Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνει τις ελπίδες για πρόκριση "Πριγκίπισσα" η Μονακό
  • [02] Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας Διπλωματικός πυρετός για το
  • [03] Στην υπηρεσία της προπαγάνδας το Διαδίκτυο Ψηφιακός ρατσισμός
  • [04] Ιράκ: αποχωρήσεων συνέχεια
  • [05] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Νέα αιματοχυσία στη Βασόρα
  • [06] Νέο σχέδιο ψηφίσματος θα καταθέσει η Βρετανία Αδιέξοδο στον ΟΗΕ για το
  • [07] Αιματηρή εισβολή στη Γάζα
  • [08] Επιστολή Βαρθολομαίου στο Χριστόδουλο Νέα τροπή στο εκκλησιαστικό
  • [09] Αιματηρή στάση σε φυλακές της Βραζιλίας
  • [10] Ανταλλαγή πυρών στη Φαλούτζα
  • [11] Αποφασίστηκε η σύνθεση του δικαστηρίου Ετοιμάζουν τη δίκη του Σαντάμ

    [01] Champions League

    Αυξάνει τις ελπίδες για πρόκριση "Πριγκίπισσα" η Μονακό

    20/4/2004 11:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2004 11:56:47 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το "παραμύθι" συνεχίζεται για τη "Σταχτοπούτα" του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μονακό, αν και αγωνίστηκε με δέκα παίκτες από το 53΄ λόγω αποβολής του Ακη Ζήκου, επικράτησε 3-1 της Τσέλσι στο "Λουί Ντε", στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης και απέκτησε προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό. Ο επαναληπτικός θα γίνει στις 5 Μαΐου στο "Στάμφορντ Μπριτζ". Μετά το πρώτο "αναγνωριστικό" δεκάλεπτο, οι γηπεδούχοι πήραν τα ηνία του αγώνα και ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ σχετικά νωρίς, στο 17΄. Ο Ροτέν έκανε τη σέντρα από αριστερά, η άμυνα των Λονδρέζων απέτυχε να απομακρύνει και ο Πρσο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η απάντηση της Τσέλσι ήταν άμεση, καθώς η ισοφάριση ήρθε πέντε λεπτά αργότερα. Ο Γκούντγιονσεν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή, γλίστρησε, αλλά η μπάλα έφτασε στον Κρέσπο που από κοντά δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει το Ρόμα. Το 1-1 έμεινε ως το τέλος του ημιχρόνου, με τις δύο ομάδες να χάνουν από μία ευκαιρία, οι Μονεγάσκοι με το Ζιουλί (τον πρόλαβε τελευταία στιγμή ο Μπριτζ που έβαλε την κόντρα) και οι "μπλε" με τον Κρέσπο (από καλή θέση σούταρε ψηλά άουτ).

    Απτόητη από την κόκκινη κάρτα

    Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε με τη Μονακό "φουριόζα" να πιέζει και να χάνει σημαντικές ευκαιρίες με τους Πρσο και Μοριέντες (στη δεύτερη περίπτωση ο Ντεσαγί έσωσε πάνω στη γραμμή). Αυτά μέχρι το 53΄, όταν ο Άκης Ζήκος χτύπησε εκτός φάσης τον Μακελελέ και δικαίως αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του Μέιερ. Οι γηπεδούχοι, όπως ήταν φυσιολογικό, οπισθοχώρησαν, ενώ ο Κλαούντιο Ρανιέρι πέρασε στον αγώνα και τρίτο επιθετικό (Χασελμπάινκ), με προφανή στόχο να πάρει τη νίκη και να εξασφαλίσει από σήμερα σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στην τελικό.

