Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχεδόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην άσφαλτο Επιστρέφουν οι
  • [02] Εγινε τις ημέρες του Πάσχα Διάρρηξη σε τράπεζα
  • [03] Θα "παιχτεί" ο τίτλος Κορυφώνεται η αγωνία για το ντέρμπι
  • [04] Κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες "Παράθυρο" Ανάν

    [01] Εσωτερικά

    Σχεδόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην άσφαλτο Επιστρέφουν οι εκδρομείς

    13/4/2004 7:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 7:42:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συνεχίζεται ως αυτήν την ώρα, η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Η φετινή έξοδος των κατοίκων της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων για τις γιορτές ήταν μαζική. Από το πρωί αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα δυο εθνικά δίκτυα ενώ τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας θα ισχύσουν μέχρι αργά το βράδυ. Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων, καθώς από τη Μεγάλη Παρασκευή ως σήμερα έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 48 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από τετρακόσιοι.

    Εφιάλτης για τους οδηγούς η Κακιά Σκάλα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας από την Μ. Πέμπτη έφυγαν από το λεκανοπέδιο περισσότερα από 800.000 αυτοκίνητα, δηλαδή περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια Αθηναίοι.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των διοδίων μόλις 300.000 αυτοκίνητα επέστρεψαν χθες και σήμερα .

    Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι οδηγοί που επιστρέφουν από την νότια Ελλάδα.

    Στην Κακιά Σκάλα, δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων από νωρίς το μεσημέρι, παρά τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας.

    Αυξημένη ήταν η κίνηση και στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας και ειδικότερα στο τμήμα από τη Λαμία ως τον Αγιο Κωνσταντίνο λόγω των έργων οδοποιίας.

    Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε και στο Ρίο-Αντίρριο , όπου σήμερα η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη και η αναμονή για τους οδηγούς μικρότερη.

    Αυξημένη ήταν και η κίνηση στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής .

    Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε και στο λιμάνι του Πειραιά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου αναχώρησαν για τα νησιά του Αιγαίου περισσότεροι από 178.000 εκδρομείς. Με πληρότητα που έφτανε το 100% έδεσαν σήμερα στον Πειραιά 19 πλοία.

    Αύξηση τροχαίων: Σαράντα οκτώ νεκροί στην άσφαλτο

    Η τροχαία έχει παραχωρήσει επιπλέον λωρίδες και στις δυο εθνικές οδούς ενώ τα μέτρα θα ενταθούν την Κυριακή του Θωμά όπου θα κορυφωθεί η επιστροφή των εκδρομέων.

    Η κίνηση σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο παρακολουθείται από τα δύο ελικόπτερα της αστυνομίας, καθώς και αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς που έχουν ραντάρ με σκοπό τον εντοπισμό οδηγών για υπερβολική ταχύτητα.

    Παρά τα μέτρα της τροχαίας, και φέτος η πασχαλινή έξοδος συνοδεύτηκε από δεκάδες τροχαία δυστυχήματα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας, υπολογίζεται ότι στην άσφαλτο έχασαν τη ζωή τους 48 άτομα και τραυματίστηκαν 497 άτομα σε 384 τροχαία που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα.

    [02] Εσωτερικά

    Εγινε τις ημέρες του Πάσχα Διάρρηξη σε τράπεζα

    13/4/2004 7:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 8:07:15 μμ)

    Περισσότερα από 100.000 Ευρώ, έκλεψαν άγνωστοι από το υποκατάστημα της Nova Bank, στη Λεωφόρο Κηφισίας 222 στο Χαλάνδρι. Η ληστεία, η οποία εκτιμάται ότι έγινε τις ημέρες του Πάσχα, αποκαλύφθηκε το πρωί από τους υπαλλήλους της τράπεζας οι οποίοι πήγαν στο υποκατάστημα για να εργαστούν. Οι δράστες μπήκαν στην τράπεζα, από ένα πλαϊνό παράθυρο , έκοψαν ένα κομμάτι λαμαρίνας που ήταν τοποθετημένο στη μεσοτοιχία για μεγαλύτερη προστασία και στη συνέχεια με συσκευή οξυγόνου άνοιξαν δύο μηχανήματα ΑΤΜ και ένα μικρό χρηματοκιβώτιο.

