Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικίνδυνη η εφαρμογή σε ανθρώπους Ποντίκι με δυο μαμάδες
  • [02] Απόψε ολοκληρώνονται οι εκστρατείες Τελικό "Όχι" από το ΑΚΕΛ
  • [03] Ο ύπνος ωφελεί τη μάθηση
  • [04] Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Μείωση της ανεργίας το 2003
  • [05] Παίζει στον τελικό Κυπέλλου Τρεις αγωνιστικές σε Ζιοβάνι-Κυργιάκο
  • [06] Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στη Βόρειο
  • [07] Μέτρα για τις μεταφορές των Αθηναίων
  • [08] Δυο Ελβετοί κι ένας Αμερικανός αφέθηκαν ελεύθεροι Νέες απελευθερώσεις
  • [09] Στο 37% οι υπερβάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [10] "Δε θα επιδιώξουμε τη ρεβάνς στις Ευρωεκλογές"
  • [11] Συνάντηση Παπανδρέου - Αγγελοπούλου
  • [12] Νέο ύποπτο κρούσμα Επανακάμπτει το SARS
  • [13] Από Δευτέρα η απάντηση της ENIC
  • [14] Από Παρασκευή 23/4 μέχρι και τη Δευτέρα 26/4 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
  • [15] Ο Ζιντάν κορυφαίος της Ευρώπης
  • [16] Βίαια επεισόδια στην Αλβανία
  • [17] Δυο μετάλλια η Ιωαννίδη
  • [18] Νέο ΔΣ στην Εθνική Τράπεζα

    [01] Τεχνολογία

    Επικίνδυνη η εφαρμογή σε ανθρώπους Ποντίκι με δυο μαμάδες

    22/4/2004 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Επιστημονική Επιθεώρηση "Nature"

    Μήπως τελικά τα θηλυκά θηλαστικά δεν χρειάζονται τα αρσενικά για να τεκνοποιήσουν; Μπορούν τα θηλαστικά να αποκτήσουν απογόνους με παρθενογένεση; Κάτι τέτοιο θεωρούταν αδύνατο μέχρι τη γέννηση της Kaguya, της κόρης δύο θηλυκών ποντικιών, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μόνο θηλυκά κύτταρα, εκμεταλλευόμενοι ένα βιολογικό μηχανισμό, που ονομάζεται imprinting. Χάρη στον μηχανισμό αυτό, μια ομάδα γονιδίων των σπερματοζωαρίων και μια άλλη των ωαρίων απενεργοποιούνται, με χημική τροποποίηση του DNA, δημιουργώντας δύο τύπους κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα του Τομοχίρο Κόνο "παρέκαμψε" τον μηχανισμό και έκανε το γονιδίωμα ενός θηλυκού πειραματόζωου να συμπεριφέρεται με αρσενικό imprinting.

    Η Ντόλι σε ποντίκι

    Στο πρώτο στάδιο του πειράματος, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ένα πειραματόζωο, "μπλοκάροντας" το γονίδιο Η19 και αυξάνοντας τη δραστηριότητα του γονιδίου Igf2. Με τον τρόπο αυτό, τα ωάρια του ποντικιού απέκτησαν imprinting, όμοιο με αυτό του σπέρματος.

    Στη συνέχεια, τα ανώριμα ωάρια απομονώθηκαν, συντήχθηκαν με κανονικά και "πυροδοτήθηκε" η διαίρεσή τους. Τα έμβρυα που προέκυψαν εμφυτεύτηκαν σε μήτρες και οι επιστήμονες περίμεναν το θαύμα! Από το πείραμα γεννήθηκαν 28 νεογνά, εκ των οποίων 18 ήταν νεκρά, 8 έφεραν ανωμαλίες και μόνο 2 ήταν υγιή.

    Δυστυχώς, όμως, η μικρή αδερφούλα της Kaguya θυσιάστηκε στο βωμό της επιστήμης, προκειμένου να μελετηθεί. Το θαύμα των επιστημόνων συνεχίστηκε, αφού η Kaguya είναι απολύτως υγιής και γόνιμη, καθώς απέκτησε απογόνους με τον κλασσικό τρόπο.

    "Τα αρσενικά χρειάζονται ακόμη"

    Όπως ήταν αναμενόμενο, το ιαπωνικό πείραμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και πολλοί επιστήμονες κατηγόρησαν την ομάδα του κ. Κόνο ότι ψεύδεται. Μάλιστα, αρκετοί ερευνητές τόνισαν πως, πρόκειται για γένεση από γονείς του ίδιου φύλου (homoparental) και όχι για παρθενογένεση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κόνο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κόνο υπεραμύνθηκε του πειράματος και διέψευσε το ενδεχόμενο να γεννηθούν παιδιά με τον ίδιο τρόπο, αφού τα στάδια που απαιτούνται αποτελούν μεγάλο ρίσκο για την υγεία των θηλυκών. Μάλιστα, ο επικεφαλής των ερευνών χαρακτήρισε "ανόητη" την ερώτηση εάν θα ήταν δυνατή η γέννηση ανθρώπων με τη μέθοδο αυτή. "Στόχος μας ήταν να μελετήσουμε την παρθενογένεση και όχι να βρούμε νέους τρόπους αναπαραγωγής", κατέληξε ο κ. Κόνο.

    Σχετικά Links:

    Το άρθρο της επιθεώρησης Nature

    [02] Κυπριακό

    Απόψε ολοκληρώνονται οι εκστρατείες Τελικό "Όχι" από το ΑΚΕΛ

    22/4/2004 11:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 4:33:53 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων στην Κύπρο με στόχο να γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, καθώς πλησιάζει η ώρα των κρίσιμων δημοψηφισμάτων. "Όχι" στο σχέδιο Ανάν, είπε τελικά σήμερα το μεσημέρι το ΑΚΕΛ, δια στόματος του γ.γ. του, Δημήτρη Χριστόφια. "Η διαφορά του δικού μας Όχι, είναι διαφορά ουσίας. Εμείς οδηγούμε στην αναβολή, ώστε να αποτρέψουμε να τιναχθεί στον αέρα μία λύση, από τη δράση της ακροδεξιάς και στις δύο πλευρές". Από τα μεσάνυκτα εξάλλου τερματίζονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, οι συζητήσεις και οι ομιλίες ενόψει του μεθαυριανού δημοψηφίσματος. Το πρωί μαθητές συγκεντρώθηκαν ξανά για να πουν "Όχι" στο σχέδιο Ανάν. Την ίδια ώρα στο "Λήδρα Πάλας" πραγματοποιήθηκε συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, που τάσσονται υπέρ του "Ναι". Το βράδυ εξάλλου θα παραθέσει διακαναλική συνέντευξη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Στο μεταξύ έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα Κατεχόμενα, ενώ συνεχίζεται η εκφοβιστική δράση των "Γκρίζων Λύκων", που τάσσονται υπέρ του "Όχι".

