Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα Στις 18 Μαΐου ξεκινούν οι
  • [02] Στείλτε τα δώρα σας στο φεγγάρι Διαπλανητικό ...κούριερ
  • [03] Το σεξ ασπίδα κατά του καρκίνου
  • [04] Αυτόματο μηχάνημα εκδίδει ...πίτσες Ρομπότ-πιτσαδόρος
  • [05] Επιμένει η "Μπάρτσα" για τον Φαν Νιστελρόι
  • [06] Εγκώμια Προτάσοφ για την Εθνική Ποδοσφαίρου
  • [07] Αύριο η απολογία Μακόρ
  • [08] Συζητήθηκε και το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Το Κυπριακό στην
  • [09] Αφορά τα οικογενειακά επιδόματα Υπεγράφη η καταβολή αναδρομικών στους
  • [10] Με επέμβαση του υπουργού Μεταφορών Αυξάνονται οι έλεγχοι στα σχολικά
  • [11] Επέμβαση Εισαγγελέα για Ολυμπιακά έξοδα
  • [12] Συνεδριάζει το ΑΚΕΛ Κρίσιμες αποφάσεις για το Κυπριακό
  • [13] Ενώ αφέθηκε ελέυθέρος ο Γάλλος δημοσιογράφος Σε σφιχτό κλοιό η Νατζάφ
  • [14] "Βλέπει" κορυφή ο Αγροτικός Αστέρας

    [01] Εσωτερικά

    Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα Στις 18 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλήνιες

    14/4/2004 10:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2004 5:49:40 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων ανακοίνωσε το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος. Τα μαθήματα του Λυκείου θα λήξουν την Παρασκευή, 14 Μαΐου, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα, δηλ. στις 18 του μηνός θα ξεκινήσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Συγκεκριμένα για τους μαθητές της Β Λυκείου, των Ενιαίων Λυκείων, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου, με το μάθημα της Φυσικής (γενικής παιδείας) και θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου με το μάθημα της Γεωμετρίας (γενικής παιδείας). Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της Γ Λυκείου, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου, με την Ιστορία (γενικής παιδείας) και θα ολοκληρωθούν στις 7 Ιουνίου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στις 18 Ιουνίου και με το μάθημα των Αγγλικών αρχίζουν οι εξετάσεις γιά τα ειδικά μαθήματα, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 25 Ιουνίου. Οι εξετάσεις για την Γ Λυκείου των Εσπερινών Λυκείων ξεκινούν στις 17 Μαΐου με το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματεία Γεν. Παιδείας και της Δ Λυκείου την ίδια ημέρα με τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας.

    Πόσοι θα δώσουν εξετάσεις φέτος

    Στις εξετάσεις αναμένεται να λάβουν μέρος, με βάση το δυναμικό των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των Λυκείων, τον αριθμό των αποφοίτων προηγούμενων ετών που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Λυκείου καθώς και των μαθητών και αποφοίτων Β' κύκλου ΤΕΕ που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο για συμμετοχή στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ, 204.400 περίπου.

    Ειδικότερα κατά κατηγορία αναμένεται να λάβουν μέρος:

    77.000 μαθητές της Β' τάξης των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων και 1.000 μαθητές της Γ' τάξης των Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων 92.000 στις εξετάσεις της Γ' τάξης των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων από τους οποίους 18.200 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών και 1.000 στις εξετάσεις της Δ' τάξης των Εσπερινών από τους οποίους οι 260 είναι απόφοιτοι Εσπερινών προηγούμενων ετών. Από το σύνολο αυτό που αναμένεται να λάβει μέρος στις εξετάσεις τελικά περίπου 85.000 θα είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν τις 67.440 θέσεις (90%) και 600 περίπου θα διεκδικήσουν τις 497 θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία των υποψηφίων αποφοίτων εσπερινών λυκείων 33.400 τέλος (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο για συμμετοχή στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των ΤΕΕ. Από τους οποίους περίπου 10.000 προβλέπεται να διεκδικήσουν τις 6.527 θέσεις των ΤΕΙ 35.000 συνολικά υποψήφιοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις όλων μαζί των ειδικών μαθημάτων.

