειφθεί το Κυπριακό εάν το δημοψήφισμα του Σαββάτου βγάλει ΟΧΙ", επεσήμανε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    Πορείες διαμαρτυρίας σε Κύπρο και Αθήνα

    Την Πέμπτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα συλλαλητήριο των υποστηρικτών του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα του Σαββάτου. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία. Χθες το απόγευμα τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις διαδήλωσαν υπέρ του ΟΧΙ στην πλατεία Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς και ο γιος του Σερντάρ, καθώς και πολλοί πολιτικοί από την Τουρκία μεταξύ τους και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας κατά του σχεδίου Ανάν, μέλη διαφόρων αριστερών οργανώσεων. Τη διαδήλωση διοργάνωσαν το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα και το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στις 7 το βράδυ (Πέμπτη) στα Προπύλαια και μία ώρα αργότερα με πανό και συνθήματα κατά του σχεδίου Ανάν, ξεκίνησαν πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην αμερικανική πρεσβεία γύρω στις 9:30 όπου παρέμειναν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα και διαλύθηκαν ήρεμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελικό "Όχι" από το ΑΚΕΛ

    [02] Οικονομία

    Ομιλία Αλογοσκούφη στο ΣΒΒΕ

    22/4/2004 11:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 11:43:33 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στη δημιουργία προοδευτικής κλίμακας φορολογίας εισοδήματος που θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Τις βασικές κατευθύνσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης παρουσίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Οι οκτώ άξονες

    Η φορολογική μεταρρύθμιση θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο και θα έχει τους βασικούς άξονες:

    την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας τη δημιουργία ενός νέου τρόπου πραγματοποίησης των φορολογικών ελέγχων, που όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης θα ενισχύσει τη διαφάνεια τη μείωση στο 25% των φορολογικών συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των ΑΕ και των ΕΠΕ τα οποία επανεπενδύονται τη μείωση στο 20% του συντελεστή φορολογίας των ΟΕ, των ΕΕ, και των δικηγορικών και συμβολαιογραφικών εταιριών τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής την παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων την απλότητα και τη μακροχρόνια σταθερότητα.

    [03] Αθήνα 2004

    Συνεργασία ΕΡΤ - NOVA

    23/4/2004 (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 12:07:14 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Έξι νέα ολυμπιακά κανάλια δημιουργεί η ΕΡΤ για την πληρέστερη δυνατή κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία θα μεταδίδονται αποκλειστικά από την ψηφιακή πλατφόρμα της NOVA. Τα πέντε απ' αυτά τα κανάλια θα μεταδίδουν όλα τα αγωνίσματα στην πλήρη εξέλιξή τους, με κάθε λεπτομέρεια και δυνατή πληροφορία, ενώ το έκτο θα δίνει τα κυριότερα στιγμιότυπα της προηγούμενης ημέρας. Τα νέα αυτά κανάλια θα μπορούν να τα παρακολουθούν οι συνδρομητές της NOVA, θα εκπέμπουν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και θα είναι συμπληρωματικά του προγράμματος που θα εκπέμπουν σε ελεύθερη λήψη η ΕΤ1, η ΝΕΤ και η ΕΤ3.

    Ενδεικτικά, το κάθε ένα καινούριο ολυμπιακό κανάλι θα μεταδίδει:

    Μπάσκετ, τέννις, μπητς βόλλεϋ Βόλλεϋ, άρση βαρών, μποξ Κωπηλασία, πινγκ πονγκ, τζούντο Αγώνες ποδοσφαίρου, ταε κβο ντο, υδατοσφαίριση. Χάντμπωλ, καταδύσεις, αγώνες ποδοσφαίρου, σοφτμπωλ Στιγμιότυπα όλων των αγωνισμάτων της προηγούμενης ημέρας.

    Πρόκειται για μια εξαιρετική καινοτομία της ΕΡΤ, αφού θα αξιοποιηθούν οι τεχνικές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τηλεόραση μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα της NOVA.

