Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προετοιμασίες εν όψει της συζήτησης στη Βουλή Σύσκεψη για την Οικονομία
  • [02] Πτώχευση αν δεν υπάρξει άμεση λύση Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με
  • [03] Η διαιτησία του Κορίνθιου άναψε τα αίματα Σκληρή δήλωση Κόκκαλη
  • [04] Ισπανική αποχώρηση
  • [05] Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από τη Λιβύη
  • [06] Ιρακινός δημοσιογράφος νεκρός από αμερικανικά πυρά
  • [07] Σύντομα στο σπίτι του ο Θανάσης Βέγγος
  • [08] Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν
  • [09] Δυσανασχετεί η Ιορδανία με τη στάση των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή
  • [10] Μεγαλύτερες διαστάσεις ενόψει διεύρυνσης της Ε.Ε. Συνεργασία Μαφίας με
  • [11] Αμερικανικοί φόβοι για νέο χτύπημα
  • [12] Αίτημα για δύο χωριστά ψηφίσματα Αμερικανοβρετανική πρόταση για το
  • [13] Εν μέσω βίαιων επεισοδίων Εκλογές-μαμούθ στην Ινδία

    [01] Οικονομία

    Προετοιμασίες εν όψει της συζήτησης στη Βουλή Σύσκεψη για την Οικονομία στο Μαξίμου

    19/4/2004 11:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 11:40:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής, ενημερώθηκε για τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα από τη δημοσιονομική απογραφή και θα απασχολήσουν την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει ότι το έλλειμμα κυμάνθηκε γύρω στο 3% του ΑΕΠ για το 2003, ενώ το 2004 θα είναι λίγο χαμηλότερο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα μέτρα για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο μελετά ήδη πηγές εσόδων που δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες με νέα φορολογικά βάρη. Ακόμη, στην αποψινή σύσκεψη, εξετάστηκαν η πορεία του πληθωρισμού και οι τρόποι συγκράτησής του. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, με ειδική εγκύκλιο, ζητά από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους Οργανισμούς να μη προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμολογίων, χωρίς προηγούμενη έγκριση από την κυβέρνηση. Σύσκεψη για την Οικονομία πραγματοποιήθηκε και στο ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του ο Θ. Πάγκαλος, τόνισε ότι η Οικονομία είναι εύρωστη και με δυναμική για το μέλλον και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδέξιους χειρισμούς και καταστροφολογία.

    [02] Αθλητισμός

    Πτώχευση αν δεν υπάρξει άμεση λύση Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με την ΕΝΙΚ

    19/4/2004 11:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η πολυαναμενομενη συνέντευξη Τύπου του Ντέμη Νικολαϊδη δεν έδωσε την απάντηση που περίμεναν να ακούσουν οι φίλοι της Ένωσης. Ο άσος της Ατλετικο Μαδρίτης, εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΕΝΙΚ για την παραχώρηση του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ , τόνισε ωστόσο ότι αν δεν βρεθεί λύση μέσα σε λίγες μέρες, η ΑΕΚ θα πτωχεύσει. Ο Νικολαίδης υποστήριξε ότι ενδιαφέρεται για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ ακόμη και αν αυτή οδηγηθεί σε πτώχευση και αναγκαστεί να αγωνιστεί στην τέταρτη εθνική κατηγορία. Ο Ντέμης επιβεβαίωσε την καλή πρόθεση των μετόχων της ΠΑΕ για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου και τόνισε ότι στην παρούσα φάση αντίπαλος είναι ο χρόνος, ενώ υποστήριξε ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι κάποια στιγμή παίκτης και πρόεδρος παράλληλα.