    Όμως, το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά... Η υπεροχή της Τσέλσι παρέμεινε φλύαρη, καθώς η μεσαία γραμμή της δεν λειτούργησε σωστά (σε κακή μέρα ο Λάμπαρντ, "άφαντος" ο Βερόν που μπήκε στο ημίχρονο). Αντίθετα, σε μια αντεπίθεση στο 78ο λεπτό, ο Ζιουλί με κεφαλιά τροφοδότησε το Μοριέντες και αυτός με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής έδωσε ξανά προβάδισμα στους Μονεγάσκους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 83΄ ο Ροτέν έκανε την κάθετη μπαλιά και ο Νοντά, που δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε μπει ως αλλαγή, πέτυχε με προβολή το τελικό 3-1, δίνοντας στην ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ πολλές ελπίδες να δώσει το "παρών" στις 26 Μαΐου, στο Γκελζενκίρχεν.

    [02] Κυπριακό

    Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας Διπλωματικός πυρετός για το Κυπριακό

    20/4/2004 11:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 8:42:57 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για το Κυπριακό, με επίκεντρο την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μέλη του Συμβουλίου εξετάζουν τα δύο αμερικανο-βρετανικά προσχέδια ψηφισμάτων σχετικά με τις εγγυήσεις για την εφαρμογή του σχεδίου επίλυσης. Ήδη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ενώ καθοριστική θα είναι η στάση της Ρωσίας και της Γαλλίας. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια απόφαση του ΟΗΕ ώστε να ενθαρρυνθούν οι ψηφοφόροι και να ψηφίσουν ΝΑΙ, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Στη Λευκωσία, αναμένεται με αγωνία, η έκβαση της συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η ελληνοκυπριακή έχει υποβάλει στο Συμβούλιο ολοκληρωμένη θέση για το θέμα της εγγύησης εφαρμογής της συμφωνίας.

    Τι περιμένει η Κύπρος

    Συγκεκριμένα βασικό αίτημα της κυπριακής θέσης, είναι η νέα ειρηνευτική δύναμη έχει εξουσίες και να είναι σε θέση να υλοποιεί κάποια ζητήματα. Μάλιστα σχετικά αναφέρεται η περίπτωση των Στροβιλιών, όπου είχαν προωθηθεί εδώ και δύο χρόνια οι κατοχικές δυνάμεις, χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τη δυνατότητα επέμβασης για επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης.

    Επίσης, επιδιώκεται η λύση να μπορεί να εφαρμοστεί επί του εδάφους και ταυτόχρονα να αποκλείει την πιθανότητα μονομερούς επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων, αφού αυτό απαγορεύεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Πληροφορίες θέλουν και την Τουρκία να έχει υποβάλει απόψεις επί του θέματος στη Λευκωσία με επιδίωξη τη μη αποδυνάμωση των εγγυητικών της δικαιωμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αμερικανοβρετανική πρόταση για το Κυπριακό

    [03] Τεχνολογία

    Στην υπηρεσία της προπαγάνδας το Διαδίκτυο Ψηφιακός ρατσισμός

    21/4/2004 7:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Την αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου ως μέσο προπαγάνδας, από ρατσιστές και τρομοκρατικές οργανώσεις, επισημαίνει έκθεση του Simon Wiesenthal Center, ενός εβραϊκού οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ και εννέα χρόνια, άνθρωποι του οργανισμού παρακολουθούν περίπου 4.000 ιστοσελίδες εξτρεμιστικού και ρατσιστικού περιεχομένου και τις ταξινομούν με βάση το περιεχόμενο τους. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, 2004 ιστοσελίδες καλούν τους επισκέπτες τους, και κυρίως τους νέους, σε "ιερούς πολέμους" και τους παροτρύνουν να γίνουν καμικάζι αυτοκτονίας, 200 αποσκοπούν στη συγκέντρωση πόρων και τη προσέλκυση νέων οπαδών, ενώ πολλές έχουν "παιχνίδια", στα οποία ο χρήστης μπορεί να "εξοντώσει" μετανάστες, καθώς και θρησκευτικές και φυλετικές μειονότητες

    Δίκτυο μίσους

    Σύμφωνα με την έκθεση του Simon Wiesenthal Center, το Διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο επικοινωνίας εξτρεμιστών, όπως οι τρομοκρατικές και ρατσιστικές οργανώσεις. Πολλές από τις ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τρόπους συγκάλυψης, ενώ άλλες ισχυρίζονται πως, περιέχουν πληροφορίες για την Ιστορία ή τη Θρησκεία.