    Εκτός των ανωτέρω εκτιμάται ότι τις 8.270 θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία των υποψηφίων αποφοίτων Λυκείων χωρίς νέα εξέταση (10%) θα τις διεκδικήσουν περίπου 15.000 υποψήφιοι που δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω αριθμούς. Οι βαθμολογίες θα γίνουν γνωστές από τα τέλη Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος των εισιτηρίων εξετάσεων Κυριάκος Λίτινας, προσθέτοντας ότι τα μηχανογραφικά θα συμπληρωθούν αμέσως μετά και οι επιτυχόντες θα γίνουν γνωστοί τον Αύγουστο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα επηρεάσουν τα χρονοδιαγράμματα, υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Λίτινας.

    [02] Διάφορα

    Στείλτε τα δώρα σας στο φεγγάρι Διαπλανητικό ...κούριερ

    14/4/2004 12:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πόσες φορές σας έχουν χαρίσει δώρα τα οποία ούτε σας αρέσουν ούτε θέλετε να ξαναδείτε; Τώρα, έχετε την ευκαιρία να τα ξεφορτωθείτε μία και καλή στέλνοντάς τα κάπου που σίγουρα δεν πρόκειται να τα δει ανθρώπου μάτι, για πολύ καιρό. Η εταιρεία Orbital Development, που εδρεύει στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ξεκινάει ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να στείλει στο φεγγάρι οποιοδήποτε αντικείμενο επιθυμεί με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνει τα δέκα κιλά. Το διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει το φορτίο στη σελήνη θα προσκρούσει στην επιφάνειά της με ταχύτητα 8.800 χλμ/ ώρα. Ωστόσο, ο ενδιαφερόμενος, που θα έχει πλειοδοτήσει προκειμένου να στείλει στο φεγγάρι τα προσωπικά του αντικείμενα, δε θα πρέπει να ανησυχεί μην καταστραφούν καθώς η εταιρεία θα του έχει εξασφαλίσει ένα ειδικό μεταλλικό κουτί το οποίο, υποτίθεται, ότι θα τα προστατεύσει από τη σφοδρή σύγκρουση.

    Ο πλειοδότης εκτός του ότι θα έχει το μοναδικό προνόμιο να στείλει τα πράγματά του στο διάστημα, θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την προετοιμασία του διαστημόπλοιου, η οποία θα διαρκέσει περίπου 18 μήνες, και θα μπορέσει να επιλέξει σε ποιο σημείο της σελήνης θέλει να καταλήξει το πρωτότυπο φορτίο. Το διαστημικό όχημα θα παίρνει φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη σελήνη μέχρι και τη στιγμή της σύγκρουσης με την επιφάνειά της. Ο πλειοδότης θα έχει ακόμη τη δυνατότητα να ταξιδέψει μαζί με τρεις φίλους του στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, για να δει από κοντά την εκτόξευση .

    Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έχει τον εύγλωττο τίτλο Moon Crash Project και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πλειοδοτήσει μέσω internet στη γνωστή ηλεκτρονική διεύθυνση δημοπρασιών eBay. Παρά τις πολλές παροχές που προσφέρει στον πλειοδότη η εταιρεία, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εγχείρημα αυτό. Και όχι άδικα, καθώς η τιμή εκκίνησης αγγίζει τα έξι εκατομμύρια δολάρια . Αστρονομικό ποσό για μία αστρονομική πτήση.