    Τη μοναδική αυτή τηλεοπτική εμπειρία θα ενισχύσει άλλη μια δυνατότητα της ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος, με την οποία ο τηλεθεατής θα έχει άμεση, έγκυρη και πλήρη ενημέρωση του ημερήσιου προγράμματος όλων των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [04] Διεθνή

    Αναζητούν τους δράστες της επίθεσης στο Ριάντ

    23/4/2004 7:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 7:48:52 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έφοδο στο προάστιο της Τζέντας, Ουμ Αλ Κούρα πραγματοποίησαν χθες οι άνδρες της σαουδαραβικής αστυνομίας, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού, που έχουν εξαπολύσει για τον εντοπισμό των υπευθύνων της προχθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο Ριάντ, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 144. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στόχος της επιχείρησης ήταν μια ομάδα υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, που κρύβονταν σε συγκρότημα κατοικιών. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας σημειώθηκε πυκνή ανταλλαγή πυρών, με συνέπεια τρεις ένοπλοι να σκοτωθούν, ένας να τραυματισθεί και δύο να συλληφθούν.

    Κυνηγητό στους δρόμους της Τζεντα

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ανταλλαγή πυρών έγινε σε τρία διαφορετικά σημεία στην ανατολική Τζέντα. Στην περιοχή Σόλα, ένοπλοι τραυμάτισαν έναν οδηγό προσπαθώντας να τού αρπάξουν το αυτοκίνητό του, πριν διαφύγουν σε οικοδομή, απ όπου άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που παρακολουθούσαν το επεισόδιο.

    Στο μεταξύ ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, Σεϊχης Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντάλα αλ-Σέιχ, καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στο Ριάντ, λέγοντας πως οι υπεύθυνοι "θα καούν στην κόλαση", αφού "η άδικη δολοφονία ενός Μουσουλμάνου είναι το χειρότερο έγκλημα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρακλάδι της Αλ Κάιντα ευθύνεται για το μακελιό

    [05] Διεθνή

    Επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος κατά Παλαιστινίων

    23/4/2004 7:54:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δύο πολιτικά στελέχη της Φάταχ, του Γιάσερ Αραφάτ και ένα μέλος των "Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" δολοφονήθηκαν στην Καλκιλίγια της Δυτικής Όχθης από Ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Οι τρεις άνδρες βρέθηκαν στο στόχαστρο "ειδικής μονάδας" Ισραηλινών κομάντος που μπήκαν στην πόλη με συμβατικό αυτοκίνητο, ντυμένοι όπως οι Παλαιστίνιοι. Από τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα, έχουν σκοτωθεί 3.936 άνθρωποι, από τους οποίους οι 2.967 είναι Παλαιστίνιοι και οι 899 Ισραηλινοί.

    [06] Διεθνή

    Περί τους 3.000 οι νεκροί και οι τραυματίες Άγνωστο το μέγεθος της καταστροφής στη Β. Κορέα

    23/4/2004 8:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 10:38:52 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - REUTERS - ASSOCIATED PRESS - BBC

    Περισσότερες από 24 ώρες έχουν περάσει από τη μετάδοση της είδησης για τη σύγκρουση δύο τρένων φορτωμένων με εύφλεκτο υλικό στην περιοχή Ριονγκτσον της Βόρειας Κορέας, ένα περιστατικό για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι αποτελεί ένα από τα πλέον πολύνεκρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στη σύγχρονη ιστορία. Οι υπάρχουσες πληροφορίες από νοτιοκορεατικά μέσα κάνουν λόγο για 3.000 νεκρούς και τραυματίες, αλλά η κυβέρνηση της Πιονγιανγκ εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος. Πάντως, ο Νοτιοκορεάτης Υπουργός Ενοποίησης κατά την πρώτη επίσημη ενημέρωση που παραχώρησε μίλησε για μεγάλο αριθμό θυμάτων, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να πει συγκεκριμένα νούμερα και διευκρίνισε ότι η σύγκρουση των τρένων οφείλεται σε ατύχημα. Στο μεταξύ, ακόμη και τώρα δεν έχει υπάρξει, από πλευράς της Βόρειας Κορέας, καμιά επίσημη επιβεβαίωση για την τραγωδία, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Ερυθρού Σταυρού, στην πρωτεύουσα της χώρας πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων της διεθνούς οργάνωσης για να αξιολογηθεί η κατάσταση, καθώς η βορειοκορεατική κυβέρνηση τους απηύθυνε αίτημα για βοήθεια. Τη ίδια ώρα, τόσο η Κίνα, που επιβεβαίωσε ότι πολίτες της βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, όσο και η Νότια Κορέα, δηλώνουν έτοιμες να παράσχουν βοήθεια μόλις τους ζητηθεί.