    [03] Αθλητισμός

    Η διαιτησία του Κορίνθιου άναψε τα αίματα Σκληρή δήλωση Κόκκαλη

    19/4/2004 9:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2004 12:19:35 πμ)

    Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Γιώργου Δούρου δεν ήταν αρκετό να λύσει τις διαφορές των δύο αιωνίων. Με αφορμή τις υποδείξεις του Κορίνθιου ρέφερι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός επέστρεψαν δριμύτεροι στα χαρακώματα με ανταλλαγή νέων ανακοινώσεων. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην ανακοίνωση της παραδέχεται πως και οι ερυθρόλευκοι αδικήθηκαν από τη διαιτησία του Κορίνθιου και πως γενικά οι αποφάσεις του ήταν απαράδεκτες και για τις δύο ομάδες και προτρέπει τους ερυθρόλευκους να ζητήσουν από κοινού τη διαγραφή του Κορίνθιου ρέφερι από τους πίνακες της ΚΕΔ.

    Καυστικός

    Η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο της ομάδας.

    Ο κ. Κόκκαλης, έκανε λόγο για μη ισότιμη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και αμφισβήτησε τις ικανότητες του Δούρου, ο οποίος, όπως είπε, στέρησε από τον Ολυμπιακό τη νίκη.

    Αναλυτικά η Ανακοίνωση του κ. Κόκκαλη

    "Κύριε Κόκκαλη να ζητήσετε συγνώμη"

    Έχουν θράσος. Από ποιους να ζητήσω συγνώμη ; Από ανθρώπους που προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από κούφιες ανακοινώσεις ; Από ανθρώπους που αρνούνται την ισότιμη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, βάζουν μικρόφωνα στα αποδυτήρια, χρησιμοποιούν ποδοσφαιριστές για ειδικές αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με το άθλημα ;

    Όσο για το Δούρο, απέδειξε τις ικανότητές του. Σε ποιους όμως ;

    Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι ο πραγματικός νικητής του ντέρμπι.

    Έπαιξε με πάθος, δύναμη και του στέρησε τη νίκη ο Κορίνθιος.

    Συγχαρητήρια στους παίκτες μας και στον προπονητή μας.

    Είμαστε περήφανοι για αυτούς.

    Υ.Γ Και τώρα να τρέχετε για παρακάλια στη Θεσσαλονίκη - είναι και αυτό fair play"

    [04] Ιράκ

    Ισπανική αποχώρηση

    20/4/2004 7:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2004 9:42:28 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αμ έπος αμ έργον η ισπανική αποχώρηση από το Ιράκ, καθώς χθες λίγες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Χοσέ Μπόνο άρχισε η επιχείρηση απόσυρσης των 1.400 Ισπανών στρατιωτών. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκκένωση των στρατοπέδων δεν θα διαρκέσει περισσότερο από έξι με οκτώ εβδομάδες. Σημειωτέον ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο είχε γίνει αποδέκτης της δυσαρέσκειας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της αποχώρησης των ισπανικών στρατευμάτων απο το Ιράκ. Πάντως, το παράδειγμα της Μαδρίτης βρήκε ήδη μιμητή στην περίπτωση της Ονδούρας, η οποία αποφάσισε να δώσει εντολή στους 368 στρατιώτες της να επιστρέψουν στην πατρίδα. "Ίσως να υπάρξουν κι άλλες χώρες που θα λάβουν την ίδια απόφαση" με την Ισπανία, τόνισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναμένει από την Ονδούρα επεξηγήσεις σχετικά με τις αποφάσεις της.

    Τρεις μήνες νωρίτερα αποχωρεί η Ονδούρα

    Ο πρόεδρος της Ονδούρας Ρικάρδο Μαδούρο σε διάγγελμά του στην κρατική ραδιοτηλεόραση ανακοίνωσε χθες βράδυ πως διέταξε την ανάκληση το συντομότερο δυνατό των στρατιωτών που έχει αποστείλει η χώρα του στο Ιράκ, προς συνδρομή των δυνάμεων κατοχής.