    Σχετικά Links:

    Orbital Development

    Η σελίδα της δημοπρασίας στο eBay

    [03] Υγεία

    Το σεξ ασπίδα κατά του καρκίνου

    14/4/2004 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Αντίθετα με ό,τι πίστευαν παλαιότερα οι επιστήμονες, μια νέα έρευνα που έγινε σε δείγμα 29.000 αντρών έδειξε ότι το συχνό σεξ προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Μέχρι σήμερα, είχε επικρατήσει η άποψη ότι το συχνό σεξ αύξανε τις πιθανότητες ένας υγιής άντρας να προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη γιατί εκτίθεται σε μικρόβια και ιούς που ενδέχεται να σχετίζονται με την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου. Σύμφωνα με το διευθυντή του American Cancer Society, καθηγητή Ντουράντο Μπρουκς, η νέα έρευνα που απενοχοποιεί το σεξ, είναι καθησυχαστική για τους άντρες που είναι σεξουαλικά δραστήριοι. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 29.342 υγιών αντρών ηλικίας 46 έως 81 ετών από τους οποίους ζητήθηκε να δώσουν στοιχεία για τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής τους.

    Μετά από περίπου οκτώ χρόνια που διήρκησε η καταγραφή των στοιχείων, 1.449 άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη. Κατά μέσον όρο η συγκεκριμένη ομάδα αντρών είχε λιγότερες από δέκα σεξουαλικές επαφές κάθε μήνα, ενώ η έρευνα δεν κατέδειξε ότι οι άντρες που είναι σεξουαλικά πιο δραστήριοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο. Μάλιστα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι σεξουαλικά πιο δραστήριοι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο. Μια θεωρία, που επιχειρεί να εξηγήσει τα ευρήματα, είναι ότι με τη συχνή σεξουαλική επαφή αποβάλλονται από το σώμα του άντρα χημικά που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο.

    Οι επιστήμονες, ωστόσο, εκτιμούν ότι θα χρειαστεί και περαιτέρω έρευνα για να πιστοποιηθεί η σχέση σεξ και καρκίνου του προστάτη. Τα ευρήματα της έρευνας δεν είναι τόσο παράξενα καθώς τα υψηλά ποσοστά της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων.

    Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου, μετά τον καρκίνο του δέρματος, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ένας στους έξι άντρες θα προσβληθεί από τη νόσο. Η American Cancer Society υπολογίζει ότι μέσα στο 2004 θα καταγραφούν περίπου 230.000 νέες περιπτώσεις στις ΗΠΑ και ότι περίπου 30.000 άντρες θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας.

    [04] Διάφορα

    Αυτόματο μηχάνημα εκδίδει ...πίτσες Ρομπότ-πιτσαδόρος

    14/4/2004 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Όσοι νομίζετε ότι υπάρχουν μόνο αυτόματα μηχανήματα που φτιάχνουν καφέ, εκδίδουν εισιτήρια για τις συγκοινωνίες, βγάζουν φωτογραφίες για διαβατήρια ή το πολύ πολύ πουλούν τσιγάρα, είστε πολύ πίσω. Η βρετανική εταιρεία Wonder Pizza ετοιμάζεται να εγκαταστήσει σε σταθμούς του τρένου και σε άλλους δημόσιους χώρους στη Βρετανία μηχανές που με το πάτημα ενός κουμπιού θα ετοιμάζουν την πίτσα της αρεσκείας σας. Ο πελάτης από τη στιγμή που θα ρίξει το αντίτιμο θα έχει μια ζεστή και λαχταριστή πίτσα στα χέρια του μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά. Τα μηχανήματα πίτσας κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και η βρετανική εταιρεία σχεδιάζει να τοποθετήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια περίπου 2000 τέτοιες μηχανές.

    Με μόλις 2,5 ευρώ ο πελάτης θα αγοράζει μία ατομική πίτσα την οποία το μηχάνημα ξεπακετάρει και μαγειρεύει μόλις εκείνος επιλέξει τη γεύση της αρεσκείας του.