    Σε ετοιμότητα Νότια Κορέα και Κίνα για παροχή βοήθειας

    Το αίτημα για βοήθεια προς τον Ερυθρό Σταυρό αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι στην περιοχή Ριονγκτσον έχει γίνει μεγάλη καταστροφή.

    Επίσης, οι Κινέζοι γιατροί στην πόλη Νταντονγκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, έλαβαν εντολές να είναι έτοιμοι για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση που ζητηθεί από την Πιονγιανγκ. "Μας είπαν μόνο ότι υπάρχουν χιλιάδες νεκροί ή τραυματίες", δήλωσε ένας γιατρός στην πόλη Νταντόνγκ.

    Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες, αλλά οι πηγές τις οποίες επικαλούνται τα Νοτιοκορεατικά και τα Κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως στην πόλη Ριονγκτσον, όπου ζουν 130.000 άνθρωποι, έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, Yonhap μεταδίδει ότι η περιοχή όπου συγκρούσθηκαν τα δύο τρένα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι επικοινωνίες εκεί έχουν διακοπεί. "Ο σταθμός της Ριονγκτσον μοιάζει σαν βομβαρδισμένος. Είδαμε συντρίμμια να εκτοξεύονται ψηλά στον ουρανό," ανέφερε στο Yonhap αυτόπτης μάρτυρας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα μετά τη σύγκρουσε προκλήθηκε διαρροή νιτρικού αμμωνίου .

    Στη Νότια Κορέα, ο εκτελών χρέη προέδρου, Γκο Κουν έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι έτοιμες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής.

    Από τη Σεούλ, ο Νοτιοκορεάτης Υπουργός Ενοποίησης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει τη Βόρεια Κορέα.

    Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι από την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στη Βόρεια Κορέα και την ισχυρότατη έκρηξη που προκλήθηκε σκοτώθηκαν δύο Κινέζοι πολίτες και 12 τραυματίσθηκαν , από τους οποίους οι δύο σοβαρά. Στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι εξαιτίας της έκρηξης ισοπεδώθηκαν περισσότερα από 20 σπίτια Κινέζων που ζουν στην περιοχή Ριονγκτσον. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ακόμα στην ανακοίνωσή τους ότι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και ήδη έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας στην πρεσβεία της Κίνας στην Πιονγιάνγκ.

    Στην εκδοχή του ατυχηματος οδηγούν οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια

    Οι δύο αμαξοστοιχίες που μετέφεραν βενζίνη και υγροποιημένο αέριο συγκρούστηκαν σε σιδηροδρομικό σταθμό πολύ κοντά στα σύνορα της χώρας με την Κίνα. Μάλιστα σύφωνα με εφημερίδα της Σεούλ ενδέχεται να συγκρούστηκαν κοντά σε χώρο αποθήκευσης υγραερίου.

    Κι ενώ τα ερωτηματικά παραμένουν για το κατά πόσο είναι σύμπτωση το γεγονός ότι από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ριονγκτσον, είχε περάσει εννέα ώρες νωρίτερα ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, επιστρέφοντας από την Κίνα, όπου πραγματοποιούσε μυστική επίσκεψη, ωστόσο οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας της Νότιας Κορέας κλίνουν περισσότερο προς την εκδοχή του ατυχήματος και όχι στο σενάριο της απόπειρας δολοφονίας. "Επειδή η έκρηξη έγινε αρκετές ώρες μετά τη διέλευση του Κιμ πιστεύουμε ότι πρόκειται απλά για ένα δυστύχημα", ανέφερε η ίδια πηγή που επικαλέστηκε ανωνυμία στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία στη Βόρεια Κορέα

    [07] Διάφορα

    Ερωτευμένος ρινόκερος φλερτάρει ...αυτοκίνητο Ρενό-κερος!

    23/4/2004 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Όλοι γνωρίζουμε το ρητό που λέει ότι ο έρωτας είναι τυφλός αλλά η περίπτωση του ρινόκερου της ιστορίας μας πρέπει να ξεπερνά κάθε φαντασία. Ένας αρσενικός ρινόκερος βάρους δύο τόνων, ο Σάρκα, που ζει σε ένα πάρκο σαφάρι στη Βρετανία, προσέφερε ένα πρωτοφανές θέαμα και μια μοναδική εμπειρία σε παρέα φίλων που επισκέφθηκαν με το αυτοκίνητό τους το πάρκο για να δουν από κοντά τα άγρια ζώα. Όταν ο Ντέιβ Άλσοπ σταμάτησε το αυτοκίνητό του για να τραβήξει αυτός και οι φίλοι του φωτογραφίες του ρινόκερου την ώρα που ζευγάρωνε με τη θηλυκή Τρίκσι, ο 12χρονος Σάρκα στη θεά του εντυπωσιακού αυτοκινήτου της παρέας, μάρκας Ρενό Λαγκούνα, παράτησε στα κρύα του λουτρού τη φιλενάδα του και πλησίασε το αυτοκίνητο.