    Οι στρατιώτες από την Ονδούρα, χώρα η οποία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική, είχαν από το περασμένο καλοκαίρι ως αποστολή την εκκαθάριση ναρκοπεδίων και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό Ιράκ. Προηγουμένως η κυβέρνηση της χώρας αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις της όταν θα έληγε η διάρκεια της αποστολής τους, τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Από την Ουάσινγκτον, ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τόνισε πως "δεν έχει ενημέρωση για μεταβολές" στην στάση των άλλων αμερικανικών κρατών που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ, (Σαλβαδόρ με 374 άνδρες και Δομηνικανή Δημοκρατία με 302) και πως πρόκειται να ενημερωθεί σύντομα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φεύγουν οι Ισπανοί από το Ιράκ

    [05] Διεθνή

    Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από τη Λιβύη

    20/4/2004 7:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2004 8:13:17 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προχωρήσουν σύντομα στην άρση πολλών οικονομικών κυρώσεων κατά της Λιβύης, πιθανώς και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, επιτρέποντας έτσι σε αμερικανικές πετρελαϊκές και άλλες εταιρείες να επενδύσουν εκεί και να αγοράσουν λιβυκό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η κίνηση αυτή, η οποία πάντως τελεί ακόμα υπό εξέταση και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί την προσεχή εβδομάδα ή και αργότερα, θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να επαναλάβουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες στη Λιβύη, ύστερα από την απόφαση της Τρίπολης να εγκαταλείψει τα προγράμματα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής.

    Αλλο πετρέλαια, άλλο τρομοκρατία...

    Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει πως η Ουάσιγκτον ενδέχεται να ανακοινώσει από αύριο κιόλας την άρση των κυρώσεων. Επίσης οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να ακυρώσουν και τη νομοθεσία που απαγορεύει στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύουν στον τομέα των υγρών καυσίμων στο Ιράν, ή στη Λιβύη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Μολαταύτα, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να λάβει την απόφαση, που τόσο έντονα προσδοκά η Λιβύη: να αποκλείσει τη χώρα αυτή από τον κατάλογο των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Μία τέτοια κίνηση ενδεχομένως να αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

    [06] Ιράκ

    Ιρακινός δημοσιογράφος νεκρός από αμερικανικά πυρά

    20/4/2004 8:20:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας δημοσιογράφος, της χρηματοδοτούμενης από τις ΗΠΑ, ιρακινής τηλεόρασης μαζί με τον οδηγό του είναι δύο από τα πρόσφατα θύματα των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο άτυχος άνδρας ο οποίος είχε μεταβεί μαζί με έναν εικονολήπτη για ρεπορτάζ στη Σαμάρα, βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών πυρών μόλις πλησίασε αμερικανική βάση της περιοχής. Ο εικονολήπτης επέζησε με τραυματισμούς στην πλάτη. Στις 18 Μαρτίου άλλοι δύο Ιρακινοί δημοσιογράφοι του καναλιού "Αλ Αραμπίγια" είχαν σκοτωθεί στη Βαγδάτη από αμερικανικά πυρά και ο αμερικανικός στρατός είχε παραδεχθεί την ευθύνη του στις 29 Μαρτίου, κάνοντας λόγο για λάθος.

    Επιθέσεις κατά των δυνάμεων κατοχής σε Βασόρα και Βαγδάτη

    Παράλληλα χθες το μεσημέρι στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, τρία βλήματα όλμου έπεσαν στο γενικό επιτελείο των βρετανικών δυνάμεων, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των βρετανικών στρατευμάτων.

    Την ίδια στιγμή στη Βαγδάτη, ένα αμερικανικό ρυμουλκούμενο όχημα πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από επίθεση κατά τα φαινόμενα με αντιαρματική ρουκέτα. Η επίθεση σημειώθηκε στη Γαζαλίγια, δυτική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας. Ακόμη δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα από την επίθεση αυτή, καθώς δύο αμερικανικά οχήματα τύπου Χάμβι απαγόρευαν την πρόσβαση.

    [07] Εσωτερικά

    Σύντομα στο σπίτι του ο Θανάσης Βέγγος

    20/4/2004 8:41:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του δημοφιλούς ηθοποιού Θανάση Βέγγου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα εντατικής θεραπείας από την περασμένη Παρασκευή με ελαφρύ εγκεφαλικό. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι, ο ασθενής θα βγει σύντομα από την εντατική και θα μεταφερθεί στο δωμάτιό του. Επίσης στο ανακοινωθέν εκφράζεται η βεβαιότητα ότι ο δημοφιλής ηθοποιός θα επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του.