    Τα μηχανήματα λειτουργούν ήδη από τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ ενώ για πρώτη φορά δοκιμάστηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους-πού αλλού;-σε ιταλικό εστιατόριο της Βρετανίας όπου οι ειδήμονες του εδέσματος τίμησαν το ρομπότ-πιτσαδόρο. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού είπε ότι με αυτό τον αυτόματο τρόπο αγοράστηκαν 200 πίτσες μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

    [05] Αθλητισμός

    Επιμένει η "Μπάρτσα" για τον Φαν Νιστελρόι

    14/4/2004 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2004 5:57:20 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λέει μια ελληνική παροιμία που στην περίπτωση του Ρούντ Φαν Νιστελρόι πρέπει να ισχύει απόλυτα. Παρά τις χθεσινές διαψεύσεις της διοίκησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η βρετανική εφημερίδα The Sun, επανέρχεται σήμερα με νέο σενάριο για την πώληση του Ολλανδού επιθετικού στην Μπαρτσελόνα, γράφοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η ομάδα της Καταλωνίας ετοιμάζεται να προσφέρει τον διεθνή αμυντικό της, Κάρλες Πουγιόλ, και 12 εκατομμύρια λίρες για την απόκτησή του. Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα πάντως διέψευσε ότι ετοιμάζεται να προσφέρει τον διεθνή Ισπανό αμυντικό, για να αποκτήσει τον Φαν Νίστελροϊ, τονίζοντας όμως ότι παραμένει ως προτεραιότητα η απόκτηση ενός επιθετικού ποιότητας το καλοκαίρι.

    "Κόλπο γκρόσο" από τον Λαπόρτα;

    Από ότι φαίνεται η απόκτηση του Ολλανδού "θα παίξει" αρκετά φέτος το καλοκαίρι, αποτελώντας μάλλον το μεταγραφικό σενάριο της χρονιάς.

    Πέρυσι ένας άλλος παίκτης της Μάντσεστερ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, είχε αποτελέσει το επίκεντρο της μεταγραφολογίας, με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ να τον διεκδικούν μέχρι τελευταίας στιγμής με την ομάδα της Μαδρίτης να αποσπά τελικά την υπογραφή του.

    Η απόκτησή του μάλιστα ήταν το "γερό χαρτί", στα χέρια του Λαπόρτα για την προεδρία της Μπαρτσελόνας. Ελπίζουμε να μην την πατήσει και φέτος και μετά από όλη αυτή την φημολογία δεν καταφέρει τελικά να αποκτήσει τον Ολλανδό "στράικερ".

    Πάντως από ότι φαίνεται η πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του Φαν Νιστελρόι με τους ''μπέμπηδες'' ως το 2008 αλλά και η ρήτρα αποδέσμευσής του που ανέρχεται στις 28 εκατομμύρια λίρες ή 64 εκ. ευρώ, δεν πτοούν την διοίκηση των Καταναλών.

    Τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Μπαρτσελόνα, Τζοάν Λαπόρτα, με τον μάνατζερ του παίκτη, Ρότζερ Λίνσε, και αμέσως μετά ο τελευταίος άφησε τα πάντα ανοιχτά με δηλώσεις του. ''Υπάρχει πιθανότητα να τον αποκτήσει η Μπαρτσελόνα εφόσον συμφωνήσει με την Μάντσεστερ. Αυτό δε σημαίνει πως δε θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα'', τόνισε σχετικά ο Λίνσε.

    Άμεση ήταν η απάντηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που χαρακτήρισε τις φήμες ανοησίες.

    Πρόβλεψη, μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου αυτό το σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια.

    [06] Αθλητισμός

    Εγκώμια Προτάσοφ για την Εθνική Ποδοσφαίρου

    14/4/2004 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Φοβού τους Έλληνες", προειδοποίησε ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Όλεγκ Προτάσοφ τους Ρώσους ενόψει του EURO 2004. Με δηλώσεις του στην ρωσική εφημερίδα "Σπορτ Εξπρές", ο Ουκρανός τεχνικός μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, αρνούμενος να κάνει οποιαδήποτε προγνωστικά για το παιχνίδι της 20ης Ιουνίου στο Φάρο, μοιράζοντας τις πιθανότητες για την νίκη στο 50-50 και για τις δυο ομάδες.