    [03] Αθλητισμός

    Θα "παιχτεί" ο τίτλος Κορυφώνεται η αγωνία για το ντέρμπι

    13/4/2004 9:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 11:31:23 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πέντε μέρες πριν από το ντέρμπι της Λεωφόρου, η αγωνία των φίλων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού κορυφώνεται. Διαιτητής του αγώνα, μετά τη σημερινή κλήρωση, ορίστηκε ο Κορίνθιος Γιώργος Δούρος. "Να κάνουν το καλύτερο δυνατό μέσα στο γήπεδο και να κλείσουν τα αυτιά τους στα όσα λέγονται και γράφονται για το ντέρμπι" ζήτησε από τους πράσινους ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος παρακολούθησε μέρος της προπόνησης. Την ίδια ώρα, έτοιμος για εκδίκηση για το περσινό παιχνίδι στη Ριζούπολη εμφανίσθηκε ο Εμανουέλ Ολιζαντέμπε. "Δεν ξέρω τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι, εγώ όμως δεν ξέχασα τι έγινε πέρυσι στη Ριζούπολη. Είναι δύσκολο να ξεχαστεί μια τέτοια ήττα. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάρουμε εκδίκηση" είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ με ανακοίνωση της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιμένει στο θέμα του ντόπινγκ και ζητά να διενεργηθεί μετά την αναμέτρηση έλεγχος στους ποδοσφαιριστές και των δυο ομάδων.

    Διψούν για εκδίκηση οι Πράσινοι

    Προπόνηση μετά οπαδών, αλλά... έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έκαναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού την Τρίτη.

    Πριν ξεκινήσουν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γ. Βαρδινογιάννης ζήτησε από τους παίκτες να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να κερδίσουν το παιχνίδι ενώ δηλώσεις έκαναν και οι παίκτες του ΠΑΟ.

    Έτοιμος για εκδίκηση για το περσινό παιχνίδι στη Ριζούπολη, εμφανίσθηκε ο Ολιζαντέμπε, ενώ Εζεκιήλ Γκονζάλες εμφανίσθηκε πιο συγκρατημένος τονίζοντας ότι "'έχει ενημερωθεί για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα παιχνίδια Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού" και είναι έτοιμος .

    Από την πλευρά του, ο τερματοφύλακας που θα υπερασπίσει τα δίχτυα του Παναθηναϊκού την Κυριακή, ο Κώστας Χαλκιάς δήλωσε:

    "Είναι ένα ντέρμπι που όποιος το κερδίσει θα έχει το αβαντάζ για τον τίτλο. Εμάς τους παίκτες δεν μας απασχολεί τι γίνεται έξω από το γήπεδο ".

    Οι παίκτες του Παναθηναϊκού αποθεώθηκαν από τους οπαδούς της ομάδας, βγαίνοντας από το γήπεδο μετά το τέλος της προπόνησης.

    Τα σχέδια του Ιτζάκ Σουμ Στον αγωνιστικό τομέα τώρα, ο Ιτζάκ Σουμ προσανατολίζεται σε ένα 4-4-2, με το Χαλκιά κάτω από τα δοκάρια, έξω το Ρενέ Χένρικσεν, Γκούμα, Μόρις, Μινχ και Σεϊταρίδη στην άμυνα, Παπαδόπουλο, Γκονζάλες, Μπασινά και Μικαέλσεν στο κέντρο και Ολισαντέμπε και Κωνσταντίνου στην επίθεση.

    Το πιθανότερο όμως, είναι τα σχέδια του Ιτζάκ Σουμ, μάλλον θα αλλάξουν.

    Ο Σανμαρτεάν σήμερα έκανε δικό του πρόγραμμα, ενώ ο Ζουτάουτας έχει αρχίσει και μετέχει κανονικά στις προπονήσεις.

    Έτοιμοι οι Ερυθρόλευκοι

    Στον Ολυμπιακό, ο Νίκος Αλέφαντος, ετοιμάζει τα πλάνα του. Προγραμματίζει να βάλει από τα δεξιά το Γρηγόρη Γεωργάτο.

    Οι ερυθρόλευκοι, ετοιμάζουν ανοιχτή προπόνηση την Παρασκευή , με τη συμμετοχή χιλιάδων φιλάθλων για την ανύψωση του ηθικού των παικτών.

    Στους ερυθρόλευκους, μετά και το χθεσινό φιλικό με τον Ατρόμητο Πειραιά, όλοι οι παίκτες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

    Στο χθεσινό φιλικό, παρέστη και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ο οποίος είχε εγκάρδιες συνομιλίες με πολλούς παίκτες.

    Ο Γιώργος Δούρος διαιτητής του αγώνα

    Στο μεταξύ, χθες, τοποθετήθηκαν δίχτυα ασφαλείας τόσο στη φυσούνα, που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο, όσο και στους πάγκους, κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι στη Ριζούπολη, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα περσινά επεισόδια και να μπορέσουν οι παίκτες να βγουν χωρίς προβλήματα στο γήπεδο.

    Νωρίτερα, το χρίσμα για να διευθύνει την καθοριστική αναμέτρηση της 26ης αγωνιστικής, ανάμεσα στον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό, πήρε ο Γιώργος Δούρος.