    [08] Εσωτερικά

    Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν

    20/4/2004 9:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2004 9:09:44 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Αυστηρά πρόστιμα, από 20 έως 9.000 ευρώ, για όσους ρυπαίνουν τους δρόμους ή αφήνουν σακούλες απορριμμάτων έξω από τους ειδικούς κάδους, προβλέπει ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Τα ποσά των προστίμων εγκρίθηκαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ενώ υπεύθυνοι για την επιβολή τους καθίστανται οι δημοτικοί αστυνομικοί. Τα πρόστιμα ξεκινούν από από 20 ευρώ, που θα πληρώνει πεζός που πετάει στο δρόμο πακέτο από τσιγάρα ή όποιος αφήνει σακούλες σκουπιδιών έξω από τον κάδο, και φτάνει μέχρι και 9.000 ευρώ για όποια επιχείρηση, ιδιώτη ή νοσοκομείο ρίχνει μολυσμένα απόβλητα σε κάδους οικιακών απορριμμάτων. Όποιος εντοπιστεί να πετάει τα σκουπίδια του στο πεζοδρόμιο από το μπαλκόνι θα χρεώνεται με 50 ευρώ τη σακούλα, ενώ το ίδιο ποσό θα πληρώσει και όποιος ιδιοκτήτης κατοικιδίου δεν θα καθαρίσει το δρόμο από τα περιττώματα του ζώου του. Επιπλέον, βαρύ είναι το πρόστιμο, από 4.000 έως 8.000 ευρώ, για όποιον ρυπαίνει μνημεία ή δημόσια κτήρια.

    Σχετικά Links:

    Δήμος Αθηναίων

    [09] Διεθνή

    Δυσανασχετεί η Ιορδανία με τη στάση των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή

    20/4/2004 9:12:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο, αποφάσισε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, υπό το βάρος της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι από τους Ισραηλινούς, αλλά και των δηλώσεων Μπους ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει ορισμένα από τα αραβικά εδάφη που κατέκτησε στον πόλεμο του 1967. Ο Αμπντάλα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για τις πρόσφατες εξελίξεις και ζήτησε από τις ΗΠΑ να διασαφηνίσουν τις θέσεις τους σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ασχοληθεί εκτάκτως με το θέμα της δολοφονίας Ραντίσι, έπειτα σχετικό αίτημα των αραβικών κρατών.

    Αναμενόμενο το αμερικανικό βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ

    Το μπλοκ των αραβικών χωρών σκοπεύει να υποβάλει στο σώμα ένα σχέδιο απόφασης με το οποίο θα καταδικάζεται η δολοφονία του Ραντίσι, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προβάλουν βέτο, όπως έπραξαν εξάλλου και μετά η δολοφονία του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμεντ Γιασίν.

    Το σκεπτικό της Ουάσινγκτον είναι ότι παρόμοιες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να καταδικάζουν εξίσου απερίφραστα και τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης κατά του Ισραήλ.

    Από την άλλη, η δήλωση του Τζορτζ Μπους ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει ορισμένα από τα αραβικά εδάφη που κατέκτησε στον πόλεμο του 1967, σηματοδοτεί μία σαφή διαφοροποίηση της πάγιας αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό τις τελευταίες δεκαετίες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή αλλά και προβληματισμό, δεδομένου ότι το Ισραήλ απολαμβάνει μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ στη διοίκηση Μπους.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος πάντα επιδιώκει να τηρεί ψύχραιμη στάση στο ταραγμένο τοπίο της Μέσης Ανατολής, θεώρησε ότι δεν θα ήταν και το πιο σώφρον να τον δουν οι άραβες γείτονες του να περνά τις πύλες του Λευκού Οίκου, αυτήν ακριβώς την περίοδο, οπότε και ζήτησε αναβολή της συνάντησης του με τον πρόεδρο Μπους. Όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον, ο Ιορδανός μονάρχης μετέθεσε για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [10] Διεθνή