    Τα τελευταία μηνύματα των κομμάτων

    Τα κόμματα απηύθυναν σήμερα τα τελευταία μηνύματά τους πριν από το δημοψήφισμα του Σαββάτου και πριν από την εφαρμογή της απαγόρευσης κάθε εκδήλωσης ή δήλωσης υπέρ του "Ναι" ή του "Όχι", που τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυκτα.

    Εντός της ημέρας θα υπάρξουν και άλλες δηλώσεις και τοποθετήσεις, με αποκορύφωμα την αποψινή συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου, που θα αρχίσει στις 9 μ.μ. και θα τελειώσεις στις 11 μ.μ.

    Η "εξασφάλιση" μετάδοσης της συνέντευξης Παπαδόπουλου και από τα τέσσερα κανάλια παγκύπριας εμβέλειας από το Προεδρικό Μέγαρο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, που τάσσονται υπέρ του "Ναι".

    ΑΚΕΛ

    "Όχι", με στόχο, όμως, την αναβολή του δημοψηφίσματος ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συναίνεση στο σχέδιο Ανάν είναι η τελική θέση του ΑΚΕΛ, την οποία ανακοίνωσε το μεσημέρι ο γ.γ. του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    "Η διαφορά, είπε, του δικού μας Όχι, είναι διαφορά ουσίας. Εμείς οδηγούμε στην αναβολή ώστε να αποτρέψουμε την έκρηξη στον αέρα μίας λύσης, από τη δράση της ακροδεξιάς και στις δύο πλευρές". Καταλήγοντας ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι, "ένα ασθενές Ναι, χωρίς εγγυήσεις για τις λύσεις, θα αμφισβητηθεί Η απόφαση μας ελήφθη από παγκύπρια συνδιάσκεψη, δημοκρατικά, με μυστική ψηφοφορία".

    ΔΗΣΥ

    Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, το κόμμα του αφού στάθμισε τα διεθνή και τα περιφερειακά δεδομένα, τις συγκυρίες, αφού μελέτησε προσεκτικά κάθε μια των προνοιών της λύσης και αφού έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του λαού και την αποφασιστικότητα του διεθνούς παράγοντα και της Ευρώπης, "να μας βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, βρίσκει ότι, με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου ήταν και είναι η ώρα να πάρουμε τις ιστορικές μας αποφάσεις. Τις αποφάσεις, που θα επανενώσουν τον τόπο μας και θα ξανακάνουν σύνορα της Ευρώπης αλλά και της Κύπρου, τον Απόστολο Αντρέα και την Κερύνεια".

    Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απηύθυνε έκκληση στο λαό να αναλογιστεί ότι, ανάλογες ευκαιρίες πιθανό να μην δοθούν στο μέλλον και ίσως να κλάψουμε ξανά για άλλο ένα κομμάτι χαμένης πατρίδας. Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε σήμερα ότι απέστειλε επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, καταγγέλλοντας τον περιορισμό στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών στην Κύπρο. Στις επιστολές του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται σε εγκυκλίους της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και του Υπουργείου Παιδείας, στις οποίες, όπως καταγγέλλει, έχουν περιληφθεί αναφορές που συνιστούν εκφοβισμό υπαλλήλων που θα μετατεθούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σχετικά με την επαγγελματική τους κατοχύρωση.

    ΔΗΚΟ

    Ο Νίκος Κλεάνθους αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ΤΟΥ ΚΌΜΜΑΤΟς ΤΟΥ Τάσσου Παπαδόπουλου δήλωσε ότι, κάποιοι επιχειρούν άμεσα ή άμεσα να επέμβουν και να αλλοιώσουν τη βούληση του λαού.

    Ανέφερε επίσης ότι, υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο υπογραμμίζει ότι, ο κυπριακός λαός θα πρέπει απερίσπαστος να εκφράσει την ετυμηγορία του. Ευτυχώς, είπε, υπάρχει ακόμα ελπίδα για όλους τους λαούς γιατί όλοι είναι προσηλωμένοι στις ανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

    Ο κ. Κλεάνθους κάλεσε τον κυπριακό λαό να ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν και απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι δεν θα δοθεί άλλη ευκαιρία.

    ΕΔΕΚ

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε το λαό να ψηφίσει "Όχι" στο δημοψήφισμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στις ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το "Όχι" δεν αφορά στη λύση του κυπριακού αλλά στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν οι οποίες, όπως είπε, δημιουργούν συναισθήματα ανασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό. Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι, το "Όχι" είναι ταυτόχρονα και "Ναι" στη λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τα λογικά αιτήματα των ελληνοκυπρίων. Απηύθυνε επίσης μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Τουρκοκυπρίους και τους διαβεβαίωσε ότι, το Κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας μακριά από τις όποιες σοβινιστικές και μισαλλόδοξες, όπως ανέφερε προσεγγίσεις.

    "Η αντίθεσή μας, είπε, αφορά στην επιμονή της Τουρκίας να διατηρήσει τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου και να διαιωνίσει και να επεκτείνει κηδεμονευτικά και επεμβατικά δικαιώματα". Παράλληλα ο κύριος Ομήρου κατηγόρησε όλους όσοι κινδυνολογούν για τις επιπτώσεις από το "'όχι" τονίζοντας ότι, οι ισχυρισμοί, που προβάλλουν είναι ψευδείς, ανυπόστατοι και κίβδηλοι.

    Αναφερόμενος στο χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ομήρου χαιρέτισε την ρητή αναφορά στην αναγνώριση του δικαιώματος των Κυπρίων να αποφασίσουν μόνοι τους χωρίς την άσκηση εξωτερικών πιέσεων. Καταλήγοντας ο κ. Ομήρου απηύθυνε μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας για τη διαφύλαξη αλώβητων των προοπτικών για τη λύση η οποία να κατοχυρώνει το μέλλον των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων.