    Ο Σάρκα είναι ...οικογενειάρχης

    Αφού το περιεργάστηκε, προτίμησε για ταίρι του το Ρενό και σκαρφάλωσε πάνω του στραπατσάρωντας τις πόρτες και σπάζοντας τους πλαϊνούς καθρέφτες πριν ο οδηγός βάλει μπρος το αυτοκίνητο το οποίο ο ρινόκερος άρχισε να κυνηγάει !

    Ο έντρομος οδηγός μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Sun περιέγραψε τη μοναδική εμπειρία που είχε από το ζευγάρωμα με το ρινόκερο. "Ήταν μεγαλόσωμος και εμφανώς ερεθισμένος" είπε ο Άλσοπ περιγράφοντας το σύντομο φλερτ του ρινόκερου με το αυτοκίνητό του. "Πλησίασε το όχημα και το μόνο πράγμα που ξέρω είναι ότι το αυτοκίνητο άρχισε να κουνιέται σαν τρελό".

    Εκπρόσωπος του πάρκου West Midland Safari Park, που βρίσκεται στα δυτικά του Μπέρμινγχαμ, σχολιάζοντας το γεγονός, προσπάθησε να καλύψει το φιλοξενούμενο του πάρκου λέγοντας ότι οι ρινόκεροι δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνα ζώα και εκθειάζοντας τις αρετές του πρόσθεσε ότι ο Σάρκα είναι ο γόης του πάρκου καθώς έχει μεγάλη επιτυχία στους θηλυκούς ρινόκερους του πάρκου και ότι είναι οικογενειάρχης καθώς είναι ο πατέρας δύο μικρών ρινόκερων.

    Σχετικά Links:

    West Midland Safari Park

    Sun

    [08] Ιράκ

    Σημαντικές απώλειες και από τις δύο πλευρές Εκατοντάδες τα θύματα στη Φαλούτζα

    23/4/2004 10:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 11:03:11 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε πολλές εκατοντάδες ανέρχονται τα θύματα στη Φαλούτζα από τις αρχές Απριλίου οπότε οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την έναρξη του αποκλεισμού της πόλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της χώρας, Χονταγίρ Αμπάς, 271 Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους και 793 έχουν τραυματιστεί. Ο Αμπάς είπε ότι οι πηγές που έχουν δώσει τα στοιχεία είναι αξιόπιστες καθώς βασίζονται σε νοσοκομειακές και ιατρικές πηγές. Την ίδια περίοδο, 305 σκοτώθηκαν και 1260 τραυματίστηκαν σε όλο το Ιράκ κυρίως σε συγκρούσεις μεταξύ Σιιτών ανταρτών και συμμαχικών δυνάμεων. Ιρακινοί μεσολαβητές, που μετέβησαν στη Φαλούτζα για να διαπραγματευτούν την κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν ότι οι νεκροί στην πόλη ξεπερνούν τους 600 οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στη Φαλούτζα σκοτώθηκαν πάνω από 100 Αμερικανοί πεζοναύτες.

    [09] Διάφορα

    Ποδοσφαιρική ήττα μετά κλασικής μουσικής!

    23/4/2004 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Έναν πρωτότυπο τρόπο εκφοβισμού βρήκε Ρουμάνος ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας για να αναγκάσει την ομάδα του να κερδίσει στον επόμενο αγώνα. Ο Ντίνελ Στάικου, ιδιοκτήτης της Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα, απείλησε τους παίκτες του ότι σε περίπτωση ήττας δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Αντίθετα, θα τους επιβάλλει την ποινή της παρακολούθησης μίας συναυλίας κλασικής μουσικής με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα είναι πραγματικά δύσκολο να το υποστεί ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής. "Εάν στους παίκτες δεν αρέσει η ζωηρή ατμόσφαιρα του γηπέδου, θα πρέπει να αντέξουν την ηρεμία ενός δίωρου κοντσέρτου", είπε ο Στάικου δικαιολογώντας την απόφασή του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 April 2004 - 8:53:48 UTC