    Μεγαλύτερες διαστάσεις ενόψει διεύρυνσης της Ε.Ε. Συνεργασία Μαφίας με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις

    20/4/2004 9:57:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ύπαρξη διασυνδέσεων μεταξύ ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων και της εγκληματικής οργάνωσης Καμόρα ανακάλυψαν οι ιταλικές ανακριτικές αρχές, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Πιερλουίτζι Βίνια, ένας από τους πιο διακεκριμένους κυνηγούς κεφαλών της Μαφίας. Παράλληλα, η σουηδική αστυνομία συνέλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερις υπόπτους για διασυνδέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία και τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Η εφημερίδα "Αφτονμπλάντετ" σημειώνει ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι υποστήριζαν τις επιθέσεις των Ιρακινών ανταρτών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. "Είχαν διασυνδέσεις με την τρομοκρατική δραστηριότητα, τον ισλαμικό εξτρεμισμό που δεν συνδέεται πάντως με την Ευρώπη", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην εφημερίδα.

    Απαραίτητο ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

    ''Έχουμε ενδείξεις ότι ομάδες της Καμόρα εμπλέκονται σε επιχειρήσεις ανταλλαγής όπλων με ναρκωτικά με τρομοκρατικές οργανώσεις'', δήλωσε ο Βίνια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο Ιταλός εισαγγελέας, συντονιστής της έρευνας για το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία, είπε ακόμα ότι οι σχέσεις μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατικών οργανώσεων έχει αρχίσει να παρατηρείται και σε πολλές άλλες χώρες και προειδοποίησε ότι το φαινόμενο μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών ανακριτικών αρχών και των αστυνομιών και τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρομο- συλλήψεις στη Βρετανία

    [11] Διεθνή

    Αμερικανικοί φόβοι για νέο χτύπημα

    20/4/2004 10:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2004 10:53:07 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Οι τρομοκράτες ενδέχεται να πραγματοποιήσουν νέες αντιαμερικανικές επιθέσεις στις επόμενες εβδομάδες, κυρίως εντός της αμερικανικής επικράτειας, προειδοποίησε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Τομ Ριτζ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια σημαντικών εκδηλώσεων τους ερχόμενους μήνες, ιδίως κατά τη διάρκεια των συνεδρίων του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, καθώς και κατά την τελετή εγκαινίων τον Μάιο για το μνημείο του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσιγκτον, τόνισε ο Ριτζ, μιλώντας σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα στην Πολιτεία της Νεβάδα. Στο μεταξύ, αμερικανική έκθεση καταγγέλλει τις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες για απόκρυψη στοιχείων για την τρομοκρατία.

    Δεν αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού

    "Με τόσες συμβολικές εκδηλώσεις εντός των ερχομένων μηνών, εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε ύψιστη επαγρύπνηση", τόνισε ο Ριτζ, επεξηγώντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού, που σήμερα είναι στο "κίτρινο" (αυξημένο).

    Ο Ριτζ επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία ευαίσθητων περιοχών και σημείων, όπως οι αερομεταφορές, τα χημικά εργοστάσια, οι μεταφορές επικινδύνων υλικών, ή τα ηλεκτρικά δίκτυα.

    Σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών

    Έκθεση μίας αμερικανικής εταιρείας ειδικών εκτιμήσεων, της Rand Corporation, που δημοσιεύεται σήμερα στην Αυστραλία, εγκαλεί την αντιπαλότητα ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και στην ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία οδήγησε στην απόκρυψη πληροφοριών που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, τον Οκτώβριο του 2002.