    Μέσα από τις σελίδες του Δικτύου, διάφορες οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένα άτομα, προβάλλουν τα μηνύματά τους στο ευρύ κοινό και καλούν τους επισκέπτες τους σε "συστράτευση".

    Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες που ερμηνεύουν την Ιστορία και τα γεγονότα μέσα από μια δική τους, ξεχωριστή, οπτική γωνία. Για παράδειγμα, κάποιες ιστοσελίδες αρνούνται το Ολοκαύτωμα, ορισμένες αμαυρώνουν την εικόνα ιστορικών προσωπικοτήτων, ενώ ορισμένες δεν διστάζουν να αποδώσουν τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου του 2000 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ιστοσελίδες ισλαμιστών, που υποστηρίζουν τον "ιερό πόλεμο" της Αλ- Κάιντα και παροτρύνουν τους επισκέπτες τους να γίνουν "μάρτυρες στον αγώνα".

    Η έκθεση του Οργανισμού καταλήγει, πως στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι η ενημέρωση των πολιτών, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν προτείνεται το κλείσιμο των ιστοσελίδων και ο περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης μέσω του Διαδικτύου.

    Σχετικά Links:

    Simon Wiesenthal Center

    [04] Ιράκ

    Ιράκ: αποχωρήσεων συνέχεια

    21/4/2004 7:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 8:36:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μετά την Ισπανία και την Ονδούρα και η Δομινικανή Δημοκρατία αποφάσισε να ανακαλέσει, το συντομότερο δυνατόν, τα στρατεύματα, που υπηρετούν στο εκστρατευτικό σώμα Πλους Ούλτρα στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμύνης της χώρας Χοσέ Μιγέλ Σότο Χιμένες. Το σώμα αυτό τελούσε υπό ισπανικές διαταγές . «Οι δυνάμεις μας, που υπηρετούν στο Ιράκ θα αποχωρήσουν εντός ολίγων ημερών, την ερχόμενη εβδομάδα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τους κρατάμε το χέρι» τόνισε ο υπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Ιπολίτο Μεχία.

    Παραμένει η Ταϊλάνδη

    Η Δομινικανή Δημοκρατία διαθέτει στο Ιράκ ένα εκστρατευτικό σώμα δύναμης 300 ανδρών, που είχε ενσωματωθεί στην ταξιαρχία με τους Ισπανούς και τους άλλους Νοτιοαμερικανούς οπλίτες. Το εκστρατευτικό σώμα της Δομινικανής Δημοκρατίας έχει τη βάση της κοντά στη Νατζάφ, όπου οι δυνάμεις της συμμαχίας έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με ένοπλους υποστηρικτές του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ. Την ίδια ώρα, η ταϊλάνδική Γερουσία ψήφισε υπέρ της διατήρησης του εκστρατευτικού της σώματος στο Ιράκ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Θακσίν θα λάβει οποιαδήποτε απόφαση για την αποχώρηση, ή όχι των δυνάμεων. Ο ίδιος προειδοποίησε την Τρίτη, πως θα αποσύρει τις δυνάμεις από το Ιράκ εάν η κατάσταση γίνει τόσο επικίνδυνη, ώστε δε θα είναι δυνατόν να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