    ΚΕΑ

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι, το σχέδιο Ανάν δεν πληροί τα στοιχειώδη για μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού τονίζοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού, αλλά λέει "Όχι" στο σχέδιο Ανάν, αφού αυτό δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός ακόμη και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι, η ένταξη της Κύπρου την 1η Μαΐου αλλάζει πολλά πράγματα και σίγουρα η οποιαδήποτε λύση μετά την ημερομηνία αυτή θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτήν που μας προτείνουν σήμερα.

    ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

    Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι, το "Όχι" στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι τόσο δυνατό, που να μπορεί να νομιμοποιηθεί διεθνώς και τόνισε ότι, δεν είναι θέμα πατριωτών ή όχι και απηύθυνε έκκληση σε όσους θα ψηφίσουν "Ναι" να το ξανασκεφτούν.

    "Η απόφαση, είπε, πρέπει να είναι ελεύθερη για να στηρίξουμε και διεθνώς αυτή τη λογική ότι, δηλαδή λέμε "Όχι" στο σχέδιο Ανάν αλλά "Ναι" στη λύση του Κυπριακού σε συνεργασία και συμπόρευση με τους Τουρκοκυπρίους. "Εάν βγει ένα δυνατό ποσοστό, πρόσθεσε, όλοι θα δεχθούν στο εξωτερικό ότι, είναι θέμα περιεχομένου έτσι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα της ένταξης μας στην Ε.Ε.".

    Τέλος κατηγόρησε τον Γκίντερ Φερχόιγκεν για τη στάση του αφού όπως είπε δεν μπορεί ο ίδιος ως αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκφράζει τα προσωπικά του συναισθήματα

    ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    Ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι, η εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δυσάρεστη και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη Μόσχα. Ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με την εξέλιξη αυτή και ποια επιτέλους είναι η επίσημη θέση της. Όσον αφορά τις δηλώσεις Φερχόιγκεν, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι, δεν πρόκειται για απειλές αλλά για την απογοήτευση από ένα φίλο της Κύπρου. Ανέφερε τέλος ότι, για πολλούς σοβαρούς λόγους το σχέδιο Ανάν εξασφαλίζει αυτά τα οποία ζητούσαμε προκείμενου να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

    ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

    Ο Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι, ο ελληνισμός όποτε βρέθηκε σε απομόνωση υπέστη είτε εθνική τραγωδία, είτε σκληρό τίμημα. "Εάν νομίζει κανείς, πρόσθεσε, ότι η απομόνωση της Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα περιθωριακό και παρείσακτο κράτος θα είναι κάτι θετικό, τότε δεν έχω επιχείρημα".

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε, πως δεν θεωρεί ότι, δεν θα υπάρξει ποτέ τελευταία ευκαιρία, αλλά πρόσθεσε ότι, η άλλη ευκαιρία θα είναι κάτω από χειρότερες συνθήκες και χειρότερο σχέδιο. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, αυτό, που έχει διαφορά σήμερα από άλλες φορές, που αναμέναμε την επόμενη ευκαιρία, είναι ότι, έχουμε τραυματίσει την αξιοπιστία μας στο διεθνή χώρο.

    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι, υπάρχουν και θετικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ένα ενδεχόμενο "Όχι" στο δημοψήφισμα. "Αυτά, πρόσθεσε, είναι ότι απορρίφθηκε κάθε ιδέα για αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάθε ιδέα για δημιουργία διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το ψευδοκράτος και κάθε ιδέα για τιμωρητικά μέτρα κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης".

    Αναφερόμενος στα αρνητικά στοιχεία, είπε ότι, είναι "οι φόβοι των Ευρωπαίων πολιτικών, τους οποίους οφείλουμε στη συνέχεια να διαχειριστούμε με τρόπο θετικό". Εξάλλου, ο Γιώργος Περδίκης έκαμε αναφορά σε διοχέτευση πληροφοριών κατά της κυπριακής Κυβέρνησης από Κύπριους πολιτικούς οι οποίοι, όπως είπε, έχουν διασυνδέσεις με τον ευρωπαϊκό χώρο, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Γιώργο Βασιλείου.

    Αποκλείστηκαν οι 1.500 Τουρκοκύπριοι των ελεύθερων περιοχών

    Τα Ηνωμένα Έθνη πληροφόρησαν μόλις προχθές την Κυπριακή Δημοκρατία ότι, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θεωρεί ότι, δικαιούνται να ψηφίσουν.

    Στο μεταξύ δεν θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή την απόρριψη του σχεδίου Ανάν οι 1.500 Τουρκοκύπριοι, που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, διότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ψευδοκράτους. Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου εξήγησε ότι, το ζήτημα της ψηφοφορίας των Τουρκοκυπρίων, που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι θέμα καθαρά κοινοτικό.

    Ανέφερε επίσης ότι, η κυβέρνηση έχει πληροφορήσει εδώ και ένα μήνα τα Ηνωμένα Έθνη ότι, το κράτος θα ήταν διατεθειμένο να συζητήσει μαζί τους τρόπους, ώστε να διευκολυνθούν οι Τουρκοκύπριοι να ψηφίσουν. Τα Ηνωμένα Έθνη πληροφόρησαν μόλις προχθές την Κυπριακή Δημοκρατία ότι, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θεωρεί ότι, δικαιούνται να ψηφίσουν.

    Στο κενό οι προσπάθειες ΗΠΑ - Βρετανίας

    Απέτυχαν εξάλλου οι προσπάθειες ΗΠΑ και Βρετανίας για την έκδοση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας για το Κυπριακό, μετά το βέτο της Ρωσίας. Υπέρ του αμερικανοβρετανικού σχεδίου, που αναφερόταν στις εγγυήσεις ασφαλείας, που μπορούν να δοθούν στις δύο πλευρές, ψήφισαν τα υπόλοιπα δεκατέσσερα μέλη του Σώματος. Η Μόσχα αιτιολογώντας τη στάση της, επανέλαβε δεν θα πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα πριν τα δημοψηφίσματα, για να μην επηρεαστεί η βούληση του κυπριακού λαού.

    "Το σχέδιο-ψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι και εάν το σχέδιο Ανάν υπερψηφιστεί στα δημοψηφίσματα, τότε θα επανέλθει για συζήτηση και έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα", τόνισε η Βρετανία.