    Οι έρευνες της εταιρείας για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν πως η Αυστραλιανή Οργάνωση Υπηρεσιών Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας (ASIO) συχνά αρνήθηκε να μοιρασθεί με την αστυνομία πληροφορίες που διέθετε, επιβουλευόμενη τον ρόλο της τελευταίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Η έκθεση της Rand καταγγέλει την ASIO διότι αγνόησε με κατάφωρο τρόπο τις εκτιμήσεις για την επικείμενη απειλή ενός τρομοκρατικού πλήγματος στη νήσο Μπαλί, όπου τον Οκτώβριο του 2002 είχαν χάσει τη ζωή τους 202 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 88 Αυστραλοί, σε διπλή βομβιστική ενέργεια.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως μολονότι η ASIO συντονίζει συχνά τις επιχειρήσεις με την αστυνομία, "σε πλείστες περιπτώσεις, έχει αποκρύψει σκόπιμα πληροφορίες επί τη βάσει των δικών της εκτιμήσεων για το εθνικό συμφέρον".

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης, τονίζοντας πως είναι εσφαλμένα και προσφέρουν έρεισμα για ανυπόστατες και ψευδείς υποθέσεις.

    [12] Κυπριακό

    Αίτημα για δύο χωριστά ψηφίσματα Αμερικανοβρετανική πρόταση για το Κυπριακό

    20/4/2004 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2004 11:29:08 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8 FM

    Πρόταση για έγκριση δύο χωριστών ψηφισμάτων διατύπωσαν αιφνιδιαστικά τις πρώτες πρωινές ώρες ΗΠΑ και Βρετανία, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα συζήτησης το Κυπριακό. Τα ψηφίσματα αυτά, τα οποία διαχωρίζουν τα θέματα της ασφάλειας, της ειρηνευτικής δύναμης και του εμπάργκο όπλων, από εκείνο της υιοθέτησης της Ιδρυτικής Συμφωνίας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις Ρωσίας, Γαλλίας και Κίνας, ζητείται να τεθούν προς το έγκριση, ξεχωριστά, το ένα πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου και το άλλο μετά. Το θέμα θα απασχολήσει νέα συνεδρίαση απόψε στις 10.00 το βράδυ, η οποία ενδέχεται, εάν συμφωνήσει η πλειοψηφία των χωρών-μελών, να μετατραπεί σε επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άκρως επιφυλακτική η πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας.

    Αιφνιδίασαν τους πάντες

    Στο προσχέδιο του πρώτου ψηφίσματος που κατέθεσε βρετανική αντιπροσωπεία, με την υποστήριξη των Αμερικανών, περιλαμβάνονται η εγγύηση για το ζήτημα της ασφάλειας, η λήψη μέτρων για τη δημιουργία και τη λειτουργία της νέας Ειρηνευτικής Δύναμης, που μετατρέπεται σε Ειρηνευτική Αποστολή και η επιβολή εμπάργκο όπλων, που θα ισχύει σε περίπτωση έγκρισης του σχεδίου Ανάν. Μόνο η παράγραφος για το εμπάργκο όπλων τίθεται κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του διεθνούς Οργανισμού.

    Με το δεύτερο ψήφισμα, η έγκριση του οποίου θα επιδιωχθεί στις 28 Απριλίου, θα υιοθετείται το σχέδιο του Κόφι Ανάν και ειδικά η Ιδρυτική Συμφωνία, εφόσον φυσικά προηγουμένως, στις 24 Απριλίου, οι δυο πλευρές θα εγκρίνουν την προτεινόμενη λύση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΟΗΕ, οι Ρώσοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, που αντιδρούν στην έκδοση ψηφίσματος που θα υιοθετεί το σχέδιο Ανάν πριν τα δημοψηφίσματα, επιχειρηματολογώντας ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί η κρίση του κυπριακού λαού, αιφνιδιάστηκαν από την αμερικανοβρετανική κίνηση και ζήτησαν χρόνο για να επικοινωνήσουν με τις κυβερνήσεις τους.

    Η Γαλλία, πάντως, σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της στον ΟΗΕ ικανοποιείται για το γεγονός ότι δεν απαιτείται πλέον η υιοθέτηση του σχεδίου πριν από τα δημοψηφίσματα.