    Το παιχνίδι, που ίσως και να κρίνει τον φετινό πρωταθλητή, θα αρχίσει στις 8.30 και θα μεταδοθεί απευθείας από το Supersport.

    [04] Κυπριακό

    Κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες "Παράθυρο" Ανάν

    13/4/2004 9:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 11:50:53 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων, εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνήσουν, εμφανίσθηκε την Τρίτη ο Κόφι Ανάν. "Αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζητήσουν αναβολή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε" είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. " Στην περίπτωση που όλες οι πλευρές συμφωνούσαν θα συμφωνούσαμε και εμείς δήλωσε κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Αναν, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα, φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής. Σε ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποίησε ότι η Τουρκία είναι υπέρ τόσο της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων στην καθορισμένη ημερομηνία όσο και του σεβασμού προς το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους είχε συναντήσεις με αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

    Ανατροπή των δεδομένων

    Παρά την αρχική απορριπτική αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, νωρίτερα την Τρίτη, ο Κόφι Ανάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η αναβολή των δημοψηφισμάτων, εφόσον συμφωνήσουν για αυτό οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και Τουρκίας.

    "Αυτή τη στιγμή το σχέδιο είναι στα χέρια του λαού. Η θέση που είχαμε ήταν ότι το σχέδιο θα ετίθετο ενώπιον χωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων. Αν η μία πλευρά ψηφίσει εναντίον, οι Ελληνοκύπριοι εντάσσονται μόνοι (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) και τότε θα χρειαστεί να δούμε τι θα γίνει. Εισηγήσεις υπήρχαν από τη μία πλευρά να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα για να δοθεί περισσότερος χρόνος για εκστρατεία (ενημέρωση). Αυτό δεν το ασπάστηκαν τα υπόλοιπα μέρη που είναι στη συμφωνία. Αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζητήσουν αναβολή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Θετικά το ενδεχόμενο της αναβολής βλέπει ο Σερνταρ Ντενκτάς, γιος του κατοχικού ηγέτη, αρχηγός του δεύτερου σε δύναμη τουρκοκυπριακού κόμματος και υπουργός Eξωτερικών του ψευδοκράτους.

    Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών την Πέμπτη

    Στην Αθήνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα του .

    Τα βλέμματα όλων στρέφονται, ωστόσο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Κώστας Καραμανλής, αναμένεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδιαμορφώσουν μια στάση που θα αποφεύγει το διχασμό και θα λαμβάνει υπ όψιν όλες τις παραμέτρους

    Το ΠΑΣΟΚ που έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου, κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί έχει καθυστερήσει να πάρει θέση.

    Το ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά του σχεδίου, ενώ ο ΣΥΝ θα αποφασίσει την Τετάρτη την απόφαση του, αφού συνεκτιμήσει τη στάση των κυπριακών κομμάτων της Αριστεράς.

    Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου

    Στη Λευκωσία, μετά την αρχική απόρριψη από τον ΟΗΕ της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, ακολούθησαν εσωτερικοί τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

    Ο υπ. Συγκοινωνιών της Κύπρου Κ. Καζαμίας υπέβαλε την παραίτηση του από την κυβέρνηση, διαφωνώντας όπως είπε, με τον "τρόπο παρουσίασης, τους λόγους και τα συμπεράσματα" του διαγγέλματός του προέδρου της Κύπρου.

    Αργά το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε την παραίτηση του υπουργού του, εκφράζοντας την ειλικρινή λύπη για την απόφαση, "ενός εκλεκτού φίλου και συνεργάτη ".

    Καθήκοντα υπουργού Συγκοινωνιών θα ασκεί προσωρινά ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ένας από τους υπουργούς του ΑΚΕΛ που απορρίπτει το σχέδιο.

    Κόντρα Ντενκτάς - Ερντογάν

    Την ίδια ώρα , βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην Αγκυρα και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δήλωσε ότι αν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι "ναι" θα παραιτηθεί και εξέφρασε την απογοήτευση του για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, στην οποία θα μιλήσει ο Ντενκτάς την Πέμπτη, γιατί όπως είπε έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας μάλιστα σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε

    "Δεν χρειάζεται να έρθει στην Αγκυρα ο κ. Ντενκτάς, μπορεί να πει ό,τι έχει να πεί απο την Κύπρο, τον ακούμε και απο εκεί''

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκέκ απέφυγε να πάρει θέση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Τούρκο πρωθυπουργό.

    ''Δεν θα ήταν σωστό να εκφράζω τις απόψεις μου για ένα θέμα στο οποίο εκφράστηκε ο πρωθυπουργός'' , είπε ο στρατηγός Οζκέκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντονες διεργασίες στη Λευκωσία

    Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 April 2004 - 20:51:22 UTC