    Συνάντηση για το θέμα του ρωσικού βέτο είχαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Βντόβιν. "Τόνισα ότι το βέτο είχε τεχνικό χαρακτήρα και ότι σκοπός μας είναι να διεξαχθούν ελεύθερα τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο χωρίς εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις. Ο ίδιος ο κυπριακός λαός να λάβει αποφάσεις για τα ζητήματα που τον αφορούν", δήλωσε ο κ. Βντόβιν και πρόσθεσε ότι η χώρα του "είναι διατεθειμένη μετά τα δημοψηφίσματα να συνεχίσει τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για όλες τις πτυχές του Κυπριακού με στόχο την επίλυση του προβλήματος".

    ''Τεχνικό χαρακτήρα, παρά πολιτικό'', είχε το βέτο που άσκησε η Μόσχα στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ. "Αν το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εγκριθεί στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επανεξετάσει το σχέδιο και να υποστηρίξει την απόφαση ώστε να υπάρξει συμφωνία", τόνισε ο Φεντότοφ.

    Διευκρινίζοντας τη ψήφο της Μόσχας ο Ρώσος αντιπρόσωπος, Γκενάντι Γκατίλοβ, τόνισε ότι, η Ρωσία πάντα υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του γ.γ. και τις προσπάθειες για μια δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου και της βούλησης και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να βοηθούν τα μέρη και όχι να τους επιβάλλουν οποιαδήποτε απόφαση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ

    Συλλαλητήρια στη Λευκωσία

    Υπέρ του σχεδίου Ανάν το Ευρωκοινοβούλιο

    Απογοητευμένος ο Φερχόιγκεν από την κυπριακή Κυβέρνηση

    [03] Διάφορα

    Ο ύπνος ωφελεί τη μάθηση

    22/4/2004 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αν η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως, τότε πατήρ της είναι ο ύπνος! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ, που δημοσιεύεται σε επιστημονική επιθεώρηση της Γερμανίας. Στην έρευνα πήραν μέρος 77 παιδιά, ηλικίας από 9 έως 11 χρόνων. Την πρώτη μέρα, τα παιδιά κοιμήθηκαν την ώρα που πέφτουν συνήθως στο κρεβάτι. Στη συνέχεια, και για δύο συνεχόμενες ημέρες, τα ίδια παιδιά έπεσαν για ύπνο νωρίτερα, κατά μισή ή μία ώρα. Μετά από αυτά τα τεστ ύπνου, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μαθηματικά τεστ και τα συμπεράσματα εξέπληξαν τους επιστήμονες, που συμπέραναν, ότι η διάρκεια του ύπνου συνδέονταν με την καλύτερη απόδοση των παιδιών.

    Νωρίς στο κρεβάτι- άριστοι βαθμοί

    Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που κοιμήθηκαν νωρίτερα κατά τουλάχιστον 35 λεπτά, είχαν καλύτερη απόδοση στα μαθησιακά τεστ που υποβλήθηκαν, ενώ εκείνα που κοιμήθηκαν αργότερα, δεν τα πήγαν εξ' ίσου καλά.

    Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν πως, 30 λεπτά επιπλέον ύπνου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να συγκεντρωθούν καλύτερα και να αποδώσουν στο σχολείο. Για το λόγο αυτό, η συμβουλή των επιστημόνων προς τα παιδιά είναι: προσπαθήστε να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο.

    Βέβαια, αγαπητά μου παιδιά, αυτό δεν σημαίνει, ότι θα πρέπει να κόψετε το διάβασμα, αλλά ούτε και κοιμάστε όλη μέρα!

    [04] Οικονομία

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Μείωση της ανεργίας το 2003

    22/4/2004 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 3:53:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο 9,3% μειώθηκε το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας κατά το 2003 έναντι 10% που ήταν το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι ο στόχος στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2003 ήταν η ανεργία να μειωθεί στο 9%. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,5% έναντι 9,8% που ήταν το 2002. Το σύνολο των ανέργων ανέρχεται σε 427.000 άτομα για το 2003. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002.

    Γυναίκες και νέοι τα θύματα της ανεργίας

    Παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται μικρή μείωση της ανεργίας, αυτή εξακολουθεί να πλήττει κυρίως τους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 21,4%, ενώ για τις νέες γυναίκες της ίδιας ηλικίας, η ανεργία φτάνει το 29% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία κατά περιφέρεια, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας (15,7%), των Ιονίων Νήσων (13,5%) και της Ηπείρου (11,8%). Αντίθετα τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (7,4%), Κρήτης (8%) και Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου (8,6%).

    Πτυχιούχοι και άνεργοι

    Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά ανεργίας ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης. Το μικρότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στα άτομα τα οποία δεν έχουν παρακολουθήσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και έχουν βγάλει μερικές τάξεις Δημοτικού. Η ανεργία σε αυτούς είναι 4,3% και 4,8% αντιστοίχως.

    Αντιθέτως οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου (και διδακτορικού) είναι άνεργοι σε ποσοστό 7,2%. Μικρότερη ανεργία σημειώνεται σε όσους έχουν απολυτήριο δημοτικού (6,4%), ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ανεργία στους πτυχιούχους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,3%).

    Απασχόληση

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003 βρήκαν απασχόληση 102.000 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα το 2002, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα άλλες 97.000 μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

    Τέλος, το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, στο επίπεδο του 4,4%.

    Σχετικά Links:

    Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

    [05] Αθλητισμός

    Παίζει στον τελικό Κυπέλλου Τρεις αγωνιστικές σε Ζιοβάνι-Κυργιάκο

    22/4/2004 3:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 3:54:17 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με τρεις αγωνιστικές, όπως αναμενόταν, τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή ο Ζιοβάνι, για την αποβολή του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και το αντιαθλητικό χτύπημα προς τον Κυργιάκο. Με την ίδια ποινή τιμωρήθηκε και ο αμυντικός του Παναθηναϊκού, για την αντιαθλιτική συμπεριφορά του απέναντι στο παίκτη του Ολυμπιακού. Πρόστιμο 15.000 ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα επεισόδια που έκαναν οι οπαδοί της πριν την έναρξη του αγώνα. Παρά τη τιμωρία του ο επιθετικός του Ολυμπιακού θα προλάβει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό, αλλά θα χάσει τα δύο επόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος με Πανιώνιο και Χαλκηδόνα. Την πρώτη αγωνιστική της τιμωρίας του την εξέτισε στον ημιτελικό του Κυπέλλου με την Καστοριά.