    Στο μεταξύ, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για εφαρμογή της συμφωνίας λύσης του Κυπριακού. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος, ο κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κόφι Ανάν δεν θα αναλάβει άλλη πρωτοβουλία για το Κυπριακό και επισήμανε ότι η ένταξη μιας μοιρασμένης Κύπρου θα προκαλέσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο μέλλον.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι Ελληνοκύπριοι να πουν όχι στο δημοψήφισμα και οι Τουρκοκύπριοι Ναι, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι δεδομένου πως οι Ελληνοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη της ένταξης και οι Τούρκοι τα οφέλη από το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία για να μεν επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνουν οι Τουρκοκύπριοι σε απομόνωση, αλλά να ενισχυθεί οικονομικά, ιδιαίτερα στον τομέα της υποδομής.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι το όραμα της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας της Τουρκίας και της Ενωμένης Κύπρου, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τουρκία, είπε, θα τιμήσει την υπογραφή της και θα τηρήσει όλα όσα συμφωνήσει, υποσχεθεί και υπογράψει και το ίδιο αναμένει και από τους άλλους.

    Επιφυλακτική η Λευκωσία

    Η πρώτη αντίδραση από πλευράς της Λευκωσίας υπήρξε επιφυλακτική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε πριν από λίγο στη ΝΕΤ 105,8 FM, ότι το θέμα των εγγυήσεων έχει διευκρινιστεί στα πλαίσια της έκθεσης του Ανάν και πρόσθεσε: στη Λουκέρνη μας έλεγαν ότι οι εγγυήσεις δεν είναι δυνατές, γιατί ο ΟΗΕ δεν επιθυμεί σύγκρουση με τα στρατεύματα της Τουρκίας.

    Τόνισε, επίσης, πως η κυπριακή κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύουν ότι υπάρχει η ευκαιρία διαπραγμάτευσης κάποιων στοιχείων και πέραν των εγγυήσεων.

    Την ίδια ώρα και μόλις τέσσερις ημέρες πριν τα δημοψηφίσματα τα κυπριακά κόμματα κάνουν "αγώνα δρόμου", με διοργανώσεις εκδηλώσεων και συζητήσεων προκείμενου να παρουσιάσουν στο εκλογικό σώμα τα επιειρήματα τους υπέρ του "Ναι" ή του "Όχι".

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας συγκέντρωση του κόμματος στη Λευκωσία, επανέλαβε τη βούληση του κόμματος να πει ναι στο δημοψήφισμα. Ο κ. Χριστόφιας ανέλυσε τις θέσεις του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι δεν θα είναι καταστροφή ούτε το ναι, ούτε το όχι, αν και, πρόσθεσε, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.

    Στην Αθήνα, με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στο Σεράγεβο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση Ανάν

    [13] Διεθνή

    Εν μέσω βίαιων επεισοδίων Εκλογές-μαμούθ στην Ινδία

    20/4/2004 10:56:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Εκατομμύρια Ινδοί προσέρχονται από σήμερα στις κάλπες για τις εκλογές που θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες, για για την ανάδειξη των 545 μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Συνολικά, 670 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στην μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου. Νικητής αναμένεται ότι θα είναι το κόμμα Τζανάτα Μπαρατίγια του πρωθυπουργού, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί, έστω και με μικρή διαφορά από το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου της Σόνια Γκάντι, χήρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι. Ωστόσο, η έναρξη της εκλογικής διαδικασίας σημαδεύτηκε από σειρά επιθέσεων στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, όπου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τουλάχιστον 13 τραυματίσθηκαν. Δράστες των επιθέσεων πιθανολογείται ότι είναι μουσουλμάνοι αυτονομιστές. Άλλοι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη με αυτονομιστές αντάρτες στο απομακρυσμένο κρατίδιο Μανιπούρ, στα βορειοανατολικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 April 2004 - 9:04:07 UTC