    Η άμυνα το μυστικό της επιτυχίας

    Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, που απέφυγε να μπει σε άγνωστες, στο ευρύ κοινό τεχνικές λεπτομέρειες επιμένοντας στην επικινδυνότητα του αγώνα, έπλεξε το εγκώμιο του επιθετικού του Παναθηναϊκού Δημήτρη Παπαδόπουλου, χαρακτηρίζοντάς τον, ως ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παίχτη, που ζει το παιχνίδι και είναι έτοιμος να δώσει τα πάντα στο γήπεδο.

    Ο Ολέγκ Προτάσοφ απέδωσε τα εύσημα για την αναγέννηση της εθνικής Ελλάδας στον ομοσπονδιακό προπονητή Οτο Ρεχάγκελ, τονίζοντας ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι η επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας οφείλεται στην άμυνα της οποίας λάτρης είναι ο Γερμανός τεχνικός.

    [07] Αθλητισμός

    Αύριο η απολογία Μακόρ

    14/4/2004 5:22:00 μμ

    Τα ψέματα τελείωσαν για τον Ολιβερ Μακόρ. Η διοίκηση της ΠΑΕ Ιωνικός κάλεσε τον 31χρονο ποδοσφαιριστή να παρουσιασθεί ενώπιον του προέδρου της, Νίκου Κανελλάκη και να απολογηθεί για "την άρνηση του να μετάσχει στην αποστολή για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, δηλώνοντας τραυματίας, αν και δεν ήταν". Το θέμα της απολογίας εκκρεμεί εδώ και 15 μέρες περίπου, αφού είχε μετατεθεί, λόγω των εορτών του Πάσχα. Στον αγωνιστικό τομέα, τα καλά νέα για τον τεχνικό του Ιωνικού, Βαγγέλη Βλάχο, είναι ότι σήμερα ο αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Ξανθόπουλος, προπονήθηκε κανονικά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να αγωνιστεί την Κυριακή κόντρα στον Ακράτητο. Το μόνο πρόβλημα του Βαγγέλη Βλάχου είναι ο Κίνγκ, που είναι τιμωρημένος.

    [08] Εσωτερικά

    Συζητήθηκε και το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Το Κυπριακό στην Κυβερνητική Επιτροπή

    14/4/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και το πρώτο νομοσχέδιο, που θα φέρει η Κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά την επανίδρυση του κράτους απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο τις αποφάσεις του σχετικά με το σχέδιο Ανάν ''με γνώμονα το εθνικό συμφέρον'', αφού προηγουμένως, όπως είχε δεσμευτεί στη Βουλή, ακούσει τις απόψεις όλων για το σχέδιο Ανάν. Στη συνεδρίαση σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής δεν ανακοίνωσε την τελική του θέση αλλά έγινε συζήτηση μεταξύ των κορυφαίων υπουργών για τα θετικά σημεία του σχεδίου αλλά και τις δυσκολίες, που υπάρχουν σε θέματα λειτουργικότητας, ύστερα από την ενημέρωση, που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

    "Ότι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον"

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο Πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πει "ΟΧΙ" στο σχέδιο Ανάν

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, η ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για αναβολή των δημοψηφισμάτων, προσθέτοντας παράλληλα, πως δεν θα έχει αντίρρηση εάν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές. Οι ίδιες πηγές απαντώντας στην ερώτηση εάν το εθνικό συμφέρον επιβάλλει στον κ. Καραμανλή να πει "ΝΑΙ" στο σχέδιο Ανάν τονίζουν "αύριο θα έχετε την απάντηση''.

    Πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι, ο Πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πει "ΟΧΙ" στο σχέδιο Ανάν. Τέλος η Κυβέρνηση θεωρεί, πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας αν θα εκδοθεί αύριο κοινό ανακοινωθέν ή όχι, αλλά στελέχη ανέφεραν, πως σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών εκδιδόταν κοινό ανακοινωθέν.