    "Αθώοι" δήλωσαν οι Κυργιάκος και ΠΑΟ

    Ο διεθνής αμυντικός του Παναθηναϊκού κατά την απολογία του δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να χτυπήσει τον Ζιοβάνι, και την απέδωσε στην ένταση του αγώνα και στην προσπάθειά του να σηκωθεί από τον αγωνιστικό χώρο.

    "Ο Ζιοβάνι ήταν αυτός που είχε τον αγκώνα του στο λαιμό μου. Δεν είχα καμία πρόθεση να τον χτυπήσω, αλλά προσπάθησα να τον αποφύγω. Ότι έγινε, έγινε πάνω στην ένταση και την προσπάθειά μου να σηκωθώ. Αλλωστε ο Ζιοβάνι δεν τραυματίστηκε, εγώ τραυματίστηκα από την κλωτσιά του. Δεν έχω αποβληθεί ποτέ στην καριέρα μου. Μόνο κίτρινες κάρτες έχω πάρει", υποστήριξε.

    Όσο για τα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πριν από την έναρξη του ντέρμπι ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κ Στράτος τα απέδωσε στην κακή τακτική της αστυνομίας, ενώ υποστήριξε ότι " δεν έγινε τίποτα από το οποίο να κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα κάποιων".

    Ίσως ο αντιπρόεδρος της "πράσινης" ΠΑΕ, να μην θεωρεί τους δέκα τραυματίες αστυνομικούς και τους δύο οπαδούς του "τριφυλλιού", ως θύματα των επεισοδίων αλλά μιας μεταφυσικής κατάστασης που έτυχε να βιώσουν περνώντας έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου.

    [06] Διεθνή

    Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στη Βόρειο Κορέα

    22/4/2004 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 7:00:27 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστον 3000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί από τη σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών, που μετέφεραν βενζίνη και αέριο στο σιδηροδρομικό σταθμό Ριοντσόν της Βόρειας Κορέας, 50 χλμ από την πρωτεύουσα, Πιονγ Γιανγκ. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, Yonhαp, ο σταθμός υπέστη ολική καταστροφή, ενώ η γύρω περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Παράλληλα, το πρακτορείο Ασοσιέιντετ Πρες μετέδωσε, ότι οι αρχές της χώρας έθεσαν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχουν κόψει όλες τις τηλεφωνικές γραμμές προκειμένου να μην διαρρέουν πληροφορίες προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης για το δυστύχημα.

    Εν τω μεταξύ, εννέα ώρες πριν από το σταθμό αυτό είχε περάσει ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, επιστρέφοντας από την Κίνα, ωστόσο οι αρχές θεωρούν ως πιθανότερη την εκδοχή του ατυχήματος.

    [07] Αθήνα 2004

    Μέτρα για τις μεταφορές των Αθηναίων

    22/4/2004 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 5:29:50 μμ)

    Η εικόνα της πρωτεύουσας, την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που έγινε το μεσημέρι στον 5ο όροφο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Παρουσία των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών του αρχηγού της αστυνομίας και υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε μια μεγάλη συζήτηση και ακούστηκαν απόψεις που αφορούν τις μετακινήσεις του κόσμου μέσα και έξω από τον Ολυμπιακό Δακτύλιο. Στόχος των διοργανωτών είναι την περίοδο των Αγώνων η Αθήνα να μην θυμίζει στρατιωτικοποιημένη ζώνη και η κυκλοφορία στην πόλη να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

    Καμία απαγόρευση εκτός Ολυμπαικών Ζωνών

    Από τους δύο Υπουργούς τονίστηκε ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, εστιάζεται στην ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνδυασμό με την ολόπλευρη συμμετοχή των πολιτών, ώστε να διαμορφωθούν ικανοποιητικές συνθήκες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα Στάδια και τη μετακίνηση στο αστικό δίκτυο χωρίς περιορισμούς.

    Για το θέμα αυτό, διευκρινίστηκε ότι δεν θα υπάρχουν απαγορεύσεις γενικού χαρακτήρα, πλην των Ζωνών γύρω από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και στις Ολυμπιακές Λωρίδες κυκλοφορίας. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την τροφοδοσία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Οδικό δίκτυο και στους δρόμους που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του.

    Διευκρινίστηκε επίσης, ότι:

    Στις Ζώνες, θα έχουν δικαίωμα εισόδου τα διαπιστευμένα οχήματα της Ολυμπιακής Οικογένειας και τα οχήματα των κατοίκων και των εργαζομένων που έχουν προμηθευτεί την ειδική άδεια με μέριμνα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στις Ολυμπιακές Λωρίδες, θα έχουν δικαίωμα εισόδου μόνο τα διαπιστευμένα οχήματα της Ολυμπιακής Οικογένειας και τα οχήματα έκτακτων αναγκών.

    Η τροφοδοσία των καταστημάτων και επιχειρήσεων στο Ολυμπιακό Οδικό Δίκτυο θα γίνεται τις νυχτερινές ώρες (24:00 07:00).

    Οι δύο Υπουργοί, δήλωσαν ότι τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν, έχουν σχεδιαστεί ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής μετακίνηση των εμπλεκομένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς όμως να επηρεάζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών.

    Επισημαίνεται ακόμα, ότι θα υπάρχει συστηματική και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθούν κατά τις μετακινήσεις τους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Νωρίτερα ο κ. Βουλγαράκης είχε συνεργασία με την Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη όπου συζήτησαν επί μια ώρα για όλα τα θέματα, που αφορούν στην ασφάλεια και την αστυνόμευση στην Αθήνα και ιδιαίτερα την αντιμετώπιση του προβλήματος του παραεμπορίου.

    Για το ζήτημα της αντιμετώπισης του παραεμπορίου θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Απριλίου στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και της δημάρχου Αθηναίων.