    Δεν έχουν τέλος οι απαγωγές

    Καναδός ιρακινής καταγωγής είναι το νέο θύμα απαγωγής στο Ιράκ. Τα ίχνη του Ριφάτ Μοχάμαντ Ριφάτ, 41 ετών, χάθηκαν πριν από 12 ημέρες, ενώ επέστρεφε από τη φυλακή Αμπού Γκαρίμπ, στα δυτικά της Βαγδάτης, όπου εργαζόταν ως διαχειριστής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά. «Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει αιχμαλωτιστεί. Δε γνωρίζουμε από ποιον» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ρεινάλντ Ντουαρόν. Ο Ριφάτ εργαζόταν για λογαριασμό μιας σαουδαραβικής εταιρείας , η οποία έχει αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης της φυλακής.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναμένει νέα από τους τρεις Ιταλούς, που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ εντός των επόμενων ωρών. «Σίγουρα περιμένουμε να συμβεί κάτι, που θα φανεί τις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα. Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για «μία θετική λύση» στο πρόβλημα των ομήρων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Eλπίζουν σε μία κίνηση καλής θελήσεως

    Φεύγουν οι Ισπανοί από το Ιράκ

    Εκτέλεσαν Ιταλό όμηρο

    [05] Ιράκ

    Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Νέα αιματοχυσία στη Βασόρα

    21/4/2004 8:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 11:28:44 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τουλάχιστον 58 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και 200 τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ. Στόχοι ήταν τρεις αστυνομικοί σταθμοί της Βασόρας. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι επιθέσεις. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη, στρατηγός Μοχάμαντ Καντέμ αλ Άλι, τόνισε, πως οι τρεις αστυνομικοί σταθμοί επλήγησαν από πυραύλους, λίγο μετά τις 06.00, ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα, όμως, με το πρακτορείο Reuters, οι εκρήξεις οφείλονται σε παγιδευμένα αυτοκίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πολλά παιδιά, καθώς από τον τόπο των εκρήξεων, περνούσε ένα λεωφορείο, που μετέφερε μαθητές νηπιαγωγείου. Νεκροί επίσης, εκτός από αστυνομικούς, είναι και πολλοί πολίτες. Σε μία άλλη έκρηξη, σε ακαδημία της αστυνομίας στην πόλη Τζουμπέιρ, τρεις Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν ενώ τέσσερις Βρετανοί τραυματίσθηκαν. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, δύο από τους τέσσερις στρατιώτες είναι σοβαρά.

    Ενδεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας

    Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, οι εκρήξεις στη Βασόρα αποδίδονται σε καμικάζι αυτοκτονίας, άποψη που είχε εκφράσει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού, Τζον Άρνολτν.

    "Έγιναν τρεις ξεχωριστές εκρήξεις σε αστυνομικά τμήματα" είπε ο κ. Άρνολτν, ενώ προσέθεσε, ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα.

    Είπε επίσης, ότι οι νεκροί και οι τραυματίες είναι πολλοί, αλλά δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό, επειδή τα βρετανικά στρατεύματα, που διοικούν τη Βασόρα, δεν μπορούσαν να φτάσουν στα δύο από τα τρία αστυνομικά τμήματα.

    Οι εκρήξεις, έγιναν σε ώρα πρωινής αιχμής και προκάλεσαν τον πανικό σε όλη την πόλη. Τον τελευταίο μήνα η κατάσταση στη Βασόρα ήταν σχετικά ομαλή.

    [06] Κυπριακό

    Νέο σχέδιο ψηφίσματος θα καταθέσει η Βρετανία Αδιέξοδο στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

    21/4/2004 8:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 11:14:58 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Νέο σχέδιο ψηφίσματος παρουσιάζει σήμερα η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, καθώς η χθεσινή συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Παρά την έκκληση του Κόφι Ανάν προς τα μέλη του Σώματος για την έγκρισή του, το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος υποστηρίχθηκε μόνο από τρεις χώρες, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν 10 χώρες- μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας. Σήμερα αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σεράγεβο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τοποθετηθούν επί του Κυπριακού, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

    Σε δύο στρατόπεδα το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Μόνο τρεις χώρες (Γερμανία, Πακιστάν και Ρουμανία) τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ την αντίθεσή τους στην έκδοση ψηφίσματος, αλλά και στο περιεχόμενο του βρετανικού σχεδίου, εξέφρασαν η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Μπενίν, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αλγερία, η Αγκόλα και η Ισπανία.