    Νομοσχέδιο για την επανίδρυση του κράτους

    Ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους-πολίτη και έχει προβλέψεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

    Εκτός από το Κυπριακό η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε και με το νομοσχέδιο για την επανίδρυση του κράτους, που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος , το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη νομοθετική πράξη της νέας Κυβέρνησης.

    Ο κ. Παυλόπουλος παρουσίασε στη συνεδρίαση τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως τόνισε, ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους-πολίτη και έχει προβλέψεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας .

    Μεταξύ αυτών είναι ο χρόνος απάντησης των δημοσίων υπηρεσιών στους πολίτες, η μείωση των εντύπων και των υπογραφών, που απαιτούνται στις συναλλαγές πολιτών και δημοσίων υπηρεσιών αλλά και για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αναβάθμιση των ΚΕΠ, ο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων, η ίδρυση του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και η κατάργηση του Υπουργείου Τύπου .

    Τέλος όσον αφορά την Κοινωνία της Πληροφορίας, όπου διαπιστώθηκε πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, μόλις στο 12%, θα επιληφθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός με στόχο επίσης τον εκσυγχρονισμό του κράτους .

    [09] Οικονομία

    Αφορά τα οικογενειακά επιδόματα Υπεγράφη η καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους των ΝΠΔΔ

    14/4/2004 5:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2004 7:08:16 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την καταβολή των αναδρομικών οικογενειακής παροχής στους συνταξιούχους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, πρώην εργαζόμενοι του Δημοσίου, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με το ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ, υπέγραψαν σήμερα με κοινή υπουργική απόφαση ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Τα αναδρομικά αφορούν το χρονικό διάστημα από 1.3.2001 ως 30.6.2003 και θα εξοφληθούν τμηματικά σε τρεις ετήσιες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί το Μάρτιο του 2004, η δεύτερη το Φεβρουάριο του 2005 και η τρίτη το Φεβρουάριο του 2006. Η δαπάνη για την καταβολή αυτή θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ και υπολογίζεται γύρω στα 3 εκατ. ευρώ.

    Και αυξήσεις

    Επίσης σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπέγραψε απόφαση για αύξηση των συντάξεων στους συνταξιούχους του κλάδου κύριας ασφάλισης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, του Ταμείου ΤΣΠΕΑΘ, οι οποίες θα αυξηθούν από 1.1.2004 ως εξής: Σε σύνταξη μέχρι 500 ευρώ αύξηση 5%. Σε σύνταξη από 500-1.000 ευρώ αύξηση 3%. Σε σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ δεν χορηγείται αύξηση.

    [10] Εσωτερικά

    Με επέμβαση του υπουργού Μεταφορών Αυξάνονται οι έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία

    14/4/2004 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα λεωφορεία, που μεταφέρουν μαθητές, ενόψει των σχολικών εκδρομών, ζητά με εγκύκλιό του προς τις Νομαρχιακές Διοικήσεις, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης. Θα γίνεται ένας τουλάχιστον έκτακτος έλεγχος σε κάθε σχολική εκδρομή από τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου με στόχο την ασφαλή διακίνηση των μαθητών ενώ ο κ. Λιάπης, ζήτησε και τη συμβολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και τη συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ώστε η εφαρμογή του μέτρου να είναι αποτελεσματική. "Πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων, οι σχολικές εκδρομές μπορούν να γίνονται με ασφάλεια", σημείωσε ο υπουργός.

    Τα μέτρα

    Σε έγγραφο του υπουργού Μεταφορών, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Παιδείας οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές γίνονται αποκλειστικά με τουριστικά λεωφορεία, ενώ οι μονοήμερες, μπορούν να γίνουν και με υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

    Σε ότι αφορά τους έκτακτους ελέγχους στα λεωφορεία, αυτοί θα αφορούν κυρίων στα συστήματα ασφαλείας, του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου, καταγραφή φύλλων ταχογράφου, έλεγχος κατάστασης ελαστικών, εξέταση της άδειας οδήγησης και του ωραρίου οδηγού, εξέταση ύπαρξης και χρήσης των ζωνών ασφαλείας όπου αυτές είναι υποχρεωτικές κ.ά.

    Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ

    Στο μεταξύ, δέσμη προτάσεων προκειμένου να γίνουν περισσότερο ασφαλείς οι σχολικές εκδρομές κατέθεσε και η ΟΛΜΕ με υπόμνημά της προς την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και τον υφυπουργό Γιώργο Καλό. Μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ προτείνει την ψήφιση νέου θεσμικού πλαισίου, εξασφάλιση και δεύτερου οδηγού, εντατικοποίηση των ελέγχων στο οδικό δίκτυο, αλλά και στα λεωφορεία, που μεταφέρουν τους μαθητές. Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο να ληφθούν μέτρα, που θα προστατέψουν τους μαθητές από την εκμετάλλευση ορισμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων και κέντρων "ψυχαγωγίας". Τέλος, ζητά να δοθούν συγκεκριμένες ευθύνες στους συνοδούς καθηγητές, καθώς και να τροποποιηθεί η αναλογία συνοδών εκπαιδευτικών ανά μαθητές από ένας καθηγητής προς σαράντα μαθητές που ισχύει σήμερα, σε ένας καθηγητής προς δέκα μαθητές.

    [11] Αθήνα 2004

    Επέμβαση Εισαγγελέα για Ολυμπιακά έξοδα

    14/4/2004 6:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δύο προκαταρκτικές εξετάσεις με αφορμή καταγγελίες εφημερίδων για έξοδα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η πρώτη αφορά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", ενοικίασε αυτοκίνητα με τόσο υψηλό μίσθωμα, που θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί. Παράλληλα ερευνάται και σχόλιο εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο έγιναν περίεργοι διαγωνισμοί για τη σύμβαση προμήθειας υλικών της δάδας.

    Κανένα πρόβλημα λέει η "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Η δεύτερη προκαταρκτική εξέταση, αφορά δημοσίευμα με τίτλο "αρπάχτηκαν 500 δισεκατομμύρια δραχμές" για μηχανήματα ανίχνευσης ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων.

    '' Έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό'', σχολίασαν σχτικά στελέχη της οργανωτικής επιτροπής του Αθήνα 2004 και εκφράζουν την πεποίθηση ότι αυτό θα αποδειχθεί και από την έρευνα

    [12] Κυπριακό

    Συνεδριάζει το ΑΚΕΛ Κρίσιμες αποφάσεις για το Κυπριακό

    14/4/2004 6:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2004 7:50:32 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Συνεχείς και πυρετώδεις οι διεργασίες για το Κυπριακό, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο, ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου. Στη Λευκωσία, σε εξέλιξη βρίσκεται η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, στην οποία ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, επανέλαβε την πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων. Στην Αθήνα, το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόφασή της αύριο, μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εμμένει στο "ναι" για το σχέδιο Ανάν, ενώ αύριο θα ανακοινώσει τη θέση του για το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι, ο ΟΗΕ δεν συμφωνεί επί του παρόντος με την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων και επομένως θα διεξαχθούν κανονικά, στις 24 Απριλίου.

    Διήμερο αποφάσεων για ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ

    Αναβολή των δημοψηφισμάτων εισηγήθηκε ο γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χρισόφιας, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, το κόμμα θα ψηφίσει "όχι" στο σχέδιο Ανάν

    Αναβολή των δημοψηφισμάτων και σε διαφορετική περίπτωση απόρριψη του σχεδίου Ανάν, εισηγήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκωσία.

    Πάντως, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή του στην πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου.

    Το θέμα της αναβολής των δημοψηφισμάτων συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, με το Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε τον κ. Χριστόφια, ότι θα μελετήσει με τους συνεργάτες του την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, για να τον διαβεβαιώσει ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τα αισθήματα ανησυχίας των Ελληνοκυπρίων και θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή και υλοποίηση της λύσης.