    Σε πλήρη ετοιμότητα τα ΕΚΑΜ

    Τέλος την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα των ΕΚΑΜ ενόψει των Ολυμπιακών, εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μετά το τέλος της άσκησης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Βουλγαράκη, στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

    Ή άσκηση περιελάμβανε καταρρίχιση ανδρών από κτίρια, από ελικόπτερο, αστραπιαίες επεμβάσεις σε οικίες, λεωφορεία και αεροπλάνα, καθώς και άσκηση εξουδετέρωσης ελεύθερων σκοπευτών.

    [08] Ιράκ

    Δυο Ελβετοί κι ένας Αμερικανός αφέθηκαν ελεύθεροι Νέες απελευθερώσεις ομήρων στο Ιράκ

    22/4/2004 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δυο Ελβετοί όμηροι απελευθερώθηκαν την Πέμπτη, μετά από 48ωρη κράτηση τους, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Αραμπίγια, ενώ λίγο αργότερα και η αμερικανική εταιρία Research Trinagle International (RTI) ανακοίνωσε πως ένας από τους υπαλλήλους της, που είχε απαχθεί στις 8 Απριλίου στο Ιράκ, αφέθηκε ελεύθερος. Την τελευταία ανακοίνωση έκανε, η αντιπρόεδρος της εταιρίας Σάλι Τζόνσον, η οποία μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τόνισε, πως ο Ναμπίλ Τζορτζ Γιακόμπ Ραζούκ, Ισραηλινός Άραβας, απελευθερώθηκε και είναι σώος και αβλαβής. Η ίδια πρόσθεσε, ότι ο Ραζούκ εργαζόταν σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις αποφεύγοντας να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    [09] Αθήνα 2004

    Στο 37% οι υπερβάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ

    22/4/2004 5:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 6:05:25 μμ)

    Αυξημένο κατά 37% θα είναι το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Έργων - αρμοδιότητας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, υποστήριξε την Πέμπτη στη Βουλή, ο κ. Σουφλιάς απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Συνασπισμού Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη. Παραθέτοντας στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισήμανε ότι το τελικό κόστος των έργων υπολογίζεται στα 2,270 δισεκ. ευρώ, ενώ είχε ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε κονδύλια ύψους 1,654 δισεκ. ευρώ. Ο κ. Σουφλιάς, τόνισε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπερβάσεων αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ όπως δήλωσε η σημερινή κυβέρνηση εγκρίνει αυξήσεις 7,7 εκατ. ευρώ, αλλά για νέα έργα, όπως η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού.

    "Έτοιμα τα έργα στην ώρα τους"

    Αναφερόμενος στην πορεία των Ολυμπιακών Έργων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωσε ότι αυτά θα παραδοθούν εγκαίρως ενώ επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει την πολιτική των "πριμ επίσπευσης" προς τους εργολάβους.

    "Οι εργολάβοι οφείλουν απολύτως να τηρήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους για έγκαιρη παράδοση των έργων, και σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις αυστηρές κυρώσεις του νόμου", που είναι χρηματικές και αφαίρεση των διπλωμάτων τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Ανέφερε ωστόσο, ότι υπάρχει και το ελληνικό φιλότιμο στους εργολάβους, οι οποίοι εργάζονται διπλές και τριπλές βάρδιες προκειμένου να παραδώσουν εγκαίρως τα έργα.

    Από την πλευρά της, ο κ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη εξέφρασε την ανησυχία μήπως οι διπλοβάρδιες στα Ολυμπιακά Έργα αυξήσουν το κόστους τους, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ολυμπιακά έργα και οι υποδομές που γίνονται στην Αττική αποσπούν τεράστια ποσά από τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η επαρχία.

    Απατώντας, ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι οι διπλοβάρδιες δεν εντάσσονται στον προϋπολογισμό των έργων αλλά αποδέχθηκε ότι υπάρχει συσσώρευση κεφαλαίων για υποδομές στην Αττική και ότι "είναι καιρός να πάρει και η περιφέρεια αυτό που της ανήκει".

    Υπερβάσεις και στο υπουργείο Πολιτισμού

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά, απατώντας γραπτώς σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία επικρίνεται η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης γύρω από τις αλλαγές στο σχεδιασμό των ολυμπιακών έργων, υποστήριξε ότι για τη χρηματοδότηση των ολυμπιακών έργων του υπουργείου Πολιτισμού, απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα ποσά, από αυτά που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί.

    Όπως αναφέρεται στην απάντηση της κ. Πάλλη-Πετραλιά "η νέα ηγεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δεσμεύσει τις κατασκευαστικές εταιρείες με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχουν έργα, οι προθεσμίες των οποίων έχουν μετατεθεί χρπονικά έως και 10 φορές".

    Τονίζεται μάλιστα ότι "το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που χρηματοδοτεί τα Ολυμπιακά Έργα του Υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει για το έτος 2004 388 εκ. Ευρώ όταν οι απαιτήσεις πληρωμών για το 2004, όπως έχουν διαμορφωθεί πριν την 8η Μαρτίου, υπερβαίνουν το 1 δις. Ευρώ".

    Ο κ. Βενιζέλος είχε ρωτήσει το ποιες αλλαγές επήλθαν από την ανάληψη της νέας ηγεσίας στο σχεδιασμό των ολυμπιακών έργων και εάν δεν επήλθαν ή αυτές ήταν ούτως ή άλλως προβλεπόμενες ή οριακές, "τι νόημα είχε όλη αυτή η επικοινωνιακή τακτική που δημιούργησε ανησυχία, μείωσε την αυτοπεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας και έπληξε τη χώρα διεθνώς".

    [10] Εσωτερικά

    "Δε θα επιδιώξουμε τη ρεβάνς στις Ευρωεκλογές"

    22/4/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ΠΑΣΟΚ δε θα επιδιώξει ρεβάνς στις Ευρωεκλογές για την ήττα της 7ης Μαρτίου, αλλά θα προσπαθήσει να αναδείξει την ευρωπαϊκή του πολιτική και να πείσει τους πολίτες, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε ενόψει του 6ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο έχει εκλογικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στο Συνέδριο, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μέρος με αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει για τη θέση του Προέδρου του Κόμματος, στη θέση του απερχομένου Βρετανού Ρόμπιν Κουκ, τον Ιταλό Τζουλιάνο Αμάτο και τη Βάσω Παπανδρέου για μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων, θέση την οποία κατείχε μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Τη θέση του Προέδρου είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει και ο Πολ Ρασμούσεν.

