Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τένις: Μια θέση πιο ψηλά η Δανιηλίδου
  • [02] Εύθραυστη εκεχειρία στη Φαλούτζα

    [01] Αθλητισμός

    Τένις: Μια θέση πιο ψηλά η Δανιηλίδου

    12/4/2004 6:52:00 μμ

    Αλλη μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη κέρδισε την περασμένη εβδομάδα η Λένα Δανιηλίδου. Πλέον, η Ελληνίδα τενίστρια βρίσκεται στο Νο26 του κόσμου, από το Νο27 που ήταν στις 5 Απριλίου, με 1093.75 βαθμούς. Η Χριστίνα Ζαχαριάδου βρίσκεται στο Νο455 (έχασε μία θέση) και η Νικόλ Κυπριτίδου στο Νο699 (κέρδισε τέσσερις). Στην πρώτη εξάδα της κατάταξης της WTA δεν υπάρχει καμία αλλαγή, με την Βελγίδα Ζιστίν Ενίν-Αρντέν να βρίσκεται στην κορυφή, ακολουθούμενη από τη συμπατριώτισσά της Κιμ Κλάιστερς. Η Σερένα Ουίλιαμς έχασε δύο θέσεις (από το Νο7 στο Νο9), τις οποίες κέρδισε η η Νάντια Πέτροβα.

    [02] Ιράκ

    Εύθραυστη εκεχειρία στη Φαλούτζα

    12/4/2004 9:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2004 10:59:06 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την πλέον αιματηρή περίοδο συγκρούσεων, μεταπολεμικά, ζει το Ιράκ. Η ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων ανέβασε στους 70 τους Αμερικανούς στρατιώτες, που έχουν σκοτωθεί σε μάχες με σιίτες και σουνίτες αντάρτες, από την 1η Απριλίου, ενώ έκανε λόγο για δεκαπλάσιες απώλειες Ιρακινών. Μόνη ευχάριστη είδηση αποτελεί η απελευθέρωση των επτά Κινέζων ομήρων, ωστόσο άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν ως αγνοούμενους δύο Τσέχους δημοσιογράφους, εννιά Αμερικανούς, εκ των οποίων οι επτά είναι πολίτες, που εργάζονταν στην εταιρία πετρελαιοειδών Halliburton και δύο στρατιώτες, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των τριών Ιαπώνων ομήρων. Στη Φαλούτζα η εκεχειρία κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μερική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων σε ένδειξη καλής θέλησης. Στο μεταξύ, οι πολίτες εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή κατάπαυση του πυρός θάβουν όπως-όπως τους νεκρούς τους και εγκαταλείπουν την πόλη.

    Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις στη Φαλούτζα

    Οι ανακοινώσεις για τις απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων του αμερικανικού στρατιωτικού συνασπισμού έγιναν από τον Αμερικανό ταξίαρχο Μαρκ Κίμιτ. Ερωτηθείς για τους νεκρούς αμάχους ο ίδιος δήλωσε ότι ο αριθμός τους παραμένει ανεπιβεβαίωτος. Σημειωτέον ότι ο αμερικανικός στρατός θεωρεί ότι οι Ιρακινοί που έχουν χάσει τη ζωή τους προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τις τάξεις των ανταρτών.

    Στη Φαλούτζα, ακούγονταν σήμερα σποραδικές ανταλλαγές πυρών, ωστόσο οι συνομιλίες μεταξύ ανταρτών και θρησκευτικών αξιωματούχων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τους Αμερικανούς, συνεχίζονται, παρά τη λήξη της διορίας που έδωσαν οι Ιρακινοί μαχητές στους Αμερικανούς για να αποσυρθούν από την πόλη.

    Ιρακινός μεσολαβητής των συμμαχικών δυνάμεων και των εξεγερμένων σουνιτών της πόλης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσε μερική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Φαλούτζα, σε ένδειξη καλής θέλησης.

    Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στη Φαλούτζα, περισσότεροι από 600 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των μαχών που μαίνονται από την περασμένη Δευτέρα.

    Στο μεταξύ, ο υποστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη τύπου προς τους ανταποκριτές των αμερικανικών ΜΜΕ δήλωσε πως αποστολή του αμερικανικού στρατού είναι να σκοτώσει ή να απαγάγει τον σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ-Σαντρ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τις εξεγέρσεις που έχουν ξεσπάσει στις διάφορες πόλεις του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωσε από την εξοχική κατοικία του στο Τέξας, όπου δέχθηκε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ότι η κατάσταση στο Ιράκ βελτιώνεται, αν και δέχθηκε ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει την Τρίτη το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, με την οποία θα ενημερώσει τον αμερικανικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του στο Ιράκ, μετά από μιά εβδομάδα σκληρών συγκρούσεων με σουνίτες και σιίτες.

    Οι τελευταίες εξελίξεις από τις ταραγμένες περιοχές του Ιράκ έχουν ως εξής:

    Δυνάμεις των ΗΠΑ, με άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα περικύκλωσαν δύο φορές σήμερα το Πανεπιστήμιο Μουστανσιρίγια στη Βαγδάτη, όπου βρίσκονταν "ταμπουρωμένοι" περίπου 1000 φοιτητές, προτού τελικά εισβάλλουν. Μέσα στους χώρους του ιδρύματος βρέθηκαν εκρηκτικά και όπλα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες, ενώ δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η αντιπαράθεση. Οι ένοπλοι φοιτητές φέρονται ως υποστηρικτές θρησκευτικών σιιτικών κομμάτων η επιρροή των οποίων στο φοιτητικό σώμα έχει αυξηθεί.

    Εννιά Αμερικανοί, δύο στρατιώτες και επτά πολίτες που εργάζονταν στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία πετρελαιοειδών Halliburton φέρονται ως αγνοούμενοι.

    Έξι στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες σε διάφορες επιθέσεις ανταρτών στο Τικριτ, τη Σαμάρα και σε περιοχές της Βαγδάτης. Αλλοι τέσσερεις τραυματίστηκαν.

    Ένας Ρουμάνος εργαζόμενος σε εταιρία ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε χθες σε ενέδρα κοντά στη Βαγδάτη. Ο τραυματίας εργαζόμενος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην πρωτεύουσα του Ιράκ και είναι εκτός κινδύνου, ανέφερε το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Τρεις Τσέχοι υπήκοοι έπεσαν πιθανότατα θύματα απαγωγής χθες βόρεια της Βαγδάτης, κι ενώ βρίσκονταν καθοδόν προς το Αμάν, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρία ταξί που θα τους μετέφερε στην Ιορδανία. Οι τρεις Τσέχοι είναι δημοσιογράφοι και εργάζονταν στην κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο της χώρας τους.

    Οι επτά Κινέζοι που κρατούνταν όμηροι από την Κυριακή αφέθησαν ελεύθεροι, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Σινχούα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 April 2004 - 20:51:14 UTC