    Οι χώρες που αντιδρούν υποστηρίζουν, πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να επηρεάσει τη βούληση των Κυπρίων με την ψήφιση ενός σχεδίου πριν τα δημοψηφίσματα.

    Ωστόσο, σήμερα η Βρετανία θα καταθέσει νέο σχέδιο ψηφίσματος, ενώ έντονες πιέσεις αναμένεται να ασκήσουν στις χώρες που αντιδρούν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, που θα κατατεθεί το απόγευμα, είναι ελαφρώς τροποποιημένο περιλαμβάνει επιπλέον εγγυήσεις για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την έκδοση ψηφίσματος, πριν από τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν ναι", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος τόνισε, πως "η Ουάσιγκτον εργάζεται για μια ισχυρή απόφαση του ΟΗΕ, εντός της εβδομάδας, που θα προσφέρει στους Κυπρίους την ενθάρρυνση που επιθυμούν".

    Αγωνία σε Λευκωσία και Αθήνα

    Στο Σεράγεβο είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, αφού, περίπου στις 2 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλόγο του, Ταγίπ Ερντογάν . Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επομένη των δημοψηφισμάτων.

    Η έκβαση της σημερινής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναμένεται με αγωνία στη Λευκωσία, όπου χθες βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, εμφανίστηκε επιφυλακτικός και δήλωσε, ότι, όπως είναι διαμορφωμένο το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν παρέχει τις διασφαλίσεις, στις οποίες στοχεύει το ΑΚΕΛ.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι, το προτεινόμενο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παρέχει τις εγγυήσεις, που έχει ζητήσει η Λευκωσία.

    Την ίδια ώρα, ο Αλβάρο ντε Σότο, με συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ξεκαθαρίζει, πως δεν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ και νέο δημοψήφισμα, εάν στις 24 Απριλίου επικρατήσει το "όχι".

    Παράλληλα, χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στους οποίους επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις προς τον ελληνοκυπριακό λαό, για άψογη εφαρμογή και λειτουργία του σχεδίου Ανάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικός πυρετός για το Κυπριακό

    [07] Διεθνή

    Αιματηρή εισβολή στη Γάζα

    21/4/2004 9:33:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν με θωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα σε βάθος 5 χιλιομέτρων στην αυτόνομη περιοχή Μπέιτ Λάχια και έκαναν εφόδους σε σπίτια. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, οι πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένα ελικόπτερο έβαλε με δύο πυραύλους εναντίον τους, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν, πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Σημειώνεται ότι, η περιοχή της Μπέιτ Λάχια αποτελεί συχνό τόπο εκτόξευσης πυραύλων τύπου Κάσαμ, εναντίον των Ισραηλινών.

    [08] Εσωτερικά

    Επιστολή Βαρθολομαίου στο Χριστόδουλο Νέα τροπή στο εκκλησιαστικό

    21/4/2004 10:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 10:29:24 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Εμπλοκή φαίνεται να δημιουργείται στην εκλογή μητροπολιτών των "Νέων Χωρών", αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ζητείται να εγκριθεί εκ νέου ο κατάλογος των υποψηφίων. Στην πατριαρχική επιστολή υπενθυμίζεται, ότι η νέα θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της πλήρους αναγνώρισης των δικαιωμάτων του οικουμενικού θρόνου. Σχολιάζοντας τις φήμες για την εκλογή νέων μητροπολιτών σε δύο συνεχείς ημέρες, ο κ. Βαρθολομαίος ζητεί από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να αναμείνει την αντίδραση του Πατριαρχείου. Το περιεχόμενο της επιστολής αναμένεται να διαβαστεί από τον Αρχιεπίσκοπο στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα.