    Πολυμελής η εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο

    Αναφερόμενος στο θέμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την άποψη ότι θα παίξουν ρόλο τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής καθώς, όπως ανέφερε, "ενυπάρχουν μέσα στο αίσθημα της κοινωνίας", ενώ ερωτηθείς για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος είπε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

    Στην ημερήσια διάταξη του 6ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα περιλαμβάνονται πέντε θέματα, σε ένα από τα οποία, με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά στους πολίτες", εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι: "Ασφαλής και δίκαιος κόσμος", "Η ανάπτυξη της Ευρώπης", "Η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού" και "Θέματα απασχόλησης".

    Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ , εκτός από τον κ. Παπανδρέου, θα συμμετάσχουν και οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Παρασκευάς Αυγερινός, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Τόνια Αντωνίου, Θόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Παπουτσής, Βάσω Παπανδρέου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Π. Χρισιφιλοπούλου.

    [11] Αθήνα 2004

    Συνάντηση Παπανδρέου - Αγγελοπούλου

    22/4/2004 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 7:05:46 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η συγκρότηση της ομάδας εργασίας θα δημιουργηθεί όχι με στόχο τη μικροκομματική αντιμετώπιση, αλλά την υποβοήθηση της εθνικής υπόθεσης. Επανέλαβε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορούν όλο τον ελληνισμό και εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί με απόλυτη ασφάλεια και θα στεφθεί από επιτυχία. Μετά τη συνάντηση η κ. Αγγελοπούλου περιορίστηκε να ζητήσει τη συμβολή όλων για την επιτυχή έκβαση των Αγώνων.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "τεράστιο" το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι αυτό "αποδεικνύεται καθημερινά από την ίδια τη ΔΟΕ". Επίσης, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις επικριτικές δηλώσεις ορισμένων Υπουργών για τα έργα όπου υπάρχουν καθυστερήσεις λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και προκάλεσαν τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

    [12] Υγεία

    Νέο ύποπτο κρούσμα Επανακάμπτει το SARS

    22/4/2004 6:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 6:30:24 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ανησυχία έχει προκαλέσει νέο ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας εντοπίστηκε στο Πεκίνο όπου νοσηλεύεται εδώ και μέρες μια 20χρονη νοσοκόμα. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα SARS μετά την εξάλειψη της ασθένειας στην αρχή της χρονιάς . Σε απομόνωση έχουν επίσης τεθεί και 5 άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με την κοπέλα και ήδη παρουσιάζουν υψηλό πυρετό. Υπενθυμίζουμε, ότι η επιδημία SARS εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας και γρήγορα εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες, με αποτέλεσμα να μολυνθούν 8.000 άνθρωποι και να πεθάνουν περίπου 800.

    [13] Αθλητισμός

    Από Δευτέρα η απάντηση της ENIC

    22/4/2004 6:23:00 μμ

    Στις αρχές της νέας εβδομάδας αναμένεται να απαντήσει η ENIC στην πρόταση του Ντέμη Νικολαΐδη για να παραχωρήσει στον όμιλό του τις μετοχές της. Οι παίκτες και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ αγωνιούν για τις εξελίξεις, που θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την εισήγηση που θα κάνουν στο Δ.Σ. της αγγλικής εταιρείας ο Μάθιου Κόλεκοτ και ο Πέτρος Στάθης. Το πενταετές πλάνο του ποδοσφαιριστή φαίνεται να δημιούργησε θετικές εντυπώσεις, γι΄ αυτό άλλωστε κατέληξαν σε προφορική συμφωνία ο Νικολαΐδης με το Στάθη, προκειμένου ο δεύτερος να παραχωρήσει τις μετοχές του. Την επίσπευση των διαδικασιών για μια τελική απάντηση πιέζουν και τα περιθώρια που θέτει η UEFA, η οποία στις 3 Μαΐου θα αποφασίσει ποιες ομάδες πληρούν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν την επόμενη περίοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ μέχρι τις 26 Απριλίου θα πρέπει όλες οι ομάδες να έχουν καταθέσει όλα τα συμπληρωματικά έγγραφα.

    Έκτακτη Γ.Σ. της ΠΑΕ

    Για το λόγο αυτό θα γίνει και η έκτακτη γενική συνέλευση, που αποφάσισε το σημερινό Δ.Σ. της ΠΑΕ.

    Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 3 ή 4 Μαΐου με μοναδικό θέμα την απόφαση για αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΑΕΚ, την Τετάρτη.

    Στόχος είναι να εμφανιστεί μια πιο καλή κατάσταση της ΠΑΕ με τη μείωση χρεών προηγούμενων χρήσεων και ταυτόχρονη μείωση των ζημιών, ώστε να μπορέσει η ΑΕΚ να προχωρήσει στην κατάθεση των σχετικών εγγράφων για την αδειοδότηση από την UEFA.

    Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναγιώτης Βαλασόπουλος ενημέρωσε το Δ.Σ. για την υπαγωγή στο άρθρο 44, ενώ τους ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τον Ντέμη Νικολαΐδη και δεν γνωρίζει πότε θα απαντήσει η ENIC.

    [14] Εσωτερικά

    Από Παρασκευή 23/4 μέχρι και τη Δευτέρα 26/4 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Φάρο Ψυχικού

    22/4/2004 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημερώνει τους οδηγούς ότι από τις 23:00 την Παρασκευή 23 Απριλίου και μέχρι την ίδια ώρα τη Δευτέρα 26 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες στεγανοποίησης στο φορέα της γέφυρας της υπόγειας διέλευσης της Λεωφόρου Κηφισίας, στην περιοχή Φάρου Ψυχικού. Λόγω των εργασιών θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της γέφυρας του κόμβου. Παράλληλα, θα απαγορεύεται η ευθεία κίνηση από Ψυχικό (οδός 25ης Μαρτίου) προς Νέο Ψυχικό (οδός Βασιλείου). Οι οδηγοί θα εξυπηρετούνται μέσω του ανισόπεδου κόμβου Κατεχάκη με αναστροφή και κίνηση των οχημάτων προς την άνοδο της Λεωφόρου Κηφισίας και την οδό Ολυμπιονικών. Επίσης, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από το Ψυχικό (οδός 25ης Μαρτίου) προς την Κηφισιά. Η παραπάνω κίνηση θα εξυπηρετείται είτε μέσω του ανισόπεδου κόμβου Κατεχάκη με αναστροφή, είτε μέσω των οδών Μαζαράκη, Παπαναστασίου και Ελικώνος στο Δήμο Ψυχικού.