    Στο μεταξύ, αύριο θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ συνήλθε σε τρίωρη συνεδρία και μελέτησε τη θέση που θα καθορίσει το κόμμα έναντι του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, αναμένεται να τεθούν ενώπιον των συνέδρων τρεις επιλογές: ψήφος κατά συνείδηση, "ναι", αλλά με ανοχή στο "όχι" και το αντίθετο, δηλαδή "όχι" με ανοχή στο "ναι".

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, διέψευσε τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυπριακής κυβέρνησης, ενόσω παραμένει ανοικτό το θέμα των δημοψηφισμάτων, και πρόσθεσε πως, το όνομα του αντικαταστάτη του κ. Καζαμία, δεν θα ανακοινωθεί πριν από την 24η Απριλίου.

    Διαβουλεύσεις στην Αθήνα

    Κορυφώνονται αύριο στην Αθήνα οι συζητήσεις για το Κυπριακό, με τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Παράλληλα, το Κυπριακο συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει γνωστή αύριο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, ο πρωθυπουργός "θα ακούσει όλες τις απόψεις στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον".

    Σύσκεψη για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι, εμμένει στο "ναι" για το σχέδιο Ανάν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Αρχηγών, αν αυτό δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Από την άλλη, "όχι" στο σχέδιο Αναν λέει η τάση "΄Ελληνες Σοσιαλιστές", που λειτουργεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και εκπροσωπείται από τον Παντελή Οικονόμου. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου έστειλε σχετική επιστολή στον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    "Ναι" στο σχέδιο Ανάν, αλλά και αναβολή των δημοψηφισμάτων, εισηγήθηκε με οριακή πλειοψηφία 11 προς 10 ψήφους , η Πολιτική Γραμματεία ΣΥΝ στη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυρετός διεργασιών για το Κυπριακό

    [13] Ιράκ

    Ενώ αφέθηκε ελέυθέρος ο Γάλλος δημοσιογράφος Σε σφιχτό κλοιό η Νατζάφ

    14/4/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη πόλη Νατζάφ, προπύργιο του Μοκτάντα αλ Σαντρ, με στόχο τη σύλληψη ή εξόντωση του φανατικού Σιίτη ηγέτη, την ίδια ώρα, που ο απεσταλμένος του, Καΐς αλ-Χαζαάλι δηλώνει ότι, κομίζει στους Αμερικανούς πακέτο ειρηνευτικών προτάσεων του Αλ Σαντρ χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση. Εξάλλου αφέθηκε ελεύθερος ο Γάλλος δημοσιογράφος, που είχε κρατηθεί όμηρος από ομάδα ενόπλων Ιρακινών από την Κυριακή ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι απηύθυνε έκκληση του για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων 40 ξένων ομήρων. Στο μεταξύ έφτασε στη Βαγδάτη αντιπροσωπεία του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις του Σαντρ με τους Αμερικανούς. Στη Φαλούτζα, πάντως, παρά την εκεχειρία, 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις Αμερικανών με Σουνίτες, ενώ στη Μοσούλη 4 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε αγορά της πόλης.

    [14] Αθλητισμός

    "Βλέπει" κορυφή ο Αγροτικός Αστέρας

    14/4/2004 6:54:00 μμ

    Σε τροχιά ανόδου προς τη Β΄Εθνική βρίσκεται πλέον ο Αγροτικός Αστέρας. Η ομάδα του Ευόσμου, σε εξ αναβολής αγώνα για την 27η ημέρα της Γ` Εθνικής, επικράτησε 3-1 του Κιλκισιακού και "σκαρφάλωσε" στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 51 βαθμούς, οκτώ λιγότερους από Θρασύβουλο και Λάρισα, αλλά με δύο ματς λιγότερα. Στον άλλο σημερινό εξ αναβολής αγώνα, η Καβάλα πήρε σπουδαία νίκη με 2-1 επί της Ρόδου στο "σμαραγδένιο" νησί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 April 2004 - 16:51:46 UTC