    [09] Διεθνή

    Αιματηρή στάση σε φυλακές της Βραζιλίας

    21/4/2004 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Τρίτης σε φυλακή της βορείου Βραζιλίας, όπου έχει σημειωθεί στάση από την περασμένη Παρασκευή. Τα επεισόδια έγιναν μεταξύ των στασιαστών στις φυλακές Ούρσου Μπράνκου στο Πόρτου Βέλιου, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Ροντόνια στην Αμαζονία, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι, όλοι τους κρατούμενοι. Οι στασιαστές κρέμασαν από τη σκεπή του σωφρονιστηρίου τις σωρούς δύο κρατουμένων, τις οποίες απειλούν να τα κατακρεουργήσουν εάν δε διαπραγματευθεί απευθείας μαζί τους ο κυβερνήτης του κρατιδίου Ιβάν Κασόλ. Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ούρσου Μπράνκου είναι απάνθρωπες, καθώς ενώ είναι χωρητικότητας 350 ατόμων βρίσκονται τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκτίσει τις ποινές τους, αλλά δεν έχουν αποφυλακιστεί εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

    Τα αιτήματα των στασιαστών

    Μέσα στη φυλακή βρίσκονται και 173 συγγενείς των κρατουμένων, οι οποίοι παρέμειναν εκεί, μετά το επισκεπτήριο της Κυριακής, σε ένδειξη συμπαράστασης στους στασιαστές.

    Οι φυλακές παραμένουν ανεφοδίαστες από τρόφιμα, ενώ έχει κοπεί η παροχή ηλεκτρικού και νερού. Κύρια αιτήματα των στασιαστών είναι η αποχώρηση της σημερινής διοίκησης, η αναθεώρηση των ποινών τους, η αποφυλάκιση όσων έχουν εκτίσει την ποινή τους και να τους επιτραπεί η χρήση κινητών τηλεφώνων.

    [10] Ιράκ

    Ανταλλαγή πυρών στη Φαλούτζα

    21/4/2004 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ιρακινών ανταρτών ξέσπασαν στο προάστιο Γκολάν της Φαλούτζα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για εκεχειρία. Τα επεισόδια ξέσπασαν στα ξημερώματα και συνεχίζονται, ενώ Αμερικανοί και αντάρτες ανταλλάσσουν πυρά με αυτόματα όπλα, όλμους και χειροβομβίδες. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την άποψη, ότι η εκεχειρία στη Φαλούτζα "δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ", καθώς αργεί ο αφοπλισμός των ιρακινών μαχητών, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επεσήμανε πως, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα αιματοχυσία στη Βασόρα

    [11] Ιράκ

    Αποφασίστηκε η σύνθεση του δικαστηρίου Ετοιμάζουν τη δίκη του Σαντάμ

    21/4/2004 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: BBC

    Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα καμία ημερομηνία για την έναρξη της δίκης του ανατραπέντος ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Παρόλα αυτά προετοιμάζεται ήδη η σύνθεση του δικαστηρίου, το οποίο θα του απαγγείλει τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά την ανθρωπότητας και στη συνέχεια θα τον δικάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης η ιρακινή εθνοσυνέλευση. Στο ίδιο δικαστήριο αναμένεται να δικαστούν και άλλα μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ, που κρατούνται από τις κατοχικές δυνάμεις. Εκπρόσωπος της εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε ότι πρόεδρος του δικαστηρίου θα οριστεί ο Σαλέμ Τσαλάμπι, ανιψιός του προέδρου της εθνοσυνέλευσης, Αχμέντ Τσαλάμπι. Στα δικαστικά έδρανα θα βρίσκονται επτά δικαστές τα ονόματα, των οποίων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

    "Ιδιαίτερα" μαθήματα για τους δικαστές

    Όσοι επιλεγούν από το προσωρινό ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο θα υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση για την εκδίκαση υποθέσεων σχετικών με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά την ανθρωπότητας. Σύμφωνα με υπολογισμούς το κόστος της δίκης για το διάστημα 2004-2005 θα φτάσει τα 75 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ κρατείται και ανακρίνεται σε μυστική τοποθεσία μετά τη σύλληψη του από Αμερικανούς στρατιώτες τον περασμένο Δεκέμβριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 April 2004 - 8:51:30 UTC