    [15] Αθλητισμός

    Ο Ζιντάν κορυφαίος της Ευρώπης

    22/4/2004 6:40:00 μμ

    Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 ετών στην Ευρώπη, ανακηρύχθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν, ύστερα από ψηφοφορία που διοργάνωσε η ΟΥΕΦΑ επ ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από την ιδρυσή της, και της οποίας το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στο συνέδριο στης Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η ψηφοφορία άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής πήρε συνολικά 120.000 ψήφους, ενώ την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Φράντζ Μπεκενμπάουερ, που συγκέντρωσε 116.000. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Ολλανδός Γιόχαν Κρόιφ, στην τέταρτη ο επίσης Ολλανδός Μάρκο Φαν Μπάστεν και ακολουθούν ο Ντίνο Τζόφ, ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο, ο Εουσέμπιο, ο Λέβ Γιασίν, ο Μισέλ Πλατινί και ο Πάολο Μαλντίνι.

    [16] Διεθνή

    Βίαια επεισόδια στην Αλβανία

    22/4/2004 6:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 7:16:28 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στη χρήση βίας κατέφυγε η αλβανική αστυνομία προκειμένου να διαλύσει τους πολίτες, που διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας με βασικό αίτημα τη χορήγηση αποζημίωσης για τα χρόνια που πέρασαν στις φυλακές ή στα στρατόπεδα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα. Μάλιστα, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε ελαφρά, όταν οι ειδικές δυνάμεις καταστολής, επενέβησαν, για να εμποδίσουν κάποιες δεκάδων διαδηλωτών να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο.

    Την ίδια ώρα μέσα στο κτίριο, η Βουλή συνεδρίαζε για την ψήφιση νομοσχεδίου που αναγνωρίζει το δικαίωμα αποζημίωσης για όσους υπήρξαν θύματα της δικτατορίας του Χότζα.

    Από την πλευρά τους, πρώην πολιτικοί κρατούμενοι διεκδικούν αποζημίωση περίπου 30 δολαρίων για κάθε ημέρα που πέρασαν στις φυλακές, ενώ σύμφωνα με την ομοσπονδία τους, ο αριθμός των πολιτικών αντιπάλων του κομμουνιστικού καθεστώτος, που είχαν φυλακισθεί φθάνει τους 35.000.

    [17] Αθλητισμός

    Δυο μετάλλια η Ιωαννίδη

    22/4/2004 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ακόμη δύο μετάλλια πανηγυρίζει η ελληνική Άρση Βαρών στο Κίεβο. Η Χριστίνα Ιωαννίδη αξιοποιώντας με τον ιδανικότερο τρόπο τις τεράστιες ικανότητές της στο ζετέ, κατέκτησε ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 75κ. ανεβάζοντας στα 5, τη συγκομιδή της ελληνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Άρσης Βαρών Ανδρών, Γυναικών. Η πρωταθλήτριά μας κατάφερε και ανύψωσε στο ζετέ 135κ. κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο (πίσω από την Ρωσίδα Ποντομπέντοβα που έκανε 137,5) και το χάλκινο στο σύνολο με 240. Στο αρασέ η Ιωαννίδη έμεινε 8η σηκώνοντας 105 κιλά στην τρίτη προσπάθεια.

    [18] Οικονομία

    Νέο ΔΣ στην Εθνική Τράπεζα

    22/4/2004 7:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2004 7:23:59 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη διανομή δωρεάν μετοχών προς τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε να προτείνει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο στη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου. Το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού από αναπροσαρμογή αξίας κτηρίων και εγκαταστάσεων κτηρίων και εδαφικών εκτάσεων με έκδοση νέων μετοχών, υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία τρεις προς δέκα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα τη συμπλήρωση των μελών του με εκλογή νέων Συμβούλων σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. Το ΔΣ θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών της Τράπεζας, οι ειδικοί όροι του οποίου θα αποφασιστούν σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης θα ζητηθεί τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού της Τράπεζας, προς προσαρμογή με τη νέα οργανωτική δομή διοίκησης που προβλέπει διευθύνοντα σύμβουλο στη θέση του Διοικητή και αναπληρωτή Διευθύνοντα σύμβουλο στη θέση του υποδιοικητή.

    Μετά την εκλογή των νέων μελών, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας έχει ως εξής:

    Εκτελεστικά Μέλη

    Τάκης (Ευστράτιος-Γεώργιος) Αράπογλου, Πρόεδρος-Διοικητής Ιωάννης Πεχλιβανίδης, Υποδιοικητής-Αναπληρωτής του Διοικητή εκ του Καταστατικού

    Μη Εκτελεστικά Μέλη

    Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητος Στέφανος Βαβαλίδης, Μέλος ΔΣ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Ιωάννης Γιαννίδης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος Δέλτα Συμμετοχών ΑΕ, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ Νικόλαος Ευθυμίου, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Γεώργιος Λαναράς, Εφοπλιστής Ιωάννης Παναγόπουλος, Στέλεχος ΕΤΕ, Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΕΤΕ Στέφανος Παντζόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων- τ.Ορκωτός Ελεγκτής Κωνσταντίνος Πυλαρινός, Οικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος Δρακούλης Φουντουκάκος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ Γεώργιος Αθανασόπουλος, Στέλεχος ΕΤΕ, Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΕΤΕ

    Ανεξάρτητα μη Εκτελεστικά Μέλη

    Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Έμπορος Πλούταρχος Σακελλάρης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

    Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης το νέο οργανωτικό σχήμα Διοίκησης της Τράπεζας και αναμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο των Γενικών Διευθυντών. Ειδικότερα, επελέγησαν ως Γενικοί Διευθυντές Εργασιών οι κ.κ. Α. Τουρκολιάς, Ι. Φίλος και Π. Χριστοδούλου και ως Γενικοί Διευθυντές Διοικητικού και Στήριξης οι κ.κ. Α. Καράμπελας, Α. Θωμόπουλος, Α. Λεώπουλος, Π. Μυλωνάς, Μ. Οράτης, Γ. Πάσχας και Α. Τριανταφυλλίδης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 April 2004 - 16:51:53 UTC